Restaurant: GYOJASANG
Terms & Details:
2024-03-16 10 views
位於銅鑼灣Fashion Walk 韓國餐餐🇰🇷創新韓國菜Our menu: 🍣海膽紫菜包飯將傳統既紫菜包飯加入現代化元素 包住生牛肉他他 配上海膽 再有一點點既魚子醬點綴 🤍層次感好豐富🐷白切五花肉五花肉勁厚切,一塊塊鋪咗喺個爐上面附送生菜同紫蘇葉可以包住五花肉嚟食🥬配料包括:韓式包飯醬、蝦米醬、蒜片🧄五花肉有好多片,適合一大班人share食🍻🐮韓牛胸肉上枱嘅時候已經擺盤好靚 ,店員好貼心地幫你燒好全部肉同埋配菜,一次過享受到完美搭配👅呢款牛胸肉肥瘦分佈均勻,咬落去嘅口感好好,唔似啲太油膩嘅肥牛。同埋配菜一齊食,nice !✍🏻Rating:6.9/10💵Price: $650/head
位於銅鑼灣Fashion Walk 韓國餐餐🇰🇷創新韓國菜

Our menu:

🍣海膽紫菜包飯
將傳統既紫菜包飯加入現代化元素

🐷白切五花肉
五花肉勁厚切,一塊塊鋪咗喺個爐上面
附送生菜同紫蘇葉可以包住五花肉嚟食🥬
配料包括:韓式包飯醬、蝦米醬、蒜片🧄
五花肉有好多片,適合一大班人share食🍻

🐮韓牛胸肉

✍🏻Rating:6.9/10
💵Price: $650/head
2024-03-15 14 views
▫️ 𝟏++韓牛 ($𝟖𝟓𝟖)選用左頂級1++韓牛前胸肉, 店員會即場幫客人燒🔥每件韓牛肉質鮮嫩細膩, 佈滿大理石花紋🥩牛味濃郁且入口即融, 每塊牛都會夾住韭菜, 蔥同紫蘇葉減低油膩感🤭▫️ 韓式生牛肉 ($𝟐𝟏𝟓)食之前先撈生蛋黃同其他香料, 蛋漿包滿韓牛, 加蛋後更香滑🥚一點腥味都無, 另外可放上炸紫菜天婦羅一齊食, 好香脆, 雙重口感👍🏻▫️ 海膽紫菜包飯 ($𝟑𝟖𝟎)將滿滿既海膽, 生牛肉同魚子醬鋪喺ᴋɪᴍʙᴀᴘ上, 視覺同味道都係滿分🥹海膽鮮味十足, 再加埋生牛肉入口層次豐富▫️ 布拉塔 ($𝟏𝟏𝟖)甜酸泡菜再加上炒豬肉片同番茄🍅配埋香滑ᴄʀᴇᴀᴍʏ既ʙᴜʀʀᴀᴛᴀ芝士🧀有驚喜, 撈埋一齊食更可中和辣感🌶️▫️ 半半炸雞 ($𝟏𝟕𝟖)嗌左蔥蒜醬油味同埋甜辣味🍗每件炸到外皮脆卜卜啖啖肉,  味道酸酸甜甜唔會食到好膩, 仲有兩件炸蓮藕都好唔錯😋
▫️ 𝟏++韓牛 ($𝟖𝟓𝟖)
▫️ 韓式生牛肉 ($𝟐𝟏𝟓)
▫️ 海膽紫菜包飯 ($𝟑𝟖𝟎)
▫️ 布拉塔 ($𝟏𝟏𝟖)
▫️ 半半炸雞 ($𝟏𝟕𝟖)
2024-03-13
  • 烤1++韓牛
2024-03-13 15 views
前兩日約咗朋友去銅鑼灣食韓國菜,呢間餐廳係朋友推介嘅,佢話佢哋嘅五花肉好好食 我哋聽完之後都book咗枱去食呀🫶🏻-我哋叫咗個水芹菜套餐 首先嚟嘅係涼拌水芹菜$25,口感好爽脆,甜甜地辣辣地好開胃。-然後係水芹菜牛骨湯$210入面有蘿蔔同埋粉絲 湯頭鮮甜 牛味好重 有少少胡椒味飲落好舒服。-水芹菜煎餅 $128煎得好香脆 仲配埋有蝦肉 脆卜卜好好食 而且佢嘅份量好多好大塊 我哋食到停唔到口啊🙈-醬油海鮮拼盤(鮑魚,帶子,蝦)$390呢個拼盤好正㗎 鮑魚爽口彈牙 配上醬油甜甜地仲有帶子好肥美 同埋兩隻大大隻嘅蝦 鮮味十足好好食呀👍🏻-然後係水芹菜五花肉 $410五花肉肥瘦適中 加埋啲水芹菜好爽口 口感十足 五花肉燒到好香口 配上泡菜同芽菜同埋水芹菜一齊炒 仲有啲蒜片真係非常之香口惹味👍🏻-最後到甜品 係火龍果芝士蛋糕$72 真係好特別,好少地方有火龍果蛋糕食 又幾襯喎 芝士棉滑入口甜而不膩 不錯。

我哋叫咗個水芹菜套餐
醬油海鮮拼盤(鮑魚,帶子,蝦)$390
呢個拼盤好正㗎 鮑魚爽口彈牙 配上醬油甜甜地
仲有帶子好肥美 同埋兩隻大大隻嘅蝦 鮮味十足
好好食呀👍🏻
真係非常之香口惹味👍🏻
入口甜而不膩 不錯。
2024-03-11
Dinner
餐廳位於加寧街Fashion Walk 地舖,裝修高級有格調,有室內外位置, 都幾有氣氛😎🔹️海膽紫菜包飯餡料有青瓜、紅蘿蔔、蛋絲、醃蘿蔔,上面放咗超新鮮和嫰滑嘅牛肉他他、鮮甜嘅海膽&魚子,味道好有層次,豐富味蕾享受😚!🔹️醬油拼盤有大蝦🦐、超彈牙嘅鮑魚、好厚肉嘅帶子,三款都好極新鮮呀,醃得夠入味。🔹️涼拌水芹菜餐廳最近出左水芹菜menu,這款水芹菜好爽口,味道比較辣。🔹️水芹菜煎餅($128)用咗水芹菜、蝦🦐、魷🦑魚等海鮮,超多料,鋪滿個煎餅,煎得香口卻不膩😆🔹️水芹菜牛骨湯🐄牛骨湯底好清甜,仲有牛肉、蘿蔔及粉絲&水芹菜!🔹️水芹菜五花肉🐖有好多塊好厚和充滿脂香嘅五花肉,店員會幫加埋泡菜、芽菜和水芹菜一齊燒,之後用生菜包著五花肉和配料,真係超正😋🔹️火龍果芝士蛋糕入面嘅cream cheese 好正🧀,口感唔錯,有質量,火龍果味都出。🔹️Pineapple Soda🍍🔹️Cold Pressed Orange Juice🍊

🔹️海膽紫菜包飯

🔹️醬油拼盤

🔹️涼拌水芹菜
餐廳最近出左水芹菜menu,這款水芹菜好爽口,味道比較辣。

🔹️水芹菜煎餅($128)

🔹️水芹菜牛骨湯🐄
牛骨湯底好清甜,仲有牛肉、蘿蔔及粉絲&水芹菜!

🔹️水芹菜五花肉🐖

🔹️火龍果芝士蛋糕

🔹️Pineapple Soda🍍
🔹️Cold Pressed Orange Juice🍊

2024-03-11 9 views
呢間韓國餐廳好有格調時尚咁,環境舒服,侍應服務好好又細心。荔枝梳打 - 入口荔枝味濃, 唔太甜, 幾解渴。涼拌辣水芹菜 - 水芹菜味道同口感好獨特又爽脆, 同埋都幾夠辣醬油海鮮拼盤 - 拼盤有鮑魚, 帶子同蝦, 煮得好鮮嫩。海膽紫菜包飯 - 飯粒煮得啱啱好, 海膽鮮甜濃郁, 好有韓式料理風味韓式水芹菜牛骨湯 - 湯牛骨熬煮得好入味, 令湯更加鮮甜, 滋補又可暖暖身韓式水芹菜燒五花肉 - 五花肉燒得香, 肥肉同瘦肉嘅比例啱啱好, 加埋水芹菜, 口感脆爽又豐富韓式水芹菜煎餅 - 煎得好香脆,裡面有水芹菜同埋蔬菜,外脆內軟,開胃又好餸飯。火龍果芝士蛋糕 - 呢個蛋糕真係好靚, 蛋糕嘅顏色鮮豔, 火龍果微微甜酸, 芝士質地滑溜, 口感綿密, 好味😋
呢間韓國餐廳好有格調時尚咁,環境舒服,侍應服務好好又細心。

荔枝梳打 - 入口荔枝味濃, 唔太甜, 幾解渴。

醬油海鮮拼盤 - 拼盤有鮑魚, 帶子同蝦, 煮得好鮮嫩。

• 海鮮煎餅
餐廳環境優雅,頗有氣氛,服務不錯,主打西韓料理。價錢雖略貴,但食物質素頗高,適合情侶慶祝紀念日,或一班朋友慶祝生日。前菜四品 $48魷魚絲,公魚仔,中華沙律,泡菜。特別欣賞魷魚絲咬落柔軟又唔韌,自家制泡菜很新鮮,沒有過度發酵的酸味,十分清爽。烤豬皮 $75最愛的料理之一,豬皮Q彈柔軟,滿滿的膠原蛋白,醬汁調得剛剛好,不會太辣,令人一口接一口。布拉塔 $145底層是新鮮蕃茄蓉加上泡菜,配上面層芝士理起吃,食落酸酸甜甜,唔會好漏之余,仲好清爽開胃。煎餅並盤 $188泡菜煎餅x海鮮煎餅。一盤有8大塊,海鮮煎餅大推!煎的好香肥,食材新鮮,充滿魚仔的咸香味,非常香口惹味。泡菜煎餅其實都不錯,但相比起海鮮煎餅記失色了。海膽紫菜包飯 $380價錢看似略貴,但看埋用料就知道物有所值。每個飯卷上都放上了一整片海膽,海膽上的是魚子醬,而海膽下是生牛肉。食落香甜,層次分明,口感幼滑,就像吃了件藝術品一樣。烤1++韓牛 $858是日重頭戲!韓牛界的A5!雪花均勻得韓牛片包裹住新鮮的香蔥。職員會現在幫忙烤煎,真不愧是1++,牛味香濃但油香味十足,牛肉柔軟非常,入口即溶!小蔥很新鮮,2者配合得非常完美。唯一小小失

前菜四品 $48

烤豬皮 $75

布拉塔 $145

煎餅並盤 $188

海膽紫菜包飯 $380

烤1++韓牛 $858
是日重頭戲!韓牛界的A5!雪花均勻得韓牛片包裹住新鮮的香蔥。職員會現在幫忙烤煎,真不愧是1++,牛味香濃但油香味十足,牛肉柔軟非常,入口即溶!小蔥很新鮮,2者配合得非常完美。唯一小小失望是煎得不夠香,若能灑上即磨黑椒和蒜鹽相信味道會更上一層樓。

另外要贊一下這裡的飲品,青檸梳打和荔枝梳打都調得很好喝,也不會很甜。是我喜歡的口味。

最後嘅火龍果芝士蛋糕好有驚喜,雖然顏色有啲驚嚇😂,食落芝士係勁香濃軟滑,非常推介!

2024-02-21
Celebration
Birthday
  • 烤1++韓牛
  • 烤豬皮
2024-03-06 13 views
水芹菜係近期人氣食材,可惜係香港好少食到,得知呢間韓國餐廳今期推出水芹菜菜式,即刻去咗試下。涼拌水芹菜 爽脆嘅水芹菜配辣醬作為開胃小菜。水芹菜牛骨湯加左水芹菜令到個湯更有鮮味,粉絲索晒湯。湯底有少少似胡椒豬肚湯,辣辣地,牛骨啲肉軟冧。水芹菜煎餅香脆可口,有水芹菜增加口感,煎餅夠薄身,唔會好厚粉,仲有蝦肉,有海鮮味。海膽紫菜包飯好似壽司咁,上面有海膽、生牛肉和魚子醬,入口即溶,鮮甜美味,裏面就有蔬菜條,層次豐富。水芹菜五花肉有專人幫我地燒五花肉,有好多配料可以夾住一齊食,例如:蒜片、泡菜、水芹菜、芽菜、生菜,解油膩,又有韓式風味。五花肉有好多片,適合一大班人share食。醬油海鮮拼盤有鮑魚、帶子、蝦,鮑魚爽口、帶子好厚身,蝦肉大大隻,經過醬油、少少酒調味,幾滋味。火龍果芝士蛋糕蛋糕隻顏色同火龍果一樣鮮艷~芝士蛋糕有淡淡的火龍果味,創新突破的口味👍🏻最後點了兩杯水果味的black tea,茶底不會好濃,夜晚飲都訓到教😆

涼拌水芹菜
爽脆嘅水芹菜配辣醬作為開胃小菜。

水芹菜牛骨湯

水芹菜煎餅

海膽紫菜包飯

水芹菜五花肉

醬油海鮮拼盤

火龍果芝士蛋糕

上網碌碌下見到呢間韓國餐廳環境同野食都好吸引…咁當然要黎試下啦! (大家識唔識讀個名🤫🤫)呢度都幾易搵…係名店街入面(有無人聽過"名店街"呢個名?)…現在叫名店坊餐廳有小小室外位置…涼涼地都幾好坐。而室內環境就佈置得幾有情調…店員係室內安置好我地之後就奉上餐牌同好細心介紹左餐廳個時令菜單…呢個菜單係季節限定而主旋律就係水芹菜…一款韓國料理好常用到既食材涼拌水芹菜 初嘗水芹菜…個調味感覺似泡菜…水芹菜口感好爽脆…真係sok sok聲…味道有d青味…有d似韭菜咁。辣辣地都幾開胃水芹菜牛骨湯 呢個水芹菜切粒加煮熟就無左青味…個湯有牛骨牛𦟌同蘿蔔…所以好清甜…牛好有口感…成個湯飲哂無難度。水芹菜五花肉 呢個要推介…五花腩首先私心加分!再見到碟野咁豐富…仲跟左籃好靚既沙律菜。首先店員用熟練既手勢…將五花腩完美地烤到微焦…再重新擺盤…自己就用沙律菜將喜歡既配料夾住食…正水芹菜煎餅 煎餅煎得乾身又香脆…仲幫手cut到細細塊方便食…唔錯八爪魚牛筋骨 呢個好味…本身好鍾意食牛筋骨…呢煲野仲加埋八爪魚鬚…店員細心叫你影相先再將八爪魚解體。牛筋骨炆到啱啱好…用個羹一篤就離骨…軟硬度剛剛好。八爪魚放入個湯汁

八爪魚牛筋骨 呢個好味…本身好鍾意食牛筋骨…呢煲野仲加埋八爪魚鬚…店員細心叫你影相先再將八爪魚解體。牛筋骨炆到啱啱好…用個羹一篤就離骨…軟硬度剛剛好。八爪魚放入個湯汁點黎食好好味

海膽紫菜飯包 海膽+魚子+牛肉他他用紫菜包住…口感豐富…大家唔會搶大家鏡…要讚下海膽好鮮甜…

火龍果芝士蛋糕 最後黎一個艷紅紅火龍果蛋糕…顏色吸晴之餘…芝士蛋糕口感鬆軟輕盈,帶陣陣芝士香。為呢餐畫上完尾句號

除左食物外…店員服務好好同非常專業…從為客人烹調食物既純熟情度就知道

如果想試下高級韓式料理…呢度係一個唔錯既選擇
  • 海鮮煎餅
  • 燉牛肋骨
2024-03-05 14 views
新派精緻嘅韓式料理,無論食物、環境同服務都高質,呢個天氣坐outdoor非常舒服,好有情調適合約會~🔘炸青陽辣椒 兩款前菜都有啲fusion,炸青椒感覺似西班牙菜嘅Tapas,但點醬就偏向韓國style,食第一嚿青椒感覺唔太辣,但越食越有辣勁~🔘布拉塔即係Burrata cheese,外層係柔軟嘅Mozzarella,裏面係香滑芝士同忌廉,淋上濃味韓式大醬汁,配搭新穎有驚喜~🔘醬油蝦 蝦大隻,夠味又唔會過鹹,肉質結實又富彈性,蝦頭還有滿滿橙黃色的蝦膏~🔘八爪魚牛肋骨 兩者都炆煮到軟腍入味,牛肋骨帶少少肥肉,輕易離骨好好食,份量足食極都仲有~🔘烤1++韓牛油花超級靚嘅韓牛,睇個樣都知道好食,包裹香蔥平衡油膩感,即席喺枱面燒,香味加上燒肉嘅吱吱聲令食慾大增~ 🔘海膽紫菜包飯睇返相都流晒口水,海膽好高質鮮甜,加上鹹香嘅魚子醬,仲有牛肉他他,三樣食材都好新鮮配搭得好好,成為全晚最喜歡嘅菜式~🔘Pineapple Soda 🔘Latte

🔘炸青陽辣椒

🔘海膽紫菜包飯

🔘Pineapple Soda
🔘Latte
2024-02-29 27 views
GYOJASANG 교자상 - 水芹菜盛宴今日介紹一間位於銅鑼灣食街的韓國餐廳,走典雅高檔的路線,最近重推出限定的水芹菜盛宴菜式,水芹菜韓國春季盛產嘅蔬菜,味道清新口感爽脆。涼拌水芹菜 $25爽脆嘅水芹菜加上惹味嘅辣醬。水芹菜牛骨湯 $210肉質非常軟腍嘅牛骨配上香濃黑椒胡椒嘅湯底。水芹菜五花肉 $410主角嘅五花肉,店員會將五花肉煎香,油分逼出,配上芽菜、泡菜、蒜片同埋水芹菜,再用蔬菜包着,經典地道嘅食法。水芹菜煎餅 $128煎得非常香脆,表面仲有大蝦嘅煎餅,配上辣辣地嘅醬汁。海膽紫菜包飯 $380鮮甜嘅海膽加上生牛肉他他,兩者非常夾嘅紫菜包飯。半半炸雞 $178 仲叫咗炸雞做小食,有甜辣口味同埋芝士口味。火龍果芝士蛋糕 $72忌廉芝士加上慕絲仲有海綿蛋糕,唔會太甜,有啲清新嘅火龍果味。
GYOJASANG 교자상 - 水芹菜盛宴

涼拌水芹菜 $25
爽脆嘅水芹菜加上惹味嘅辣醬。

水芹菜牛骨湯 $210
肉質非常軟腍嘅牛骨配上香濃黑椒胡椒嘅湯底。

水芹菜五花肉 $410

水芹菜煎餅 $128
煎得非常香脆,表面仲有大蝦嘅煎餅,配上辣辣地嘅醬汁。

海膽紫菜包飯 $380
鮮甜嘅海膽加上生牛肉他他,兩者非常夾嘅紫菜包飯。

半半炸雞 $178
仲叫咗炸雞做小食,有甜辣口味同埋芝士口味。

火龍果芝士蛋糕 $72

位於加寧街「食街」有一間環境好靚嘅韓國餐廳,環境舒服之餘員工服務好好,員工主動幫忙清理桌面、添水等,仲會幫你處理燒肉👏🏻🪄涼拌水芹菜 $25傳統韓國辣醬汁直接掠拌水芹菜😎水芹菜我都好鍾意食,似平時中式芹菜味道,水芹菜口感非常爽,清爽 開胃🪄水芹菜煎餅 $128之前去韓國食韓國煎餅已經覺得好好食😋芹菜令煎餅味道更清新有口感,整個煎餅煎乾身而香脆粉漿唔厚 ,煎餅仲有食材如蝦、魷魚亦附有煎餅醬料🪄水芹菜牛骨湯 $210以水芹菜和牛骨為基礎入湯,韓國嘅湯不嬲好好飲,只需要加少少胡椒粉調味就夠,牛肉片味濃郁,有一大塊牛骨、蘿蔔、粉絲,湯嘅精華吸收到白蘿蔔裡面,飲到出真材實料😛🪄海膽紫菜包飯 $380呢款比較似日式嘅菜用咗紫菜包飯,再放上牛肉他他、海膽、魚子配搭創新,海膽鮮甜Creamy,加上青瓜、紅蘿蔔、蛋絲等,包上紫紫和麻油令整體味道👅層次口感都豐富🪄醬油蟹$288醬油蟹🦀又係韓國菜必食,蟹肉新鮮之餘重點要係醬油嘅調味,如果太濃會掩蓋掉海鮮味道,而呢間醬油調味鹹淡適中,令到蟹肉鮮味提升,仲有紫菜同飯兩食🤪🪄水芹菜五花肉 $410第二個主菜係五花肉,餐廳店員幫手烤五花肉,全程不用動手好貼心🤍水芹

🪄涼拌水芹菜 $25

🪄水芹菜煎餅 $128

🪄水芹菜牛骨湯 $210
,飲到出真材實料😛

🪄海膽紫菜包飯 $380

🪄醬油蟹$288
醬油蟹🦀又係韓國菜必食,蟹肉新鮮之餘重點要係

🪄水芹菜五花肉 $410
第二個主菜係五花肉,餐廳店員幫手烤五花肉,全程不用動手好貼心🤍水芹菜、五花肉以外配菜有芽菜、泡菜,以前食都好少會包水芹菜,配上烤得焦香嘅五花肉同生菜🥬又真係幾夾,仲附有鹽味麻油

🪄火龍果芝士蛋糕$72
蛋糕🍰顏色好鮮艷,原來用咗紅龍果製成,蛋糕層次分明,上層有士多啤梨碎碎,中間幼滑,下層鬆軟
火龍果同芝士蛋糕竟然都夾😋口感柔軟綿密,火龍果味道自然清新,用甜品作結好幸福

🪄冷壓橙汁$68
真係由鮮橙去榨汁,好似平時去生果舖買嗰啲一樣,唔會係糖水味,非常解渴☺️

🪄荔枝梳打$48
食完燒肉飲番杯有氣嘅梳打真係非常舒暢

🚩교자상 (銅鑼灣)
銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
2024-02-20
2024-02-27 20 views
位於銅鑼灣的高級韓式居酒屋。又又又想念韓國菜了,朋友便帶我到這家韓式居酒屋用餐,剛巧餐廳推出全新的水芹菜菜單,以前就在韓國就曾經吃過水芹菜燒肉,念念不忘,剛好正合我意。餐廳以黑色黑色為主,具有格調及時尚感,整體高貴大方,用餐很是舒適。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆▫ 涼拌水芹菜 $25▫ 水芹菜牛骨湯 $210▫ 水芹菜五花肉 $410▫ 水芹菜煎餅 $128▫ 海膽紫菜包飯 $380▫ 醬油海鮮拼盤 $390▫ 火龍果芝士蛋糕 $72▫ Drinks: 柚子梳打 / 菠蘿梳打 $48@___⋆ ⋆ ___ ✿  涼拌水芹菜水芹菜的味道清新,加入特制的韓式醬汁,口感爽脆帶辣,入口更會散發出獨特草香味。.✿ 水芹菜牛骨湯沒有過多調味的牛肉完全能吃出最純綷的鮮味,搭配以牛骨髓熬煮的湯頭,口感清爽又香濃。.✿ 水芹菜五花肉带皮切成薄片的五花肉肥瘦相間,色澤粉嫩,放在鐵盤上環形擺放,賣相非常吸引。上桌後店員會在桌旁幫忙煎煮,煎香後油香滿溢,入口啖啖油香,香口惹味,口感極佳;極力推薦以生菜包著爽脆清新的水芹菜一併進食,油膩感大大減低;也不要忘了加入泡菜、芽菜及蒜片,口感更豐富!
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

✿  涼拌水芹菜
✿ 水芹菜牛骨湯
✿ 水芹菜五花肉
✿ 水芹菜煎餅
煎餅煎得香香脆脆,粉漿厚薄適中;加入海鮮與水芹菜,入口爽脆惹味,口感非常豐富。
✿ 海膽紫菜包飯
把滿滿的海膽舖在紫菜包飯上,視覺上先大大加分!
新鮮的海膽味道清甜,入口即溶; 配上以醃蘿蔔、青瓜絲等口感爽脆的食材製成的紫菜包飯,並加入生牛肉及黑松露魚子醬,口感豐富且清甜味美,非常值得一試啊!
✿ 醬油海鮮拼盤 (鮑魚/帶子/蝦)
本來想吃醬油蟹,但拼盤有更多選擇,便果斷棄"蟹"投"拼"了。
醬油醃漬的海鮮都都很香濃入味,鮮味十足,醬油味道也不會過鹹;尤其鮑魚及帶子,肉質爽口又彈牙,喜歡醬油系列的千萬不要錯過呢。
✿ 火龍果芝士蛋糕
由於太少見到火龍果味道的芝士蛋糕,即使已經很飽也不想錯過這道甜品
大紅色的蛋糕非常鮮豔,本以為會很重果味,但老實說火龍果味並不突出;反而芝士部分香甜又滑溜,質地軟綿柔軟,入口甜而不膩。
2024-02-25 24 views
Fashion Walk呢邊呢餐廳全部感覺都好chill~難得早收工 當然要訂定檯食餐勁嘅🤩💖八爪魚牛助骨炆牛肋骨真係我食韓國菜必叫item牛肋骨大大件炆到好腍 甜甜地好惹味仲有白蘿蔔同紅蘿蔔吸收晒牛肋骨嘅醬汁另外八爪魚大大條 但食落一啲都唔會韌餐廳好均真幫我哋剪嘅時候跌咗半件落地店員有靜拎返一件完整嘅作補償💖海膽紫菜包飯海膽真係我永遠嘅最愛 粒粒好完整好鮮甜中間有韓牛肉碎 面頭就有魚子醬成件事好矜貴 係金錢嘅味道啊而家係水芹菜當造嘅季節 點咗幾款seasonal嘅菜式💖水芹菜牛骨湯水芹菜嘅份量唔會太多 個牛骨湯令我諗返起韓國嘅感覺個湯好清 會想追住飲 夠晒熱 仲有韓式嘅粉絲 牛肋骨同牛腱都炆到好腍 勁好味💖水芹菜五花肉大大嘅一盤 店員會喺我哋面前即刻煎啲五花肉真係煎到啲油出晒嚟再用啲油嚟炸熟啲水芹菜五花肉煎到好金黃好香口一路煎啲油一路彈 真係辛苦晒店員💖水芹菜煎餅呢個半煎炸嘅煎餅出到嚟個效果好香脆一啲油膩嘅感覺都冇令我諗返起同之前喺韓國和談林食嗰個一樣咁好味有大量嘅蔬菜同海鮮 中間就比較厚身飽肚邊邊就超級香脆💖火龍果芝士蛋糕呢個粉紅色情人節食就啱晒紅火龍果本身唔算好搶味同芝士夾埋食
Fashion Walk呢邊呢餐廳全部感覺都好chill~
難得早收工 當然要訂定檯食餐勁嘅🤩

💖火龍果芝士蛋糕
呢個粉紅色情人節食就啱晒
紅火龍果本身唔算好搶味
同芝士夾埋食落嘅感覺係小清新

呢度嘅環境比較暗,好有情調~
想開陽啲仲有戶外嘅位置添
2024-02-25 48 views
獲得很多國際電影獎項的的Minari裡面有句台詞:「水芹在任何地方都能生長」而剛好GYOJASANG推出了Minari Menu聽說韓國人喜歡在春季吃水芹菜感覺會很特別所以這次約了朋友一起去嚐嚐鮮不得不說餐廳設計得很有格調裡面竟然還有交子桌 下次一定要提早預訂這個位置啊跟三五知己在這裡一起吃飯一定很有氣氛餐廳也設有室外的座位 可以帶寵物/嬰兒車一起來吃飯🔹️ 涼拌水芹菜 $25用辣辣的醬汁直接掠拌水芹菜本來我想像的水芹菜會有點像西芹但它的草青味比我想像中少而且水芹菜的口感非常爽脆吃起來很清爽 也很開胃🔹️ 海膽紫菜包飯 $380在紫菜包飯上放上牛肉他他、海膽和魚子配搭創新又好吃海膽鮮甜又Creamy裡面加了青瓜、紅蘿蔔、蛋絲和醃蘿蔔包上紫紫和麻油整體味道和層次口感都很豐富🔹️ 醬油海鮮拼盤 $390點一個醬油海鮮拼盤就可以試勻鮑魚、帶子和蝦蝦和鮑魚很大隻 肉有彈性另外帶子非常厚身 食材很新鮮吃醬油海鮮類其中一個重點是醬油的調味太濃的話其實會掩蓋掉海鮮的味道但這裡的醬油調味剛剛好 鹹淡適中🔹️ 水芹菜牛骨湯 $210這個湯以水芹菜和牛骨為基礎再添加其它配料和胡椒粉製成牛肉片紋理漂亮 牛味濃郁裡面
獲得很多國際電影獎項的的Minari裡面有句台詞:
「水芹在任何地方都能生長」
而剛好GYOJASANG推出了Minari Menu

但它的草青味比我想像中少
而且水芹菜的口感非常爽脆
吃起來很清爽 也很開胃

🔹️ 海膽紫菜包飯 $380

在紫菜包飯上放上牛肉他他、海膽和魚子
配搭創新又好吃
海膽鮮甜又Creamy
裡面加了青瓜、紅蘿蔔、蛋絲和醃蘿蔔
包上紫紫和麻油
整體味道和層次口感都很豐富

🔹️ 醬油海鮮拼盤 $390

點一個醬油海鮮拼盤就可以試勻鮑魚、帶子和蝦
蝦和鮑魚很大隻 肉有彈性

🔹️ 水芹菜牛骨湯 $210

這個湯以水芹菜和牛骨為基礎
再添加其它配料和胡椒粉製成
牛肉片紋理漂亮 牛味濃郁
裡面還有一大塊牛骨、蘿蔔以及粉絲
湯的精華都吸收到白蘿蔔裡面

在香港其它的韓國餐廳比較難吃得到
暫時還不知道會供應到甚麼時候
想試的要趕快去了

2024-02-24 23 views
👱🏻‍♀️勁鍾意韓國嘅朋友仔生日🎂今次搵左呢個間韓國餐廳同佢慶祝生日🎂🫕和牛蘑菇火鍋🌈和牛非常之嫰滑🐂店員幫我地烹製🐃灼得啱岩好👍啲牛索晒啲新鮮蔬菜嘅汁之後✅味道更加鮮甜❤️呢個好好食呀🥳🦪海膽紫菜包飯 🌈剩係睇佢個賣相已經靚到不得了😍呢個上面☝️有魚籽同埋鋪滿晒新鮮嘅海膽😋下層仲有生牛肉😋層次感超級豐富呀❤️成舊一齊放入口好正呀💯好推介比鍾食海膽嘅朋友試吓呀🥳🐃韓式生牛肉 🌈第一次咁樣食韓式生牛肉🐃口感柔軟嘅生牛肉加上秘制醬汁❤️配埋生蛋黃✅撈勻放喺炸咗嘅紫菜上面一齊食💯絕對係一個好好嘅味道新體驗喔🥳🌮煎餅拼盤 🌈一次過可以食到兩個口味嘅煎餅拼盤😋煎餅皮外脆內軟👍配埋豐富嘅餡料💯口感非常之唔錯😍秒殺 🥳醃漬前菜 🌈好喜歡傳統嘅韓式醃漬💯呢四款簡單醒胃嘅醃漬✅好開胃又爽口😋正呀🥳

🫕和牛蘑菇火鍋

🦪海膽紫菜包飯