2022-08-25 64 views
好耐都冇食火鍋, 見朋友極力推介呢間餐廳, 大食妹的我一於走去試試。我朋友話呢間餐廳嘅嘢食好多元化, 除咗一般嘅火鍋料以外, 仲有用左高級瑤柱XO醬,難怪咁有人氣。湯底選擇鹹菜豬肚湯🤗,非常惹味,同D食材非常夾,鹹菜系開胃之選。自家四寶丸🍢,大大粒,肉質Q彈而且爆曬肉汁,可見非常新鮮。鑽石蜆,非常大份,都相當抵食。涮20秒左右拎上黎,海水味濃而且肉嫩,有彈性富肉汁。游水蝦都好好食,全部都好新鮮。🦐🦐🥳🥳另外想讚呢道既服務幾好,加上上菜之前侍應會簡單講每道菜既配搭,幾Nice,令到成個用餐感覺良好😇。

自家四寶丸🍢,大大粒,肉質Q彈而且爆曬肉汁,可見非常新鮮。

游水蝦都好好食,全部都好新鮮。🦐🦐

2022-08-25 50 views
尖沙咀一向多隱世美,今次就黎左金馬倫道既禾牛薈火煱館食晚餐喇,餐廳裝修有特色,乾淨寬敞,適合慶祝節日。【禦膳宮廷海中寶】🤗真系宮廷級的享受,用足花膠、海參、螺頭、日月魚等海味熬製,滋味無窮。【招牌手切肥牛邊抓】肥瘦均勻👅,口感香滑,既香又有軟棉棉,感點少少醬汁就已經非常好食。【魚與鴻掌】鵝掌除左口感濃郁之外仲有勁豐富既咬口,😻一級既享受呀。【白鱔片】肉嘅鮮甜,食落完全唔油膩。😏其他野食仲有時令生菜同埋是日甜品,VIP ROOM 無限制時間 , 同最低消費 ,食完真系大滿足,有機會再幫襯!👅

【禦膳宮廷海中寶】

【招牌手切肥牛邊抓】

【魚與鴻掌】
鵝掌除左口感濃郁之外仲有勁豐富既咬口,😻一級既享受呀。

【白鱔片】
肉嘅鮮甜,食落完全唔油膩。😏

2022-08-25 31 views
今日午餐想食好D😊,所以特登同佢試下公司附近呢間火鍋店,而且價錢都好實惠,午市火鍋仲有8折優惠。真系迫不及待order 左黎食!🍽️湯底系豬骨湯底,👍飲落去個湯都幾鮮甜。火鍋材料有一大兜,有肥牛片、蘑菇、腸仔、肉丸同埋青菜等等。用料新鮮🌽🥦,值得一贊!真系要贊下個肥牛片🐮,古唔到午市都可以試到甘高質既牛肉。肥美又厚身,食出滿口牛肉香。口感軟嫩柔滑、肉汁豐富!全部野同個湯底都非常夾!成個套餐好多野食🤗🍽️,真系食到好飽。如果大家經過附近,我地都非常推薦大家黎試下!

湯底系豬骨湯底,👍飲落去個湯都幾鮮甜。

2022-08-24 38 views
好耐沒黎金馬倫道附近呢間茶涮涮禾牛薈火煱館,今次又BOOK左, 真係一間我會不斷想去食火鍋。店內相當大, 店內採用輕奢簡約風,比人感覺乾淨舒服。🥳湯底🥘:禦膳宮廷海中寶。招牌手切肥牛邊抓🐂:牛切得非常薄,涮10幾秒拎上來岩岩好,肥瘦均勻,滿口油香!牛胸爽🐂:比較有鮮味,好重牛肉味,好爽脆。魚與鴻掌🐠,鵝掌厚切而且肉質結實有彈性,食落有口感而且好香的鮮味。魚肉充斥無限鮮味並且沒有太腥的味道另外,👍VIP ROOM 無限制時間 , 同最低消費 。D 服務姐姐都好有禮周到,想試好快D訂位啦!

湯底🥘:禦膳宮廷海中寶。

牛胸爽🐂:比較有鮮味,好重牛肉味,好爽脆。

2022-08-23 51 views
今日同男朋友又去食好嘢,當然揀返我哋成日食嘅禾牛薈火鍋館!呢間火鍋次次都有驚喜,今次亦都唔例外😋因為食我幾次嘅關係,我哋大概都知佢有啲乜嘢好食😋,以下係我推介俾大家嘅好野😍:1️⃣水母刺身‼️非常新鮮,而且味道鮮甜。而且一啲腥味都冇。口感非常爽脆。食落口卜卜聲。感覺好得意😍2️⃣邊抓‼️ 雪花嘅比例比肥牛多。而且比較厚身。肉質比較實,但唔會覺得靭。咬落口牛肉味好重。好食😋3️⃣ 招牌手切肥牛‼️同樣有好濃郁嘅牛肉味😍,但就比邊抓薄身,以雪花嘅比例冇咁多。口感亦都比較淋😋。兩種牛肉各有特色。但兩種都好好味😋4️⃣西班牙漿果黑毛豬片‼️有好香嘅豬肉味。而且一啲都唔膻😍貴嘢果然係唔同啲😍豬肉嘅厚薄適中,而且非常爽口。正!

2022-08-23 43 views
成日搵好嘢食嘅我,知道喺尖沙咀金馬倫道有一間好抵食嘅午市一人火鍋。唔單止味道好,而且價錢仲好平。絕對啱晒對我餐廳嘅裝修好靚,而且好乾淨整齊。周圍都見到自家製嘅吉祥公仔,非常有特色👍🏻午餐一人一鍋😍😍佢包嘅嘢食都幾多,但我覺得以下呢幾樣嘢最吸引到我😍💯美國豚肉🐷- 份量都幾多。有好濃郁嘅豬肉味。豬肉同肥膏個比例唔錯,但我自己本人就鍾意食肥啲嘅🤤貪佢夠爽口。💯廣島蠔🦪- 脹卜卜非常大隻,口感非常滑溜。而且有非常濃郁嘅蠔味。💯韭菜餃🥟-自家製嘅餃子,豬肉韭菜嘅比例好平均,咬落口十分多汁,而且有好香嘅韭菜味。👍🏻💯滋味清湯🍲- 就算係一人一鍋,湯底嘅材料都非常豐富。見到有好多蔬菜喺入邊。味道好清甜。👍🏻

難得同老公一齊放假,當然就係出去食飯,行吓街輕鬆吓😍慳錢嘅我哋,知道喺尖沙咀有間火鍋店有午餐一人一鍋。所以我哋決定出尖沙咀食飯,之後順手行街😍😍我叫左一人一鍋嘅沙嗲湯底,美國豚肉同出前一丁😍✔️經典沙嗲湯底沙嗲嘅味道好香好濃,味道有少少辣。唔錯!我覺得沙嗲湯底同任何嘢食都係絕配。✔️美國豚肉豬嘅脂肪比例啱啱好,唔會太肥亦唔會太瘦。口感比較爽口。豬嘅味道偏濃,但唔覺得有膻味。呢個價錢絕對超值👍🏻✔️ 廣島蠔蠔味好重,而且非常鮮甜,口感比較creamy .覺得一隻唔夠,想食多幾隻。而老公揀咗嘅係滋味清湯,特級手切肥牛同稻庭烏冬😍✔️ 滋味清湯湯煲到奶白色,而且有好濃郁嘅肉味,加埋清甜嘅蔬菜🥬。成個湯超級好味😋✔️特級手切肥牛肥牛咗嘅厚度適中,口感一流😋而且脂肪嘅比例都非常好👍🏻。食落口有入口即溶嘅感覺😋超正👍🏻✔️稻庭烏冬烏冬爽滑彈牙。 好快就比我同老公食晒✔️榴槤波波小食波波炸到外脆內軟。入邊嘅榴槤餡仲係留心嘅。非常好食。好快就比我同老公食晒。除咗以上嘅食物之外,一人一鍋套餐仲有其他嘅食物都非常好食😋。值得推介俾朋友嚟試

我叫左一人一鍋嘅沙嗲湯底,美國豚肉同出前一丁😍

✔️經典沙嗲湯底

✔️美國豚肉

✔️ 廣島蠔

而老公揀咗嘅係滋味清湯,特級手切肥牛同稻庭烏冬😍

✔️ 滋味清湯

✔️特級手切肥牛

✔️稻庭烏冬
烏冬爽滑彈牙。 好快就比我同老公食晒

✔️榴槤波波小食

2022-08-22 67 views
今年男朋友生日,我約左成班friend同佢book咗禾牛薈火鍋館同佢打邊爐慶祝😏。呢間餐廳嘅收費唔貴,仲要無最低消費 , 就可以坐到VIP ROOM,仲要冇時間限制😍就算自己帶酒黎,都唔收開瓶費。真係超抵😍啱晒我哋👍🏻侍應推介左個好特別嘅湯底俾我哋,叫御膳宮廷海中寶😍😍。呢個真係超正😍嚟到嘅時候平平無奇,直到侍應剪開豬肚,先知內有乾坤。入面全部都係貴價嘅素翅,海參,瑤柱,花膠, 螺頭同冬菇😍😍真係超足料。等到湯底同所有嘅材料滾起左之後再一齊食。味道超級鮮甜。個個食過都讚好😍牛胸爽。第一次食牛胸爽。口感非常爽口,肉質一啲都唔似牛肉😍,但就有好濃郁嘅牛肉味。超正封門條。牛肉同雪花嘅比例非常完美。而且厚度都啱啱好。食落口原有入口即溶嘅感覺。而且牛肉味非常重。好好食😍

2022-08-19 74 views
今日同friend出街食飯,我哋喺網上面搵咗間係尖沙咀嘅火鍋店。而且comment都唔錯,所以我哋就book咗位去試吓😋可能平日嘅關係,唔算好多人。所以侍應好快就安排咗我哋入去。嗰度嘅裝修都幾靚,而且啲位都好大好舒服。啱晒我哋坐喺度傾偈食飯😍🦢鵝肝蝦丸,自家製嘅美食。喺其他餐廳係絕對冇嘅😋手打嘅蝦滑包住好creamy 嘅鵝肝。口感豐富,而且味道出奇地夾。再配埋佢個自家製嘅瑤柱XO醬。成個味道變得更有層次更好食👍🏻🐔🐔醉雞鍋🍲花雕酒嘅味道非常濃郁,完全帶出咗雞嘅鮮味,加埋其他嘅藥材。完全係飲緊藥膳湯嘅感覺😋好養生。而且湯料非常豐富。睇住侍應將藥膳同好大碟嘅雞倒入湯到。就已經忍唔住喺度吞口水😋好正😋🐟🐟🐟炸鯪魚球,鯪魚球嘅外面痴咗少少炸米通,外面嘅口感非常香脆,入面就好彈牙。口感豐富,而且有好重嘅鯪魚味,好新鮮。好食😋

2022-08-19 84 views
之前喺尖沙咀嘅時候見到一間食火鍋嘅專門店。但一直都冇時間食,難得今日放假,當然要帶埋屋企人出去食吓好嘢😋😋西班牙漿果黑毛豬片😋豬肉嘅味道非常濃郁。豬肉同肥膏嘅比例啱啱好,肉質非常爽口。我哋好快就清咗一碟🐷😋沙嗲湯底😋有好香濃嘅花生味。而呢個湯嘅特別之處,就係除咗湯底之外,仲有好多冬菇同枝祝等嘅配料,令到沙嗲嘅味道更突出同更濃郁。好味!😋封門條😋牛肉雪花嘅分布十分靚。牛肉嘅味道好重,但一啲膻味都冇!廚師切得比較厚,食起上嚟有啖啖肉嘅感覺,但就一啲都唔韌。我哋成家都超鍾意食😍😋蝦滑😋自家製手打蝦滑。有非常重嘅蝦味,絕對食得出係真材實料👍🏻口感非常爽口彈牙。味道鮮甜。值得推介!

😋西班牙漿果黑毛豬片😋

😋沙嗲湯底😋

😋封門條😋

😋蝦滑😋
2022-08-18 96 views
今晚同同事去happy Friday,當然去返喺公司附近嘅禾牛薈火鍋館。貪佢個價錢抵,周圍環境比較乾淨同座位又大又舒服!啱晒我哋一班同事喺度吹水食飯😍最吸引嘅就係有VIP房,食飯完全冇時間嘅限制。非常好👍🏻我哋一如既往叫咗大家最愛嘅沙嗲湯底🌟呢個湯底好正👍🏻除咗沙嗲味好濃郁之外。入面有好多唔同嘅配菜,令到湯嘅味道一啲都唔單調。好正!😋🌟禾牛薈。其實全部都係牛雜。呢個係每一次嚟到都必點菜式之一。牛雜非常新鮮,廚師仲洗到好乾淨。呢樣好值得讚👍🏻而且牛嘅味道好香好濃。再配埋自家製嘅瑤柱XO醬一齊食。真係好惹味😋🌟脆豚牛卷。非常特別嘅小食。非常薄嘅炸粉包住牛肉同豬肉。味道可口。口感外脆內軟。好容易食到停唔到口😋🌟小食老鬼。呢個又係自家製小食。用油炸鬼包住蝦滑拎去炸。口感非常香脆,蝦滑非常彈牙。有好香嘅鮮蝦味。好好食😋

同friend出去行街,行行吓就到食飯時間。之前聽朋友介紹喺金馬倫道有間好好食嘅打邊爐,我哋兩個當然即刻走去開餐😍😍 我哋兩個叫咗一枱都係餸,有小食又有打邊爐嘅配料😍。分別有椒鹽魚三角,小食老鬼,冬菇釀墨滑,鑽石蜆同松葉蟹皇包等。。但我比較鍾意嘅係以下呢幾樣嘢食!1)椒鹽魚三角- 炸到非常香酥。除咗濃郁嘅魚肉味之外,仲有好香嘅椒鹽味。食落去超級惹味,啱晒鍾意食香口野嘅人😍2)小食老鬼- 呢個係餐廳嘅特色小食。脆卜卜嘅油炸鬼包住爽口彈牙嘅蝦滑。口感非常豐富。味道非常有層次。好正!3)鑽石蜆- 第一次食鑽石蜆,味道非常鮮甜,仲要冇沙喺入邊。蜆肉好大隻。肉質比較爽口,唔會覺得好韌。超級好食!4)鮮茄坑腩薯仔濃湯- 呢個好有驚喜。湯入邊有好濃嘅蕃茄同牛肉嘅味道。味道非常鮮甜。而且材料非常充足。入邊有好多蕃茄,薯仔同埋牛坑腩。拎嚟打邊爐或者就咁飲,都非常滋味!👍🏻

2022-08-17 67 views
今日lunch hour好想打邊爐,所以即刻上網search睇吓公司附近有冇🤤🤤結果真係比我搵到喺金馬倫道有間禾牛薈火鍋館有推岀午餐一人一鍋。堅幸運😍佢個一人一鍋真係好抵食,食物嘅種類都好多,包括左手切肥牛,稻庭烏冬,廣島蠔,餃子,芝士腸,魷魚,蕃茄,豆腐,丸等。。😍而且份量都好足夠!手切肥牛🐮,厚薄適中。肉質比較腍,唔會好難咬😋。而且牛肉味非常重。味道真係唔錯👍🏻到庭烏冬🍜,口感滑溜溜,而且非常爽口彈牙,就算煮得耐左,都唔會糊。烏冬索晒沙嗲湯,味道辣辣地。非常惹味。沙嗲湯底🫕,細細煲,啱晒一個人食👍🏻沙嗲同花生嘅香味十分濃郁。呢個湯底永遠都冇得輸!魷魚🦑,估唔到連午餐打邊爐都會有魷魚。味道鮮甜,口感十分爽口彈牙!非常新鮮👍🏻

2022-08-17 71 views
今晚約咗男朋友食飯,鍾意打邊爐嘅我哋,當然係揀返火鍋店去醫肚🤣我地知道係金馬倫道有一間好出名嘅火鍋店,所以今晚決定去嗰度開餐😍我地揀咗個鹹菜豬肚湯底。湯底煲到奶白色,一睇就知材料非常豐富,同非常夠火喉👍🏻鹹菜同豬肚嘅味非常濃郁。飲落去非常暖胃。蝦滑,廚師親自手打,味道鮮甜,而且蝦味十分濃郁。食得出係真材實料打出嚟。口感爽口彈牙。好正!三式餃,餐廳嘅自家製水餃。食材非常新鮮。咬開嘅時候非常多汁,味道非常鮮甜。值得推介👍🏻珊瑚蚌,非常新鮮!食落去一啲腥味都冇,而且味道鮮甜。口感爽口彈牙。好容易食到停唔到😋招牌手切肥牛,呢個超好食!牛肉味濃郁,一啲膻味都冇,雪花同牛嘅比例啱啱好。口感比較淋,唔會覺得太韌👍🏻

2022-08-16 59 views
莊子【庖丁解牛】頭三句係咁…「吾生也有涯 而知也無涯以有涯隨無涯 殆已!」講白D就係條命有限,而知識係無限,夾硬一追再追? 死得!食完【禾牛薈】,令我對人生有所頓悟!入到嚟環境唔錯,招呼又算周到,叫完鍋底同配料,重點梗係叫牛!問部長有咩推介,佢話「封門柳」同「牛頸脊」,咁就每款嚟一碟啦!唔爭在叫埋「牛柳粒」吖笨!一上枱,朋友話好精緻呀!有個招牌仔,仲寫埋要灼幾多秒,好細心呀!結果呢?牛味中上!有咬口得嚟又唔韌!仲想點?朋友一邊咬住肥牛邊話,有間鐵板燒仲堅!A5和牛,一人都係千五蚊咁上下……「吾生也有涯 而知也無涯以有涯隨無涯 死得!」
莊子【庖丁解牛】頭三句係咁…
「吾生也有涯 而知也無涯

以有涯隨無涯 殆已!」

講白D就係

條命有限,而知識係無限,

夾硬一追再追? 死得!

食完【禾牛薈】,

令我對人生有所頓悟!

入到嚟環境唔錯,
招呼又算周到,

叫完鍋底同配料,

重點梗係叫牛!

部長有咩推介,

佢話「封門柳」同「牛頸脊」,

咁就每款嚟一碟啦!

唔爭在叫埋「牛柳粒」吖笨!

一上枱,朋友話好精緻呀!

有個招牌仔,

仲寫埋要灼幾多秒,

好細心呀!

結果呢?

牛味中上!

有咬口得嚟又唔韌!

仲想點?

朋友一邊咬住肥牛邊話,

有間鐵板燒仲堅!

A5和牛,一人都係千五蚊咁上下……

「吾生也有涯 而知也無涯
以有涯隨無涯