2022-09-17
最近同同事係灣仔食lunch去左間四川菜館食落唔錯又正宗👍🏻咁啱男朋友黎接放工🥰緊係同佢試一試個間四川菜嘅晚飯啦!餐廳裝修非常中式🤓而且聽店員講師傅有接近20年川菜經驗🤤可想而知應該幾正宗!所以落單個時都同店員講要小辣🤣我哋怕太正宗太過辣🌶招牌香鍋 (底鍋$38 ,5樣配料$183)叫得呢個名當然係呢到嘅招牌菜之一🥘嗌完個底鍋之後😋可以自己配搭材料!我們嗌左個小辣嘅經典香辣鍋🥘加左牛百葉、肥牛、台灣魚腐、土豆片同如意寛粉😆香鍋黎到當堂嚇兩跳🤯第一跳係成個鍋佈滿晒辣椒🌶唔知我哋食唔食到小辣嘅程度😵💫第二跳係份量極多😱兩個人細食啲可能淨係食呢鍋野都夠晒😂估唔到CP值咁高!雖然佈滿左辣椒🌶但食落去未算太辣🤔個底料同出面個啲得個辣字唔同!有麻、有辣、有鮮!香味全部滙聚一堂👨👩👧👧果然係正宗四川菜😆👍🏻我哋揀嘅配料同個底鍋好夾🤝🏻牛百葉同肥牛唔使講😋一定同個底鍋夾!土豆片唔爽口嗰款 而係超粉嗰款😍!同個辣底料更加配合🌶台灣魚腐大大舊🐟最出色嘅係個如意寛粉😆薄薄透明嘅寛粉🍜口感煙煙韌韌😬有少少似粉皮🤣同香氣四溢嘅醬一齊食簡直天衣無縫!成個香鍋用黎餸飯一流👍🏻最後嗌左個白飯係配🍚sharp一
招牌香鍋 (底鍋$38 ,5樣配料$183)
我哋揀嘅配料同個底鍋好夾🤝🏻牛百葉同肥牛唔使講😋一定同個底鍋夾!土豆片唔爽口嗰款 而係超粉嗰款😍!同個辣底料更加配合🌶台灣魚腐大大舊🐟最出色嘅係個如意寛粉😆薄薄透明嘅寛粉🍜口感煙煙韌韌😬有少少似粉皮🤣同香氣四溢嘅醬一齊食簡直天衣無縫!成個香鍋用黎餸飯一流👍🏻最後嗌左個白飯係配🍚sharp一聲就食晒🤣
夫妻肺片 $68
四川涼菜當然要試下夫妻肺片🫁除左牛肚之外仲有牛𦟌🐂辣嘅程度啱啱好🌶而且牛肚有嚼口😬涷食一樣好出色👍🏻牛𦟌滷得好入味🐮加埋d紅油簡直令人食欲大增!
豬油渣辣炒椰菜 $58
🦭男朋友見到菜單就特登嗌呢個菜🥬原來佢以前出差時食過干鍋椰菜好好食!想係呢間正宗四川店再試返個隻風味😋黎到一試我就立刻愛上😍唔算好辣嘅辣椒炒香左椰菜🥬調起佢自己本身嘅甜味😋食落唔辣反而係椰菜嘅甜充滿口腔👄估唔到椰菜都可以抄得咁特別!🦭男朋友都大讚好有風味😌回憶返晒黎!
蔥油餅 $38
男朋友食左半碗白飯唔夠喉又嗌左一份蔥油餅😂估唔到38蚊會咁多塊😳足足有8大塊!蔥油餅食落甜甜地又有蔥油嘅香味🌱同辣辣嘅菜一齊食好配!
桂花冰粉 $28
食完辣野甜品當然揀返個冰粉🧊涼涼又清爽嘅冰粉配埋甜甜嘅桂花蜜🍯好快就幫個口解左辣🤣一定係最適合川菜嘅甜品🍧
食完埋單個時話🦭男朋友食完話個椰菜幫佢搵返個時干鍋椰菜嘅回憶!果然夠正宗四川味道😋之後再接我放工再黎食過😂一於立此為據📝睇下佢幾時再接我放工先得🥰