2023-10-01 376 views
無論滿天星的歷史如何厲害, 甚至說是天皇的御廚, 它賣的就是日式蛋包飯, 再加多一件漢堡扒而已, 如果連奶昔一共要盛惠三百大元, 我就覺得有點天價, 當然明白有很多營運收入被租金吞食, 但如果食材和味道只是比普通好一點, 這定價不太能說服到香港的食家, 特別是在日本用餐的物價, 因為匯率問題, 已比在香港本地吃更便宜而新鮮.說到其蛋包飯的水準, 其實不錯, 用上蘭王蛋汁煎成的奄列, 切開的確有蛋絲和蛋汁流動的澎湃. 飯身先燉後焗, 飯粒飽滿而乾爽, 飯汁深深滲入, 但又不會糊化, 唯一不太喜歡的是味道偏甜, 欠缺一點焗/炒飯應該有的鹹香. 醬汁同樣以甜為味道主軸, 整體吃起來有點膩. 漢堡扒以北海道和牛和豬肉打成, 質感實在, 不會一切就散, 味道就算沒加上醬汁, 只是基本的鹽和胡椒也夠味, 肉汁豐富而且熟度OK, 如果能再有多點脂粒令層次更豐富就更好. 雲呢拿奶昔汁不如蛋包飯出色, 味道是有的但質感太稀, 似喝雲呢拿鮮奶多一點, 也因為如此令整餐性價比真的有點低.

⭐️評分:5.5/10雖然咖哩不錯,但性價比絕對失敗❌❌不值得✳️咖哩蛋包飯👍👍這個外表不揚,卻很有驚喜裡面是炒飯底😍😍好香也配有咖哩味道飯底乾身,有菇、豆、紅蘿蔔、粟米...炒蛋也滿滑身,Creamy咖哩偏甜,層次豐富略太稀,如更稠可以更好的包含米飯🤤🤤🤤✳️紅豆抹茶Pancake好小的兩個🙄份量很少,而且一點5分鐘內已經做好? 🤔🤔質地不夠鬆軟😵‍💫搖也不會震蛋香味不夠濃郁但抹茶味非常強烈!需要讚賞紅豆也挺綿密❌❌但那個蕨餅令人非常失望!!像一個硬的面團⭐味道 6.5/10⭐️特色 6/10⭐️環境 6.5/10⭐️性價比 4/10 (絕對偏貴)⭐️賣相 6/10
⭐️評分:5.5/10

雖然咖哩不錯,但性價比絕對失敗❌❌
不值得

✳️咖哩蛋包飯👍👍
這個外表不揚,卻很有驚喜
裡面是炒飯底😍😍好香也配有咖哩味道
飯底乾身,有菇、豆、紅蘿蔔、粟米...
炒蛋也滿滑身,Creamy
咖哩偏甜,層次豐富
略太稀,如更稠可以更好的包含米飯🤤🤤🤤

✳️紅豆抹茶Pancake
❌❌但那個蕨餅令人非常失望!!像一個硬的面團

⭐味道 6.5/10
⭐️特色 6/10
⭐️環境 6.5/10
⭐️性價比 4/10 (絕對偏貴)
⭐️賣相 6/10
  • 滿天星咖喱蛋包飯
2023-09-24 272 views
呢間東京過江龍次次經過都見大排長龍,難得見佢冇人排即刻衝過去試由於上一餐食到好飽食唔到好多嘢,兩個人只叫咗一個主食同一個甜品滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯$238-蛋包飯個精髓用咗蘭王蛋,鮮色得嚟蛋味好濃郁,咖喱唔會好重口味,漢堡扒mix和牛同豚肉,熱辣辣超juicy!抹茶芭菲$108-以抹茶雪糕、白玉、紅豆、抹茶凍等等整成,層層不同口感,啱晒我呢啲抹茶控整體來講食物係好食嘅,不過價錢偏貴,唔會成日走嚟食

滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯

抹茶芭菲

整體來講食物係好食嘅,不過價錢偏貴,唔會成日走嚟食
2023-09-18
$190 (Dinner)
滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯
抹茶芭菲
2023-09-20 182 views
好多日本過江龍餐廳進駐了香港,之前試左幾間,今次就黎左海港城呢間人氣蛋包飯店試食。蛋包飯當然就係呢間餐廳嘅賣點。週末過到黎,人龍滿滿的,等左成個鐘先有得食。餐廳裝修來簡潔,坐位感覺坐得舒服,一黎就掃QR Code睇下有乜好食。我當然揀佢地嘅主打蛋包飯,試左個日式咖喱吉列豬扒蛋包飯。軟滑流心蛋,又嫩又滑,外皮炸到酥脆嘅豬扒,內裏包著肉汁滿滿嘅肥美豬扒,配上經典香濃日式咖喱汁,再加上香氣十足嘅炒飯底,味道好,質量並重,非常抵讚! 朋友唔想食咁飽,所以揀左個日式拿玻里意粉,番茄醬汁茄味香濃,配上香腸、青椒等配料,加上偏軟口感嘅意粉,有種日西式混合嘅感覺,朋友都感覺呢個意粉幾唔錯啵。整體幾唔錯,又係食得好豐足嘅一餐。

整體幾唔錯,又係食得好豐足嘅一餐。
日式咖喱吉列豬扒蛋包飯
日式拿玻里意粉
朱古力奶昔
日式咖喱吉列豬扒蛋包飯
日式拿玻里意粉
2023-09-11 242 views
高人氣既日式西餐廳,經常好多人排隊。食物做型靚靚,好似陳列品咁(講笑),打卡一流。推介肉汁香濃既漢堡扒。窩夫都幾好食,係偏硬左少少。餐廳樓底高,十分寬敞,坐得舒服。服務唔錯。
$250 (Lunch)
  • 明太子大蝦意粉
  • 漢堡扒蛋包飯
グリル滿天星 尖沙咀グリル滿天星這個品牌源於1978年日本昭和時間,天王御 廚秋山德藏 的入室弟子 窪田好直 創立,總店札根於日本東京,2021年在香港尖沙咀海港城開設海外分店。 滿天星肉汁安格斯牛扒飯:蛋皮使用蘭王蛋製作而成,蛋醬軟滑流心,面層均鋪有蝦、帶子、青豆、粟米等食材。飯亦大有學問,使用雞湯、竹筍、洋蔥、粟米、香菇等蒸煮再烤焗。肉醬汁則使用牛肋骨、紅蘿蔔、洋蔥、西芹等製作。唯一缺點可能是牛扒,沒有讓客人指定幾多成熟,上到餐桌接近全熟。
グリル滿天星 尖沙咀

滿天星肉汁安格斯牛扒飯:
肉醬汁則使用牛肋骨、紅蘿蔔、洋蔥、西芹等製作。
滿天星肉汁安格斯牛扒飯
⠀每次經過都比個價錢嚇親,之前咁啱有海港城coupon就入去試下啦o(^▽^)o⠀不得不說,雖然價錢較貴,但份量真係好多如果兩個人黎食建議叫一個蛋包飯同一份疏乎厘就夠👩🏻‍💻⠀日式咖喱炸蝦蛋包飯 $178炸蝦好大隻 有3大隻👍🏻炸皮厚度剛剛好 香脆🌟咖哩汁咖辣 配蛋包飯呢個組合冇得輸💫蛋好香 好滑好嫩 入面仲加左啲扇貝粒 好特別⠀滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 $238蛋包飯同上面嗰款描述嘅一樣漢堡好Juicy 配酸酸地嘅醬汁不過食多幾啖就開始濟😵反而上面果款咖喱蛋包飯會令人容易一啖接一啖⠀靜岡蜜瓜疏乎厘 $158之前期間限定‼️疏乎厘非常鬆軟 好香蛋味😆蜜瓜好甜 整個配搭得宜🍈⠀

不得不說,雖然價錢較貴,但份量真係好多
如果兩個人黎食建議叫一個蛋包飯同一份疏乎厘就夠👩🏻‍💻

之前期間限定‼️
疏乎厘非常鬆軟 好香蛋味😆
蜜瓜好甜 整個配搭得宜🍈

2023-08-17 290 views
平時呢間西日餐廳既堂食都好正 但近排有個外賣雜莓梳乎里 間唔中熱熱地想食下梳乎里都可以點 佢既梳乎里夠口感 夠彈身有立體感 有好多味 choose 左 雜莓新鮮 配埋白桃烏龍汁 好透心涼 白桃味香甜配埋烏龍茶味。正 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#滿天星尖沙咀海港城海運大廈3 樓0t301 至301a鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀====================
Score 平均分< 7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#滿天星
尖沙咀海港城海運大廈3 樓0t301 至301a鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2023-08-12
$80 (Last Night Supper)
2023-08-07 358 views
每次經過呢條走廊,總是見到有人排梗隊,平日8點半到,都要係門外等一陣,入到去係QR code落單。$128 牛油果大蝦凱撒沙律份量剛好,沙律菜新鮮,牛油果熟度恰好,大蝦冇雪味,正常發揮$158 明太子大煆意粉意粉醬料好濃厚,意粉偏幼、彈牙,每條意粉都掛滿明太子醬,整體帶點微辣,再on top 有一份明太子作為點綴,昇華左整體明太子味道$228 日式咖喱吉列豬扒蛋包飯上枱時候充滿濃郁的蛋黃香味,用上蘭王蛋整成的鮮嫩、滑、香的滑蛋包裹着用咖喱炒飯,飯粒偏濕,帶有微微的咖喱香味。個人選擇汁另上,因為唔想咖喱汁令到豬扒表面的炸皮,冧咗就唔好食,偏好食脆脆的外表🥹果然不出所料,係香港食吉列豬扒真係唔好抱太大期望,炸粉夾起已經與豬扒分離,炸粉唔厚,顏色唔討好,豬扒肉質鮮嫩有汁但帶有不少肥膏。經過冇人排隊可以試一次,始終尖沙咀餐廳的排隊時間不能輕視,建議唔洗叫得咁貴,相信有更好的選擇😞

$128 牛油果大蝦凱撒沙律
份量剛好,沙律菜新鮮,牛油果熟度恰好,大蝦冇雪味,正常發揮

$158 明太子大煆意粉

$228 日式咖喱吉列豬扒蛋包飯

2023-08-02
Type of Meal
Dinner
2023-08-04 280 views
食物冇咩特式,不過不失價值適中,不會太貴甜品好吸引,可惜食完碟麵已經好飽所以冇嘗試環境好,餐廳都大可能因為去得早,2個人都比張大枱我食完都冇催我地走,坐左大約2小時
食物冇咩特式,不過不失
價值適中,不會太貴
甜品好吸引,可惜食完碟麵已經好飽所以冇嘗試
環境好,餐廳都大
可能因為去得早,2個人都比張大枱我
食完都冇催我地走,坐左大約2小時
2023-03-15
2023-08-02 255 views
一直路過都比佢吸引但係估唔到無lunch menu打工族黎講真係好貴本身有唸過食蛋包飯因為第一次黎問左店員推薦佢見我香港人就好老實推薦左我食炸蝦咖喱認真,個炸蝦🍤係好好味食到麵包糠的味道,好脆可能係我第一次食到天婦羅層衣ge味道飯有d多,我食唔曬咖喱🍛係正常的日本咖喱無咩特別~不過睇番要蛋包飯貴多四十蚊個下就好多謝店員避雷有機會可能同朋友黎試下甜品感覺抹茶個d都好吸引因為隔離檯d小朋友食得好開心
一直路過都比佢吸引
但係估唔到無lunch menu
打工族黎講真係好貴

本身有唸過食蛋包飯
因為第一次黎
問左店員推薦
佢見我香港人就好老實推薦左我食炸蝦咖喱
認真,個炸蝦🍤係好好味
食到麵包糠的味道,好脆
可能係我第一次食到天婦羅層衣ge味道

有機會可能同朋友黎試下甜品
感覺抹茶個d都好吸引
因為隔離檯d小朋友食得好開心

2023-07-15 414 views
去尖沙咀行街,吃甜品。今次試試這個美食~抹茶窩夫🧇🍦甜品好好味呀!非常喜歡抹茶軟雪糕 。香濃抹茶味道 , 軟雪糕十分細滑 。 窩夫又外脆內軟 。加上美味抹茶醬。就更加吸引。 甜品配有紅豆粒粒。味道十分豐富。夏天吃甜品特別快樂。Eat is life ♥️

2023-07-09 351 views
1. 滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 $238《⭐️⭐️》招牌漢堡係由70%鹿兒島產和牛及30%北海道產豚既份量製成,你會食到比較重牛既味道,但普通日式料理飯店都可能會食到,反而個牛肉汁酸酸甜甜,以及配上有紅蘿蔔同青豆既西炒飯幾好味,但佢嘅米飯唔多似日本米。另外佢個蛋都幾滑,但蛋味唔夠濃。整體黎講,試一次就夠,因為呢個價錢可以有更好既選擇,有少少名過於實。2.日式咖喱吉列廣島蠔蛋包飯 $188《⭐️⭐️⭐️》相比之下,我比較推薦廣島蠔蛋包飯,個吉列蠔炸得好鬆脆,而蠔身鮮甜,粉漿亦唔會太厚,但份量比較少,得三舊。另外,吉列廣島蠔係配咖喱飯的,咖喱飯有提子乾同粟米,令你辣中帶甜,層次豐富,不過咖喱汁配咖喱炒飯比較辣,食唔到辣既朋友要注意‼️整體黎講,我覺得價錢定位太高,出名嘅係蛋包飯,但係我覺得個炒飯仲好食過個滑蛋,值得讚既係枱面就有一壺水,可以自己倒比較方便,店員見你食飽會主動拎個牙籤筒比你。
1. 滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 $238
《⭐️⭐️》

2.日式咖喱吉列廣島蠔蛋包飯 $188
《⭐️⭐️⭐️》

2023-06-22 325 views
環境寛敞,地方光鮮,用電話自助下單。鰻魚蛋包飯,鰻魚一大條,肉質正常。鰻魚汁偏甜,整體味道一般。重點價格偏高,有比它更好的餐廳可以選擇。吉列廣島蠔咖哩飯,廣島蠔炸得脆口,不過不失。蔬菜配料很少,西蘭花,粟米芯及一顆紅蘿白的星星,感覺單調。日式梳乎厘班戟,軟綿綿蛋糕的質地,配上糖漿及忌廉,味道還可以。總括來說,不推介此餐廳,主菜定價太高,味道又不是很出色。我見很多食評推介coco壹番屋,但個人認為k11米炊蛋包飯性價比高,可以供大家參考下。

總括來說,不推介此餐廳,主菜定價太高,味道又不是很出色。
2022-11-14
$250 (Dinner)
2023-06-17 219 views
今次又到牛媽去覓食嘅時間啦!吉列豬扒炸得脆卜卜配搭日式咖喱非常之好食!餐廳環境亦都非常之有日式洋食嘅氣氛!牛媽大推介!甜品亦都款式非常之多!同朋友仔聚會非常好!
今次又到牛媽去覓食嘅時間啦!
牛媽大推介!甜品亦都款式非常之多!同朋友仔聚會非常好!