2023-04-02
好多人問我,係公司有冇食蛇食到怕,因為又躁又熱,剩係冬天先食得,記得舊年試過一星期係公司食三日蛇,基本上完全無任何唔好嘅感覺,食完仲完好暖好滿足。上星期食左四季芬芳個新菜式,燕窩蛇湯燉節瓜盅拼紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯,呢個絕對適合一年四季食。以「蛇王芬」的經典蛇羹作為基本,佢嘅蛇湯用上蛇骨、雞肉、豬肉等新鮮食材煮左半日,之後再用節瓜去瓜肉,加入帶子、蝦仁、瑤柱和袪濕的生熟薏仁等,仲有潤肺滋陰嘅燕窩,絕對係好適合春夏悶熱嘅天氣食,疏肝解鬱又不燥。另外配搭嘅臘味粒蟹肉蛋白炒飯,炒得爽口得很,減低臘腸的油膩感,每啖都叫有蟹肉同蛋白,又唔會好油,飲完個湯再食個飯就超滿足。新的太史蛇羹酥都真係眼前一亮,蛇羹湯水凝固成為啫喱肉凍,用酥皮包起並炸到金黃色,外層香脆可口,好似食緊一件蛇羹咁。前菜食左個藥膳醉乳鴿王,話係呢度嘅signature ,吃下去就知,藥膳同酒嘅crossover ,好入味,而且乳鴿雖然不似好大隻,但好有肉地。當日仲食左幾個新點心,翡翠蘆筍餃、紅菜頭素餃、菊花蝦餃、太子參帶子餃全部都有不錯的表現。菊花蝦餃用菊花做皮,蝦又夠大隻。太子參帶子餃,我最愛,珍貴又係最傳統嘅蝦餃味。翡翠蘆
菊花蝦餃用菊花做皮,蝦又夠大隻。
太子參帶子餃,我最愛,珍貴又係最傳統嘅蝦餃味。
翡翠蘆筍餃用上新鮮豬肉、雞髀菇、秀珍菇及蘆筍切碎,加上餃皮晶瑩翠綠,又靚又精美。
紅菜頭素餃同樣因紅菜頭而搶鏡,唔係好食咁簡單,仲要滋補肝腎,養肝明目。
黑芝麻豆沙包同橙皮蓉柑桔包、又係打卡好正。前者係甜品,後者係外層脆內層有肉汁同熱辣辣嘅餡料,都係好嘅點心。
剩係呢啲新野,就算食過都要再訪一次,對嗎?