2018-10-19 277 views
今日約咗朋友喺利寶閣買嬰兒用品 搭𨋢期間有人喺5樓出𨋢 一開𨋢門 麻辣火鍋嘅味道即刻湧入嚟 同朋友買完嘢之後就決定搭返𨋢落5樓食晚餐麻辣串串鍋新開張期內$138任飲任食湯底選擇包括招牌重慶麻辣湯鍋,花膠木瓜蟲草花雞湯鍋, 極品胡椒豬酸菜豬肚湯鍋, 飄香芫茜皮蛋湯鍋選擇了鴛鴦湯底唔需要另外收費一邊大一邊唔辣識食一定係咁食一般嘅肉類會選擇放喺麻辣湯嗰邊味道比較容家為惹味蔬菜類就放喺白湯嗰邊 這樣梳才唔會吸收大量嘅油份咁樣就可以食得健康啲啦自選配料亦有提供時令蔬菜,菇菌類,丸類, 吸湯名物炸響鈴, 仲有我最鍾意食嘅午餐肉…… 紅薯粉,烏冬,公仔麵……一串一串嘅食物賣相非常吸引多到不能盡錄有牛柏葉,牛筋腩,雞翼, 土魷,雞腎,鵝腸,麻辣牛肉,香菜牛肉,尖椒牛肉,金菇肥牛……未食已經流曬口水除咗外面兩個大雪櫃提供嘅食物之外仲可以畫紙點算火鍋配料包括牛梅花,牛小排,安格斯牛,脆鯇片,脆鯇肉腩,魚雲,沙白, 熟海蝦,黑豚肉,羊片, 魚皮餃,鴨红$138嘅放題價錢竟然包括活海鮮 隻隻沙白都好大隻 灼一灼就食得肉厚肥美 一啲沙都冇 勁好食每吋嘅份量大致係一兩舊左右食幾多拎幾多千祈唔好做大嘥鬼 份量少少哋

麻辣串串鍋新開張期內$138任飲任食

選擇了鴛鴦湯底唔需要另外收費

$138嘅放題價錢竟然包括活海鮮

隻隻沙白都好大隻 灼一灼就食得肉厚肥美 一啲沙都冇 勁好食

每吋嘅份量大致係一兩舊左右食幾多拎幾多千祈唔好做大嘥鬼 份量少少哋幾好吖 咁樣就可以食多啲唔同款式嘅食物

雪櫃記飲品擺放得非常整齊 非常冰凍 亦有啤酒提供但需要額外收費

仲有雪糕雪條任飲任食食埋雪糕為呢餐畫上完美嘅句號

招牌重慶麻辣湯鍋是必需要點的湯頭非常正中一嚐辛麻滋味 越吃越過癮
2018-10-18 217 views
麻辣3Q今日嚟試新嘢。一入店內 ,見到牆上掛著的cutie圍裙, 即時換上。叫了鴛鴦鍋, 跟著從外面的食物櫃,自取串串材料,放入鍋內烚吓,烚吓;包括: 牛肉香茜卷 ,牛栢葉,鵝腸 ,雞腎, 腸仔,午餐肉 ,豬腸 ,豬皮, 窩筍, 唐生菜,油麥菜, 豆腐 ,豬紅, 麻辣牛肉, 山根,豆卜, 芽菜, 韓式年糕,十多款急凍丸....., 還可以另點: 牛肉 ,鴨血 ,熟蝦 ,花甲......,實在太多啦!叫了中辣鍋,麻辣味恰到好處, 可惜到走時,才醒起忘記了吃薯粉。 我們大概吃了100多串。除了多款飲品任飲,雪糕也是任吃的。埋單一共477個大洋,實在抵到冇朋友,可能是試業的關係吧, 希望之後調整價格時,不要那麼重手。
麻辣3Q今日嚟試新嘢。
一入店內 ,見到牆上掛著的cutie圍裙, 即時換上。
除了多款飲品任飲,雪糕也是任吃的。
2018-10-18 1426 views
旺角行完街見有國內引入的重慶麻辣串串鍋,好似幾好食,幾新奇有特色。餐廳主要食火鍋,加入一串串的配料,對於平時只食火鍋既我,呢款串串鍋幾有新鮮感。每位$138可以任食任飲 120分鐘。湯底有四款選擇,而且可以點鴛鴦湯鍋,一次滿意兩款口味。肉類有齊牛、豬、羊及海鮮,都幾豐富吸引。我地點了招牌重慶麻辣湯鍋(少辣)及極品胡椒酸菜豬肚湯鍋。前者微辣帶點麻,湯鍋用左好多香料所以麻辣味特別香,配串串真係一流;後者豬肚爽口,仲吸哂胡椒同酸菜味,好好味。基本上火鍋湯底夠味,所以都唔使點太多調味,但我就一定要蔥、芫茜,夾埋肉食最正。有兩大雪櫃都夠凍,食物保持到溫度,而且都好齊整乾,可以放心食。其中必食有芫茜牛肉卷、雞腎、麻辣牛肉。丸類已切一半,方便進食,又可食多幾款都唔怕飽。仲有蔬菜及粉麵類,基本火鍋料都有齊。另一個細雪糕就放滿雪糕和雪條。我地算攞得斯文,其實可以攞多一點, 一大碟好有氣勢好豐盛, 一班人食仲有氣氛。每串都有幾粒細件配料,細骰可愛,快熟易食。有食肉獸最愛牛肉、雞翼、爽口魷魚、牛柏葉、木耳等,還有吸盡湯汁的豬皮、豆卜.....火鍋料有青口、各款丸類、三至四款菇菌類、蔬菜都有四款。丸類我覺得最

另一個細雪糕就放滿雪糕和雪條。
火鍋料有青口、各款丸類、三至四款菇菌類、蔬菜都有四款。丸類我覺得最好味係有芝士餡既丸。

我地先點每款少少,岩食我地點左幾轉,好滿意。

第二轉既肉同樣吸引,而且仲點了羊肉,估唔到羊肉都好好食好嫩,少少羶味易接受。
牛梅花比較多脂肪,肉脂比例各一半,入口有牛脂香。
牛小排,油份都算多,但油脂分佈平均,質感最薄,有點似肥牛,味道幾好。
安格斯牛,最少牛脂所以食完唔膩,牛肉味較濃,肉既紋理夠細緻,所以肉質口感最好。
黑豚肉,睇落偏肥,但熟左肉質爽彈,豬肉味幾重。
海鮮有蝦、沙白及脆鯇魚。蝦肉夠爽口彈牙,而且可任食,值回票價。沙白比較細,但都飽滿脹卜卜,而且無沙乾淨。脆鯇魚有分骨腩或肉片,我個人喜歡有骨,朋友就喜歡啖啖肉,魚肉軟滑唔腥。
麻辣牛肉有驚喜,好嫩滑麻香。
壓軸推介芫茜牛肉卷,肉味重加上芫茜爽爽地又吸到辣味,比起淨食牛肉,呢款更多層口感,仲食極唔膩。
除左汽水、果汁、熱茶/水,任飲仲有啤酒。唔夠喉可加錢要大支裝款的啤酒。

最後嘆埋個雀巢雪糕,有好重奶味既雲尼拿味,而朱古力雪糕,味道都夠濃。
2018-10-16
$150 (Dinner)
最近串串鍋開到成行成市,但今日就比我搵到一間特別抵食——位於旺角百寶利5樓的Fun Fun 串串鍋!新張期內,晚市放題只需$138起,任飲任食,也太抵了!裝潢古色古香,氣氛一流。招牌重慶麻辣湯鍋揀咗中辣,比想像中有料到🌶🌶🌶湯底又香又麻,色澤鮮紅,好正!串串任拎,唔洗數竹籤數目,又唔洗磅竹籤數量,食得特別開懷!另有自選配料,包括安格斯牛、牛梅花、脆鯇骨腩、沙白、黑豚肉等等,任食唔嬲。飲品櫃包羅萬有,不過啤酒就另外收費。有牛奶公司雪條、雀巢雪糕,未必係貴價貨,但一樣食得開心。價錢咁抵,任飲任食,真係「食到就是賺到」!相信好快會再戰!

新張期內,晚市放題只需$138起,任飲任食,也太抵了!

裝潢古色古香,氣氛一流。

招牌重慶麻辣湯鍋
揀咗中辣,比想像中有料到🌶🌶🌶
湯底又香又麻,色澤鮮紅,好正!

串串任拎,唔洗數竹籤數目,又唔洗磅竹籤數量,食得特別開懷!

飲品櫃包羅萬有,不過啤酒就另外收費。

有牛奶公司雪條、雀巢雪糕,未必係貴價貨,但一樣食得開心。

價錢咁抵,任飲任食,真係「食到就是賺到」!相信好快會再戰!
2018-10-08
$138 (Dinner)
2K
2018-10-16 1205 views
😍最近大熱嘅串串火鍋 配埋麻辣湯底🌶又點可以唔試⁉️出面多數都係按竹簽數量而收費💲,但係呢度只需💲1️⃣3️⃣8️⃣就可以任飲🍹任食🍴120分鐘⏰ 超抵食😋 ====—====—====—====— 湯底選了招牌重慶麻辣湯鍋(中辣),想不到果然很出色,辣味夠香,麻辣味道都能滲透在配料上,美味! 🌶自助醬料區 有齊蒜蓉、蔥花、芫茜、辣椒、沙嗲醬、炸蒜、豉油 🍢自助火鍋配料(串串、蔬菜、粉麵) 各式各樣的串串,肉類(牛、豬、雞)、腸仔、鵝腸、雞腎、豬皮、牛柏葉、肥牛、木耳、海帶、豆卜、牛筋 還有海鮮、炸魚皮、丸類、響鈴、粟米、冬菇、及其他各式各樣的蔬菜。 還有我最愛我薯粉🍜,放在麻辣湯吃味道一流! 🐟自選配料(海鮮及其他配料) 自選配料中還有各式各樣的海鮮,當中以沙白、脆鯇片、脆鯇魚骨腩為encore之選,新鮮味美! 🥤飲品 飲品選擇種類不多,但貴精不貴多,但但雪櫃內便有2款飲品是我喜歡的! 🍦雪糕 除了有雀巢雪糕杯外,還有朱古力牛奶樂,是的小時候最愛吃的,滿滿童年回憶! 整體而言,以$13

====—====—====—====—

🌶自助醬料區

有齊蒜蓉、蔥花、芫茜、辣椒、沙嗲醬、炸蒜、豉油

🍢自助火鍋配料(串串、蔬菜、粉麵)

還有我最愛我薯粉🍜,放在麻辣湯吃味道一流!

🐟自選配料(海鮮及其他配料)

🥤飲品

🍦雪糕

整體而言,以$138這個價錢能夠吃到如此豐盛又美味的食物,實在太超值了,性價比甚高呢!

====—====—====—====—

2018-10-08
2018-10-14 862 views
源於四川成都的麻辣火鍋串串,就是用竹籤把各種肉食、蔬菜串成一串一串,放入火鍋燙熟, 比起一般嘅打邊爐來得更加有趣!吃串串,鍋底的好與壞,決定了串串好不好吃, 今晚我同朋友揀咗鴛鴦鍋(招牌重慶麻辣鍋+ 花膠木瓜蟲草花雞湯鍋)招牌重慶麻辣鍋 辣度可選小、中、大辣小辣確實味道令人容易接受 又香又濃味 別忘記湯底會越滾熱辣 越吃越刺激~~吃麻辣火鍋怎可以沒有鴨血,鴨血和麻辣鍋可說是最佳搭檔 口感有點像果凍,有韌性,質地軟嫩細緻~~本地牛肉,包著泡椒串起,牛肉入口嫩滑,油香重牛味濃,餘韻會有泡椒的辣味,慢慢在口中滲出~~這款也是店內的皇牌串串,包著芫茜串起, 芫茜係香菜嘅一種,所以有提味作用 ,令到肉味更鮮更甜~~多款牛肉串串,包括芫茜牛肉、泡椒牛肉、麻辣牛肉等是必食的~另有一般火鍋配料,包括午肉、蔬盤, 還有粉麵類提供,選擇多羅羅~~亦設有醬料區 有麻油,蒜頭,辣椒, 芫茜,蔥……晚市時段最好book位先嚟 越夜越旺場,引入國內火紅重慶麻辣川川鍋熱潮相當踴躍,相當受歡迎~~呢到$138任飲任食,我覺得比起過往吃過的串串鍋來得更加好 !因為有些店舖係會計重量 或者計算簽嘅數量,食嘢就最怕就住就住

招牌重慶麻辣鍋 辣度可選小、中、大辣

多款牛肉串串,包括芫茜牛肉、泡椒牛肉、麻辣牛肉等是必食的~

亦設有醬料區 有麻油,蒜頭,辣椒, 芫茜,蔥……

呢到$138任飲任食,我覺得比起過往吃過的串串鍋來得更加好 !因為有些店舖係會計重量 或者計算簽嘅數量,食嘢就最怕就住就住 想食幾多就幾多 真係抵到冇朋友!