2019-12-22 78 views
喺上環想食車仔麵🍜 唔知點揀好? 🤔黎「揀得啱」就對了🤗-自己一向覺得🔸豬大腸🔸蘿蔔🔸豬紅🔸係車仔麵好唔好食嘅指標💪🏻講左結論先, 總括而言「揀得啱」無論喺湯底定餸方面都十分唔錯同十分用心, 男友都話我揀得岩☺️我地✌🏻個人叫左2️⃣碗麵2️⃣個小食2️⃣個飲品~~-💁🏻‍♀️麻辣小鍋米線 湯底配料已經有大豆芽、芫茜、辣椒乾、芝麻, 味道香濃, 愈食愈麻🤤如果想挑戰一下自己嘅味蕾, 可以叫特辣🌶🌶🌶我叫左個「兩隻靚花」🤪其實係豬大腸➕蘿蔔, 我仲加左午餐肉~~🐷豬大腸嘅肥度適中, 蘿蔔夠林又入味👍🏻午餐肉十分有誠意, 原塊午餐肉微微煎過更香~~-💁🏻‍♀️4️⃣餸油麵豬紅➕牛腩條➕豬大腸➕黑松露雞肉水餃豬紅又滑又入味, 必試💯🥟黑松露雞肉水餃夠特別, 十分重黑松露味🤤湯底揀左加滷水汁, 夠味之餘又唔會好咸👍🏻-🥂千杯不醉雞翼⚠️推介⚠️ 平時食醉雞好多時係冷盤, 依個雞翼係有溫度嘅💕加上我好鐘意食雞翼, 佢嘅雞翼仲要肥嘟嘟好滑😋-🌶麻辣鴨血如果唔想食成碗麻辣米線, 但又想過下麻辣癮, 你可以叫依個麻辣鴨血, 一樣好夠味😙-
喺上環想食車仔麵🍜 唔知點揀好? 🤔
黎「揀得啱」就對了🤗
我地✌🏻個人叫左2️⃣碗麵2️⃣個小食2️⃣個飲品~~

💁🏻‍♀️麻辣小鍋米線
如果想挑戰一下自己嘅味蕾, 可以叫特辣🌶🌶🌶
我叫左個「兩隻靚花」🤪
其實係豬大腸➕蘿蔔, 我仲加左午餐肉~~
🐷豬大腸嘅肥度適中, 蘿蔔夠林又入味👍🏻
午餐肉十分有誠意, 原塊午餐肉微微煎過更香~~

💁🏻‍♀️4️⃣餸油麵
豬紅➕牛腩條➕豬大腸➕黑松露雞肉水餃
豬紅又滑又入味, 必試💯
🥟黑松露雞肉水餃夠特別, 十分重黑松露味🤤
湯底揀左加滷水汁, 夠味之餘又唔會好咸👍🏻

🥂千杯不醉雞翼
加上我好鐘意食雞翼, 佢嘅雞翼仲要肥嘟嘟好滑😋
🌶麻辣鴨血

2019-12-20 64 views
🍜🍜🍜好久沒有吃車仔麵了,聽說上環有一間,就跟朋友下班過來試試。地鐵站出來3分鐘不用,就找到了。餐廳裝修風格簡約大氣,燈光明亮。食物價錢合理,份量足。.水煮魚配湯烏冬$69味道很正宗,辣度可以接受。魚肉鮮嫩可口入味,芽菜和香菜的調味下,川味十足,令人尋味。麻辣鴨血$28不少人推薦的菜式,果然不負期望。鴨血鮮嫩,麻辣味濃。開胃小菜的不二選擇。.千杯不醉雞翼$28醉雞的調味,讓雞翼更加可口嫩滑,淡淡的酒味,但是不醉人。不過不知道,吃的人會不會自己陶醉了🤣混一色對對胡$55名字很特別,麻將🀄️隱都被勾起來了。小鍋米線🍜同樣是麻辣口味,感覺全世界都是川菜美食的天下,不過,也是我的最愛。身邊的人變,城市變,唯獨吃飯的口味是從來不變⋯⋯...拣得啱车仔面 (上环)上环皇后大道中181号新纪元广场低座2楼205号舖
🍜🍜🍜

水煮魚配湯烏冬$69

麻辣鴨血$28

千杯不醉雞翼$28

混一色對對胡$55

拣得啱车仔面 (上环)
上环皇后大道中181号新纪元广场低座2楼205号舖
2019-12-19 37 views
聖誕篇🎄X🍜港式車仔麵系列 👉🏻距離聖誕節仲有6日👈🏻▫️餐廳:揀得啱車仔麵Good Pick Noodles▫️地點:全港有1間分店📍 上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖(港鐵上環站 E2 出口)▫️營業時間:星期一至六11:00 - 21:00星期日 全日休息公眾假期 全日休息▫️價錢:~$40+—美味:🍲🍲🍲環境:🍲🍲🍲+0.5🍲(繁忙時段較多人)價錢:💰💰💰—依間主打港式車仔麵🤤$55蚊有3餸🤩,麵條粗幼種類自己選擇🤤仲可以揀辣度🌶🌶👧🏻就叫咗小辣,🌟而餸方面,有多過15款任君選擇👧🏻叫咗5餸🤣芝士腸、雞翼、豬軟骨、紫菜同五香肉丁🤣🤩湯底方面,都幾夠味,同個麵好夾💕$55蚊黎講算高質🌟想要小食可以另加,都係$20☺️—
聖誕篇🎄X🍜港式車仔麵系列
星期日 全日休息
公眾假期 全日休息
▫️價錢:~$40+

美味:🍲🍲🍲
環境:🍲🍲🍲+0.5🍲(繁忙時段較多人)
價錢:💰💰💰

2019-12-17 91 views
車仔麵檔係小弟嘅印象中都係陰陰地,摺檯膠櫈嗰啲,但係小弟今日嚟到呢間餐廳,顛覆左小弟一路有嘅印象。呢間餐廳喺上環站隔離,地點好方便呢度啲車仔麵配料一啲都唔馬虎,唔係求求期期俾啲平嘢你食就算。例如黑松露水餃,平時係啲舊式車仔麵檔點會見到呀~雖然佢啲車仔麵配料都好吸引,但係小弟就被令一樣野吸引住~另外嘢飲方面,香港人都鍾意多冰少冰少甜。每一次落單都會覺得有啲唔好意思,好似好多要求咁。喺呢度就唔怕喇,因為你只需要喺紙上面tick就可以呢杯凍檸茶比想像中大杯,小弟叫咗走冰都汁到咁滿,檸檬亦都比咗成四五片!而且茶底唔會好淡,食麵配杯凍檸茶就啱晒喇!原本小弟以為醉雞翼應該會係凍嘅,上到枱原來係熱辣辣嘅,有意外驚喜!每隻雞翼都好大隻,亦都煮得好淋,啲肉一啲都唔乾,亦都煮得好入味,唔錯!雞翼控必試!小弟就係比呢一個水煮魚米線吸引咗!佢仲可以揀小辣中辣或者大辣,今次小弟就叫咗小辣。一上到枱,個水煮魚好香平時出去叫個水煮牛或者水煮魚都差唔多成$100 ,但係呢度都只係$69咋!而且份量都唔細,有好多片魚,啲魚仲好滑。平時出面食水煮魚都會辣到飛起,但係呢度嘅辣度可以接受,同埋唔會整到成碗香料多過餸,湯底亦都

呢間餐廳喺上環站隔離,地點好方便

凍檸茶

水煮魚米線

平時出去叫個水煮牛或者水煮魚都差唔多成$100 ,但係呢度都只係$69咋!而且份量都唔細,有好多片魚,啲魚仲好滑。平時出面食水煮魚都會辣到飛起,但係呢度嘅辣度可以接受,同埋唔會整到成碗香料多過餸,湯底亦都唔會好鹹,小弟終於都可以仔細品嚐到水煮魚嘅味道
佢個米線係分開上,你鍾意夾啲米線落去水煮魚度食又得,分開食都得!

下次有機會再嚟試吓佢啲車仔麵先

凍檸茶
水煮魚米線
2019-12-14 52 views
💠揀得啱車仔麵💠 ❤四餸麵(牛丸、金菇、滷水蛋、黑松露雞肉水餃)$67我們選擇了清湯米粉(少麵)先說他們的清湯👏🏻夠味🤣!不同出面的湯味像跟水一樣再說說他們的金菇,一咬是滿滿的清湯味💕很難得金菇做的如此入味滷水蛋一咬值得一讚的是連蛋黃都入味🤣正!最後要說說黑松露雞肉水餃真的很好食!一咬第一口真係好香好香黑松露的味道🤦🏻‍♀如果喜歡黑松露味道的朋友一定要去試一下!🤩極度推介黑松露雞肉水餃🥟.❤千杯不醉雞翼(三隻)$22這個都是值得推介🥳有少少酒的味道,不會太濃烈難怪叫千杯不醉雞翼雞翼的質地亦不會太軟亦不會太乾🤣不錯不錯👍🏻.魚煮水煮魚💲6⃣9⃣有(🌶/🌶🌶/🌶🌶🌶)選擇 麵底:✅米線/米粉/油麵/出前一丁/粗麵/幼麵/烏冬/)(加底+$12/✅少麵) 一見到新登場,即時決定要試一試 小編們不太食到🌶,於是選了BB🌶 一上菜已經急不及待,賣相不錯 ⚠溫馨提示:配料有莞茜❌不喜歡一定要預先跟店員講 魚塊一小塊的 一碗米線食到最後都有魚配🐟份量足夠 湯底下次試試中辣 BB辣度湯底麻香麻香的,適合不食辣的朋友😚 #麻辣鴨血 💲28❤ 🎈麻麻香香,小菜很好下飯! 🍜同清湯米線超夾🤤沒有鴨血不新鮮的
💠揀得啱車仔麵💠
❤四餸麵(牛丸、金菇、滷水蛋、黑松露雞肉水餃)$67
我們選擇了清湯米粉(少麵)
先說他們的清湯👏🏻夠味🤣!不同出面的湯味像跟水一樣
再說說他們的金菇,一咬是滿滿的清湯味💕
很難得金菇做的如此入味
滷水蛋一咬值得一讚的是連蛋黃都入味🤣正!
最後要說說黑松露雞肉水餃真的很好食!
一咬第一口真係好香好香黑松露的味道🤦🏻‍♀
如果喜歡黑松露味道的朋友一定要去試一下!🤩
極度推介黑松露雞肉水餃🥟
❤千杯不醉雞翼(三隻)$22
這個都是值得推介🥳
有少少酒的味道,不會太濃烈
難怪叫千杯不醉雞翼
雞翼的質地亦不會太軟亦不會太乾🤣
不錯不錯👍🏻
魚煮水煮魚💲6⃣9⃣
有(🌶/🌶🌶/🌶🌶🌶)選擇
麵底:✅米線/米粉/油麵/出前一丁/粗麵/幼麵/烏冬/)
(加底+$12/✅少麵)

一見到新登場,即時決定要試一試
小編們不太食到🌶,於是選了BB🌶
一上菜已經急不及待,賣相不錯
⚠溫馨提示:配料有莞茜❌不喜歡一定要預先跟店員講
魚塊一小塊的 一碗米線食到最後都有魚配🐟
份量足夠 湯底下次試試中辣
BB辣度湯底麻香麻香的,適合不食辣的朋友😚

#麻辣鴨血 💲28❤
🎈麻麻香香,小菜很好下飯!
🍜同清湯米線超夾🤤
沒有鴨血不新鮮的味道💖
而且很抵食 有4-5塊左右
❤凍奶茶 跟餐+$10
奶比茶較多
茶味不濃但後勁有淡淡的茶味
❤豆漿 餐+$7
以為是一杯凍豆漿,原來是一支壹品豆漿
一支裝豆漿的好處是飲不完可以拿走🤣🤣🤣
對於喜歡食多過飲的人
😄因為可以拿走!
而且好好飲!!!!
特色:麻辣小鍋米線的餐名是用麻將術語命名
例如大三元,清一色等等

⚜揀得啱車仔麵
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
🥳請各位多多支持🍀
💋💋💋💋💋 .
這裡的車仔麵,三餸連飲料$55,價錢合宜。車仔麵來說這裡的餸菜選擇很多,最好是食物沒有分價錢,加餸一律$12一款。我點了麻辣汁,喜歡他是將麻辣汁全放在調羹裡,可以自己調整辣度,選擇將全部還是部份麻辣汁加到湯底裡。這個麻辣汁不會很辣,下次得挑戰205辣醬!食車仔麵怎能沒有豬紅、蘿蔔,這裡的豬紅、蘿蔔很入味,紫菜份量也好多,吸收了湯底的味道。發達金錢肚很爽口!極品牛腩條份量不少,另外黑松露雞肉水餃有好香的黑松露味道,應該包了不少黑松露在水餃裡,好足料!每一口的千杯不醉雞翼,都聞到淡淡的酒香!咖喱魚蛋豬皮雙拼有超多的咖喱汁,每一顆魚蛋我都沾了好多的咖喱汁來吃。而這個唐生菜是意外地好吃!好爽口!另外不得不提,兩張食物紙上,滿滿是老闆為食物起的很生動有趣的名稱,很有心思。最欣賞就是下午茶餐的名稱,什麼未成年樂園、兩點半餃餃陣、半醉半醒搞大左,令人食慾大增🤩可惜現在不是下午茶時間😂而麻辣火鍋的套餐名稱,是以麻將做主題,什麼大三元、混一色對對胡、筒子清一色,真的很佩服老闆的創意。

發達金錢肚很爽口!

每一口的千杯不醉雞翼,都聞到淡淡的酒香!

而這個唐生菜是意外地好吃!好爽口!

2019-11-29
Dinner
  • 千杯不醉雞翼
  • 咖喱魚蛋豬皮雙拼
收工經過上環, 還在考慮食乜既時候, 記得有朋友推介過一間車仔麵就在附近, 既然係咁就一於去試試! 幽默的字句  車仔麵柯打紙 麻辣小鍋米線柯打紙 竟然還有水煮魚和五香肉丁撈出前一丁, 今日好肚餓一於叫埋佢地! 先來的是丁撈丁 撈丁煮得熟透度剛剛好, 秘制醬汁也很搭出前一丁, 加上肉丁的微辣很開胃很惹味, 滷蛋也做得不錯!水煮魚 (本身配上湯米線,但我們已經有車仔麵和撈丁就沒有要) 正! 魚處理得不錯, 又麻又香又辣, 還有大豆芽好好食, 大豆芽的汁中和了辣, 食過大豆芽又可以食魚, 無諗過賣車仔麵既舖既水煮魚會咁好食! 有驚喜,必點之選!油菜 - 唐生菜 幸好有這碟油菜, 我邊吃水煮魚邊吃油茶減辣。太太的車仔麵 幼麵配滷水汁 配料有豆卜、香甜蘿蔔、墨魚丸、咖喱陳皮魚蛋、極品牛腩條、醬燒豬軟骨、黑松露雞肉水餃、瑞汁滑雞翼。 幼麵口感爽滑, 滷水汁味濃很配麵, 配料都不錯,有幾款想特別推介的! 香甜蘿蔔 - 清甜無渣,煮得又焾! 墨魚丸 - 很彈牙,也很有墨魚味! 極品牛腩條 - 牛腩半肥瘦,煮得好焾好入味! 瑞汁滑雞翼

收工經過上環,
還在考慮食乜既時候,
記得有朋友推介過一間車仔麵就在附近,
既然係咁就一於去試試!

幽默的字句

車仔麵柯打紙

麻辣小鍋米線柯打紙

竟然還有水煮魚和五香肉丁撈出前一丁,
今日好肚餓一於叫埋佢地!

先來的是丁撈丁

撈丁煮得熟透度剛剛好,
秘制醬汁也很搭出前一丁,
加上肉丁的微辣很開胃很惹味,
滷蛋也做得不錯!

正!
魚處理得不錯,
又麻又香又辣,
還有大豆芽好好食,
大豆芽的汁中和了辣,
食過大豆芽又可以食魚,
無諗過賣車仔麵既舖既水煮魚會咁好食!
有驚喜,必點之選!

油菜 - 唐生菜

幸好有這碟油菜,
我邊吃水煮魚邊吃油茶減辣。

太太的車仔麵

幼麵配滷水汁
幼麵口感爽滑,
滷水汁味濃很配麵,
配料都不錯,有幾款想特別推介的!
香甜蘿蔔 - 清甜無渣,煮得又焾!
墨魚丸 - 很彈牙,也很有墨魚味!
極品牛腩條 - 牛腩半肥瘦,煮得好焾好入味!
瑞汁滑雞翼 - 雞翼大大隻好多肉,肉質又滑,瑞士汁好入味!
醬燒豬軟骨 - 最好味的配料之一,好似食滷五花腩一樣!推薦!

我的的車仔麵

幼麵配沙爹汁
配料有香甜蘿蔔、滷水蛋、墨魚丸、咖喱陳皮魚蛋、極品牛腩條、瑞汁滑雞翼、香菇雞肉水餃。
配料和我太太的那碗都很接近,
但我是沙爹汁,
就是匙上的,
我先把香甜蘿蔔、魚蛋、牛腩條沾上這個沙爹醬來食,
嘩!變得更惹味了!
這個沙爹醬很香很到味!

凍奶茶 - 奶味和茶味很平衡,好飲!
凍檸茶 - 檸檬很新鮮,茶味好。
2019-12-06 33 views
咁岩今日約咗朋友喺上環等,俾我發現到中環廣場2樓有間食車仔麵。而且價錢尚算親民,喺網上面發現有麻雀主題嘅米線,加上我同我朋友突然之間好想食車仔麵,所以就決定上去試下。一上咗去,就見到呢間車仔麵,好彩嗰陣未到食飯時間,所以都唔使等位。坐低左之後,本身想叫麻雀米線試下,但後尾見到有『 205辣醬』。我同朋友因為好肚餓嘅關係,所以我哋叫多咗兩個小食,分別係千杯不醉雞翼同生菜。本身以為千杯不醉雞翼係等於醉雞,但係一上到黎就發現有少少唔同,雖然係雞翼,又有酒味,但係佢冇醉雞嗰隻後勁🤫至於車仔麵方面,我同朋友都叫咗好多餸,包括有豬紅、松露雞肉水餃、豬軟骨、爆漿貢丸等等,麵底同湯底方面,我地叫左咖哩同『205辣醬』的小辣,佢有3種辣度可以選擇,因為我哋驚好辣又咁啱比店員聽到🤭佢哋好好人咁幫我哋分開上個辣醬。如果加錢配出前一丁都可以要個湯底,佢會比你自己選擇落唔落味粉落碗麵度🤤我同朋友都覺得松露雞肉水餃係其中一個值得推薦嘅,水餃皮夠薄,入面嘅松露雞肉份量十足,但都無出現爆哂出嚟嘅情況😚豬紅都係佢哋嘅主打菜之一,但我覺得叫落車仔麵有啲浪費左,下次一定要試下佢哋個麻辣豬紅!

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 千杯不醉雞翼
  • 205辣醬
📍揀得啱車仔麵 (上環)上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖-----B仔一直都係車仔麵嘅忠實粉 有啲人覺得車仔麵好頹 但係我就覺得車仔麵就好似打邊爐咁 可以將自己鍾意食嘅食材集中係一個碗裏面 實在係非常之正而呢日我就試咗網上有好多人推介嘅呢一間揀得啱車仔麵 😁-三餸麵套餐加熱飲($55)一共有七種面底可以揀 而B仔就揀咗米粉 揀完麵底之後就可以揀餸 餸菜方面一共有31種選擇當中有九款係素食😊最令我驚艷嘅就係黑松露雞肉水餃 黑松露味非常重 餡料亦配搭得夠清新 食落感覺健康且好特別 而除左黑松露雞肉水餃之外 香甜蘿蔔同新鮮粟米亦係必點之選 蘿蔔個味道就好似佢個名咁 非常香甜 而粟米就甜且爽口 令到成個湯底嘅味道得到昇華😝另外一個值得推介嘅就係佢哋嘅極品牛腩條 牛味夠重 而且軟腍入味 幾高質🐮-🦆麻辣鴨血($28)麻辣味道做得好好 鴨血亦非常嫩滑 每塊鴨血都好入味 做到鮮 香 麻 辣 28蚊黎講 算係非常高質雖然今次冇嗌到佢哋嘅麻辣小鍋米線 不過食完呢一款麻辣鴨血之後 覺得佢哋嘅麻辣小鍋應該好唔錯 下次會試一試-千杯不醉雞翼五隻($28)酒味非常濃郁 而且烹調得夠腍 輕輕一咬
📍揀得啱車仔麵 (上環)
上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
-----

千杯不醉雞翼五隻($28)酒味非常濃郁 而且烹調得夠腍 輕輕一咬就可以離骨 好方便食用

👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻

☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
2019-12-01 69 views
【足料有誠意車仔麵】係上環行行下突然好想食豬皮豬紅, 咁就啱到附近有間車仔麵, 即刻衝咗上去同一般車仔麵店唔同, 佢舖面寬敞又整潔 裝潢仲有啲簡約文青~ HK$55有個三餸麵, 額外加餸就$12一款, 以開係呢個地段嚟講唔算貴既, 仲要係足料好食! 試咗唔同餸入面, 豬皮豬血水準的確好高, 牛丸貢丸都食得出係揀咗靚貨, 唔會求其~ 另外牛腩都炆得好冧, 好好食! 而湯底都係誠意野, 鮮甜感不俗, 你飲落就知有用心去整~ 另外小食試咗千杯不醉雞翼, 酒香味重, 料理得啱啱好, 好推介!
【足料有誠意車仔麵】

2019-11-30 117 views
週末又開始去返🏝港島區漫遊,🕵🏻‍♀️細心觀察,中上環一帶其實有好多🥢港式美食。而我地至愛嘅,還是車仔麵🥰。呢晚去左一間✨環境乾淨又坐得舒服😌嘅車仔麵鋪 ,仲有好多小食可以揀,十分正!!#揀得啱車仔麵 呢到選擇非常多,麵底已經有7款,餸都有31款!我和鋒鋒各自選了喜愛的食物,份量十足🤩#麻辣鴨血鴨血好有咬感,煮得好入味,而且仲有好多芽菜,一個字,正!#咖哩魚蛋豬皮雙拼單睇相已經鋪滿咖喱汁,食落更咖喱味濃!想懷念下街頭小食,一定唔可以錯過! #千杯不醉雞翼呢到嘅醉雞翼帶有淡淡酒香,我很喜歡佢係暖食。車仔麵最緊要有得「揀」,揀得啱,食得開心,揀得啱車仔麵 #麵底 #湯底 都有得揀,仲唔快啲黎揀你碗心水靚麵😜

揀得啱車仔麵

#揀得啱車仔麵

#麻辣鴨血
鴨血好有咬感,煮得好入味,而且仲有好多芽菜,一個字,正!
咖哩魚蛋豬皮雙拼

#咖哩魚蛋豬皮雙拼

#千杯不醉雞翼
呢到嘅醉雞翼帶有淡淡酒香,我很喜歡佢係暖食。
油菜

2019-11-23
Dinner
揀得啱車仔麵
咖哩魚蛋豬皮雙拼
油菜
2019-11-27 47 views
今日同我奶奶去左上環食午餐,因為本身好鐘意食車仔麵既!所以見到有就入去啦!呢間車仔麵同其他餐廳好唔同!佢竟然有水煮魚米線,同埋麻辣小鍋米線~兩個都好想食,所以就叫哂!黎到簡直眼前一亮,色香味俱全!食落口好好食!水煮魚一啲都唔鞋口~勁滑溜!小鍋米線唔太辣,岩岩好!我哋仲叫咗兩個小食添。咖喱魚蛋豬皮雙拼,好友咖喱味好入味!千杯不醉雞翼超級有酒味~Yummy!最後我哋叫咗兩杯凍檸茶...估唔到呢間車仔麵係咁好食~今次我覺得同間車仔麵既名一樣「揀得啱」!
呢間車仔麵同其他餐廳好唔同!
佢竟然有水煮魚米線,同埋麻辣小鍋米線~
兩個都好想食,所以就叫哂!

黎到簡直眼前一亮,色香味俱全!
食落口好好食!水煮魚一啲都唔鞋口~勁滑溜!
小鍋米線唔太辣,岩岩好!
我哋仲叫咗兩個小食添。

咖喱魚蛋豬皮雙拼,好友咖喱味好入味!
千杯不醉雞翼超級有酒味~
Yummy!
最後我哋叫咗兩杯凍檸茶...

估唔到呢間車仔麵係咁好食~
今次我覺得同間車仔麵既名一樣「揀得啱」!
2019-11-27
Lunch
2019-11-27 92 views
.🔻 揀得啱車仔麵 (上環).久違既上環,今次再黎呢頭發現新開阻間車仔麵店,見到有麻辣鴨血小食,好想試😍gogogo!.🔻三餸麵套餐+熱飲 ($55) 追加一餸+$12男友鐘意食現成野,佢揀阻火腿,咖哩陳皮魚蛋,紅腸,極品牛腩條,出前一丁,佢見到205辣醬好得意就揀阻,咖喱陳皮魚蛋既咖喱好入味,仲有淡淡的陳皮香,我都偷食咗佢兩粒魚蛋😛😛牛腩條好淋好入味,冇牙都食到😂呢度嘅出前一丁會畀返包麻油同埋調味粉俾你,另外加阻205辣醬,夾埋一齊食唔會唔夾,不過個醬真係好辣好刺激🤣🤣鐘意食辣既朋友可以黎挑戰下🙌🏻🙌🏻.🔻麻辣小鍋米線兩餸 ($58) 追加一餸+$12我揀阻神級蘿蔔,蠔油炆花菇,彈牙牛丸同埋醬燒豬軟骨,見佢個神級蘿蔔好似好勁抽咁,事實又真係唔錯,蘿蔔好淋好甜又冇渣,冬菇都好入味,牛丸大粒爽口,陣味有d似南記牛丸,個豬軟骨都好入味同好淋,又係無牙都食到😂我呢個麻辣湯底就比較油阻d,同埋冇205辣醬咁辣,但d 餸就好加分😋😋.🔻 千杯不醉雞翼 ($22/3隻)雞皮浸到好香好滑,雞翼熱辣辣,有少少酒香,但唔會好重酒味,好啱啲唔飲酒嘅人,我都食阻2隻😍.🔻麻辣鴨血 ($28)同樣地麻辣有啲油
🔻 揀得啱車仔麵 (上環)

🔻三餸麵套餐+熱飲 ($55) 追加一餸+$12

🔻麻辣小鍋米線兩餸 ($58) 追加一餸+$12
千杯不再雞翼

🔻 千杯不醉雞翼 ($22/3隻)
麻辣鴨血

🔻麻辣鴨血 ($28)
同樣地麻辣有啲油,不過鴨血就好入味,都唔錯既,麻辣再辣d仲正。
🔻總結係d 餸都好ok 好入味,feel 到有心做同埋會諗新菜式,呢個麻辣小鍋米線都係出左三個星期左右,有心思既小店值得鼓勵☺️☺️地方都幾大,一d 都唔迫,岩晒中上環 lunch 唔使去d 咁狹窄嘅地方食野🤭
千杯不再雞翼
2019-11-27 26 views
今晚喺上環做完嘢, 就諗住食個車仔麵就返屋企! 上環車仔麵選擇唔係好多之後就上網search! 喺新紀元二樓見到有一間車仔麵覺得唔錯所以就入咗去食啦。見到menu選擇都幾多, 配料嘅名稱都好特別分別有大三元 童子清一色兩隻靚花混一色對對糊兩番起胡自由配等等, 好有gimmick! 有多唔同種類嘅配料! 好快已經揀得到自己鍾意嘅配料啦。我就揀咗兩番起糊自由配可以揀兩個配料! 兩番起糊自由配係麻辣湯底! 鍾意食辣嘅我當然唔可以錯過啦! 每款嘅配料都好有份量 極品牛腩條肉嫩香濃, 蠔油炆花菇非常入味非常推介,湯底麻辣味十足! 正正就係我鍾意嘅辣度非常合口味。 我仲叫咗份生菜好大碟好抵食

2019-11-24 32 views
這晚的晚餐揀得啱~~~餐廳名稱:揀得啱車仔麵 (上環)餐廳地址:上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖~~~🤓今天下午忙到抽晒筋連午餐都沒有吃 下班之後想要吃餐勁的 由於已經沒有力量行太遠 所以大舊就帶了我來公司附近的這間車仔麵店吃晚飯☺~~~這間車仔麵店的名字很有趣叫做揀得啱肚子超餓的我們首先叫了兩番起糊自由配(麻辣湯底)每款自由配可以選擇三個餸 加多$12又可以多一個餸 而我們就叫了豬軟骨 滷水蛋 午餐肉 和黑松露水餃 另外再要一杯凍檸茶少甜少冰 凍飲配搭麻辣湯底真是一流 😍~~~這個麻辣湯底裡面有大豆芽 芫荽 辣椒乾和芝麻 雖然我們沒有叫小辣 但是都不太辣 不太辣得來又非常美味 我和大舊都很喜歡 麻辣的香味令到所有的配菜味道都得到進一步昇華🥰~~~由於其中一碗車仔麵已經是辣的 所以另一碗車仔麵 我們就叫了不辣的 來試試看 唔肥唔食嘅大舊叫咗出前一丁麵底(雖然很好吃但真的很肥呢) 餸菜方面就叫了牛肋條 金錢肚 午餐肉 五香肉丁等等 全部餸菜都很好吃 尤其是黑松露雞肉水餃的黑松露味非常重 很特別🤩~~~除了兩碗車仔麵之外 我們另外還叫了一些小吃 例如有麻辣鴨血 醉雞翼 咖
這晚的晚餐揀得啱
~~~
餐廳名稱:揀得啱車仔麵 (上環)
~~~
除了兩碗車仔麵之外 我們另外還叫了一些小吃 例如有麻辣鴨血 醉雞翼 咖喱魚蛋 豬皮雙拼等等 麻辣鴨血的鴨血汁味道和麻辣小鍋的湯底是一樣的 兩者都非常美味 又麻又香加上滑到不得了的鴨血 真是吃到令人想舉起姆指讚好🤩
~~~
咖喱魚蛋豬皮雙拼亦不錯 魚蛋是陳皮魚蛋 味道很特別 香港現在已經不多地方有得吃這種魚蛋了 豬皮也是Q Q彈彈的😁
~~~
醉雞翼更是美味得令我們叫完一碟又一碟 真的不是誇張但我們兩個人一共吃了10隻 仍然覺得還想吃下去 可惜肚子不爭氣 已經飽得無法再放更多食物進去了😄
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥為最高)