2023-04-13
權八銅鑼灣店食過好多次,知道佢係1月中時係尖沙咀開咗新分店,就決定同朋友去試吓新餐廳。上網見到佢新店有sushi omakase, 一於決定同朋友去試吓新嘢🤩今次去食dinner, 有茶碗蒸、前菜7款、料理2款、壽司7件、卷物1件、湯、甜品,menu非常豐富。每位$1380,每兩位叫呢個dinner set仲送一支300ml sake🍶師傅會每道菜都講解幾句,等我哋知道自己食緊d咩嘢,唔洗食完都唔知食咗d咩🤣今次食咗嘅item:- 茶碗蒸(入面有魷魚仔、帶子)✨- 小柱+水雲- 北海道毛蟹肉- 熟成吞拿魚刺身- 長崎生蠔刺身- 白身魚&象拔蚌刺身- 鮟鱇魚肝最中餅✨- 煮魷魚- 炭燒帶子✨- 天婦羅(白子、粟米、番薯)- 梭子魚壽司- 燒吞拿魚腦天- 鳥貝壽司- 中拖羅壽司- 大蜆壽司✨- 赤海膽壽司- 黑鱸壽司- 醬油漬赤身壽司- 鯖魚卷壽司- 玉子燒✨- 海鮮湯- 甜品:綠茶雪糕mochi最中餅✨數數吓有22樣嘢食🤭Menu入面好多都係我第一次品嘗嘅美食😋而且全部都好新鮮、好好食💯師傅話每兩至三星期就會轉一轉menu,換吓時令item嘅同時又保持吓新鮮感,今次好食嘅item下次未必
今次食咗嘅item:
- 茶碗蒸(入面有魷魚仔、帶子)✨
- 小柱+水雲
- 北海道毛蟹肉
- 熟成吞拿魚刺身
- 長崎生蠔刺身
- 白身魚&象拔蚌刺身
- 鮟鱇魚肝最中餅✨
- 煮魷魚
- 炭燒帶子✨
- 天婦羅(白子、粟米、番薯)
- 梭子魚壽司
- 玉子燒✨
- 海鮮湯
- 甜品:綠茶雪糕mochi最中餅✨
數數吓有22樣嘢食🤭
師傅話每兩至三星期就會轉一轉menu,換吓時令item嘅同時又保持吓新鮮感,今次好食嘅item下次未必有🥹每道菜都令人充滿期待💓
好期待下次再去權八食sushi omakase❤️🔥