Restaurant: Genki Sushi (Far East Finance Centre)
Info:

2024-07-02 289 views
中午跟朋友一起去金鐘廊附近的元氣壽司,天氣比較熱,最喜歡吃涼涼的壽司,這裏沒有小火車頭送餐,送餐速度夠快,午市套餐很豐豐盛,還可以添加不同種類的菜品,中環百元左右的午餐性價比之選😋
2024-06-07 367 views
🌟今日午餐去咗同同事食元氣壽司,原來佢嗰啲套餐都非常低,價錢只係$60起跳,有好多種唔同嘅食物可以添加或者其實我覺得$60套餐都夠飽,我哋三個揀咗好多唔同款式嘅壽司,整體上都覺得幾好食,佢啲炸物都非常熱,呢個價錢係金鐘,我覺得都已經非常抵食好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
2024-03-19 374 views
自從成為元氣會員之後都幾鍾意食元氣,貪佢啲壽司抵食,又有期間限定,夠曬新鮮感。====≈============================今日咁啱要過嚟金鐘,見到附近又一間分店,就去嗰度食晚晚餐😱點知啲壽司碟碟上到嚟好似用咗filter咁,灰灰黑黑......🕶上菜速度比一般元氣都比較慢,唔知係咪因為佢哋冇用列車送貨服務🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️==========下次都係去其他分店算💡

🕶
==========
下次都係去其他分店算💡
多人排隊, 候得位置時已經很餓了, 雖然當日還吃了其他, 但壽司有些還見到血水, 實在不想寫================三文魚鮫=============================剛燒好的外皮微脆, 肉質亦算嫩滑但這一道菜也要等10多分鐘, 份量偏少==============================反正市面不缺質素更好的平價壽司店, 因此未必會再食這間了
剛燒好的外皮微脆, 肉質亦算嫩滑

但這一道菜也要等10多分鐘, 份量偏少

反正市面不缺質素更好的平價壽司店, 因此未必會再食這間了
2023-08-07
2023-12-09 272 views
個日要嗌外賣食,去開金鐘,所以選擇咗金鐘元氣。元氣提供好多唔同嘅壽司拼盤,基本上想食咩類型嘅壽司都會有,基本嘅三文魚壽司,基本上每個拼盤都會有得揀,而價錢亦都豐儉由人,想食飽肚啲嘅可以叫有青瓜壽司嘅拼盤,想食得豐盛啲亦都可以叫有帶子同鰻魚嘅拼盤。食物質素亦都唔錯,係好抵食嘅選擇。
去海洋公園玩嗰日,成班人肚餓到唔得嘞,決定去金鐘一間好耐唔見嘅食店填填肚。🍽️ 呢間我之前返工嗰陣,成日都會去解饞,記得佢哋啲菜好有家鄉味。今次就決定再嚟一試嘅!朋友話,同屋企人一齊搞生日嘅開心氣氛下食嘢,真係加咗幾分。我哋叫咗一大堆,啲菜一上檯,香氣四溢,真係令人垂涎三尺。🤤試咗幾款,雖然我冇記得影相嚟分享,但呢度嘅口感同味道,實在太正啦!每一啖都夠晒味,細細味品嚐,就連普通嘅炒飯都做到夠晒香口,真係幾得意。特別推介佢哋嘅豉油雞同埋時令青菜,簡直係軟綿綿又滑嫩,完全冇得輸!其他嘢食如酥皮雞批同煎釀三寶,每一樣都係煮到恰到好處,夾雜嘅香味同埋創意,真係話唔到嘅好,真係「食指大動」! 最後,大家飽嗝連連,都一致讚好,下次必定再回頭客!兵乓噹噹嘅感受,咁嘅美食經歷,真係值得推介俾身邊嘅朋友。黎緊要同多啲人分享呢個美食寶藏啦!👍

2023-10-30 265 views
最近午食の選做優惠,會員可以預早拎飛等少D,好快就入座。經apps 點了以下食物:1. 極上元氣刺身飯定食套餐:刺身飯有三文魚腩、大蝦、吞拿魚、玉子等,三文魚腩油脂均勻又夠厚度,令口感更豐富,大蝦鮮甜無雪味啖啖肉,壽司飯煙煙靭靭幾好食。2. 牛肉烏冬配壽司定食套餐:牛肉是肥牛冇特別,烏冬煙靭幾好食,蟹柳、火焰三文魚、鰻魚各1件 & 三舊炸蝦卷壽司,一般水準無驚喜。以上兩個餐均配有以下食品:茶碗蒸:蒸蛋滑嫩,內有多種海鮮,整體好食。前菜:涼伴青瓜,彈口好食,幾開胃麵豉湯:一般冇特別,夠熱

1. 極上元氣刺身飯定食套餐:

2. 牛肉烏冬配壽司定食套餐:

以上兩個餐均配有以下食品:
茶碗蒸:蒸蛋滑嫩,內有多種海鮮,整體好食。

前菜:涼伴青瓜,彈口好食,幾開胃

麵豉湯:一般冇特別,夠熱
2023-10-20
$102 (Lunch)
2023-03-17 717 views
同朋友唔唔知食乜好, 朋友就用元氣app訂位, 等五個號就有位喇。 平時有食開壽司嘅都好新鮮,就不提了,今次朋友介紹 即炸三文魚皮及 章魚小丸子。 第一次即食即炸嘅三文魚皮💓,雖然高脂肪但一口接一口, 另外, 章魚小丸子外皮是脆的,但不算是很很乾,內裏 係可以食到陷料,好夠飽。
同朋友唔唔知食乜好, 朋友就用元氣app訂位,
等五個號就有位喇。

2023-01-09 556 views
適逢元気壽司於 2023 年初推出了限定新品,我抱著好奇心態嘗試新品的質素,趁著星期一有半日 day-off,便於下午時段到金鐘店嘗試各款新品。可惜的是,可能剛過了午市高峰時段,有兩款新品已沽清… 今次唯有嘗試餘下的新品吧金鐘店的店鋪面積算大,可是整潔程度一般,不時會有蒼蠅飛過… 店員上菜時的服務亦非常一般,有時會「用力地」把壽司上枱如果不是食物質素較高,下次絕不會再光顧此分店…整個用餐體驗尚可接受,希望元気於改進食物質素的同時,店鋪質數都可以同步改善

如果不是食物質素較高,下次絕不會再光顧此分店…

笑口常開甜蝦松前漬軍艦
雙重厚切油甘魚配柚子醋果凍
帆立貝黄金燒
日本椰菜素餃子
2023-01-09
$100 (Lunch)
笑口常開甜蝦松前漬軍艦
雙重厚切油甘魚配柚子醋果凍
帆立貝黄金燒
日本椰菜素餃子
2022-12-25 372 views
又到一年一度嘅聖誕節,天氣凍又唔想出街,打開外賣平台,就見到元氣壽司。見咁耐無食,一於叫外賣食喇。我叫佐一個特選壽司盛A $149 同埋 竹輪卷湯烏冬 $33 (1)特選壽司盛A入面有一11件壽司,分別係 兩件 帶子壽司,兩件灸燒三文魚壽司,一件蔓魚壽司,一件甜蝦壽司,一件甜蛋,一件燒牛肉壽司,兩件赤貝壽司,一件 巨蟹腳壽司。蟹腳超大件,一咬落去感覺到蟹柳既肉汁爆出黎,超juicy! 牛肉係明顯用鐵板燒過,有用心製作,唔係求求奇奇整件牛肉出黎。甜蝦除佐本身既鮮甜味,食落去仲有陣陣既牛油香味,yummy。帶子鮮味十足!蔓魚配上秘製既醬汁,味道一流!甜蛋壽司味道正常,冇咩特別。(2)竹輪卷湯烏冬一打開就聞到陣陣既昆布湯味,烏冬非常有咬感,鐘意食有口感烏冬一定要鐘意食! 唯一缺點係湯有啲啲咸同埋唔係幾夠熱,要用微波爐叮熱,因為烏冬要熱辣辣食先好食整體黎講,元氣壽司性價比都幾高,值得一去。

(1)特選壽司盛A
特選壽司盛A

蟹腳超大件,一咬落去感覺到蟹柳既肉汁爆出黎,超juicy!
(2)竹輪卷湯烏冬
竹輪卷湯烏冬

整體黎講,元氣壽司性價比都幾高,值得一去。
2022-12-25
Delivery
$90 (Dinner)
特選壽司盛A
竹輪卷湯烏冬
2022-12-03 335 views
今日同同事去點食午餐, 有新的Menu,叫了一份極上壽司定食套餐,有麵豉湯/飲品,沙律,蒸蛋。價錢$108⋯⋯個賣相好靚,壽司上的刺身大塊,新鮮❤️。蒸蛋好滑👍😋
日本
日本
2022-10-04 419 views
今日,我和家人一起去元氣食壽司。啲壽司的紫菜根本都唔脆。好難食!,綠茶根本都冇綠茶味,味道就係水,牛肉烏冬太多油,wasabi過度酸。牛肉壽司,的牛肉冇味道!!服務員根本就冇理解其他人的問題,只會用自己的辦法解決問題。去到我地的位置,那裏還有三張紙巾,還有幾滴油!嘩!服務員根本就冇會清潔坐位!我爸媽要一對筷子,服務員就冇理!我爸媽要再舉起雙手,先有個服務員嚟,仲要個服務員搞好耐先搵到一箱筷子!記住唔好喺金鐘個元氣壽司食壽司。
服務員根本就冇理解其他人的問題,只會用自己的辦法解決問題。去到我地的位置,那裏還有三張紙巾,還有幾滴油!嘩!服務員根本就冇會清潔坐位!我爸媽要一對筷子,服務員就冇理!我爸媽要再舉起雙手,先有個服務員嚟,仲要個服務員搞好耐先搵到一箱筷子!記住唔好喺金鐘個元氣壽司壽司
2021-08-11 1212 views
今晚又去左元気寿司食晚餐!珍寶赤海蝦壽司 $12一件:呢款壽司係新野!聲稱係正常嘅一點五倍,不過明顯冇咁大喎,唔抵。赤海蝦刺身 $42:一客五隻連蝦頭。赤蝦大大隻又鮮甜又啖啖肉,蝦頭都好多汁啜,抵食過珍寶赤海蝦壽司。炙燒黑松露帆立貝壽司 $17一件:呢款壽司次次都要食!帆立貝又厚肉又鮮甜,上面加左適量黑松露醬,再炙燒吓,啖啖肉,正!雙重鰻魚流心芝士壽司 $14一件:有兩塊鰻魚上面再加一大舊炙燒過嘅花畑牧場卡門貝爾芝士,好味道。筋子壽司 $10芝士焗日本蠔 $26一隻:芝士蓋又厚又拉絲,食落好好味又鹹鹹哋又酸酸哋咁,好邪惡!入面隻蠔又新鮮又多汁,不過唔見左碎洋蔥粒。温玉子壽喜燒牛肉飯 $58:用個靚靚日式飯盒裝住,一開蓋,就見到入面滿滿嘅肥牛片,同一隻大大嘅温泉蛋,飯量好多,明顯係珍珠米,粒粒都好有咬口,餸壽喜燒汁同蛋汁好味道。肥牛味幾濃。其他配料仲有甜甜嘅洋蔥絲。炸軟殼蟹 $49:得三件,都冇全隻蟹,唔多抵喎
今晚又去左元気寿司食晚餐!
珍寶赤海蝦

温玉子壽喜燒牛肉飯

炸軟殼蟹

炸軟殼蟹 $49:得三件,都冇全隻蟹,唔多抵喎
2021-08-10
$249 (Dinner)
赤海蝦刺身
炙燒黑松露帆立貝
雙重鰻魚流心芝士
芝士焗日本蠔
温玉子壽喜燒牛肉飯
2021-03-06 1038 views
是日到金鐘工作。一行四人諗唔到去邊到食午餐。其中一朋友話佢係元氣會員。係諗唔到食咩嘅情況下。我地去咗食午餐。去到嘅時候門口滿滿都是人。幸好的是我們大概等了十分鐘便可以進內進餐。我們都點了午市定食。午市定食包了八件壽司。一個沙律及一碗麵豉湯。元氣嘅壽司從來唔會令人失望。食得出佢係新鮮。而且款式種類都算多。叫一個餐可以試多種唔同嘅壽司。沙律食得出青瓜新鮮,咬落去非常爽口。撈埋啲蟹籽一齊食有一種特別嘅感覺。麵豉湯就比較咸咗少少
是日到金鐘工作。一行四人諗唔到去邊到食午餐。
麵豉湯就比較咸咗少少
2020-07-10 1104 views
工作壓力太大,要斷斷續續咁請假回氣。午餐時間經過元氣,因其他地方都爆滿就坐呢度解決一餐。點了個刺身飯定食,唔貴。三文魚和吞拿魚都厚身,配小柱貝和蝦。驚唔夠加點手卷,其實原本的餐都夠飽肚,頗飽的。味道當然不能說太好食但都對得起個價錢,還好。
工作壓力太大,要斷斷續續咁請假回氣。
午餐時間經過元氣,因其他地方都爆滿就坐呢度解決一餐。
驚唔夠加點手卷,其實原本的餐都夠飽肚,頗飽的。
味道當然不能說太好食但都對得起個價錢,還好。
2020-07-10
Type of Meal