2015-12-27
有好耐都無食元氣,因為每次都要等N年先有得食,同埋又無咩料理,所以一向興趣不大!不過今日阿媽話要食,咁就要排隊等都等下喇⋯⋯去到觀塘APM先知原來元氣搬左上最高個層,新店較以前更細,當然都係要等等等等等係差唔多等左成半個鐘後終於有位 坐低後發現原由人手落單已改成輕觸式自助點餐,真係好方便!係落單後,壽司就會由新幹線小專車送達,好玩又得意,呢個時候當然相機先食喇一輪影相後就當然係開餐時間!我揀左榮螺壽司同吞拿魚壽司,先講講螺肉,真係好鮮甜彈牙,當中更帶點螺汁,加埋混有壽司醋的飯團下,尤覺滋味伙窮;而吞拿魚壽司亦同樣新鮮,食在口中啖啖鮮甜美味,絕無腥味,真係勁正呀~~~~再黎有母親大人想食既炸蝦卷連頭蝦炸得鬆軟美味,炸粉唔會過量,蝦肉彈牙而充滿鮮味,而壽司上的蟹籽更是粒粒爽口又爆甜,配上微酸的壽司飯下食用,層次感異常豐富,感覺好幸福呀跟著有我同媽咪都好鍾意食既蟹籽沙律,青瓜切得厚薄適中,蟹柳絲軟甜滋味,加埋特製沙律醬及爽口鮮甜的蟹籽下,確實很美味,唯一缺點就是碟子太似皂碟,如改成普通碟子,樣貌應會更為討好!呢餐雖然等左咁耐先有得食,不過都真心覺得抵,因為真係好食!!
去到觀塘APM先知原來元氣搬左上最高個層,新店較以前更細,當然都係要等等等等等係差唔多等左成半個鐘後終於有位 坐低後發現原由人手落單已改成輕觸式自助點餐,真係好方便! 係落單後, 壽司就會由新幹線小專車送達,好玩又得意,呢個時候當然相機先食喇