推介🇹🇭泰餐❤️性價比午市飽肚套餐精選🉐食到捧腹系列🤰🏻————-分店將軍澳同紅磡都有,成為婚前我一個月食左6次既飯堂🤣👉🏻1. 豬手海南雞雙併飯:$50配湯、飲品!大大碟,好飽!🉐豬手肉鹵得入味味,肥瘦皆有👏🏻配埋個汁幾正😋😋重有半份份係海南雞,下面重手飯,細食女生絕對可當兩餐‼️ 👉🏻2. 海南雞飯$55 ,配青芒果🥭沙律、椰奶雞湯、飲品🤤🤤個椰奶雞湯幾出色👏🏻👏🏻🉐雞肉嫩滑‼️油食正常,唔會過油👌🏻 👉🏻3. 白咖喱豬扒飯配椒鹽豆腐😝$50+5 雖然呢一個八咖喱豬扒飯不及沙嗲王,但係佢個豬扒都炸得幾香果汁入邊有薯仔同洋蔥帶起咗成個香味‼️所以老公連續食咗三次🤤🤤🤤👉🏻整體來講呢系好抵食,呢度都屬於中上,同埋超級飽肚‼️‼️——————-⭐️Set lunch $50-55 ⭐️連湯飲品小食金坊泰國美食🇹🇭
推介🇹🇭泰餐❤️性價比午市飽肚套餐精選🉐食到捧腹系列🤰🏻
————-
分店將軍澳同紅磡都有,成為婚前我一個月食左6次既飯堂🤣

豬手肉鹵得入味味,肥瘦皆有👏🏻配埋個汁幾正😋😋
重有半份份係海南雞,下面重手飯,細食女生絕對可當兩餐‼️

——————-
⭐️Set lunch $50-55 ⭐️
連湯飲品小食
金坊泰國美食🇹🇭
2019-04-25 284 views
Before, my friend ate this restaurant and found that it is very delicious. Then, I came to this restaurant and try for it. Originally, I dun think it will have very bad taste but however, I order a noodles to eat. And after that I decide not to go to this restaurant again. Firstly, the food really taste bad, there were so little beef and noodles, and the soup is really bad, I really dun know what I am eating. Also, the drink is extremely sweet.😰Secondly, there are many many mosquitos around me and flying all the time, ill, do disgusting. 🤭Thirdly, the food are so expensive, at least $40 per person.😪 Fourthly, the staff are impolite. Therefore, I will never go to this restaurant to eat again.
今日係學校同同學做完功課後已經三四點了,我們因為忘記左食午飯而十分肚餓。係遊走黃埔、正諗住邊到有份量大一啲嘅下午茶餐能滿足我地這依啲大食鬼時,發現金坊嘅午餐係直至到五時半架!我地立刻進去了,並點了白咖喱豬頸肉飯和紅咖喱牛腩飯。白咖喱椰味濃郁,鹹中帶甜,十分可口。豬頸肉質嫩爽口、有嚼勁,混著白咖哩汁野十分美味,適合唔食辣嘅朋友仔。而紅咖喱汁則辣味充足,味道濃烈,令人十分開胃。牛腩亦新鮮嫩口且份量充足。仲有個冬蔭公湯好好飲!身為食辣仔覺得其辣味更加充足同濃烈,亦不會太鹹同不會有味精味。
2019-01-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-01-12 487 views
尋日lunch又去左搵食忽然間好想食泰國菜所以去左附近既金坊叫左:海南雞豬頸肉飯金坊係其中一間成日食lunch既餐廳點解?因為味道有水準分量夠多價錢夠公道海南雞好滑,配埋秘製酸辣汁特別惹味豬頸肉好爽口,亦有特別醬料配搭成個飯激多肉食完超滿足一定唔會吊癮送埋野飲埋單都係50蚊咋!相信好快又會去食
尋日lunch又去左搵食

忽然間好想食泰國菜
所以去左附近既金坊
叫左:海南雞豬頸肉飯

金坊係其中一間成日食lunch既餐廳
點解?因為味道有水準
分量夠多
價錢夠公道

海南雞好滑,配埋秘製酸辣汁特別惹味

豬頸肉好爽口,亦有特別醬料配搭
成個飯激多肉
食完超滿足一定唔會吊癮
送埋野飲埋單都係50蚊咋!

相信好快又會去食

2019-01-11
$50 (Lunch)
2018-12-25 365 views
綠咖喱都似係響印度菜見得多,泰式綠咖喱令我充滿遐想,泰式咖喱永遠有種香氣,呢種香氣主要依靠椰汁調配而成。咖喱辛辣中有椰香甜味,質感亦較厚身。配送嘅冬陰公湯夠晒辛辣,亦有一浸辣椒膏辣油作浮面,絕對唔似出邊得啲水「揸流攤」亦飲得出有草菇及海鮮嘅鮮味。碟頭咖喱飯,眼見螢光嘅綠色確實有啲嚇親,但食真啲,千層塔香氣,香辣椰汁咖喱配上大大嚿牛腩,牛腩肉質鮮嫩唔靱,配上白飯,夠滋味。

2018-12-10 412 views
今日係星期日嘅兩點鐘諗住是但搵一間食下午茶見佢個下午茶$36有小食有面有嘢飲就入咗去食 本身喺度品知叫午餐定係下午茶因為午餐係$48 包嘢飲同埋一碗湯 每日嘅午餐套餐都唔同 見到人哋嘅午餐大大碟我諗住個下午茶份量都唔少啦都係爭$12姐 首先就上咗個小食先我就揀咗第一款我首先就上咗個小息先我就揀咗咖喱配蒜蓉包冇咩可以挑剔幾好食 但係個咖喱汁有少少淡好似溝左水咁 幫我玩豬頸肉朱紅河粉到咗 我真係嘩咗出嚟點解? 係因為碗野仲細過我隻手掌 望住我嗰碗只係大飯碗小小嘅河粉 同埋成枱人都係食一大大碟飯嘅午餐 我就知中咗伏連隔離Aeon煲飯嘅嬸嬸都話「哇使唔使咁細碗」 所以下次再嚟食我一定唔會再叫下午茶 就算唔肚餓都要叫午餐🥣
今日係星期日嘅兩點鐘諗住是但搵一間食下午茶

冇咩可以挑剔幾好食 但係個咖喱汁有少少淡好似溝左水咁

幫我玩豬頸肉朱紅河粉到咗
我真係嘩咗出嚟

連隔離Aeon煲飯嘅嬸嬸都話「哇使唔使咁細碗」
所以下次再嚟食我一定唔會再叫下午茶 就算唔肚餓都要叫午餐🥣
2018-10-30 462 views
甚少食泰菜既我, 見朋友叫到就去試一試。白咖喱香茅豬扒飯$48呢個真係食過返尋味,白咖喱整得非常之香,豬扒亦煮得好味,好有咬口,加上飯、咖喱、豬扒嘅份量都好多,總括來講性價比極高!跟餐加$6就有得飲呢個龍眼冰。平時好少聽過有龍眼冰飲,今次試過發覺隻味未必個個頂得順,有啲甜不過都算可以接受。
甚少食泰菜既我, 見朋友叫到就去試一試。

白咖喱香茅豬扒飯$48

2018-10-28 379 views
睇戲前先黎食個午餐,初到貴景,唔知有咩好食,睇左陣就落單啦,點知落完單後2分鐘,店員遞上下午茶餐牌,哈哈,只好安慰午餐貴啲但大份啲嘅。見隔離枱有水飲,我地又問侍應姐姐要啦,點知佢叫我地自去人地張枱度拎就得㗎啦,咁得意?咁好啦,我地不問自取啦,多謝~泰式炒通菜(+$5)跟餐可以加小食,要左個炒菜,雖然隻碟係豉油碟size,但炒得幾好味,個汁夠哂濃。冬蔭功湯香茅豬扒金邊粉($45)朋友要左湯粉,一睇就知個冬蔭功湯……唔掂啦,淡黃色,唔酸唔辣無香茅味,仲要水歸水路,差。一早煮好嘅金邊粉就咁放入湯度,仲係一舊咁,可以當麵包點湯咁食。黃咖哩豬肉飯($48)自己要左特餐,份量極大,一大碗咖哩同飯。咖哩好重椰奶味,但好稀,係一碗咖哩湯黎,肉片叫住係幾嫩滑,味道合格。超多飯,咖哩汁又多,可以整到變成湯飯,食完飽到今晚。凍檸茶正正常常,勝在凍飲不用加錢,同夠哂大杯,天氣熱飲佢一流。食物味道唔講,算係價錢合理份量大,一定食得飽。
泰式炒通菜(+$5)
冬蔭功湯香茅豬扒金邊粉($45)
黃咖哩豬肉飯($48)
自己要左特餐,份量極大,一大碗咖哩同飯。
超多飯,咖哩汁又多,可以整到變成湯飯,食完飽到今晚。

食物味道唔講,算係價錢合理份量大,一定食得飽。
2018-10-14
$50 (Lunch)
2018-10-08 359 views
金坊係荃灣咁出名,相信好多人唔係住荃灣都有去食過係黃埔行完街之後有d雅興過左民泰街個邊揾食,見到係來自荃灣既金坊喎~一於入去會一會佢唔知道係咪紅磡呢頭太多好野食,呢間金坊同荃灣個間既人氣真係差好遠,都唔洗等位仲要係門口拉客不過講真呢一入去間餐廳真係唔係好舒服,因為有陣味道,d 味似係漂白水放耐左有d upup 地既臭味咁之後地下又好似污污糟糟咁,好彩今日唔係著拖鞋咋講完餐廳環境就講野食啦係門口已經見到有新餸既廣告,就係香辣汁炒花膠!花膠呢樣食材真係好好食呢,貴價花膠有佢既淋,平價花膠都有佢既chewy 上菜啦!!好香呀!!泰式香辣汁好香又惹味,仲有d 洋蔥、三色椒一齊落穫炒d 花膠既份量好多無渣流灘叫呢個餸係highly recommend 叫啤酒的,因為辣辣地個餸又熱呢飲啤酒係好適合不過d 花膠始終係平價野,所以都有佢缺點既就係花膠入面有d 硬硬地既野,好似有殼咁。而且d 花膠有d 硬呀,未免太過chewy 啦食到口都攰埋呢個餸既份量真係好多,可以四個人share黎食,咁樣牙較無咁攰可以食得enjoy d
金坊係荃灣咁出名,相信好多人唔係住荃灣都有去食過

一於入去會一會佢

之後地下又好似污污糟糟咁,好彩今日唔係著拖鞋咋

講完餐廳環境就講野食啦

係門口已經見到有新餸既廣告,就係香辣汁炒花膠!

泰式香辣汁炒花膠

上菜啦!!好香呀!!

泰式香辣汁好香又惹味,仲有d 洋蔥、三色椒一齊落穫炒

d 花膠既份量好多無渣流灘

不過d 花膠始終係平價野,所以都有佢缺點既

2018-10-06
$100 (Dinner)
2018-10-07 283 views
本人是晚10月7日已訂了三位六點半 ,當時6點20分已經有兩位到了, 以他們的規矩有半數人以上可以入座,但直至等到6時35分,沒有座位給本人,本人問門口侍應生還需要等幾耐時間才能入座,她給我的答案是要等多一陣,我再一次問她要等幾耐,本人已訂了座位為何沒有座位給本人,她說定了坐位都要等, 唔知要等幾耐, 今時今日咁嘅餐飲服務 極差, 本人訂咗枱與未訂枱有什麼分別呢咁本人何需要訂枱呢? 而沒有訂座的客人可即時安排入座😤😤😤
2018-10-07
Type of Meal
Dinner
話說紅磡有間食開既泰國小店執左(其實執左好耐)想食泰菜而門口姐姐又非常殷勤,笑容滿面,門面幾靚,就揀左,平日夜晚幾旺場,入遲一張就要等入到去裝修算係相當唔錯,幾有特式又夠泰,侍應都係泰國人多,有講泰文坐落都舒服既,位亦企理,服務都ok好,笑容親切餐牌花多眼亂,有傳統野,亦有時令推介,望落去都好吸晴亦俾佢吸引左叫左條推介既魚野食黎之前有個大讚位,叫左象啤,黎到時俾埋個玻璃杯而個杯係象啤杯成日都話飲咩啤酒就要俾返個隻杯,一來襯,二來人地設計個杯係會突出返佢隻啤酒既味道同特色係外國依啲係基本先黎左個乾炒雞肉河,味道唔錯,正常泰野,好肚餓既關係加左分份量都幾多下既,亦夠乾身之後黎既就係燒豬頸肉,風味幾唔錯,酸辣味都幾正如果咸味或者魚露味出啲就會更正,份量就頸多,食極都食唔晒最後就係被推介既冬陰公湯大眼雞,本身想食明爐烏頭,但佢個menu影到依個好靚,又有個爐,又話時令食大眼雞,所以叫左,黎到個樣係靚同有派頭既重點黎喇,個湯濃到漿咁,食落口都唔知係飲汁定食啫喱,個味與其話冬陰公不如話係咕嚕肉汁好似將李錦記打邊爐個醬放入口咁,溝左幾次水先好啲個魚又一大伏,個樣已經唔太好,半熟上枱有啲湦味,淥左入去
話說紅磡有間食開既泰國小店執左(其實執左好耐)

坐落都舒服既,位亦企理,服務都ok好,笑容親切

餐牌花多眼亂,有傳統野,亦有時令推介,望落去都好吸晴
亦俾佢吸引左叫左條推介既魚

係外國依啲係基本

象啤

先黎左個乾炒雞肉河,味道唔錯,正常泰野,好肚餓既關係加左分
份量都幾多下既,亦夠乾身

乾炒河粉(雞肉)

之後黎既就係燒豬頸肉,風味幾唔錯,酸辣味都幾正
如果咸味或者魚露味出啲就會更正,份量就頸多,食極都食唔晒

燒豬頸肉

冬陰公湯大眼雞

好似將李錦記打邊爐個醬放入口咁,溝左幾次水先好啲

冬陰公?

個魚又一大伏,個樣已經唔太好,半熟上枱有啲湦味,淥左入去啲汁度又唔夾又唔入味,淥耐啲又老晒,再加埋大眼雞都好唔夾咁食
相當惡劣,食埋啲配料就算喇

大眼雞?

加埋成餐唔算平,條魚佔左一半錢咁濟
如果無叫可能無事

都係個句,我有既你未必有,我難食可能你覺得好正,建議就唔好太大膽咁叫野

#金玉其外?
#泰國侍應氣氛幾好架
#今次真係多左幾舊魚
  • 象啤
2018-09-24 185 views
中秋節原本book左枱, 我地一家大小有老有嫰提早左5分鐘到達餐廳,我屋企老人家入到去坐定了。但突然金毛胖女人(我聽到門口侍應叫佢經理)叫我地出番去,仲要好無禮貌丶粗聲粗氣。正當我地百思不得其解時,就知道原來因為我地一早book左的枱佢臨時俾左其他人。仲要係我地無取消booking 的情況下。🤯🤯認真同各位街坊講佢地安排認真混亂,仲要無得罪佢情況下俾個金毛胖女人呼喝。野食好唔好食我就唔知,但咁的服務態度認真不了。

2018-09-08 253 views
想延續暑假去旅行渡假的感覺,所以早餐想吃得另類一點。突然想起了紅磡的金坊,因為每次去泰國旅行,泰式早餐都吃得特別開心特別豐富,就立即去了紅磡一趟。金坊的泰式早餐很豐富,我和老公都叫了黑松露香嫩炒滑蛋配沙嗲豬軟骨米線。炒蛋加了松露,格調即刻提升,比港式茶餐廳的炒蛋加香!蝦餅是比較細塊,不過作為早餐,份量也不過不失。沙嗲豬軟骨米線的沙嗲湯底不太濃,如果早餐吃,都尚算適合。不過老公喜歡味濃,說其實想會泰式辣肉碎米線,可惜今次我們成上午成11點才到,所以一早沽清,下次一定要早起去試一試。
炒蛋加了松露,格調即刻提升,比港式茶餐廳的炒蛋加香!
蝦餅是比較細塊,不過作為早餐,份量也不過不失。
2018-09-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2018-08-29 240 views
約朋友食晏,但公司太多突發事件,太難預料,一定要揀較近嘅餐廳。而食晏時段又被逼延遲,搞搞下就兩點... 點知錯有錯著,嚟到金坊發現原來兩點已經有下午茶,嗰餐仲包野飲同小食,好平 😂我要左鴨肉船河,泰式甜品,凍檸水。味道普通正正常常,稱唔上精彩,但乾淨衛生食得落口。除左鴨肉煮過火整到幾「鞋」之外,配料豬紅同蘿蔔都幾好食。豬紅夠滑夠大件,唔太鹹;蘿蔔夠腍又入味。河粉份量唔多但夠食。朋友食正宗遊船湯河,都不過係鴨肉變豬潤,味道應該差唔多。咁平咁抵,得閒食下無妨。

朋友食正宗遊船湯河,都不過係鴨肉變豬潤,味道應該差唔多。

咁平咁抵,得閒食下無妨。
2018-08-28
$36 (Tea)
2018-08-22 256 views
中午去左紅磡搵野食行過見到呢間泰國菜好似幾抵食午餐只需$50左右於是一試入到去好快就揀好野食有個男侍應亦都幫我地落左單不過,我地一直等左20分鐘乜野野食都無,野飲都無偷聽之下聽到店員好想話我地係度齋坐唔落單於是我地主動問店員,先知無落單!跟住店員幫我地落返單,野食都好快到,不過一句都無交代到漏單問題...野食方面海南雞唔錯,雖然係雞胸位,不過都幾滑!豬頸肉正常,整體份量亦都好多,而且仲有菜,幾好。白咖喱燒雞脾飯咖喱幾香,幾好餸飯飲品方面,原本我係叫菠蘿沙冰走甜...但最後無走到...所以好甜。整體黎講,食物唔錯,但服務質素有待改善,當日只有兩三檯客都處理唔好,如果人多真係不堪設想。
中午去左紅磡搵野食
行過見到呢間泰國菜好似幾抵食
午餐只需$50左右於是一試
入到去好快就揀好野食
有個男侍應亦都幫我地落左單
不過,我地一直等左20分鐘
乜野野食都無,野飲都無
偷聽之下聽到店員好想話我地係度齋坐唔落單
於是我地主動問店員,先知無落單!

野食方面

海南雞拼豬頸肉飯