2024-10-17 1583 views
絕對大贊個湯,夠新鮮夠足料,好味碟碟餸大大碟,三個人叫兩人餐都食唔哂。好抵食。真的要大贊湯,兩款唔同口味,但燉得夠火喉,超級入味,湯料超足。有歌手唱live, 好有情調,可以跟住一齊唱,由晚上6點唱到9點,真的好有現場氣氛。環境好懷舊,環境及卡坐比想像中好坐,好喜歡這里環境。影相特有特別同懷舊感。朋友介紹,第一次來,下次一定會再來幫襯。耆英級服務員態度超級好,非常熱情同好服務。地方也很干淨,洗手間也很干淨。
絕對大贊個湯,夠新鮮夠足料,好味
碟碟餸大大碟,三個人叫兩人餐都食唔哂。好抵食。
朋友介紹,第一次來,下次一定會再來幫襯。
耆英級服務員態度超級好,非常熱情同好服務。
地方也很干淨,洗手間也很干淨。

鮑魚花膠響螺淮山杞子老雞湯,五指毛桃百合海底椰陳皮湯,脆皮豆腐,京蔥爆牛肉,古法冰梅香酥骨
2024-10-17
$145 (Dinner)
2024-09-19 2308 views
銀杏館呢間分店開喺油麻地一棟舊樓入面,行樓梯係快過等笠!午餐每日都有沙律吧:。薯仔沙律。車厘茄。涼拌大豆芽。雜沙律菜熱嘅仲有是日例湯、白飯白粥同糖水另一邊又有咖啡茶、羅漢果水、檸檬薏米水等等主菜1:蘿蔔牛腩碟頭飯份量,蘿蔔未被炆淋,依然有啲天然爽牛腩淋而不散,仲維持少少膠質,個汁好好餸飯主菜2:蟲草花蒸雞一上枱香噴噴,蟲草花嘅香氣,雞肉嘅鮮味陣陣飄來!可惜雞肉過晒火,好硬好實。。。。。主菜3:砵仔蒸魚飯建議落多啲豉油,因為本身隻魚係冇油份,飯唔太吸收到魚嘅味道,加上冇醃 / 調味,只可以靠後天嘅豉油提升!砵仔蒸嘅飯粒係好食,但唔及煲仔飯果種焦香吸引仲有係加入銀杏會員,午餐有8折抵食
銀杏館呢間分店開喺油麻地一棟舊樓入面,行樓梯係快過等笠!
午餐每日都有沙律吧:
。薯仔沙律
。車厘茄
。涼拌大豆芽
。雜沙律菜

熱嘅仲有是日例湯、白飯白粥同糖水
另一邊又有咖啡茶、羅漢果水、檸檬薏米水等等
主菜1:蘿蔔牛腩
碟頭飯份量,蘿蔔未被炆淋,依然有啲天然爽
牛腩淋而不散,仲維持少少膠質,個汁好好餸飯

主菜2:蟲草花蒸雞

主菜3:砵仔蒸魚飯
建議落多啲豉油,因為本身隻魚係冇油份
砵仔蒸嘅飯粒係好食,但唔及煲仔飯果種焦香吸引

仲有係加入銀杏會員,午餐有8折
2024-09-10
$88 (Lunch)
2024-09-07 2060 views
食過上環果間銀杏館味道可以,諗住支持吓銀髮事業同朋友黎平安大樓這間銀杏館試吓! 見到有古老餸:蓮藕餅(佢中英文都寫明係豬肉) 當然會叫來試吓 點知一食就發現係魚肉😑 叫一知唔食魚㗎人食魚肉都係想咸🤣個小食黑松露炸雞🍗仲慘 又乾又咸啲肉仲要係黑色😑 點解會咁樣個蝦醬時菜海鮮煲 香就好香啦 但啲魷魚🦑overcook 啲菜咸到食唔到🤣唯一食到的是手拍青瓜🥒🤣! 好難去食第二次
唯一食到的是手拍青瓜🥒🤣!
好難去食第二次
蓮藕餅
蝦醬時菜海鮮煲、黑松露炸雞🍗、手拍青瓜
2024-08-27 2032 views
今日下午揀咗三味食物,京蔥炒牛肉:牛肉好好食又夠鑊氣, 蝦仁炒蛋:蝦仁夠爽無乜味道、蛋就炒得好滑入味, 面醬蒸鱸魚:鱸魚新鮮麵醬夠濃味,甜品芝麻糊:太甜,男收銀員推介它的食物,順便反映甜品過甜,他話糖水唔甜就唔係叫糖水,你覺得甜就可以唔好食,咁嘅服務叫人覺得奇怪,不過我都無食過芝麻糊,以前食過太甜不想再試,朋友食話太多糖,以為比小小評價給他們,換來叫我們唔好食,他的態度極惡劣,其他待應個個都好熱情招待,唯獨個阿頭收銀的態度最差有待改善,希望《銀杏館》高層改善吓員工的態度!
麵醬夠濃味,甜品芝麻糊:太甜
2024-08-02 2209 views
八十年代尾,香港有好多民歌餐廳,歌者喺小舞台上自彈自唱!記得有晚,一位大約20歲少女,手抱結他唱出呢首歌“應怎麼啟齒,讓我向你告知……”從此,我愛上呢首歌,仲有少少愛上呢位少女!你一定會問,邊解食評會寫呢D?唔得咩?因為呢個就係我食完【銀杏館】嘅感受!餸菜好唔好味已經係次要(其實都真係算OK)【銀杏館】幫助退休長者就業,都唔係重點(但又真係幾有意義)我一邊食一邊諗,當日嘅少女,今日都應該五十幾歲,再望吓台上唱緊歌嘅Auntie,唔會咁橋係佢吖嘛……但點都好,呢種食肆真係買少見少,絕對值得大家再三回味!
八十年代尾,香港有好多民歌餐廳,

歌者喺小舞台上自彈自唱!

記得有晚,一位大約20歲少女,

手抱結他唱出呢首歌

“應怎麼啟齒,讓我向你告知……”

從此,我愛上呢首歌,

仲有少少愛上呢位少女!

你一定會問,

邊解食評會寫呢D?

唔得咩?
因為呢個就係我食完【銀杏館】嘅感受!

餸菜好唔好味已經係次要

(其實都真係算OK)

【銀杏館】幫助退休長者就業,都唔係重點
(但又真係幾有意義)

我一邊食一邊諗,

當日嘅少女,今日都應該五十幾歲,

再望吓台上唱緊歌嘅Auntie,

唔會咁橋係佢吖嘛……

但點都好,

呢種食肆真係買少見少,

絕對值得大家再三回味!
2024-07-25
$200 (Dinner)
2024-07-23 1617 views
銀杏館是長者就業的社企餐廳,是一個非常值得一試的餐飲選擇。他們不僅提供美味可口的菜式,更重要的是提供了長者就業的機會,讓他們能夠發揮所長,重拾自信。每個侍應都笑容一流,又細心又體貼的服務。至於食物,首先叫左 咕嚕肉既不會過於油膩,也不會過於酸甜,偏乾身的。金銀蛋莧菜 是一道有營養的蔬菜,莧菜有湯作伴。蓮藕餅是一道特色小吃,外酥內軟,蓮藕的清香與外層酥脆的質地形成強烈對比,很有層次感。最推薦的!!!最後的炒飯,有各種配料的味道,都係偏乾身。最有香港特色的,是有叔叔彈結他,好好聽的歌,又好簡樸,舊香港的感覺!總的來說,這裏的菜式ok,服務員一流👍🏼而且價格實惠算是不錯,更重要的是能夠為長者提供就業機會,感受老香港情懷,一支結他將歌聲給每枱客人,值得大家前往一嘗。
銀杏館是長者就業的社企餐廳,
是一個非常值得一試的餐飲選擇。
他們不僅提供美味可口的菜式,
更重要的是提供了長者就業的機會,
讓他們能夠發揮所長,重拾自信。
每個侍應都笑容一流,
又細心又體貼的服務。

至於食物,首先叫左 咕嚕肉
既不會過於油膩,
也不會過於酸甜,偏乾身的。
咕嚕肉

金銀蛋莧菜 是一道有營養的蔬菜,
莧菜有湯作伴。
金銀蛋莧菜

蓮藕餅是一道特色小吃,
蓮藕餅

最後的炒飯,有各種配料的味道,都係偏乾身。
炒飯

最有香港特色的,是有叔叔彈結他,
好好聽的歌,又好簡樸,
舊香港的感覺!

總的來說,這裏的菜式ok,
服務員一流👍🏼
而且價格實惠算是不錯,
更重要的是能夠為長者提供就業機會,
感受老香港情懷,
一支結他將歌聲給每枱客人,
值得大家前往一嘗。
2024-07-22
蓮藕餅
其實本人已經不是第一次幫襯, 因為好朋友兼最愛的關係, 冇理由唔支持一下嘅...今次仲要係小妹的正日生日, 一班好友幫忙慶祝一番! 真心講; 起初第一次幫襯...餐廳真係人丁單簿, 都有啲擔心伙計們的生計(因為他們全是醒目的老友記); 看見餐廳越來越爆場就知道廚房大哥們的功勞和辛苦啦..大碟夾抵食, 同場仲有得聽下懷舊金曲, 仲有生日小禮物送俾我添(心心Cookies)....我本人好喜歡餐廳自家制的咖啡布甸.....超好味...香濃的咖啡味, 入口軟綿綿的感覺......又唔會太甜, 超贊呀.....
2024-07-08
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
今天星期日,亞媽話睇YouTube有人介紹銀杏館好想去試,咪帶佢去食囉,因為兩個人叫唔到多野食,但又貪心想試,唯有余下的打包走😋😋野食不錯,但最緊要係啲姨姨叔叔好好禮貌,所以眼見啲客人都食得好開心,我7點到,無book位,但全場已經爆哂,差啲唔想接😅在場又有live brand氣氛好好,值得推介👍🏼
闊佬炒飯
牛尾都好林,味道如果再濃啲就👍🏼所以都係羊架勝
呢個羊架真係好林好好👍🏼食
闊佬炒飯
牛尾都好林,味道如果再濃啲就👍🏼所以都係羊架勝
呢個羊架真係好林好好👍🏼食
2024-06-04 1199 views
一直以來好想試Yau Ma Tei 銀杏館,今次叫左個家鄉碌鵝,好入味。松茸湯,芽菜沙律,馬碲中式糖水超級正。即磨咖啡,意米檸檬水,蘿漢果水,飲,粥等任食。環境靜,侍應好好人,下次可以試其他。
今日特登黎銀杏館lunch, 一. 因為食過油塘銀杏館有水準, 二. 因為想支持社企. 食完li間好肯定唔會再特登黎.🥢蟲草花雲耳蒸雞 $78分量小得好得人驚, 砵入面: 雞髀切2舊肉, 雞全翼個隻都要斬得一細件肉出黎, 其他仲要係主要皮+骨位. 雞肉韌, 雲耳同蟲草花同d肉相比份量較多, 我特登寫返個價錢$78, 無論份量同味道都絕對唔值$78.🥢叉燒炒滑蛋配古法鼓油 $78我地以為個炒蛋喺外賣盒”𢳆”完先倒落碟, 係一攤中左面目全非腳嘅炒蛋, 口感上完全無”滑”嘅感覺, 叉燒原大塊炒入無切過, 賣相, 口感, 味道都唔得.🥢自家農莊有機菜 $68係個碟大定係份量真係細?只見疏疏落落嘅菜心, 家常菜黎講佢算炒得OK, 每碟餸嘅獨立相都係未食之前影.🥢古法咕嚕肉 $88我地係2大+ 2個3歲小朋友, 原本唸住叫2餸1菜夠食. Li個咕嚕肉係個3碟餸份量小而後加. 係咪我地大胃王淨係喺li間餐廳先唔夠食呢? 講返咕嚕肉, 以佢嘅特厚炸漿(我仲食左一整舊淨炸漿無肉添) 同埋味道, 真係無野講.🥢餐廳每個菜都會送自助沙律吧, 有白飯, 粥, 糖水, 沙律, 檸檬薏米水, 羅漢果茶, 咖啡.

蟲草花雲耳蒸雞 $78

自家農莊有機菜

古法咕嚕肉 $88
古法咕嚕肉

自助沙律吧

餐廳每個菜都會送自助沙律吧, 有白飯, 粥, 糖水, 沙律, 檸檬薏米水, 羅漢果茶, 咖啡. 特別一提羅漢果茶相信係”grandma’s recipe”, 竟然同朋友平時用羅漢果煲開嘅味道完全唔對路.
🥢
會繼續支持認真對待食物嘅銀杏館分店.
2024-05-01
Type of Meal
Lunch
自助沙律吧
初頭知道係社企,冇抱好大期望,但係入到去,哇氛圍滿滿,有live show聽,大家亦都好supportive咁拍手,但的確音響聲音過大,未必太適合想安靜傾下計嘅聚餐。另外嘢食都唔錯,味道好足,份量都偏大,抵食。
另外嘢食都唔錯,味道好足,份量都偏大,抵食。
2024-03-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 反沙芋頭
2024-02-17 2365 views
適逢新年,與朋友聚一聚,吹吓水,順便拜吓年,談談生活近況。聽前輩講有間社企名為銀杏館在油麻地平安大廈,食物質數都唔錯,於是就試一試。這間食店是位於舊式大厦裏面,裝修比較古舊,但頗為特別,還有歌手在唱歌。聘用的都是上咗年紀的侍應,但一啲都不覺得他們年紀大,反為還覺得他們充滿朝氣。碌鵝 (例牌)$198這道菜例牌都好大碟,鵝肉鮮嫩,咬落還有微微的肉汁滲出,再配上醬汁十分惹味,但可惜肉質有少許靱。藥膳隔水蒸雞 (一隻)$308雞肉又嫩又滑,食落還有微微的當歸味和藥材香味滲進口腔裏,豐富了我的味蕾,但可惜雞肉有少許過熟。三蔥蝦 $168這道菜當然以大蝦為主,再配上青椒、洋蔥和大蔥。蝦肉十分鮮嫩,蝦殼炸得脆口,再加甜甜的醬汁,鑊氣十足,令人胃口大開。古法蒸珍珠斑 $208紅椒絲、蔥絲和金華火腿蔥絲舖滿了整條魚上,魚肉十分鮮嫩,再加上紅椒絲、蔥絲的香味和金華火腿絲的咸香味滲進魚肉裏,提升了這道菜的鮮味。冰梅香酥骨 $148排骨伴上紅椒、黃椒、青椒和洋蔥,鑊氣十足,再加上甜甜的醬汁,十分惹味,但可惜排骨炸得過火了,食落感覺有點乾和靱。
適逢新年,與朋友聚一聚,吹吓水,順便拜吓年,談談生活近況。

碌鵝 (例牌)$198

藥膳隔水蒸雞 (一隻)$308

三蔥蝦 $168

古法蒸珍珠斑 $208

冰梅香酥骨 $148

2024-02-03 2143 views
第一次去,因為阿媽話想試。食物一般。侍應是伯伯,十分熱情地hard sell, 可能有人喜歡,我就覺得好煩,有少少強迫消費。係咁叫我地叫燉湯呀,汽水咁。重點黎啦,係有個阿姐係度唱歌,我唔comment 佢唱成點,但就好嘈。曾多次要求把喇叭較細聲少少,但經理聽完冇去做。因為太嘈,仲嘈過Disco, 快快趣食完就走。永遠唔會有下次。如果鐘意嘈到耳聾嘅,可以考慮幫襯。提提大家,原來佢地啲所謂燉湯,係一包包交黎番熱的。大家喜歡飲都不妨試試,但我就覺得鴻x堂都好過佢。

如果鐘意嘈到耳聾嘅,可以考慮幫襯。
2023-12-15 2349 views
銀杏館係香港首間推動✨長者就業✨的社會企業餐廳,好值得支持🧡老友記雖然手腳慢少少,但非常親切友善。當晚星期五,仲有Live music 🎤🎶 隔離枱生日仲會一齊唱生日歌,氣氛熱鬧🎈特別推介藥膳雞同豬油飯,好味到要打包😆🐓🐖 #foodie

特別推介藥膳雞同豬油飯,好味到要打包😆🐓🐖

#foodie
2023-11-24 2309 views
朋友上網找社企的來試吓,真的好味😋今之中午來到食咗砵仔銀魚蝦乾肉餅蒸飯~肉餅蝦乾好好味*提一提即叫即蒸所以好正😋咖喱牛腩配法包~牛腩好好味咖哩好香👍🏻牛腩都有好多件一個燉湯~好滋潤好好味😋超值😜有自助吧~沙律菜、青瓜、牙菜、薯仔、湯(任食、樣樣都好好味😆)最後重有飲品(凍飲先係加$2)店內嘅服務員大部份係長者👵🏻他們笑容親切服務友善🥰看到他們食都特別開心😚**走時門口重有小食、菜、健康食品賣😜好平所以都買咗啲🤣🤣
朋友上網找社企的來試吓,真的好味😋
今之中午來到食咗
咖喱牛腩配法包~牛腩好好味咖哩好香👍🏻牛腩都有好多件
一個燉湯~好滋潤好好味😋超值😜
有自助吧~沙律菜、青瓜、牙菜、薯仔、湯
(任食、樣樣都好好味😆)
最後重有飲品(凍飲先係加$2)
**走時門口重有小食、菜、健康食品賣😜好平所以都買咗啲🤣🤣
2023-11-24
$80 (Lunch)