2016-04-12 421 views
抹茶控必去之處,雖然在下不是抹茶控,但也不抗拒新奇事物。去到店舖門口,裝修很重和風氣息,顧客也頗多,但等了一會兒就有位子了。看看餐牌,真的大部分食材也是抹茶的,就選了兩款甜品試試看。也難怪那麼多人喜歡,吃後的感覺很清新,下次試試帶一些不大喜歡抹茶的朋友來,可能他們也會對抹茶改觀呢!
抹茶鬆餅配抹茶雪糕
紅豆小丸子刨冰
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
抹茶鬆餅配抹茶雪糕
  • 抹茶鬆餅配焙茶雪糕
2016-04-09 413 views
抹茶甜品一向受大眾歡迎,今次黎到御前上茶試咗抹茶聖代同抹茶雪糕蜜瓜包。坐位不算寬闊,不過椅子下可擺放隨身物品倒是不錯的。兩款抹茶甜品嘅賣相不過不失,抹茶雪糕食落都ok但係好快溶,容易整污糟,希望店家能隨甜品附上一張紙巾抹菜聖代材料豐富,甜度適宜。外脆內軟,雪糕好容易溶。

坐位不算寬闊,不過椅子下可擺放隨身物品倒是不錯的。

抹菜聖代材料豐富,甜度適宜。
外脆內軟,雪糕好容易溶。
2016-04-09 332 views
焙茶雪糕 $16 買一送一優惠.其實哩間一直俾我既感覺係唔抵食 所以係銅鑼灣幫襯過一次就冇去過😐不過今日有地鐵半價仲咁岩路過見冇乜人排隊就試多你一次😌.哩個優惠係要like fb既❗️想讚既地方係人流安排幾好 而且速度好快 👍🏻 再次食返御前上茶既雪糕 感覺同上次黎食冇乜大分別 不過我今次食既係焙茶味😕焙茶入口幾香但不算濃郁 冰感重但唔滑好快融 份量就幾大👍🏻 但半價就幾抵食既😂平時有最低消費就唔好搞我啦.唔知幾時開始$20蚊食雪糕叫抵要感恩🙈🙈🙈
焙茶雪糕 $16 買一送一優惠
唔知幾時開始$20蚊食雪糕叫抵要感恩🙈🙈🙈
2016-03-26
TakeAway
$16 (Last Night Supper)
2016-04-05 337 views
食完飯食甜品第N次幫襯御前上茶因為D雪糕實在太好味綠茶雪糕香濃柔滑配上QQ既白玉雪糕內有脆脆口感豐富另一款豆腐味雪糕非常清新雪糕內同樣有脆脆食厭左綠茶食豆腐都唔錯
食完飯食甜品

口感豐富

另一款豆腐味雪糕非常清新
雪糕內同樣有脆脆
食厭左綠茶食豆腐都唔錯
原本想試下期間限定嘅蜜瓜包但賣晒,只好試其他 ......抹茶拿鐵雙色霜淇淋 - 焙茶味實在香濃,相比之下抹茶味完全失色,專登筆啲抹茶味雪糕嚟食都唔覺抹茶味,有少少失望 ......抹茶燉蛋白 - 啲蛋白好滑好滑,面層抹茶粉吊吊味,室溫食唔駛樣樣都係凍嘢後記:如果以抹茶產品做主打,似乎主角擔唔起大旗
原本想試下期間限定嘅蜜瓜包但賣晒,只好試其他 ......

後記:如果以抹茶產品做主打,似乎主角擔唔起大旗
抹茶拿鐵雙色霜淇淋
抹茶燉蛋白
2016-04-02
2016-04-02 307 views
〔御前上茶-抹茶、焙茶、豆腐丸子雪糕〕見到御前上茶FB話有買一送一優惠(3月29日至31日)同朋友食完晚飯就去試下(不過就唔可以堂食,我地在門口食)買一送一優惠就一定要選同味的原價$44/杯,買1送1優惠,即是$22/杯我地岩岩好6個人~雪糕就選~"抹茶"、"焙茶"、"豆腐"~各2我自己就係食焙茶雪糕,烘焙過嘅茶味,火香濃郁,苦中回甘配左甜麥好有口感,白玉丸子我就最後先食見佢FB成日都有買一送一優惠,下次再食過
〔御前上茶-抹茶、焙茶、豆腐丸子雪糕〕
抹茶、焙茶、豆腐丸子雪糕
見到御前上茶FB話有買一送一優惠(3月29日至31日)
同朋友食完晚飯就去試下
(不過就唔可以堂食,我地在門口食)

買一送一優惠就一定要選同味的
原價$44/杯,買1送1優惠,即是$22/杯
我地岩岩好6個人~
雪糕就選~"抹茶"、"焙茶"、"豆腐"~各2
我自己就係食焙茶雪糕,
烘焙過嘅茶味,火香濃郁,苦中回甘
配左甜麥好有口感,
白玉丸子我就最後先食

見佢FB成日都有買一送一優惠,下次再食過

2016-03-31
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$22 (Last Night Supper)
抹茶、焙茶、豆腐丸子雪糕
2016-03-26 349 views
抺茶雪糕買一送一,身為吃貨的我又豈能錯過?在寒冷的復活節晚上,和友人來到御前上茶應當是最旺場的旺角廣華街分店。Because 我和友人進行了一些相對比較低智商的行為,所以在這裡提提大家請不要追著廣華街去找,直接步行穿越街市直走便會找到。來到店鋪門前,以晚餐時段來說,人流真的不算多。前面都不過是只有三至四對 couple,絕對值得稍等。品嚐無數綠茶雪糕的我從來沒有試過培茶的味道,沒有吃過就都想吃的我,選擇了抺茶 mix 培茶的口味。在等待期間,心裡充滿陣陣期待。最等了大概五分鐘的時間,雪糕便送到我手。順帶一提,以繁忙時段來說,這店內堂食的人真的很少,或許可以嘗試把雪糕當晚飯。手提著雪糕隨便拍了兩張糢糊不清的照片後,便把混種雪糕直接放進口裡。首先觸動我味蕾的是鮮綠色的抺茶味,甜甜的,但相比起以往吃的卻是沒有那麼甜。還沒來得及細味,培茶的苦味便一湧而上,一切都來得這麼突然,讓我頓時陷入一陣不知所措之中。媽呀,原來培茶是這麼苦的。茶葉在烘培後所散發出的咖啡因,讓我一度以為自己在吃咖啡蛋糕,幸好茶香在烘焙後仍然尚存,把我留在現實。拿著雪糕一路走著一路吃。漸漸吃不出抺茶的甜,只嚐到了培茶的苦。眼看
抺茶雪糕買一送一,身為吃貨的我又豈能錯過?

拿著雪糕一路走著一路吃。漸漸吃不出抺茶的甜,只嚐到了培茶的苦。眼看鮮綠色依然存在,卻再也吃不出甜味。事隔這麼久,還沒想得出原因來。

最後,受不了苦的我把雪糕送給了垃圾桶伯伯吃掉了,他的肚子深不見底像個黑洞。
2016-03-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2016-03-26 400 views
最近在做買一送一的優惠,小妹跟朋友都來排隊一試,大約等了20分鐘便買到了,不算太久。我們選了雙色冰淇淋 ($36) 吃第一口便感覺到香濃的焙茶味,並能帶出茶的甘香,這裡的焙茶雪糕有驚喜呢👍🏻。相比之下,抹茶便失色得多。抹茶味比較淡,不算突出,而且雪糕較甜。整體來說,雪糕質感尚算滑溜,冰感比較重,焙茶雪糕的甘能中和抹茶雪糕的甜,故整體甜度是適中的。以正價來說,這個未必能驅使小妹花錢買;但以優惠價來說,十多元有這個質素就還過得去吧😌😌

我們選了雙色冰淇淋 ($36)
雙色冰淇淋
雙色冰淇淋

2016-03-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2016-03-24 402 views
綠茶滋餅:煙煙韌韌的,綠茶粉蠻濃的,建議點糖漿食,可稍為中和苦澀味的,整個味道很配!綠茶鬆餅配紅豆綠茶雪糕:厚厚的窩夫好足料,紅豆加雪糕的甜同鬆餅的小苦,好match。焙茶鬆餅配紅豆綠茶雪糕:同樣好厚的窩夫,但沒有綠茶的苦澀,個人比較喜歡食這個總括來說:好正宗的綠茶甜品,一點苦澀中和了太甜的甜品,抹茶控必試!
焙茶鬆餅配紅豆綠茶雪糕:
同樣好厚的窩夫,但沒有綠茶的苦澀,個人比較喜歡食這個
2015-08-15
2016-03-23 266 views
週年感謝祭軟雪糕買一送一 人龍整晚都無斷過,長長人龍十分旺場活動亦令面書喜愛人數激增數倍,厲害。講番雪糕,今次選擇了純抹茶口味,個人對焙那種有隻焦的茶味感覺一般,所以抹茶已經滿足了。雪糕size沒有因大賣而減少,依然大大杯,裡面也不是空心的,吃到底還是有雪糕的。杯筒十分脆,也不會吃到一半漏雪糕,很好吃,一個好食的雪糕筒絕對令替雪糕加分不少。重點來了,雪糕十分香滑,而且奶味不會過濃而蓋過抹茶味。但此抹茶味並不像顏色般濃厚,只帶清清的抹茶香,但以這價錢(買一送一)及此店的抹茶味也很合理。只是如果想吃更濃,像我要求更高的抹茶控來說,一次試過便夠了。
週年感謝祭

軟雪糕買一送一

人龍整晚都無斷過,長長人龍十分旺場

活動亦令面書喜愛人數激增數倍,厲害。

重點來了,雪糕十分香滑,而且奶味不會過濃而蓋過抹茶味。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2016-03-23 359 views
超多綠茶簡 佢既綠茶雪糕味道算ok 不過可能我鍾意再濃小小 佢呢隻似元氣個隻綠茶粉味 因為比較奶 所以味道唔夠濃既感覺 佢呢隻快溶d 唔夠滑 佢既蕨餅幾彈牙 配上綠茶粉好香 佢呢隻綠茶粉好好味 小小苦 岩晒岩岩食完雪糕 成個口咁甜再食 不過綠茶啫哩就一般 好似空氣泡咁 又冇乜綠茶味 爽口既感覺 好怪 紅豆都太林 冇口感 煮到溶晒 一舊舊咁
2016-03-21 437 views
哩個係期間限定既蜜瓜包...佢可以選擇不同口味既雪糕!有抹茶/焙茶/豆腐 或者雙色 焙茶+抹茶其實呢, 佢就係一個抹茶既波蘿包! 只係外型似蜜瓜先改個咁既名!係冇蜜瓜既成份架! 我就諗都唔洗諗就揀左雙色 焙茶+抹茶雪糕既蜜瓜包!因為焙茶同抹茶都係我既最愛!大約等左5分鐘! 有得食啦!拎上手脆脆蜜瓜包夾住凍冰冰既雪糕! 焙茶味既雪糕比較濃味! 而抹茶味就輕左小小!而個波蘿包(蜜瓜包)面層d 皮好脆呀! 夾住雪糕食好美味!但價錢略貴...$52食個雪糕波蘿包, 一次就夠!!!
哩個係期間限定既蜜瓜包...
佢可以選擇不同口味既雪糕!
有抹茶/焙茶/豆腐 或者雙色 焙茶+抹茶
其實呢, 佢就係一個抹茶既波蘿包!
只係外型似蜜瓜先改個咁既名!
係冇蜜瓜既成份架!
我就諗都唔洗諗就揀左雙色 焙茶+抹茶雪糕既蜜瓜包!
因為焙茶同抹茶都係我既最愛!
大約等左5分鐘! 有得食啦!
拎上手脆脆蜜瓜包夾住凍冰冰既雪糕!
焙茶味既雪糕比較濃味! 而抹茶味就輕左小小!
而個波蘿包(蜜瓜包)面層d 皮好脆呀! 夾住雪糕食好美味!

但價錢略貴...$52食個雪糕波蘿包, 一次就夠!!!
2016-03-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$52 (Tea)
2016-03-19 452 views
飯後甜品 平日九點人唔算太多所以唔洗點等位就有得食 發現佢原來新出左豆腐味雪糕一行4人 大家各點一款share食 右邊係豆腐雪糕不推薦好冰 唔滑而且豆腐唔重普通雪糕 完全唔值得食左邊係兩色厥餅好味!黑糖好味 黃豆粉好香再叫左兩款抹茶甜品一個鐵板上 要自己落啲抹茶汁落去但啲汁浸到舊waffle軟晒 勁奇怪一啲都唔好食另一個係抹茶甜湯其實就係一杯大抹茶放入個大碗到 再加兩粒丸子同一埋紅豆完全極hea另外,啲staff都幾趕客 一食就即收而且禮貌都不太友善

一行4人 大家各點一款share食

另外,

啲staff都幾趕客 一食就即收

而且禮貌都不太友善
2016-03-18 466 views
朋友想試好耐,終於陪佢試左。我叫左個雙色聖代,頂有雪糕,一面係培茶味,一面係抺茶味,食到兩隻茶味嘅分別,唔太甜。側面有兩粒白色丸子,口感好「煙銀」,本身無味,所以要夾雪糕一齊食,下層有啲「翠翠」、果子同大粒紅豆,紅豆好腍又香,入口清甜,整個聖代配搭啱啱好。 朋友叫左個「綠茶卷蛋餐」,蛋糕「軟熟」又有茶味濃。紅豆湯完全唔似香港嘅紅豆沙,質地處於水及沙中間,可以一試。仲有手工典奇,個樣睇落好硬身,食落就好鬆化。係就係好食,不過差唔多要$100,好似有啲貴。
朋友想試好耐,終於陪佢試左。

朋友叫左個「綠茶卷蛋餐」,蛋糕「軟熟」又有茶味濃。

紅豆湯完全唔似香港嘅紅豆沙,質地處於水及沙中間,可以一試。

仲有手工典奇,個樣睇落好硬身,食落就好鬆化。

係就係好食,不過差唔多要$100,好似有啲貴。
  • 抹茶聖代
2016-03-13 558 views
本來想試吃的那家關門,就在附近找到了這家看到人不多不用排隊就進去試看看菜單上的款式很多,朋友就點了紅豆白玉綠茶霜冰淇淋紅豆很綿而且不會很甜,合我的口味,很ok。白玉就很普通,不過綠茶就有點驚喜!不是其他吃過的那些加了點綠色加了點綠茶粉就叫綠茶冰淇琳,nonono, 這是真的香滑濃郁的綠茶味,非常棒!我呢,因為有選擇困難症,兩種綠茶味都很想試,就點了雙式冰淇淋賣相很像futurama的機哭人,真的是超可愛的!!!其中一個口味跟朋友點的那個一樣,另一種口味像是炒茶葉的綠茶香味,綠茶味比較重。兩種加起來有點像鴛鴦的混合口味,蠻特別的。
本來想試吃的那家關門,就在附近找到了這家
看到人不多不用排隊就進去試看看
菜單上的款式很多,朋友就點了紅豆白玉綠茶霜冰淇淋
賣相很像futurama的機哭人,真的是超可愛
的!!!
雙色聖代