2024-10-23 658 views
四口荃灣新分店 , 主打新派福建菜, 佈置所以淺木色為主調, 恬靜優雅 ,環境相當舒適寬敞, 與朋友聚餐一個好地方。 金湯佛跳牆套餐 $268福建金湯佛跳牆配麵線金湯融合了多種矜貴海味, 有鮑魚, 海參 , 花膠和乾瑤柱等 , 入口鮮香十足,香濃而不膩 , 麵線吸收了湯汁的精華,滋味滿分,令人回味無窮。臘味雞卷鮮嫩的雞肉包裹著臘腸,鮮香美味,滋味十足。珍珠椰汁冰清甜的椰汁 , 配Q彈的珍珠,冰涼透心, 炎炎夏日 , 最佳之選。午市套餐 $108菌菇牛腩麵湯頭濃郁, 牛腩軟嫩入味, 菌菇健康有益 , 啖啖菌菇的香氣,配上彈牙的麵條,口感一流。凉拌萵筍絲爽脆的萵筍絲, 顏色翠綠,清新爽口, 滋味的涼拌菜。姬松茸竹笙排骨湯 $48湯底清澈, 配料十足 , 湯味濃郁, 淡淡姬松茸的香氣, 竹笙滑口,排骨好鮮嫩。秒煲豆醬焗黃魚 $148鮮美的原條黃魚經豆醬焗製, 雪白的魚肉 , 鮮甜嫩滑,豆醬的咸香, 提升了魚的鮮甜 。酸菜紅燒肉 $98元油光亮麗的紅燒肉, 肥而不膩,醬汁濃郁,酸菜的酸味, 剛好平衡肉的油脂,令人喜歡。椰奶銀耳燉桃膠 $48元香甜順滑的椰奶, 配上Q彈銀耳及桃膠, 口感

金湯佛跳牆套餐 $268
福建金湯佛跳牆配麵線

臘味雞卷
鮮嫩的雞肉包裹著臘腸,鮮香美味,滋味十足。

珍珠椰汁冰

午市套餐 $108
菌菇牛腩麵

凉拌萵筍絲
爽脆的萵筍絲, 顏色翠綠,清新爽口, 滋味的涼拌菜。

姬松茸竹笙排骨湯 $48

秒煲豆醬焗黃魚 $148

酸菜紅燒肉 $98元

椰奶銀耳燉桃膠 $48元
香甜順滑的椰奶, 配上Q彈銀耳及桃膠, 口感更加豐富,甜而不膩, 滋潤養顏的飯後甜湯。

2 day(s) ago 0 views
4口在荃灣Plaza88進駐不久,裝潢木系為主,別具匠心, 還擺放中式典雅古家俱。除了有U形大廳,其實都是包間房,私隱度極高。餐廳職員斯文溫柔有善,提供的福建白茶茶味特別芳香。這間餐廳有多款福建美食,亦有午市/晚市套餐,還有4款Omakase Menu 選擇,真是別具特別的福建餐廳!福建金湯佛跳牆 配薑油拌麵 $268佛跳牆湯內有鮑魚、海參、瑤柱、花膠等等,鮮甜滋補。油拌麵可浸佛跳牆湯吃。吉品糖心鮑 配油拌麵 $268糖心鮑一大隻,腰圓背厚,呈元寶狀。口感柔軟,咬下有粘連有韌度,果然是糖心鮑獨有的口感!油拌麵可沾鮑魚汁吃。香醋拌紅腳蝦苗蝦苗涼拌是福菜特色小菜,酸酸甜甜很開胃。臘味维肉卷雞肉包裹臘,切片,有3片,微辣,也是特色開胃小食。姬松茸竹蓀排骨湯好喝暖身,濃郁美味,菇菌足料,連排骨也好吃。沙茶牛腩煲 $128有牛腩和薯仔,份量很足,牛腩味濃,和沙茶的味道混合,是絕配!椰奶銀耳燉桃膠 $48椰奶很香,美顏糖水,很適合秋冬天潤一潤。

福建金湯佛跳牆 配薑油拌麵 $268

吉品糖心鮑 配油拌麵 $268

香醋拌紅腳蝦苗
蝦苗涼拌是福菜特色小菜,酸酸甜甜很開胃。

臘味维肉卷
雞肉包裹臘,切片,有3片,微辣,也是特色開胃小食。

姬松茸竹蓀排骨湯
好喝暖身,濃郁美味,菇菌足料,連排骨也好吃。

沙茶牛腩煲 $128

椰奶銀耳燉桃膠 $48
椰奶很香,美顏糖水,很適合秋冬天潤一潤。

Type of Meal
Dinner
見荃灣新間左4口就一於去試下啦!入到餐廳見到有Omakase裝修就覺得好正既感覺,聽見話有Imakase就好想食下,咁就唔洗自己諗食咩啦!Omakase $398一位又唔算貴🌸福建白茶/檸檬水選擇小編同朋友揀了福建白茶,白茶味好香,清口腔味道好正,新清感覺。🌸Water Cloud. Black Mountain Goat Meat水雲。黑草山羊肉🌟🌟🌟🌟🌟🍀水雲—係海草,口感獨特,滑捋捋也有啫喱感覺,醋味特濃,醒胃一流。🍀黑草山羊肉—濃郁山羊味,羊皮位帶點煙靭,由於凍吃,肉質結實🌸Seasonal Deep-Sea Fish Sashimi時令深海魚刺身一款(池魚)🌟🌟🌟🌟🌟前:原味,肉質新鮮脆口,鮮甜後:煙燻厚切池魚,帶有微微煙燻味道,池魚味道好好。🌸Braised white plum clams白梅貝🌟🌟🌟🌟🌟白梅貝肉大大件,調味帶點辣,肉質爽口,貝味濃郁,白蘿蔔醃得夠入味而帶點甜。🌸Grilled Sea Bream甘鯛立鱗燒🌟🌟🌟🌟🌟甘鯛立肉質嫩滑,配搭黃金醬也可提鮮。青椒有燒過而且青椒味勁濃郁而不辣。🌸Fujian hand-made fish ball & Bian

🌸福建白茶/檸檬水選擇

水雲。黑草山羊肉🌟🌟🌟🌟🌟

時令深海魚刺身一款(池魚)🌟🌟🌟🌟🌟
前:原味,肉質新鮮脆口,鮮甜
後:煙燻厚切池魚,帶有微微煙燻味道,池魚味道好好。

🌸Braised white plum clams
白梅貝🌟🌟🌟🌟🌟

🌸Grilled Sea Bream
甘鯛立鱗燒🌟🌟🌟🌟🌟

🌸Fujian hand-made fish ball & Bian Rou soup
福建手打魚丸扁肉湯🌟🌟🌟🌟🌟
大大粒有餡福建手打魚蛋,魚蛋魚味濃而餡位置有湯汁,扁肉包成雲吞仔,鮮甜入味配埋紫菜湯

🌸Stir-fried Scallops with Asparagus
蘆筍清炒帶子🌟🌟🌟🌟🌟
綠油油蘆筍好爽脆配搭鮮甜帶子

🌸Stir-Fried Rice Vermicelli with Seafood and Cabbage
高麗菜燜炒米粉🌟🌟🌟🌟🌟
這個米粉有好多配料,有蝦、蜆、肉絲、菜心、高麗菜,米粉炒得好乾爽,再配搭酸辣醬非常之開胃。

🌸Exquisite desserts
精美甜品🌟🌟🌟🌟🌟
藍莓忌廉蛋卷—濃郁藍莓味道,蛋卷鬆軟
椰子雪糕—有椰子肉而非常濃厚椰子味

2024-11-27
$398 (Lunch)
  • Omakase
[ 4口 ]之前係 中環ifc 食過呢間新派特色福建菜餐廳,原來荃灣都開咗分店,裝潢以淺木色為主調,有吧枱席前座位似日式餐廳咁舒適👍。晚市套餐✿ 福建金湯佛跳牆 配 薑油拌麵 $268套餐包括小菜、燉湯或飲品。主食係經典福建名菜 金湯佛跳牆,金湯雞湯燉煮得清澈鮮甜,有膠質而不膩👍。食材有鮑魚、海參、魚肚、瑤柱、雞肉等,非常講究。小菜選擇咗冷盤 白切羊肉,有羊味但唔羶,口感似食緊燻蹄。燉湯係 姬松茸竹笙排骨湯 (單點$48)🥣,湯頭清澈,熱辣辣火喉十足,姬松茸味濃厚😋。主食✿ 廈門沙茶麵 $78 🍜福建傳統湯麵,將微辣沙茶醬煮成湯底,麵條好掛湯。有紅燒豬腩肉、蝦肉、蜆肉、魚片等,配料充足。✿ 黑蒜香煎帶子 $138黑蒜味道辛辣有香氣,鮮甜帶子煎得嫩滑多汁。飲品🍹✿ 凍桂圓檸檬烏龍茶 $38/杯養生茶飲,烏龍茶茶底濃郁,桂圓清甜加埋檸檬夠清新。✿ 珍珠椰汁冰 $38/杯甜品🍧✿ 白茶流心丸(3粒) $28酥脆白茶外皮加上軟糯香芋球,仲有餡料流沙咸蛋黃。✿ 椰奶銀耳燉桃膠 $48凍食中式糖水,滋潤養生仲好飽肚👍。總結🫦 平時食中菜都係粵菜為主,福建菜都幾啱口味👍。荃灣店裝潢以淺木色為主調,除
[ 4口 ]

晚市套餐
✿ 福建金湯佛跳牆 配 薑油拌麵 $268
套餐包括小菜、燉湯或飲品。

小菜選擇咗冷盤 白切羊肉,有羊味但唔羶,口感似食緊燻蹄。

主食
✿ 廈門沙茶麵 $78 🍜

✿ 黑蒜香煎帶子 $138
黑蒜味道辛辣有香氣,鮮甜帶子煎得嫩滑多汁。

飲品🍹
✿ 凍桂圓檸檬烏龍茶 $38/杯
養生茶飲,烏龍茶茶底濃郁,桂圓清甜加埋檸檬夠清新。

✿ 珍珠椰汁冰 $38/杯

甜品🍧
✿ 白茶流心丸(3粒) $28
酥脆白茶外皮加上軟糯香芋球,仲有餡料流沙咸蛋黃。

✿ 椰奶銀耳燉桃膠 $48
凍食中式糖水,滋潤養生仲好飽肚👍。

總結🫦
平時食中菜都係粵菜為主,福建菜都幾啱口味👍。荃灣店裝潢以淺木色為主調,除咗席前座位仲有包廂,環境舒適寬敞。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址:荃灣楊屋道88號Plaza 88地下16號舖
電話:3572 0092
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 福建佛跳牆
  • 廈門沙茶麵
6 day(s) ago 0 views
🍽️今日黎到荃灣呢間福建菜概念店”4口”食晚餐,餐廳裝修新穎雅緻, 晚市仲有唔少優惠套餐tim😍✨福建金湯佛跳牆套餐 $268✨溏心鮑魚套餐 $268每款套餐包咗主食、🍜麵線、涼拌小食及🍹飲品/湯品, 以呢個質素,價錢絕對唔貴🤩金湯佛跳牆材料夠晒矜貴,有鮑魚、海參、瑤柱、花膠等, 湯底非常濃郁, 冬天飲真係特別滋補😳至於溏心鮑魚係用濃郁嘅醬汁煮過,味道更加香濃入味, 口感仲夠晒彈牙❗️跟餐嘅涼拌小食我地分別揀咗🐔臘味雞卷同🍅冰梅蕃茄仔, 前者香辣惹味,口味較辣之餘仲帶有臘腸鹹香味;後者則較為清甜,完全唔覺得酸, 都幾驚喜🙂飲品分別揀咗🥣姬松茸竹笙排骨湯及🍋桂圓檸檬烏龍茶, 前者姬松茸味幾突出, 配料豐富, 夠晒滋補養生;後者較為清爽🥰✨🍄‍🟫菇菌牛肉麵 $88湯底好重牛肉味且帶菇菌香, 牛肉煮得幾軟腍, 麵底仲係我中意嘅黃麵tim😝✨🥬松子薑蓉菠菜 $28菠菜口感爽脆,仲唔會俾薑蓉搶晒D 味, 非常開胃😋✨🥥椰奶銀耳燉桃膠 $48賣相吸引, 仲有陣陣椰香味! 銀耳桃膠仲好足料! 加上香濃細滑椰奶,滋陰養顏😍

✨福建金湯佛跳牆套餐 $268
✨溏心鮑魚套餐 $268

✨🍄‍🟫菇菌牛肉麵 $88

✨🥬松子薑蓉菠菜 $28
菠菜口感爽脆,仲唔會俾薑蓉搶晒D 味, 非常開胃😋

✨🥥椰奶銀耳燉桃膠 $48
2024-11-26 0 views
荃灣又有好嘢食😋!原本只有1️⃣間店在中環IFC的福建菜 - 《4口》,於荃灣開了第二間分店,荃灣居民有口福了😋餐廳裝修好特別,全部座位都係吧枱,亦有兩間房可以給客人預約,好適合同朋友聚會!食好嘢👍🏻估唔到福建菜都有omakase ,但記得提前1️⃣日預約,我哋今次冇預約到,所以試吓散嗌嘅食物先:🔹前菜🔹🔸臘味雞肉卷🔸涼菜,外層雞肉包著入面臘腸🔸松子薑蓉菠菜🔸選用菠菜苗,口感嫩滑🔹主食🔹🔸黑蒜香煎帶子🔸除咗黑蒜粒同煎帶子之外,仲有淮山及蘑菇,多種口感,帶子夾着黑蒜嘅甜味,味道更鮮😋🔸砂煲豆醬焗黃魚🔸爆香蒜頭🧄、薑🫚、洋蔥🧅等,原條黃魚放入砂煲烹調,鮮香撲鼻,黃魚肉質鮮嫩👍🏻🔹湯品🔹🔸姬松茸竹笙排骨湯 x 2🔸呢款燉湯好鮮甜,姬松茸又香,加埋竹笙及排骨,健康又好味🔹飯麵🔹🔸高麗菜燜炒米粉🔸賣相好靚,有唔同顏色嘅配菜,加上配料大蝦🍤、大蜆、冬菇絲、椰菜、花生🥜、高麗菜等,米粉超幼細,米粉燜得好入味👍🏻🔸高麗菜五花肉燜飯🔸燜飯索晒啲汁啖啖多好入味,除咗高麗菜之外仲有半肥瘦嘅五花腩、蜆肉、蝦乾、花生,連平時唔食飯嘅我都清晒成碟飯🔹甜品🔹🔸潤肺枇杷凍🔸冰涼潤喉嘅枇杷膏🔸椰奶銀耳燉桃膠🔸美顏桃膠甜品,香滑
荃灣又有好嘢食😋!

🔹前菜🔹
🔸臘味雞肉卷🔸
涼菜,外層雞肉包著入面臘腸

🔸松子薑蓉菠菜🔸
選用菠菜苗,口感嫩滑

🔹主食🔹
🔸黑蒜香煎帶子🔸

🔸砂煲豆醬焗黃魚🔸

🔹湯品🔹
🔸姬松茸竹笙排骨湯 x 2🔸
呢款燉湯好鮮甜,姬松茸又香,加埋竹笙及排骨,健康又好味

🔹飯麵🔹
🔸高麗菜燜炒米粉🔸

🔸高麗菜五花肉燜飯🔸

🔹甜品🔹
🔸潤肺枇杷凍🔸
冰涼潤喉嘅枇杷膏

🔸椰奶銀耳燉桃膠🔸
美顏桃膠甜品,香滑椰奶,仲有銀耳+ 桃膠,可補充骨膠原,甜味適中😋
2024-11-21
$360 (Dinner)
2024-11-26 0 views
4口原來係荃灣都開咗分店。今日放假行完假同朋友嚟食飯。餐廳裝修高格調仲有VIP房聽店長講原來呢間分店有omakase食但就要預早訂定。咁唯有下次先可品嘗。今次食住套餐先。福建金湯佛跳牆套餐呢個佛跳牆好足料花膠勁大條鮑魚海參將啲料放哂入碗麵感覺真係好豪華既享受。飲啖金湯鮮甜好味,再撈埋啲麵食好好味。高麗菜燜炒米粉套餐配上小菜同燉湯姬松茸竹笙排骨湯足料夠哂火喉黑蒜香煎帶子原粒帶子好厚身外層煎到金黃色食落有刺身級既口感再配埋黑蒜健康有益。
4口
原來係荃灣都開咗分店。
今日放假行完假同朋友嚟食飯。

餐廳裝修高格調仲有VIP房

聽店長講原來呢間分店有omakase
食但就要預早訂定。咁唯有下次先可品嘗。
今次食住套餐先。

福建金湯佛跳牆套餐

呢個佛跳牆好足料

花膠勁大條

鮑魚海參

將啲料放哂入碗麵感覺真係好豪華既享受。
飲啖金湯鮮甜好味,再撈埋啲麵食好好味。

高麗菜燜炒米粉套餐
配上小菜同燉湯

姬松茸竹笙排骨湯
足料夠哂火喉

黑蒜香煎帶子

原粒帶子好厚身
外層煎到金黃色食落有刺身級既口感
再配埋黑蒜健康有益。

2024-11-24 0 views
經常光顧中環總店,最近得知荃灣開了分店,今晚便專程來到。店內裝修以日式的廚師發辦為主題,而且提供VIP房,令人坐得非常舒服。晚市套餐:福建金湯佛跳牆配薑油拌麵,冰梅蕃茄仔,桂圓檸檬烏龍茶$268。福建金湯佛跳牆,內有海參、 雞肉、鮑魚、花膠、鵪鶉蛋、瑤柱。金湯味道濃郁,帶有雞和火腿的香味,加上配料十足,以這個價錢來說,非常超值。😍😍😍😍😍薑油拌麵,薑油香味十足,原來是用豬油製造,怪不知這個味道非常吸引。👍👍👍👍👍冰梅蕃茄仔,蕃茄仔除了本來的蕃茄味道之外,還有話梅的酸甜味道,非常開胃又美味。桂圓檸檬烏龍茶,烏龍茶香味十足,如果可以提供一支鐵匙羹更好,可以將龍眼和檸檬的味道擠出。晚市套餐:吉品糖心鮑配薑油拌麵爽脆萵筍絲,姬松茸竹蓀排骨湯$268。吉品糖心鮑,鮑魚內的糖心煙煙韌韌,加上濃郁的鮑魚湯汁,可以媲美鮑魚專門店,不過這裏的價錢平一點,值得推薦。👍👍👍👍👍爽脆萵筍絲,清甜爽口。姬松茸竹蓀排骨湯,材料十足,香味濃郁,令人回味無窮。😍😍😍😍😍黑松露蘆筍$98,除了黑松露和蘆筍之外,還有淮山條,蘆筍爽口,黑松露味道香濃,淮山軟腍腍可口,三者同樣是素食,健康又美味。松子薑蓉菠菜$28,薑蓉味道
經常光顧中環總店,最近得知荃灣開了分店,今晚便專程來到。

晚市套餐:吉品糖心鮑配薑油拌麵
爽脆萵筍絲,姬松茸竹蓀排骨湯$268。

爽脆萵筍絲,清甜爽口。

松子薑蓉菠菜$28,薑蓉味道香濃,蔬菜長甜可口,這個凍食適合素食者。

涼拌萵筍絲$28,萵筍絲爽脆可口,帶點魚湯的鮮味,雖然是一道小食,吃得出廚師製作是一絲不苟。

批杷凍$38,甜度適中,清潤可口。

晚市套餐有主食、小菜、飲品/燉湯,姬松茸竹蓀排骨湯非常足料,一打開個蓋就聞到濃濃嘅菇香,每樣湯料都有幾舊,就算唔係跟餐都可以就咁叫湯嚟飲~小菜嘅選擇都唔錯,揀咗臘味雞卷同埋白切羊肉,用雞肉捲住臘腸幾有心思,上面嘅酸辣醬仲好惹味🌶燜炒米粉嘅材料好豐富,有椰菜、冬菇、豬肉、蝦、蜆、紫菜等等,感覺配料仲多過米粉!金湯佛跳牆嘅材料相對豪華,有齊海參、鮑魚、花膠、瑤柱我地仲散叫咗幾款菜式,有松子薑蓉菠菜、黑松露蘆筍🥢土筍凍一開始都有少少猶豫試唔試,但係食落發現土筍嘅口感幾爽,冇異味,可以挑戰一下😆砂鍋豆醬焗黃魚🐟砂鍋上嘅黃魚熱辣辣,魚肉非常嫩滑,蒜頭、紅蔥頭等料頭都爆到好香,唔錯👍打卡仲有得送個桃膠布甸📷

金湯佛跳牆嘅材料相對豪華,有齊海參、鮑魚、花膠、瑤柱

我地仲散叫咗幾款菜式,有松子薑蓉菠菜、黑松露蘆筍🥢

打卡仲有得送個桃膠布甸📷
2024-11-19 223 views
同媽咪去食左個福建菜好驚喜啊 仲加入左日系風格 本身餐廳既裝潢都好有日式omakase感估唔到福建菜都做到omakase😏-🔸水雲。黑草山羊肉第一次食黑草山羊肉唔食羊既我表示勁意外因為一d都唔So!!!!!!口感有d似食燻蹄🫶🏻-🔸時令深海魚刺身一款深海池魚炭燒左個表面 保持到油脂感邊位彈牙好新鮮-🔸白梅貝辣汁煮白梅貝 先食貝肉再食蘿蔔個貝肉入味 蘿蔔勁甜🎈-🔸甘鯛立鱗燒呢個紅椒醬勁出色 🌶️原來係用左燈籠椒蒜頭辣味粉整成立鱗燒真係魚鱗 第一次食魚鱗啊好巧功夫既製作 個魚本體都好滑-🔸福建手打魚丸扁肉湯食福建菜一定有呢味個手打魚丸彈牙 肉汁爆哂出黎-🔸蘆筍清炒帶子蘆筍爽口 清炒一流wo🥨帶子仲有半透明感 好新解啊-🔸高麗菜燜炒米粉米粉係勁幼細入味 仲有好多配料tim-🔸精美甜品雖然飽到上心口 但甜品係第二個胃呢個巨鋒蛋捲配椰子雪糕又幾refreshing🧉-4口 荃灣楊屋道88號Plaza 88地下16號舖
同媽咪去食左個福建菜
好驚喜啊 仲加入左日系風格
本身餐廳既裝潢都好有日式omakase感
估唔到福建菜都做到omakase😏
🔸水雲。黑草山羊肉
第一次食黑草山羊肉
唔食羊既我表示勁意外
因為一d都唔So!!!!!!
口感有d似食燻蹄🫶🏻
呢個巨鋒蛋捲配椰子雪糕
又幾refreshing🧉
荃灣楊屋道88號Plaza 88地下16號舖
2024-11-16 183 views
今日嚟到位於荃灣嘅4口食飯,餐廳嘅裝修都幾雅致,以木色為主調,令人感覺非常之舒服。我就叫咗幾度特色嘅小菜,分別係佛跳牆套餐,蒲燒鰻魚飯套餐,沙茶牛腩煲,黃花魚等等。佛跳牆套餐佛跳牆嘅湯汁非常之濃郁,配上麵條一齊食,真係啱啱好。麵條入口彈牙,吸收咗湯汁之後一齊食,真係好好味呀。佛跳牆本身有海參,鮑魚,雞肉等等,材料非常之豐富。蒲燒鰻魚飯鰻魚嘅份量都唔少,肉質都幾厚,魚油香味突出。呢個飯本身亦都跟埋紫菜同埋蛋絲,令到味道層次更加豐富。椰汁冰呢個椰汁冰嘅材料非常之多,椰汁嘅香味更加係非常之濃郁,以飲品嚟講真係好好飲。沙茶牛腩煲牛腩煮得非常之軟滑,調味亦都好恰當。另外呢個牛腩煲亦都有薯仔等等嘅配料,材料都幾多㗎。黃花魚黃花魚嘅份量唔少,肉質彈牙,非常之鮮味。整體嚟講,我覺得今餐嘅質素都幾高,食物選擇亦都夠晒豐富。

佛跳牆套餐

蒲燒鰻魚飯

椰汁冰

沙茶牛腩煲

黃花魚
黃花魚嘅份量唔少,肉質彈牙,非常之鮮味。

整體嚟講,我覺得今餐嘅質素都幾高,食物選擇亦都夠晒豐富。
2024-11-15 133 views
荃灣4口福建高級菜👍🏻💕🦥🤤😋名貴高級養身中式套餐👍🏻必叫佛跳牆,價錢也不算很貴,福建金湯佛跳牆配麵線套餐只需$268,包佛跳牆、麵線、涼拌小吃及飲品。福建金湯佛跳牆配麵線,包含了鮑魚、海參、花膠等等的名貴食材,非常豪華!而且佛跳牆的湯底很清新,撈麵吃簡直是統配!骨膠原豐富!小吃選了涼拌萵筍絲,青綠色的萵筍絲,爽脆清新的口感,很好吃!高麗菜燜炒米粉套餐只需$118,正宗的傳統福建菜,米粉的質感很輕盈透薄,米粉很幼細,配搭海鮮,很惹味的米粉!配搭松子薑蓉菠菜和姬松茸竹笙排骨湯!健康養身之美食套餐!另外小菜方面點了砂煲豆醬焗黃魚,原煲上碟,熱滾滾的香噴噴的,黃花魚的肉質非常嫩滑和很軟綿,完全沒有腥味,非常香非常入味!很好吃!小菜另一款點了黑蒜香煎帶子,健康美味的黑蒜配搭香煎的帶子,帶子煎得非常有彈性軟熟,惹味非常!涼拌小小碟,臘味雞卷,外面是雞卷,中間的部份是臘味,非常有創意,味道也非常之好味!
荃灣4口福建高級菜👍🏻💕🦥🤤😋

📍 4口 (荃灣)荃灣楊屋道88號Plaza 88地下16號舖🍒點評時間之前都曾經到訪4口IFC分店,得知開了新旗艦店,專程來試試。原來除了單點小菜外,更有omakase菜單,不過需提早一日預定餐廳走無印木系風格,提升用餐體驗▫️福建佛跳牆必點招牌菜佛跳牆,滿滿矜貴食材,有鮑魚、海參、花膠、瑤柱等,口感稠杰濃郁,回味無窮▫️姬松茸竹笙排骨湯湯頭清甜順口,伴以淡淡的姬松茸香氣,秋冬湯水不二之選▫️酸菜紅燒肉紅燒肉煮得軟腍,肥而不膩,配以酸菜十分配搭▫️黑松露野菌拌手工麵線麵線充滿黑松露香氣,野菌入口清淡,多吃也不怕▫️家鄉土筍凍福建傳統海鮮小食,口感軟滑Q彈,坊間實屬少見,可以一試▫️松子薑蓉菠菜入口清新,份量正常▫️ 椰奶銀耳燉桃膠女士滋潤之選,桃膠份量滿滿,物超所值▫️ 枇杷凍味道清甜,生津潤肺,健康甜點

📍 4口 (荃灣)
荃灣楊屋道88號Plaza 88地下16號舖

🍒點評時間

餐廳走無印木系風格,提升用餐體驗

▫️福建佛跳牆

▫️姬松茸竹笙排骨湯
湯頭清甜順口,伴以淡淡的姬松茸香氣,秋冬湯水不二之選

▫️酸菜紅燒肉
紅燒肉煮得軟腍,肥而不膩,配以酸菜十分配搭

▫️黑松露野菌拌手工麵線
麵線充滿黑松露香氣,野菌入口清淡,多吃也不怕

▫️家鄉土筍凍
福建傳統海鮮小食,口感軟滑Q彈,坊間實屬少見,可以一試

▫️松子薑蓉菠菜
入口清新,份量正常

▫️ 椰奶銀耳燉桃膠
女士滋潤之選,桃膠份量滿滿,物超所值

▫️ 枇杷凍
味道清甜,生津潤肺,健康甜點

餐廳格局與Omakase日式料理店一致,細問之下原來上手真係師傅發辦日料店,部份枱凳採用中式元素,環境清幽恬靜。設兩間套房,適合大夥兒聚餐。服務質素無可挑剔,服務員親切有禮,即時跟進各種要求,真心100分!最有趣嘅係,餐廳提供幾款師傅發辦福建融合創新菜單,價錢只係由三百多元起!✔️福建金湯佛跳牆套餐$268-金湯佛跳牆配麵線(主食)網上見到有人點呢個套餐已經心心念念想食,因為自己好鍾意食蔘茸海味。呢個佛跳牆湯底金黃色,由雞骨、豬骨、瑤柱等熬製而成,湯底仲融入了花膠揮發嘅骨膠原,滋補養顏。當然入面嘅材料都好矜貴,有鮑魚、大粒瑤柱、海參、花膠等海味,全部都係我嘅至愛!-臘味雞卷(前菜)呢個凍食前菜幾特別,外層係雞肉,裏面係臘腸,切片上,清新得來又有臘腸嘅鹹香,上面嘅酸辣醬令到成個前菜更清爽開胃!-珍珠椰汁冰(飲品)奶味好香,內裏有西米、珍珠、涼粉條。主要甜味係來自用糖煮過嘅珍珠。✔️廈門沙茶麵套餐$108-廈門沙茶麵(主食)呢個沙茶麵都好好味呀!主要靈魂在於湯底,嗰種美味嘅辛辣味和鹹香味,令人愛不釋手,最後清晒成個湯!碗裏嘅鮮蝦、魚片、蜆肉、臘肉、腐皮、糖心蛋,令成個主食更豐富 !-松子薑蓉菠

✔️福建金湯佛跳牆套餐$268
-金湯佛跳牆配麵線(主食)

-臘味雞卷(前菜)

-珍珠椰汁冰(飲品)

✔️廈門沙茶麵套餐$108
-廈門沙茶麵(主食)

-松子薑蓉菠菜(前菜)
菠菜新鮮清脆,非常爽口!

-姬松茸竹笙排骨湯(燉湯)
有時都市人真係好需要有碗湯滋補吓,呢碗燉湯一啖入口就係原汁原味嘅感覺,有大大件的姬松茸、不少竹笙,營養豐富!

✔️溏心鮑魚$228
糖心鮑魚新鮮呈自然光澤,有天然甘香,最重要是質感好有彈性,非一般罐頭鮑魚可以比較!一啖落口真係好滿足!

✔️珍珠椰汁冰$38(單點價錢)
廈門沙茶麵套餐只可從燉湯和飲品二選一,套餐選了燉湯,自己試咗珍珠椰汁冰後覺得唔錯,所以提議朋友再單點多杯。

✔️椰奶銀耳燉桃膠$48
用高腳器皿盛載糖水,感覺又高了一個檔次。上層奶白色嘅椰奶散發着濃烈嘅椰香,加上細碎嘅銀耳和一塊塊嘅桃膠,好有口感,成個甜品好潤滑滋潤!好好味!

✔️紅菇桃膠布甸$48
融合咗菇菌嘅甜品,幾特別,味道清淡,甜而不膩,布甸有質感,唔容易鬆散。
2024-11-01 208 views
原來荃灣都開咗4口,佢係莆田嘅姊妹店。之前第一間喺中環IFC食過都好好食,所以今次book呢間新分店試吓臘味雞卷呢個冷盤比到驚喜我,臘味嘅味道漏咗喺雞肉上邊,凍食嘅感覺又唔會咁油膩,啱晒做前菜。松子薑蓉菠菜啲菠菜非常之嫩,調味都唔錯。砂煲豆醬焗黃魚呢個係莆田嘅手本名菜,百秒黃魚嘅改良版。用豆醬焗就更加入味。魚肉仍然保持嫩滑。福建佛跳牆正宗嘅佛跳牆有齊鮑參翅肚老雞火腿,冇乜嘢可以挑剔。黑松露野菌拌手工米線呢個黑松露味超級強,米線夠滑,菇味都好濃高麗菜五花肉燜飯呢個五花肉炆飯,超級惹味啖啖都係肉香枇杷凍呢個係莆田都有嘅甜品,枇杷凍好清潤,啱晒食完龍尾嘢之後食紅菇桃膠布丁呢個菇味就冇乜,但係好重奶味。味道幾特別。

臘味雞卷

松子薑蓉菠菜
啲菠菜非常之嫩,調味都唔錯。

砂煲豆醬焗黃魚

福建佛跳牆

正宗嘅佛跳牆有齊鮑參翅肚老雞火腿,冇乜嘢可以挑剔。

黑松露野菌拌手工米線

呢個黑松露味超級強,米線夠滑,菇味都好濃

高麗菜五花肉燜飯

呢個五花肉炆飯,超級惹味啖啖都係肉香

枇杷凍

呢個係莆田都有嘅甜品,枇杷凍好清潤,啱晒食完龍尾嘢之後食

紅菇桃膠布丁

呢個菇味就冇乜,但係好重奶味。味道幾特別。