2016-01-08 607 views
叫了個綠茶焙茶雙色雪糕($38)。綠茶味接近無,啖而無味,更不用說回甘!焙茶還好一點,頗濃的,但於綠茶沒有任何chemistry。份量十分大,一定要二人分享!用$38,不如食Cha Cha或Via Tokyo。店員都是有禮貌的。
叫了個綠茶焙茶雙色雪糕($38)。
綠茶味接近無,啖而無味,更不用說回甘!
焙茶還好一點,頗濃的,但於綠茶沒有任何chemistry。
份量十分大,一定要二人分享!

用$38,不如食Cha Cha或Via Tokyo。

店員都是有禮貌的。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2016-01-05 599 views
吃完晚餐還早,在旺角甜品店林立的廣華街,我們隨便找了一間有位子的進去,坐下看餐牌才知是御前上茶。香滑軟雪糕富抹茶味,甜得來也帶少許茶澀味。上面兩顆白玉丸子非常煙韌,由上至下的層次配料亦很有口感: 香脆cereal、黃豆味濃郁的滑豆腐花、煮得軟綿而保持完整度的紅豆、把抹茶味道更為提升的抹茶果凍。另外友人點的這個也好像很吸引,端上來時是燒熱的鐵板和抹茶汁分開上,一倒抹茶下去便像平時吃鐵板扒餐那樣sizzling,很過癮 熱的窩夫加上冷的冰淇淋,冰火交融,想必好吃,下次來要試試這個*留意每人最低消費為一杯飲品/甜品
抹茶聖代
抹茶冰淇淋鐵板窩夫

*留意每人最低消費為一杯飲品/甜品
$50 (Dinner)
之前愛麗絲一位好朋友話,等愛麗絲完成一半佢既忙碌就會同佢食抹茶慶祝😚 終於等到今日喇😭 Search左好多間抹茶店,我地最後決定去御前上茶呢間餐廳😍一入到餐廳就有種日式和風既感覺,因為成間野既裝潢都係用木板,俾人一種好舒服既感覺。而且牆上有好多日式許願木牌,有好多明星留言,好似吳若希😂愛麗絲點左個豆腐抹茶冰淇淋。呢個真係要讚😍 首先個雪糕好滑,帶有抹茶既清甜苦澀味,係抹茶Fans既至愛😍 雪糕下有豆腐,豆腐好滑,有種清淡既香,連埋淋係甜品上既抹茶醬,味道係十分夾😍 呢個甜品大概$45,唔算好貴,味道又正,抹茶Fans必試😍而朋友就叫左個御前抹茶盛合。一泥就令人嘩嘩聲😂 因為個甜品下應該有乾冰,會一路噴煙,擺上枱好震撼😂 其實呢個盛合有抹茶雪糕丶紅豆丶抹茶啫喱同小丸子。個啫喱幾得意,食落去有啲彈牙,抹茶味亦都偏濃偏苦,但好食😁 誠意推薦大家食呢間餐廳,因為好多抹茶,價錢又唔算貴😍😍👍🏻👍🏻🍵🍵✨✨

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2015-12-28 367 views
係旺角食完晚飯想食甜品, 雙腳不期然行去槍街一帶, 原因呢頭開左唔少甜品店, 而每間舖頭都有人等位, 爭在多定少, 而呢間入座時唔駛等就簡呢間試下見到店名已知食品係主打以綠茶為題, 店內佈置亦以和式裝飾, 一個個"祈褔牌"寫上對店舖既祝福, 當中見到有吳若希, 胡鴻均, 木偶哥既筆跡試左以下呢幾款1) 焙茶霜淇淋 ($32) - 茶味偏濃而甜味較抺茶無咁甜, 食埋個脆筒就好飽2) 抺茶拿鐵霜淇淋 ($40) - 食時將一少杯抺茶拿鐵倒落去一齊食, 口感獨特, 但要快食, 唔係會好快溶晒3) 紅豆白玉抺茶霜淇淋 ($44) - 紅豆夠棉, 白玉好QQ, 從來紅豆配抺茶出事率係好低既侍應服務態度OK, 唯限定每人要叫一款甜品, 望下餐牌, 下次想試呢兩款:
試左以下呢幾款
2015-12-24
$40 (Dinner)
  • 焙茶霜淇淋
2015-12-25 449 views
睇雜誌知道有呢間人氣食店。雖然好想食但都等熱潮過左先敢去食。好彩吾使排隊,我叫左抹茶窩夫配雪糕。出爐啦,牛窩夫好厚,其實就好似街邊伯伯賣既夾餅咁。佢厚得黎好鬆軟同脆,仲有抹茶飄香。因為用抹茶整,所以有小小苦,如果改善到呢點會更好。

2015-12-24 468 views
抹茶係時下最hit食品。。御前上茶,只賣抹茶和焙茶食品,但每晚仍可大排長龍,利害!抹茶鬆餅配抹茶霜淇淋($78):鬆餅即叫即做,賣相都相當吸引,有4大件,個面灑了點抹茶粉,很香很脆,吃落口都有濃濃的抹茶味。配料有紅豆,抹茶啫喱,抹茶雪糕。先講抹茶雪糕,好夠抹茶味,又軟又滑,不算太甜,順帶一提雪糕溶得比較快。紅豆,甜甜的,又大粒,配雪糕和鬆餅同吃,很夾; 另外抹茶啫喱都幾好味,QQ糯糯。

抹茶鬆餅配抹茶霜淇淋($78):

2015-12-16
$78 (Last Night Supper)
  • 抹茶鬆餅配抹茶霜淇淋
2015-12-21 347 views
之前行過總見長長人龍,排隊等候實在沒有耐性去排!今夜天氣轉冷,與友人行過見冇人等,便決定買個外賣!挑戰寒冷,填加脂肪我們選了旺角限定,即雙色雪糕筒,煎茶+綠茶!日本雪糕一向夠香滑,加上香濃茶味/回甘,最好是不太甜
之前行過總見長長人龍,排隊等候實在沒有耐性去排

我們選了旺角限定,即雙色雪糕筒,煎茶+綠茶!

日本雪糕一向夠香滑,加上香濃茶味/回甘,最好是不太甜

雪糕
2015-11-19
TakeAway
$36 (Dinner)
  • 綠茶雪糕「聖代雙重奏」
  • 雙色聖代
2015-12-19 451 views
食完韓燒之後, 耳猷未盡, 就去左附近食埋甜品先走啦成10點啦, 我吾想咁夜食雪糕, 所以叫抺茶奶凍奶凍好夠滑, 抺茶味剛剛好, 不濃不淡, 對我黎講, 紅豆是多餘, 只能為賣相加分, 白玉 夠IN 韌甜麥白玉雙色霜淇淋, 紅豆白玉抹茶霜淇淋朋友說OK, 但VIA TOKYO會好食啲, 我怕肚痛無試, 只覺得賣相不錯
食完韓燒之後, 耳猷未盡, 就去左附近食埋甜品先走啦

成10點啦, 我吾想咁夜食雪糕, 所以叫抺茶奶凍

甜麥白玉雙色霜淇淋, 紅豆白玉抹茶霜淇淋

2015-12-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-12-06 727 views
綠茶這個字大抵是近年飲食界最火熱的字眼,不論什麼食品都推出了綠茶口味,連帶綠茶食品專賣店亦受到追捧雖然這店開幕已久,不過身邊朋友對它的評語亦不算太好,所以一直未曾嘗試,有天終逮到機會去嚐嚐嘗試了兩款甜點,抹茶豆腐和抹茶聖代抹茶豆腐賣相真的不太討好(什而有點差),上圖是侍應拿來時的模樣,我並未對它「下手」,可是看起來卻像吃淨的廚餘。豆腐本身有豆味,不算太滑溜,不過此店重點是綠茶,所以這點我能理解,唯那綠茶糖漿未免太甜了吧!而且沒太多茶味,絕對不是一個好選擇聖代不過不失,吃過後亦不會有深刻印象聽到旁邊那兩位客人亦有投訴甜點太甜,看來這裡在調味方面真的有待改進。
嘗試了兩款甜點,抹茶豆腐和抹茶聖代
抹茶豆腐

抹茶聖代

聖代不過不失,吃過後亦不會有深刻印象
2015-12-05 602 views
抺茶蕨餅($48)日式傳統甜點 蕨餅質感煙。面層沾滿黃豆粉及抺茶粉,抺茶粉沒有苦澀,蘸上抺茶蜜和黑糖蜜就更加好味。本人喜歡較少甜的抺茶蜜,唔會蓋過蕨餅本身嘅抺茶味之餘更可以享受雙重抺茶帶來嘅甘香!雖份量不大,定價稍高抺茶鬆餅配抺茶冰淇淋($78)鬆餅好香又做到香脆鬆厚,配有雪糕,紅豆及Jelly。呢種配搭好好再加上雪糕好香滑不過份量比較細。呢份甜品非常飽肚。規定每人必須點一款
抺茶蕨餅($48)
抺茶鬆餅配抺茶冰淇淋($78)

規定每人必須點一款
2015-12-01
2015-11-25 818 views
這是出新產品之後第二次來訪,雖然上次的經驗碰巧不太愉快,但因為上次堂食舖位因延誤而未開,所以還是想再來一試堂食才有的新產品。眾多新產品中,我們最喜歡這個燉蛋白!厚厚的抹茶粉底下,是嫩滑即溶的蛋白,帶點奶香,將抹茶粉與蛋白在口腔中融合,非常甘香!燉完蛋白,就再燉蛋!多款甜品中,這個抹茶濃度最高!燉蛋口感極度creamy,密度奇高,沒半點空氣呃秤!抹茶味甘香得很,焦糖面脆而不過厚,香而甜的為底下濃濃的抹茶味作中和。菠蘿油是菓子店的出品,但這邊也可以享用。比起上次第一天開賣時吃到的,那牛油的確厚滑了許多許多,不再有沙沙的口感,但同樣是較為甘苦。至於包身,上次濕潤的問題已經沒有了,可能因為這次是熱暖的時候吃,而上次買的時候已經是放涼了的。包身的甜味比上次多,所以味道會更突出,但若要有抹茶味,還是可以將牛油自行平均地塗到菠蘿包內,這樣就不會嚐到牛油的苦澀,相反,能帶出抹茶香,又能令兩者一淡一濃作中和!馬卡龍夾雪糕!已經吃了菠蘿油,所以就不選菠蘿包夾雪糕,但卻又想回味這裡的雪糕,就選擇了這個。馬卡龍外面脆,內裏帶點煙韌,有點茶香,但甜味為主。中間選了我們最喜歡的焙茶雪糕!這裡的焙茶雪糕非常濃郁甘香

眾多新產品中,我們最喜歡這個燉蛋白!
抹茶燉蛋白

抹茶焦糖燉蛋

燉完蛋白,就再燉蛋!

抹茶菠蘿油

焙茶雪糕夾法式杏仁餅

馬卡龍夾雪糕!

馬卡龍外面脆,內裏帶點煙韌,有點茶香,但甜味為主。中間選了我們最喜歡的焙茶雪糕!這裡的焙茶雪糕非常濃郁甘香,比起抹茶會更濃!

雖然是夾在一起,但吃的時候,為顧儀態,我們還是分開兩者來吃,哈哈。
抹茶芝士撻

最流心的抹茶芝士撻,拿上手就感覺到它的餡料在盪漾,一切開,抹茶芝士急不及待的洶湧流出。

香脆的撻皮帶濃香抹茶味,而稀身的餡料則比較重酸酸的芝士味。

吃完一輪,咀裏滿是甘甜,自然要點杯飲品清新一下。

很美的漸變綠!

OK早前新出了抹茶汽水,未試到就被一搶而空。幸好這裡也有抹茶梳打讓我一試!
抹茶梳打

奉上時,汽水跟抹茶是兩截分明的,然後就自行攪拌,直至兩者再分不開,便可飲用。
抹茶味剛好,清香帶甘甜,不會太濃或太淡,非常適合用來配襯各款甜點。

這次再度來訪,產品已經有所進步,雖然尚未臻完美,但可見用心。
  • 抹茶燉蛋白
  • 抹茶梳打
2015-11-24 560 views
👉🏻GUM "JENG!" X 御前上茶👈🏻 ✨抹茶聖代 $52 (8/10)賣上可見層次分明,層層有新意😎首先入口係抹茶雪糕,抹茶味濃,吾算易溶,甜度適中,吾會太甘太苦兩粒可愛嘅丸子好煙軔!口感十分良好😋再者系甜味麥卷,不過就吾夠脆口~中間有紅豆加本店自製嘅豆腐花(無甜味),不過豆味幾香濃,加上比較甜嘅紅豆,剛好就中和左,味道剛剛好😆最底層係抹茶果凍,味道有小小苦,不過勝在抹茶味濃,配紅豆食就最好不過... 值得一試嘅抹茶甜品店😇😇 💁🏻 抵食指數(3/5):✔️ ✔️✔️

• 抹茶聖代
2015-11-22 478 views
抹茶x焙茶雪糕 ($34)有時候可能最基本嘅野反而最好食。之前介紹左大排長龍嘅抹茶菠蘿油,司令就覺得還好,今次就講下佢嘅雪糕啦!司令貪心,兩隻味都想試晒,所以直接要左個雙色。可能食之前咬左個菠蘿油偏甜,第一下食落杯雪糕度好似冇咩味🤔 但再食多幾啖都有淡淡嘅茶味,兩隻味都冇偏重奶味,司令覺得幾清新。但好中意食甜嘅人可能就會失望啦!值得一讚嘅係個雪糕筒好脆,最怕食到淋晒嘅雪糕筒架啦😐! 司令覺得反而越基本嘅野越好食呢。

抹茶x焙茶雪糕 ($34)

2015-11-22 440 views
抹茶菠蘿油連玄米茶($46)咦原來司令咁岩係開賣第一日食到佢既抹茶菠蘿油😂,不過夜晚食等左十五分鐘左右就有得食。同埋外賣抵啲啊!司令係堂食既,套餐跟一杯茶,可揀玄米茶、抹茶、黑豆茶等等。話說唔知點解係外面等既時候見到佢貼住菠蘿油售罄,但入到去又有得食喎🤔。其實抹茶菠蘿油,真係顛覆左司令對菠蘿包既印象,加上眾多既廣告推薦,令司令抱有好大既幻想。一上到枱,冇錯係好靚喎,但打開,已經有少少失望,塊抹茶牛油其實得你見到咁多,一隻半手指既闊度,唔緊要當食少啲脂肪啦😅。點知個包咬落唔鬆軟,似饅頭多啲,甜度又唔夠,抹茶味又唔夠,塊牛油亦都冇牛油應該有既質感。牛油個種咬落去充滿罪惡感既感覺冇左,真係離一個成功既菠蘿油仲有一段距離。

抹茶菠蘿油連玄米茶($46)

2015-11-19 435 views
今次再度光臨呢間日式綠茶甜品店,晚飯後時間很好彩不用等位就就坐今次點了綠茶聖代,雪糕口感軟滑,帶有抹茶味但沒有綠茶苦味,重奶味,視覺味覺都很滿足!還有選了焙茶沙冰,焙茶味道比綠茶重茶味,而且濃烈,對於不太喜歡甜的我恰到好處。店舖還推出了綠茶菠蘿包等新食品,下次一定再三光臨
店舖還推出了綠茶菠蘿包等新食品,下次一定再三光臨