2021-04-15 2920 views
相信好多筲箕灣人或者西灣河人都可能食過👉🏻呢間「激安燒肉工房」❓❓❓這家店開了好一段時間由於經常坐滿人所以吉蒂想試也往往試不到😅幸好而家吉蒂唔洗返工於是早排就捉左阿雷一齊三點幾鐘走黎食✨下午茶焼き肉🥩🤣結果真係無乜人一段時間我地仲包場tim 🤪店舖內外感覺都跟日本當地燒肉店相似好有返左日本新宿食燒肉嘅feel呀🥰餐廳員工都好有禮貌雖然佢哋對食物及醬料等完全無介紹😒而且注生啤嘅技巧亦很差,杯生啤可以出嚟完全無泡😅不過札幌生啤$48/杯仲要買一送一吉蒂便降低要求吧😂再講店家用QR code點菜方式亦即是説「無服務可言」的🤨Alright!講返食物喇~🍴佢哋提供嘅九宮燒牛盛合$288確實係好抵食包括九個牛🦏嘅不同部位可以一次過滿足晒大家食燒牛嘅欲望💯不過吉蒂同阿雷個胃比較細😅又想試吓海鮮類同佢地自慢嘅雞肉🐔於是就決定單點以下的:🔸牛舌🔹牛護心肉🔸聖子兩隻🔹白鱔🔸柚子漬雞肉基本上這家燒肉店價錢咁平就預左啲肉係無乜特別架喇🤣不過以性價比黎講都算係咁啦👍🏻咁多款牛舌、白鱔比較出色,下次可以再食而漬雞肉超大一碟只係$38
相信好多筲箕灣人或者西灣河人都可能食過
👉🏻呢間「激安燒肉工房」
❓❓❓

店舖內外感覺都跟日本當地燒肉店相似
好有返左日本新宿食燒肉嘅feel呀🥰
餐廳員工都好有禮貌
雖然佢哋對食物及醬料等完全無介紹😒

而且注生啤嘅技巧亦很差,杯生啤可以出嚟完全無泡😅
不過
札幌生啤$48/杯仲要買一送一吉蒂便降低要求吧😂

再講
店家用QR code點菜方式
亦即是説「無服務可言」的🤨
Alright!

講返食物喇~🍴
🔸柚子漬雞肉

基本上
這家燒肉店價錢咁平就預左啲肉係無乜特別架喇🤣
不過以性價比黎講都算係咁啦👍🏻
咁多款牛舌、白鱔比較出色,下次可以再食
而漬雞肉超大一碟只係$38又真心係「激安」嘅🤩
只係差左柚子漬嘅味道,相信係漬得唔夠耐🤨

難得平日下午茶時間去包場慢慢燒肉
又可以撐枱腳🍻🍻
兩個人埋單仲要唔洗$400😳
Well... 都係物超所值㗎喇🙌🏻
如果唔追求入口即溶嘅和牛燒肉
吉蒂推介大家都可以一試😋
⚠️記得Lunch同Dinner訂定位!

2021-04-01
$170 (Tea)
2021-02-26 1146 views
🇯🇵激安燒肉工房🇯🇵|私心推介隱世燒肉店|依間燒肉店超抵食‼️叫左鮑魚、聖子、牛肉拼盤、豬牛雞人均都只係$300已經食到勁多野九宮格燒牛盛合 $288一次過食到九款唔同類型既牛肉有一口牛、牛小扒、牛肋條、鹿兒島A4和牛、牛仔骨等等厚切牛舌芯 $78全晚最滿意既一款牛💯如果驚叫牛肉拼盤會食唔晒厚切牛舌絕對係必點菜式👍🏼聖子 $28/隻每隻聖子都好厚肉😻味道新鮮 配埋蒜蓉更加香口相比起鮑魚我更推介聖子
🇯🇵激安燒肉工房🇯🇵
|私心推介隱世燒肉店|

依間燒肉店超抵食‼️
叫左鮑魚、聖子、牛肉拼盤、豬牛雞
人均都只係$300已經食到勁多野

每隻聖子都好厚肉😻
味道新鮮 配埋蒜蓉更加香口
相比起鮑魚我更推介聖子
2021-01-29 1181 views
放工約了舊同事在筲箕灣一聚,想來想去都想不到吃什麼,最後在OpenRice上面找到這家燒肉。晚市人真多,慶幸有一台剛走,我哋才不用等太耐,後來入的人至少都要等20分鐘才有位。對這家店的燒肉九宮格吸引而來,分別有安格斯牛、牛小排、牛肋條、A4和牛、牛三角、牛梅花、牛仔骨、牛護心等。份量不算多,每款都有少少,可以試唔同嘅肉。但啲牛雪花紋都不錯,燒起來都很肥美。食燒牛肉,最邪惡的是一碗滿滿的白飯,肥美的牛肉用來送飯是不二之選。同時也點了杯菠蘿特飲送燒肉!又點了白鱔和鮑魚,鱔肉很肥美又爽脆,鮑魚亦新鮮,還有我最愛的牛舌。這裏的牛舌也算厚,燒起嚟好肥美,啖啖肉。還有邪惡的芝士牛油金菇,滿滿的芝士,見到都開心,但食完又要減肥了。最後點多個燒菠蘿,用菠蘿的香,為燒肉作結。

2020-10-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-01-11 1000 views
見到食評非常之吸引 入到去就另一回事首先 大概六點幾入咗去 (冇book)店員都有同我哋講張枱七點幾有Booking 都OK嘅最多咪食快少少 之後嗌咗幾款肉 上菜速度非常之慢 店員態度不友善 好似想趕客 啲肉都到齊 開始燒 爐嘅火力好難控制 抽油煙機唔太work 食完成身油煙味 肉嘅質素更加差 好多筋 一食就知唔係靚肉 完全唔值呢個價錢 放題質素仲好過佢 總括而言 價錢非常貴 質素非常差 店員服務態度有待改進 如果驚我哋食得慢 咁就一早唔好俾我哋入 好過俾啲咁嘅質素人
見到食評非常之吸引 入到去就另一回事

2020-06-23
2021-01-10 676 views
一個非常不愉快的經歷:今日中午12:00係FB message貴店想知道疫情底下有無開門,得到的回复就係: 可以致電9886 7782查詢, 其實好怪,有無開打幾個字,點解打長要我再打去問?無所謂啦!我都照打去,個女waitress同我講開左,然後就收線了。我當堂打個突!算啦,我心想太古行過去筲箕灣都好快,到達後,店內得幾枱客,個女waitress走埋嚟問有無訂位,我話無,呢個態度“好好”的員工就話無訂位無位喔,我話我打黎問依家有無開有無堂食,你答完就收線,我唔系運吉下畫?跟著佢態度“好好”咁話,我地日日都full曬,個個打嚟問,唔講book位就無架喇! 跟著佢自己就走開左!我真係好想爆粗小佢!其實貴店係咪好吧閉呢?一丁點服務態度都無,我又唔系嚟乞食,俾句“唔好意思” 好困難嗎?間鋪得一兩枱客,我快快食完俾番張枱你唔得咩?點解要做得咁核突呢?!
一個非常不愉快的經歷:

我真係好想爆粗小佢!

2021-01-10
2020-12-06 605 views
呢間燒肉黃店喺西灣河同筲箕灣中間,位置喺斜路上比較隱蔽,我哋都係見朋友介紹先識嚟~店內環境超有正宗🇯🇵日本燒肉氣氛!叫得「激安」真係唔係吹水,無論肉類同海鮮都CP值好高,海鮮一律只需$28😱,食物質素亦好過等位等到癲嘅牛角😂 啤酒仲有買一送一,大推呢間‼️.▪️九宮格燒牛盛盒 $288▪️呢個盛盒絕對係必叫💛啱晒有選擇困難症嘅我哋🤪,可以試晒9款唔同部位、種類嘅牛,每款大概有2-3塊😍 最正係有A4和牛,油脂分布好靚好好味‼️另外仲有厚切牛舌超好食😍▪️鹿兒島A4和牛西冷 $248▪️以為佢係厚厚嘅牛扒,但原來係薄切嘅🤪不過都有2塊,同埋幾大塊!油脂唔算好多,但係都幾香幾好食😋▪️豬頸肉 $58▪️豬頸肉加咗燒汁喺上面,調味調得啱啱好,燒完都仲好夠味,食落少少肥好正呀🤤▪️鹽味手羽 5隻$58▪️雞翼就反而冇咩調味,唔太夠味,可以唔洗試~▪️活元貝 $28隻▪️有得揀唔同口味,例如牛油、蒜蓉、明太子等,我哋緊係揀嘴刁仔最鍾意食嘅蒜蓉味💛啲元貝都幾大隻,食落幾鮮甜🤤▪️活鮑魚 $28隻▪️第一次喺燒肉店食鮑魚,估唔到幾好食😍,食落好有咬口!不過我地唔識燒,燒咗好耐😂,好彩店員都好貼心幫一幫我哋🤪▪️日本廣島蠔 $28
▪️九宮格燒牛盛盒 $288▪️

▪️鹿兒島A4和牛西冷 $248▪️

▪️豬頸肉 $58▪️

▪️鹽味手羽 5隻$58▪️
雞翼就反而冇咩調味,唔太夠味,可以唔洗試~

▪️活元貝 $28隻▪️

▪️活鮑魚 $28隻▪️

▪️日本廣島蠔 $28兩隻▪️
啲蠔燒完之後縮水縮到好細粒😳,唔係太抵食。

▪️海蝦 $28隻▪️
啲蝦好大隻好新鮮,算幾抵食😍
👫:抵食得嚟,係質素比較高嘅燒肉,會翻兜呀💛記得要book位!
  • 厚切牛舌芯
2020-11-28 478 views
鍾意食燒肉嘅朋友,如果又住得近東區,我有好推介!今次介紹返呢間喺筲箕灣嘅性價比勁高燒肉!必食係牛肉九宮格,比你試晒牛嘅九種部位,份量足,兩個人食呢個拼盤已經有六成飽,講緊先一盤二百幾蚊,抵!。然後好想推介個雞肉,實在係未見過咁癲。。。大佬$42比成差唔多20舊雞肉我,仲要好好食,真係勁癲,我係到諗如果我一個人入嚟淨係叫個雞肉食,真係店家會蝕埋比我~。另外仲食左薄牛舌同黑毛豬腩:前者絕對靚貨,柔軟中有啲脆彈,十分推介;後者兩大條都係$60幾,油香十足,又係性價比之王!全餐講緊只係食咗$500幾蚊,就好似係商業區食咗$800咁滿足,所以呢間小店絕對值得推介,就算唔係住附近都可以特登去,唔會後悔噢

• 漬燒雞腿肉
2020-11-27 5619 views
24/11/2020同朋友相約去西灣河嘅‘激安燒肉工房’,有訂位,但係比訂位時間早咗到,都要等咗一陣先比到位(咁都比原定訂左時間係早入咗嘅)細細個爐自己燒,坐低已經有幾格豉油(仲有蒜蓉)、另外都有燒烤鹽、 胡椒鹽 俾你係燒緊嘅時候落。叫咗~九宮格燒牛盛盒($288): 分別有九款牛,每款大約有兩至三塊,最靚就當然係’淺色嗰啲‘、另外深色嗰啲係有醃過嘅,好林。大致上啲牛肉嘅味道幾好,不過唔算十分濃味,所以有幾款都要點啲鹽食。美國頂級prime 肉眼 ($88): 有兩塊好薄嘅肉眼,同朋友一人一塊,有少少油分,爽呀。(蒜蓉)象拔蚌 ($28):感覺上好細隻 ,朋友話‘un’咗d .(蒜蓉)活元貝($28):好大隻,洗得好乾淨,燒完都幾鮮甜。鹽味雞翼 ($38):有5隻,中間預先剪開 ,方便燒。雖然話係鹽味,不過都要自己落大量嘅胡椒鹽先覺得有味。紫菜月見飯 ($28):有蛋有紫菜有肉汁嘅飯,好味,配上牛肉仲好味。(但係份量可以再多啲嘅😏)Sapporo 啤酒 ($48)(而家買一送一)燒肉配啤酒,爽呀。有加一服務費,落單用手機scan QR code, 只收現金。服務都幾好,職員都好有禮貌,
24/11/2020

叫咗~

有加一服務費,落單用手機scan QR code, 只收現金。服務都幾好,職員都好有禮貌,收碟收得好快。地點唔算好難搵,但係同西灣河地鐵站都有d 距離. 缺點係抽氣統麻麻地,食完成身都係燒烤味。同埋我覺得個爐嘅火唔係好大 (但係冇得調教大細的),因為我哋咁薄嘅牛,其實燒幾秒已經(應該)轉啡色,但係因為啲火唔係好猛,所以都有少少需時。可能係因為店主驚啲人用太大火,會好容易燒燶掛。
2020-11-24
$300 (Dinner)
  • 九宮格燒牛盛合
💛九宮格燒牛盛合 ($288)唔洗$300就一次過滿足你9個願望😂試左唔同部位都真係好滿足💛鹿兒島A4和牛肉眼上蓋 ($168)佢有兩款和牛揀,肉眼同西冷,我見其他foodie大部分都揀左西冷,我就決定試下佢個肉眼肉味好濃,油脂都十分多🤣如果你地驚肥驚油膩嘅話應該都係叫返西冷好啲💛厚切牛舌芯 ($78)大推!勁好味!78蚊仲要咁厚又有咁多舊,真係好抵!最緊要係佢口感真係好好味其他肉類同海鮮嘅性價比都高仲有,燒肉最緊要係咩呀? 配啤酒呀!Sapporo 生啤買一送一🤩 perfect match! 抵食抵食!推介推介!
九宮格燒牛盛合

💛九宮格燒牛盛合 ($288)
鹿兒島A4和牛肉眼上蓋

💛鹿兒島A4和牛肉眼上蓋 ($168)
厚切牛舌芯

💛厚切牛舌芯 ($78)

其他肉類同海鮮嘅性價比都高
西班牙黑毛豬
日本廣島蠔(2隻)
活元貝(隻)
一口甜薯

仲有,燒肉最緊要係咩呀? 配啤酒呀!
抵食抵食!推介推介!
$450 (Dinner)
九宮格燒牛盛合
鹿兒島A4和牛肉眼上蓋
厚切牛舌芯
西班牙黑毛豬
日本廣島蠔(2隻)
活元貝(隻)
一口甜薯
依家食日本燒肉一定首選呢度!🌟野食唔貴又高質,邊度搵🙈另外,我發現呢度d爐嘅火候比較易控制,燒d野都特別好味😋-九宮格燒肉盛盒 $288🐂呢個盛盒啱晒人想試晒咁多種肉嘅人呀,有西冷、牛舌、一口牛、牛仔骨等,中間嘅和牛片入口融化😍牛舌夠厚有口感,冇一樣可以挑剔😆😆-西班牙黑毛豬 $68呢個價錢有兩大塊,可以話係好抵食!黑毛豬嘅肉質特別彈牙,不過就肥左少少,所以建議燒耐d,肥膏變到脆卜卜,油香四溢,冇個種油膩嘅感覺🐷-椒鹽雞軟骨 $12/自信漬雞腎 $15🌟極度推薦呢度嘅串燒,勁抵食質素又高,特別係個雞腎,大大舊又厚,咬落好爽脆,分分鐘仲抵食過出面d串燒店呀🍢-芝士年糕 $28估唔到燒芝士年糕咁好味,燒到面頭焦焦地,咬開軟淋淋帶點煙韌嘅年糕中間有熱辣辣芝士流出,仲要點埋煉奶真係一流🍘-🥬野菜六盛盒 $58食得肉多要食返d菜去中和返,呢個盛盒有珍珠旬,菇、秋葵、脆肉瓜同萵筍等,估唔到燒來食係咁正😍🙈
依家食日本燒肉一定首選呢度!🌟
野食唔貴又高質,邊度搵🙈
另外,我發現呢度d爐嘅火候比較易控制,燒d野都特別好味😋
九宮格燒肉盛盒 $288
🐂呢個盛盒啱晒人想試晒咁多種肉嘅人呀,
有西冷、牛舌、一口牛、牛仔骨等,中間嘅和牛片入口融化😍
牛舌夠厚有口感,冇一樣可以挑剔😆😆
西班牙黑毛豬 $68
椒鹽雞軟骨 $12/自信漬雞腎 $15
芝士年糕 $28
🥬野菜六盛盒 $58
\ 💛 良 心 日 式 燒 肉 店\ 多 款 新 鮮 海 鮮 肉 類 選 擇 | 仲 可 以 啤 啤 佢 🍻\\呢間位於筲箕灣嘅燒肉良心小店,位置雖然有小小偏,但即使係閑日都有唔少人,仲愈夜愈多人🤭,店外掛住2個黃色🏮,店內都有,猶如置身於日本小店中🎌;以SCAN QR CODE落單,非常方便,而且店員都幾快手,野食好快就送到🤤。·九宮格燒牛盛盒 $288推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆一客牛盛盒有齊安格斯牛仔骨、安格斯牛三角、草飼牛護心肉、草飼牛肋條、Prime牛小排、黑毛牛梅花、黑毛牛小排、A4和牛、紫蘇漬一口牛安格斯,每款兩片,試岩再追加,岩晒有選擇困難症嘅我,又岩晒無從入手嘅你😏;一口牛安格斯最為驚喜,富口感,肉汁豐富; 牛三角滿口油香,護心肉煙靭爽彈,整體雪花好靚。·其後再追加咗美國頂級Prime牛小排(黑椒鹽味)$128同安格斯牛三角 $78😛。·燒飯團伴明太子 $18+$4推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆燒熱嘅飯團🍙口感幾得意,暖暖地有d飯粒仲脆口,點上明太子醬增添唔少鮮味。·除了肉類仲有唔少海鮮、菜類選擇,如扇貝、鮑魚、蟶子、蕃薯等,好想試吓扇貝,好可惜賣晒😢,唯有下次再碰碰
\ 💛 良 心 日 式 燒 肉 店
\
\
九宮格燒牛盛盒 $288
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
燒飯團伴明太子 $18+$4
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
除了肉類仲有唔少海鮮、菜類選擇,如扇貝、鮑魚、蟶子、蕃薯等,好想試吓扇貝,好可惜賣晒😢,唯有下次再碰碰運氣😛
📍 激安燒肉工房 (筲箕灣)
筲箕灣新成街8號新成中心地下F號舖
🚇筲箕灣黨鐵站B3出口,步行約6-10分鐘
燒飯團
燒飯團
2020-11-03 324 views
激安燒肉工房 Gekiyasu Yakiniku📍 筲箕灣新成街8號新成中心地下F號舖.⭐️ 激安燒肉工房位於筲箕灣住宅區,係一間性價比高嘅日式燒肉店💛 不過大家記得book位,佢哋都幾full吓🙈 呢到係用QR code落單,所以非常方又環保😊.⭐ 原來依到嘅串燒係要自己燒😆 牛肉拼盤最鍾意厚切牛舌😋 爽口彈牙,好想encore😜 ⭐ 紫菜月見飯有紫菜、生雞蛋、醬汁,拌勻再加一塊燒肉✨ 真係諗起都流口水🤤 ⭐ 第一次自己燒白鱔、雞腎、同雞軟骨,仲要價錢比出邊平☺️ 吸引唔少後生仔帶埋幾個朋友嚟👍🏼⭐ 今次冇食到佢哋嘅海鮮😌 但係見價錢都好抵食,下次再試!整體CP值高,價錢合理😍.🥩 九宮燒牛盛合 $288🐟 燒活鱔 $38🍢 自信漬雞腎 $15🍢 椒鹽雞軟骨 $12🥢 雞泡魚干 $36🍚 紫菜月見飯 $28🍙 飯團 $18 +$4 明太子🥦 野菜六盛合 $58🍢 牛油蒜蓉金菇 $26🍺 Asahi 啤酒 $28
激安燒肉工房 Gekiyasu Yakiniku

雞泡魚
飯團 +明太子
野菜六盛合
牛油蒜蓉金茹
@kan.teen我真係好鍾意食燒肉啊打邊爐呢啲嘢🔥食肉獸表示:可以食到好多肉肉🤰🏻滿「肚」而歸 好滿足架😆今次好多謝激安燒肉工房邀請我去試食啊💛等我可以食足好多款和牛🥩🐄有得同大家分享👐🏻.👅九宮格燒肉盛盒 $288呢個價錢真係好抵食🔥令客人可以用一個價錢就試到唔同款💛當中有唔同部位嘅九款牛肉🐄仲有幾款和牛添😋✨✨✨令我最有驚喜係:🐄鹿兒島A4和牛三角❤️(九宮格中間個格):油花分佈平均 同時油脂感重🤤口感細嫩 完全無筋 牛味濃郁🥩🐄仲有黑毛牛梅花:肉質超腍🥢牛味重🐄另外草飼牛肋條:醃得入味又唔會太鹹😋反而安格斯牛三角🐄嗰日食就覺得佢牛味較淡☁️.👅紫菜月見飯 $28類似牛角飯🤣呢個都好豐富 有好多燒汁 飯素同類似x老闆嘅脆紫菜 重點係有生蛋黃🍳一吉開 啲蛋汁流岀黎 沾滿每一粒飯🍚一碗飯都咁juicy💦勁幸福啊😭😭.👅鮑魚 $28 新鮮🌻唔腥 口感有韌性 但有少少難咬.👅廣島蠔 2隻 明太子口味 $28呢個價錢來講都幾大隻💦口感飽滿🦪無腥味 完全無沙 應該洗得幾乾淨🤔!.👅燒菠蘿 $12新鮮菠蘿果然好甜好多汁💦每啖都食到一絲絲菠蘿肉🍍.👅Asahi 啤酒 $28 👅百香果梳打 $28Be
@kan.teen

燒菠蘿

新鮮菠蘿果然好甜好多汁💦每啖都食到一絲絲菠蘿肉🍍
👅Asahi 啤酒 $28 👅百香果梳打 $28
百香果梳打

Beer就唔講啦🤣呢個百香果梳打應該係佢哋自家製嘅🍹有好多百香果粒🍊好清新✨✨好啱食燒肉嘅時候飲 解膩~
👄總結
性價比高 抵食🔥肉類有好多款🐄又高質 絕對對得住價錢!而且有良心💛好值得支持啊!仲發現老闆好了解食材xd🥩好有heart~💛
———
@kan.teen
📍激安燒肉工房 (筲箕灣)
筲箕灣新成街8號新成中心地下F號舖
#kanteen香港 #kanteen筲箕灣 #kanteen燒肉 #kanteen良心幫襯

🧚🏻‍♀️kanteen提提你🧡大家去嘅話 係筲箕灣道向西灣河方向直行 會見到馬會,再直行 跟住有個小路口 向左轉行上少少就到。
燒菠蘿
百香果梳打
2020-10-29 216 views
由於疫情原因,已經好耐冇飛過去日本啦。最近搵咗間比較隱蔽嘅事日式燒肉店...估唔到咁有驚喜。上星期已經想食,但佢哋話已經full左....為有再等下。結果都係不負所望。
  • 漬燒雞腿肉
  • 美國頂級Prime牛小排
2020-10-27 192 views
太耐無去日本了,引唔住去吃日本燒肉止下癮。 講真句,位置有啲山旮旯,可能住附近,所以唔算難搵。裝修似日式居酒屋🏮,坐得寬躺舒服。 尤其抽風系統做得幾好,返到屋企都唔算大「燒烤」味。電話落單幾好,服務都唔錯😊如果係牛魔王,這裡都頗多選擇,尤其九宮格盤的設計,可以滿足樣樣想試嘅人。 當中不可不提牛舌芯,又諗又唔韌又夠香口,必食推介!其他海鮮和雞肉,味道也不錯,價錢相當合理平民化。 我點咗蠔,都唔細隻,好肥美!還有,燒飯團配蟹糕,比較特別和飽肚,值得一試😋三個人食得飽飽都係八百幾蚊,物有所值! 如果假期去食,記住訂位先好去,用餐時間兩小時!
太耐無去日本了,引唔住去吃日本燒肉止下癮。
講真句,位置有啲山旮旯,可能住附近,所以唔算難搵。
電話落單幾好,服務都唔錯😊
還有,燒飯團配蟹糕,比較特別和飽肚,值得一試😋
三個人食得飽飽都係八百幾蚊,物有所值!
如果假期去食,記住訂位先好去,用餐時間兩小時!