2018-08-22
早輪同朋友食生日飯,見呢間連水都日本運嚟,又日本師傅註場,一於試下佢omakase 啦。先講環境:地方唔大有張bar枱,可以睇住師傅製作,另外有一間房,可放兩張枱,我地一行6人已經佔咗大半間房喇。前菜有鮑魚同鴨胸,咪睇嗰幾粒紫蘇花咁靚以為唔食得,原來加埋一齊食不但清香仲可提升食物味道。金目鯛湯,味道鮮甜,魚皮輕輕燒過非常香口,上面作點綴用嘅柚皮又係點睛之作用,味道清新令人食慾大增。刺身有中拖羅、牡丹蝦、秋刀魚,待應姐姐教將紫蘇花放豉油,令新鮮食材味道更有層次。奉書燒,唔記得點解了(其實每道菜姐姐都會講解同教食法)總之有張紙包住魚同松茸燒?另外有舞茸沾上竹炭炸,非常好食,係未食過嘅味道。3揀1,我揀咗鮑魚配稻庭烏冬,用咗鮑魚内臟淆汁,除鮮都唔知可用咩字形容,好濃鮑魚味!鹿兒島縣A4和牛我又唔覺特別出色,不過伴碟個無花果配胡麻汁,就好好味,未試過呢個配搭。御飯我地揀咗秋刀魚同蟹肉雲丹,估唔到係秋刀魚贏晒,魚皮燒到脆脆,魚肉結實,加上甜甜嘅醬汁,係可以食兩大碗㗎。甜品都有兩款,牛奶布甸加紅茶啫喱配梨子,自家製焙茶雪糕配紅豆脆脆,少少茶味加埋香甜紅豆perfect !最後飲埋個抺茶,就完滿結束
最後飲埋個抺茶,就完滿結束。