最近同同事係灣仔食lunch去左間四川菜館食落唔錯又正宗👍🏻咁啱男朋友黎接放工🥰緊係同佢試一試個間四川菜嘅晚飯啦!餐廳裝修非常中式🤓而且聽店員講師傅有接近20年川菜經驗🤤可想而知應該幾正宗!所以落單個時都同店員講要小辣🤣我哋怕太正宗太過辣🌶招牌香鍋 (底鍋$38 ,5樣配料$183)叫得呢個名當然係呢到嘅招牌菜之一🥘嗌完個底鍋之後😋可以自己配搭材料!我們嗌左個小辣嘅經典香辣鍋🥘加左牛百葉、肥牛、台灣魚腐、土豆片同如意寛粉😆香鍋黎到當堂嚇兩跳🤯第一跳係成個鍋佈滿晒辣椒🌶唔知我哋食唔食到小辣嘅程度😵‍💫第二跳係份量極多😱兩個人細食啲可能淨係食呢鍋野都夠晒😂估唔到CP值咁高!雖然佈滿左辣椒🌶但食落去未算太辣🤔個底料同出面個啲得個辣字唔同!有麻、有辣、有鮮!香味全部滙聚一堂👨‍👩‍👧‍👧果然係正宗四川菜😆👍🏻我哋揀嘅配料同個底鍋好夾🤝🏻牛百葉同肥牛唔使講😋一定同個底鍋夾!土豆片唔爽口嗰款 而係超粉嗰款😍!同個辣底料更加配合🌶台灣魚腐大大舊🐟最出色嘅係個如意寛粉😆薄薄透明嘅寛粉🍜口感煙煙韌韌😬有少少似粉皮🤣同香氣四溢嘅醬一齊食簡直天衣無縫!成個香鍋用黎餸飯一流👍🏻最後嗌左個白飯係配🍚sharp一

招牌香鍋 (底鍋$38 ,5樣配料$183)
我哋揀嘅配料同個底鍋好夾🤝🏻牛百葉同肥牛唔使講😋一定同個底鍋夾!土豆片唔爽口嗰款 而係超粉嗰款😍!同個辣底料更加配合🌶台灣魚腐大大舊🐟最出色嘅係個如意寛粉😆薄薄透明嘅寛粉🍜口感煙煙韌韌😬有少少似粉皮🤣同香氣四溢嘅醬一齊食簡直天衣無縫!成個香鍋用黎餸飯一流👍🏻最後嗌左個白飯係配🍚sharp一聲就食晒🤣

夫妻肺片 $68
四川涼菜當然要試下夫妻肺片🫁除左牛肚之外仲有牛𦟌🐂辣嘅程度啱啱好🌶而且牛肚有嚼口😬涷食一樣好出色👍🏻牛𦟌滷得好入味🐮加埋d紅油簡直令人食欲大增!

豬油渣辣炒椰菜 $58
🦭男朋友見到菜單就特登嗌呢個菜🥬原來佢以前出差時食過干鍋椰菜好好食!想係呢間正宗四川店再試返個隻風味😋黎到一試我就立刻愛上😍唔算好辣嘅辣椒炒香左椰菜🥬調起佢自己本身嘅甜味😋食落唔辣反而係椰菜嘅甜充滿口腔👄估唔到椰菜都可以抄得咁特別!🦭男朋友都大讚好有風味😌回憶返晒黎!

蔥油餅 $38
男朋友食左半碗白飯唔夠喉又嗌左一份蔥油餅😂估唔到38蚊會咁多塊😳足足有8大塊!蔥油餅食落甜甜地又有蔥油嘅香味🌱同辣辣嘅菜一齊食好配!

桂花冰粉 $28
食完辣野甜品當然揀返個冰粉🧊涼涼又清爽嘅冰粉配埋甜甜嘅桂花蜜🍯好快就幫個口解左辣🤣一定係最適合川菜嘅甜品🍧

食完埋單個時話🦭男朋友食完話個椰菜幫佢搵返個時干鍋椰菜嘅回憶!果然夠正宗四川味道😋之後再接我放工再黎食過😂一於立此為據📝睇下佢幾時再接我放工先得🥰
2022-09-17 50 views
🍽️ 辣子孜然香脆羊肉 $128中意食羊嘅朋友一定要試! 一上菜已經聞到超香羊味😍 炸完之後啲肉唔會乾噌噌,真係香脆㗎!再加埋孜然同辣椒一齊炒,感覺唔會好油膩~🍀🍽️ 蒜泥白肉 $68係俾menu張相吸引咗我哋呀😂 好大塊肉掛咗喺度,有趣~🍀🍽️ 宮保雞丁 $78呢碟宮保雞丁係俾想像中好食!雞肉嫩滑,唔算太辣😋 花生炒得好香好脆!🍀🍽️ 招牌香鍋 $212- 美國肥牛、雞軟骨、豆皮、雲耳、萵筍香鍋以麻、辣、鮮、香、混搭為特點。鍋底有經典香辣鍋同秘製醬香鍋選擇。我哋今次揀咗經典香辣鍋,加自選5款配菜。配菜裡面雞軟骨、豆皮同萵筍最入味!🍀正宗的川菜~ 餐廳用直送川菜調料。整體嚟講價錢平民,值得一試!
🍽️ 辣子孜然香脆羊肉 $128

🍽️ 蒜泥白肉 $68

係俾menu張相吸引咗我哋呀😂 好大塊肉掛咗喺度,有趣~
🍽️ 宮保雞丁 $78

🍽️ 招牌香鍋 $212

- 美國肥牛、雞軟骨、豆皮、雲耳、萵筍

• 辣子孜然香脆羊肉
2022-09-16 38 views
今日同男朋友行完街突然男朋友話想食川菜,就去咗灣仔福源川香閣食晚餐👫。麻婆豆腐$58麻婆豆腐加入滿滿的辣椒,辣椒辣度十足。🔥🔥豆腐滑不溜口,大量的辣椒沒有覆蓋了豆腐本身的豆香,與豆醬相輔相成,高水準之作‼️水煮魚份量多到食唔哂,怕啃魚骨既我幸慶魚骨唔難發現及魚肉滑溜🌸,辣味完全滲透於魚肉當中,好入味,食到停唔到口🙈霸王蝦$158霸王蝦炸到好乾脆,脆卜卜的外層咬開內裡噴煙🦐,蝦肉好爽口彈牙,一啲都唔霉口🙊。干鍋肥腸 $98雖然我對內臟興趣唔係好大,因為男朋友話想食咁就一齊試吓🥰,原本見到佢顏色咁紅以為好辣🥵,但係點知佢嗰種辣係會令人上癮,而且肥腸好有咬口。😱
麻婆豆腐$58
水煮魚
霸王蝦$158
干鍋肥腸 $98
2022-09-16 39 views
周街都話係四川菜係咪真係正宗嘅先?🤭灣仔呢間貨真價實正宗四川菜已經食過無數次,差唔多係我嘅飯堂甘濟😂貴州辣子雞 $188 (好味指數:😋😋😋)辣到適中唔多食辣嘅朋友都可以食到,雞肉嫩滑唔肥,而且大細岩岩一啖一嚿。👍🏻乾撈牛肚$68 (好味指數:😋😋😋)師父手功好好,牛肚厚薄大細一致,牛肚質感爽口,上面痴住啲辣椒碎,一齊食好惹味。😮乾煽黃鱔 大$328 細$238 (好味指數:😋😋)黃鱔肉質軟爛鮮香,外層乾脆。黃鱔份量好多而且肉厚,口感一流。😌干鍋田雞$118 (好味指數:😋😋😋)田雞香氣撲鼻而來,試左一啖舌尖馬上發麻👅,夠香同夠辣,醬汁滲透整件田雞,未到令人上癮。🗣
貴州辣子雞 $188 (好味指數:😋😋😋)
乾撈牛肚$68 (好味指數:😋😋😋)
乾煽黃鱔 大$328 細$238 (好味指數:😋😋)
干鍋田雞$118 (好味指數:😋😋😋)
2022-09-15 37 views
近年川菜係香港盛行,越黎越多川菜館出現,福源川香閣係我食過較為正宗而且水準唔錯的川菜館💕,今日朋友想食川菜就黎左啦!😍📖豆花牛柳份量大到3到4人都夠食👨‍👨‍👧‍👧,辣度岩岩好唔會太辣又唔會無乜味,牛柳肉質嫩滑唔會太老,同各種配料混合一起,香氣四溢。👃🏻💨📖貴州辣子雞 辣子雞鹹中帶辣,灑上芝麻有淡淡芝麻香🌝。肉多骨小,食咗成碟毫無碎骨可言。雞肉嫩滑無比唔會好韌。✨📖干鍋田雞成餐飯最好食嘅菜式,超大鍋🥘,加上其他配料紅紅綠綠賣相不錯。田雞肉質彈牙,咸淡度適中💕。📖老壇酸菜魚酸菜魚的份量多,魚片厚身肉滑而且冇細骨🐟。酸菜口感脆嫩酸爽,湯底有魚香,酸酸地加魚肉的鮮甜味,好飲又開胃💘

📖豆花牛柳

📖貴州辣子雞

📖干鍋田雞

📖老壇酸菜魚
酸菜魚的份量多,魚片厚身肉滑而且冇細骨🐟
2022-09-14 38 views
今次黎到灣仔去發掘吓d中菜😋雖然自己唔係好食得辣啦但係喺中菜入面自己都幾鍾意食川菜呢次就同朋友約埋試下喺老一輩比較受歡迎嘅餐廳入到去之後茶芥每人$10同花生消費$10因為受眾都係老年人比較多所以會吵座位方面都唔算空間好多🤫不過好味就得啦٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 金蒜粉絲蒸娃娃菜 $68 (8.5/10)娃娃菜煮得好軟熟唔會老而且食落好清甜~有新鮮菜味道粉絲有蒜香但唔會太濃🤭突出得嚟又唔會喧賓奪主♪ 黯然銷魂炒飯 $68 (8.5/10)炒飯食落好有鑊氣呀(´▽`)香得嚟有少少辣辣哋咁令我哋胃口大開食到唔停口好惹味!軟熟分明嘅飯粒配上爽脆嘅蔬果粒同蝦仁就好多重口感🤭♪ 農家椒鹽酥肉 $78 (8.5/10)金黃香脆嘅炸衣緊密咁包住軟熟唔韌嘅豬肉但係又唔會皮同肉分離喎🤩椒鹽份量啱啱好吊得出個香麻味道之餘又唔會太濃太辣又係一道令人食上癮嘅餸!♪ 家鄉自家製紅糖糍粑 $38 (9.5/10) *推薦!呢個係個人最推薦嘅一道餸首先CP值超出預期~其次糍粑炸到金黃色熱辣辣 外脆內軟好似年糕咁煙煙韌韌表面灑滿紅糖配埋黑糖醬都唔會漏!♪ 酸菜鱸魚小份 $238+寬粉
今次黎到灣仔去發掘吓d中菜😋

入到去之後茶芥每人$10同花生消費$10
因為受眾都係老年人比較多所以會吵
座位方面都唔算空間好多🤫不過好味就得啦
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♪ 金蒜粉絲蒸娃娃菜 $68 (8.5/10)

娃娃菜煮得好軟熟唔會老
而且食落好清甜~有新鮮菜味道
粉絲有蒜香但唔會太濃🤭
突出得嚟又唔會喧賓奪主

♪ 黯然銷魂炒飯 $68 (8.5/10)

炒飯食落好有鑊氣呀(´▽`)
香得嚟有少少辣辣哋咁
令我哋胃口大開食到唔停口好惹味!
軟熟分明嘅飯粒配上爽脆嘅蔬果粒同蝦仁就好多重口感🤭

♪ 農家椒鹽酥肉 $78 (8.5/10)

金黃香脆嘅炸衣緊密咁包住軟熟唔韌嘅豬肉
但係又唔會皮同肉分離喎🤩
椒鹽份量啱啱好
吊得出個香麻味道之餘又唔會太濃太辣
又係一道令人食上癮嘅餸!

♪ 家鄉自家製紅糖糍粑 $38 (9.5/10) *推薦!

呢個係個人最推薦嘅一道餸
首先CP值超出預期~
其次糍粑炸到金黃色熱辣辣
外脆內軟好似年糕咁煙煙韌韌
表面灑滿紅糖配埋黑糖醬都唔會漏!

♪ 酸菜鱸魚小份 $238+寬粉 $28 (8.5/10)

嚟到今日嘅重頭戲酸菜魚啦~~
不過其實前面幾道餸都份量十足所以嚟到都幾飽
湯底係奶白色好濃郁~寬粉都好入味
魚片好嫩滑好新鮮同埋冇咩細骨/鱗片
對於怕骨人士係十分友好的😏

♪ 桂花冰粉 $28 (8.5/10)

入口軟滑~夏天食真係好清涼消暑
最後食依個冰粉都解翻前面食過嘅膩
係一餐幾美好嘅收尾
2022-09-14 25 views
朋友推介嘅川菜中餐廳福源川香閣位於灣仔,非常近我公司所以收工🌶辣癮起,都和同事來刺激一番先霸王蝦🦐-見到咁多辣椒都估到個辣度唔少嘢,食第一粒都唔覺,愈食愈香辣,不過係好正,蝦好大粒咬開好彈牙干鍋田雞🤤-田雞新鮮味道香口,青椒紅椒炒埋一齊辣味十足好惹味乾撈牛肚🐂-牛肚吃起來夠淋,鮮香又爽又麻有少少辣,每一片都相當入味有咬口干鍋肥腸🐷-肥腸炒到金黃色,夠乾身又唔會油膩,熱辣辣之餘仲有小菜鑊氣總體而言,上菜速度都算幾快,環境好有風味,食物屬於高水準,店員招呼唔錯,值得推薦👏🏻

2022-09-14 27 views
星期六放咗工之後又係時候去搵好嘢食,之前已經👂🏻聽好多朋友介紹過灣仔一間川菜餐廳-福源川香閣,今日終於有機會去試🤨♦️夫妻肺片,牛脷食落好腍身,牛𦟌就幾有咬口,而且有芹菜絲同花生做配菜,配埋BB辣幾入味♦️水煮魚,部門紅卜卜的紅油,辣勁十足好香又好麻,魚片夠實淨唔容易散,味道很出眾♦️乾煽黃鱔,黃鱔肉冇骨又彈牙,而且鮮香味十足,下次我都一定會再點♦️干鍋田雞,田雞非常入味而且肉質夠滑,好大碟份量十足,味道非常出眾👍呢度選用高質素食材,一啲都唔求其,而且食物水準超高,唔怪之得有咁多人推薦成川菜人氣之選😍

2022-09-14 35 views
今次已經係我第四次到呢間餐廳,原因係佢有地理位置嘅優勢,味道惹味又正宗,價錢合理份量有好多好足料👍1:豆花牛柳,🐄牛柳非常嫩滑,醬汁好豐富牛味香濃,配搭埋豆花別有一番風味2:霸王蝦,🦐蝦的份量都幾多仲要每隻都好肥美飽滿,配上大量香料炒香,味道香辣惹味🤗3:麻婆豆腐,有海量滑滑嘅豆腐,加埋啲棉密嘅豬肉碎同濃稠惹味的醬汁,真心正❤️4:貴州辣子雞,望落紅噹噹好吸引,聞落仲好香份量都好多,外皮酥脆肉質嫰滑5:見到有江小白🥃高粱酒,不過因為今晚飯腳都唔飲酒,但下次有機會一定要試試😬基本上都係平時其他餐廳嘅價錢,但係份量真係超多超慷慨,🥇絕對係性價比高之選

2022-09-14 26 views
由於💑男朋友太鍾意食辣嘢嘅關係,知道灣仔有間好傳統有足料嘅川菜,所以今晚就帶咗佢去食佢嘅至愛辣嘢🔥🐠水煮魚:嚟到就聞到好香,魚同配菜嘅份量都啱啱好,食到個嘴都麻辣,辣得都幾過癮,唔錯🐂夫妻肺片:夫妻肺片用料很豐富,再配搭埋秘製醬汁好好味😋干鍋田雞:田雞肉質實嫰而且酥脆,帶着獨特麻香的味道,口感味道有層次🦐霸王蝦:霸王蝦口感係爽脆彈彈,加入咗海量辣椒乾一起炒,味道鹹辣又有鮮香味呢度嘅🌶川菜真係好出色有水準,每一款菜式都真係好好味,男朋友都食得好滿意話冇介紹錯🤨

🐂夫妻肺片:夫妻肺片用料很豐富,再配搭埋秘製醬汁好好味

2022-09-13 21 views
話說好耐都冇去食過辣嘢,難得今日放假就同👩‍❤️‍👩朋友去🥢食飯,去我最鍾意食嘅福源川香閣💞我哋叫咗幾樣野食一齊share😋😋💯水煮魚,水煮魚都好大份,辣度適中,魚肉好滑食極都有💯夫妻肺片,拌上調味料的涼拌小吃,麻辣鮮香可口,吃起來爽口又不膩💯麻婆豆腐,豆腐軟滑唔碎,豆瓣醬同花椒味平衡,麻而不辣醬汁香濃💯干鍋田雞,田雞肉質實嫰,加上青椒紅辣椒洋蔥等配料炒成,唔算好辣好好味每次都可以用💰平民嘅價錢,可以有地道嘅享受,所以福源川香閣一直都係我encorelist 入面😎

我哋叫咗幾樣野食一齊share😋😋

💯水煮魚,水煮魚都好大份,辣度適中,魚肉好滑食極都有

2022-09-13 33 views
這晚和媽媽👵🏻來到灣仔🛍逛逛,順便在灣仔食飯,她想吃水煮魚我都很久沒吃,上網找找就發現這間人氣之選霸王蝦,第一啖食落去有驚艷感覺,剛剛炒起更加熱辣,辣味當中帶少少甜,🦐🦐蝦肉非常彈牙而且大隻🤤干鍋肥腸,肥腸堅韌有咬口,配料炒得夠乾身又夠香口,惹味指數爆燈💡麻婆豆腐,🌶🌶麻辣鮮香食慾大增,豆腐軟嫰細滑送飯一流🍚水煮魚,🐠魚片厚身鮮滑又唔腥,而且都唔算好多骨分量十足💓我同媽媽👵🏻已經諗定下次要再嚟,因為見到仲有好多款食物都好吸睛,好似好好味,吃到好吃的食物的是一件感到幸福滿滿的事😻
麻婆豆腐,🌶🌶麻辣鮮香食慾大增,豆腐軟嫰細滑送飯一流🍚
水煮魚,🐠魚片厚身鮮滑又唔腥,而且都唔算好多骨分量十足💓

2022-09-09 38 views
同事之前食過之後極力👍推介,話抵食又超好味,絕對值得一試,所以今日決定約埋👭好友一齊嚟🍽首先嗌左🐂豆花牛柳🐂好大一盤牛柳份量極多而且嫰滑,咸度適中啱啱好,豆花都吸晒湯汁夠入味其次有🦐霸王蝦🦐鋪滿🌶辣椒乾散發美味香味,鮮甜的蝦肉令人忍不住口🐂乾撈牛肚,牛肚食落完全唔韌又有口感,夠乾身仲有點微辣好正😋最後🐔貴州辣子雞🐔先炸後炒脆卜卜,加上乾辣椒又香又麻,食落滋味👀賣相出色餐廳內裝修簡單雅致又乾淨企理,食物選擇款式多價錢又大眾化,都真係值得介紹朋友來🤝

2022-09-09 34 views
夜晚幾個👫👭朋友想🍺聚下,大家都係嗜辣愛好者,而且方便港島區收工,所以我哋揀咗呢間福源川香閣,呢度食品種類選擇都幾多元化🌶❤️干鍋田雞,田雞新鮮肉質夠嫰,而且配料十足非常抵食,亦炒得好惹味🌶❤️水煮魚,麻香味又香又濃,好正宗的四川口味,辣而不膩🌶❤️夫妻肺片,一道以牛為主嘅川式涼拌小食,滷水醃製麻辣醬汁,味道恰到好處又唔會好韌🌶❤️下次會試埋川香閣招牌老壇酸菜魚,聽講酸酸辣辣唔會過辣同埋過咸,酸菜很濃味,魚肉很嫰滑而且份量亦多總括黎講,食物質素出色有水準,一啲都唔馬虎,感覺到👨🏻‍🍳廚師嘅用心認真製作,滿足又愉快的一個晚餐😋

🌶❤️水煮魚,麻香味又香又濃,好正宗的四川口味,辣而不膩

2022-09-09 32 views
川菜乃中國四大菜系之一,以麻、辣、鮮、香為特色🌶灣仔「福源川香閣」由四川大廚主理👨🏻‍🍳味道夠晒正宗之餘,價錢一啲都唔貴❣️.🍴招牌老團酸菜魚(鱸魚)💰$238(小份)用上酸菜、豬骨、魚骨熬製嘅濃湯,酸辣分明相當惹味😋鱸魚肉質鮮嫩,無骨啖啖肉💕配料豐富,有萵筍、白蘿蔔、菇菌,額外加$28追加寬粉,寬粉口感煙韌😙雖然叫咗小份,但份量一啲都唔小😝.🍴農家尖椒小炒肉💰$78五花肉肉質鮮香嫩滑,與尖椒爆炒下增添幾分辣椒香氣,同時又唔會辣到嗆口😌絕對係一道送飯一流嘅小炒🍚.🍴清炒萵筍絲💰$78萵筍絲青嫩爽脆,簡單調味清炒已經好鮮甜😚.🍴家鄉紅糖糍粑💰$38糍粑呈上時啱啱炸起熱辣辣🔥外脆內軟,口感煙韌,蘸埋紅糖醬食好滿足🥰.性價比非常高嘅川菜餐廳😎建議多人去食會更好,因為每一道菜份量都幾多下,多啲人可以試唔同菜式😛

🍴招牌老團酸菜魚(鱸魚)
💰$238(小份)

🍴農家尖椒小炒肉
💰$78

🍴清炒萵筍絲
💰$78
萵筍絲青嫩爽脆,簡單調味清炒已經好鮮甜😚

🍴家鄉紅糖糍粑
💰$38