2023-12-03 33 views
今日去咗荔枝角朋友家 離開時佢介紹附近工廈有間餐廳味道唔錯 我見都差不多時間可以食晚飯就叫咗老公陪我去試試水牛城雞翼 雞翼香脆Juicy 面頭淋上水牛成醬 唔會太酸亦唔會太辣 味道啱啱好黑松露薯條 薯條新鮮炸起 配咗黑松露沙律醬曼谷街頭小食拼盤 裡面有沙爹牛肉串燒 香葉包雞同埋蝦春捲麻辣手撕雞薄餅 薄餅底好香脆 面頭鋪滿麻辣手撕雞好重香料味 都係第一次食呢種中式嘅Fusion Pizza雪糕咖啡 一Shot甘香嘅咖啡配上一球冰凍嘅雲呢拿雪糕 味道好正 熱咖啡嘅甘苦配上冰凍雪糕嘅甜 非常夾餐廳環境好舒適 播住輕柔嘅外國音樂 仲有酒飲Tim

黑松露薯條 薯條新鮮炸起 配咗黑松露沙律醬

曼谷街頭小食拼盤 裡面有沙爹牛肉串燒 香葉包雞同埋蝦春捲

餐廳環境好舒適 播住輕柔嘅外國音樂 仲有酒飲Tim
2023-12-02 82 views
Happy Friday 想同朋友坐得舒服啲傾計就去咗超近地鐵站嘅樓上餐廳🤭✨自家制脆糖刁草醃三文魚 $138呢個其實除咗三文魚之外,仲係一個沙律🥗味道酸酸地,作為第一道菜真係好開胃😋✨墨西哥脆米片配牛油果 $68個牛油果醬整得好好食 同nachos真係絕配而且佢個牛油果醬係分開上唔會得面頭嘅nachos先有醬👍🏻✨28日油封鴨腿 $298餐廳用嘅係法國BB鴨完全唔會有肉臊味食落去皮好脆肉好嫩🦆✨巴斯克芝士蛋糕 $68芝士蛋糕唔會太甜好好味 而且佢哋仲好有心會喺碟上面畫唔同嘅公仔又食得又睇得🤩另外餐廳都有賣來自墨西哥嘅可樂,係原始嘅配方,唔係用糖漿,而係用蔗糖,鍾意飲可樂嘅朋友都可以試吓!

Happy Friday 想同朋友坐得舒服啲傾計
就去咗超近地鐵站嘅樓上餐廳🤭
自家制脆糖刁草醃三文魚

✨自家制脆糖刁草醃三文魚 $138
呢個其實除咗三文魚之外,仲係一個沙律🥗
味道酸酸地,作為第一道菜真係好開胃😋

✨墨西哥脆米片配牛油果 $68

會喺碟上面畫唔同嘅公仔
又食得又睇得🤩

自家制脆糖刁草醃三文魚
巴斯克芝士蛋糕
🍽️食物方面:🇺🇸美國安格斯牛沙朗配薯條💲188男人見細細份就話唔夠飽要再買嘢食🤣8oz肉質嫩滑係好食嘅🐮值呢個價🇪🇸慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果💲158每次食🐷都係冒險 裏面啲肉有少少粉紅色但唔算嫩 無乜味 有啲肥膏 有啲失望 🇫🇷慢煮法國黃油春雞卷💲148有驚喜 香口好食 不過有骨🌶️比目魚柳配辣椒蕃茄莎莎💲158不過不失🇮🇹芝士蘆筍黑松露雜菌意大利飯💲128Menu上最大份+易滯=食唔晒🆓前菜2️⃣選1️⃣🍄黑松露泡沫蘑菇湯 大推💯夠濃味🥗田園沙律 有腰果 🍇🍓🫐🥬食用花🆓果茶 西柚味 糖分固定 可走冰 📷打卡方面:門口靚靚 有🎈🎄logo燈都有feel有字畫/相 食具簡約 擺盤精緻🔈環境方面:幾大間 有一張卡位坐得舒服服務態度好 有問我哋難唔難搵路 💬其他資訊: 孵化生活 📍荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖💰+1 lunch人均💲180
🍽️食物方面:

孵化生活
📍荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖
💰+1 lunch人均💲180
  • 黑松露泡沫蘑菇湯
朋友好介紹,專程來到荔枝角搵這家 A La Carte 吃飯,抱著試菜的心態,同時找個地方,又可以 relax 點 (環境&價格wise) , 又可以有好東西品嚐,和朋友聚聚喝喝酒的地方,這個 A La Carte 我 highly recommend! 頭盤一定要試試他們的焦糖鵝肝,主菜上的 crab risotto 簡直是 exquisite but sinful, 但你是非常願意 being sinful 的感覺。Lamb rack 也是非常出色。overall 5 star!
2023-11-27
2023-11-27 29 views
同事介紹呢度開咗間好chill嘅cafe,今日特登同朋友過嚟幫襯,裝修簡約有品味,牆上有啲掛畫點綴,座位寛敞舒適,午餐也有很多選擇,午餐前菜~田園沙律雖然只是午餐的前菜, 但這個田園沙律真的比想像中足料和豐富,有多款水果和果仁,午餐前菜~黑松露泡沫蘑菇湯黑松露泡沫蘑菇湯也很特別,而且黑松露味道香濃,配上新鮮出爐的餐包,是很出色的前菜,餐飲各加了$20轉為Americano和Cappuccino,Cappuccino拉花拉得很漂亮,打卡一流,好睇亦好飲,個人認為Cappuccino係必點必試,午餐~慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果 - $158豬鞍架很大塊厚切,超抵食,雖然厚身,但肉質嫰滑,調味剛剛好,不會過鹹,下面墊了些薯蓉,很幼滑,伴菜亦很香口,午餐~比目魚柳配辣椒蕃茄沙沙 - $158除了擺盤漂亮之外,比目魚柳也很大塊,啖啖肉,魚肉嫰滑,零雪藏味,配辣椒蕃茄沙沙,真係好夾,正!甜品~朱古力心太軟配雪糕 - $58最後要了一個甜品share, 甜品的擺盤也是很漂亮,朱古力心太軟外面香脆,內裡流心軟滑,熱騰騰的朱古力醬配雪糕,冷熱交替,非常滋味,為呢一頓午餐畫上一個完美嘅句號。
裝修簡約有品味,牆上有啲掛畫點綴,
座位寛敞舒適,
午餐也有很多選擇,
餐飲轉Cappuccino+$20
餐飲轉Cappuccino+$20 & 餐飲轉Americano+$20
午餐~慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果 - $158
不會過鹹,下面墊了些薯蓉,很幼滑,伴菜亦很香口,
午餐~比目魚柳配辣椒蕃茄沙沙 - $158
除了擺盤漂亮之外,比目魚柳也很大塊,啖啖肉,魚肉嫰滑,
午餐~比目魚柳配辣椒蕃茄沙沙 - $158
零雪藏味,配辣椒蕃茄沙沙,真係好夾,正!
甜品~朱古力心太軟配雪糕 - $58
♨️孵化生活荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖@fufalife ♥️荔枝角商業大廈上樓有品味有氣氛有質素西餐廳,食物烹調有誠意連杯咖啡都幾好飲,希望多啲人支持上樓舖有誠意之作🔷Iced latte / Latte凍飲及熱飲都好香咖啡味唔錯🔷田園沙律沙律菜好新鮮好滋味🔷蘑菇湯個湯好濃好香好飲🔷水牛城雞翼少少辣多多脆整得幾好🔷慢煮西班牙伊比利豬鞍配焦糖蘋果慢煮豬鞍好正好有鮮肉味啖啖肉好正🔷美國安格斯牛柳肉質夠腍夠鮮味亦都好Juicy食物:8.8/10抵食:8.5/10環境:8.5/10。。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #coffeeholic #coffeelover #co
♨️孵化生活

肉質夠腍夠鮮味亦都好Juicy

食物:8.8/10
抵食:8.5/10
環境:8.5/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeshop #食在荔枝角 #荔枝角美食 #美國安格斯牛柳 #西班牙伊比利豬
2023-11-22 20 views
咁啱喺附近做嘢,上網search吓就嚟咗呢度。初時冇睇清楚地址,以為係地舖,搵咗一陣。餐廳處於一個新起嘅商業大廈,環境幾好,地方闊落。叫咗一個lunch set ,豬鞍非常好食,肉質好好而且煮得剛剛好,蘑菇湯亦都有驚喜,旁邊嘅蒜蓉多士好好食。服務好好,會再嚟!!
咁啱喺附近做嘢,上網search吓就嚟咗呢度。

初時冇睇清楚地址,以為係地舖,搵咗一陣。

餐廳處於一個新起嘅商業大廈,環境幾好,地方闊落。

服務好好,會再嚟!!

2023-11-15 63 views
開業兩個月的孵化生活位於荔枝角區今次點左兩款Lunch set西班牙伊比利豬農架配糖蘋果汁肉質呈淡粉紅色 煮得剛好唔會韌 味道偏淡但加上酸甜醬汁就別具風味比目魚柳配辣椒番茄沙沙自己本身都幾鐘意食比目魚 但大部分人首先諗起應該都係日式西京燒 呢度用上蕃茄醬同紅黃椒 幾特別亦唔會搶去本身魚味每個set都會配是日餐湯 / 田園沙律 / 冰茶黑松露泡沫湯非常濃郁 質地唔係creamy 個種而係帶有菇粒口感 配上多士片亦都好夾沙律正常發揮飲品本來會有冰茶 我就升級轉左Iced Americano 同Dirty 咖啡味道突出 平衡度做得幾好 小食方面 黑松露薯條香脆可口 松露味不算太明顯 但勝在夠乾身 一條接一條真係停唔到水牛城雞翼有別於一般水牛城醬 多左份蒜蓉香 辣度輕微 整體質素唔錯呢
開業兩個月的孵化生活位於荔枝角區

• 比目魚柳配辣椒番茄沙沙
  • 黑松露泡沫蘑菇湯
  • Dirty
2023-11-14 69 views
I ordered the beef set lunch, and the beef was very tender, and my friend had the risotto, but it would be nice if there were more veggies. Luckily, we had salad for starters. Also, only fruit tea is included in the price for the lunch set yes, I would recommend this restaurant.
2023-11-10
2023-11-13 46 views
呢日帶呀女上堂前食好西,來到荔枝角呢間新開的樓上cafe,木系設計,牆上掛住字畫好有格調,仲有可愛的小擺設☺️播住音樂感覺寧靜慢活💕店員人好好,亦好歡迎呀b🥰.點了兩個lunch set,大讚餐具好靚😍 黑松露泡沫蘑菇湯口味濃厚超正,仲有泡泡!黑色麥汁蒜蓉包香脆好味到呀女同老公搶住食要再點多一碟🤣.主菜美國安格斯牛沙朗🥩非常出色👍🏻簡單黑椒調味已足夠,牛味濃厚,質感有咬口又淋身,仲有菇和三色椒🫑伴碟😌另一碟法國黃油春雞造型好似春卷,擺盤好有心思,入口啖啖肉口感嫩滑,底的薯蓉非常綿滑,好好味😋.最後來碟cheesecake ,口感creamy細滑濃厚芝士口味,甜度剛好,再飲啖香濃細滑的咖啡,靚靚拉花,滿足❤️

2023-11-12 26 views
又到週末,接蝦子餅收工,然後去食好西,先去荔枝角行街買野,跟住去左呢間好chill既cafe店😍餐廳環境空間感十足,而且好似入左畫廊一樣,另人有種舒服的感覺👍🏻兩支公簡單點了各自喜愛食物🤤卡邦尼意粉🍝簡單的意粉,唔係間間餐廳都整得好食,呢間值得點來食👍🏻芝士味濃郁,而且夠Creamy😍仲有隻流心蛋😍令整碟意粉充滿蛋香🤤🤤澳洲羊架🤤我地點左7成熟,肉質粉嫩又juicy,同埋又唔羶,非常豐富✨✨手工啤酒🍻這罐手工啤酒有茉莉花+松針+檸檬皮,非常易入口,感覺清爽👏🏻👏🏻

兩支公簡單點了各自喜愛食物🤤
卡邦尼意粉🍝

澳洲羊架🤤

手工啤酒🍻

2023-11-04
Type of Meal
Dinner
機緣巧合來到呢間樓上cafe,食過發現回頭率極高,絕對可以推介朋友前來的Fusion cafe。餐廳環境休閒寫意,座位寬敞舒適,有背景音樂伴遊,品味而帶文青風的裝置,置身其中特別放鬆。金黃色的薯條與黑松露帶來香脆的味覺享受。我和朋友不約而同被「麻辣手撕雞pizza」引起好奇,可惜因為太受歡迎售罄,店長推介「咖喱豬頸肉pizza」,想不到亦有驚喜,這是一道兼具中西風味的創新佳餚,比薩的餅底酥脆可口,上面鋪滿了多汁的咖喱豬頸肉,咖喱的香辣與豬肉的鮮嫩完美結合,帶來了一種獨特的口感。這道比薩絕對是對傳統意大利風味的一次大膽創新,一試難忘,值得推介朋友來一食完呢個咖喱豬頸肉pizza之後,回味無窮,對「麻辣手撕雞pizza」仍然充滿期待。德國豬手配柬埔寨黑楜椒汁。這道菜結合了兩種截然不同的烹飪風格,呈現出一種獨特的口味體驗。德國豬手經過慢烤,肉質鮮嫩,外皮香脆,直接食已經好入味,若然配搭柬埔寨黑楜椒汁,更加刺激味蕾,層次更加豐富。孵化手工啤是餐廳handmade啤酒,黑色的罐裝外表增加神秘感,店員主動為我們盛上杯內,服務到位讓人感到賓至如歸的感覺。清澈的金黃色澤和細膩的泡沫讓它在杯中展現出迷人

金黃色的薯條與黑松露帶來香脆的味覺享受。

孵化手工啤是餐廳handmade啤酒,黑色的罐裝外表增加神秘感,店員主動為我們盛上杯內,服務到位讓人感到賓至如歸的感覺。清澈的金黃色澤和細膩的泡沫讓它在杯中展現出迷人的風采。入口時,啤酒散發出令人愉悅的花香味,容易入口的特質給人留下深刻的印象,朋友大讃好飲。

手工巴斯克芝士蛋糕是店長推介,由西班牙進口材料全人手制作,蛋糕的芝士層濃郁而柔軟,每一口都充滿濃郁的奶香和芝士的豐富口感。蛋糕的甜度適中,不會過於沉重,絕對值回票價。

總的來說,這次美食探險給我留下了深刻的印象。而且已經列入我的回頭率極高的餐廳list。
星期六晏晝返完工,食埋飯先返去,上網搵搵吓,見到呢間新開嘅,俾佢個餐牌吸引咗。呢間完全係超出想像以外,每一樣嘢精緻又好食!仲有個超正嘅芝士蛋糕。黑松露泡沫蘑菇湯 MUSHROOM CAPPUCCINO SOUP呢個黑松露湯都好有誠意,一上肚已經聞到好香黑松露味,豐富嘅泡沫,打卡好靚。口感好Creamy,同時食到蘑菇碎。田園沙律 GARDEN SALAD第一次食到咁豐富嘅沙律,除咗有沙律菜,仲有士多啤梨,提子,車厘茄,藍莓,腰果,仲有一朵小黃花做點綴。成個賣相真係好靚,唔係普通一堆嘢擺埋一齊。$188 美國安格斯牛沙朗配薯條 8oz BAVETTE 8oz份量都唔少,有口感,叫咗五成,煮得啱啱好,牛肉仲帶有紅色,冇跟,薯條都炸得啱啱好,外脆內亂。我覺得呢個價錢食到呢款牛,非常之值得。 $148 慢煮法國黃油春雞卷 SOUS VIDE YELLOW COQUELET大概有3塊雞卷,份量都唔少,有三色椒點綴,煎好咗嘅蘑菇,好香。滑溜嘅薯蓉,口感好綿密。雞卷口感好嫩,煮得啱啱好,雞皮有少少脆。+$20 Dirty首先杯嘢外型已經好靚, Dirty嘅漸層都啱啱好,有預先雪凍嗰個杯,有誠意。杯墊都

黑松露泡沫蘑菇湯

田園沙律 GARDEN SALAD
GARDEN SALAD 第一次

+$20 Dirty
首先杯嘢外型已經好靚, Dirty嘅漸層都啱啱好,有預先雪凍嗰個杯,有誠意。杯墊都係富士山嘅造型。味道有層次,見到係用明治鮮奶。
Dirty

果茶
跟餐唔洗加錢,果味濃又有茶味, 出色。

$48 巴斯克蛋糕
呢個係喺餐廳入邊,食過最好食嘅芝士蛋糕,淨係上枱嗰一下,已經見到係留心。滿心期待之下,發現真係好好食,口感Creamy,入口即溶,已經諗緊幾時再嚟食。個人認為比起某啲出名嘅店舖,一樣咁好食。
巴斯克蛋糕

總括嚟講,呢間新開嘅小店好有驚喜,會係可以再食嘅店舖。
黑松露泡沫蘑菇湯
GARDEN SALAD 第一次
Dirty
巴斯克蛋糕
2023-11-06 61 views
荔枝角誠信中心內已進駐唔少商鋪。有健身運動、瑜伽中心。當中#孵化生活位於一樓位置,系一間新開小清新西餐廳。餐廳背景多為綠色植物,且座位闊落,空間感十足。好適合朋友聚會及一班同事落黎happy hours。墨西哥脆米片配牛油果-($68)牛油果醬好鮮甜又開胃,配埋脆米片一齊食少左油膩感!!卡邦尼意粉-($168)意粉上有顆溫泉蛋,配料有煙肉、蘑菇、火箭菜等,意粉煮得軟硬度適中,將溫泉蛋整爛流出蛋黃汁,撈埋蛋黃汁一齊食!令意粉更Creammmy,口感實在是太好。食到尾都仲有煙肉片,可見足料。麻辣手撕雞薄餅-($158)薄餅上面有橄欖油火箭菜,屬於薄批批底皮薄脆身。size都幾大,兩個人食都好夠飽。而味道都幾辣下,兩個人食都幾飽肚下。手工開心果雪糕-($38)食物以西式為主,酒類既選擇幾多。整體感覺好chill。孵化生活 (荔枝角)📍荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖

墨西哥脆米片配牛油果-($68)
牛油果醬好鮮甜又開胃,配埋脆米片一齊食少左油膩感!!
墨西哥脆米片配牛油果

卡邦尼意粉-($168)
卡邦尼意粉

麻辣手撕雞薄餅-($158)
麻辣手撕雞薄餅
麻辣手撕雞薄餅

手工開心果雪糕-($38)

食物以西式為主,酒類既選擇幾多。整體感覺好chill。

孵化生活 (荔枝角)
📍荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖
2023-11-05 38 views
晚上約了友人在荔枝角吃晚餐,選了這間樓上餐廳。餐廳門口有亮麗的畫作和鮮橙色裝飾,走進餐廳內,可看到兩邊掛了各類型的畫。左邊的畫是關於餐廳店名「孵化生活」的畫作,右邊可看到黑白旗袍相,環境舒適,讓人在繁忙的生活中靜下來,細味食物和,呷一口咖啡。烤季節蔬菜($128),個人喜歡這道菜。份量適中,在賣相上做得很吸引,各種蔬果的鮮色匯集在一個素雅的碟上。紅色、黃色、橙色和綠色的青椒不僅賣相突出,烤過的青椒也變得香口鮮甜。配上各種烤得爽口的菇類,在口感上能嚐到兩類不同的爽口,青椒的脆爽和烤菇的爽滑截然不同,卻又相輔相成,更突出整碟蔬果的鮮味和爽脆。再配點清爽的火箭菜,帶出其獨特的香氣。卡邦尼意粉($168),友人很喜歡這碟意粉。意粉煮得煙靭有致,並掛上濃調的卡邦尼汁。意粉盛着温泉蛋,把温泉蛋和意粉輕輕攪拌,令半生熟的蛋黃和蛋白融入意粉當中。蘑菇和蛋令意粉增加不同口感,令意粉彈牙中帶着蛋的滑溜和蘑菇的爽口。頂層放上脆口的火腿,整碟食材的口感各異,卻又能合而為一。手工西班牙炸丸($158),香熱鬆脆的西班牙炸丸,把炸丸蘸點燒烤醬,帶出內餡的肉香,很適合配酒吃。

Other Info. : 加一服務費
2023-10-29
$250 (Dinner)