2016-11-04 717 views
從來無嘗過呢間既雪糕,第一次幫趁就試佢秋冬新品- 豆乳胡椒抹茶蕎麥麵雪糕店賣熱湯麵,整個組合又幾討好,雖然唔係咩新產品,而且$78一碗淨麵唔算平,但如果有京都整既差不多好食,就幾值,可惜呢⋯碗麵單純用豆乳做湯底,加上少量豆腐粒及炸豆腐乾。湯底既豆乳成份幾高,望得出幾濃厚,唔係水汪汪。溫度好夠熱,麵唔會淋,望見咁未食之前都仲幾興奮。湯底:店員建議加入附帶鮮薑蓉及蔥碎先飲個湯,其實加唔加都無乜分別,因為胡椒太重手,令個湯太辣,完全飲唔到豆乳本身既味。feel到有好多豆腐,但偏偏嘗不出其味。抹茶蕎麥麵:皆因個湯太辣,又係食唔出麵本身既味,但麵條幾有彈性,聲稱來自日本老店,質量應該唔差。就係咁,好地地一碗麵比重口味既胡椒蓋過哂。最安慰就只有食完(飲哂個湯)都幾飽肚。無跟餐另外加$50/$30要芭菲或拿鐵,因為同散叫比,都只係平少少。

豆乳胡椒抹茶蕎麥麵
2016-11-01 501 views
知道媽媽愛吃抹茶雪糕,這晚剛巧在旺角吃過晚飯便過來吃甜品~之前我已經來過兩次,也是吃抹茶,所以這次就點了抹茶拿鐵雙色霜淇淋(焙茶x抹茶)~媽點了抹茶口味~爸點了豆腐x抹茶~(原來只有外賣才可以單點霜淇淋,所以我們只好點最貼近單點的拿鐵霜淇淋)抹茶拿鐵雙色霜淇淋(焙茶x抹茶)不知是否吃膩了抹茶,覺得焙茶更香呢!二話不說已被我快速KO!一小杯的抹茶拿鐵偏甜,我覺得不加反而更好吃~抹茶拿鐵霜淇淋(抹茶)媽也說抹茶味濃,好吃~抹茶拿鐵雙色霜淇淋(豆腐x抹茶) (沒拍照)這個豆腐味也很濃!
知道媽媽愛吃抹茶雪糕,這晚剛巧在旺角吃過晚飯便過來吃甜品

媽點了抹茶口味~爸點了豆腐x抹茶~

抹茶拿鐵雙色霜淇淋(焙茶x抹茶)

一小杯的抹茶拿鐵偏甜,我覺得不加反而更好吃~
抹茶拿鐵霜淇淋(抹茶)
媽也說抹茶味濃,好吃~

抹茶拿鐵雙色霜淇淋(豆腐x抹茶) (沒拍照)
這個豆腐味也很濃!
2016-10-27
$51 (Dinner)
  • 焙茶霜淇淋
2016-10-10 352 views
雖然食飽飯, 都要特登行黎朝聖有咩咁吸引, 當然係 御前上茶 啦!接近9點去到, 堂食要等位, 於是決定外賣.叫咗有分size, 要咗大size, 如果唔係驚唔夠喉!因為霜淇淋的關係, 會比較快溶, 所以影咗一張相就拿拿林試食.一入口, 淡淡抺茶香帶出, 然後feel到丁點的回甘.佢的抺茶味唔重, 適合抺茶入門者, 由淺嘗試.食完成杯有種清新的感覺, 唔會覺得口渴.亦唔會覺得heavy, keep緊fit的女士食完都自我感覺良好!其他外賣雪糕的選擇, 下次試下其他.
雖然食飽飯, 都要特登行黎朝聖

有咩咁吸引, 當然係 御前上茶 啦!
接近9點去到, 堂食要等位, 於是決定外賣.

叫咗[抺茶霜淇淋]
抺茶霜淇淋
有分size, 要咗大size, 如果唔係驚唔夠喉!

一入口, 淡淡抺茶香帶出, 然後feel到丁點的回甘.
佢的抺茶味唔重, 適合抺茶入門者, 由淺嘗試.
食完成杯有種清新的感覺, 唔會覺得口渴.

其他外賣雪糕的選擇, 下次試下其他.
2016-10-09
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$32 (Last Night Supper)
抺茶霜淇淋
2016-10-10 316 views
點樣食抹茶先夠型😎就係食抹茶食到有仙氣!🌬御前抹茶盛合 ($84)👏🏻木桶盛著濃郁的抹茶soft serve😍飄出冷冰冰的煙霧🍃好似身處仙境嘆抹茶咁呀!🌾抹茶雪糕質感厚實唔快溶👍🏻放入口仲可以慢慢feel佢溶果刻!⛄️抹茶苦澀味再慢慢散發🍃熱天食好爽呀~😂丸子超級煙韌👍🏻👍🏻👍🏻咬落去係即刻回彈架😳再配埋紅豆 抹茶啫喱同抹茶雪糕🍦真係仙境入面的天作之合!🙏🏼
[抹茶控系列🍵]

再配埋紅豆 抹茶啫喱同抹茶雪糕🍦
真係仙境入面的天作之合!🙏🏼
2016-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$84 (Tea)
  • 御前雙色盛合
2016-10-05 2924 views
上回到屯門御前上茶來了一次抹茶味蕾大衝擊,這次意猶未盡來旺角店再吃。熱潮漸過,門外已沒有當初試業時的人頭湧湧。店內座位不算多,但環境尚算整潔。抹茶豆腐布甸 $40其貌不揚,味道也一般,完全就是一碗豆腐花,質感不夠滑,味道太甜,抹茶凍卻偏淡。抹茶凍 $58賣相頗佳,公整的木製方盒子裝著的平排的抹茶凍,但同樣欠缺抹茶味,像吃啫喱般,幸好有抹茶糖漿補救,兩粒白玉丸子亦頗煙韌。 抹茶拿鐵霜淇淋 $40最普通的抹茶雪糕卻是最安全的,雪糕細滑,抹茶味濃,配一小杯抹茶拿鐵,淋在雪糕上味道更佳。但吃完後想想,買一支霜淇淋甜筒好像比較划算,雪糕份量差不多,但價錢更便宜!焙茶鬆餅配焙茶霜淇淋 $78吃完兩道失色的抹茶甜品後,以一客焙茶甜點作結。窩夫異常鬆軟,口感濕潤,茶味香濃;雪糕非常幼滑,焙茶味同樣濃郁,配熱騰騰的窩夫一起吃,冰火交融;配一小杯抹茶凍和紅豆,可有可無,因為窩夫和雪糕太出色了!唯定價略高。老實說第一次吃焙茶味甜品,大開眼界,烘焙過的茶葉果然與別不同,茶味特濃,下次再試試其他焙茶產品~抹茶凍和豆腐布甸則要多加改善~

抹茶豆腐布甸 $40

抹茶拿鐵霜淇淋

焙茶鬆餅配焙茶霜淇淋 $78
焙茶鬆餅配焙茶霜淇淋

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$72 (Tea)
抹茶拿鐵霜淇淋
焙茶鬆餅配焙茶霜淇淋
2016-10-04 303 views
男友是綠茶控,所以久不久都會陪他吃點綠茶系列,其實自己也甚少嘗試。三點幾來到的時候,很可惜抹茶窩夫和抹茶燉蛋早已經賣完,而店舖裏又彌漫著窩夫甜甜的香味,因此我就選擇了抹茶窩夫配抹茶雪糕。熱辣辣即叫即做的窩夫配上雪糕,有濃濃的抹茶味,相反沒有太多奶味,所以甜度適中略帶少少苦澀。四件窩夫需厚但鬆軟,外皮烘得香脆,外脆內軟。冰凍的抹茶雪糕配以的熱辣辣窩夫,冰火交融,十分過癮。抹茶配以紅豆是一個不過不失的配搭,紅豆烹調得軟綿綿而且很香甜,但一個人吃一整碟窩夫略嫌份量過多,可以當一餐正餐的份量了。

2016-09-28 240 views
今日食咗一間綠茶專門店,令我諗返起早一兩個月試咗呢間綠茶甜品,當日約咗朋友係附近,打算食個tea, 呢間唔太多人,而門面有好多綠茶的甜品,所以就入咗去朋友未到,不過我坐低咗就叫野食住先 🙊點知哥哥落錯單俾咗呢份我🙈🙈其實都好靚,不過我估無人要都係要掉,哥哥話free 俾我,好開心,一來有多一樣野食,二來如果佢要收返都係掉咗,真係好浪費,所以真係要讚下佢👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個甜品真係唔記得叫咩名,不過落咗個綠茶醬令到綠茶雪糕個味完全唔同咗,一份甜品有兩個味道,真係超值其實我本來order 的就係呢個芭菲一直都好鐘意QQ 的丸子配綠茶,再加上脆脆,幾種口感加埋真係好夾,呢度的綠茶絶對不比那些出名的綠茶雪糕差,真係唔使特別去搵都食得出色的甜品PS 呢到的水唔使額外收費,實在值得一讚
朋友未到,不過我坐低咗就叫野食住先 🙊點知哥哥落錯單
其實我本來order 的就係呢個芭菲

PS 呢到的水唔使額外收費,實在值得一讚
2016-09-24 187 views
叫了抹茶雪糕和焙茶雪糕,雪糕未入口已溶,冰粒非常多,質感非常粗糙,彷似在食冰,完全沒質素可言,這樣的價格,這樣的雪糕,性價比非常低,食完有種被欺騙的感覺。補充:抹茶雪糕味道很淡很多冰碎,焙茶雪糕味更加淡,只有一絲絲的茶味。
2016-09-24
$50 (Last Night Supper)
2016-09-22 209 views
外出晚飯後,一家人浩浩蕩蕩去吃飯後甜品之前一直想試,因為對於綠茶甜品,我是一點抵抗力也沒有,今次一行六人便可試多幾款!這款加了乾冰效果,營造出煙霧瀰漫的感覺,視覺效果一流,但細心一想其實內容都是大同小異,但價錢卻差得遠綠茶啫喱味濃而帶甘,不是所有人都可以接受,丸子挺煙韌,大大粒配合紅豆吃不錯。雪糕是綠茶加焙茶味,口感粗糙冰感十足,便利店賣的還比它幼滑,另茶味較重。芭菲杯內容大致相同,只是多了玄米脆脆和豆腐啫喱,感覺豐富一些,其實我都只是喜歡吃雪糕而已,但有人喜歡芭菲便點吧呈上時第一下想起冬瓜盅裡面是豆腐啫喱加綠茶味雪糕,比較單一,味道較寡!同樣是綠茶啫喱+紅豆+丸子+綠茶雪糕,這款卻配搭了刨冰,份量頗大適合幾個人分享,刨冰淋上少許煉奶,微甜最後點了蕨餅,一碟兩款味道,分別撒上黃豆粉及綠茶粉,味道普通,但驚喜的是,除了配上傳統的黑糖醬,竟然還有綠茶醬,沾上醬汁一起吃,綠茶味更濃
外出晚飯後,一家人浩浩蕩蕩去吃飯後甜品
呈上時第一下想起冬瓜盅
裡面是豆腐啫喱加綠茶味雪糕,比較單一,味道較寡!

2016-09-22 403 views
中秋節前,與朋友在廣華街吃泰國菜,雖然真的好飽,但一見到抹茶甜品,已經發狂,女人果然有兩個胃!我們點了: 雙色(抹茶x培茶)盛合、鐵板芒果抹茶鬆餅。雙色盛合,我們選了抹茶x培茶,培茶淡淡茶香不錯,但始終被濃濃抹茶蓋過鐵板芒果抹茶鬆餅,將抹茶醬淋到鐵板上,又熱又凍,感覺好得意,芒果雪糕不太甜帶有果肉,實在唔錯!
中秋節前,與朋友在廣華街吃泰國菜,
我們點了: 雙色(抹茶x培茶)盛合、鐵板芒果抹茶鬆餅。
御前雙色盛合
鐵板芒果抹茶鬆餅
2016-09-13
$75 (Dinner)
御前雙色盛合
鐵板芒果抹茶鬆餅
2016-09-20 193 views
店內沒有太多人, 我們一共有六人,安排坐在大桌,點餐後才告知原來只有45分鐘用膳時間,的確是非常之倉猝。雪糕、沙冰、芭菲杯,不一會兒便端來了,這一個霧出輕煙的,看來較為特別;其實想深一層,這也只乾冰營造的效果而已。其實看了那麼久餐牌,每個雪糕甜品來了之後,才發現其實內容都差不多。放在竹筒內這一款,就是以打橫的方式呈現,而芭菲杯就是以打直的形式呈現。芭菲杯內的抹茶啫喱-軟林林,味道有點兒茶味,輕微苦回甘。紅豆與脆米正正常常。丸子尙算彈牙,有點煙韌。但其實芭菲杯看似豐富,實際又有忌廉,又不太多料,吃完都覺不太高興。但是這兒的抹茶或焙茶雪糕,口感非常之粗糙👎🏿,明明抹茶該是綠茶的細緻版,但是這兒的雪糕卻粗糙得有點冰粒在內。筆者並非誇張,閣下可以試試放一口雪糕進口來,然後用牙強力咬下,聽聽牙縫的「索索聲」,以證明冰粒之多,不太好受;與Via Tokyo的幼滑抹茶雪糕是兩碼子的事。所謂厥餅,也只是甜甜的四方形糯米餅一般,不覺特別。既然價錢差不多,誰人會再來這一家御前上茶。

,的確是非常之倉猝

芭菲杯內的抹茶啫喱-軟林林,味道有點兒茶味,輕微苦回甘。

所謂
厥餅,也只是甜甜的四方形糯米餅一般,不覺特別。

既然價錢差不多,誰人會再來這一家御前上茶。
$60 (Last Night Supper)
2016-09-17 146 views
是次用餐原因:試甜品1)地點:公共交通就近易達2)店內氣氛和環境:店內佈置簡潔,客人就坐的位置私隠度普通3)職員:感覺上,職員的態度一般4)食品價錢:以食材和份量而言,價錢尚可,甜品份量較少5)餐牌上的食品種類/選擇:可接受,但欠鮮明的代表作,欠喜感6)食物賣相:尚可接受7)食物味道:麻麻地,唔算好好味。我唔明點解咁多人會食呢間嘢。
是次用餐原因:試甜品

1)地點:公共交通就近易達
2)店內氣氛和環境:店內佈置簡潔,客人就坐的位置私隠度普通
3)職員:感覺上,職員的態度一般
4)食品價錢:以食材和份量而言,價錢尚可,甜品份量較少
6)食物賣相:尚可接受
2016-09-14 218 views
先到隔壁的洋菓子店買了palmier 一筒的小禮盒送人,問有咩好介紹,她說聖代,我其實聽吾明,她很帶我到旁邊的店外餐牌作简介。傍晚反正沒有人排隊,買外賣和堂食䬸牌有點差別。試左,極開心!似ice cream parfait,一啖雪糕好似飛咗去京都,其實加埋夜嘛嘛,行條路靜靜地,一路食,一路找到杯食的層次,我只懂用台式甜品名稱來形容,有圓丸子、有玉露、紅荳paste和大粒紅荳,慢慢細㠜,好oishi
TakeAway
2016-09-12 161 views
每次經過都會外賣雪糕。好好味。我最鐘意焙茶雪糕加小丸子蕨餅。焙茶雪糕 好香滑 茶味perfect. 甜度適中。小丸子QQ 其冇咩味道 係我自己一向鐘意食糯米產品。蕨餅推介。茶味濃 好軟熟。推介!
每次經過都會外賣雪糕。好好味。
我最鐘意焙茶雪糕加小丸子蕨餅。

焙茶雪糕 好香滑 茶味perfect. 甜度適中。

小丸子QQ 其冇咩味道 係我自己一向鐘意食糯米產品。

蕨餅推介。茶味濃 好軟熟。推介!
TakeAway
2016-08-22 269 views
同朋友lunch食完沾麵,行左陣行街,消化左陣,又走左去食甜品!呢間御前上茶,我諗係抹茶控必食既地方!雖然位置唔太方便,但鐘意抹茶既朋友一定會專登去食!我地叫左個雪糕蜜瓜包(豆腐味)同抹茶鬆餅!本來雪糕夾心蜜瓜包,入面既雪糕揀左抹茶味,但店員好細心介紹,如果抹茶味會撞左,焙茶味會搶左蜜瓜包既味,話豆腐味係最搭!果然,超好味!外面蜜瓜包有少少鬆脆熱熱地,就咁個包麵好好味,甜甜地好香,然後加埋豆腐味清清地既雪糕,唔會甜到溜!外熱內凍!正!必定要點!抹茶鬆餅,唔洗搽雪糕都有好濃既抹茶味!搽埋雪糕仲好味!抹茶雪糕好香既抹茶味,唔會好淡!鬆餅都好鬆軟~呢餐真係好滿足!
我地叫左個雪糕蜜瓜包(豆腐味)同抹茶鬆餅!
御前雪糕夾心蜜瓜包
抹茶鬆餅配抹茶霜淇淋

呢餐真係好滿足!
2016-08-22
$65 (Tea)
御前雪糕夾心蜜瓜包
抹茶鬆餅配抹茶霜淇淋