2020-01-18 96 views
同朋友食飯唔使下下都食貴野有時都要慳下車仔麵都係一個好選擇😆呢間車仔面裝修幾靚幾乾淨食物選擇都幾多除咗普通車仔麵仲有麻辣米線 水煮魚💁🏻‍♀同朋友嗌左兩個小食醉雞翼同麻辣鴨血鴨血嘅味道都幾正宗仲有配芽菜 值得一試醉雞翼都大大隻好抵食👅車仔麵我揀咗蘿蔔 豬紅 陳皮魚蛋 豬軟骨同黑松露水餃🤤配粗面 滷水汁同203辣醬😙第一啖飲個湯辣醬俾你自己落 都幾辣幾香😚配菜方面蘿蔔清甜冇渣 豬紅入味魚蛋同出面好唔同 陳皮味好重豬軟骨同水餃有驚喜豬軟骨超淋超入味仲好食過日式既豬軟骨 必試!黑松露水餃都好特別 入面嘅菜好爽口名副其實皮薄餡靚 好想買啲返去自己煮😂同埋份量勁多 我同個fd都食唔晒🤭朋友嗌咗木耳 腐皮 滷水蛋同香菇雞肉水餃麻辣湯 粗面😌佢話水準都係平均之上👍🏻嘢飲叫咗凍奶茶幾香滑 有茶記水準💁🏻‍♀三餸加嘢飲都係$55相信會再黎食!

同朋友食飯唔使下下都食貴野

配菜方面蘿蔔清甜冇渣 豬紅入味
魚蛋同出面好唔同 陳皮味好重
豬軟骨同水餃有驚喜
豬軟骨超淋超入味
仲好食過日式既豬軟骨 必試!
黑松露水餃都好特別 入面嘅菜好爽口

佢話水準都係平均之上👍🏻

嘢飲叫咗凍奶茶幾香滑 有茶記水準💁🏻‍♀
三餸加嘢飲都係$55
相信會再黎食!
係中上環返工嘅朋友仔又多一個車仔麵選啦😏呢間車仔麵都唔錯 尤其係佢個沙嗲湯底幾好食 同埋佢啲滷水餸都做得幾好 係一個lunch time唔錯嘅選擇🤤·三餸一麵 $55因為我想佢望落豐富啲 所以我哋就靜雞雞將我哋兩個嘅餸加埋放咗落一隻碗度 個內心愉悅感upupup🆙我覺得佢個豬軟骨 滷水雞翼 冬菇 同埋糖心蛋係做得幾出色 全部都好入味 推介大家叫呢d入味野 佢個陳皮魚蛋都真係好多陳皮味嘅 但係我自己就鍾意普通嗰種彈牙魚蛋多啲😂😂·油菜 $20值得一讚係佢個油菜😍佢個生菜係碌得啱啱好 唔會太生得黎個質感好好 同埋佢個蠔油都好食 係一個高質嘅油菜😎·千杯不醉雞翼 $22/3隻呢個雞翼酒味就唔係好重啦 但係個雞翼本身係好食嘅 你可以當佢普通雞翼咁樣就非常ok啦😏😏·#rbyeat#rby港式#rby上環·📍上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
三餸一麵 $55
#rby上環
📍上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
三餸一麵
2020-01-16 69 views
這天心情特好,想好好大吃一番,怎料友人當天想吃港式車仔麵,就決定一起去吃豪華版車仔麵所謂豪華版,當然是把所有喜歡的配料都點齊。我們各點了六款toppings,互相分享,每人就有十二款餸——豆卜、紫菜、黑松露雞肉水餃、豬紅、蘿蔔、蠔油炆花菇、墨魚丸、金錢肚、豬軟骨、牛腩條、豬大腸、腐竹。全部餸菜也沒有令人失望,用料新鮮,特別是水餃的黑松露味很出色,而且豬紅這麼難處理的食材也好吃,蘿蔔、腐竹和豆卜更吸收了湯底的精華十二款餸還不能滿足我們,另外也點了小吃,千杯不醉雞翼十分入味,咖哩魚蛋豬皮雙拼的秘製咖喱汁很特別,唐生菜拼蠔油可以清清腸胃最後成功把桌上所有食物都吃光光,價錢不是很高,但肚子非常滿足,大快朵頤。在中上環區這這新派的車仔麵絕對是性價比極高!

2020-01-10
Type of Meal
Dinner
  • 千杯不醉雞翼
  • 咖喱魚蛋豬皮雙拼
2020-01-14 70 views
豬軟骨~超級好吃❗❗入口即溶,完全不用咬,軟骨位很棉,肉質亦很鬆軟,而且還非常入味,有3大件,無得彈👍👍👍冬菇~味道剛剛好,不會很濃味,吃得出全無味精💪💪蟹柳~不是平日吃到的長方形蟹柳,是仿真較貴那種,還有4條那麼多,這個抵吃😎😎丸類~平日吃到的啦,不會很大驚喜,但車仔麵是必點丸類的,情意結🤣🤣🤣蘿蔔~必點,超嫩無渣很好吃😋😋😋陳皮魚蛋~一般餐廳都是用最普通的街頭魚蛋,但他們卻用上較貴的陳皮魚蛋😋菜芯~很細心,不會原條上碟,全部址剪了一半,很容易夾起來吃,吃得舒服👍👍豆漿~是原支的,方便飲不完可帶走,而壹品亦一向好喝,有保證😈😈

冬菇~味道剛剛好,不會很濃味,吃得出全無味精💪💪

蘿蔔~必點,超嫩無渣很好吃😋😋😋

2020-01-13 81 views
去完永樂街買海味 臨搭車返屋企肚餓 起中上環呢個位置search下有咩野食 有間叫揀得岩車仔麵 就一於試下佢 睇下我地食車仔麵呢個決定係咪真係揀得岩定揀錯先黎到呢間鋪頭 可以睇得出設計上都落左心思 牆上面都有啲笑位 相信好多男士睇到都會有共鳴既點 好 睇下張menu 有咩有頁叫麻辣小鍋米線辣辣上 有幾款食得既糊 唔打麻雀🀄️既都可以黎食返個 大三元 有頁仲有下午茶餐 平到痴晒線 $28 仲有幾款揀 一餸至五寶麫都有 啲名仲幾鬼馬 估唔到車仔麫menu都會有樣叫Sex in the city 揀飲品個度仲可以揀埋甜度多少冰同奶 平時通常落單口唔記得講就算 但呢度張紙上面有得tick埋 幾貼心 然後揀三個餸就揀左 極品牛腩條 醬燒豬軟骨 發達金錢肚 再另外追加多一餸 入味豬大腸 揀左滷水汁同烏冬底 另外加左一碟菜心 呢度對比起其他車仔麵特別些小 有得叫水煮魚食 所以都叫左碗水煮魚配上湯米線試下 唔多食得辣 所以揀左小辣極品牛腩條同醬燒豬軟骨都幾出色 極品牛腩條入口軟嫩 食落有油脂甘香 有些小帶筋部位令佢仲有啲嚼勁 醬燒豬軟骨有好多骨膠位 一咬落去有個種入口即化既感覺 燜煮得好到位 裡面啲醬

極品牛腩條 醬燒豬軟骨 車仔麵

極品牛腩條同醬燒豬軟骨都幾出色
極品牛腩條入口軟嫩 食落有油脂甘香 有些小帶筋部位令佢仲有啲嚼勁 醬燒豬軟骨有好多骨膠位 一咬落去有個種入口即化既感覺 燜煮得好到位 裡面啲醬汁好惹味 好味

而其餘兩樣都整體唔錯 發達金錢肚 口感彈牙 質地微熟軟得黎彈牙 𡁻落有些微煙韌
豬大腸無好重異味 入口軟滑 配上滷水汁做湯頭微甜 菜心煮得岩剛 顏色嫩綠 軟硬適中

水煮魚配上湯米線

至於水煮魚米線 重口味人士就岩曬 水煮魚同米線係分開兩個碗上 米線份量好多 但米線入口好有驚喜
我覺得好食過好出名個間米線連鎖店 米線彈牙但軟滑又唔會太淋 粗幼適中 吸收到上湯既甜 食落香滑

水煮魚有胡淑調味 揀左一隻辣椒🌶️ 最小辣 所以辣味真係同想像中一樣 輕手得黎食到個種香辣 水煮魚份量幾多 入口即化咁制 惹味嫩滑
今晚真係揀得岩車仔麵
2020-01-12
Type of Meal
Dinner
極品牛腩條 醬燒豬軟骨 車仔麵
水煮魚配上湯米線
2020-01-12 56 views
有別於一般嘅地舖車仔麵店,呢間車仔麵店位於廣場2樓,裝修簡潔舒適,座位與座位之間非常闊落,坐得相當舒適。1. 粗麵+入味豬大腸+發達金錢肚+瑞士滑雞翼+黑松露雞肉水餃+205辣醬|$672. 麻辣小鍋米線+神級蘿蔔+瑞士雞翼+黑松露雞肉水餃|$703. 咖喱魚蛋豬皮雙拼|$224. 油菜(唐生菜)|$20=====整體嚟講,每款餸都有相當質素,最有特色嘅相信係車仔麵店自製嘅205辣醬,香濃惹味,有大中小三種辣度可選,辣醬分開上,可按個人口味選擇適當分量,相當貼心;另外不得不提嘅當然係蘿蔔啦,冇渣之餘仲非常入味。小食咖喱魚蛋亦都相當值得推介,咖喱香濃但絕對冇蓋過陳皮魚蛋嘅甘香。如果你厭倦咗傳統嘅車仔麵店,不妨嚟呢度試吓啦😋

3. 咖喱魚蛋豬皮雙拼|$22
4. 油菜(唐生菜)|$20
=====
見到好多人都推介呢一間係上環嘅終於的起心肝去試吓啦!呢度環境好乾淨,坐得又舒服,唔會有平時食車仔麵嗰種好迫又要食得好急嘅感覺。雖然佢價錢比平時嘅車仔麵貴少少,但我真心覺得好值得!特別要讚一讚佢餸嘅份量,真心超級多!!食完真係有種飽到上心口嘅感覺!所以細食嘅朋友記得揀少麵啊~.《三餸套餐 - 黑松露雞肉水餃、極品牛腩條、醬燒豬軟骨、豬紅、魚皮餃、紫菜粗麵配滷水汁》$55+$36《三餸套餐 - 黑松露雞肉水餃、極品牛腩條、入味豬大腸、香煎午餐肉、紫菜粗麵配咖喱汁》$55+$24前排睇youtube見到有人食呢度嘅黑松露雞肉水餃,終於明佢點解話呢個水餃係癲㗎!首先黑松露味真係好香好香,有一種食緊高級車仔麵嘅感覺。雖然雞肉味唔係好重,但配埋啲香菇同生菜,所有嘢加埋一齊就好夾好好味~名副其實皮薄餡靚!😋所有肉類都好好食,特別係極品牛腩條!!佢真係冇改錯名,肉質完全唔韌,好腍好入味!!另外豬軟骨都一樣,好入味!湯底方邊,今次揀嘅滷水汁同咖喱汁都唔錯,個人比較鍾意滷水汁多啲,甜甜地好特別,而亦都唔會過鹹搶走曬啲餸本身嘅味道!咖喱汁就有一種港式咖喱魚蛋嗰種味道,唔辣嘅~.《咖喱魚蛋豬皮雙拼》$22實不
《咖喱魚蛋豬皮雙拼》$22
實不相暪,今次係我哋人生第一次食豬皮🙈然後我就愛上左~超級有驚喜!腍得來又有咬口,好好食呀~~另外魚蛋雖然係陳皮魚蛋,但陳皮嘅味道唔會太重,加上咖喱味好入味,令到我反而覺得有一陣陣嘅陳皮香味,唔會太濃。
《千杯不醉雞翼 - 三隻》$22
第一次食熱辣辣嘅醉雞翼,原來都唔錯喎!雞翼好大隻,肉質鮮嫩。酒味唔會話太濃,個人覺得如果再重少少走未我都接受到!
《唐生菜》$20
正正常常,都算幾新鮮。
三餸套餐
黑松露雞肉水餃
香煎午餐肉
唐生菜
2020-01-11 54 views
同男朋友夜晚去睇戲,就揀左間車仔面填定個肚先有幾多送可以嗌,鍾意食辣嘅我就叫左205辣醬(佢小店特製醬),小辣,但係對我來講都幾辣,但係幾刺激好食我戈碗叫左黑松露雞肉水餃,一咬落裡面湯汁濃郁,白蘿蔔清甜,推薦推薦!豬大腸相對起出面嘅軟好多!小食方面就叫左咖喱魚蛋豬皮雙拼:魚蛋細粒,食落竟然有陳皮味,小驚喜,有咬勁,唔會浸到發漲;豬皮就索晒咖喱汁,小小辣,爽口醉雞翼:一個字,滑,無咩酒味,但係湯入面叫嘅雞翼會較入味
同男朋友夜晚去睇戲,就揀左間車仔面填定個肚先

小食方面就叫左

醉雞翼:一個字,滑,無咩酒味,但係湯入面叫嘅雞翼會較入味
2020-01-09 33 views
每次夜晚去上環做運動後都會去揀得啱食車仔面,因為呢度既店員好友善熱情,店員姐姐仲會記得我地飲品喜好🥰呢間車仔面餸菜同口味選擇好多,性價比高,如果食得辣嘅可以試下佢地既辣醬。有時仲會撞正佢地開枱,有麻雀聲陪住食😂
有時仲會撞正佢地開枱,有麻雀聲陪住食😂

2020-01-09
2020-01-04 67 views
揀得啱車仔麵 #上環之前有一排好迷車仔麵,基本上將香港出名嗰幾間都試曬,事隔一排再重拾返呢一個喜好!今次食嘅呢一間車仔麵環境舒適,服務態度好,雖然選擇唔算最多,但係每一樣味道都唔錯!車仔麵嘅第一個步驟就梗係揀麵底,分別有米線、米粉、油麵、粗麵、幼麵、出前一丁,加$12可以多麵,亦可以揀少麵。佢都係冇得揀河粉呢一點有少少失色。至於湯底方面亦有清湯、咖喱汁、滷水汁、沙嗲汁、麻辣汁同埋205辣醬,205辣醬係鋪頭特製嘅辣醬,可以揀小辣中辣同大辣,店舖都有事先講到明呢一個辣醬真係好辣,當日揀咗小辣,加好少就已經辣到飛起,但的確好香。配菜方面,三餸麵配熱飲係$55,另外每加多一樣餸就$12。雖然佢啲配料嘅選擇唔算多,例如冇平時成日見到嘅牛筋、魷魚、豬頸肉等等,但係我哋當日所揀嘅餸菜全部都好好味。今次我哋分別揀咗:醬燒豬軟骨、入味豬大腸、瑞汁滑雞翼、豬紅烏冬配滷水汁 $55+12黑松露雞肉水餃、芝士腸、極品牛腩條、發達金錢肚、香甜蘿蔔清湯米粉配205辣醬 $55+24唔係講笑佢啲肉類真係好好食!特別要讚佢嘅豬軟骨,入味得來夠曬淋,啲骨係真係好勁骨膠原漿住個口嘅嗰種感覺!仲有,牛腩條大件得來感覺脂肪
揀得啱車仔麵 #上環

今次我哋分別揀咗:
唔係講笑佢啲肉類真係好好食!特別要讚佢嘅豬軟骨,入味得來夠曬淋,啲骨係真係好勁骨膠原漿住個口嘅嗰種感覺!仲有,牛腩條大件得來感覺脂肪唔多,但依然非常入味同淋!至於黑松露雞肉水餃亦都好香黑松露,入面仲有啲香菇,口感豐富。至於其他嘅餸亦都不俗!

另外湯底亦都好好,我覺得睇間車仔麵好唔好食真係要試佢嘅清湯,呢一間真心連清湯都好濃郁,配上205辣醬就更加惹味!滷水汁就鹹鹹甜甜啲,同樣不俗!

另外我哋仲買多咗一份千杯不醉雞翼 $22/3,其實即係一份醉雞翼,雞肉好滑溜,酒嘅濃度恰到好處。

味道:4.3/5
性價比:4/5
醬燒豬軟骨、入味豬大腸、瑞汁滑雞翼、豬紅烏冬配滷水汁
醬燒豬軟骨、入味豬大腸、瑞汁滑雞翼、豬紅烏冬配滷水汁
2020-01-01 43 views
其實這已是第二次中午去呢間小店吃車仔麵,今次吃麻辣米線。兩次都好好味。雖然份量唔多足夠,要加麵先夠飽,第一次食車仔麵套餐,呢次就試下麻辣米線套餐。米線好彈牙,個麻辣湯底都好夠辣。 😅 值得再去。
自選兩餸麻辣米線套餐
2019-12-31
$63 (Lunch)
自選兩餸麻辣米線套餐
2019-12-28 816 views
趁假期,出去搵野食❤️黎到上環,食咩好呢?眼見上環好多食肆星期六日都好早閂。所以揀左間車仔麵,食完就返歸😋本身諗住食車仔麵,上到去見到有麻辣小鍋米線,作為麻辣控既我又點可以放過佢呀😂🔸麻辣小鍋米線(配牛腩、豬大腸、黑松露水餃、牛肚)$82麻味辣味都好出,配料好好味牛腩燘得好淋豬大腸無酥味,事先有滷過黑松露水餃,皮有少少厚,不過好足料牛肚爽口得黎又唔韌🔹水煮魚配上湯米粉 $69相比麻辣小鍋無感辣,魚好淋身,唔腥最估唔到,係連魚都可以入味,唔知係咪事先有醃過呢🔸麻辣鴨血 $28最最最最最推介!👍🏻👍🏻薄切鴨血,好入味配上爽口既芽菜同麻辣汁,一流!想食多碟添呀!🔹千杯不醉雞翼 $22美中不足係暖暖地,不過肉質好滑有酒香味,同埋隻隻都好大隻😂另外仲比左個碟仔裝骨,好貼心❤️🔸凍奶茶、凍檸茶 $15單上面有少糖少冰多奶揀以為應該都係求其整點知真係少糖少冰多奶既奶茶調較到我鐘意既口味唔係間間都做到順便一提,待應服務態度好好👍🏻見到我個樣有d迷惘,唔知叫咩食好,會主動行埋黎介紹招牌菜另外,原來我地係最後一檯客,都無趕我地走,仲叫我地慢慢食(利申:我都係出門口先知咋!)💬建議醉雞翼可以雪凍去,味道應該會更
趁假期,出去搵野食❤️
黎到上環,食咩好呢?
眼見上環好多食肆星期六日都好早閂。
所以揀左間車仔麵,食完就返歸😋

🔸麻辣小鍋米線(配牛腩、豬大腸、黑松露水餃、牛肚)$82
麻味辣味都好出,配料好好味
牛腩燘得好淋
豬大腸無酥味,事先有滷過
黑松露水餃,皮有少少厚,不過好足料
牛肚爽口得黎又唔韌
麻辣小鍋米線(配牛腩、豬大腸、黑松露水餃、牛肚)

🔹水煮魚配上湯米粉 $69
相比麻辣小鍋無感辣,魚好淋身,唔腥
最估唔到,係連魚都可以入味,唔知係咪事先有醃過呢
水煮魚配上湯米粉

🔸麻辣鴨血 $28
最最最最最推介!👍🏻👍🏻
薄切鴨血,好入味
配上爽口既芽菜同麻辣汁,一流!
想食多碟添呀!
麻辣鴨血

🔹千杯不醉雞翼 $22
美中不足係暖暖地,不過肉質好滑
有酒香味,同埋隻隻都好大隻😂
另外仲比左個碟仔裝骨,好貼心❤️

🔸凍奶茶、凍檸茶 $15
單上面有少糖少冰多奶揀
以為應該都係求其整
點知真係少糖少冰多奶既奶茶
調較到我鐘意既口味
唔係間間都做到

順便一提,待應服務態度好好👍🏻
見到我個樣有d迷惘,唔知叫咩食好,會主動行埋黎介紹招牌菜
💬建議醉雞翼可以雪凍去,味道應該會更好😋
2019-12-28
麻辣小鍋米線(配牛腩、豬大腸、黑松露水餃、牛肚)
水煮魚配上湯米粉
麻辣鴨血
  • 麻辣小鍋米線
Don't know there is a Hongkongese cart noodle restaurant locates in Sheung WanEspecially recommend the Huadiao wine chicken wings $28 for 5 big chicken wings, and we spent $ 60 a spicy fish Mixian noodlethe food here is reasonable and the food quality is really niceif you like Chinese and Hongkongese food, it will be a great choice The service is also impeaccable, as we ordered an ice tea but forgot to mention "no sugar ",the shop owner immediately gave us another cup of ice tea. Nice

2019-12-16
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
  • Huadiao chicken wings
✍️今晚收工又要去上環見客 ,見未夠鐘都係食d野先,去咗附近新紀元廣場樓上一間車仔麵醫肚,本來打算簡單叫d野食就算, 坐低見到唔單止有車仔麵食 , 原來仲有麻辣川味選擇, 鍾意食辣嘅我又叫返個嚟試下先,今晚叫咗個三餸車仔麵再加個麻辣鴨血 味道都好正宗, 平時北上食開辣野,味道呢度都好接近架, 落左單見到原來仲有水煮魚湯底車仔面好特別 鍾意食辣經開呢到既朋友可以試下一個人食唔到咁多,下次再嚟試下其他口味😍😍今餐晚餐$100唔洗麻辣鴨血~驚喜價$283餸車仔面~$48再加多杯凍檸茶. . . . . 🏠:上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
再加個麻辣鴨血
好特別
鍾意食辣經開呢到既朋友可以試下
一個人食唔到咁多,下次再嚟試下其他口味

😍😍今餐晚餐$100唔洗

2019-12-23
  • 麻辣鴨血
  • 水煮魚米線
2019-12-23 45 views
走進上環的街道覓食 來到商業大廈附近發現  有一家車仔麵店 門面簡約裝修 ​​感覺不像車仔麵店  坐位間有空位坐得挻舒服 再看看餐牌挻多選擇  快快點餐然後等食物來吧 店員挻有禮貌友善😊  ·自選4餸面套餐+熱飲 HKD$67  · 麻辣鴨血 HKD$28  ·千杯不醉雞翼 HKD$28  ·油菜(菜心) HKD$20  根據自己喜好而選擇想食的配料 最小三款就有套餐  還包一杯熱飲 而湯底就分別選擇麻辣汁和鹵水汁  味道不會太濃的 可以根據喜好再加辣椒油🤤🤤  車仔麵的份量和配料挻多的 其他食物的素質也不錯  雞翼很腍身 花雕的味道挻香 很快被我食清光🙈🙈

走進上環的街道覓食 來到商業大廈附近發現

車仔麵的份量和配料挻多的 其他食物的素質也不錯
  雞翼很腍身 花雕的味道挻香 很快被我食清光🙈🙈

2019-12-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)