2019-07-28 31 views
經過中環蘭桂坊,向上行,見到呢間裝修特別嘅餐廳。入去叫咗一個午餐。Char-grilled u.s. black angus steakw/ garlic bread, roasted potatoes & arugula salad ( sirloin ) $168 (200g)With coffee餐廳裝修環境特別,落地玻璃對住街景,好似去咗外國咁。佢哋仲有海鮮吧,比客人揀海鮮,不過我冇叫海鮮,所以就冇行過去睇。牛扒五成熟,配上香噴噴嘅蒜茸麵包,薯仔,同埋沙律,所有必須要有嘅配菜都配備,熱辣辣,好完美好豐富。最後,一杯即磨香濃咖啡。靜靜坐在中環嘅街巷,望住窗外的風景,結束完美嘅一日。

With coffee

餐廳裝修環境特別,落地玻璃對住街景,好似去咗外國咁。

2019-07-27 17 views
近日多是光顧連鎖餐廳,今天晚上想有些新意思。路經中環和安里,發現有間主打生蠔的特色食肆,今曰試一試這一間Glow - Oyster Bar & Grill. 餐廳的裝潢感覺時尚,燈光昏暗,天花懸著鎢絲燈泡,氣氛不錯,枱面上還有一個變色小月亮,加上慢拍的輕音樂,整個人都放鬆下來。餐點選擇有生蠔,tapas$58-$178, main $198-$498, pasta $168-$188,soup$68-$108和甜品等等。American pearl$55 生蠔大大隻,肥美帶厚度。加上一些檸汁,入口creamy,帶一點點奶油風味,及後還有一些海水味的aftertaste 。Crab cake $118這蟹肉餅煎得表面焦脆,內部充滿了一絲絲的蟹肉,真材實料,味道鹹香鮮美,加上香草的點綴,和香甜的粟米沙律,十分滋味。Pappadelle $188W scallops in tomato cream sauce本以為蕃茄意粉就是紅色的蕃茄汁,而這帶子蕃茄意粉很特別,和平日吃的賣相不一樣。帶子口感嫩滑Q彈,味道鮮甜。寛條意粉口感煙韌柔滑,富有旦香。淡蕃茄醬汁薄薄的掛在意粉上,口感潤濕而輕爽,滿滿

餐廳的裝潢感覺時尚,燈光昏暗,天花懸著鎢絲燈泡,氣氛不錯,
枱面上還有一個變色小月亮,
加上慢拍的輕音樂,整個人都放鬆下來。

餐點選擇有生蠔,
tapas$58-$178,
main $198-$498,
pasta $168-$188,
soup$68-$108和甜品等等。

American pearl$55

Crab cake $118

Pappadelle $188

本以為蕃茄意粉就是紅色的蕃茄汁,而這帶子蕃茄意粉很特別,和平日吃的賣相不一樣。帶子口感嫩滑Q彈,味道鮮甜。寛條意粉口感煙韌柔滑,富有旦香。淡蕃茄醬汁薄薄的掛在意粉上,口感潤濕而輕爽,滿滿是清新的蕃茄氣息,不錯。

French seabrass fillet$198
W roasted potatoes and cherry tomatoes

這鱸魚烤得表面焦香,加上海鹽和檸汁吊起鮮味,啖啖肉又無骨,魚肉纖維緊密鮮美。配菜是嫩口的小薯和爆汁車厘茄,整體味道輕怡而鮮美,有水準!

難得在繁忙的生活𥚃可找到情調的空間共享美食,是一種小確幸。下次要試試tapas 同甜品

P.S. 服務員不停的加水和換碟,和今天午餐的五星酒店不相伯仲,服務貼心。
2019-07-24 23 views
行開中環啲橫街窄巷,見到地下個glow,俾佢吸引咗,然後就入咗去食啦餐廳原本已經好有氣氛,然後每張枱都有個水晶球燈,拍下佢會不停變色,相當有情調(又好玩)見個名就知主力sell蠔,我未算好好蠔但都想試,叫侍應介紹,佢都好pro咁問我想要creamy,爽口定重海水味,最後揀咗爽口嘅N.Z Rock試一試。一上見到真係勁大隻呢張比例更清楚,食落去真係堅爽口,而且有特別味道,之前試過酒店自助餐嘅生蠔都食唔到呢種味,我估係鮮味?真係超正前菜叫咗咖啡菇,賣相極好上面芝士面連埋唔同椒類,又有露筍,幾夾。菇勁多汁,好好味食完成碟都係汁,侍應勁醒目黎換碟海鮮拼盤,一上碟勁香,勁濃海鮮味以蝦最為吸引,勁彈牙,勁多膏仲有魚,八爪魚,貝殼類,幾濃煙燻味又幾好食法式油封鴨腿,聽聞好難整,所以叫黎試下。碟同埋食物嘅放法令到賣相極好之餘,又係勁香嘅一道菜一切,個皮勁脆,切開啲肉時成堆煙走出黎,接住就聞到勁濃嘅肉味一食,真係未試過咁正嘅口感皮脆肉腍,勁足味。初時食嫌佢太濃,連啲火箭菜一齊食,極夾佢仲有薯仔,車厘茄同埋醬俾你稍稍溝淡好似勁濃嘅味點解話好似呢,因為食到第二舊已經覺得啲味唔算太濃,反而更能欣賞隻鴨嘅味道

一上見到真係勁大隻

呢張比例更清楚,食落去真係

前菜叫咗咖啡菇,賣相極好
上面芝士面連埋唔同椒類,又有露筍,幾夾。菇勁多汁,好好味
食完成碟都係汁,侍應勁醒目黎換碟

海鮮拼盤,一上碟勁香,勁濃海鮮味
以蝦最為吸引,勁彈牙,勁多膏
仲有魚,八爪魚,貝殼類,幾濃煙燻味又幾好食

一食,真係未試過咁正嘅口感
皮脆肉腍,勁足味。初時食嫌佢太濃,連啲火箭菜一齊食,極夾
佢仲有薯仔,車厘茄同埋醬俾你稍稍溝淡好似勁濃嘅味
切咗幾舊肉出黎之後忍唔住直接用手拎住條骨黎食,勁滋味

食哂主菜落埋嘢飲,呢杯係Rockman,勁香但都幾重酒味。啲冰好似特製咁,令到啲冰溶咗都唔覺杯酒淡咗

Glow Paradise,鐘意試特別嘢嘅人就啱哂呢杯,佢有啲啲辣,但係個味道幾特別

飲緊嘢果陣見到蠔吧旁有堆字,似係推薦menu咁,見試咗又好正嘅duck leg都有,又想食甜品,所以叫咗最底果個Tiramisu

一上真係十級驚喜,點解Tiramisu係咁嘅
以為係cake嘅...但如呢間鋪大部份嘅菜一樣,都係超香,所以勁期待。佢係由cream,咖啡豆,朱古力碎,上面嘅脆片同埋係正中間果舊唔知咩(
)組成。撈埋哂黎食,係我食過最好食嘅Tiramisu
所有嘢撈埋勁夾,而且唔止有平時Tiramisu嘅味,仲有其他味道,唔識形容但堅特別又好食,真係覺得好好彩有望到牆同埋想食甜品

前菜,蠔同埋啤酒係八點前落單都有七折,埋單人均五百鬆啲,係中環呢個價食呢個質素其實係值嘅
呢間嘢嘅蠔係頂級嘅,但除咗蠔都仲有勁多選擇
  • Glow Tiramisu
  • 法式油封鴨腿
2019-07-22 18 views
浪漫開心拍拖夜*同男朋友食暈全港九*星期六拍拖夜,接男友收工,同埋去呢間Glow - Oyster Bar & Grill 食下生蠔,食下野,浪漫下。我哋食嘢嘅時間都尚早,所以冇咩人。餐廳燈光環境都好浪漫。我哋揀單叫咗四隻生蠔,New Zealand Rock Oyster 紐西蘭石蠔,Gilldeau No. 2 法國蠔,French Duck Leg Confit 法式油封鴨腿,U. S Beef Short Ribs 牛肋骨。New Zealand Rock Oyster紐西蘭石蠔先先食淡味嘅紐西蘭蠔最冇伏,肉質清澈海味淡至中,淡淡鮮海水味,簡單層次感。Gilldeau No. 2 法國蠔再食濃味少少嘅法國蠔,蠔肉肥厚,結實而彈性,海水同蠔味細膩有層次,味道留喺口耐小小。French Duck Leg Confit 法式油封鴨腿鴨腿外皮烤到卜卜脆,鬆脆到好似食緊燒乳豬嘅外皮,切開外皮後,就係鮮嫩嘅鴨肉,食落口香口的鴨油會湧滿整個口腔,鮮香啖啖肉。伴碟有火箭菜,薯仔同埋蕃茄仔,吾會只係豐富肉類。U. S Beef Short Ribs 牛肋骨呢個牛肋骨應該係用炆煮嘅方法,牛肋骨肉勁
浪漫開心拍拖夜

*同男朋友食暈全港九*

我哋食嘢嘅時間都尚早,所以冇咩人。餐廳燈光環境都好浪漫。

New Zealand Rock Oyster紐西蘭石蠔

Gilldeau No. 2 法國蠔

French Duck Leg Confit 法式油封鴨腿

U. S Beef Short Ribs 牛肋骨
呢個牛肋骨應該係用炆煮嘅方法,牛肋骨肉勁腍軟,口感嫩口,肉都仲好有質感,牛味亦都重,好味!同樣伴碟有火箭菜,薯仔同埋蕃茄仔。

和另一伴慢慢享受美食,幸福。

2019-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
  • New Zealand Rock Oyster 紐西蘭石蠔
  • Gilldeau No. 2 法國蠔
2019-07-21 598 views
難得捱到星期五,幾個閨密相約去玩返晚,有朋友喺中環返工提議去呢間食晚飯,食完可順道去蘭桂坊盡慶餐廳門面招牌燈光十分顯眼內部裝修閒適雅致,燈光柔和,每枱放有變色月球枱燈作裝飾,增添情調餐廳做緊生蠔及餐前小食有七折(除了星期四)American Pearl/Shimonoseki No.1/Ancelin/Gillardeau No.2American Pearl海水味道不太重,肉質肥美,口感滑溜又夠creamy Shimonoseki No.1海水味中等,蠔身飽滿爽脆,帶少許榛子味Ancelin帶濃郁的海水鹹鮮味,入感清甜爽口,裙邊和蠔身比較爽滑彈牙,回味甘甜Gillardeau No.2海水味重,蠔肉肥厚鮮甜帶淡淡的榛果香,口感爽脆結實有彈性,蠔味不會過份爆發,帶有細膩和層次辣根/檸檬/紅酒醋/雞尾酒醬有別於一般食蠔的醬料,餐廳提供的醬料味道不會太搶去蠔的鮮味French Frie w/White Truffle Mayo薯條炸的金黃香脆,蘸埋味道清香的白松露蛋黃醬,越食越滋味Nachos香脆的麥西哥粟米片加埋獨有的辣椒及蕃茄莎莎醬,酸辣惹味,中間仲有芝士,極邪惡,蘸埋酸忌廉香草醬及牛

餐廳門面招牌燈光十分顯眼

餐廳做緊生蠔及餐前小食有七折(除了星期四)

American Pearl
海水味道不太重,肉質肥美,口感滑溜又夠creamy
Shimonoseki No.1
海水味中等,蠔身飽滿爽脆,帶少許榛子味
Ancelin
Gillardeau No.2

辣根/檸檬/紅酒醋/雞尾酒醬

有別於一般食蠔的醬料,餐廳提供的醬料味道不會太搶去蠔的鮮味

薯條炸的金黃香脆,蘸埋味道清香的白松露蛋黃醬,越食越滋味

Nachos

香脆的麥西哥粟米片加埋獨有的辣椒及蕃茄莎莎醬,酸辣惹味,中間仲有芝士,極邪惡,蘸埋酸忌廉香草醬及牛油果醬,味道一流

Grilled Quail Legs

鵪鶉肉味道獨特,肉質腍嫩彈牙,配埋喼汁另肉味提升

Linguine w/Porcini Mushroom

扁意粉口感爽彈,鮮牛肝菌菌香濃郁,厚肉爽脆

Spaghetti w/Sea Urchin & Caviar

黑魚子醬烏黑亮澤,味道鹹鮮,海膽醬汁加埋蛋黃,質感濃稠,味道鮮甜,但要趁熱食
2019-07-12
$200 (Dinner)
  • Linguine w/Porcini Mushroom
  • Grilled Quail Legs
  • 生蠔
過往一路以來對中環嘅印象都係食嘢一定好貴同唔抵 主要都係去飲酒多 今次嚟到呢度發現原來中環都有一啲性價比幾高嘅餐廳話說今日去到中環諗住飲酒前同朋友食啲嘢打底 於是就嚟咗呢間鋪頭食啲小食👍🏻其實位置都幾方便喺蘭桂坊隔離幾條街 唔會太多人得來價錢有幾公道因為早食嘅關係我哋食嘅tapas餐牌仲有七折分分鐘仲平過銅鑼灣尖沙咀食由於朋友唔食生蠔所以只係叫咗兩隻自己食NZ rock $60生蠔味比較重 Lanbert $65呢個海水味就比較重 建議先食nz rock後食呢個Avocado shrimp tartar$88原本以為係牛油果蝦多士原來係牛油果撈埋蝦溶 用來做appetiser啱啱好Grilled ox tongue $88典型嘅燒牛舌 熟度掌握得幾好Deep fried chicken wings $88炸雞翼嘅份量好多大概有7,8隻 用黎點嘅醬都好特別 入面有好濃芝士味 出邊好少食到呢隻味應該係自家調製👍🏻Baked mushrooms $78/2大啡菇配上芝士同埋少少蔬菜蓉 淡淡都係芝士同埋汁🤤☺️Nacos $88呢度食nacos可以話係食過最好食嘅 食落辣辣地 配上燒溶咗嘅芝士

因為早食嘅關係我哋食嘅tapas餐牌仲有七折

Deep fried chicken wings $88

Baked mushrooms $78/2
大啡菇配上芝士同埋少少蔬菜蓉 淡淡都係芝士同埋汁🤤☺️

Nacos $88
呢度食nacos可以話係食過最好食嘅 食落辣辣地 配上燒溶咗嘅芝士 同埋有酸忌廉同埋牛油果🥑醬點 份量重要好多

Apple pie $58

Growtini $58
特登試埋呢度自己整嘅cocktails

總括嚟講覺得呢間餐廳水準幾好最緊要係中環來講幾抵食

建議大家早啲入座 9pm前叫好多嘢都有七折

食咗好多嘢飲埋cocktails每人$300都唔使抵食指數五星👍🏻☺️👍🏻
  • Griled  ox  tongue
【蘭桂坊蠔Bar 生蠔啤酒西班牙小菜七折】Glow Oyster Bar & Grill | #中環拍拖記念日男朋友帶我來和安里食西餐,看見街口的串燒還以為食泰菜。點知佢好有心思訂好枱,帶我去街尾的蠔吧。雖然位置比較隱蔽,但情調十足,有係歐美小餐館的感覺。星期三的晚上都有不少人一早入座,店內有蠔吧即叫即開。店員推薦新鮮運到的蠔款,由$55-65不等 由creamy甜到海水味和金屬味濃的款都有提供酒款都不少,揀返兩杯白酒 Happy hour (6-9)都係$58 杯Chardonnay and $68 Pinot Grigio (USA)。前者較酸入口dry但配魚最撘。後者先酸後面果味較濃停在口腔的香味較長。 兩者各有特色1⃣American Pearl 同我一樣中意食Creamy同甜嘅蠔,一定試過American Pearl!掌心咁大隻嘅蠔肉, 入口爽甜身段飽滿好Creamy,海水味Rich但不重金屬味!2⃣New Zealand Rock Size比美洲蠔細少少,身段同樣飽滿 爽脆鮮甜,海水味較AmPearl更強烈,結尾悠長。3⃣Linguine with clams and white
【蘭桂坊蠔Bar 生蠔啤酒西班牙小菜七折】
Glow Oyster Bar & Grill | #中環

1⃣American Pearl

2⃣New Zealand Rock

3⃣Linguine with clams and white wine
白酒煮蜆意粉,當然蜆肉嘅質素好重要!白蜆肉厚嫩滑 一咬多汁,海水味濃郁 意粉做到AlDente嘅口感 淡淡酒香 !蜆肉不單止新鮮,而且份量有14隻 過足口癮!

4⃣Pad fried french cod fillet w/ quinoa and green peas puree
餐廳主打食材新鮮,魚類主菜亦有別於一般菜單!深海白魚(Seabass/CodFish 等),煮法亦相當有心思!鱈魚可以選擇煙燻/香煎,前者較濃味!選擇後者想食真魚嘅鮮味,肉色潔白,肉質嫩滑爽彈!配搭清新嘅青豆蓉同藜麥,多種口感!
2019-07-17
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-07-20 39 views
健康生活是早餐吃豐富一點,龍蝦包作為我的早餐不就是超級豐富嗎,哈!Glow在中環和安里,正正就是蘭桂坊一條街之隔。可能是中午時份,客人不多,用餐舒適不會覺得吵鬧。Glow的主打食物是生蠔,平日中午來吃的話是半價,非常超值。而今天是星期日,就沒有半價優惠了。我點了龍蝦三文治,配鴨絲沙律菜,並用上黑醋調味,胃口全開!主菜來了,龍蝦三明治。龍蝦三文治是原隻烤龍蝦配上法包,內裡沾有蟹籽醬,大口大口咬下去,爽啊~ 旁邊還有薯蓉,調味得宜,非常飽肚。午餐附送茶或咖啡,我點了Latte, 非常好喝!Glow設有Happy Hour優惠,指定日子更有半價或7折優惠,放工後過來輕鬆一下真真不錯!

我點了龍蝦三文治,配鴨絲沙律菜,並用上黑醋調味,胃口全開!

主菜來了,龍蝦三明治。

午餐附送茶或咖啡,我點了Latte, 非常好喝!

$200 (Lunch)
2019-07-20 18 views
黎到lkf搵食 見到有間泰式grill 有得食串燒 直入就見到呢間西餐 位置比較隱蔽 但情調好 岩哂黎拍拖ge人士💕呢個月份仲做緊優惠 可以於晚上6至9點 以7折點前菜 生蠔 啤酒 🍻 叫多2樣都無問題吖 我就叫左4隻生蠔做前菜🔷American Pearl 味道比較creamy 質地較軟滑 但蠔身相當飽滿配上檸檬汁 海水味足夠 又甜 絕對無金屬味🔷New Zealand Rock 蠔身比較細少 但都肯飽滿 質地爽脆 味道偏重海水和金屬味 加上檸檬汁 帶出佢的鮮味 如愛海水味的人會喜歡🔷Linguine with clams and white wine新鮮的白蜆 質素相當高 絕對不是冷凍蜆肉 肉身飽滿 一咬就噴汁意粉質地剛好 做到aldente感覺 食落仲吸收左蜆的鮮味💕🔷Pad fried french cod fillet w/ quinoa and green peas puree可以揀smoke 定 grill 的煮法 食材新鮮,魚類主菜亦有別於一般菜單有幾款魚類選擇 例如Seabass/CodFish 等,中意食魚ge我當然要食香煎啦 魚皮比煎香後 香味十足 魚質軟滑 食得
我就叫左4隻生蠔做前菜

🔷American Pearl
🔷New Zealand Rock

可以揀smoke 定 grill 的煮法 食材新鮮,魚類主菜亦有別於一般菜單有幾款魚類選擇 例如Seabass/CodFish 等,中意食魚ge我當然要食香煎啦 魚皮比煎香後 香味十足 魚質軟滑 食得出好新鮮 完全無腥味 配上清新嘅青豆蓉同藜麥 口感一流👍🏼
2019-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2019-07-19 25 views
星期五放工梗係去happy hour 尼間glow嘅happy hour仲要去到九點 -佢哋有生蠔 小食同埋三啤都做緊七折我哋就叫咗個小食炸辣雞翼 佢炸到層皮好脆 而且加上有好多辣粉係面 食落好野味 用黎送酒一流佢哋係oyster bar我哋當然我叫咗兩隻試吓啦 我地叫左american pearl 佢個生蠔好新鮮好creamy, after taste都好重👍🏼我喺Menu見到佢哋個海鮮湯好似好吸引所以我都叫咗一碗你試吓非常之足料 有蜆 青口蝦同埋蟹 所以成個感覺真係好fresh 重點係佢冇落味精飲完一啲都唔口渴主菜我哋就叫左個牛肝菌意粉 份量岩岩好 吾會太飽 佢啲汁好多所以每一條都沾上左汁 正

難得weekend,決定到港島行下影下相📸,因為夜晚想到中環電車🚞路影夜景所以去到中環附近覓食!經過蘭桂坊被這間西餐🍽吸引著,一來內裡燈光昏暗,甚有情調❤️,二來這裡主打包子和夫君的最愛 - 生蠔!餐廳後排擺放了多款生蠔,保證新鮮!店員一一向我們介紹每款生蠔的特性,非常細心!原來所有蠔和tapas及部分酒類在6-9pm享有happy hour 7折優惠,非常抵👍🏻!⭐️Oysters- 1️⃣Shinomoseki - 來自日本🇯🇵,外面比較少見!雖然海水味和after taste不及下面兩款,但入口的鹹味足夠,而且creamy!值得一提,這𥚃提供新鮮horseradish芥辣🌶醬料,味道特別,像wasabi 般但帶點微甜,與蠔一起食很夾,亦解決了蠔本身味道不足的問題!2️⃣Lambert - 入口立即感覺到海水的鹹味,鹹味適中 after taste有淡淡的礦物味道,蠔身爽口!3️⃣Ancelin - 蠔身也是較爽口的一款,但是味道是三款中最濃的!海水的鹹味比Lambert更濃,而after taste的礦物味也是停留得最長的一款!這款包子是特別推介的,是Gillardeau以外的一個好選擇!⭐️Gr

⭐️Oysters-

⭐️Grilled OX Tongue - 西餐比較少見的,一般都是炆牛脷!但這家餐廳將牛脷🥩切成很厚,很大件的長方立體,囗感頓時升級!燒得很剛好,外皮香脆內裏軟滑!雖然是厚燒,但仍然入口即溶,牛舌的香味齒頰留香!加上粉紅岩鹽令味道更上一層樓。

⭐️Avocado & Shrimp Tartar - 牛油果🥑不是用上了全熟的那一款,所以比較爽口,加上燒過的爽口蝦肉🦐和脆脆的 nachos🌮,三樣食品互相扶持,味道口感都很好,沒有違和感的開胃前菜!

⭐️Grilled Live Boston Lobster - 價錢略貴,但份量童叟無欺,並沒有違反商品說明條例😂!肉質夠厚肉及結實,蝦膏🦞亦鮮甜無比!貼心的廚師連龍蝦鉗也已經完整地拆開了。只用了少量的胡椒鹽巴調味已經能夠突顯龍蝦的鮮甜味道!

⭐️Roasted Australian Lamb Rump - 說起羊架🐑包子一向覺得不帶羶味的不是羊!這裏的羊架羶味足夠,但不會太過火!我們叫了四成熟,肉質軟滑多汁。伴碟有很多火箭菜🥬均衡飲食之選!

⁉️大約$500 一位,又有海鮮,蝦,肉類及酒,在中環區來說算不錯。環境氣氛都很不錯,而且侍應態度很好,亦會細心講解!
$500 (Dinner)
2019-07-17 274 views
星期五約左朋友去蘭桂坊飲酒乾脆喺附近食埋晚飯先餐廳位於中環和安里近蘭桂坊環境舒適氣氛悠閒American Pearl/Shimonoseki No.1/Ancelin/Gillardeau No.2美國生蠔蠔肉白嫩柔滑而且內斂清新略帶海水清洌;日本生蠔相對偏細蠔肉鮮嫩且帶礦物甘香感覺清爽;法國生蠔蠔肉飽滿而且肉質爽脆加上海水味濃層次細膩豐富雞尾酒醬/紅酒醋/辣根除左常見嘅雞尾酒醬同紅酒醋外餐廳亦有提供相對辛嗆刺激嘅辣根末Grilled Quail Legs鵪鶉肉質軟嫩柔韌配搭喼汁微酸肉味鮮明獨特Nachos墨西哥粟米片金黃酥脆配搭芝士濃香拉絲加埋墨西哥青辣椒香辣惹味;酸忌廉醬配搭迷迭香草微酸開胃;牛油果醬質感幼滑感覺清新French Fries w/ White Truffle Mayo粗切薯條香脆通透;白松露菌相對輕柔內斂配搭蛋黃醬油潤脂香餘韻悠遠Linguine w/ Porcini Mushroom鮮牛肝菌肉厚脆嫩醬汁經過烹煮菌香濃郁;扁意粉偏幼軟硬適中口感彈滑而且蛋香充盈Spaghetti w/ Sea Urchin & Caviar海膽鮮甜醬汁融合蛋黃質感濃稠;黑魚子醬圓渾飽
星期五約左朋友去蘭桂坊飲酒乾脆喺附近食埋晚飯先

餐廳位於中環和安里近蘭桂坊環境舒適氣氛悠閒

雞尾酒醬/紅酒醋/辣根

Grilled Quail Legs

鵪鶉肉質軟嫩柔韌配搭喼汁微酸肉味鮮明獨特

Nachos

Linguine w/ Porcini Mushroom

海膽鮮甜醬汁融合蛋黃質感濃稠;黑魚子醬圓渾飽碩而且色澤黑亮味甘鹹鮮配搭青瓜薄片口感清爽

2019-07-12
$200 (Dinner)
  • Oysters
  • Linguine w/ Porcini Mushroom
  • Spaghetti w/ Sea Urchin & Caviar
2019-07-16 30 views
今晚放工食好西,朋友搵左呢間有蠔食既西餐廳試下,店面都幾chill頭盤就叫左American Pearl,非常creamy!大大隻即開又超級新鮮,非常唔錯推薦呢款lamb rump,我地叫左五成熟,岩岩好,唔會太生肉質又夠軟腍。羊肉表面烤得夠香,沒有羶味,啖啖肉中間有適量脂肪,非常唔錯。朋友就話cod fish個青豆汁做得幾好,擺盤幾靚,好重smoke。甜品Tiramisu 用deconstructed 既擺盤,望落去好modern。mascarpone cheese 食落軟滑,配上脆脆既餅乾碎、焦糖片、手指餅,口感比普通tiramisu 豐富。而且手指餅浸左酒,食落又有香濃咖啡味,好滿足!

2019-07-16 70 views
放工打算同朋友到中環蘭桂坊搵間餐廳食個晚飯傾下計😬行經安和里,條街比較靜,我以為只會有比較細的餐廳,記得有朋友講過呢度有間餐廳食物不錯的,所以希望一試!去到呢間餐廳眼前一亮,原來是間很有心思,環境不錯的餐廳,兩邊有bar枱,也是happy hour的好地方!聽說這餐廳主打生蠔,所以當然要試一試!而且晚上6-9點有七折,於是我們先叫半打試試,侍應介紹了今日推介的幾款生蠔,我喜歡creamy 的,American Pearl 及 Shimonse Ki, 真的很creamy 和飽滿、又不會太膩;朋友喜歡海水味,那New Zealand Rock 果然令我們有置身於太平洋的感覺。生蠔又大隻又超級新鮮,配上白酒一流!真係好正呀!💪🏻另外Tapas 在6-9時也會做七折優惠,我們當然唔執輸,點了香煎牛脷,OMG! 😍那牛脷軟林林,但又充滿肉香,入口軟綿綿,若調味稍稍濃一點更好。接下來我們各叫了主菜豬扒及法式鴨脾!😋那香草豬扒,據Waiter 說,是來自日本,厚切、煮至八九成熟,令到豬扒肉汁被鎖住得來又不至於太韌,因為一般豬扒都流於太硬,因為要煮熟。但這兒的豬扒,便沒有這個缺點。啊,值得一題,半

接下來我們各叫了主菜豬扒及法式鴨脾!😋那香草豬扒,據Waiter 說,是來自日本,厚切、煮至八九成熟,令到豬扒肉汁被鎖住得來又不至於太韌,因為一般豬扒都流於太硬,因為要煮熟。但這兒的豬扒,便沒有這個缺點。啊,值得一題,半碟的火箭菜很新鮮,很好味。

朋友點了法式油封鴨脾,這是一道很難做的菜,相當考功夫。但這裏的Confeit, 做到外皮脆,內肉嫰滑。醃料包含了香草,在焗熱的時候,令塗上了Cinnamon, 令到皮不但脆,更有甜絲絲的感覺。超級好味👍真係值得推介

整體食物質素比預期高!比美fine dinning的質素!特別6-9點 生蠔,tapas,Draught beer都有七節!下次會再同朋友來!

生蠔

Roasted  Yamato  pork  chop
Grilled  ox  tongue
French  duck  leg  confit
2019-07-14 55 views
番左一個禮拜工,放假梗係要食番d 好野啦! 今日黎中環食西餐!要推一推!有個oyster bar 🥰叫左幾隻試下😎 佢分別有幾款係creamy d 有海水味淡至重d,我唔係太好重海水味, 就點左2 隻較creamy同1 隻海水味試下。 每隻都食出好新鮮,好鮮甜好好味! 蠔味十足! 好正!!我就較鍾意日本來的 shimonoseki , 蠔身都幾大隻食落好rich🥰👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有幾款oyster 醬,左面起 wine+洋蔥, oyster , lemon, 最右面係較特別,新鮮製的,唔記得左個名,但味道食落會有少少似wasabi咁少少嗆鼻Crab cake - 左面係粟米沙律, crab cake 滿滿蟹似,煎得好脆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Grilled seafood - 有青口, 蜆,蝦,八爪魚。 食落去係熟之如熟度岩岩好,仲帶點軟熟,而且海鮮都好鮮,好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

有個oyster bar 🥰