2023-03-20 111 views
路過厚福街,俾一間門面簡單又有質感嘅甜品店吸引👀簡約木系風設計,柔和明亮嘅燈光,令人想行前去睇吓有咩好食🙈鋪頭唔算好大,不過俾人一種溫馨舒服嘅感覺☺️佢哋仲用咗好多心思美化每一個角落同牆壁,可見店家嘅用心🌸🥭芒果西米露🧊西米煮得Q彈,用上中size西米食落更能感受到西米嘅存在😙芒果香甜熟得啱啱好,保留口感之餘又唔會好生,拿捏得宜✨⚫️腰果芝麻糊🟤墨黑色嘅芝麻糊加上淺啡色嘅腰果糊,外觀好有質感😆聞落香氣十足,食落口感細滑,味道濃郁,簡直係嗅覺視覺味覺嘅享受🥰
🥭芒果西米露🧊
⚫️腰果芝麻糊🟤
有一次無意中喺IG睇到介紹一間糖水店推出超綠開心果露😳平時食糖水都係食西米露、涼粉、芋圓哩類嘅糖水,好少留意懷舊中式糖水,加上第一次聽開心果露,所以好深刻。咁岩有一日見到有人寫食評,提起哩間甜品店,就喺食晚餐嘅地方附近,佢都有開心果露‼️當然要帶我嘅移民朋友去試下😆夜晚食串燒未夠鐘,所以調一調個次序。食咗甜品先😌二黎,星期五晚多人出去食飯,食完飯一定會好多人,到時大排長龍。早啲食就可以唔洗排隊😌每人叫咗一個甜品,可以交換share。揀甜品嘅時候,十五十六,想試下佢啲傳統糖水,但又怕會好飽食唔落正餐。最後,好貪心咁叫咗兩個傳統糖水,仲要升級湯丸、豆腐花,唔頂胃嘅都唔叫🤣研香雙拼合桃腰果 ($38)Walnut with Cashew Dessert Soup糖水可以揀全甜或者半甜,餐廳推薦半甜。 我哋加$10升級湯丸,有三粒,係芝麻餡。 湯丸薄皮多餡。糖水同湯丸甜度適中,我諗揀全甜的話,就會太甜啦。研香開心果露 ($48)Pistachio Dessert Soup同樣可以揀全甜或者半甜,餐廳亦係推薦半甜。開心果露仲可以免費加豆腐花。 開心果露選用意大利開心果,顏色偏向淺黃色,唔會青BB好
有一次無意中喺IG睇到介紹一間糖水店推出超綠開心果露😳

夜晚食串燒未夠鐘,所以調一調個次序。

每人叫咗一個甜品,可以交換share。

研香雙拼合桃腰果 ($38)

糖水同湯丸甜度適中,我諗揀全甜的話,就會太甜啦。

研香開心果露 ($48)
Pistachio Dessert Soup

同樣可以揀全甜或者半甜,餐廳亦係推薦半甜。開心果露仲可以免費加豆腐花。 開心果露選用意大利開心果,顏色偏向淺黃色,唔會青BB好假。
豆腐花大約佔1/3左右。
我哋食咗合桃腰果露先,到開心果露...
完全無味😟好淡,唔單止係無乜開心果味,係甜品都無。淨係食到豆腐花嘅豆味,而且感覺個糖水有啲水,比想像中冇咁杰身。
有啲失望,唔知道會唔會係因為個豆腐花影響咗個味道,唔推薦哩個甜品

餐廳位於厚福街,一直行到最後就見到,唔難搵。
到達嘅時候係7點左右,所以甜品店幾乎係無人。過咗大約15分鐘,陸續開始有人入座,原來有好 多人同我哋一樣,都係咁早食甜品🫢
餐廳乾淨,人客唔算太多,都坐得幾舒服。
職員態度都好有禮貌。

我比較少食傳統糖水,但印象中哩一類嘅糖水都會相對杰身。哩間甜品店,兩個糖水都比較稀。
兩個糖水比較之下,都係傳統嘅合桃腰果露較為好食。
$50 (Dinner)
2023-03-12 125 views
係尖沙咀食完晚餐,天氣開始熱,就想搵冰涼糖水食下見menu幾吸引就入去試試🤣榴蓮冰😍冰嘅質地係似雪芭,濃烈嘅榴槤味+香甜榴槤果肉龍眼冰質地一樣 但最驚喜係坊間好多龍眼冰都唔夠龍眼味,佢地嘅冰係每一啖都好有龍眼甜味😍好似食緊龍眼肉一樣,加上脆口水晶珠&椰果,口感好豐富😍芒果冰相對中規中矩中式甜品都唔錯,特別芝麻糊口感好滑,味道都唔假☺️加佐豆腐花,美中不足係嗌凍芝麻糊但額外添加豆腐花係熱嘅😂整體味道都唔錯,而且份量唔算太大份,一個女仔食都係啱啱好,唔會濟,價錢偏貴,但我地都覺得物有所值
係尖沙咀食完晚餐,天氣開始熱,就想搵冰涼糖水食下

見menu幾吸引就入去試試🤣

榴蓮冰😍冰嘅質地係似雪芭,濃烈嘅榴槤味+香甜榴槤果肉

龍眼冰

芒果冰相對中規中矩

2023-03-09 108 views
之前試過星期五晚上9點幾嚟,無位。今次星期三8點多,見到好多位,於是入去試吓。睇post見到人介紹開心果露,第二度無,咁當然要試。坐低用QR code落單,可以免費加豆腐花,咁又加埋。好快有得食。要求少甜,真係少甜,但可以本身開心果都係淡味,食開芝麻糊嘅我就覺得好似怪怪地,味道一般。豆腐花就好滑。埋單$48,糖水嚟講稍貴。如果下次再嚟,應該都係食返芝麻糊或腰果糊。

2023-03-08
2023-03-02 117 views
厚福街一向都係尖沙咀嘅食街,最近喺附近食完飯就發現開咗一間新嘅甜品鋪。舖面裝潢行無印風格,以木色做主調加上燈火光猛,所以喺眾多店鋪中都幾突出當晚七八點嘅時候經過冇咩人,見到有開心果露就已經覺得幾吸引😍 但係九點十點時候想買嘅時候發現出面已經堆滿長長人龍⚆_⚆ 我哋人太多都決定外賣自取返附近食,而且當時開心果糊就淨返兩碗.... 所以建議早啲去💡🥢開心果露 ($48)口感好濃郁幼滑,食到濃濃嘅開心果味之餘仲唔會太甜/太稠;而且仲充滿香味,如果加埋湯圓應該更加正。就咁睇價錢可能覺得偏貴,但食落份量都多,因為買剩2碗所以被逼4個人share,但最後發現咁樣食份量啱啱好👍🏻 因為係外賣仲自己私伙加多幾粒開心果一齊食😂--------------Pistachios lovers here? GRINDIE might be a great spot for you! It was surprisingly popular by seeing their long long queue outside the shop after dinner time.🥢Pistachios Sweet So

🥢開心果露 ($48)

--------------

🥢Pistachios Sweet Soup ($48)
When heard of Chinese sweet dessert soups, you may think of lots of sugar and sweetness. But for me a good sweet soup should be naturally flavourful by selection of quality ingredients and mastery of cooking skills.

And sweet soup made with pistachios is not only special as it is, its gentle, soothing silkiness is truly one of the great joys in the freezing cold weather. The tanginess of this dessert fully tantalized our tastebuds.

💡It’s going to be a long wait during supper hour, recommend to go early if eye for a Pistachios Sweet Soup (I think it’s their most popular item)
2023-02-16
最近厚福街新開左甜品店,主打中式糖水,標榜天然人手製造,之前經過都排到人山人海,今次竟然唔洗等位。裝修簡約,座位比較狹窄,Menu選擇唔多,經由QR Code自行落單,糖水均可以選擇半糖/正常,落單後甜品5分鐘左右就黎到。————————————♥————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 8小時慢磨芝麻糊湯丸 $48Sesame Dessert Soup見到餐牌寫芝麻糊用左8小時研磨,總要加埋黃金芝麻,芝麻味聞落冇想像中咁香,湯圓有3粒,叫左全糖但食落唔會好甜。♥️ 研香雙拼・芝麻合桃 $38Sesame with Walnut Dessert Soup兩款糖水味道好夾,口感好滑溜,但食完有種好濃烈既渴喉感。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -————————————♥————————————

————————————♥————————————

♥️ 8小時慢磨芝麻糊湯丸 $48
Sesame Dessert Soup

♥️ 研香雙拼・芝麻合桃 $38
兩款糖水味道好夾,口感好滑溜,但食完有種好濃烈既渴喉感。

————————————♥————————————
2023-02-25 345 views
食完晚餐去食個甜品,上次自己食,只係食咗一碗,今次有兩個人,可以食3碗🤭。🖤『芝麻糊•加湯丸(3粒)』$38+$10🤎『腰果露•加豆腐花』$36+$10💚『開心果露』$48⋯⋯三個味都好出色,味道好濃郁之餘,仲要好thick,重點係個温度都夠熱!重口味可以揀芝麻糊;特別啲可以揀開心果露;補身啲就揀腰果露⋯⋯太好食,想買外賣俾屋企人,但竟然八點多少少,未到甜品高峰期,就已經賣晒開心果露,想食嘅你記得早啲嚟!。📍 研香 (尖沙咀)尖沙咀厚福街7號地舖 @grindie.hk 。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

🖤『芝麻糊•加湯丸(3粒)』$38+$10

🤎『腰果露•加豆腐花』$36+$10

💚『開心果露』$48
開心果露

⋯⋯

⋯⋯

📍 研香 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街7號地舖 @grindie.hk

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
2023-02-24
$70 (Dinner)
開心果露
2023-02-22 98 views
我呢個「開心果迷」又去試新嘢!#研香 係尖沙咀開咗,可以堂食啦!不過食開嘅開心果糊賣曬🥺,但試咗:#開心果奶蓋紅茶 🥳一上枱見到咁多開心果碎😍,淡淡嘅綠色好蓋💚,creamy 得嚟又可以咬啲碎,口感十足!最正配上紅茶☕️,零甜味,balance 返奶蓋,即刻冇咁邪惡,好健康🤭!仲叫咗:#腰果芝麻糊佢未放上枱,拎緊過嚟時,已經聞到陣陣果仁香氣,佢唔算細個食開好「杰撻撻」嗰種,但好滑,味道都道香濃,而且唔係間間糖水舖都有腰果糊,加埋芝麻糊,兩者都好養生!腰果補腎,芝麻護髮養顏!
我呢個「開心果迷」又去試新嘢!
#研香 係尖沙咀開咗,可以堂食啦!
不過食開嘅開心果糊賣曬🥺,但試咗:
#開心果奶蓋紅茶 🥳

仲叫咗:
#腰果芝麻糊
腰果補腎,芝麻護髮養顏!

2023-02-22 61 views
在尖沙咀食完晚飯, 突然想食甜品, 經過尖沙咀厚福街發現有間研香, 就即興入去試下。 我們坐在門口位置, 點了兩款糖水,腰果芝麻糊$38、 腰果露湯圓$46。 ▫️腰果芝麻糊 ~ 賣相當然沒有餐牌上的漂亮, 整體口感細滑, 芝麻味很香。 ▫️腰果露湯圓 ~ 腰果露配上芝麻湯圓, 味道不錯。 價錢偏高,幸好味道算好, 但我坐的位置近門口位,好大風🌬️,越食越凍啊🥶! 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

腰果芝麻糊$38、 腰果露湯圓$46

腰果芝麻糊

▫️腰果露湯圓 ~ 腰果露配上芝麻湯圓, 味道不錯。
腰果露湯圓

2023-02-21
Type of Meal
Last Night Supper
腰果芝麻糊$38、 腰果露湯圓$46
腰果露湯圓
  • 腰果芝麻糊$38、腰果露湯圓$46
2023-02-20 45 views
同朋友約左尖沙咀食飯,然後大家傾到唔捨得散就直落去食埋個糖水😆 搵到近近地有間睇落唔錯嘅糖水店,來到真係見環境都幾新淨幾舒適🤪 而且糖水質素都真係幾好食幾唔錯😍 椰汁紫米西米露 - 推薦5粒星⭐️ 椰汁紫米西米露真係做得好出色,又香又好食,椰汁味好香好正,配埋紫米同西米岩岩好🤣 合桃露 - 推薦5粒星⭐️合桃露一樣好好味,合桃香味撲鼻而來,食落厚厚實實而唔係話好水個種,我覺得岩岩好,好正😙朋友聚會食糖水來呢到真係幾岩😆 好食又抵食👍🏻 下次都會再幫襯⭐️
椰汁紫米西米露 - 推薦5粒星⭐️

合桃露 - 推薦5粒星⭐️

2023-02-20 43 views
呢間糖水小店係新開嘅,我覺得大家可以book mark定去食。佢哋有好多唔同款式嘅糖水,除咗有傳統一半嘅中式糖水之外,仲有一啲新式糖水!是日推薦:合桃露🙆🏻‍♀️平時都好鍾意食合桃露,因為可以補腦覺得會有用啲佢哋呢一度嘅合桃係用新鮮嘅合桃磨出嚟製成的。食落去嘅口感仲有少少合桃碎有層次得來非常豐富。合桃露嘅味道亦都非常之甘香。椰汁紫米西米露📸️我哋仲另外叫咗一個椰汁紫米西米露,呢碗西米露睇落非常豐富,食落非常清甜。西米露嘅口感亦都非常煙靭。

是日推薦:合桃露🙆🏻‍♀️

椰汁紫米西米露📸️

2023-02-17 52 views
首先要介紹吓呢間餐廳佢係一間新嘅餐廳嚟嘅!店內所有產品為純素&不含奶製品。我最鍾意呢度嘅原因係因為佢所有嘅甜品都可以選擇唔同嘅甜度😚有全糖、半糖及代糖,好貼心啊!減肥嘅人都唔使怕啦😋🥥椰汁紫米露👉🏻我媽咪勁鍾意食紫米㗎 !所以就叫咗一碗俾佢試吓,呢度嘅紫米煮得剛剛好,唔會話好硬身,我媽咪覺得勁好味。我自己就比較鍾意佢講椰汁!好鮮甜㗎💚開心果露👉🏻呢款開心果露就犀利囉,除咗係佢哋店舖嘅招牌之外!食落真係同平時一般新年食開嘅開心果唔同味架。佢全部都係用咗意大利嘅開心果識落個味道會濃郁啲。👏🏻佢哋嘅職員服務態度唔錯,我覺得平平哋食到一間咁好味嘅糖水店真係好幸福。
🥥椰汁紫米露
💚開心果露

2023-02-16 52 views
今日做完運動,熱辣辣好想食返啲甜品,會又凍又甜。我哋行過尖沙咀呢間甜品小店,見到佢哋有榴槤冰同埋芒果冰。睇到張相都覺得非常之吸引,就決定入去試吓。🍨榴槤冰 $48 ❤️❤️❤️❤️❤️我哋原本都好鍾意食榴槤,見到之後就決定要一個榴槤味嘅冰。佢嘅榴槤冰非常多榴槤蓉,而且好香榴槤味,口感非常之正。加埋啲冰一齊食就非常有榴槤味!🍧芒果冰 $42❤️❤️❤️❤️❤️芒果冰亦都非常之出色佢除咗有芒果茸之外,仲有一啲爆珠,令到個口感更加豐富,佢哋嘅芒果亦都非常之甜。食落去成個冰都好香芒果味!
🍨榴槤冰 $48
❤️❤️❤️❤️❤️
🍧芒果冰 $42
❤️❤️❤️❤️❤️
2023-02-16 64 views
最近做野壓力大,朋友介紹話呢間唔錯😆好想食下甜野調節一下,睇到門口已經見到好多選擇,員工第一時間已經招呼我,再望一望,又發覺d燈都幾靚(我係特別鐘情望燈),裝修既設計好舒服,佢地員工態度好好又有笑容,佢推介我食芝麻糊,話加入咗日本金芝麻,咁我就話無所謂,來一碗啦估唔到一叫完唔洗等好耐,哇!估唔到個日本金芝痳係可以分開上,即係可以任加,不過我真係第一次食芝麻糊係加芝麻,原來兩個加埋一齊係好夾,個口味好有置身係日本既感覺,因為芝麻糊味道好濃烈好香,唔會過甜,味道剛剛好,實在太好食😋😋😋😋😋平時係屋企自己整都整唔到咁好味 服務第一/味道第一/價錢公道第一

服務第一/味道第一/價錢公道第一
今日喺尖沙咀同朋友行街🛍🛍🛍,行咗好耐,剛好行過厚福街嘅其中一間糖水店🍨,原來係新開張嘅,外觀幾日式,外牆有一個好似太陽🌕大圓形喎嘅燈飾,感覺好溫暖🌡,所以入咗去 歇一歇🦶🦶🦶 楊枝甘露 $46簡直冇得頂!楊子甜甜的,一D苦澀味都無,一絲絲楊枝質感好飽滿。甜到呢適中啱啱好。 又有大大粒嘅彈牙西米,大大粒肉眼可見嘅芒果肉!!份量充足!!!又多重滿足。 開心果露 $48店舖職員話呢一個係限量供應,所以我就專登嗌咗呢一個~~~~另一個原因,今年師傅話我個月五行欠木,開心果係綠色,所以我就嗌咗呢一個啦,補番木旺🌲🌲🌲 唔算太甜好有,開心果味。