2023-02-09 194 views
黃金廚房 (深水埗).▪️黃金二人餐▪️$488.男朋友鼻塞塞,叫翻個胡椒豬肚湯比佢,暖下身,入面有大量酸菜,豬肚同埋黑椒粒。揀完個湯底,套餐仲包以下配料:.▪️極級霜降牛頸脊▪️.牛頸脊好出色,少少偏肥反而入口半化,肉味唔算重勝在肉質夠嫩滑.▪️手打蝦滑拼墨魚滑▪️.兩者都非常爽同彈牙,個人更喜歡墨魚滑有墨魚粒粒.▪️爽滑魚皮餃▪️.魚皮餃大大粒.▪️野菌什菜盤▪️.有生菜🥬冬菇,粟米,金菇,雞脾菇等.▪️日本稻庭烏冬▪️.有兩個烏冬比你作為主食📌 黃金廚房 (深水埗)深水埗欽州街94號黃金中心商場一樓全層.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
黃金廚房 (深水埗)

▪️黃金二人餐▪️$488
揀完個湯底,套餐仲包以下配料:

▪️極級霜降牛頸脊▪️
▪️手打蝦滑拼墨魚滑▪️
兩者都非常爽同彈牙,個人更喜歡墨魚滑有墨魚粒粒

▪️爽滑魚皮餃▪️
魚皮餃大大粒

▪️野菌什菜盤▪️
有生菜🥬冬菇,粟米,金菇,雞脾菇等
▪️日本稻庭烏冬▪️
有兩個烏冬比你作為主食

📌 黃金廚房 (深水埗)
深水埗欽州街94號黃金中心商場一樓全層
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
1K
2023-02-02 334 views
未過完邊爐癮,就已經回暖不過咁嘅天氣更容易病親,打個進補邊爐就啱晒呢間二人餐食到飽,價錢幾抵,就有半隻雞嘅雞鍋大胃揀咗清甜椰子雞鍋,半隻雞都大份,由於係果園走地雞,肉質好嫩湯底好濃椰香,大胃之母係咁嚼啲椰子話好清甜呢個餐有埋極級霜降牛頸脊,話就話係細份,上到檯都幾大碟塊塊肉都好大塊,牛香出眾日本稻庭烏冬用嚟吸收吓雞鍋湯汁淥幾淥就透透地彈彈地,唔使調味都好夠味手打蝦滑拼墨魚滑都好大條,每條夠分六大粒,非常彈牙鮮香,仲有啲晶瑩透亮𠻹爽滑魚皮餃都好大粒,唔似出面買嚟嘅貨,魚皮好彈,餡料好香口,又唔會縮水野菌雜菜盤擺盤好整齊,令到唔鍾意食菜嘅大胃都主動聽話咁食好多蔬菜同菇類,鮮綠又爽口
未過完邊爐癮,就已經回暖

不過咁嘅天氣更容易病親,打個進補邊爐就啱晒

呢間二人餐食到飽,價錢幾抵,就有半隻雞嘅雞鍋

黃金二人套餐

湯底好濃椰香,大胃之母係咁嚼啲椰子話好清甜

呢個餐有埋極級霜降牛頸脊,話就話係細份,上到檯都幾大碟

塊塊肉都好大塊,牛香出眾

日本稻庭烏冬用嚟吸收吓雞鍋湯汁

淥幾淥就透透地彈彈地,唔使調味都好夠味

2023-02-01
$268 (Dinner)
黃金二人套餐
今日專程陪朋友去深水埗行黃金廣場行咗成個下晝,佢買咗啲電子產品🖥️💽💿📀📱⌚️⌨️🎮,我自己無咩打開機,比較少研究呢啲,不過聽聽下都覺得幾得意!🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️我哋見行到攰攰地,想坐低一陣,見到附近有間火鍋店好似幾多人行上去,就跟人盲中中咁衝咗上去,結果試下又幾好食喎!😋火鍋🍲有好多款火鍋湯底可以揀,我揀咗番茄薯仔牛坑腩湯底 $188 🍅🥔🍖,撈起有好幾舊牛坑腩,啲肉質仲係好高質,一啲都唔會好鞋身!豬頸肉一碟 $48 好抵食,份量好多,大家記得跟我嗌,我哋嫌一碟唔夠食添啊!🤣 最鍾意呢度嘅豬頸肉夠大塊,而且仲有少少脂肪,好爽好正!呢度主打生猛海鮮,餐廳中間位置擺放左一個超級巨大嘅海鮮魚缸🐠🐟🐬🐡🐳。啲海鮮款式有好多,我哋揀咗珍珠蚌 $108 試吓!蚌肉已經切咗一片片薄片,所以可以輕輕放入去湯底入邊圾下,淥1、2分鐘已經熟透,肉質都幾鮮甜爽彈!自家製鮮蝦雲吞 $60 都唔錯,蝦肉好爽甜,皮夠薄,一共有六粒!♨️豬皮 $38 都有好多塊,仲要係厚切‼️ 欣賞每塊啲豬皮毛都清得幾乾淨!稻庭烏冬 $32 好滑身,淥完都keep住繼續咁煙韌,我哋連續食咗兩個烏冬麵!🙈😋全晚最正係呢度打邊爐嘅環境好寬敞舒適

全晚最正係呢度打邊爐嘅環境好寬敞舒適,唔會好似有啲火鍋店,絕對唔噏耷,一路飲茶一路歎火鍋好正!🥳

📍深水埗欽州街94號黃金中心商場一樓全層
黃金廚房 黃金二人套餐($488)包咗半隻雞做湯底,可以揀胡椒豬肚、椰子雞、麻辣雞鍋、同藥膳醉雞🥘我哋揀咗椰子雞🥥 椰子湯底好出,一打開蓋已經聞到香噴噴椰子味😋而雞係足料半隻咁另上,方便控制火喉,唔會煮得太耐🔥包咗極級霜降牛頸脊(小)、手打蝦滑拼墨魚滑、爽滑魚皮餃、野菌什菜盤同日本稻庭烏冬🥩牛頸脊肥瘦適中,食落有口感而且有牛味,掂檔🫶🏻手打蝦滑拼墨魚滑,兩款都係自己DIY,蝦滑食落重蝦味,兩款都彈牙🦐另外加咗人氣脆響鈴($48)🔔比起出面嘅厚身,浸落湯底湯到,吸收哂啲精華,又不失脆口,大推介🙌🏻套餐份量兩個人啱啱好,味道正常發揮,整體都唔錯🤙🏻
黃金廚房

黃金二人套餐($488)

黃金二人套餐

牛頸脊肥瘦適中,食落有口感而且有牛味,掂檔🫶🏻

套餐份量兩個人啱啱好,味道正常發揮,整體都唔錯🤙🏻
2023-01-30 139 views
深水埗地道打邊爐,座位寬躺,如果打邊爐做每一枱都有一個set 好既爐。三個人在一個黃金二人餐加兩樣嘢食,都食得好飽。黃金二人套餐(HKD$488)包括:清甜椰子雞鍋 : 陣陣嘅椰香味,再加上小小嘅藥材,仲有半隻走地鮮雞放落去打邊爐。極級霜降牛頸脊,牛肉好鮮嫩,仲有少少牛蘇味,肉質仲好彈牙,一啲都唔韌。手打蝦滑拼墨魚滑,蝦同墨魚滑都好新鮮,煮內咗都唔覺得硬,仲好爽口。爽滑魚皮餃,每隻魚皮餃嘅皮都唔算好厚,仲好Q彈,真係可以當乒乓波咁打😂😂雜菜盤同日本稻庭烏冬,烏冬粗幼度適中好滑,一啜就可以成條啜入口。我仲加咗個芝士腸同埋響鈴,肯定炸到金黃色,好香脆。

三個人在一個黃金二人餐加兩樣嘢食,都食得好飽。

黃金二人套餐(HKD$488)包括:

我仲加咗個芝士腸同埋響鈴,肯定炸到金黃色,好香脆。

稻庭烏冬
極級霜降牛頸脊
走地雞
清甜椰子雞鍋
2023-01-23 135 views
🧧🥰💕Happy CNY! 過年前同家人食團年飯,揀左食火鍋!😀😀地點方便、唔想食放題,呢間都好唔錯👍🐮牛肉都有幾款!!最愛牛坑腩片, 中間有彈口嘅筋肉,好夠嫩,因為非常新鮮,所以唔使煮太耐,食得安心🥰💕#極級霜降牛頸脊,肉嫩、脂肪都夠,單點$268,真心合理,唔係得八片嗰啲囉🤣🤣🤣🤣🍲先黎個湯底, menu都有成十款俾我地揀,我地揀左鴛鴦鍋!四川麻辣鴨血鍋同香荽皮蛋豆腐湯😆因為同行有人唔食鴨血,所以走咗鴨血🤓🤓個芫荽湯底好夠味,根本唔需要轉醬料,😜😜平時乜嘢都點豉油嘅家人,都話唔使再加味😎有味但唔係咸喎,唔錯👍🐄🐂手打牛丸又係非常鬆軟, 寫明「手打牛丸」, 好可靠,因為同行家人對牛丸有研究,彈口得黎 😎唔會實實😜總結: 回頭機會極高😎#火鍋 #團年飯 #圍爐 #牛 #手打牛丸 #牛坑腩 #霜降牛肉 #foofies #hkfoodies #hotpot #單點菜單 #小菜 #中式餐廳 #晚餐 #打邊爐 #深水埗美食 #foodsearch #explorehk

🐮牛肉都有幾款!!

總結: 回頭機會極高😎

2023-01-16
$350 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2023-01-22 96 views
理,唔係得八片嗰啲囉🤣🤣🤣🤣🍲先黎個湯底, menu都有成十款俾我地揀,我地揀左鴛鴦鍋!四川麻辣鴨血鍋同香荽皮蛋豆腐湯😆因為同行有人唔食鴨血,所以走咗鴨血🤓🤓個芫荽湯底好夠味,根本唔需要轉醬料,😜😜平時乜嘢都點豉油嘅家人,都話唔使再加味😎有味但唔係咸喎,唔錯👍🐄🐂手打牛丸又係非常鬆軟, 寫明「手打牛丸」, 好可靠,因為同行家人對牛丸有研究,彈口得黎 😎唔會實實😜終結:價錢合理、CP值高#火鍋 #圍爐 #牛 #手打牛丸 #牛坑腩 #霜降牛肉 #hotpot #單點菜單 #小菜 #中式餐廳 #晚餐 #打邊爐 #深水埗美食
理,唔係得八片嗰啲囉🤣🤣🤣🤣

終結:價錢合理、CP值高

2023-01-16
$388 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 頂級美國肥牛
2023-01-20 81 views
勁抵食嘅打邊爐😆去開深水埗,咁啱見到呢間轉角位嘅打邊爐店😎好耐冇食過港式打邊爐,就入咗去枱櫈都好闊落,張枱好大,好夠位擺嘢,我哋四個人,嗌咗兩碟牛,一碟羊,仲有碟香茜牛丸,芫荽湯底,雖然我平時就唔係好食芫荽,但係呢個湯底,我都接受到,如果你另一半都係好鍾意食芫荽嘅,不妨試吓呢個湯底😜碟牛好新鮮,好有牛味,唔會切得太厚,口感非常好👍🏻一咬就溶😋另外啲羊一啲都唔酥,最好食係個烏冬,入晒味😎呢個價錢呢個質素,真係冇得輸
勁抵食嘅打邊爐😆

呢個價錢呢個質素,真係冇得輸
2023-01-19 73 views
🥶咁嘅天時唔打邊爐打咩呀😎🥘🤑平時貪平去得多放題邊爐🥩😧今日體驗到單點嘅威力😧嗌左佢一個二人餐抵啲吖嘛😂哇嚟到😲個肉靚到😦啲魚滑蝦滑靚到😲啲魚皮餃靚到🤩最難得嘅係個鍋底係真係一個湯底🥘唔是普通嗰啲有味水😂佢係烚完上嚟啲野真係豉油都唔洗點🤩上嚟就已經好味食得啲蝦滑鯪魚滑墨魚滑本身已經調左味😋上嚟爽口彈牙鮮甜一入口就係正啲肉就你眼見咁靚啦😎冇咩批評位btw佢有牛坑腩片嗌有條爽筋咁都幾正‼️最最最最最特別推介‼️🤜🏻手打牛丸🐃⚽️敢問咁多位有幾耐未食過會爆肉汁嘅牛丸🤩佢真係鬆軟鮮味有牛香仲有肉汁😲to my surprise真心推薦唔好講笑堅好食食過單點真係返唔到轉頭認真👏🏼btw火鍋鋪仲有靚稻庭烏冬真係難得有料有料大鄉里又出城👍🏻肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #火鍋 #hotpot #打邊爐 #深水埗 #黃金廚房 #麻辣鍋 #麻辣火鍋 #香菜 #手打牛丸 #魚皮
🥶咁嘅天時唔打邊爐打咩呀😎🥘

btw火鍋鋪仲有靚稻庭烏冬真係難得
有料有料
大鄉里又出城👍🏻

肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #火鍋 #hotpot #打邊爐 #深水埗 #黃金廚房 #麻辣鍋 #麻辣火鍋 #香菜 #手打牛丸 #魚皮餃 #牛坑腩 #沾醬 #性價比高
2023-01-18 64 views
同朋友砌完電腦之後,就比一間有得打邊爐嘅黃金廚房吸引咗。佢就喺黃金商場正上方,超近地鐵,亦都好近買電腦嘅地方。我哋幾丁友就叫咗好多樣嘢,當中包括芫荽皮蛋豆腐湯底 ($88),肥牛($88),豬頸肉($48),同野菌雜菜盤($48)等等,每樣大份又抵食,價錢唔貴,值得再嚟而且味道都唔錯環境尚算可以,係茶樓嘅感覺,但係會坐得比較寬敞,所以完全唔驚逼,食完亦會唔好大陣味,而且一嚟佢會問你飲咩茶,所以會有得水仙普洱等等嘅茶,對於我依種想飲杯茶,然後食少少嘢嘅人來講都幾啱👍
同朋友砌完電腦之後,就比一間有得打邊爐嘅黃金廚房吸引咗。
佢就喺黃金商場正上方,超近地鐵,亦都好近買電腦嘅地方。
而且味道都唔錯
2023-01-18 68 views
我望到黃金商場上邊有一間打邊爐,摸完個價錢之後又覺得幾抵食,同平時放題嘅價差唔多對於我呢啲食得少嘅人來講,每樣餸計價錢會係平過食放題,而且食物質素通常都會比放題好,所以我都幾鍾意佢呢一種打邊爐點食飯普通咁叫過湯底同埋牛肉最平都只不過係$88起,而且都足料大份,豬頸肉同埋蔬菜拼盤都係$48,咁當然如果你想啲肉再靚啲嘅話,個價錢就要再貴啲啦。對於我呢種好易Bowie我好鍾意同朋友一齊打邊爐嘅人嚟講,真心抵食過放題,而且環境都坐得梳啲,唔洗坐到好逼😍😍

2023-01-18 52 views
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷️黃金廚房@深水埗陪朋友在附近買完電腦後就到火鍋店大吃一番,深水埗有著絕多隱世好店,不只是Cafe,原來這間火鍋店也不錯,從此以後又多個選擇💁🏻椰子雞鍋湯底 + 半隻雞🐣一上桌椰子的香味漂進了鼻孔,聞著非常清甜,另外侍應姐姐很溫馨的提示我們,雞在下鍋及水滾後,隔一會就可以食,非常貼心雞肉非常柔嫩,而就算煮的時間久了也是非常嫩滑,最怕吃到很硬的雞,非常出色💁🏻手切鮮滑牛肉❤️香味極濃,牛肉切得厚薄適中,煮的時間不用過長,十分彈牙爽口超級出色,必點🫶🏻🫶🏻💁🏻極級霜降牛頸脊❤️牛頸脊的油脂與肉質配搭得剛剛好,肉質柔嫩💁🏻爽脆豬頸肉❤️豬頸肉串燒吃得多,但火鍋也是第一次吃。豬頸肉較為厚身,但是也無妨他的爽口,原來做火鍋材料也是十分不錯的選擇💁🏻黃金四寶丸💁🏻手打蝦滑&墨魚滑❤️💁🏻順德鯪魚滑💁🏻魚皮餃極度欣賞他的蝦滑以及墨魚滑,非常爽口彈牙。而鯪魚滑也很不錯,竟然一點骨也沒有中間夾雜了一點芫荽,喜歡吃芫荽的朋友可以一試💁🏻雜菇蔬菜拼盤💁🏻唐生菜💁🏻超甜粟米❤️粟米超級甜,在拼盤內包含粟米,但也忍不住再多點一碟,用椰子雞湯來煮後,特別入味💁🏻醬料醬油的味道較為淡,
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷️黃金廚房@深水埗

💁🏻椰子雞鍋湯底 + 半隻雞🐣

💁🏻手切鮮滑牛肉❤️

💁🏻極級霜降牛頸脊❤️
牛頸脊的油脂與肉質配搭得剛剛好,肉質柔嫩

💁🏻爽脆豬頸肉❤️

💁🏻雜菇蔬菜拼盤
💁🏻唐生菜
💁🏻超甜粟米❤️

💁🏻醬料
醬油的味道較為淡,若果再濃一點相信會更佳

是否推薦↩️?
✅絕對會再次光顧,由於朋友正在戒口不能吃海鮮,看見他的海鮮也是十分新鮮超級誘人,下次必須要試一下

🏷️黃金廚房
深水埗D2出口▶️欽州街94號黃金中心商場一樓全層
  • 手切牛肉
2023-01-16 65 views
🍽️ 黃金廚房📍地址: 深水埗欽州街94號黃金中心商場一樓全層陪朋友行咗好耐深水埗 勁肚餓 就去了附近這間餐廳用膳😋👉🏻黃金二人套餐 $488今次揀了清甜椰子雞鍋做湯底 不要以為半隻雞好細份 其實比想像中多 仲要差不多啖啖肉 仲要超好食 🤤 就算煲到最後 隻雞口感仲好滑 不會乾柴柴 加上浸在椰子湯中 吸收晒椰子精華🥥 又香又甜 而椰子不會太硬 另外幾碟打邊爐配料都十分豐富 極級霜降牛頸脊薄得來超好食 😋 手打蝦滑配墨魚滑超長超多 每條都喜愛一隻手掌✋🏼咁長 魚皮餃爽得嚟唔會太韌,又唔會有腥味 野菌什菜盤有菠菜生菜冬菇等等 滿到要用手先拎到生菜出來 如果平時大食個話 仲有兩個煙煙韌韌的日本稻庭烏冬添 諗起都舐舐脷👅👉🏻火-爽脆豬頸肉 $48豬頸肉有少少厚,可能要淥耐啲先熟👉🏻火-鮮滑牛肉 $88手打鮮滑牛肉 香味極濃 👉🏻火-黃金四寶丸 $108爽口彈牙,多肉多汁 👉🏻火-唐生菜 $32普通唐生菜👉🏻火-順德鯪魚滑 $68滑得來沒有骨刺 十分驚喜 值得讚嘆👉🏻火-超甜粟米 $32要來做湯底一流 不過要小心太熱會淥傷個嘴👉🏻茶芥醬油(位)$15each豉油反而冇想像中咁突有味 較一般 個
🍽️ 黃金廚房

📍地址: 深水埗欽州街94號黃金中心商場一樓全層

陪朋友行咗好耐深水埗 勁肚餓 就去了附近這間餐廳用膳

😋
👉🏻黃金二人套餐 $488

👉🏻火-爽脆豬頸肉 $48
豬頸肉有少少厚,可能要淥耐啲先熟

👉🏻火-鮮滑牛肉 $88

滑得來沒有骨刺 十分驚喜 值得讚嘆

👉🏻火-超甜粟米 $32
要來做湯底一流 不過要小心太熱會淥傷個嘴

👉🏻茶芥醬油(位)$15each
豉油反而冇想像中咁突有味 較一般 個人認為直接配湯底食比較好味

好味指數: 3.5/5
性價比: 3.5/5 有加一
環境: 4/5 有廁所 🚽
喺黃金格完價肚仔餓,發現原來商場仲有餐廳,即管試一試佢~叫左個黃金二人套餐 $488,揀完湯底就乜都唔洗揀,係唔想用腦之選😬~🌖清甜椰子雞鍋🐔(半隻)湯底清甜,椰子🥥味濃,另帶點中藥嘅甘味;一開始先兩碗落肚暖下胃,放雞落鍋後,湯底味道變濃但亦會變油;如果想食嫩雞的話,建議分開幾次,續次放少量雞肉,免得雞件喺火鍋內等人變得乾柴。🌖極級霜降牛頸脊🐮(小)牛頸脊牛味重,較厚嘅肉片就有咬口,較薄身嘅肉片就較為淋滑,一碟食到曬兩種口感👍🏻。🌖手打蝦滑🦐拼墨魚滑🦑蝦滑同墨魚滑都好真材實料又彈牙,其中蝦滑嘅蝦味尤其突出,推介👍🏻。🌗爽滑魚皮餃魚皮餃外皮略帶韌性,內餡飽滿。🌖野菌什菜盤菜盤有金菇、菜脾菇、冬菇、生菜🥬等,底下仲有粟米🌽,多得店員提醒先有提前加入火鍋之中,唔係到最後先發現就會要坐多十五分鐘先食得😅。🌗日本稻庭烏冬:食到尾聲先至放烏冬,由於湯底變得濃縮,所以烏冬有點太鹹😐,呢個真係自己嘅問題🫣,大家真係唔好怕麻煩,需要時真係要叫店員加水。

🌖清甜椰子雞鍋🐔(半隻)

🌖極級霜降牛頸脊🐮(小)

🌖手打蝦滑🦐拼墨魚滑🦑

🌗爽滑魚皮餃
魚皮餃外皮略帶韌性,內餡飽滿。

🌖野菌什菜盤

$269 (Dinner)
2023-01-13 117 views
屋企人食過幾次好推介,咁我就叫佢哋帶我嚟食。黃金電梯一上就到,新裝修,中間有幾張圓檯食小菜,靠邊幾張卡位打邊爐,再入幾張卡位係蒸鍋,星期三6點坐咗2,3檯客。2.5小時蒸鍋星期一至四368,星期五至日428,粥底三選一,我地要咗淮山粥,侍應檯底加水,鍋落定米煲粥,海鮮拼盆六選四,有蠔,龍躉….我地就要咗扇貝,蝦🦐,聖子同鮑魚,另外餐已包龍蝦及蜆,海鮮🦞併盆嚟到賣相好靚👍蒜蓉粉絲配扇貝無得輸龍蝦同鮑魚都新鮮餐亦含乳鴿每位半隻,燒得好香配料仼點,款很多,黑毛豬,粟米,茄子,馬拉糕…當中最欣賞墨丸,好彈牙。鍋上蒸海鮮所有精華落粥底👍走時差唔多滿座,人手唔多夠😅
屋企人食過幾次好推介,咁我就叫佢哋帶我嚟食。

蒜蓉粉絲配扇貝無得輸

龍蝦同鮑魚都新鮮

餐亦含乳鴿每位半隻,燒得好香

鍋上蒸海鮮所有精華落粥底👍

走時差唔多滿座,人手唔多夠😅
2023-01-11
$405 (Dinner)