2022-10-10 93 views
呢到嘅師傅有接近二十年嘅川菜經驗👨🏻‍🍳堅持使用直送川菜調料🧂致力帶出正宗四川口味✨.📌招牌香鍋 $38嗌咗經典香辣鍋(小辣) 味道好惹味🌶美國肥牛+$48 份量好足 而且都幾瘦 唔會好肥膩🐮如意寬粉+$25 唔算好厚身 但好有彈性 🍜蓮藕片+$24 高山娃娃菜+$22 萵筍+$28 全部都唔會炒到乾 好新鮮又入味🥬.📌歌樂山辣子雞 $118雞肉炸到好香口 食落唔會好鞋🐔一口size 一啖一粒😚入邊仲有啲腰果 加埋啲雞一齊食 更有口感😎.📌糖醋排骨 $80炸到好脆身 但肉質就乾身咗少少🤏🏻味道唔會太酸太甜 啱啱好🙌🏻份量都幾多😆.📌炸饅頭 $38每次食川菜都一定會食炸饅頭🤤炸到外脆內鬆軟 配埋煉奶食一流💯.📌清炒油麥菜 $68改蒜茸炒+$8 蒜香味好濃 仲好夠鑊氣🧄啲菜炒得唔會好老 但略嫌食上去有少少油🤫

📌招牌香鍋 $38

歌樂山辣子雞
糖醋排骨
清炒油麥菜
2022-10-07 1206 views
行經灣仔電腦城, 突然之間想食川菜, 咁啱行過軒尼詩道, 就見到福源川香閣係食川菜, 就走入去試下🤭門口好易搵, 有題餐廳嘅水牌♥️鍾意佢啲餐具富有特色, 而且亦都印有餐廳的名👍♥️ 最鍾意食鹹花生,一碟真係唔係好夠, 實在太好味, 唔錯嘅小食♥️餐廳有雞煲,酸菜魚,烤魚,香鍋,川菜, 最啱適合三五知己點不同嘅嘢食♥️☺️ 辣子孜然香脆羊肉食落口羊肉勁脆口, 食真啲原來羊肉係炸到脆口,加上炸到乾身唔鞋口, 羊肉味恰到好處, 份量亦都多, 在輩子鹽嘅味道簡直一口又一口, 飲返啖啤酒就 簡直拋開煩惱🤣 辣得嚟帶點孜然味☺️ 至尊麻辣雞煲( 半隻)雞煲一上嘅時候我已經急不及待想叫萵筍, 但店員好好話畀我知雞煲裏面已經有萵筍可以食住先, 唔夠再叫, 其實呢一點我覺得店員好細心, 因為其實今次就係得我同🐷, 但我哋又嗌咗四個菜, 佢真係驚我哋食唔曬, 而又浪費金錢, 所以我好鍾意店員好細心咁提醒我哋。 食雞煲嘅時候,店員都好好不斷提醒我哋唔好開咁大火,以免煮窿🤣半隻雞煲份量都夠多, 而且小辣都好夠味道好夠辣👍 雞身够滑, 配菜料萵筍洋蔥夠多, 而且亦都有我最愛嘅冬菇切片, 冬菇索帶雞煲汁♥️♥️☺️ 螞蟻上樹雖然

門口好易搵, 有題餐廳嘅水牌♥️

鍾意佢啲餐具富有特色, 而且亦都印有餐廳的名👍

☺️ 辣子孜然香脆羊肉

☺️ 至尊麻辣雞煲( 半隻)

☺️ 螞蟻上樹
雖然我唔係四川人,但媽媽都喺我哋細個嘅時候都成日煮螞蟻上樹, 所以 🐷 叫呢個菜我都冇反對, 食落口好又細個兒時嘅味道, 個粉絲淋得嚟,但唔會黐埋一注, 粉絲有索曬辣汁, 肉碎份量都夠多♥️

蓉城蒜香骨 ($88)

一上臺蒜香味勁重, 而且大量炒香咗嘅蒜味, 食落口外脆內軟, 炸香恰到好處, 份量勁多, 雖然係有骨, 但食落口骨係容易鬆開, 而且太好味, 會忍不到口

☺️ 青檸柚子梳打 $35
飲番杯梳打解辣透心涼, 下面柚子攪勻後會甜, 青檸酸酸的令到自己食慾大增♥️

灣仔川菜之選:
重點集雞煲,烤魚,酸菜魚,香鍋♥️

• 辣子孜然香脆羊肉
  • 辣雞煲
  • 螞蟻上樹
  • 蓉城蒜香骨
  • 青檸柚子梳打
2022-10-06 62 views
今晚喺灣仔食川菜 平日夜晚都好旺場職員話佢地嘅廚師嚟自四川而且見到好多枱客都係講普通話 味道應該幾正宗酸菜魚揀左江團魚 貪佢肉質夠滑冇乜骨 好肥美細份都勁大盤 仲可以另外加配料要左萵筍好爽口 金菇吸埋湯汁勁好味干鍋田雞喺香港食過幾間 次次啲田雞唔係太乾就係唔啱味呢間係我食過最好 最似大陸食到嘅味道田雞夠晒嫩滑 洋蔥青紅辣椒令成個餸好惹味農家大碗花菜食川菜成日都見到佢嘅蹤影加埋鹹肉一齊炒 鹹香爽甜螞蟻上樹好夠鑊氣 每啖都食到肉碎 豆瓣醬又夠香但食到底比較油紅糖糍粑食食下無啦啦上左個糍粑以為送錯枱 但見枱枱都有職員話食夠指定金額就會送 因為事先唔知所以好驚喜炸得好脆口 入面好煙韌好重米香 好好食
今晚喺灣仔食川菜 平日夜晚都好旺場

職員話食夠指定金額就會送
因為事先唔知所以好驚喜
炸得好脆口 入面好煙韌好重米香 好好食
2022-10-05 60 views
今日我同朋友去左灣仔既福源香川閣都食四川菜!鍾意食四川野同辣野既我地對佢非常讚好不絕!干鍋肥腸豬大肥非常肥美同乾淨!而廚師炒得非常惹味,辣味均勻!豬腸入口滑嘟嘟,非常爽滑!乾煽黃鱔雖然好多辣椒睇落好似好辣,但係唔會太辣而食唔到,仲非常好味!黃鱔鮮炒得嫩滑同彈牙,非常好味!干鍋田雞田雞大大隻滑嘟嘟,入口啖啖肉,當然唔少得既係炒得夠辣,非常開胃!乾撈牛肚爽滑既牛肚充滿牛香不得止,上面亦滿辣椒乾醉,令每件牛肚充滿陣陣辣香,咬落去亦非常多汁,一流!

干鍋肥腸

乾煽黃鱔

干鍋田雞

乾撈牛肚

2022-10-05 45 views
福源川香閣一向非常出名食麻辣四川野!今日我就約埋班親朋好友齊去食啦!我地全部人都非常滿意!💖👍我地先食左個麻婆豆腐!🥘辣味濃郁,滲透豆腐每一個角落,而豆腐亦非常之滑,一入口就即刻滑嘟嘟錦吞左落肚!🥰之後我地食左過霸王蝦!🦐霸王蝦大大隻充滿鑊氣!香煎完唔會乾身仲好彈牙!每隻非常鮮甜同香辣,非常惹味!😁我地仲未夠喉,再食大過干鍋田雞🐥!田雞非常鮮嫩,咬落去田雞肉充滿濃郁辣味,非常之好食😋😋最後我地仲食左個貴州辣子雞!🐓雞肉滑之餘不在話下,仲要嫩滑中充滿辣香,送飯一流🥰
2022-10-03 43 views
已經係同屋企人第N次黎到灣仔既福源川香閣食辣野!因為我地全家都好鍾意食辣野,同一定會黎川香閣,因為實在太好食😋😋每次必點既乾煽黃鱔💕係媽媽至愛!黃鱔非常爽口彈牙,啖啖魚肉充滿麻辣味,令人非常開胃!水準一流!🤩🤩至於呢個水煮魚💕係必點!辣油滿滿浸透每件魚,而且魚肉結實彈牙唔會散,仲要無腥味、每件都嫩而不膩!😀😀乾撈牛肚💕亦同樣好食,每塊牛肚都充滿蒜香同麻辣香,同,令無辣不歡既我哋垂涎三尺🤤🤤而最後全家都要爭住食既係貴州辣子雞💕!雞件滑,而且充滿蔥香之餘亦非常辣,岩晒我哋成家鍾意食辣!🥰🥰

2022-10-03 47 views
今日同左男朋友去左灣仔既福源川香閣到食麻辣小菜!每樣野食都超有水準,一定要推介俾各位鍾意食辣既朋友!😎我地先食一個「乾煽黃鱔」🐬黃鱔好煙韌彈牙,入口充滿陣陣魚油同辣椒味,非常好味😋😋之後我地再食「貴州辣子雞」🐓雞肉鮮嫩,而且香辣得黎帶啲麻辣,味道非常唔錯!仲要最讚既係雖然雞充滿好多雞油,但係入口一啲都唔油膩,非常好食😀仲有個「豆花牛柳」,未上枱已經聞到香濃即辣椒味🌶🌶而入口就更加不得了,每件牛柳都非常香辣,完全衝擊我同男朋友既味蕾!非常刺激!而牛肉當然係非常嫩滑,好味!🥰而「夫妻肺片」也非常爽滑彈牙,唔會韌到𡁻唔到,反而仲軟冧冧,好好味!🤤

2022-09-30 55 views
灣仔既福川香源閣一直係灣仔享負盛名!唔單止環境光猛闊落,坐得舒適,最緊要係因為佢既川辣菜非常出色,而今日我都要同朋友一齊黎朝聖!唔講錦多,先食左個乾撈牛肚!🥩牛肚充滿濃郁既牛香而完全無酥味,而且每件牛肚仲會滲出陣陣辣香,非常好味而且辣的過癮!而呢個干鍋肥腸🤤🫕係我地必食之選!大腸非常乾淨!而豬腸經過干炒之後非常滋味,味道麻辣鮮香!仲要非常軟冧冧同好煙韌!我哋食到流晒口水!我地仲未夠喉,再食左個夫妻肺片😋每件牛心牛肺同牛舌都充滿香,辣同麻味,入口仲非常爽口!正而呢個貴州辣子雞😋🐔就為我地今餐劃上完美句號!雞同樣非常出食!雞肉嫩滑肥美,仲有啖啖都好香辣,完全令你無法抗拒!
2022-09-30 42 views
我朋友係四川人,而食物究竟係咪正宗四川菜,完全逃唔出佢法眼。今日佢就帶左我去灣仔既福源川香菜都食正宗既四川菜!味道同煮法非常出色!乾煽黃鱔❤️完全係正宗四川菜煮法,鱔肉充滿蒜,豆瓣,花椒,八角既味道,口感非常豐富,香和麻比例非完美!而魚肉完全無骨,可以完全放心放入口!正😄乾撈牛肚❤️牛肚惹味香辣,食落非常煙韌彈牙,入口充滿陣陣辣椒香,非常好食😋干鍋田雞❤️田雞肉質鮮嫩,仲有洋葱既香味和甜味,而紅辣椒辣味十足,完全色香味俱全!簡直無得輪!👍我地已經約定下個月再黎食其他四川菜!
乾煽黃鱔❤️
乾撈牛肚❤️
干鍋田雞❤️

我地已經約定下個月再黎食其他四川菜!
今日跟同事嚟到灣仔福源川香閣聚餐,我平日比較少食川菜,所以同事發板叫咗幾道招牌菜式✨同事怕我食唔到正宗川辣,好貼心叫廚師幫忙調整辣度,實在感謝同事同埋廚師嘅配合☺️1.干鍋肥腸|大腸先滷再爆炒,寧舍鬆軟入味✨味道上更多係花椒嘅香麻,夾埋青紅甜椒食辣度明顯下降,不錯不錯👍🏻2.豆花牛柳|女仔一定好喜歡依個湯💕滑豆腐豆味濃,湯頭先辣後甘,飲完手手腳腳都好暖😊3.貴州辣子雞|依碟辣子雞相對較清爽,蔥白鮮甜多汁,惹味嘅醬汁包住雞肉,辣但唔會好剛烈,係平易近人嘅辣味🥰4.夫妻肺片|呢個時候食返碟冷盤就最好不過❄️ 醬汁用香料及辣油拌勻,味道麻辣辛香,雖然辣但想繼續食,好有魔力🤩
2022-09-30 56 views
灣仔嘅福源川香閣我經常都幫襯,特別係一大班朋友食飯就最適合!可以叫一大盤招牌水煮魚分享,仲有其他水準超高嘅四川小菜,每次都好滿足咁離開👍🏻今晚我哋又再次嚟食晚飯,必食嘅一定係招牌水煮魚,另外仲食咗麻婆豆腐、乾煽黃鱔&乾撈牛肚,一如以往高質!🐟水煮魚梗係要揀大辣,越辣越刺激🙊激多嘅辣油鋪滿成碟水煮魚,每啖都食到花椒嘅麻,條脷同口腔不自覺地分泌口水,我哋就係要依種感覺😆魚方面我哋揀咗鱸魚,魚肉滑嫩新鮮,無得頂!🤍麻婆豆腐係白飯小偷,辣椒豆瓣醬同肉碎再加豆腐,係絕對不敗嘅組合,諗返起又好肚餓了🫢🌶乾煽黃鱔之前一直都未食過,實在太後悔咁遲先食😣乾辣椒同京蔥嘅味道爆發,黃鱔外脆內滑,不得了不得了🙉🐃乾撈牛肚嘅炸蒜辣椒碎同花椒籽加100分,牛肚夠厚又易咬,送酒食一流🍺

今日嚟到灣仔食川菜,呢間網上嘅評語好好,平日嘅夜晚都爆晒!基本上每一台都會叫酸菜魚同埋糍粑,咁我梗係唔執輸跟佢哋叫一樣啦!總括而言份量好多,價錢又親民,味道ok,唔會太辣,都適合香港人嘅口味!同埋真係有好多內地人去食,應該都算好正宗?個茶係菊花普洱?菊花味好香濃好出,一啲都唔會苦澀,感覺好清熱解毒!沖咗好幾轉都仲係好香好龍尾真係加分嘅!🍴川香闆招牌老團酸菜魚 鱸魚 小份 $238 (8/10)酸菜魚片都幾多,魚片切得比較薄身,都幾滑有魚味同鮮味,但魚肉嘅質地比較鬆散,個湯每日新鮮煲魚湯,真係飲到有鮮味嘅,味道係偏酸,唔會太辣,但係好輕微嘅麻,食唔到好辣嘅人都食到,酸蘿蔔酸菜都夠酸,比較偏淋。冇額外加配菜都有雞髀菇,如果加錢要薯粉仲有買一送一優惠,真係夠晒兩三個人食,呢個價錢呢個質素都好抵食好唔錯!🍴辣子孜然香脆羊肉 $128 (7/10) 份量好足,羊肉炸到好香脆,炸得比較乾身,肉質唔鞋口,有羊肉嘅臊味,唔知點解食落甜甜地?雖然好多辣椒,但未去到好辣,屬於小辣,好香辣椒孜然嘅味道。🍴沙坪壩水煮牛肉 $138 (7/10)份量非常之足!水煮嘅味道屬於香辣麻香,但真係唔會好辣。配料都好多,

🍴川香闆招牌老團酸菜魚 鱸魚 小份 $238 (8/10)

🍴辣子孜然香脆羊肉 $128 (7/10)

🍴沙坪壩水煮牛肉 $138 (7/10)
份量非常之足!水煮嘅味道屬於香辣麻香,但真係唔會好辣。配料都好多,好豐富,有油麥菜青瓜薯粉,牛肉都幾大塊,係似滑牛嗰一種,質地比較有口感。薯粉好淋好掛汁,青瓜同油麥菜都好爽口。

🍴家鄉自家製紅糖糍粑 $38 (7.5/10)
有8塊咁多!紅糖糍粑炸到好香脆,入邊係煙靭嘅糯米,幾香有啲似煎堆!加埋甜甜地嘅紅糖真係幾唔錯!

🍴四川冰粉 $28 (7/10)
冰粉好似凍凍地嘅涼粉咁,上面有桂花糖都幾香,唔會太甜,同埋真係解到辣,食完去到個位胃度啲辣味就冇晒,同埋唔會再好㷫👍🏻

推薦指數: 7/10
價錢貼地親民,味道唔錯,份量又多足料,係灣仔呢個價錢呢個質素真係算唔錯啦,如果係灣仔想食川菜都可以試吓嘅。
2022-09-29 577 views
在灣仔收工,突然想食辣嘢。見到OpenRice上,這一間川菜好多好評,即刻拉同事去試吓。搭lift上2樓,一開門就係。晚上7:00 ,不是太多人。經理見我們兩個人,叫我們坐在收銀枱房邊的一張枱,隔離黐住就是男廁,我們不太願意,見到大廳還有很多吉枱,問佢可唔可以坐其他,穿白色衫女經理,好似有些不情願地安排我們入座。酸菜鱸魚小份(小辣)$238見到每一台都叫這個酸菜魚,一想來見到好多油浮面,都幾嚇人,幸好鱸魚都好新鮮,分量都幾多,切到好薄,但味道偏淡,可能係小辣的關係,所以冇乜辣味。沙坪壩水煮牛肉 $138牛肉又嚡又老,食得出有雪味,唔得。辣子孜然香脆羊肉 $128辣椒乾很多,羊肉很乾,有甜味,但肉質偏硬,沒有羊味。家鄉紅糖糍粑$38有八件,炸得很脆,很軟糯,黃糖粉很香。四川冰粉$28凍冰冰,很解辣,透明的冰粉,好似啫喱般,加上桂花糖,好食。茶錢$10一位,小食花生$10一碟,另加一服務費。總括來說,不過不失,但羊肉,同牛肉比較失望,可能係雪藏貨,食得出有雪藏的味道,而且又硬又乾身,真的不推介。服務方面,侍應姐姐們都非常之熱情,會推介菜式,但白色衫經理態度麻麻,黑口黑面,收錢的時候,一句多

搭lift上2樓,一開門就係。晚上7:00 ,不是太多人。

酸菜鱸魚小份(小辣)$238

沙坪壩水煮牛肉 $138
牛肉又嚡又老,食得出有雪味,唔得。

辣子孜然香脆羊肉 $128
辣椒乾很多,羊肉很乾,有甜味,但肉質偏硬,沒有羊味。

家鄉紅糖糍粑$38
有八件,炸得很脆,很軟糯,黃糖粉很香。

四川冰粉$28
凍冰冰,很解辣,透明的冰粉,好似啫喱般,加上桂花糖,好食。

茶錢$10一位,小食花生$10一碟,另加一服務費。

服務方面,侍應姐姐們都非常之熱情,會推介菜式,但白色衫經理態度麻麻,黑口黑面,收錢的時候,一句多謝也沒有。

如果食四川菜,或者雲貴菜,應該還有其他更好的選擇。
$300 (Dinner)
2022-09-29 30 views
近排做野做到心很累,於是今日我同同事收左工就去左灣仔既福源川香閣食辣野振奮一下!食完唔單止好振奮,仲好令人回味無窮!☺️我地坐低之後點左呢幾樣嘢食:❣️貴州辣子雞!🐤雞味濃郁!雞肉嫩滑!辣味香而且易入口,我地食完都精神左!😁❣️乾撈牛肚!🐮牛肚非常爽口同彈牙,而且充滿麻辣味,麻得黎又辣辣地,口感好特別!😛🌟🌟必食推介—乾煽黃鱔!🐟黃鱔份量多同非常新鮮,啖啖肉之餘仲好鮮甜,再加埋濃郁既辣味,簡直令人齒夾留香!🤩呢度啲嘢食全部都好好味😋我同同事決定間唔中再黎振奮一下!

我地坐低之後點左呢幾樣嘢食:

呢度啲嘢食全部都好好味😋我同同事決定間唔中再黎振奮一下!
2022-09-29 39 views
川菜係要夠辣先稱得上川菜!而位於灣仔既福源川香閣簡直係出色同高水準既川菜,令人非常一試難忘!🤩「貴州辣子雞」非常出色,每件雞都非常香辣,辣椒炒過之後辣味更出更濃,仲帶到雞既鮮味!我同老公對呢碟雞都讚不絕口!當然每件雞都非常多汁同滑嘟嘟啦!🥰而呢個「夫妻肺片」亦同樣好評!牛心牛肺炆得非常入味!加上有滿滿既辣油浸住,令每件牛心牛肺都辣味濃郁,而入口亦非常彈牙!🤤最後呢個「乾撈牛肚」亦係我同我老公至愛!牛肚件件香辣,仲要非常煙韌,口感亦非常滑,完全唔老身,好惹味同好味道!😋