朋友行過,就話要食呢間,咁好囉,咪入去囉!估唔到裝修平平,啲嘢有幾多貨真價實喎!啲職員又好殷勤,眼明手快,成個流程好暢順,整個體驗都好愉快!!! 芝麻糊加入日本金芝麻 芝麻糊呢~睇住侍應拎過嚟,嗰一陣陣嘅芝麻糊,隨即撲鼻而來!!! 濃稠度比厚身,芝麻糊磨研得好幼滑,可能啲芝麻係經過炒完之後,用熱力迫咗芝麻香散發來 ,所以用嚟做糖水特別香。 聽講仲話用8小時去慢磨而成,心思十足。 開心果露 $48濃稠度剛好,香濃幼滑嘅開心果仁露,再配合表面一撮果仁粒,可以讓客人每一啖沾少少果仁粒,伴隨吃,增加口感!!! 份量剛好,可能係因為果仁類,所以食落都幾飽肚😄 食物質素(5個🦴為滿分)🦴🦴🦴🦴🦴環境指數(5個🦴為滿分)🦴🦴🦴🦴🦴服務指數(5個🦴為滿分)🦴🦴🦴🦴🦴衞生指數(5個🦴為滿分)🦴🦴🦴🦴🦴
芝麻糊加入日本金芝麻
開心果露 $48
食物質素(5個🦴為滿分)
🦴🦴🦴🦴🦴
環境指數(5個🦴為滿分)
🦴🦴🦴🦴🦴
服務指數(5個🦴為滿分)
🦴🦴🦴🦴🦴
衞生指數(5個🦴為滿分)
2023-01-30 43 views
呢間甜品鋪係尖沙咀厚福街,鋪頭唔大間,但係都唔會逼到冚晒,坐得都舒服。我地試佐開心果露同埋芝麻糊。開心果露$48一碗,但絕對抵食👍🏻開心果係意大利新鮮運到,之後就用石磨低溫磨製出黎,石磨磨完出黎開心果好幼細,成碗糖水好綿滑,加上灑係面頭既開心果碎,味道好清甜好好食,超級正,完全係高質甜品呀!之後就係芝麻糊,芝麻糊加入日本金芝麻,用8個鐘慢磨出升級版既經典糖水,芝麻味道濃郁,好香,成碗糖水都好入味,食到粒粒芝麻蓉係我入面,日本金芝麻更加香,濃烈既芝麻香味透出陣陣甘香,食得出真係好足料,好健康!
2023-01-29 33 views
好久沒有食傳統糖水,在尖沙咀做完運動周圍走,經過厚福街見到間糖水舖,門外看不像一般傳統糖水鋪裝潢,入內好多人,细細間滿迫夾,慶幸得一個人坐得舒服啲。看了簡介硏香是用了其中一位老闆媽媽的祖傳秘方,並以網店的形式售賣中式糖水,高峰日賣500碗。嘩!超高人氣,好誇張啫。看餐牌介紹芝麻糊不惜工本採用日本金芝麻,經歷烘焙後再慢磨8小時來炮製成芝麻糊;值得一試,我又多心想雙併食合桃糊。芝麻核桃糊 HKD38上台熱騰騰,肉眼睇有細緻顆顆粒,但食落口兩款好滑溜濃密、核桃糊香氣逼人,芝麻糊香甜濃,與其他糖水舖比較它為香滑,難怪那麼多客人。

芝麻核桃糊 HKD38

芝麻杏仁糊
芝麻杏仁糊
2023-01-25 124 views
新年同家人去食,點了腰果露、合桃露和杏仁茶湯圓等。杏仁茶湯圓黎到,發現微䁔接近凍即刻向員工問,是否提供了凍的杏仁茶,員工一路大量垃圾一跟向後面走去,並無禮貌向我媽媽大喝一句:「無錯喎」。我再問,因為而加凍,可否整熱小小,員工即刻起摃:「我哋全部煲滾晒㗎,唔可能凍」然後頭也不回走咗。到後來我發現原來佢係負責糖水嘅員工。我超級無奈,再問另一位員工可否幫忙翻熱糖水,最後問多兩次先可以。唔明白嘅地方係明明見到旁邊都有人叫杏仁茶湯圓,人哋嗰碗就出晒煙。另一個失望嘅地方就係,見到佢哋用好多即制品,而家以為湯圓自己整,原來都係買返嚟。買返嚟都唔緊要,點解個員工要喺客人食緊嘅時候攞一大盤垃圾,包裝喺全部客人面前行過去後門?第一次嚟食係因為好欣賞呢間鋪嘅精神,講到要研磨出香港嘅味道。今次就係屋企人嚟食,結果有個咁差嘅體驗。極度不推介,除非想受氣

極度不推介,除非想受氣

• 受氣套餐
今日初二開年,走進小巷道,看到「研香」二字,蠻特別的⋯叫了芝麻糊、蛋白杏仁茶,配土司⋯餐點精緻,濃厚的芝麻味、杏仁香⋯飲到今年甜甜蜜蜜開開心心❤️❤️店裡三位年輕人,充滿朝氣👍👍值得推薦😃😃
餐點精緻,濃厚的芝麻味、杏仁香⋯
飲到今年甜甜蜜蜜開開心心❤️❤️
店裡三位年輕人,充滿朝氣👍👍
值得推薦😃😃
2023-01-20 68 views
星期五晚同朋友食完飯後諗住食個糖水,呢排最興嘅開心果,作為開心果控既我,知道新出左開心果糊即刻約埋朋友一同試食。要食嘅第一啖,我同朋友一齊有少少驚訝,唔係因為太好食係因為太難食而震驚。可能我對佢期望太高,失望所以帶咗。另外有朋友叫咗個芒果西米露,芒果有雪味,唔夠甜,雖然未試過其他食物,但係我哋都唔會再尼食。門口好多人排隊,三個人入座大約等咗20分鐘。店內環境屬於小文清風格,簡潔。而食物質素整體來說感覺有點伏。
開心果糊

2023-01-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2023-01-18 46 views
🌝放學之後溫完書,打算搵個地方休息下,行完一陣之後見到有得食糖水,二話不說就衝入去啦~ 依?🌝見到個個員工個個都心情勁好,仲好有服務幫我地推櫈坐,服務周到哇~其實呢度啲糖水算係比較抵食,全部都唔貴,價錢合理 ! 好近我屋企,得閒落來食下💃🏻呢間舖頭好文青又帶點日本風^_^😍芒果冰 $42平時我真係勁鐘情於冰食,好好食,食到又好飽,好多芒果🥭好多西米,質素簡直一流啦😍楊枝甘露 $46呢碗真係夠大兜,第一眼望已經流晒口水,口感爽口香甜,感覺係好滿足阿,食糖水確實真係會令人好開心😀 下次會帶埋朋友一齊食其他款呢間咁好食,要讚下先得😗價錢😋😋😋😋😋味道😋😋😋😋😋服務😋😋😋😋😋

呢間舖頭好文青又帶點日本風^_^
😍芒果冰 $42
😍楊枝甘露 $46

下次會帶埋朋友一齊食其他款
呢間咁好食,要讚下先得😗
價錢😋😋😋😋😋
味道😋😋😋😋😋
服務😋😋😋😋😋
2023-01-18 51 views
同屋企人食完飯諗住去食個糖水,聽朋友介紹來左呢間糖水店,間店就唔係走懷舊風,不過就真係食到好多好港式好地道嘅糖水😙 ⭐️ 椰汁紫米西米露先叫左個「椰汁紫米西米露」來試試,點知真係幾好食,因為個椰汁,成碗糖水都有個椰香味好正,又有紫米又有西米,真係一次滿足兩個願望🤪⭐️ 楊枝甘露再試埋個「楊枝甘露」,因為呢d 都係屋企唔會自己整嘅糖水,個「楊枝甘露」都一樣好正,好香芒果味,仲有少少柚子味,又香又甜又清新,西米都煮得好好味,好好咬口🤤
⭐️ 椰汁紫米西米露
⭐️ 楊枝甘露
2023-01-18 39 views
鍾意甜食嘅我,行過呢間裝修外觀裝修日式嘅糖水店🌕咁我好快可以入坐。一坐得落嚟,我諗都唔諗,我就叫佢嘅芝麻糊,佢話用八小時可以研磨喎!!!~我真係想睇下佢嘅用心程度❣❣❣佢仲要配合埋日本啲黃金芝麻。。。 食第一啖嘅時候佢個芝麻糊香好濃郁, 濃稠度適中。侍應递咗一支日本黃金芝麻,畀我是行家加落去,果然日本芝麻,真係粒粒都飽滿,粒粒流露醬著炒香咗嘅芝麻香味。單單食幾粒用前牙咀嚼,已經充滿咗成個口腔。 好滿足呀~~~ 店舖每一個客人都好安靜,我也好安心,好寧靜品嚐我的碗芝麻糊,嗰份量認真唔錯,份量適中,再配合粗擴型嘅水泥碗賣相,打卡唔錯!

2023-01-18 40 views
好耐冇食到性價比高,好味又抵食嘅甜品糖水店,今次聽同事介紹來左尖沙咀呢間研香試,食完十分滿意!「榴槤冰 $48」真心好正,啖啖榴槤香,好比真係食榴槤,好香好濃,中意榴槤嘅人一定會好中意呢款冰,可以話係愈食愈過癮,其實呢碗冰食落都幾大份,同人share 就差唔多!「開心果露 $48」食落都好好味,好香開心果味,開心果露真係好濃郁,而且個口感都做得好幼滑,真係愈食愈滋味!呢到環境唔錯,坐得闊落舒適,甜品糖水個賣相都好可打卡,真係覺得呢間餐廳超值!

2023-01-18 30 views
今日黎到尖沙咀呢間硏香,係厚福街,鋪頭唔大但五臟俱全,呢度好多健康甜品,好值得大家黎試下合桃露: 食得合桃多補腦,我今日就要試下,食完唔知會唔會好似menu咁寫會變聰明仔呢😆用頂級原粒合桃整成,好甘香但又唔會苦,每日新鮮整成,用大程度保留多種天然營養同保健成份,真係男女老少食都有益呀😏成碗糖水好滑好幼細,口感好好,會食到粒粒合桃碎,好足料,好好味!呢度其他傳統甜品都應該好好食,仲有西式甜品添,絕對值得黎一試😆

📍「研香」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌放假係尖沙咀行到攰,又口痕想食野,就決定去試呢間新開嘅糖水舖🤩最重要嘅係👧🏻係開心果控,咁就梗加要去試🤤📷甜品店嘅裝修偏向小清新風格,位置都幾闊落,坐得舒服,而且糖水種類都好多😍不過今次我哋係為咗中式糖水而嚟,當然要試返中式款啦😎🍴開心果露💰HK$48✨推薦指數:8/10呢款用咗意大利開心果,用石磨低溫手法研磨,同上次係蘭苑饎館食嘅唔同,唔係綠色,而係平時食Gelato 見開嘅泥黃色,仲有開心果碎作為點綴😆✨呢款食落開心果味幾重,口感濃得嚟幾rich ,夠creamy ,而且唔會太甜,👧🏻認為好食過上次個間😇呢間仲有開心果碎增加crunchy口感,層次更豐富🤤不過建議同人share 會比較好,因為開心果露食得多有啲渴喉🤔🍴腰果露💰HK$36✨推薦指數:8.5/10合桃糊就見得多,腰果露就無咩點見過,所以就嗌咗呢款試吓😎腰果露用咗低溫烘焙嘅原粒腰果,有天然奶香味,聞落幾香,食落腰果味超出😍口感好滑,而且比開心果露更濃稠更rich ,甜度亦高少少,👦🏻就覺得呢款更好食😋有機會要試埋其他款🤩
📍「研香」- 尖沙咀

今次食食食之旅黎到尖沙咀😌

🍴開心果露
💰HK$48
✨推薦指數:8/10

🍴腰果露
💰HK$36
✨推薦指數:8.5/10
合桃糊就見得多,腰果露就無咩點見過,所以就嗌咗呢款試吓😎

Type of Meal
Tea
  • 開心果露
  • 腰果露
2023-01-16 52 views
話說我同我男朋友都好鍾意食糖水㗎,所以每個星期我哋都會搵一日去試吓唔同地方嘅糖水舖!今日要介紹呢一間餐廳佢嘅環境都幾舒適,有少少日係風格。雖然冇話一啲好特別嘅打卡點但係勝在夠乾淨企理💕我哋兩個都係芒果迷,所以去到依家間甜品店一定要叫楊枝甘露 $46同埋芒果冰 $42,估唔到咁大碗都可以$100落樓💕講吓佢嘅味道先,我覺得楊枝甘露好香,每一啖都好重芒果味,唔會話有死甜嘅感覺💕另外嗰個芒果冰係我男朋友話一定要叫!佢話冬天食冰正過夏天食,雖然我唔知點解,但係我淨係覺得好凍。所以最後成碗芒果冰都係佢自己食晒。佢話呢度啲芒果都幾甜,冇諗過唔係當造季節都咁好食💕

2023-01-16 38 views
厚福街又多一間甜品鋪,每次經過都超多人排隊,點知今次經過見少人問下等一張就入得 ٩(ˊᗜˋ*)و 終於試到了~裝修係簡約無印風,啱嗮文青打卡。自助落單形式,掃 QR Code 落單好方便。不過店舖細,枱與枱超貼近,所以都唔會坐太耐,食完就走,好彩店內都算明亮乾淨。.✔✔ 熱 開 心 果 露 // $48本身一向唔食中式糖水,例如紅豆沙芝麻糊花生糊合桃露,因為每次都係太杰 / 太甜食完好想咳。開心果糊比較少見所以都想試試 ·͜·♡黎到望落質地超濃稠,口感綿滑但唔算好杰,畢起仲係流質嘅,熱度剛好唔會燙到。表面有粒粒脆口開心果仁增加口感,甜度可以自己揀,揀左店家推介嘅半甜,用日本天然代糖,微甜帶出果仁香味,不過開心果味比較溫和,冇想像中咁濃,但都會冇咁膩。.✔ ✔ 龍 眼 冰 // $45睇落好細碗,其實分量剛剛好。上面既爽口椰果 + 水晶爆珠增加多重口感。雪葩質感幼細,龍眼味超濃而且好清甜,就算食嗮D配料就咁食冰都好食。.食物價格黎講偏貴,但份量算正常。依度只收現金,同埋冇紙巾提供,不過有得買一包紙巾 $5 全數捐俾兒童癌症基金會。‎- - - - - - - - - ‎- - - - -
✔✔ 熱 開 心 果 露 // $48
本身一向唔食中式糖水
例如紅豆沙芝麻糊花生糊合桃露,
因為每次都係太杰 / 太甜食完好想咳。
開心果糊比較少見所以都想試試 ·͜·♡
黎到望落質地超濃稠,口感綿滑但唔算好杰,
畢起仲係流質嘅,熱度剛好唔會燙到。
表面有粒粒脆口開心果仁增加口感,
甜度可以自己揀,揀左店家推介嘅半甜,
用日本天然代糖,微甜帶出果仁香味,
不過開心果味比較溫和,冇想像中咁濃,但都會冇咁膩。
✔ ✔ 龍 眼 冰 // $45
睇落好細碗,其實分量剛剛好。
上面既爽口椰果 + 水晶爆珠增加多重口感。
雪葩質感幼細,龍眼味超濃而且好清甜,
就算食嗮D配料就咁食冰都好食。
食物價格黎講偏貴,但份量算正常。
‎- - - - - - - - - ‎- - - - - - - -
  • 開心果露
小店位於厚福街,人流較旺的位置。小店主打中式生磨糖水。天氣冷,比較喜歡吃點熱的中式傳統糖水。今次點了杏仁茶,開心果露!杏仁茶味淡,雖然沒有太大粉感,不會過於黏稠,糖水含有杏仁幼粒,但杏仁味還未夠濃郁。反而附近杏仁專門店 AlmondDxxxxxx 杏仁甜品相對岀色!開心果露這個有驚喜,開心果味十分香濃,甘露入口幼滑,讚!
小店位於厚福街,人流較旺的位置。

小店主打中式生磨糖水

天氣冷,比較喜歡吃點熱的中式傳統糖水

今次點了杏仁茶,開心果露!

杏仁茶

開心果露
這個有驚喜,開心果味十分香濃,甘露入口幼滑,讚!