Restaurant: Genki Sushi (Marina Square West Centre)
Info:

2022-12-27 917 views
前幾日剝完智慧齒真係諗唔到可以食乜好仲要咁啱搭正聖誕節🎄,真係掃興😮‍💨睇完阿凡達,個肚餓到不得了,就即刻衝去商場睇吓有咩食,難得元氣唔洗排隊 (可能因為已經八點,同埋啲人應該出晒去睇燈飾)由於天氣太凍我哋有嗌熱食同壽司🥶壽司比預期好(大家睇返之前我寫千兩嘅食評比較一下),魚嘅質素(油香同肉質)都出奇地同千兩差唔多,而且佢平千兩30%,性價比高熱食雖然款式唔多,而且個Menu一直冇乜大變過,但係我哋叫嘅章魚小丸子同炸雞翼都唔錯章魚小丸子外脆內軟,炸雞翼送來熱辣辣,肉質嫩滑,用汁濃厚*但係都要帶定頭盔先,之前試過有優惠活動嘅時候,質素係比而家差好多嘅,啲飯係試過鬆散嘅,同埋啲魚試過切到爛晒,所以都要睇吓多唔多人,同埋撞正個師傅個手勢好唔好🤯同埋佢個送餐火車都幾有創意,其實出咗一段時間,只係我覺得佢個smart detector 可以做得好啲,同埋可以劃一個小area放啲蓋,下面再有一個輸送帶可以自動將啲蓋送返廚房,咁就方便好多,張枱都幾細如果放埋啲蓋就好逼夾如果元氣可以base on 現有嘅menu,加多啲特色壽司、刺身同熱食,會更加吸引整體體驗: 8.5/10
前幾日剝完智慧齒真係諗唔到可以食乜好
仲要咁啱搭正聖誕節🎄,真係掃興😮‍💨

由於天氣太凍我哋有嗌熱食同壽司🥶

章魚小丸子外脆內軟,炸雞翼送來熱辣辣,肉質嫩滑,用汁濃厚

如果元氣可以base on 現有嘅menu,加多啲特色壽司刺身同熱食,會更加吸引

整體體驗: 8.5/10

中拖羅壽司
炸小丸子
炸雞翼
2019-11-29 1419 views
中午到元氣食Lunch😄🍣,呢間分店嘅餐廳裝修得唔錯👏,地方好乾淨💁‍♀️,坐得好舒服👨‍👩‍👧‍👦傾計聚會嘅最佳選擇,餐廳係用手機透過QR code 掃描後然後再點菜的, 旁邊有啲客人唔識用,侍應好有耐性教導,值得加許。啲食物好快送到😁🍗🍣🍤就嚟聖誕,見到啲裝飾物好得意,影下相分享比朋友睇,呢間餐廳值得推介!

2019-11-29
5 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
2019-09-22 440 views
今天到了元氣壽司吃午餐,那裏最近裝修成高速線,餐廳的小火車會把你所點的食物運送到你的桌前。環境方面:餐廳裏有很多座位,很寛敞。衛生方面:餐廳非常清潔,但有時還會有餐具和食物殘渣在地上......食物方面:首先是飛魚籽壽司,飛魚籽很新鮮,不會太軟。然後是海鮮日式燉蛋,裏面有帶子、蟹柳、魚蛋、冬菇......材料很豐富。 再是北寄貝沙律壽司,北寄貝非常鮮甜,飯粒很入味。接着是竹輪卷湯烏冬,麵條很滑,魚蛋很彈牙。最後是泡芙,忌廉很冷,很甜。我非常推薦讀者到元氣壽司用餐。

環境方面:餐廳裏有很多座位,很寛敞。

我非常推薦讀者到元氣壽司用餐。
2019-09-22
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2019-09-17 503 views
元氣壽司返嚟啦!又係變咗火車壽司,佢裝修到有五條線,本來都期待佢嘅下午茶餐,但係開咗業兩個禮拜,似乎呢間係冇下午茶餐。。。。。。本來開業頭幾日都有特飲飲,但係跟住連特飲都冇埋😔嘢食就來得好快嘅!呢樣抵讚。啲員工又唔同晒,其實大部份都好Nice,唔知點解請咗個𡃁仔黑口黑面,好似我嚟食嘢係我做錯咁,不過我唔想再落香港仔啦!另外個冷氣有時凍得犀利,有時又好似冇😔究竟想點?希望你哋可以做到香港仔咁吸引多啲顧客啦!

2019-09-16
$150 (Lunch)
2019-04-10 626 views
住喺海怡半島想食壽司嘅選擇真係唔係咁多!多數都係會揀元氣壽司!唔係繁忙時間唔算多人!一個人都可以安安靜靜享受壽司!人流唔算多!所以回轉枱上的壽司都好像擺放了一段時間!看上去不太新鮮!但都仲可以接受嘅!所以決定落order點的壽司!基本上我喜歡的吞拿魚和三文魚子都新鮮嘅!但係等候壽司製造嘅過程就有一點久!等了15分鐘先有壽司上枱!元氣壽司呢個集團不嬲都有保證!水準都保持到!飯團唔會一攞上手就爛!而且賣相都非常精緻!價錢亦都係可以接受的

元氣壽司呢個集團不嬲都有保證!水準都保持到!
2018-08-20 481 views
晏晝一個人諗住食清啲,去咗海怡半島間元氣。坐低叫咗個$75嘅lunch set。呢個價錢都算合理。我不嬲都唔太喜歡食青瓜,所以就叫我員工唔好落任何青瓜落個set。點知嘢食一嚟到,真係有啲過分。首先係個蟹子沙律前菜。咦? 沙律醬呢?仲要係蟹子同蟹子要自己動手去撈!之後係main set。亦唔見得比前菜好。你睇吓啲壽司嘅賣相一啲都唔吸引。明明餐牌show左三件炸雞,點知嚟到得兩件。快快脆脆食完就埋單啦。加一之後$82.50。咁失望幾個晏晝餐,我應該唔會短期內再幫襯。

2018-08-12 237 views
電腦比飛我 得知有10多張檯先到於是去外面行下。接到該店電話話有10張檯+在我前面 當然不會即刻折返啦。於是行多一陣誰知道十五分鐘後回去 已經過籌(好心還有三張檯你就call我啦)誰會咁神心10+檯回去等呢?部分店員努力工作 為低能的叫飛系統道歉部分態度欠佳 未抹檯就叫你坐 誤以為我催佢 結論:都是在市區例如銅鑼灣,九龍灣先好食啦 服務好d熱食算及格 壽司飯係散嘅 幸運味道還算新鮮二人前就慘d 一定坐逼夾Roller位唉
電腦比飛我 得知有10多張檯先到

部分店員努力工作 為低能的叫飛系統道歉

部分態度欠佳 未抹檯就叫你坐 誤以為我催佢

結論:都是在市區例如銅鑼灣,九龍灣先好食啦 服務好d

熱食算及格 壽司飯係散嘅 幸運味道還算新鮮

二人前就慘d 一定坐逼夾Roller位

2018-08-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2018-07-22 170 views
今日去海怡 outlet shopping, 須便食晚飯,想食壽司,所以就近去左元氣。元氣今期極上優惠有三款選擇,我揀了極辛三文魚卷一試。因為佢寫極辛,唔知會唔會辣到噴火。除了極上,我也點了其他壽司、手卷和烏冬。芝麻八爪魚我幾喜歡食,我去襯元氣都會叫。另外,鰻魚手卷和魚籽手卷也可填肚。北寄貝沙律軍艦是軍艦中我較常 order 的一款,煙煙韌韌,有咬口。其他壽司都表現正常,而極辛其實不是太辣,可接受。烏冬飽肚,叫來墊底。食店服務正正常常,沒有驚喜,也沒有 bad feeling.

其他壽司都表現正常,而極辛其實不是太辣,可接受。

烏冬飽肚,叫來墊底。

Dinner
自從香港仔既峰壽司同板長執左之後,每日元氣都係大排長龍,想食元氣又唔想等,唯有去海怡既分店食海怡既分店唔洗點等位之餘,仍然保有迴轉壽司三文魚壽司我係經常幫襯香港仔分店的,不過香港仔分店既三文魚經常剛剛解凍就拿出來賣了,咬下去仍然有冰感(至少遇到過3次這樣的情況)但海怡依一間就未試過有咁既情況,可能因為仍然保有迴轉位吧?都不及香港仔分店咁忙,質素自然比較穩定辛辣長鰭吞拿魚壽司唔算辣,吞拿魚都唔錯,飯唔會握得太散三文魚腩壽司個人係非常鐘意食三文魚腩的,但依件三文魚腩並唔算好出色,以性價比黎講,我會覺得食普通既三文魚壽司比較抵辣味三文魚軍艦 / 柱子軍艦筋子軍艦滿滿既三文魚籽,顏色非常漂亮軟殼蟹手卷今次既手卷真係麻麻地,軟殼蟹唔脆,而且已經凍左,入面既蛋黃醬亦唔多(下次去食可能要叫佢多醬)炙燒澳洲牛壽司雖然我唔食牛的,但身邊既兩位朋友見到餐單上有就立馬點了,原來自從有左高速線之後,好多間分店都已經無牛肉壽司,根據佢地既食評,覺得依碟壽司性價比都幾高,牛肉都幾大塊!而且仲熱熱地日式燉蛋味增湯抹茶千層蛋糕 / 朱古力芝士蛋糕 / 日本芝士蛋糕抹茶千層感覺普通,無咩抹茶味,但不算太甜朱古力芝士感覺
自從香港仔既壽司板長執左之後,
每日元氣都係大排長龍,想食元氣又唔想等,
唯有去海怡既分店食

海怡既分店唔洗點等位之餘,
仍然保有迴轉壽司

三文魚壽司

我係經常幫襯香港仔分店的,

辛辣長鰭吞拿魚壽司

唔算辣,吞拿魚都唔錯,
飯唔會握得太散

三文魚腩壽司

個人係非常鐘意食三文魚腩的,
但依件三文魚腩並唔算好出色,
以性價比黎講,我會覺得食普通既三文魚壽司比較抵

辣味三文魚軍艦 / 柱子軍艦

筋子軍艦

滿滿既三文魚籽,顏色非常漂亮

軟殼蟹手卷

今次既手卷真係麻麻地,

炙燒澳洲牛壽司

雖然我唔食牛的,但身邊既兩位朋友見到餐單上有就立馬點了,
原來自從有左高速線之後,好多間分店都已經無牛肉壽司

日式燉蛋

味增湯

抹茶千層蛋糕 / 朱古力芝士蛋糕 / 日本芝士蛋糕

抹茶千層感覺普通,無咩抹茶味,但不算太甜
朱古力芝士感覺不錯,朱古力味都算濃,仲帶有芝士本身既微酸味
原味既芝士蛋糕感覺係最出色的

2018-07-06
2018-03-04 157 views
今日Lunch去左元氣食壽司,元氣食物出品穩定,長期保持到一定水準。三月份有極上優惠,當中試了紅鱈蟹迷你飯,盛惠二十二元正。等了一陣,迷你飯送上,外型討好, 整得幾靚。燉蛋好好食,雞蛋滑而且夠熱,我每次嚟親都一定會叫你食㗎。北寄貝沙律煙煙靭靭,食落味道好吸引。芝麻八爪魚肉質彈牙有咬口。左口裙邊壽司質素高,食物新鮮,令人一叫再叫。鰻魚手捲好抵食,食落又好味。甜品食泡芙,泡芙內外都軟,食完壽司食泡芙就係好嘅享受。

三月份有極上優惠,當中試了紅鱈蟹迷你飯,盛惠二十二元正。

等了一陣,迷你飯送上,外型討好, 整得幾靚。

燉蛋好好食,雞蛋滑而且夠熱,我每次嚟親都一定會叫你食㗎。

北寄貝沙律煙煙靭靭,食落味道好吸引。

芝麻八爪魚肉質彈牙有咬口。

左口裙邊壽司質素高,食物新鮮,令人一叫再叫。

鰻魚手捲好抵食,食落又好味。

甜品食泡芙,泡芙內外都軟,食完壽司食泡芙就係好嘅享受。

2018-03-04
Lunch
2018-02-26 161 views
元氣壽司成為了我們假日必會到的地方,貪其可以用手機拎定飛,差不多大約剩番十個時又會通知你,慢慢行過去都得。元氣壽司新年期推出左新口味,極尚甜蝦卷,雖然屬細隻的甜蝦,勝左有好多隻,淡淡肉,好鮮甜。另外,新推出的真調,好鯹,食唔慣,麻麻地。鰻魚壽司,鰻魚件好大塊。近期至愛,左口裙邊,切得好夠厚,食落魚油唧晒出黎,好正!encore 左三件。

另外,新推出的真調,好鯹,食唔慣,麻麻地。

鰻魚壽司,鰻魚件好大塊。

2018-02-17 133 views
團年飯走咗去食壽司,黎咗海怡嗰間元氣,首先佢個位置有少少難搵。今次冇影好多相,淨係影咗個新嘅(天婦羅蠔花卷),同埋一個軟殼蟹手卷,其實我地仲叫咗好多個壽司,不過冇影到每次我都會食兩個軟殼蟹手卷,今次都唔例外啦,但今次我發現呢間分店軟殼蟹手卷嘅軟殼蟹有d細,不過佢嘅紫菜都係保持到一貫嘅水準---就係夠脆身所以呢點係要讚嘅~同埋佢飯都有佢嗰d沙律醬,好有味而新嘅蠔花卷就幾得意,原黎係用兩粒蠔再加炸粉砌成,好似花嘅形狀,下面有飯同埋有一塊正方型嘅紫菜包住黎食,我覺得個蠔唔係幾夠味,唔夠鹹味,我覺得可以加沙律醬,會好食好多。另外我每次都會點個隻燒特大帆立貝壽司,呢個真係十級推介,佢上面嗰d燒過嘅芝士同埋沙律醬配埋舊飯食真係超級好味,17蚊一舊貴咗少少不過都值嘅。BTW我都係鍾意嗰個高速列車線多d,用火車送壽司,因為自己用平板電腦落order冇咁易漏單同埋睇返自己叫了什麼
2018-01-15 336 views
肥髀搬去海怡半島後,今晚去商場攪晚餐,事先用手機按了遙拒攞飛,去到門口都有幾多人等緊,都要等15分鐘先入座,而家好多間元氣已經改咗列車上菜,呢間仍然係迴轉壽司,不過帶上已唔係放滿壽司🍣!大家都習慣了落order!裝修都係一貫嘅黃色搶眼設計!肥髀在帶上揀咗兩碟,之後就order赤貝($22)夠大塊又紅卜卜好靚,赤貝爽脆帶咬勁!好味炙燒左口魚群邊($12)呢個幾失望,燒得好hea,魚肉好油,但啲肉係酸嘅,所以最後唔敢食吐了出來!帆立貝($17)幾厚肉,嫩滑唔腥幾好海膽軍艦($25)個樣真係唔吸引,啲海膽溶嘅,雖然食落無腥味,紫菜又脆!螺片($10)爽口帶咬勁,好味炸蝦🍤卷($22)帶上取,炸蝦脆,飯鬆軟!蟹籽卜卜脆,味道鹹香,幾好味玉子三文魚($17)比較怪,玉子厚又乾硬,三文魚唔算肥,太厚一啖咬唔晒!創新得來味道只是一般肥髀食:蟹籽沙律($19)飛魚子軍艦($17)柚子雪葩($24)池川煎茶雪榚($24)呢款茶味濃,甘甜好味講真食物係失望嘅,尤其個左口魚,燒得唔夠,肉又好酸,海膽又溶晒好醜樣,啲壽司擺盤又怪啲,用好大隻黑碟放幾件壽司!芥辣好啞色,好似放咗好耐(雖然味道正常)以元氣幾穩定嘅

赤貝($22)夠大塊又紅卜卜好靚,赤貝爽脆帶咬勁!好味

帆立貝($17)幾厚肉,嫩滑唔腥幾好

螺片($10)爽口帶咬勁,好味

肥髀食:

蟹籽沙律($19)

飛魚子軍艦($17)

柚子雪葩($24)

池川煎茶雪榚($24)呢款茶味濃,甘甜好味
芥辣好啞色,好似放咗好耐

講真食物係失望嘅,尤其個左口魚,燒得唔夠,肉又好酸,海膽又溶晒好醜樣,啲壽司擺盤又怪啲,用好大隻黑碟放幾件壽司!芥辣好啞色,好似放咗好耐(雖然味道正常)以元氣幾穩定嘅水準係失望嘅

店員有禮回應快!做事爽手!

仲攞到一直未有貨嘅迎新禮物!

希望只係一時失手

2018-01-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-09-05 228 views
天氣悶熱,唔想食飯,所以諗到食壽司做午餐。但lunch hour 啲壽司套餐唔平,於是就等到下午茶時段才食,因為呢間壽司店的下午茶份量同午餐差唔多,而價錢又平成三份一,好抵食。下午茶有五款壽司盤擇其一,三款小食擇其一,三款輕食擇其一,十分豐富。壽司盤裏的壽司共五件,有熟或有刺身壽司,視乎個人喜好,味道不過不失,但飯團較為鬆散。 輕食則揀了一款炸南瓜薯餅,薯餅應是剛炸起的,熱騰騰,外圍薯蓉炸得頗為鬆脆,內裏南瓜蓉亦頗為香甜,這輕食為這個餐添了不少分數。小食選了碗麵豉湯烏冬,味道一般。整體而言,這份所謂「午餐」尚算滿意,價錢便宜,又能飽肚。

整體而言,這份所謂「午餐」尚算滿意,價錢便宜,又能飽肚。

2017-08-25
$55 (Tea)
2017-06-26 232 views
2017-06-23剛剛拔完智慧齒同家人食下午茶,妹妹想去食元氣壽司,於是去剛剛拔完牙口好痛也張不開一口食壽司有點難,於是就問下侍應有冇剪刀,話想將一件剪細份D方便放入口,但店冇供用的剪刀幫我切細份D,非常細心幫我切細。但之後我加點一件壽司,但這次我提出幫我切成三份,我原本想的就隨便切就可以,但過一陣侍應問想要點切,就講隨便切就好,但過一陣壽司師傅也出來問,就講隨便就好,本身沒有任何期待,但見師傅也出來左問右問,跟家人說會出D咩出來,過一陣壽司出來真的超大的驚喜未想到師傅將一件切細成這樣,超級貼心,對於自己的工作非常認真。元氣壽司師傅超級可愛啊!
2017-06-23
元氣壽司師傅超級可愛啊!
2017-06-23
Tea