2021-05-14 403 views
今日突然之間好想食日本嘢!所以就周圍喺附近睇吓有咩好嘢食!之後就比我發現咗呢間正嘢😍🎎🏮風流居酒屋🎏🎊#大圍 #日式 #居酒屋 #刺身成個Menu好多選擇,由前菜到刺身到壽司到串燒到炸物都好多嘢揀!魚生唔係好知點揀,所以揀左一份乜都有既刺身🤣可以咩都試少少!最最最出色既係海膽😍真係極之鮮甜,一啖擺晒入口,然後等佢係個口度溶化既感覺🥰😋明太子玉子燒,又係一款一試就愛上既串燒!明太子既味道同玉子好夾,加上有少少流心既芝士,成個口都係好濃既香味👍🏻👍🏻❤️雞心又係必叫之一!唔係好多地方有得食!不過呢度做得最正既人燒既時候火候控制得好好!完全唔會燒到好乾好硬😌😌⭐️
🎎🏮風流居酒屋🎏🎊
#大圍 #日式 #居酒屋 #刺身

成個Menu好多選擇,由前菜到刺身壽司到串燒到炸物都好多嘢揀!

2021-05-07
2021-05-09 315 views
在夏天不可以去食的店舖,冇冷氣,我未試過要一路用扇一路食嘢! 樓上可能好啲但係樓下就完全唔得! 一路食一路滴汗啲汗爭啲跌咗落湯麵到@_@D嘢食又普通, 雖然價錢唔係好貴, 食到一肚氣。
2021-05-05 441 views
連續踩咗六日,終於放假,唔想出城啦,喺大圍探探店,振興下大圍嘅經濟啦☺️☺️我今日自己一個自由自在鍾意食乜就食乜,好想食日本嘢,即刻搵吓OpenRice喺大圍有乜嘢好餐廳介紹,最後揀咗呢間居酒屋,風流🤣🤣一去到,好簡單嘅木枱木凳,加上竹簾,就覺得真係就去日本local居酒屋嗰個feel,簡單乾淨企理👍🏻👍🏻難得連續踩咗六日,梗係要好好獎勵吓自己啦,買咗一個六點季節刺身,同埋一個柚子胡椒黑豚肉串🤤首先講嗰個六點季節刺身先,海膽同帶子好新鮮好甜,油甘魚好香魚油味,其餘三款刺身都係水平之上✌🏻❤️柚子胡椒黑豚肉,因為食完刺身已經有啲飽飽地,本身仲驚呢個會食唔落,但係加咗柚子同埋胡椒之後,完全唔會有油膩嘅感覺反而有少少清新添😎

返工返得咁辛苦,唔好好咁獎勵吓自己又點得呢😆食好啲去慰勞自己,咁就梗係要揀日本嘢啦🇯🇵🇯🇵:風流居酒屋🍣:壽司盛盒 流💰: 264😋: 😋😋😋😋😋呢份壽司盛盒好吸引,差唔多有晒我最鍾意食嘅嘢😳好似為我而設咁,咁我就一定要叫啦!海膽極之鮮甜,而且極度新鮮,完全唔想點豉油蓋過咗佢嘅鮮甜味,要食原汁原味嘅海膽🥰星海鰻用了都係非常優質嘅鰻魚,嫩滑嘅魚肉再加上甜甜地嘅醬汁,冇得輸😌甜蝦好彈牙,新鮮嘅蝦肉果然係又甜又彈牙爽口🤪其他魚類壽司都係10分出色,但係真係唔太識得用言語去表達,總之都係一個字 鮮🥰整體嘅壽司都係極之高水準,絕對配得上呢個價錢!

🇯🇵:風流居酒屋
🍣:壽司盛盒 流
💰: 264
😋: 😋😋😋😋😋

甜蝦好彈牙,新鮮嘅蝦肉果然係又甜又彈牙爽口🤪

整體嘅壽司都係極之高水準,絕對配得上呢個價錢!
因為限聚令,好耐冇約過d朋友出黎食飯啦,難得最近疫情好返小小,即刻約班好朋友出黎食餐飯,update下大家d近況先😆😆朋友有粉嶺人同九龍人,最後簡左呢間係中間位-大圍既風流居酒屋,飲下酒,傾下計😍😍居酒屋有三層,d樓梯都係傳統既木樓梯,幾有日本feel🇯🇵🇯🇵🇯🇵我地一行四人,飲下酒,傾下計,最後嗌到成枱都係野食,但掛住傾計都冇咩點影相😆😆最後就分享下其中三款食物既食後感啦☺️☺️炸蝦天婦羅同煎餃子用黎配啤酒🍺🍻真係冇得輸👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 炸蝦天婦羅炸粉厚薄適中,好脆,入面隻蝦都好彈牙🍤 煎餃子就好香豬肉味,煎得火候啱啱好👍🏼👍🏼刺身方面,配清酒🍶都係冇得輸,所有刺身都好鮮甜特別係海膽,好耐冇喺香港食過咁甜嘅海膽啦😍😍❤️❤️一試難忘,一定會返嚟再食過!!!

2021-04-20 505 views
為食情侶又出動🤗,踩單車去到大圍搵食,諗住試吓呢間良心居酒屋🏮!店舖比較細,只有2張卡位同吧檯,Walk in排隊一個鐘8點入座,安排坐係吧檯位,睇睇餐牌發現唔係行價錢相宜路線,自然對食物有期待啦!食物有好有壞,但服務就欠奉,茶水同醬油碟都要自己問店員拎,咁都預咗自己refill,點知連熱水壺同豉油樽都係空嘅,之後又拎走埋我哋檯嘅熱水壺...🥲明明見到店員有時間坐係旁邊用手機,有時店面又無店員(好似行咗去隔離單位,唔知係咪另一個店位),有求助無援嘅感覺。而且店員對餐單份量同當日供應都唔太熟悉,上菜係兩個人中間/靠牆位置上,如果係側邊上菜會安全啲,差啲以為唔收加一服務費...今次用餐體驗真係唔太良好🥺⋯雖然取態值得支持,但食物同服務都應該要成正比————————————————👅風流蟹皇丼($128)👍🏻全晚MVP,唯一會想再食嘅餐點😬~蟹膏份量對得住價錢,入口係沙沙地嘅質感,因為全部都係蟹膏,食到最後都幾膩,兩個人share試吓都okay!!上面插住半隻肉蟹幾霸氣🦀,蟹肉都幾多又有蟹肉清甜味,因為冇拆蟹工具同手套提供,要麻煩店員拎入廚房幫手拆散蟹鉗👅角切海鮮飯($98)👎🏻份量比預計中

————————————————
👅風流蟹皇丼($128)

👅角切海鮮飯($98)
👎🏻份量比預計中細,碗係一隻女仔手大小,都唔緊要啦,點知海膽食到苦味😂,連淨係識分好食同唔好食嘅男朋友都覺得唔掂,玉子青瓜份量同刺身一比一,好彩其他刺身味道正常

👅明太子玉子燒($48)
🔸甜口玉子燒OK嘅,屬於偏乾身有口感嗰種,可能係肚餓食嘅嘢特別好味啦🤓明太子味唔算好出,睇得出明太子粒粒都比較少,所以味道主要係沙律醬味

👅活燒日本宮崎生蠔($68)
🔸一份有兩隻,蠔肉燒得偏乾身🦪好肉蠔豉咗濃縮咗蠔味,味道唔算有驚喜,但就明顯一隻大一隻細

🚩總結:可一⋯不可再吧?😶
🌟注意:全自費真實食評
📍 風流居酒屋
地址:大圍大圍村第3街32號地舖
🗺地區:#bem大圍
📥分類:#bem日本菜 #bem黃店日常
💰人均消費:#bem_101至200蚊
2021-04-12 209 views
可能我唔識咩叫拉麵?點解可以整到咁難食?等左30分鐘以上都算出到黎竟然個麵餅係一舊"鯨"住你當係雲吞麵擺左好L耐咁我真係頂唔順我唔想浪費但真係食唔落sorry! 不可一 不可再
可能我唔識咩叫拉麵?
點解可以整到咁難食?
等左30分鐘以上都算
出到黎竟然個麵餅係一舊"鯨"住
你當係雲吞麵擺左好L耐咁

我真係頂唔順
我唔想浪費但真係食唔落
sorry! 不可一 不可再
拉麵
2021-04-11 502 views
之前未食過呢間,所以黎試下~除咗地舖,原來上面兩層都係佢地既。所以見冇位唔好走左去,因為樓上可能有位架!葱吞拿魚蓉軍艦&馬糞海膽壽司我最鍾意既吞拿魚蓉,見到一定叫!另外,大家應該知海膽唔靚真係好臭好難食,但呢度既壽司足料之餘,係好味既!芝麻雞翼外皮脆又有芝麻香,而且剛剛好熟,雞肉仲好嫩滑。柚子胡椒黑豚肉黑豚肉好肥美,有黑椒吊味帶出肉香,仲有柚子味減低油膩感,配搭唔錯~蒜蓉燒廣島蠔燒完仲係好多汁,冇得輸。鍾意蒜蓉同蠔既朋友要試試喇。明太子玉子燒玉子燒好滑身,但略嫌明太子唔夠,如果多返啲明太子會更好。醬汁大啡菇大啡菇本身有自己既味道,簡單燒燒加少少醬油,就已經好正。呢度感覺上主要食串燒多,同埋質素還可以,有興趣就去試下啦!

葱吞拿魚蓉軍艦&馬糞海膽壽司
我最鍾意既吞拿魚蓉,見到一定叫!

芝麻雞翼
外皮脆又有芝麻香,而且剛剛好熟,雞肉仲好嫩滑。

蒜蓉燒廣島蠔
燒完仲係好多汁,冇得輸。鍾意蒜蓉同蠔既朋友要試試喇。

明太子玉子燒
玉子燒好滑身,但略嫌明太子唔夠,如果多返啲明太子會更好。
明太子玉子燒

醬汁大啡菇
大啡菇本身有自己既味道,簡單燒燒加少少醬油,就已經好正。
醬汁大啡菇

呢度感覺上主要食串燒多,同埋質素還可以,有興趣就去試下啦!
2021-04-10 377 views
大圍小店日本料理餐廳,外觀美食皆存如同到日式居酒屋一樣餐廳主吃日式料理,有熟食也要生魚片壽司,串燒,甜點,款式甚多,總有合你口味的美食,所有美食即點即做特別推介拉麵同燒魚胶 & 串燒豚骨叉燒拉麵(當天改了麵豉湯)麵豉濃湯,跟了也不太口渴,配合煙韌彈牙拉已相當好吃!重點在那團大日式叉燒,入口即溶燒三文魚胶即燒魚香,魚肉非常嫩,非常滑流還配有特式魚用醬油還有多款串燒,甜點,刺身都十分推介有,店舖比較小,適合三五知己小席有在大圍搵食既朋友都推介試試豚骨叉燒拉麵外觀:👍👍👍👍味道:👍👍👍👍*滿分=5👍
大圍小店日本料理餐廳,外觀美食皆存
如同到日式居酒屋一樣

特別推介拉麵同燒魚胶 & 串燒

豚骨叉燒拉麵(當天改了麵豉湯)

燒三文魚胶
即燒魚香,魚肉非常嫩,非常滑流
還配有特式魚用醬油

還有多款串燒,甜點,刺身都十分推介
有,店舖比較小,適合三五知己小席
有在大圍搵食既朋友都推介試試

豚骨叉燒拉麵
外觀:👍👍👍👍
味道:👍👍👍👍
*滿分=5👍
  • 豚骨湯叉燒拉麵
2021-04-05 341 views
假期七點幾打電話問有冇位,估唔到有位就同朋友過去。已經留咗張枱係埋邊。地方細細,但係都ok,但唔係話好舒適嘅,始終係細間嘅居酒屋格局。食物方面總體嚟講係中上,最掂係個牛舌,每人都叫多次。我哋叫咗乜?牛舌之外,有白鱔,豚肉露筍,翠玉瓜,雞髀菇,雞翼,明太子雞翼,蜆,雜菜,雞泡魚乾,雞蓉串,銀雪魚⋯⋯ 唔記得啦,無影相😅。味道方面,真係唔錯,主要係食材好。當然亦有啲唔得,好似個蜆,有啲沙。個銀雪魚要百五蚊,太細塊同有啲散。但味道都係得嘅。服務方面就要扣分,雖然好好人幫手留坐。但係啲妹妹仔做嘢唔掂。係後面唔出聲,放碟嘢埋嚟,用隻碟推我手,點解唔開聲叫聲小心,我咪知道要讓位俾你放囉。另外唔知點解,炒雜菜會等到所有串燒食曬,追兩次至出到。

2021-04-03
$350 (Dinner)
  • 串燒牛舌
2021-03-30 307 views
📌風流居酒屋📮大圍💖: 10/10******************************同朋友聚會,選址係呢間良心食店。鍾意佢係因為地點好方便,而且食物質素好穩定,每次嚟到都一定唔會失望。所以都黎過呢度好幾次喇。************壽司盛合流$264海膽~ 鮪魚赤身~ 三文魚~ 星海鰻~池魚 甜蝦~ 左口魚邊 ~ 尤魚刺身全部好新鮮,啖啖都好滋味,真係每一次黎到都保持到一定既水準。特別喜愛星海鰻,比一般鰻魚更加有口感同埋鮮味,唔係淨係用鰻魚汁令到條魚有味道。海膽同甜蝦維持超高水準發揮,都係好新鮮既野。
📌風流居酒屋
📮大圍
💖: 10/10

************

壽司盛合流$264
放假同左另一半去大圍行街,咁梗係要順便食吓野啦!😊今次就坐低咗係食日本嘢嘅風流居酒屋 。😉由於太肚餓嘅關係,點咗好多嘢食,叫咗一個雜錦天婦羅😋呢個雜錦天婦羅一出場就俾佢驚艷左,有個大大個嘅炸金菇!!好靚嘅擺盤🤣小編最鍾意佢嘅炸蝦天婦羅,因為蝦肉仍然保持好彈牙,而且非常新鮮,重點係炸得啱啱好(最怕嗰啲炸得厚粉嘅天婦羅)另外叫咗一份刺身有六款嘅刺身!🤩小編最鍾意嘅係海膽,帶子,蝦刺身🤪海膽超級鮮甜,完全唔需要點Wasabi同埋豉油,就咁原汁原味咁食落去,完全係新鮮海膽嘅味道😍帶子係厚切嘅帶子,一啖擺落口好似填滿左成個口腔咁,口感極佳,而且都係十分鮮甜😆😙總括而言,呢間日式居酒屋嘅食材同埋價錢都十分貼地👍🏻如果想食靚刺身但係又唔想咁破費嘅話,絕對係必試之選😎
放假同左另一半去大圍行街,咁梗係要順便食吓野啦!😊
今次就坐低咗係食日本嘢嘅風流居酒屋 。😉

由於太肚餓嘅關係,點咗好多嘢食,叫咗一個雜錦天婦羅😋

另外叫咗一份刺身
有六款嘅刺身!🤩
小編最鍾意嘅係海膽,帶子,蝦刺身🤪

2021-03-30 128 views
同朋友飯局,即興去咗呢間風流居酒屋,除咗夜晚都好full,好彩提早book咗枱🥳⭐️日式煎餃子餃子揸得金黃鬆脆,而且入面嘅餡好豐富,唔會係得個外皮然後入邊冇晒肉汁嘅味道推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒菠蘿菠蘿仍然保持好甜,而且加咗少少糖漿,有少少薄薄地嘅糖漿外層,味道好夾推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒飯團呢個燒飯團做得好出色,入面有醬汁,而且飯團有飯焦,笑得完全啱啱好,再加上有紫菜嘅味道,真係諗起都流晒口水推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雜錦天婦羅所有天婦羅嘅質素都非常好,唔會炸得好乾身,但係仍然保持到香脆嘅口感!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️日式煎餃子
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️燒菠蘿
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️燒飯團
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️雜錦天婦羅
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今日有閨蜜帶路,提議先知道呢間位於#大圍嘅特色居酒屋,地點超級就腳,裝修方面有令我覺得我自己好似返咗日本咁呀哈哈哈🤣(係我期待已久嘅日本嘢啊❤️❤️❤️)#風流居酒屋🏮每件壽司🍣都好新鮮👍🏻尤其是我最愛嘅海膽,真係冇得輸!極度鮮甜新鮮嘅海膽!一啖擺晒入口,成個口都充滿着海膽嘅鮮味,真係好令人難忘,好出色👍🏻另外,甜蝦🦐都好新鮮,好彈牙,新鮮嘅刺身蝦就係依然可以保持好彈牙,肉質係好緊要👍🏻鮮甜美味🥳天婦羅,炸物,串燒🍤🥟🍢乜都試吓👍🏻呢度嘅熟食全部都即叫即整,非常新鮮滾熱辣!特別欣賞佢嘅豚肉串燒!依然保持住好豐富嘅肉汁,而且唔會好乾身,依然係好鬆軟👅
(係我期待已久嘅日本嘢啊❤️❤️❤️)

#風流居酒屋🏮

天婦羅,炸物,串燒🍤🥟🍢
乜都試吓👍🏻呢度嘅熟食全部都即叫即整,非常新鮮滾熱辣!
特別欣賞佢嘅豚肉串燒!
依然保持住好豐富嘅肉汁,而且唔會好乾身,依然係好鬆軟👅
2021-03-29 125 views
第一次光顧,見網上識興家十分之好,訂了2030入坐,安排了3/F,環境已經唔計較,其實係又逼又嘈。落完order,分別來了飲品及一碟壽司,之後其他食物過咗35至40分鐘還沒有到,之後詢問店員說漏了單,當時已經2115,店員說再等10分鐘,鰻魚飯正常,飯十分之硬,本人叫了三串串燒,奇怪的是三串逐串逐串上,而最後一串再度漏單,當時已經2155,已店員一句不好意思,付錢後一句多謝,離開時一句再見也沒有,這10%服務費真是白給,以後不會光顧了,希望黃店爭氣
2021-03-29
$260 (Dinner)
  • 沒有