2017-04-02
自從搬離開馬鞍山後已經好少返去,早兩日一返到新港城,成個商場大變,變到我都差啲認唔到路,仲多咗好多新食肆,最後揀咗盈福28,因為貪佢而家做緊8折。坐低睇吓Menu,啲餸個樣望落都幾精緻,不過最吸睛係38蚊一隻乳鴿,三條友食,決定來一雙。上菜之前,侍應畀埋手套我哋,好細心。隻鴿唔算細,味道都幾好,性價比幾高,差唔多枱枱都有叫。另外仲叫咗皮蛋豆腐、松子魚、黑醋雞花同龍鬚芥蘭。個皮蛋豆腐有驚喜,個醬同出面一般嘅麻醬唔同,佢加咗少少芫荽吊味,芫荽味唔算太濃烈,但成個感覺清新咗。黑醋雞花單骨上,經炸過後外皮帶酥脆,肉質亦夠嫩,個黑醋醬唔嗆喉,味道算平衡得幾好。佢有兩大條菠蘿伴碟都食得,不過略嫌燒得唔夠火喉,有啲酸。松子魚好大條,四、五個人食都好夠,個龍鬚芥蘭亦炒得爽脆夠鑊氣。呢餐8折後平均每人百𡃁蚊,以呢個價錢、呢個質素,值得返兜。