2013-01-24 96 views
由於last time有個麻麻回憶,不過又想食佢地滋味雞煲.見個幾月無食過就決定俾多次機會try again.好彩今次上菜速度明顯有改善,算你啦!我同Jerry要佐滋味雞煲,雪花牛粒、木耳豬肉丸、象蛂旁仔、粉絲、響鈴卷各一碟,仲有隻鮮雞蛋係俾我自己!!正所謂各處鄉村各處例,本人食野偏愛味道濃啲,所以中意食乾雞多過濕.呢度啲煲就剛好合晒我要求.汁令到啲雞上晒色,又入味,好味啊!雞肉仲好滑添,汁既味道偏甜少少.木木耳豬肉丸好爽口,因為有條條木耳絲係度,豬肉亦都唔鞋,ok.象蛂旁仔幾新鮮,keep到鮮味,入口一咬就斷.響鈴卷一黎就聞到一陣油味,見個碟有張吸油紙,我先知原來呢間既響鈴卷係自己炸!我buy呢個!個質地係脆唔會似盒裝個隻咁硬,淥左食都仲係脆脆地堅香口,仲要唔油呢下緊要嘛!!!粉絲同蛋係我至愛,張粉絲滾左陣之後,再夾番落我放左生雞蛋個碗度食,隻味道好特別,熱既粉絲會痴左啲啲雞蛋花,香得黎又滑嘟嘟,好味!!!
.好彩今次上菜速度明顯有改善,算你啦

象蛂旁仔幾新鮮,keep到鮮味,入口一咬就斷.
響鈴卷一黎就聞到一陣油味,見個碟有張吸油紙,
2013-01-22
  • 響鈴卷
2013-01-16 33 views
見最近d雞煲舖愈開愈多,齋聽朋友講已經聽過好幾間,所以今晚約埋幾個朋友黎食翻次.朋友係依頭翻工,熟門路揾食,帶佐我地黎依間環境刀幾好,有室內座位俾我地添.見張menu紙大大幅圖show住自己既招牌煲,我地tick佐麻辣味,雞梗係要全隻拉($178)!waiter講,依個係乾雞煲黎,有大,中,小辣.配菜叫了象拔蚌仔,刀有手心咁大隻,佢真係幾彈口既,好味既!鱔片好薄囉,不過碌左陣就食得,幾好,如果再厚d就值回票價,希望下次食會厚翻少少.手切本地牛厚薄剛好,見到脂肪幾平均,sharp左sharp就食,入到湯低味還保持到個牛鮮味,值得讚.講翻個雞煲,其實唔太多汁,剛剛好黏到件雞,原汁原味食都唔會好咸,差唔多食完雞waiter見到自動幫我地加湯,估唔到幾好服務!
講翻個雞煲,其實唔太多汁,剛剛好黏到件雞,原汁原味食都唔會

2013-01-14
$175 (Last Night Supper)
  • 招牌雞煲
2013-01-08 45 views
第一次去常滿食野, 俾我既感覺係~~好食!!!1. 滋味雞煲 - 呢個汁有一種獨特既香味,吸引我地係咁食.而且隻雞唔肥不過好滑, D肉好香又唔鞋鍋,呢個掂.2. 雙拼餃 - 皮薄得黎裡面函好飽滿,有波菜同九菜.我就鍾意食波菜多D, 味道好夠同香D.3. 釀蓮藕夾 - 有舊肉夾係兩塊蓮藕中間,碌過之後我食左舊好粉,有舊可能碌得唔夠耐,所以仲係好爽口下.兩種口感我都好鍾意.最後當然係叫罐BEER啦,兩個人TOTAL叫左六罐,搭埋D滋味雞食勁正!!!兩個人食得唔多野,下次多d 人再黎過!!!
第一次去常滿食野, 俾我既感覺係~~好食!!!

• 滋味雞煲。釀蓮藕夾。雙拼餃
2012-12-27 44 views
平安夜同女朋友突然想打邊爐,又唔想食樓下果d cheap雞邊爐,心血來潮醒起,朋友介紹過幾次呢間位於荃灣既常滿. 女朋友問係咪真係咁好食啊???唔理,試番次咪知囉! 我地山長水遠入去到, 間鋪頭差唔多係條街盡頭.坐底無耐就點左朋友勁力推薦既滋味常滿雞煲(女朋友唔食得辣所以無叫到辣), 煲都幾足料幾好味, 食完滋味雞再落湯, 呢個食法之前未試過, 感覺好新鮮, 湯俾定我地食完可以自己加, 唔洗下下都要叫人,呢個做法幾好, 我中意!! 之後有個哥仔介紹試下象拔蚌仔, 餐紙上面仲未有, 好新鮮爽口份量夠, 完全唔似酒樓食個d死蚌咁無味得個咬字. 之後叫埋例牌肥牛同手打墨魚滑, 牛肉質嫩肉味都唔重, 呢個啱女朋友食, 因為佢唔係太食牛! 墨魚滑好'交'、新鮮、又夠彈牙.侍應服務態度不過不失, 可能有段時間太繁忙。最後埋單二百八到,食物水準唔錯,會再幫襯!!!

Celebration
Xmas's Eve
2012-12-21 23 views
‘常滿’上次同男朋友黎食過覺得味道幾好, 今次同屋企人再黎食,9點幾已經高朋滿座,而且地方大左好快就有位啦!老豆見少食乾雞煲所以就叫左一隻 常滿麻辣雞煲.今次上菜速度比上次快左,有改進,脾個讚距!!! 送菜個伙記仲教我地食完雞先落湯 落汁,甘樣可以keep到個味.雞煲好快就食得,再次食既感覺唔同左!比起上次點汁食,反而今次雞既味道更加香濃、入味、嫩滑,食個時仲有陣陣麻辣同焦香,好好味!!連媽子都係度讚!之後見到張MENU有手切肥牛同雪花肥牛,兩樣都要左.其實兩者我覺得分別唔大,手切肥牛肥瘦比例恰好, 食落肉味較重,雪花肥牛比較滑口脂肪較多,兩者同火鍋都係完美既組合!!好味~

之後見到張MENU有手切肥牛同雪花肥牛,兩樣都要左.
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 常滿麻辣雞煲
2012-09-25 39 views
老公生日去荃灣二坡坊揾野食。去到一品雞煲太多人,轉了去常滿食雞煲。地方整潔,服務員十有禮。但食物質數沒有吸引之處,雞是雪藏雞,無味。打邊爐湯底無味,食物仲偏細小。豉油及醬油要另加錢,飲品偏貴,王老吉$12一罐,整體食物價錢都偏貴。試一次已夠,沒有下次。
試一次已夠,沒有下次。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
想一大班人來個聚會,附近另一間已上位10位才可以訂位,我們只得7人,這個店又說可以預留座位,就1行7人約個21:15時刻吧!到達時全場滿座,已告知是訂了位,只說很快有人結帳第一枱就給我們,最後等了又等,接近半個小時!一點動靜都沒有!最後7個人餓著肚子轉食其他地方!其實,9時多,大可以hold枱告知客人21:00/21:15要交還,不然就不要接受訂位好吧!最後要我們在這個雨夜下白等了半個小時…..還會再吃嗎?免了!辛苦了阿姐,知道你們都是無辜被鬧吧!

還會再吃嗎?免了!
辛苦了阿姐,知道你們都是無辜被鬧吧!
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2012-07-04 34 views
原本去一品,因為太多人等位,又岩岩俾幾個易拉架吸引,走左去二波坊呢間常滿雞煲,呢間野地方唔大,可以坐出面,不過而家天氣熱到無可能,店內裝修幾好,最欣賞係佢每個碗碟同盛器都印有自己公司LOGO,感覺幾有誠意.雞煲方面可以選擇1-5程度既”辣”,同埋1-5程度既”麻”,我地就叫左個3級”麻”+2級”辣”, 多”麻”少”辣”…正!!!佢地牛都幾多花款,佢地原來雙併係唔洗加錢(暫時),我一行3人4款試晒,再加少少野,同埋雞煲,已經夠晒飽^^推介牛牛: 牛脊,牛頸,牛腋,牛胸邊

推介牛牛: 牛脊,牛頸,牛腋,牛胸邊
2012-06-29
是日,和男友去荃灣吃飯,天氣好熱~他突然說想去吃辣的,我想吃新店,結果我們就去了這間常滿了。人真的不多,我們選了店內。滋味雞煲非常惹味,雞肉不錯,滑,又入味,我滿喜愛的。牛肉很有趣,不老不鞋口,口味有點像高級牌的山竹牛肉炸魚皮好咬口,也夠脆,就是沒什麼特別,這種東西其實也不能難吃得到哪裡去~本地手切牛頸脊不得不說,師傅刀工不錯,而且牛肉夠鮮,老公很喜歡,幾乎一碟給他一個人掃光光10分給8分是不錯的,下次可以推介給在荃灣住的姨姨
是日,和男友去荃灣吃飯,天氣好熱~

他突然說想去吃辣的,我想吃新店,結果我們就去了這間常滿了。
人真的不多,我們選了店內。

滋味雞煲
非常惹味,雞肉不錯,滑,又入味,我滿喜愛的。

牛肉
很有趣,不老不鞋口,口味有點像高級牌的山竹牛肉

炸魚皮

本地手切牛頸脊

10分給8分

是不錯的,下次可以推介給在荃灣住的姨姨
2012-06-28
$110 (Dinner)
(Non-member)
2012-06-28 41 views
記得呀老婆之前推介過常滿o的雞 今日放工經過 就叫埋佢出尼食啦佢叫左個咩滋味雞煲 半隻108 都幾抵 因為同老婆都中意食辣 我本來想要大麻大辣 但系比老婆格硬改左做中麻中辣中麻中辣辣度勁 麻雖然夠香但係就冇見o個o的一大粒一大粒o既花椒粒 依o個抵讚叫埋個安格斯牛肉 係荃灣尼講算係小有唔錯o既安格斯牛肉 唔錯~炸響玲都做得幾好 新鮮即炸 上枱熱辣辣 正!整體尼講係ok 但鋪頭細間左o的 好彩去有空枱 唔係就要等下啦= =
佢叫左個咩滋味雞煲 半隻108 都幾抵

中麻中辣辣度勁 麻雖然夠香
但係就冇見o個o的一大粒一大粒o既花椒粒 依o個抵讚
辣得正 我最中意依個
叫埋個安格斯牛肉
係荃灣尼講算係小有唔錯o既安格斯牛肉 唔錯~
ok
炸響玲都做得幾好
新鮮即炸 上枱熱辣辣 正!
老婆勁like 差o的食埋我o個份= =
Other Info. : 食物好好 服務都ok 冇咩特別 環境亦唔係差 值得去完再去~!
2012-06-27
辣得正 我最中意依個
ok
老婆勁like 差o的食埋我o個份= =
  • 安格斯牛肉
  • 炸響玲
2012-06-19 18 views
每次吃完辣,在家裡肚子極痛的時候總會問自己為何要這樣虐待自己?近來我都選擇不吃太辣的東西,一來是不想肚痛,二來也是為了身體著想,始終吃太多辣對腸胃也不健康,所以我跟鬆弛說,每星期最多只可以吃一次辣,四川又好、雞煲又好、泰菜也好,只能吃一次。週日的晚餐,又由鬆弛拍板,他有八成機會以上會選擇吃雞煲,果然不出所料,這一次我們去荃灣區。之前從openrice那裡拿了免費戲飛,在荃新天地那邊的戲院看完之後,我們走到二陂坊,還未夠七點,一品雞煲那邊已經人頭湧湧,不過這一次我們試一家新的。店子不大,室內已經坐滿客,因為下雨的關係,室外只能多放四五張檯,不過室內的冷氣會滲出來,所以坐街邊也沒有想象中熱。始 終不知道雞煲水準如何,所以還是先試雞煲再決定要不要加火鍋料。通常我們去新店都是叫中辣較穩陣,不知為何今天他卻點了大麻大辣,大概是覺得這裡的雞煲不 會辣到那裡去吧。雞煲上檯,還要多煮一會兒才能吃,蓋子一打開,店員把雞肉翻了翻,醬汁非常杰,甚至只能說有醬而沒有汁,所以醬都重重的包著雞件,氣味濃 烈。先試一件雞,果然是大麻大辣,辣得我上咀唇至鼻子下面的人中位很痺,不斷滲汗。至於雞件,夾到有一兩件還未完全熟

始 終不知道雞煲水準如何,所以還是先試雞煲再決定要不要加火鍋料。通常我們去新店都是叫中辣較穩陣,不知為何今天他卻點了大麻大辣,大概是覺得這裡的雞煲不 會辣到那裡去吧。雞煲上檯,還要多煮一會兒才能吃,蓋子一打開,店員把雞肉翻了翻,醬汁非常杰,甚至只能說有醬而沒有汁,所以醬都重重的包著雞件,氣味濃 烈。先試一件雞,果然是大麻大辣,辣得我上咀唇至鼻子下面的人中位很痺,不斷滲汗。至於雞件,夾到有一兩件還未完全熟透,而且那個醬太杰偏鹹了,也由於麻 子極多,所以不用煮太久已經開始有點苦味滲出來,我個人就不太喜歡,而鬆弛就說雞煲的藥材味很重,但唯一可喜的是半隻的份量不少,也不是只有頭頭尾尾的部份。
差不多吃完雞,加湯之後湯底沒那麼辣,所以我們再點了兩款火鍋料試試。
滑牛肉。顏色鮮紅的滑牛肉,看起來很新鮮,切成薄薄的,很快就熟,不過牛肉味比較淡,而其實這裡有不少牛肉的選擇,有些更加是少見的,如牛胸邊、牛腋和牛胸尖等等。
自¥家製韮菜餃和水餃。單併6粒$30,雙併就要$38。兩款餃的皮都很薄很滑,看起來都算飽滿。韮菜餃味道不錯,不過韮菜的比例可以再多一點,而且肉有點 廋,多加一點肥肉的話口感會更加好。水餃裡面有蝦、筍絲、木耳絲和豬肉等,木耳絲可以再切短一點,因為幾乎有一隻食指般長,把水餃咬一半而咬不斷它時會有點狼狽。

半隻雞煲兩碟火鍋料,兩人埋單二百多,屬市場價。雞煲的麻辣度是達標的,點了大麻大辣店家確實做得到,通常雞煲的醬汁都會帶少許甜味,但這個味道實在濃烈得有點鹹,絲毫甜味都沒有,於我而 言就只是一般,就算加湯後把它當做純粹一個湯底也很普通,不過除了雞煲外,這裡還有不少湯底供應,火鍋料的質素不俗,如果想吃火鍋也可以來試試。