2017-08-25 217 views
今天去到馬𩣑山與朋友聚聚,佢地竟然有好介紹,帶左我去一間中菜館,一去到口已經有好多人排隊,好彩我哋一早攞定飛,如果唔係就有排等😊。因為我係第一嚟,所以我點左一D好普通的菜式諗住夠穩陣😅,點知D嘢食嚟道竟然有意外驚喜,賣商有花啲心思。這個咕嚕肉望上去就覺得佢好好味,旁邊仲擺咗半個菠蘿,好得意。食落口外邊脆脆地,入面肉質好林,酸甜味啱啱好,值得一試。仲有這碟腸粉個名好得意,所以叫左睇下係咩,點知黎到,原來係一碟XO醬腸粉上面放咗大蝦。腸粉同大蝦都好入味,又唔會太辣👍但係我最鍾意嘅係呢碟砂礓豬手,豬手全部起晒骨,仲切到一粒粒,個汁好好味,食完唔停得口,這碟豬手就係咁成為我的至愛😋👍👍。下次一定會再去試埋其他菜式。

下次一定會再去試埋其他菜式。
2017-08-05 210 views
今日訓到天然醒,有個朋友入黎馬鞍山探我,所以去左新港城搵野食,叫左早餐?叫做午餐?是旦啦,反正都一樣!搵到間餐廳叫盈福28,點解食呢間,係因為我地同行有小朋友,而佢呢間餐廳又放兒童餐張相係門口,所以就入左去。點左幾樣野,味道係唔錯既,食物份量都可以。唯獨個兒童餐就有d貴。只是一小舊蛋包飯,一份薯條仔,到份細沙律同一包QOO 既野飲。價錢竟然買成$68蚊。果然小朋友同女人d錢係容易賺。為博小朋友一笑,真係貴。哈哈!
盈福28點心好cute,所以去了平日少踏足的馬鞍山,星期天都不多人,應該是價錢不平吧...點了一樣好抵食的燒乳鴿 $38/隻,皮脆肉嫩~~真是令人回味。猛虎咬一口 $39太貴所以點一個share,賣相幾有趣,包夠鬆軟,是我們喜愛的包種,至於腩肉算入味鬆化。點了併盤,不過紫薯包、叉燒包放涼了,賣相、味道都較差。柚子蝦餃夠熱,皮算薄,帶著柚子清新,創新之餘,味道也不錯。脆皮啤梨,有火腿、忌廉餡,又不太似咸水角,味道怪怪的。鮮蝦雲吞擔擔麵 $69擔擔麵夠辣、重花生醬味,確是不俗,而雲吞大大粒有鮮蝦,意想不到的驚喜!一餐lunch也要二百多元,幸好信用卡簽有9折,只是剛巧我聽到隔壁檯客人說起才知道,餐廳則沒有告知。

乳鴿 $38/隻

猛虎咬一口 $39
猛虎咬一口 $39

點了併盤,不過紫薯包、叉燒包放涼了,賣相、味道都較差。

柚子蝦餃夠熱,皮算薄,帶著柚子清新,創新之餘,味道也不錯。

脆皮啤梨,有火腿、忌廉餡,又不太似咸水角,味道怪怪的。

Type of Meal
Lunch
乳鴿 $38/隻
2017-07-21 316 views
與媽媽很久沒有一起吃午餐了,決定同媽媽來盈福28試下!真係每樣都好精緻,乳鴿好抵食 ,裝修又靚 ,值得一去。最後跟媽媽食得好開心,預番三百蚊左右,service幾好。
小豬嘜
覇王雞
西式大蝦燴烏冬
風沙蘿蔔糕
小豬嘜
西式大蝦燴烏冬
風沙蘿蔔糕
2017-07-18 296 views
商場大裝修...............看見這間新潮上海菜............一於試一試...........!!乳鴿..........說要一早訂.......訂了4隻....但見隔壁枱也是即時下單叫的.........味道不錯 入味 👍豆腐..........很滑...........很開胃.......!!!炸子雞........不夠辣味................味道尚可.....!!另外叫了螞蟻上樹 也不錯👍

另外叫了螞蟻上樹 也不錯👍
2017-07-09 3743 views
久不久會到馬鞍山吃飯,新港城高度集中,這天就來了這間。餐廳環境可以,空間大而且很乾淨。叫了醉雞,雞很滑,很香口,不過份量不算很多。皮蛋豆腐顯功架,全部都是心機錢,很好味,豆腐很滑。飽類也見出色,豬肉很冧,不過一個人不要吃,吃不完,最好是四個人,每人一小件就剛剛好。手抓餅也可以,很香。乳鴿我喜歡吃,炸得很香脆。炒菜就沒有甚麼特別,也是那些,不會特別不好味。咕嚕肉有驚喜,肉身很軟滑,吃下去口感極好。乾牛河也是必叫項目,炒得很香,河粉很軟熟。腸粉也是必叫,炒腸粉一向少吃,這個我樂意推介,炒得很入味,吃完一件又一件,很快就吃完了。炒飯也特別過人,底下有芡汁,感覺新奇,而配搭是出奇地好。南瓜芋頭也是我喜愛的菜式。整體而言,餐廳用心製作,招呼中上,價錢合理,人均消費百多元,地點就在新港城,火車站樓上,很方便。如果有需要來到馬鞍山吃飯,這地方會合你心意。
久不久會到馬鞍山吃飯,新港城高度集中,這天就來了這間。

餐廳環境可以,空間大而且很乾淨。

叫了醉雞,雞很滑,很香口,不過份量不算很多。

皮蛋豆腐顯功架,全部都是心機錢,很好味,豆腐很滑。

手抓餅也可以,很香。

乳鴿我喜歡吃,炸得很香脆。

炒菜就沒有甚麼特別,也是那些,不會特別不好味。

咕嚕肉有驚喜,肉身很軟滑,吃下去口感極好。

乾牛河也是必叫項目,炒得很香,河粉很軟熟。

炒飯也特別過人,底下有芡汁,感覺新奇,而配搭是出奇地好。

南瓜芋頭也是我喜愛的菜式。

如果有需要來到馬鞍山吃飯,這地方會合你心意。
2017-07-05
$150 (Dinner)
今天路過,看見不用等位,就來試試看。食力薄弱的三人,隨意叫了以下食物:哈哈蝦燒賣$49、農場點心系列(含柚子蝦餃及脆皮啤梨各兩件,叉燒小豬嘜一件、紫薯喵星人一件)$118、粉紅玫瑰$29、星形芝麻球$39、金香四季豆$89及海鮮茄湯泡飯$79,連加一及茶水約四百元左右埋單。食物某程度是以光速的速度上桌。哈哈蝦燒賣:吃不出蝦肉,肉饀咬下去偏稔,口感只是一般。農場點心系列:賣相算是賞心悅目,但食味方面,絕對有改善空間。柚子蝦餃:柚子味的蝦餃皮不錯,但是蝦肉饀料跟燒賣有著同樣的問題,咬下去偏稔,缺乏彈性。紫薯喵星人及叉燒小豬嘜:被友人及寶貝吃了,無從評論,但賣相悅目。脆皮啤梨:其實是鹹水角,造型迫真,不過肉饀料偏淡金香四季豆:其實是鹹蛋黃炒四季豆,香脆,鹹蛋黃惹味。粉紅玫瑰:其實是用紅菜頭汁染色的饅頭,不過可沾有玫瑰花瓣的煉奶伴食。星形芝麻球:味道不俗,但沾了芝麻,反而未能突出Tiffany Blue的賣相。海鮮茄湯泡飯:蕃茄湯惹味,但海鮮份量偏少。整體而言,點心賣相悅目,絕對是相機呃like必選,但食味部份,個人認為還有很大改進空間。
今天路過,看見不用等位,就來試試看。

食力薄弱的三人,隨意叫了以下食物:

食物某程度是以光速的速度上桌。

哈哈蝦燒賣:吃不出蝦肉,肉饀咬下去偏稔,口感只是一般。

脆皮啤梨:其實是鹹水角,造型迫真,不過肉饀料偏淡

金香四季豆:其實是鹹蛋黃炒四季豆,香脆,鹹蛋黃惹味。

海鮮茄湯泡飯:蕃茄湯惹味,但海鮮份量偏少。

2017-07-01
2017-07-01 273 views
去烏溪沙營會,中間有時間出去食個快lunch,一出天橋就見到呢間,又唔駛等位,所以同2個同事去試試。店面幾闊落、幾新淨,裝修以藍色同木色為主,幾舒服。店員都好熱情咁招呼我地,語氣好友善,入到去感覺已經幾好。因為食lunch時間唔多,所以係set lunch menu中快快手咁揀左三個餐,一齊share黎食。menu中大大隻字寫住「鮮材實料 無味料」,就想睇下D食物係咪真係佢寫得咁正。一黎上左一人一盅湯。每個人個盅湯都有幾件烏雞,好似真係幾正咁。飲落,好夠味,好甜,又有少少甘甘地。平日唔太鐘意飲湯既我都飲晒,係幾正!點心有柚子蝦餃,蝦肉大大隻,爽口彈牙,仲有D柚子蓉,感覺幾清新。叉燒小豬嘜,可愛既叉燒包,D肉唔太肥,個味又唔會太甜,幾好!咕嚕豚肉,外面炸到好鬆脆,裏面又鬆軟,酸酸甜甜,又唔會有陣好強烈既醋味,nice! 黑椒花生芽雞柳,豆芽食得多,花生芽真係第一次食。花生芽比豆芽粗,所以更加有口感,同埋多汁,唔錯唔錯。瑤柱瓜粒肉碎泡飯,好清甜好消暑。最後要趕住走,所以冇時間試埋個甜品。成餐飯都好滿意,下次要再黎試埋個甜品先

餐湯

叉燒小豬嘜+柚子蝦餃

咕嚕豚肉

黑椒花生芽炒雞柳

瑤柱瓜粒肉碎泡飯,好清甜好消暑。
瑤柱瓜粒肉碎泡飯

2017-06-30
$100 (Lunch)
餐湯
叉燒小豬嘜+柚子蝦餃
咕嚕豚肉
黑椒花生芽炒雞柳
瑤柱瓜粒肉碎泡飯
2017-05-13 400 views
果日入馬安山搵friend聚一聚佢強烈推薦呢間fortune young點心咁我就入去trytry喇!咁岩tea time ,點心一律50%off餐廳環境好大好舒服好適合一家大細聚餐,仲泊到bb車添由於我好肚餓叫左好多樣野食!有隻豬仔樣既係叉燒包,賣相好可愛食落竟然都好好味,唔係得個樣!另外果三個包係流心奶黃包好好味桔型蝦餃,個蝦餃皮係有桔味嫁,好搞笑不過我就中意傳統蝦餃既味道,不過一試都無妨既!而燒賣同春卷都係好味既可以再黎
果日入馬安山搵friend聚一聚
佢強烈推薦呢間fortune young點心

咁我就入去trytry喇!
咁岩tea time ,點心一律50%off

餐廳環境好大好舒服
好適合一家大細聚餐,仲泊到bb車添

由於我好肚餓叫左好多樣野食!

有隻豬仔樣既係叉燒包,賣相好可愛
食落竟然都好好味,唔係得個樣!

另外果三個包係流心奶黃包
好好味

桔型蝦餃,個蝦餃皮係有桔味嫁,好搞笑
不過我就中意傳統蝦餃既味道,
不過一試都無妨既!

而燒賣同春卷都係好味既
可以再黎
$90 (Tea)
2017-05-07 428 views
放假天最怕的是出街搵食, 無可奈何困在家裡大半天了. 今晚惟有出一出去溜溜, 順道食飯去. 到了馬鞍山一間大型商場, 剛巧改裝了一半的那個場, 見有幾家新餐廳進了場, 就去試一試. 假期人多要等是沒法子的了. 坐下看餐牌, 價格悄為貴了一點, 奈何家陣租貴人工又貴, 我哋食量地嘅梗知啦!樓價租價個個月升, 升到自己都怕, 唔知幾時先會停. 所以出街食飯, 真係要知道我哋俾嘅, 唔係食物錢, 一半係租, 水/電, 1/4係人工,仲有嗰1/4係....食材同老細嘅利潤,做生意真係幾困難. 兩口子清清地,叫咗三樣嘢! 一個菜一隻燒乳鴿同一個湯飯. 落樓兩百多少少, 都好合理. 水準值得推介有燒乳鴿, 至於嗰碟菜同湯飯, 平平無奇及材料太少了! 我個人感受啫!唔通....??有意機會兼一去年到唔洗等位, 都會再試其他啲菜嘅.
放假天最怕的是出街搵食,
一隻燒乳鴿同一個湯飯. 落樓兩百多少少, 都好合理.
2017-05-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
  • 燒乳鴿
2017-05-06 313 views
好耐無寫食評,人大左 餐廳整體滿意也不想倒人地米。係網上話"「盈福28」 4月26日起推出新品及初夏感謝月優惠。首次推出下午茶創意點心半價,而午市及晚市亦推出8折優惠。"一心諗住有優惠,帶家人試菜 順便興祝。行到門口見到心知 "騙案".....家庭飯,選地點一的都唔易。行到過來 就算無平也照去試試吧。當日叫左2個午市套餐 + 小小點心,套餐都算唔錯:湯+飯(炒飯/湯飯/客飯)+點心+甜品。咸肉粒炒飯,唔夠獲氣 及 勁小量咸肉。點心 大部份都好一般總括:唔抱太大期望下去食,是可以。 影相來講,食品外觀係不錯。
好耐無寫食評,人大左 餐廳整體滿意也不想倒人地米

一心諗住有優惠,帶家人試菜 順便興祝。行到門口見到
心知 "騙案".....
家庭飯,選地點一的都唔易。行到過來 就算無平也照去試試吧。

咸肉粒炒飯,唔夠獲氣 及 勁小量咸肉。
點心 大部份都好一般

Other Info. : 食食下聽到侍應同其她客人講 : 午餐時間只點主餐牌送乳鴿。1個人送半隻,最多送1隻。
2017-05-05
$94 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
  • 粒湯飯
2017-05-01 280 views
一家三口再次幫襯,約中午一點到達。雖然是星期六但客人不多,入座後點了多款點心及一碟瑤柱蛋白炒飯。柚子蝦餃 - 食落有柚子味道,有煙韌口感,賣 相特別,不俗叉燒小豬嘜 - 賣相可愛,叉燒夠瘦哈哈蝦燒賣 - 蝦肉彈牙,豬肉亦不太肥金雞嘴嘟嘟 - 即雞包仔,包皮太厚,很少雞肉蜜汁脆薯絲 - 即蜜糖薯條,一般香麻抄手 - 麻醬夠多,抄手熱辣辣,不錯腸粉扎扎跳 - XO醬炒腸粉+4隻中蝦,夠惹味瑤柱蛋白炒飯 - 飯好乾爽,味道恰可,好總結各款點心味道不錯,只是有一兩款較弱。
柚子蝦餃 - 食落有柚子味道,有煙韌口感,賣
相特別,不俗
叉燒小豬嘜 - 賣相可愛,叉燒夠瘦
哈哈蝦燒賣 - 蝦肉彈牙,豬肉亦不太肥
金雞嘴嘟嘟 - 即雞包仔,包皮太厚,很少雞肉
蜜汁脆薯絲 - 即蜜糖薯條,一般
香麻抄手 - 麻醬夠多,抄手熱辣辣,不錯
腸粉扎扎跳 - XO醬炒腸粉+4隻中蝦,夠惹味
瑤柱蛋白炒飯 - 飯好乾爽,味道恰可,好
總結各款點心味道不錯,只是有一兩款較弱。
2017-04-29
$160 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 柚子蝦餃
一家人食飯,試下樓下新開既盈福28, 食物有讚有彈啦,但整體黎講都唔錯。最後叫呢個四人餐 ($598) ,都幾抵食。乳鴿(原價 $38 壹隻), 當晚差唔多枱枱都有叫,好大隻但唔老,炸得啱啱好,好香口,四人餐包左兩隻。猛虎咬一口(原價 $39), 新派野,有啲似台灣既刈包。 賣相幾得意,不過肥豬肉堅肥,女仕可能未必鐘意,套餐有 2 件。荷葉飯 ($99) 賣相唔錯,足料,而且每粒飯都有鹹蛋黃黐住,幾好食。 松子鱸魚 ($198),原條炸得好靚, 酸酸甜甜,配白飯一流。 炒菜 🌱($79), 我諗過多幾年炒碟菜都要過百蚊。😩 四人餐仲有頭盤沙薑豬脚(原價$49) ,同埋鍋香辣牛腩 ($99) ,豬脚因為有沙薑好開胃,牛腩正常啦。最失望反而係另外叫嘅擔擔麵 ($49) 💀,真係好細碗,兩啖食晒,而且味道冇咩特別。性價比非常低。

炒菜 🌱($79), 我諗過多幾年炒碟菜都要過百蚊。😩

Type of Meal
Dinner
2017-04-22 251 views
有點失望,荷葉飯比較乾,味道淡。乳鴿不錯熱辣辣~另外豬肉包都好食,但無驚喜...無試小炒,但感覺唔會有鑊氣,鍾意精緻點心的人會喜歡,但本人覺得傳統酒樓點心更合味道😬而且茶唔熱,待應收野快,點菜反應快試菜都快
2017-04-20 337 views
上海菜、京菜、粵菜都係我嘅心頭號所以馬鞍山新開左呢間我就好有興趣好想試下~開頭我唔係比佢哋嘅菜式吸引。。。而係因為佢哋啲公仔點心好cuteeeee所以貓仔、豬仔、玫瑰嘅包點我都有叫味道就一般般啦 不過個樣真係好得意嘅叫一個尼影返張相就okay。。。其中既奶皇包同腳板包就味道唔錯啦~但係反宜其他餸我就覺得真係幾好味喎松子魚好大條 炸得好靚好鍾意食水煮魚嘅我都冇失望個汁撈飯真係一流 價錢又唔貴 99元 份量都好OK今次睇相都知叫咗好多餸菜樣樣都好唔錯 所以一家人食晚飯我都推介可以來呢間到試下匯豐卡仲有九折
上海菜、京菜、粵菜都係我嘅心頭號

所以馬鞍山新開左呢間我就好有興趣好想試下~
開頭我唔係比佢哋嘅菜式吸引。。。
而係因為佢哋啲公仔點心好cuteeeee

所以貓仔、豬仔、玫瑰嘅包點我都有叫
味道就一般般啦 不過個樣真係好得意嘅
叫一個尼影返張相就okay。。。

其中既奶皇包同腳板包就味道唔錯啦~

但係反宜其他餸我就覺得真係幾好味喎

松子魚好大條 炸得好靚