現今老師工作異常忙碌,既要面對行政和教學工作,又要應付怪獸家長。平常要約教書的朋友們簡直難上加難。暑假相約一聚,焉能不找一間環境舒適,食物味美的餐廳讓大家減減壓?商場餐廳不是滿佈放暑假的兒童就是內地遊客。何不去工廈內的樓上餐廳避避靜?想起了之前朋友搞BBQ聚會的Friendmily 。Friendmily 的風格優閒,吃的雖然是西餐,但環境沒有高級餐廳的拘槿,適合我們三五知己開懷暢聚。我們到達時已經兩點,雖然是平日,也有一兩檯客人在吃飯。午餐共有六款,眼睛立時被餐牌上的「驚喜午餐」吸引。「驚喜午餐」即每天也有不同的菜色,想不到連一間小小的工廈餐廳也如此有gimmick 。今天的「驚喜午餐」是「青咖哩大蝦意大利飯」,聽起來頗吸引,我和河馬生都order了。河馬生還加$10要了神秘小食。朋友們分別order了卡邦尼雞皇闊條麵、黑松露什菌意大利飯、黑椒煙豬柳跟薯蓉沙律。白菌忌廉湯先來,附上牛角包。邊吃邊等遲來的朋友E。雖說是工廈,不過餐廳的地點不難找,由觀塘地鐵站行10分鐘左右。「驚喜午餐」來了,果真帶給河馬生和河馬太一點驚喜。大蝦的份量確童叟無欺,蝦身約長5吋;意大利飯多吃會膩,餐廳卻巧妙
想起了之前朋友搞BBQ聚會的Friendmily 。
我們到達時已經兩點,雖然是平日,也有一兩檯客人在吃飯。
午餐共有六款,眼睛立時被餐牌上的「驚喜午餐」吸引。
白菌忌廉湯先來,附上牛角包。
白菌忌廉湯配牛角包
「驚喜午餐」來了,果真帶給河馬生和河馬太一點驚喜。
青咖哩大蝦意大利飯
大蝦的份量確童叟無欺,蝦身約長5吋;意大利飯多吃會膩,餐廳卻巧妙地以微辣的青咖哩作配搭,減低了飽膩感。對於河馬太來說這「驚喜午餐」實在不錯,然而不嗜甜的河馬生卻認為咖哩輕微減低甜度較好。餐廳老闆特意現身解釋,咖哩輕微加甜減辣為迎合大眾口味。
餐廳環境不愧是個飯聚傾談好地方,連老闆也走過來招呼傾談,非常親切。眼見這裡有各款特別的啤酒,如非不想下午已喝至面紅耳赤,與朋友舉杯暢飲實在一絕。
我們沒有品嚐朋友們的食物,難以下評論,朋友們説好吃便是了。
卡邦尼雞皇闊條麵
黑松露什菌意大利飯
黑椒煙豬柳跟薯蓉沙律。
最後,別忘了神秘小食,原來今天的小食是厚切三文魚+赤貝刺身各一件,味道新鮮。不過$10略嫌小貴。
特選甜品則不過不失。
總括而言,Friendmily 的確店如其名,選擇這裡與friend 或family 飯聚實在不錯。環境優閒,食物不俗,招呼親切,打算之後和河馬生與一班好友的晚餐gathering 也再來。身為酒鬼,心郁郁定要試試各款特色啤酒。
Other Info. : 餐廳有各款特色啤酒
2015-08-05
$75 (Lunch)
青咖哩大蝦意大利飯
2015-07-27 3031 views
猶如私房菜一樣, 坐下來,沒半點拘謹,也延續對這小店的讚頌。因為我愛這裡的美食,更愛這裡的服務及環境。 六時多就衝上來,侍應安排,先嚐一杯清新啤酒,然後點菜。 前菜: 餐湯、牛角包及沙律。 牛角包絕對值得讚,牛油味濃,香脆。 主菜: 鵝肝牛扒 - 是我事先訂位時的特別要求,因為我就是喜歡 牛扒跟鵝肝。越簡單的菜式,就越考驗技術。七成熟的牛扒,嫩粉紅而不是色腥味,香草令牛扒精神,配上煎得香脆的外皮,是一級西廚的水準。鵝肝,精彩,微焦外皮,香濃。一啖鵝肝,一啖和牛,剛好! 芝士西蘭花 - 濃濃芝士覆蓋西蘭花兒,濃而不膩,爽口。 我是那種享受現在而不懂拍照的人,要我用文字描述,就是那種 “朋友他家”的感覺,open kitchen,,warm light, 還有播放我最愛的幾支歌,精明選擇的一晚。 還有,那小露台很獨特 (雖然都不小,至少都有幾十個座位吧),要不是身邊人抱恙,不想吹風,我肯定霸佔那露台的小高枱了。最後我們都手執著凍檸茶,坐在外面,對酒當歌了一會才埋單。讚。服務周到,我反映餐湯略嫌不夠濃,馬上給我換一碗及跟進,感受良好。

六時多就衝上來,侍應安排,先嚐一杯清新啤酒,然後點菜。

芝士西蘭花 - 濃濃芝士覆蓋西蘭花兒,濃而不膩,爽口。
牛扒 肝
西蘭花芝士焗

2015-07-25
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Anniversary
牛扒 肝
西蘭花芝士焗
2015-07-15 2970 views
觀塘好多工廠區入面有隱世西餐廳。今日約左朋友去呢間。見到openrice 既食評都唔錯就去試下喇。三個人食,其中一個病緊戰鬥力大減,所以我地三個人叫兩個set dinner加一個小食。set dinner 有沙律。湯,餐包,main dish同餐飲。是日餐湯係南瓜忌廉湯,個疑似牛角包好香好好味~沙律就一般,好似唔夠沙拉醬咁。薯角焗到超香脆出黎。熱辣辣好好味!個意粉酸酸甜甜都十分開胃,但有四隻青口我唔食的最後個ribs上臺比我預期中大份量,個decoration 好靚,食落香香甜甜,好夠淋超好味吖!下次一定要再黎過喇!
個意粉酸酸甜甜都十分開胃,但有四隻青口我唔食的

Ribs好有分量。好味
焗芝士煙肉薯角
辣茄蓉意粉
前菜沙律
個包超好味
2015-07-14
$150 (Dinner)
焗芝士煙肉薯角
辣茄蓉意粉
尋找美食,往往是一場巧合。APM 睇完戲,未夠七點,可恨APM爆到七彩。上網找飯點,搵到呢間小店。有借有還,特此嚴重分享:估你唔到靚景:工廠一向特別,𨋢門出來,煥然一新,最喜愛光光猛猛的暖燈,真係好WARM。未等樓面安排坐位,我已經俾落地玻璃外的露台仔吸引住,"露台、燭光、浪漫、無限吹水⋯⋯",好諾士佛台FEEL 呀,點解工廠地方咁過引。*無奈,露台位俾人BOOK左,唯有indoor 開餐,有音樂陪住我。食:我一向唔係相機食先,但往往中段就開始破戒,因為好好食。牛角包 (無影)- 無影但係估唔到地咁好食,酥脆。帆立貝意粉 (無影) - 出色,香口,芝士味濃羊架 (無影)- 五成熟,好耐無試過真係令我滿意,無過熟,肉味夠,煎封香口虎蝦- 外表煎得真係啱啱好,食之前幫佢影張遺照。食後感係舊肉仲係好JUICY!芝士西蘭花 - 未食已經見到濃濃芝士,少少咸味極開胃。服務:一流水準。侍應有講有笑,唔係頂級衣著及餐具,但有fine dining 嘅service,熟識Drink list 同Menu 組合。 醒目,眼尾見我食得七七八八,自然執捨。 經介紹下,我地都歎左好酒配生蠔,爽。坐足兩個鐘,精
尋找美食,往往是一場巧合。

估你唔到靚景:

食:
我一向唔係相機食先,但往往中段就開始破戒,因為好好食。

牛角包 (無影)- 無影但係估唔到地咁好食,酥脆。
帆立貝意粉 (無影) - 出色,香口,芝士味濃

芝士西蘭花 - 未食已經見到濃濃芝士,少少咸味極開胃。
服務:

坐足兩個鐘,精彩的一餐。音樂美食酒精 嘅薰陶下,笑住走。下次,一定encore,一定 try outdoor!

2015-07-13
Type of Meal
Dinner
  • 虎蝦帆立貝意粉
  • 羊架
2015-07-06 2388 views
星期日晚同老公去觀塘一間工廈餐廳, 大堂及廳內都OK.我們點了生蠔, 侍應推介今天返的紅寶石, 我們點了5 隻, 超新鮮肥美, 有海水味但帶鮮甜主菜點了 西冷牛扒及大蝦白汁海鮮意粉:西冷牛扒肉汁豐厚, 煎香一點點更可口大蝦海鮮意粉斤兩十足下次會再同朋友來, 非常滿足
星期日晚同老公去觀塘一間工廈餐廳, 大堂及廳內都OK.

我們點了生蠔, 侍應推介今天返的紅寶石, 我們點了5 隻,
超新鮮肥美, 有海水味但帶鮮甜
新鮮生蠔
主菜點了 西冷牛扒及大蝦白汁海鮮意粉:
西冷牛扒肉汁豐厚, 煎香一點點更可口
西冷牛扒
大蝦海鮮意粉斤兩十足
大蝦海鮮意粉
下次會再同朋友來, 非常滿足
2015-07-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
新鮮生蠔
西冷牛扒
大蝦海鮮意粉
2015-07-04 2221 views
我們選了一間工廈餐廳, 我們致電問有無切餅費,他們說沒有而且可以安排畫碟服務及熄燈服務,太有驚喜了🎃🎃🎃我們一行5人準時七點到達,先點了些小食:秘辣雞中翼😋😋😋超好美,我們多點了一客加大碼煙烤豬肋骨,外脆內軟,真係有陣煙木味大蝦海鮮意大利飯,足料,正👍芝士煙肉薯角芝士西蘭花大約九點,突然熄曬燈,一點點火光🔥靠近,伴隨生日歌,朋友超開心,餐廳內的客人也happy birthday,超有氣氛👯👯👯真係要多謝他們的貼心服務

我們一行5人準時七點到達,先點了些小食:

秘辣雞中翼😋😋😋超好美,我們多點了一客加大碼
煙烤豬肋骨,外脆內軟,真係有陣煙木味
大蝦海鮮意大利飯,足料,正👍
芝士煙肉薯角
芝士西蘭花

2015-07-03
$180 (Dinner)
Birthday
  • 秘辣餃子雞翼
  • 煙烤豬肋骨
2015-06-26 2169 views
觀塘重建,正愁搵食好地方。上次觀塘搵食失望而回,估唔到,盲中中搵到呢間小店,感覺好似日本尋寶一樣。今晚,幾個朋友放工聚舊,第一次拜訪。榮昌大廈不算難找,就在巧明街759斜對面。樓下幾乎找不到他們的燈箱招牌,只有大廈小小的一個水牌,低調得很。誰知,電梯一出,已給那搶眼招牌所吸引。環境:說別有洞天,全因在寧靜工廈中有這家熱鬧小店,一個矮水吧,加一個開放式露台,整個感覺很WARM很舒適。七時多已坐滿八成,老闆熱情,給我們一張中央實木大枱。二話不說,男仕來瓶德國黑啤,女仕試飲老闆推介花香果酒。黑啤絕對出色,估唔到支果酒又的確啱炎夏口味,清甜而不覺酒味。食物節錄:生蠔 - 即開即食,爽甜有海水味,自己睇! (剩係記得侍應話法國蠔,唔記得問蠔名)德國豬手拼德國腸 -  邊飲酒邊食香口野,合格有餘。黑松露帆立貝意大利飯 - Risotto 愛好者,極香芝士及松露味,帆立貝剛燒到金黃香。All time favorite!食物出色,其實環境也不被比下去。就是那種旺中帶靜的小店,店員熱心招呼,柔和音樂,笑聲中作結。PS 隔離台有客人生日,蛋糕固然基本,特別在眼見店員親手加上靚靚朱古力畫碟,心思之作,一上

誰知,電梯一出,已給那搶眼招牌所吸引。

環境:

食物節錄:
生蠔
德國豬手拼德國腸 -  邊飲酒邊食香口野,合格有餘。
豬手德國腸
黑松露帆立貝意大利飯
食物出色,其實環境也不被比下去。就是那種旺中帶靜的小店,店員熱心招呼,柔和音樂,笑聲中作結。PS 隔離台有客人生日,蛋糕固然基本,特別在眼見店員親手加上靚靚朱古力畫碟,心思之作,一上枱嘩嘩聲。

缺點:
Set Menu 太豐富,又湯又包又沙律又飲品。其實可以多一點配搭彈性。

總結:
食物水準 + 舒適感,必定會再來。

2015-06-23
$230 (Dinner)
生蠔
豬手德國腸
黑松露帆立貝意大利飯
2015-06-16 2141 views
今天跟同事上去試一間觀塘工廈餐廳 - Friendmily上到去, 蠻FULL 的, 我們沒有BOOK 位, 很幸運, 有張枱埋單, 等了五分鍾湯是紅菜頭湯, 侍應話對心機功能好, 值得一讚健康MONDAY主菜我們點了 露絲瑪莉輕烤燒春雞 及 鮮茄蟹肉蟹子天使麵, 個燒春雞無得彈, 皮脆肉嫩, 而且帶少許咖哩味, 好好食呀, 推介推介鮮茄蟹肉蟹子天使麵最後我們加了$15 點了甜品拼盤, 平民價錢酒店級數, 讚一下
今天跟同事上去試一間觀塘工廈餐廳 - Friendmily

露絲瑪莉輕烤燒春雞
2015-06-15
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
露絲瑪莉輕烤燒春雞
2015-06-12 2045 views
同舊同事聚會,就下佢地就揀返公司附近食~其中一位舊同事話黎過一次覺得唔錯,於是再黎一次!我地有成9個人,安全起見預先訂左位(而且我提早到,基本上好多人都未放Lunch,餐廳入面唔算好多人)店員事先已經安排左一張大枱俾我地,我地嘈少少都唔怕~餐牌好有田園感,用一塊木板上面貼張紙,好搞笑有個「驚喜午餐」,問一問Waiter原來係「卡邦尼意粉」,午餐包埋飲品、餐湯同餐包。都唔錯~西餐價中等可接受而且午餐(我唔知晚餐)係免收加一,都抵食架~!我地9個人揀左幾款餐,因為我太為食,所以每款都試一啖! 呢份豬扒真係好厚切,我見到都覺得飽,但係雖然好厚,都算鬆軟,唔算非常入味,但已經係唔錯架啦~意粉炒得好好味,先係無「煮過頭」,炒得乾身唔「林」! 餐包其實都幾特別,外形係牛角酥,好鬆化既口感,內裡係甜餐包,質地好軟而且有少少甜甜地…食落唔會覺得太牛油又唔「流」,我好鐘意食! 入門口既小走廊,裡面就係餐廳,地方細細但擺設幾舒服,有屋企既感覺!裡面有露天位,原來夜晚有BBQ、生蠔、紅酒等等…如果成班朋友一齊玩應該好開心! 門口位既設計,起初以為係韓式餐廳,但入面既野食又唔係…不過一串串寫滿心意/祝

我地9個人揀左幾款餐,因為我太為食,所以每款都試一啖!
厚煎豬扒意粉
餐包
門口位既設計,起初以為係韓式餐廳,但入面既野食又唔係…不過一串串寫滿心意/祝福既小卡,簡約得黎幾真摰!
Tiramisu
Tiramisu,好特別,雪到好似雪糕咁凍,開頭以為係雪糕添…唔知老闆係「專登」定「無意」,但咁熱既天時有咁凍冰冰既甜品都唔錯。SIZE真係得一啖,原本同事一開始話要加錢食埋甜品,點知最後話其實都幾飽差D食唔落。可能老闆就係知道咁,所以唔係好大件,跟餐加少少錢就可以滿足下女士以甜品作為最後總結既慾望!
餐飲
餐飲-熱檸茶,細細杯,同事話應該要三片檸檬先合格,睇真係兩片又好似少左D,但都切厚左少少(比起其他餐廳),凍飲大杯D,所以有三片!
鮮茄茸伴煎石班
鮮茄茸伴煎石班,呢個我揀架~~~哈哈!其實佢寫住「限18份」,睇完即刻Order…石斑煎到皮脆肉嫰,個鮮茄茸好鮮好味,如果俾多D汁會更好囉~~~(應該可以要求既)薯茸方面好幼滑、味道好濃,我比較鐘意有少少口感~薯仔粒!而個菜沙律好正,個汁係我鐘意既芝麻醬~
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉,我無試呢個…
海鮮意大利飯
海鮮意大利飯,個飯煮得剛剛好,味道好濃…真係好飽架!

我都幾鐘意呢間店,睇得出好有心機去準備食物、環境…下次約朋友食Dinner試下先~
2015-06-10
$80 (Lunch)
厚煎豬扒意粉
餐包
餐飲
  • 鮮茄茸伴煎石班
  • Tiramisu
  • 厚切煎豬扒
貴為多年觀塘區老街坊,人和事都有感情。觀塘區變了不少,討厭APM 的過多人流,走到小通道外的工廈西餐廳。驚喜・處處。朋友介紹,來的時候,已近兩點。趣緻餐牌上,點了一道 「陽光蛋日式咖哩豬扒意粉」;細問陽光蛋,原來就是太陽蛋。反正不太餓,輕盈意粉配太陽蛋,決定我今天的心情。我不是"相機食先"那類人。但,我都要"中途破戒"。實在是,太好食了! 從未想過數十元的午餐豬扒,可以如斯出色。- 豬扒:皮脆(有焦焦的肉香)、肉嫩、有肉汁,絕不是"乾爭爭"的。切開見到的還是嫩嫩的淺粉紅色 (拍照技術有限),感覺比日式吉列豬扒還要嫩,絕對是整個DISH的主角。- 意粉:是偏幼的意粉,近乎天使面的Testure, 清爽,熱哄哄的有香味。我對意粉很講究,100%是即叫即炒的 (坊間的茶記的"預淥"粗意粉,林patpat,上碟快,但根本對發揮意粉不尊重)- 陽光蛋: 心形流心蛋,焦脆的蛋邊,微暖的蛋汁,為咖哩及意粉畫龍點晴。我忍不住在中途拍下這"食相",(難免有點亂糟糟)食完,驚訝於整個"豬扒意粉"的配合度,物超所值。說呼一口清新空氣,全因這裡還有一個小露台,無奈今天孫燕姿-天黑黑;但露天食Lunch的感覺,

從未想過數十元的午餐豬扒,可以如斯出色。

我忍不住在中途拍下這"食相",(難免有點亂糟糟
陽光旦日式咖哩豬扒意粉
食完,驚訝於整個"豬扒意粉"的配合度,物超所值。

說呼一口清新空氣,全因這裡還有一個小露台,無奈今天孫燕姿-天黑黑;但露天食Lunch的感覺,令人對死板的觀塘大廈加添生氣。

老闆友善,見我們第一次來就熱情攀談,親切道謝。(當然也力銷餐廳的晚餐及BBQ⋯⋯)

作為觀塘月華街品味妹,我絕對會找個好天氣的晚上,訂個露天座,更悠閒雅緻地享受這小天地。

惜食。減浪費。

5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
陽光旦日式咖哩豬扒意粉
  • 陽光蛋日式咖哩豬扒意粉
2015-05-27 1553 views
今晚同男朋友去左工廠區食飯,d蠔新鮮好味。 我們點了一個超蠔海鮮拼盤,十分足料,新鮮,讚🎉蟹肉紅花意大利反,蟹肉少d,不過味道好味👌甜品cupcake 超鬆軟,不太甜,好食,要再返黎
今晚同男朋友去左工廠區食飯,d蠔新鮮好味。

我們點了一個超蠔海鮮拼盤,十分足料,新鮮,讚🎉

蟹肉紅花意大利反,蟹肉少d,不過味道好味👌

甜品cupcake 超鬆軟,不太甜,好食,要再返黎
2015-05-26
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 芝士火腿ham
2015-05-27 1286 views
很久沒有來臨,食物質素竟然可以差咁多。大熱天時,有outdoor seating,但冇開風機,冷氣外流。食物味道偏咸, CAPPUCCINO竟然不能入口,熱檸茶,茶不熱只是暖的。
很久沒有來臨,食物質素竟然可以差咁多。
Type of Meal
Lunch
2015-05-27 1171 views
今日同同事到左一間工廈餐廳 lunch, 店名friendmily.餐廳有露台,環境頗舒適。我們兩人今日點了蒜香雞脾反同日式咖哩豬扒,肉質一級棒,汁有點濃。但感覺良好。侍應反應快,出餐一般,杯茶好好飲👍🏻👍🏻伯爵紅茶

餐廳有露台,環境頗舒適。

侍應反應快,出餐一般,杯茶好好飲👍🏻👍🏻伯爵紅茶
2015-05-27
$60 (Lunch)
2015-05-17 1394 views
昨天爸爸生日,我們去左觀塘一間工廈西餐BBQ.有壽星公優惠,仲有:無切餅費,同埋生日畫碟服務,要讚一下👍工廈環境都易去,乾淨,不過餐廳室內好滿。露台細左d,不過我們廿人剛剛好😈食物方面:普通燒烤食物,不過另有大大大虎蝦,帆立貝. 個羊架同豬扒好好味👍👍蒜蓉醃製的,味道好香😽下次再來試西餐先😄附上相片看看開心派對,yeah
昨天爸爸生日,我們去左觀塘一間工廈西餐BBQ.

有壽星公優惠,仲有:無切餅費,同埋生日畫碟服務,要讚一下👍

工廈環境都易去,乾淨,不過餐廳室內好滿。

露台細左d,不過我們廿人剛剛好😈

下次再來試西餐先😄附上相片看看開心派對,yeah
美式燒烤爐
Bbq menu
2015-05-16
$250 (Other)
Birthday
  • 羊架
2015-05-05 1575 views
1)羅宋湯很差,像辣椒仔開水一樣2)芒果芝士蛋糕差絕,還有雪藏味3)芝士西蘭花欠誠意,白烚再上芝士焗,但焗完出了很多水4)很失望一間以cafe形色經營餐廳連基本凍朱古力也沒有,職員工作態度欠主動,很多前菜,餐湯,要追要提才記得5)牛角包欠咬口,欠味道6)沙拉不多凍,難入口不過1)豬肋骨很好,味道很濃,豬肉弄得很淋很好2)蕃茄芝士雲呑也不錯,蕃茄汁弄得很入味,與芝士雲吞很夾

1)羅宋湯很差,像辣椒仔開水一樣
2)芒果芝士蛋糕差絕,還有雪藏味