朋友個仔話掛住我個女,米約出黎見下囉~朋友search左一下,提議去試下甜圓坊,反正都係屋企附近,米去試下,點知都有驚喜朋友個仔話想食鹵肉飯,又見在場10個7個都叫呢個,米膽粗粗叫啦!點解膽粗粗?因為香港好難有好食唔臭的鹵肉飯架!呢個鹵肉飯,最正係用靚米,d肉又唔會有臭味,個汁又香,個蛋又惹味,我個女都食左我一半有多,重點係HKD30咋~佢地有最低消費,好似每個人頭20蚊,我只知我同個女訓到11點,呢餐係我地第一餐,所以叫多個蛋卷食,我唔記得幾錢,好似22蚊,只知個蛋卷正常,唔特別,下次可以試第二d仲要黎個飯後甜品,就係招牌綜合芋香剉冰足料,啖啖有味,加左甜奶,d芋圓好好咬口,我女係咁追住食,個價錢都係35蚊
朋友個仔話掛住我個女,米約出黎見下囉~

2019-06-06 147 views
很喜歡一家店,唯一不喜歡就是位置不是很近地鐵。走過去要一段路,冰沙味道很好吃,冰冰的,小丸子和芋圓也都做得很好很到位,有最低消費,然後滷肉飯和雞蛋餅味道也很不錯,鹽酥雞好像也吃過,但是印象不太深了,應該也不錯,地方不大,人多
2019-05-13 348 views
啱先一個人去食糖水... 環境好舒服 但係台都幾逼 啱晒我一個人坐😂😂😂 服務員幾nice 嗌咗嫩仙草奶凍 25蚊幾大一碗 7-8種料都比得幾足 個個都唔錯 芋圓同地瓜圓唔夠煙韌但係有芋頭/地瓜既味道 綠豆泥同珍珠好食 西米薏仁紅豆就麻麻 最鐘意佢哋嘅小丸子 超好食 佢哋仲俾好多好多粒❤️❤️❤️ 仙草好多 幾滑 但係就嫌少少唔夠甜 可能係冇擺夠糖漿?總的來講 以25蚊既水平 呢碗野真係抵食 但係就冇好食到我想encore😂 3.5/5
  • 嫩仙芋奶凍
2019-05-13 200 views
We went there for a cold dessert. I didn't expect the waitress to be as cold as ice. Ironically politness and maneers seems to have melted like snow in the sun. The service was so rude that I am sure, that I am not coming back ever again.Lambert Gr

Lambert Gr
2019-05-09 213 views
之前同同學食完飯黎過一次😂😂😂,之後就念念不忘,雖然地方好迫好窄☹️☹️每逢有人走同入黎都會撞到😭😭,但野食質素真係堅ok😚😚😚。本身我對剉冰係有d驚😨,我驚食到頭痛到屎,但我又好想試,所以最後都要左個招牌迷你剉冰,正😝😝😝又有芋圓,又有小丸子,同我一齊既朋友就叫左個熱既總匯QQ圓,我亦都叫多杯台式奶茶黎試試味。剉冰黎到,真係有喜冇驚,堅正,堅好食😋😋😋😋又冇食到頭痛,但奶茶可能飲慣出面果d, 所以比較遜色,而總匯QQ圓又係估佢唔到咁好味,整體而言,非常滿足,價錢實惠。
2019-04-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
  • 嫩仙芋奶凍
  • 總匯QQ圓
2019-05-07 180 views
值得推薦既手工芋圓😍😍 期間偷聽到侍應同廚房用普通話講野🤔😎唔通個廚師係台灣黎🇹🇼 😂菜式好台灣風味。由開店一直支持到宜家,一直保持水準,雖然最近加左價,但性價比仍然好高。#紅豆牛奶三色挫冰 $33超大碟, 三色分別有芋圓、地瓜圓同小丸子😍芋圓好有芋頭味,煙煙韌韌,愈嚼愈有味,牛奶冰底略嫌唔夠奶,但好彩有黑糖搭夠😚🤗 #綜合芋頭挫冰 $35都好大碟,超多配料,好抵食,最驚喜係個兩粒芋頭,好粉,入口即溶.
值得推薦既手工芋圓😍😍

,雖然最近加左價,但性價比仍然好高。

#紅豆牛奶三色挫冰 $33

#綜合芋頭挫冰 $35

紅豆牛奶三色冰

招牌綜合芋頭剉冰
2019-05-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
紅豆牛奶三色冰
招牌綜合芋頭剉冰
2019-05-04 260 views
我成日去深水埗皮具街睇野。每次經過都忍吾住想食台式剉冰。平時食仙草就去康瑞。食剉冰呢。就一定去甜圓坊。他真係好食足料抵到痺甜圓坊有一般台灣鹵肉飯。小食同埋甜品。我食過鹵肉飯。鹽酥雞。仙芋奶凍。覺得咸食好普通。食剉冰最正紅豆牛奶3色冰。招牌綜合芋香冰。蜜芋頭剉冰我全都食過。今日我食左招牌綜合芋香冰(35蚊)個配料有紅豆。芋圓。珍珠。薏米。西米。芋頭。去皮綠豆蓉。。9種配料他的冰好似一座山甘。加埋甜奶肥死您份量係足夠2人食。但係店內有每人最低消費$20/位。所以記得咪叫1個冰 2人share喇。大大塊芋頭紅豆亦非常大粒呢度既台式剉冰真係好味又抵。不過食完應該食左500 cal。因為芋圓珍珠都係非常肥。果然係一個食完令人變圓既剉冰
我成日去深水埗皮具街睇野。每次經過都忍吾住想食
抵到痺

紅豆牛奶3色冰。招牌綜合芋香冰。蜜芋頭剉冰我全都食過

今日我食左
招牌綜合芋香冰(35蚊)

他的冰好似一座山甘
。加埋甜奶肥死您

大大塊芋頭
紅豆亦非常大粒

呢度既台式剉冰真係好味又抵
。不過食完應該食左500 cal。因為芋圓珍珠都係非常肥
。果然係一個食完令人變圓既剉冰

2019-05-04
$35 (Tea)
2019-05-03 399 views
晚上睇完一套既感人又傷心既電影,心情因而有少許低落、空虛,加上唔餓既原故,所以決定以甜品作晚餐,安慰一下悲傷既心情。由於朋友唔太好甜品,所以特意揀左呢間有鹹甜食品供應既台式小店,滿足哂我地兩個既需求。我揀左呢度既第一人氣-----嫩仙芋奶凍 ($25)除左有芋圓同地瓜圓外,仲有小丸子、珍珠、紅豆、綠豆仁、洋薏米、西米、仙草底,口感非常豐富,各丸子都好彈牙,當中芋圓好有芋味。食客可根據自己既喜好而加奶,不過我中意就咁食,比較清新。順帶一提,呢款甜品只係少甜,好岩我口味。朋友點左個香酥排骨飯 ($45)豬扒好有台灣炸雞小食既味道,屬於重口味款,肉質唔會好死實,有肉汁;小食就點左雙拼蛋餅 ($30) 可惜芝士係用片裝芝士,而非芝士碎,所以無乜拉絲力,而且芝士味亦唔夠香;蛋餅亦比較乾身同韌,同係台灣食到既蛋餅有明顯出入。

我揀左呢度既第一人氣-----
嫩仙芋奶凍 ($25)
嫩仙芋奶凍

朋友點左個
香酥排骨飯 ($45)
香酥排骨飯

香酥排骨飯

小食就點左雙拼蛋餅 ($30)

2019-04-27
$55 (Dinner)
2019-05-02 200 views
香港芋圓店開到周圍都係 但講到高質一定有深水埗呢間台式料理 呢度可以話有哂港人最愛的台灣食物由主菜滷肉飯到小食蛋餅到甜品 全部都可以食到 一次過滿足你三個願望今日我同朋友五個人一齊去一坐底即刻叫左招牌綜合芋香挫冰 佢寫明係2人份量 但我就覺得3個人share岩岩好另外佢有迷你版 想自己食都可以刨冰的材料非常豐富 有紅豆 綠豆 芋圓 地瓜圓 薏米 珍珠 小丸子 等等 每一啖都可以有唔同既口味 芋圓同地瓜圓口感都非常煙韌 同埋真係有芋頭味及蕃薯味!刨冰淋滿左煉奶同糖水 加埋唔同既料一齊食都會有唔同的感覺另外我們仲叫左原味蛋餅 好有地道的風味蛋餅新鮮整好 配上獨特的醬汁 真係令人有置身台灣的錯覺
香港芋圓店開到周圍都係 但講到高質

另外我們仲叫左原味蛋餅 好有地道的風味
蛋餅新鮮整好 配上獨特的醬汁 真係令人有置身台灣的錯覺
嫩仙草奶凍
2019-04-15 401 views
係深水埗上完陶藝堂後差不多已經9:30pm,老師就介紹左呢間俾我地,我同朋友就叫左幾道台式小菜手工滷肉飯滷肉飯無想像中咁好食,落左太多胡椒粉蓋過原本既味道,似食胡椒粉飯多過滷肉飯🤣不過醃青瓜酸酸的味道同肉ok balance👍🏼Rating: 蔥油拌麵一開始俾個份量嚇親,好大碗,但個麵既口感同味道更驚嚇🤦🏻‍♀️麵既口感太淋又無蔥油既香味,個蛋最正常🥚🥚🥚Rating:雙拼蛋餅雙拼係芝士加肉鬆,蛋餅鬆脆又香,有濃濃的芝士味,不過就唔係好食到肉鬆Rating:綜合芋圓挫冰芋圓應該係招牌中既招牌,基本上每張枱都叫,份量十足而且有好多種類既配料,其中芋頭同芋圓最好食🥰🥰🥰好難得芋圓係真係有芋頭味既,口感亦唔錯Ratingfor 芋頭同芋圓)Overall,雖然我唔鐘意個飯同麵,但係會為小食同甜品返嚟~~~另外,食物性價比亦不錯

手工滷肉飯

蔥油拌麵

綜合芋圓挫冰

Rating:
(for 芋頭同芋圓)

• 招牌綜合挫冰
期間偷聽到侍應同廚房用普通話講野🤔😎唔通個廚師係台灣黎🇹🇼 😂餐廳地方唔算大,晚餐時間去,都幾多人🤔建議大家避免繁忙時間去叫左紅豆牛奶挫冰,超大碟 ,但女仔食甜品永遠唔識飽咁😋一人輕鬆KO一碟,另加 $3 有地瓜圓,埋單 都係$30 唔使🤣雖然牛奶冰底略嫌唔夠奶 ,但好彩有黑糖搭夠😚🤗

雖然牛奶冰底略嫌唔夠奶 ,但好彩有黑糖搭夠😚🤗

紅豆牛奶冰
紅豆牛奶冰
2019-04-13 360 views
香港好像越來越多台式芋圓甜品店~甜圓坊 Garden of Desserts(深水埗)手作台式芋圓/地瓜圓🍠甜品✅最低消費每人$20➡️(大) #招牌綜合挫冰 料都是滿滿的,芋圓、地瓜🍠圓、芋頭、薏米、紅豆、白玉(湯圓)、綠豆、西米➡️挫冰上面有琳了煉乳增加甜度,冰體裏面也有黑糖(應該吧~)水➡️真的是偏向台式的挫冰,不是綿密密的那種,口感喜好因人而異,但我喜歡,不會很快就溶掉➡️最低消費關係,2個人吃這款,可能要多點2個配料,追加了燒仙草($5) & 薏米($5)~➡️大碗的建議是2人吃👭📍深水埗基隆街205號地下(地鐵🚇深水埗站 A2出口,步行🚶🏻‍♀️約6分鐘)
香港好像越來越多台式芋圓甜品店~

甜圓坊 Garden of Desserts(深水埗)

手作台式芋圓/地瓜圓🍠甜品
✅最低消費每人$20

➡️大碗的建議是2人吃👭

📍深水埗基隆街205號地下
(地鐵🚇深水埗站 A2出口,步行🚶🏻‍♀️約6分鐘)
招牌綜合挫冰
2019-04-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$20 (Dinner)
招牌綜合挫冰
2019-04-10 267 views
咁啱同朋友去開深水埗食飯,知道呢度好多間芋圓都好食,今次就試吓呢間都幾出名嘅。原來佢除咗甜品之外仲有台式正餐食。我見好多人都嗌嚟食應該佢嘅台灣野都唔錯。今次叫咗招牌綜合芋圓剉冰。因為佢人均消費要最少$20,所以我哋就加多咗紅豆同埋涼粉。Total埋單41蚊。紅豆同涼粉只係加$3但係我哋覺得黎得都幾大份。剉冰嘅甜度適中唔會太甜,佢嘅份量都超大,系出邊食呢個份量嘅話閑閑哋都要六七十蚊!所以我覺得性價比極高!而且佢啲配料都係唔慳手咁落超多!超滿足!

2019-04-10 248 views
夏日熱辣辣最好當然嘆世界!雖然去不了台灣吃芋圓冰,但在香港都有充滿古早味的芋圓冰呢!份量多已經不在話下,還要很好吃!冰有外層和內層,外層大概是牛奶冰,內層是很碎的黑糖冰,充滿口感!還有看看圖片,餡料用得毫不吝嗇。最值得一提是芋圓和蕃薯圓,芋頭味濃郁不太粉太甜之餘,還要很Qq 一口冰一口芋圓,可算得上是小天堂其他餡料如珍珠、紅豆等等不過不失。但這價錢能吃這麼大份的冰很值啊,性價比很高!大家不妨一試!店內除了芋圓比較有名外,滷肉飯都不錯,不過份量相對上少了點~
夏日熱辣辣最好當然嘆世界!

雖然去不了台灣吃芋圓冰,但在香港都有充滿古早味的芋圓冰呢!

2019-04-09 192 views
行完黃金買完game醒起早幾日有個朋友介紹話深水埗有間糖水舖幾好食又平又大碗咁話Google左一下又唔遠就去試吓啦夜晚都幾多人不過唔使等位鋪頭唔大坐到大約三四十人左右所以坐落都覺得有啲迫餐牌原來除咗糖水仲有小食同埋一啲飯麵主打嘅都係台灣野招牌迷你剉冰雖然未到夏天但係咁熱梗係食刨冰啦真係幾抵食喎有成七八種唔同材料芋圓番薯圓珍珠西米紅豆綠豆蓉薏米刨冰冇得揀味係甜牛奶味食到落底都仲有甜牛奶好食嫩仙芋奶凍唯一分別就係啲冰變咗做仙草個人推薦刨冰多啲
行完黃金買完game

嫩仙芋奶凍
唯一分別就係啲冰變咗做仙草
個人推薦刨冰多啲
2019-04-07
$27 (Dinner)
  • 招牌綜合剉冰