Restaurant: Garden Cafe
Terms & Details:
2018-03-10 3940 views
今日一行六人訂了枱,最後座在一角地方非常窄,空氣十分局,每次離開座都要則則身先出到,十分方便,最後要求調位,都換比我地到一處較寬躺的地方座。食物種類較少,好一般的水準,最討厭就係攞甜品時嗰個waiter 好無禮貌!呢間酒店唔知喺咪五星級,如果係的話仲差個人地其它四星级酒店嘅自助餐!!價錢較貴!!總括:無下次,未試的人可以不去!
價錢較貴!!

總括:無下次,未試的人可以不去!
2018-01-24 6598 views
是日慶祝日,梗要食返餐好啦!適逢最近龍蝦癮發作,諗下諗下不如索性去食個龍蝦Buffet,來個徹底一點的滿足。其實要搵個有龍蝦食,又有返咁上下質素既Lunch Buffet真係唔簡單,始終大部分酒店都係Dinner Buffet才會有龍蝦食的,於是今次重遊舊地,去位於金鐘的 Conrad Hotel Cafe Garden 食 Lunch Buffet,主打龍蝦及其他海鮮。餐廳闊落,感覺開揚,裝修及佈置有星級酒店的風範。今次選了 Outdoor 的座位,本身覺得出面都幾大風,細心的侍應生馬上開了暖爐,感覺當堂好返哂。先望望食物款式,都算幾多選擇,當然有今日既主角龍蝦啦,仲有長腳蟹腳、面包蟹、蝦等等的海鮮,中、西、日式、中東菜一應俱全,包羅萬有。龍蝦,龍蝦,係龍蝦啊!雖然今次發現以往的大隻 Boston Lobster 已被取代為細隻的 Spring Lobster,我的興奮心情還是沒有退減,皆因我們發現,原來細隻的比大隻的鮮味更重,海水味更濃!記得上次食 Boston Lobster 時食到的雪味,今次是沒有的,所以也許這個龍蝦是 Size dosen't matter,好食就得了吧!不

餐廳闊落,感覺開揚,裝修及佈置有星級酒店的風範。

龍蝦,龍蝦,係龍蝦啊!雖然今次發現以往的大隻 Boston Lobster 已被取代為細隻的 Spring Lobster,我的興奮心情還是沒有退減,皆因我們發現,原來細隻的比大隻的鮮味更重,海水味更濃!記得上次食 Boston Lobster 時食到的雪味,今次是沒有的,所以也許這個龍蝦是 Size dosen't matter,好食就得了吧!不得不提呢度既海鮮都幾新鮮,尤其係長腳蟹,一打開殻時見到標哂海水出來,肉質厚,啖啖肉,超正!呢度既海鮮係源源不絕地供應,而我地亦食到無停手一個一個回合不斷地 encore,感覺好快要食回本了。

呢度既員工服務好殷勤,等客人準備食蟹腳或蟹鉗時就會擺上鉸剪同鉗。

燒味部的蜜汁叉燒和燒鴨水準也是可靠的,火喉剛剛好,皮脆肉嫩。

呢個 Sea Bass 睇樣已經覺得好吸引,果然食落不失所望,魚鮮味重而不腥,值得一試。

食飽飽再用另一個胃食多個 Tiramisu,味道唔錯。

今日做緊 HSBC credit 優惠,埋單有85折。
2017-12-26 5508 views
第一次幫襯呢間,首先由冷盤講起,有龍蝦琵琶蝦蟹腳麵包蟹青口同已脱殼蝦.龍蝦雪味較重,麵包蟹同蟹腳可encore.壽司corner,刺身有三款,另有小量壽司,冷烏冬及蟹籽沙律,中規中舉咁。中式方面,有炒原粒小椰菜,比較少見,中式湯椰子煲雞是不錯的,還有靚义燒,其它都是普通小菜款。另有一個粉麵corner,湯底可選冬陰功或boat noodle,本人認為唔差的但有進步空間.沙律corner , 菜夠新鲜.甜品部份,本人不吃甜品的,不過有炒雪糕同即制雞蛋仔,都有不小支持者.服務方面,可能環境不大,食物添加速度快,由於今天是節日價格比平日貴.本人應為平日來會抵點.
第一次幫襯呢間,首先由冷盤講起,有龍蝦
琵琶蝦
蟹腳
麵包蟹
青口
同已脱殼蝦
.龍蝦雪味較重,麵包蟹同蟹腳可encore.
壽司corner,刺身有三款
,另有小量壽司,冷烏冬及蟹籽沙律,中規中舉咁。
中式方面,有炒原粒小椰菜,比較少見,中式湯椰子煲雞是不錯的
,還有靚义燒
,其它都是普通小菜款。

沙律corner , 菜夠新鲜.

2017-12-20 3950 views
Girl gatherings, buffet seems to be a taboo, few will become the first choice for dinner. Anger has always been for girls, it is the lack of elegant thing, and fear of fat is inevitable. However, there are always exceptions, how to eat buffet without losing the elegant, I believe it will be a hot daily favorite girls!This evening came to Conrad Hotel coffee shop, derived from HSBC credit card six-fold promotion. Original Price Weekday Adult $ 598 A credit card discount can also enjoy unlimited s

Price Weekday Adult $ 598 A credit card discount can also enjoy unlimited supply of red and white wine drinks,
the price is an extremely attractive factor.

In addition to the Japanese area material sashimi, sushi, there are cooked Udon noodles, and that is made of foie
gras, octopus balls. Foie gras balls is a must-eat promotion, match really creative score. Into the mouth of a ,
cold may be hot hot mouth, that goose's abundance of fat is surprisingly delicious!
2017-12-15 3977 views
有幸出席老公公司的x mas dinner,事先search了這裏的食評,令我對這裏的buffet有好高期望⋯⋯事實是對任何事都不應該抱太高期望,尤其是關於食!食物counter不算大,因為整間餐廳的面積也不大。只comment我吃過的東西吧:先吃龍蝦,有鮮味,但肉有點靭,也比較黏殼,其地去殼蝦、青口和比較瘦的蟹腳看起來不吸引,沒有試。沙律配料新鮮,但沒有特色。熱暈吃了蜜豆炒花枝、蒸魚、炆牛腩,還有燒鴨、义燒,不可以說難吃,但全部都不熱,味道未免大打折扣。⋯⋯义燒鬆化好吃!還試了燒烤區的腸仔、牛仔骨、雞翼,是一早燒好一堆那種,全部都不熱。甜品是放在櫃裏的,要吃什麼便告訴待應,品種不算多⋯⋯試了草莓撻,不錯。瓶裝藍莓乳酪完全沒有味道。血橙蛋糕有少少澀味。還吃了青檸雪芭和藍莓雪糕,味道正常,但不知道是什麼牌子。收上食物都沒有回頭再吃的意欲,結果我和老公回家吃了個大杯麵!
事實是對任何事都不應該抱太高期望,尤其是關於食!
沙律配料新鮮,但沒有特色。

2017-10-25 6862 views
較早前收到朋友贈送的兩張港麗酒店咖啡園自助晚餐券,我同老公帶埋奶奶尋晚一齊去咗食自助餐🤗我哋都10分期待!話晒Conrad 係金鐘三寶其中一間,水準應該都唔錯嘅!自助餐晚餐時間係有6點鐘去到10點鐘。不設限時幾好👍🏻 我哋去到嘅時候係6點鐘。好快就有人帶我地坐低,我估可能因為平日嘅關係,晚上嘅Booking唔算Full, 所以即使我哋只有三個人佢都安排左一張五人枱比我地!讓我地坐得非常舒適👍🏻我哋坐低之後,隨即就有人行過嚟斟水俾我哋,之後同我哋講可以開始攞嘢食架啦,仲話我地知左邊推玻璃門出去,仲有BBQ同Pizza嘢食可以選擇!呢度嘅地方比較細,食物嘅選擇亦都比較少,冷盤嘅食物質素還可以,但熱盤食物方面啲嘢食其實都好味嘅,但係就唔夠熱。😩由於餐廳內嘅冷氣都大,所以熱盤食物即使有熱燈照住,拎到返埋位都已經凍哂👎🏻推開玻璃門出去睇吓戶外BBQ同埋Pizza有咩好食,選擇更少。有一個印度籍嘅廚師, 係BBQ爐前面負責燒嘢食,但係佢就掛住同另一個印度人傾計!我哋叫佢燒塊肉同腸俾我哋係未熟就叫我地比隻碟佢裝😡實在太可惡食食吓唔知發生咩事,餐廳每人派一隻鮑魚。不過味道一般去到晚上7:30,餐廳嘅侍

食食吓唔知發生咩事,餐廳每人派一隻鮑魚。
不過味道一般

去到晚上7:30,餐廳嘅侍應攞住一個手玲喺度搖,話今個月嘅主題係章紅魚,仲會有廚師👨🏻‍🍳切開條魚,然後刺身上, 俾大家食添。

廚師一路切魚,旁邊嘅女士應就講解呢一條魚多數係日本高級餐廳先至有得食!
我哋試左,個樣有啲似油甘魚,但係識落肉質好實在
我覺得唔錯幾好味

甜品方面其實有好多選擇,但係我已經食唔落啦,所以我就食咗紅豆大福,焦糖燉蛋,迷你紅䓯忌廉撻。

其實仲有好多其他甜品我都好想食,例如檸檬撻啦,綠茶蛋糕啦,芝士蛋糕啦,黑松露朱古力Mousse ,佢仲有雞蛋仔,同埋三款唔同味嘅Movenpick 雪糕🍦

整體來講,酒店嘅服務質素都算係唔錯,加水,收碟嘅效率都好快。不過食物方面就冇乜驚喜,而且係保溫方面亦做得比較差。

我認為598+10% 喺港麗酒店食自助餐就唔化算啦。以呢個價錢應該可以有更多更好嘅選擇。
2017-10-24
$660 (Dinner)
2017-10-06 5850 views
一頓豐富好味的自助餐,即使收費不便宜,仍然物有所值。一頓豐富美味還可以坐它四個半小時,從晚上六時吃到十時半的自助餐,就更是超值。這個晚上,我與友人們來到金鐘港麗酒店的「咖啡閣」吃的一頓自助晚餐,正是可以由晚上六時吃到十時半的一頓馬拉松自助餐,而且憑匯豐信用卡簽帳的話,更可以有65折優惠,還不是物超所值。這兒既是五星級酒店,環境好是無容置疑的,地方寬敞開揚,燈光璀璨明亮,與友人在此邊吃邊談,確是十分快意。 這兒的凍海鮮雖沒有生蠔,但其他海鮮,好像麵包蟹、波士頓龍蝦、琵琶蝦、長腳蟹爪、青口與去殼大蝦等,都十分新鮮,甜美可喜。 凍肉和芝士這兒都有不少款式,愛吃芝士和凍肉的話應該感到滿意。 我愛吃的則是特別的「鵝肝燒」和較普通的「章魚燒」,大阪名物章魚小丸子自己已很久沒吃過了,這夜可以嚐到,實在有久別重逢之感,加上特別的「鵝肝燒」,更稱自己心意。至於熱盤方面,這兒的選擇不是太多,當中包括「椒鹽炒龍蝦」、「豆酥帶子」、「黃金炸蝦球」、「紅酒燴豬面頰」、「水蜜桃拔絲骨」和「香煎鱸魚」等,大部分熱盤都有一定的水準,不過「黃金炸蝦球」炸得較為乾硬,就較遜色。 「燒美國西冷牛扒」和「燒英國

這兒的凍海鮮雖沒有生蠔,但其他海鮮,好像麵包蟹波士頓龍蝦琵琶蝦長腳蟹爪青口去殼大蝦等,都十分新鮮,甜美可喜。

凍肉芝士這兒都有不少款式,愛吃芝士和凍肉的話應該感到滿意。

燒美國西冷牛扒」和「燒英國豬柳」看樣子蠻吸引的,不過我在拍照之後便忘記了它們,最後還是沒有吃。

同樣地被善忘的我在拍照後便被遺忘了的,還有多款本應在餐廳外的泳池旁擺放,但因這夜泳池旁被包場開派對而被移到餐廳內的多款包括海鮮肉類蔬菜燒烤食物,沒有一試這些燒烤,實在可惜。
這夜的亮點之一,必定是「海南雞飯」,油飯色香味都有水準,配以頗為嫩滑的雞件與必備的三色醬料,個人覺得是必吃之選。
淮山杞子螺頭湯」湯味鮮甜,則是必喝之選。
這兒每晚一到晚上7時30分,便會有大廚即席現切原條大魚刺身,這夜的主角是來自日本九州的平政魚。看過廚師以熟練的手勢把原條平政魚切開變成刺身後,取過碟子,分得兩片厚切的「平政魚刺身」後,隨即享用,但覺魚味甘甜,雖未算十分濃郁,仍然不錯。

甜品絕對是這兒的強項之一,特別的「柚子豆腐蛋糕」固然清新可喜,其他多款蛋糕、果撻、奶凍、泡芙等,也既吸引,又美味,我雖不是甜魔,也吃了多款呢!

這夜的我與友人雖沒有坐足四個半小時,但接近三小時的美食旅程,已足以令自己回味!
Type of Meal
Dinner
  • 海南雞飯
  • 柚子豆腐蛋糕
2017-10-03 5136 views
人越大,來越害怕自助餐,從前就怕價錢貴,而家我就怕冇quota食,於是現在選擇自助餐都一定要去是貨真價實,又有質素的才會去。 金鐘酒店三寶其中之一的港麗酒店一直和JW不相伯仲,質素各有千秋,應該有五年冇去過呢到吃自助餐,於是今晚約了朋友再拜訪。 一班有品味之人選自助餐當然有不少要求,係幾個上佳選擇中選了咖啡園,正因這裏卻滿足了我們大部份的願望。 可惜自助餐前收到消息,當晚需要去醫院探一下人,碰巧又約了自助餐,手掌手背又係肉,結果就選擇吃自助餐吃一會才去探病。 首先驚喜之作,我會說是這裏的海南雞飯,如果你有睇開關於食物的新聞,你就知道海南雞飯經常惹來一班食友熱烈討論,好多人都會說酒店的海南雞飯特別好食,我說這裏雖然沒有君悅的水準,但以自助餐的飲食質素來講,海南雞肉嫩油飯香得來粒粒靚,絕對要預留點位置給他。 海鮮一定是自助餐的焦點罷,和JW得一樣海鮮都是重頭戲,這裏當然有龍蝦琵琶蝦麵包蟹青口蝦蟹腳等等,應有盡有的海鮮叫你過足海鮮癮,當中較有新鮮感的琵琶蝦絕對不能錯過,胃口細都可以吃多兩隻。 碰巧在離開前發覺七點半有劏魚表現,是晚係平政魚,師傅功架技巧十足,可惜我要去

碰巧在離開前發覺七點半有劏魚表現,是晚係平政魚,師傅功架技巧十足,可惜我要去探病,來不及排隊吃那條肥美的平政魚,友人說絕對不錯,成為今晚的遺憾。

另外這裡的燒烤也是非常有名的,雞翼香腸牛扒豬扒蝦等等應有盡有,不過之前係露天燒風味特別好,剛剛這裡裝修只有個counter 冇咁食得興奮,少了種風味。

日本菜可能冇咁搶鏡,不過快樂是魚生任你攞幾多就幾多,不用師傅分配吃得更愉快,壽司就普通一點,選擇就冇咁多。

沙律種類多,連個counter 出哂煙咁有仙氣有氣勢過人。

前菜幾種火腿和意大利腸都不錯,我少有地快食左兩round,當中最喜歡德國凍肉腸。

我唔知呢到燒味同香宮有冇關係,不過燒味味道都不錯,特別係叉燒,送雞飯一流。

粉麵檔也似不錯,可惜冇時間食俾唔到comment 。

熱食當中我喜歡那個炒蜆和炒蝦,加上鮑片生菜和我最喜歡的牛扒,還有章魚小丸子,多元化且好味。

另外意粉和龍脷柳都是不錯的選擇。

甜品也是這裡的一個亮點,可惜我沒有時間,離開前拿了個朱古力味雞蛋仔,又香又脆,街頭風味卻是酒店水準,幸好可以攞一袋一路吃一路離開。

離開時,撞到朋友,他問我點解係金鐘,那個時候,大約七點三十五分,我說,吃完自助餐,佢話咁快走咁蝕底?連滙豐卡優惠都是五百一位,係五星級酒店吃到咁多咁精彩的美食,仲食環境舒適,坐一會也覺得值回票價,係真心覺得的,不過當然,在這個美食樂園,可以坐一晚我也想好似朋友般坐足三個小時。

咖啡園
金鐘金鐘道88號太古廣場港麗酒店大堂低座
2017-09-29
2017-10-02 3902 views
一向喜歡吃自助餐,但部分水準也因近期的減價戰而有所下降,當然明白一分錢 一分貨,減價後又要保持高水準,實在不是太多食店能夠做到,其實性價比高,就已經可以接受了。今次就來到金鐘太古廣場的港麗酒店,試試這個「仲夏主題自助晚餐」,這裡價格不是特平,不知食物水準又如何呢?廣場有通道直達酒店專𨋢,經此便可到達餐廳正門,實屬方便。高樓底配合一大片落地玻璃,光缐明亮充足,伴着窗外的池畔靚景,優雅舒適!自助餐時間由 6:00pm 至 10:30pm,四個半鐘的超長時間,如果你是一個食力專家或大胃王,盡可來個足本挑戰!持有指定滙豐信用咭,更加可享有原價65折優惠,咁超值,千萬不要錯過呀。折後價:成人$467,小童$298(星期一至四)成人$506,小童$311(星期五至日)conraddining.hungrytuesday取食區不算太大,但食物種類卻不少,每一樣的水準也不差,可說是貴精不貴多,最重要的是,補「貨」非常快,直到我們吃飽離開前,各項食物也沒有怎樣缺少過,令你可放心慢慢享用。最引人關注的當屬凍海鮮區,新鮮的龍蝦、鮮甜的麵包蟹、琵琶蝦、大蝦、鱈場蟹腳及青口,真是未食先興奮。麵包蟹脂膏肥美,忍不

廣場有通道直達酒店專𨋢,經此便可到達餐廳正門,實屬方便。

折後價:
成人$467,小童$298(星期一至四)
成人$506,小童$311(星期五至日)
conraddining.hungrytuesday

麵包蟹脂膏肥美,忍不住吃了不少;鱈場蟹腳味道鮮甜,龍蝦爽口彈牙,其實只吃凍海鮮,也差不多半飽,回本絕對易如反掌。
凍海鮮

凍海鮮區旁有四款芝士,包括Pepper boursin、Emmental、Brie 和 Taleggio,喜歡吃芝士的我當然要每樣一試,而 Pepper Boursin 質地軟身,味道香濃、口感順滑,最合我口味,如配搭餅乾、合桃同吃,更是吸引。
芝士

再行前少少,便看到三種不同種類的凍肉(包括沙樂美腸,德國凍肉腸及谷巴火腿),另還有煙三文魚;谷巴火腿味道最為吸引,忍不住吃了很多。
凍肉

生果有哈密瓜、蜜瓜、菠蘿、西瓜、布冧、蘋果及提子,菠蘿是朋友至愛,看她拿了一大碟回來慢慢吃,就知道有幾好味了。
生果

最喜歡飲湯,西湯是蘑菇忌廉,蘑菇味濃郁,口感順滑;中湯是准山杞子螺頭湯,滋潤好喝,正合現在的天氣飲用。

熱葷有香草燒新薯、香煎鱸魚、蜜糖燒南瓜、紅酒燴豬面頰、肉醬長通粉。
熱葷

還有水蜜桃拔絲骨、黃金炸蝦球、印度咖哩雞、印度咖哩蘭度豆、泰式炒河、蠔皇炒時菜、豉汁炒美國蜆、椒鹽炒龍蝦、豆酥帶子,各有各特色,總會找到你的喜愛。

熱葷

更有即叫即煮的拉麵或烏冬,湯底有三種選擇,包括:麵豉湯、雞湯或豬肉湯,配菜就有蟹柳、魚蛋、粟特、牛展、炸蠔及溫泉蛋。
即叫即煮的拉麵或烏冬

吃了太多冷食,吃一碗熱騰騰的烏冬正是時候,烏冬的軟硬度適中,豬肉湯底清甜,很是不錯!
烏冬

朋友對這裡的海南雞飯讚口不絕,一吃果然對辦,雞肉嫩滑,油飯更是潤而甘香,想不到自助餐也有此等水準!另加的兩件叉燒味道不錯;唯肉質偏痩。
海南雞飯
燒英國豬柳

燒英國豬柳,自助餐的烤肉類多採用羊或牛,比較少見燒豬肉,這兒的肉質肥美嫩滑,加上中間的西梅醬,酸酸甜甜的更添惹味,最後吃了三件才願罷休。

BBQ 烤肉類,選擇非常多,大致有香腸、魚餅、雞中翼、大蝦、羊架、豬扒....等等,可惜自己有點熱氣,也不敢多試。
BBQ

刺身壽司分別有吞拿魚、玉子壽司、鰻魚壽司、熟蝦壽司及魷魚壽司,另加一些卷物。
刺身及壽司

章魚燒,看著廚師不停轉動鐵盤中各國圓滾滾的章魚燒,不一會外脆內軟的美食便已到手啦。

喜歡吃沙律菜的我,見到這個豐富的選擇,真是至開心不過!見有一個吉盆置於其中,原來是方便客人自行調製凱薩沙律之用,認真細心。
醬汁也有多款選擇,千島沙律汁、意大利沙律汁、法式沙律汁、意大利黑醋沙律汁,當然黑醋汁是我的第一選擇了。
沙律菜

沙律

如喜歡巳預先調配好的沙律,有青口配蕃茄沙沙、吞拿魚、黑椒煙鴨胸、牛展、泰式海鮮沙律、希臘沙律、鴨胸沙律、蜜糖芥末牛肉沙律可供選擇,滿足了一衆沙律迷的渴求。

忽然聽到音樂響起,原來是廚師預備即劏「平政魚」,看著廚師手起刀落,不用多久,已把一整條平政魚分為多件刺身,大家興高采烈的排隊,每次可取兩件,如想再吃多一點,便要再次排隊了。
魚肉油脂含量頗豐,柔嫩肥美,難怪衆人排完一轉又一轉了。
即劏「平政魚」

最喜歡簡單的意式薄餅,香濃的芝士加上鮮甜的番茄,正好說出簡單就是美的道理!
意式薄餅

胃納已有七成滿,也是滿足甜胃的時間了;櫃內放滿各式各樣的蛋糕,還有雞蛋仔、芝士餅及士多啤梨杯,好不豐富!
各式各樣的蛋糕

花多眼亂之下就隨機取了幾件回座好好品嚐,大部分甜品也在水準之上,而最好吃的,首當柚子豆腐蛋糕及黑森林蛋糕。柚子豆腐蛋糕嫩白精緻,仿如一頂少女花冠,慕絲口感絲滑,一吃便停下口來。黑森林帶有少量酒香,中間的車厘子和朱古力薄片更是重點,在酒味和朱古力的配合下,更具味力!

Movenpick 雪糕有四款味道,而藍莓芝士餅味最為特出,每樣吃一球也未為過呀。
Movenpick 雪糕

忽見朋友拿了個仙氣十足的芒果香檸雪芭,自己又怎會忍得了口,味道酸酸甜甜,正好舒緩一下飽脹的感覺。
芒果香檸雪芭

休息過後,再喝一杯檸水幫助消膩,至好不過。
檸水

賽後檢討,價錢雖然不是很平,但大部分食物也在水準以上,部分更有超水準表現;個人認為是物超所值的好選擇!
2017-09-14
$467 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event, Credit Card Offers
凍海鮮
  • 即煮的拉麵或烏冬
  • 燒英國豬柳
  • BBQ 烤肉類
  • 甜品
女生飯聚,自助餐彷彿是個禁忌似的,少有會成為開飯的首選。怒食從來是女生的大忌,那是欠缺優雅的事兒,而怕胖也是必然的了。但凡事總有例外,如何吃自助餐而不失優雅,相信會是愛吃女生們的日常熱話吧!這晚來到港麗酒店咖啡園,源於HSBC信用卡六五折優惠推廣。原價平日成人$598一位在信用卡折扣下還可享用紅白餐酒飲品無限供應,價錢是個極其吸引的因素。上酒店在金鐘太古廣場之上,要與毗鄰萬豪酒店爭一日之長短,相信咖啡園會有一定的質素保證。港麗酒店的咖啡園有着挑高的樓底,高高的落地玻璃窗外是泳池園景,看着波光粼粼的水影令人神往。優雅的餐具擺桌一絲不拘,富有情調的燭光感覺浪漫。食客大都是白領儷人或商務旅客,自助餐廳能有如此高貴氣氛還屬少見,食客用餐時舉止也不覺優雅起來,也不會出現爭食的現象。晚餐時間由六時半起及至十時半結束,晚點到埗也不用擔心時間緊迫。自助餐桌位置集中在同一區域,基本自助餐該有的都有了,也有好些特色美食和時令菜式,最大的亮點是由酒店餅房直供甜點,能開放整個餅房作自助餐確是少見,是為女生不能錯過的部分。侍應先送上Free flow飲品,這晚我倆決意滴酒不沾,也避而不選致胖的汽水、咖啡,無糖檸
女生飯聚自助餐彷彿是個禁忌似的,少有會成為開飯的首選。怒食從來是女生的大忌,那是欠缺優雅的事兒,而怕胖也是必然的了。但凡事總有例外,如何吃自助餐而不失優雅,相信會是愛吃女生們的日常熱話吧!

侍應先送上Free flow飲品,這晚我倆決意滴酒不沾,也避而不選致胖的汽水、咖啡,無糖檸檬茶就成了消脂之選。

海鮮是我的最愛,這兒每天供應5款凍海鮮,有龍蝦、琵琶蝦、睡蟹、長腳蟹和青口。最喜歡龍蝦鮮甜而多膏,琵琶蝦則蝦肉彈牙,長脚蟹亦味帶鮮甜,相比之下青口便較失色,個人認為意式蕃茄涼拌青口更值得一試。怕生冷之物的可試試熱葷區的豉椒炒蜆、蒜泥蒸扇貝、香檳汁龍脷柳和避風塘炒龍蝦。香炒過的龍蝦比凍食更惹味,不過爆炒過的龍蝦油份爆標,淺嚐就好
豉椒炒蜆.避風塘炒龍蝦。
龍蝦.琵琶蝦.長腳蟹
避風塘炒龍蝦.豉椒炒蜆.蒜蓉蒸扇貝

自助餐的中段時間有個現場開魚環節,主角是日本直送的平政魚,引來不少場食客駐足觀看。平政魚是刺身中的上品,油花不算多,但肉帶彈性,魚味清淡,多吃也不怕胖

作為健康清新之選,可以沙律蔬菜作自助餐起始,這兒的沙律吧選擇豐富,可自行調搭喜歡的口味,幾款沙律頭盤水準亦高。至於芝士、火腿方面,三款芝士佔兩款是口味偏重的羊奶芝士和藍芝士,不是我個人的口味,幾款莎樂美腸由淡至濃,比芝士口味更好。

莎樂美腸.煙三文魚

日料區除了刺身壽司外,還有即煮烏冬拉麵,和即做鵝肝、章魚小丸子。鵝肝小丸子是必食推介,配搭實在是創意滿分。一囗放進嘴裏,冷不妨是熱得燙嘴,那鵝油的豐腴是意外地好吃呢!

鵝肝小丸子.壽司.刺身

亞洲風味區除油雞、叉燒等燒味外,還供應迷你海南雞飯。雖說是迷你版本,但對澱粉質類還是敬而遠之吧!偷嚐了一口雞件,意外地皮滑而肉嫩,友人說油飯也做得正宗,可以一試。
迷你海南雞飯

燒烤區陣容鼎盛,燒羊扒、珍寶腸、牛肋骨、烤大蝦......是蛋白質的集中營,當中有我最喜愛的烤雞翼,但邪惡之物還是少吃為妙,平日可是會吃上五、六隻才會罷休的。
雞翼.珍寶腸.魚柳

最後,別忘了喝一碗中式螺頭炖湯,清甜滋潤又足料。
中式螺頭炖湯

面對眾多自助餐美食,但還是要有所節制,挑喜歡的淺嚐就好了,餘下的胃納是要留給那美得炫目、讓人眼花繚亂的甜品!這兒的甜品是會讓一眾女生「迷失」的一區,餅櫥裏的各款法式蛋糕、一米長的鮮果蛋糕、日式和果子奶凍甜點、新鮮士多啤梨杯、  Mövenpick雪糕、即做港式雞蛋仔、法式焦糖燉蛋閃電泡芙......都是任食的,雖然如此,還是挑精選款式來試試好了,未能品嚐的拍下食照就好。

即做港式雞蛋仔

青檸雪葩用上美麗的盛器,加上乾冰後煙霧瀰漫,雪葩很酸很酸,芒果很甜很甜,大大減去了主食的膩感。
青檸雪葩

甜點賣相甚美,petite的大小是一口的尺寸,可以多嚐幾款。櫻花牛奶布甸牛乳特濃,鹽漬櫻花味道自然。手指尺寸的閃電泡芙,水準能媲美名店。紅豆草餅Q軟得很,果撻上的藍梅十分新鮮,都是水準之作。
櫻花牛奶布甸
閃電泡芙
紅豆草餅

自從成為「食友」後,吃不胖就成了最艱巨的課題。要在自助餐桌吃得優雅,又要考慮到「回本」,確實是矛盾得很的想法。若然把回本的考量,算進了環境、服務、質素、價錢,那咖啡園會是個不錯的選擇
2017-09-19
莎樂美腸.煙三文魚
鵝肝小丸子.壽司.刺身
雞翼.珍寶腸.魚柳
紅豆草餅
豉椒炒蜆.避風塘炒龍蝦。
避風塘炒龍蝦.豉椒炒蜆.蒜蓉蒸扇貝
中式螺頭炖湯
櫻花牛奶布甸
青檸雪葩
龍蝦.琵琶蝦.長腳蟹
2017-09-29 1682 views
好失望的一次!!!以前來過食過好幾次lunch buffet, 我以前是大龍蝦,麵包蟹,蝦同螺,而家變左小龍蝦,琵琶蝦,同啲乾爭爭嘅青口,全部都冇味,仲有waiter黎收返,因為食到有d梅🙄🙄其他就乜都冇晒!魚生得2種,不嬲都覺得熟野冇乜嘢食今次仲差越來越少質素越嚟越差。有個炒雪糕,但係廚師求其將佢炒兩下都唔知想點。自助餐其實都無望有咩service, 但都係唔得囉。。。服務都差左好多!今次應該係最後一次!應該以後都不會再來了!!
$350 (Lunch)
Credit Card Offers
2017-09-26 1602 views
食過好多間酒店既buffet, 今次諗住話試下未食過既Conrad, 點知…就中左伏啦…因為有折所以2個人$1200唔洗, 酒店buffet黎講算正常價錢, 不過以野食質素黎講…真係唔係好抵…外面差唔多價錢質素都一定好過依度!先講服務職員真係好responsive同有禮貌既,因為我地其實book左7點半, 但係因為我地6點就到金鐘…所以打去問會唔會可以早d入座, 職員話其實buffet 6點半就開始, 依家上去坐下先都得最後我地6點半上到去, buffet已經開始左可以去拎野食  職員好快就黎問我地飲咩呀/ 講下甜品要7點先開始有之類紅白啤酒汽水任飲, 不過白酒都麻麻地 (任飲既都唔expect會好飲…), 所以飲左一杯就嗌汽水, 期間職員見我地就飲完杯野都會主動問我地洗唔洗refill又會好快手收碟, 又好有禮貌咁thank you前thank you後, 所以真係5星級服務既~不過食物…選擇俾我想像中(同埋以往食buffet既經驗)少好多好多………Salad bar:算幾多配料, 有個大碗俾人自己撈沙律, 幾好玩~同埋食材都算新鮮冷盤:HAM 3款, 煙三文魚 X1,  味道OK啦

真係唔係好抵…外面差唔多價錢質素都一定好過依度!

先講服務

職員真係好responsive同有禮貌既,

因為我地其實book左7點半, 但係因為我地6點就到金鐘…

最後我地6點半上到去, buffet已經開始左可以去拎野食

職員好快就黎問我地飲咩呀/ 講下甜品要7點先開始有之類

不過食物…

Salad bar:

冷盤:

HAM 3款, 煙三文魚 X1,  味道OK啦, 芝士有3-4款, 但係味道麻麻, 冇brie…

海鮮:

都新鮮既, 蝦同青口都好味, 其他就不過不失

要讚既係refill得都幾快, 我地坐得近放海鮮果個area, 見住職員keep住冇咩就fill咩, 同埋有殼既海鮮都已經揼開左少少d殼先放出黎 (每張枱都有較剪同鉗)

但係….我以為會有既生蠔原來冇…有ddd失望, 因為有好多酒店buffet依個價錢都有生蠔架啦嘛….

日式食物:

章魚燒…雖然有燈照住, 但係只係暖暖地, 唔夠熱既章魚燒係唔好味架!!!

刺生得2-3款, 冇諗過咁少…味道普通…..其他地方會有既甜蝦/帶子/北寄貝果d依度都冇….壽司, 都有6-7款既, 不過我食飯會好快飽所以冇食

(室內)熱食:

都有十幾款, 燒牛肉好味, 有個係豬既就硬到切都切唔到,

有2款魚都好味既, 一個係龍脷柳, 另一款唔記得左…

燒味. 放到乾哂咁, 男朋友有食話普普通通

即煮拉面/烏冬. 好多配料揀, 味道正正常常, 不過個面淥得唔夠耐, 有DDD生…

湯, 中湯西湯, 試左西湯”西芹忌廉湯”, 好怪…*我食西芹架,所以唔係因為西芹味覺得怪!

係個湯真係怪怪地…

仲有其他都唔多記得啦, 望一望D樣/ D名就唔打算食,,因為完全唔係5星buffet質素既野食…

BBQ:

我以為都係其中一個賣點既BBQ會好吸引

但係唔好咁大期望, 因為個area其實好細, 同埋唔多野食

羊就好好味既, 仲有蝦/ pizza果d, 麻麻地…..

生果/甜品:

依part反而ok, 選擇多都同新鮮好味~

哈密瓜, 密瓜, 西瓜, 菠蘿, 仲有中間果d我原本以為係display但係原本都食得既生果 (有2個內地遊客直頭一次過拎左十幾個紅毛丹……….)

甜品都有十幾款, 已經我鍾意佢係由職員幫你拎, 唔會俾人”不”/切到D蛋糕樣衰哂

味道都OK!! 尤其朱古力味既甜品都真係好濃朱古力味

仲有佢有士多啤梨+CREAM+糖霜依個配搭! 好好味同埋對我黎講好有童年回憶

雪糕係MOVENPICK, 有朱古力同呍呢嗱味, 仲有好多配料可以加~

PS) 個日式櫻花野個樣係好靚, 不過唔好食…食左2啖放棄左…

呀…7點半又係有即場劏魚表演, 唔記得係咩魚但係男朋友話係好新鮮既(我冇試~)

總括黎講,

5星級服務, 3星級野食

$5-600一個人黎講, 係其他酒店既質素一定好過依度…

所以…只此一次….
2017-09-12
$550 (Dinner)
Celebration
Birthday
Credit Card Offers
2017-09-24 12453 views
一家三口到conard 食lunch buffet,順便同蝦子餅慶祝生日。十二點半來到,差不多全餐廳滿座,好彩預先訂了枱,要不然相信會撲個空。用餐地方不算大,有戶外座位,我們仨被安排於一張在角落的四人枱,感覺獨立,坐得舒適。坦白說,取食物的地方也不太大,一分鐘也能走完,不過每款食物也很精緻,味道也不錯。冷盤方面有:琵琶蝦、 龍蝦 、蟹鉗、麵包蟹及青口。 龍蝦和麵包蟹都有很多膏, 當中以蟹鉗最鮮甜。 食物不斷refill,不怕取完就沒有。熱盤方面也有十多款,也可以即場煮烏冬湯麵等。 燒味有叉燒和燒鵝,除一般牛扒外也有海南雞供應。 不得不讚韓式牛仔骨味道很好,肉質淋滑,吃不停口。湯也中西兩款, 蘿蔔豬骨湯和菠菜花忌廉湯 ,味道不過不失。四款芝士任選, 刺身有吞拿魚和三文魚,而且有很多款壽司供應。水果方面,有蜜瓜、哈密瓜、西瓜、菠蘿及士多啤梨,當中以蜜瓜最甜最多汁,又是吃到停不了口。這裡可以自行調制caesar salad,也有 紅菜頭沙律和大海鮮果沙律等,總有一款啱口味!到了甜品時間,款式不算太多,但十分精緻!法式焦糖燉蛋加入薑汁,味道特別! 也有日式芒果mochi 供應, 煙韌好味 。
食物不斷refill,不怕取完就沒有。

到了甜品時間,款式不算太多,但十分精緻!法式焦糖燉蛋加入薑汁,味道特別! 也有日式芒果mochi 供應, 煙韌好味 。 還有櫻花鮮奶布丁,口味獨特,也有即制薄餅。雪糕是movenpick,有三款口味,更可即場制作炒雪糕。

總括而言,味道不錯,吃得開心又滿足!

2017-09-23 1063 views
到底該先吃那個種類? 甜品抑或海鮮? 實在很難取捨, 根據慣例, 都是由沙律先吃, 到頭盤、主菜再到甜品, 但Garden Café的甜品是吸睛之餘, 味道誘人, 我就來一個怪循環, 先吃甜品, 世上總會有我這類人吧~ 就在門口位置的甜品區, 相信是招徠客人的招數, 而這是成功的, 因為蛋糕款式造型精緻, 有件裝及杯裝, 黑森林蛋糕是必吃的, 朱古力濃郁軟滑, 滲著少少酒白, 重點是夾層有車厘子, 是傳統造法, 而那朱古力小卷由數塊薄片卷成, 整顆放進口,那份薄脆與香醇, 難以忘懷. 仿如鋪上光環的柚子豆腐蛋糕, 造型優雅, 而柚子與豆腐的味道也很搭配, 慕絲質感, 不覺肥膩. 要論視覺效果, 必是仙氣十足的芒果香檸雪芭, 酸甜醒胃, 肚餓感更強. 4款movenpick 雪糕當中更有藍莓芝士餅味, 香甜藍莓味不假, 混著少少咸味芝士餅碎, 一球真的不夠滿足!! (餅廚拿起雪糕勺三兩下就把雪糕弄成圓形及橢圓形, 讚!!) 柚子桑莓éclair賣相美, 味道更可口, 一口size, 細細條, 甜品就是這個份量最好, 可多吃幾款. 朋友推介, Garden Cafe關乎朱古力的
朋友推介, Garden Cafe關乎朱古力的甜品都極有水準, 因此我不會錯過桑莓朱古力慕絲, 果然酸甜平衡又有朱古力的香醇幼滑!
想不到酒店的朱古力雞蛋仔也如此吸引, 外脆內軟, 中間並非空心, 合我口味.
主角該是一系列海鮮, 有爽口彈牙的鮮蝦、波士頓龍蝦、琵琶蝦、長腳蟹、青口, 款款質素也頗佳.
若果要選其中兩款做代表, 必是多膏龍蝦及麵包蟹, 特別是麵包蟹的膏夠軟滑. 碟上的熱葷蒸帶子有蒜蓉的香口, 口感軟滑, 同樣是不錯的選擇.
迷你版海南雞飯一盤送上, 皮爽肉滑, 個人認為沾辣醬最好吃. 香飯有雞油香, 但有點過濕.
熱葷還有炸蠔, 吃得出是即製, 外層香脆不油膩, 蠔肉肥厚, 確是有水準.
西梅豬柳是當晚我最喜歡的肉類, 燒得剛剛好, 肉呈粉嫩色, 當然點睛在於西梅醬, 原來與豬柳的肉汁是perfect match!!
避風糖龍蝦、豉椒炒蜆, 十分惹味, 尤其愛避風糖的不愠不火, 燒烤類有雞翼、豬肉腸、香葉魚柳, 喜歡濃味的必定喜歡.
日菜有手握壽司及卷物之餘, 即有即製鵝肝燒, 第一口是有點抗拒濃郁的肝臟味, 但越吃越上癮.
必須吃澱粉質才能飽肚嗎? 烏冬、拉麵檔能滿足到啊~
是時候重回軌道去吃冷盤準備第二round, 咸香的風乾火腿最快被搶光.
又一區充滿仙氣的是沙律區, 西蘭花、豆角與其他酒店buffet相比較少見.
中湯西湯各一款, 水準平均, 但中湯較優勝.
食物種類多兼高質素的「仲夏主題自助晚餐」比想像中便宜, 星期一至四成人每位$598/小童$378, 星期五至日及公眾假期, 成人每位$668 /小童$398. 而9月份以滙豐信用卡結賬, 更有65折優惠, 成人每位才$467, 又有精選美酒及冰凍果茶暢飲.
2017-09-15
$467 (Dinner)
  • 龍蝦
  • 麵包蟹
  • 豬柳
  • 炸蠔
  • 雞蛋仔
  • eclair
  • 黑森林蛋糕
2017-09-22 1865 views
好喜歡自助餐中有大量海鮮供應,對於細食的朋友來說,感覺會回本些。 這晚與好友來到港麗酒店Garden Cafe,重點吃海鮮、movenpick雪糕、燒烤類食物已值回票價。   每晚7:30更會即宰時令魚刺身,這晚是日本神魚平政魚, 師傅手起刀落地片出新鮮肥美魚刺身,每人限取一份。   我嘛,沒有太追求刺身,因為我是海鮮迷!   龍蝦、麵包蟹、琵琶蝦、長腳蟹、青口、去殼凍蝦,太吸引了吧!   大隻龍蝦鮮甜爽彈,還有紅橙色的甘香蝦膏; 說到蝦膏,麵包蟹蟹膏也相當嫩滑,帶少許黏,好美味; 長腳蟹多汁肉嫩!  不要錯過啦! 海南雞飯也是必吃的,雞件幼嫩飯不油膩,正適合怕脂肪怕肥膩的姐妹們!  平日看到廚師只會在切燒牛肉,我就只能看不能吃,今次有燒豬柳啦! 燒烤類食物也夠多,燒蝦、牛仔骨、雞肉腸等等,加塊芝士pizza就更完美啦!  薄薄的餅底與濃郁芝士,想一塊接一塊地消滅它。     日式美食有章魚燒、鵝肝燒、魚刺身、壽司, 鵝肝燒好美味,外層惹味,裡面的鵝肝又夠軟滑。  還有烏冬拉麵,你又會喜歡配上味噌湯或豬骨湯嗎? 即製吉列炸蠔好正! 鬆脆不油膩,蠔味不太重;  再喝一碗流心蛋,味蕾大衝擊

日式美食有章魚燒、鵝肝燒、魚刺身壽司, 鵝肝燒好美味,外層惹味,裡面的鵝肝又夠軟滑。

還有烏冬拉麵,你又會喜歡配上味噌湯或豬骨湯嗎?

即製吉列炸蠔好正! 鬆脆不油膩,蠔味不太重;  再喝一碗流心蛋,味蕾大衝擊。

冷盤有芝士、cold cut、莎莎青口、半煎吞拿魚、牛展

熱葷方面以惹味海鮮居多,吉列蝦球、椒鹽辣蝦、蒜香帶子。

飽肚的有紅燒豬臉肉、大蝦長通粉、泰式炒粉。

一輪熱氣後,吃清律清新一下,消除熱氣!  預伴沙律、蔬菜沙律,有多款油醋作調味啊!

中湯有清甜的杞子螺頭湯,西湯有磨菇湯,又幾好味喎!  沒有重重的忌廉,每口都是幼滑菇蓉,好實在!

差不多飽飽了﹗吃點水果後再戰甜品

甜品環節相當高質,尤其是朱古力類甜品,那甜度與苦澀度恰當。凍櫃裡精緻的糕點、movenpick雪糕、即製雞蛋仔,讓你不想錯過任何一款。

雞蛋仔有原味及朱古力味, 蛋香十足又夠鬆軟,真朱古力味,裡面還有粒粒半溶朱古力,美味!

甜品區出現仙氣青檸雪葩,實是驚喜,搭配甜甜芒果,回味!

好靚的抹茶芝士蛋糕,抹茶味不太突出,屬於light 的芝士蛋糕。

閃電泡芙、芒果大福、櫻花牛奶布甸,我獨愛黑森林蛋糕與豆腐柚子蛋糕。

黑森林蛋糕中那朱古力軟心及櫻桃,帶有少許酒味,高水準之作。 隨即吃下豆腐柚子蛋糕,清甜軟滑的,必吃!

還有還有,紅桑子朱古力蛋糕,中間有少許朱古力脆脆,慕絲幼滑,甘苦與酸甜的強例對比,就是我喜歡這蛋糕的原因,兩者味道好balance﹗正﹗

還有4款movenpick口味雪糕,多飽也要吃下去!

Other Info. : 星期一至四成人$598/小童$378,星期五至日及公眾假期成人$668/小童$398,想更優惠,記得去到酒店online網預訂 ,可享65折,及任飲紅白酒橙汁汽水啊﹗
2017-09-14
$598 (Dinner)