2020-10-13
星期日中午,到處都要排隊等位,只有這間不用等位,因為好肚餓,就試下呢間......前菜係蕃茄汁加了糖,再撈落車厘茄原隻木瓜蟹子沙律這個小吃幾特別,椰菜絲加沙律醬放在木瓜裡,味道不錯,齋蟹子口感似在吃豬肉鬆。福建炒飯材料是紅蘿蔔粒、粟米粒及齋蝦,炒飯後再加一個玻璃獻汁,味道OK但係齋蝦質地好削。農家燒焗竹筒飯 同福建炒飯嘅飯底一樣,都係粟米粒、紅蘿蔔粒加上齋蝦(又係削嘅齋蝦),炒飯後放在竹筒裡面,飯帶點竹香味道,感覺清新特別。三絲炒年糕三絲係芽菜、西芹及齋火腿,齋火腿味道是有鹹味豆腐乾,沒有特別,至於年糕,完全不彈牙,而且好「粉」,完全沒有年糕嘅煙銀。豆沙鍋餅中間有一層薄薄嘅豆沙,味道不錯。可惜外皮有點油膩。生煎迷你叉燒包即叫即煎,底、面都有煎過,齋叉燒餡料及味道仿真度高,唔講唔知道係齋。店主有心思想做好小食、點心;可惜飯、粉、麵就一般。
前菜係蕃茄汁加了糖,再撈落車厘茄
原隻木瓜蟹子沙律
福建炒飯
農家燒焗竹筒飯
三絲炒年糕
豆沙鍋餅
中間有一層薄薄嘅豆沙,味道不錯。可惜外皮有點油膩。
生煎迷你叉燒包
店主有心思想做好小食、點心;
可惜飯、粉、麵就一般。