2015-02-08
好旺角粥麵專家好食既話一樣就夠,這個是我一直深信的道理。可惜做得到既餐廳數之又少。好旺角由1971年開始在旺角立足,多年來就係以京都炸醬麵作招牌鎮店之寶。此餐廳被紀錄在2011年的米芝蓮推介,亦係我小時候到現在的最愛麵家。京都牛腩炸醬麵識食好旺角炸醬麵一定係食佢既炸醬撈粗碟上。佢既炸醬用特別配方製成,你會見到佢既炸醬比常見既深色,相信係加入左甜醬,味道上這個炸醬是偏甜的,他的不是單調的甜味,而是帶豐富咸味和鮮味。佢既醬料同肉條出色融合,就好似肉乾般入味。牛腩炆得很林很入味,配合炸醬麵咸咸甜甜,非常滿足。薑蔥腰潤另一味好旺角既鎮店之寶,首先介紹一下豬既內藏,豬腰姐係豬既腎臟,豬潤姐係豬既肝臟。平時屋企煮/係其他餐廳食既豬潤通常都係較為實,粉粉地既感覺。但係這裡的豬潤爽口多汁,不粉之餘又不乏肝藏既濃郁。平時未必喜歡食豬潤既你都可能會愛上。另外豬腰也處理得好,不會有任何「壓」味,也很爽口,值得一試。
好旺角粥麵專家
京都牛腩炸醬麵