Restaurant: Gyu-Kaku (Kornhill Plaza North)
Info:

2021-07-28 1742 views
平時假期成日排餐死都排唔到既燒肉,原來平日去係唔使等位,6點幾去可以直入好耐冇食燒肉啦,所以嗌左兩款燒肉盛合~配埋牛角飯就大滿足☺️燒雞泡魚干。 8/10好喜歡食雞泡魚乾~香味似燒魷魚~好易熟~餸啤酒一流🍻🍻極上五品燒肉盛合。 8/10五款都係靚牛肉😍未燒前已經見到啲雪花幾靚,不過有啲薄,食落都肥瘦適中特選六品燒肉盛合。 7.5/10有雞有牛有豬一次過試晒咁多款肉!牛舌最好味😋又滑又有牛味~雞肉都ok但有啲肥~啲雞皮好厚,而我地又唔鍾意食燒雞皮

燒雞泡魚干。 8/10

雞泡魚乾
特選燒肉六品盛合
極上燒肉五品盛合
牛角飯
假期就係要放鬆一下,於是我同屋企人就去左食牛角,康怡呢間開1130,我地1140去到拎飛,都係等左十分鐘就有得入💛今次叫左假日午市套餐,Set C特選牛五品燒肉盛合,仲有牛角紫菜飯😎😎😎 大滿足會員優惠 仲有九折添⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
會員優惠 仲有九折添⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

上集,經過上星期排兩晚隊都落空食唔到之後;下集,死心不息嘅我哋終於係星期五晚食到康怡牛角,仲連續兩日食牛角(星期五康怡店,星期六V Walk店),仲再次入會。我哋其實係Kabu Group常客,Kabu係香港第一日開店(不論牛角,溫野菜,牛涮涮鍋,)一直支持。食牛角每次必叫嘅至愛有前菜麻香椰菜,牛角飯,巨鋒提子活乳酸梳打,雪糕銅鑼燒,所以唔詳細介紹。今次牛魔王叫咗:1. 「究極之日本佐賀縣產A5極上黑毛和牛牛肋肉」,油花分布平均似雪花,入口即溶,好難忍口同停口,真係好味!!2. 美國SRF安格斯和牛牛板腱3. 蒜香牛油美國SRF安格斯和牛牛板腱4. 美國上級牛頸脊全部都好味,好滿足!!多謝Kabu公司嘅職員好聽取客人嘅意見,令客人得到重視!!
上集,經過上星期排兩晚隊都落空食唔到之後;

今次牛魔王叫咗:

2. 美國SRF安格斯和牛牛板腱
3. 蒜香牛油美國SRF安格斯和牛牛板腱
4. 美國上級牛頸脊
全部都好味,好滿足!!

多謝Kabu公司嘅職員好聽取客人嘅意見,令客人得到重視!!
2021-06-25
  • 牛角飯
  • 雪糕銅鑼燒
  • 巨鋒提子活乳酸梳打
  • 麻香椰菜
唔知邊個天才諗出嚟嘅排隊制度,我估唔只係牛角係咁,應該佢成個Kabu Group(即係包括溫野菜)都係用緊呢個排隊方法。話說,同一個星期內:Case 1: 星期五,6點左右去到拎飛,2人枱我張飛已係10張枱內,跟住等咗一個幾鐘2人枱條隊都冇郁過,跟著個staff有解釋,依家個排隊玩法仲要睇埋個screen嘅「輪候總票數」3-5人同6人飛條隊都會一齊跟時間排,哇,原本2人枱條隊係10張,但「輪候總票數」係45,點同你搏,同預時間,咁梗係唔洗諗,走去第二間食,點知佢會唔會等到10點收鋪都食唔到。跟住就plan同一個禮拜,星期日早d嚟攞飛。Case 2: 星期日父親節,一早5點幾已去攞飛諗住實等到,最多8點左右食,今次2人枱條隊係6張,但「輪候總票數」係65,已經覺得奇怪,唔知個個「輪候總票數」係點計出嚟。又係等咗一個幾鐘2人枱條隊都冇郁過,所以最後問個staffs,最終終於知道點解,佢話因為全餐廳得一張2人枱,其他全部枱for 3人以上。What⁉️⁉️⁉️ 全餐廳得一張2人枱,邊個天才諗出嚟⁉️⁉️⁉️ 即係前面有7張2人枱飛,每枱食一個鐘到10點都唔排到我啦。咁即係係歧視兩個人⁉️⁉️⁉️ 兩公婆/情侶

話說,同一個星期內:

跟住就plan同一個禮拜,星期日早d嚟攞飛。

咁即係係歧視兩個人⁉️⁉️⁉️ 兩公婆/情侶唔好嚟食,又歧視單親家庭,如果阿爸阿媽離咗婚,個小朋友唔可以自己同老豆慶祝父親節,真心不知所謂唔知邊個management諗出嚟。
2021-06-20
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
Dinner
2021-04-20 2073 views
太古附近一帶都有唔少餐廳選擇,惟獨就喺無燒肉店,要食燒肉既話都要出返銅鑼灣。不過宜家方便得多啦,康怡廣場終於開左間牛角燒肉!🍖🔥.假日下午十二點去到攞飛,已經有不少人排隊等位,二人枱等左大約九個字左右先可以入座。.我同朋友各自點左一份燒肉set lunch,包括餐湯、沙律、飲品、燒肉同一份自選配菜,當然還有我最愛的牛角飯啦!❤️💕.點餐後,餐湯同前菜等都好快送上。湯喺咸咸地既海帶湯,沙律菜都幾新鮮爽脆。凍飲走飲管既話唔使加錢,變相鼓勵大家支持環保。♻️放了滿滿紫菜的牛角飯喺我每次去牛角燒肉必點的。平時出外去餐廳食飯我都會要少飯,但牛角飯例外,食哂仲想叫多幾碗添食!😂😂🐮牛五品燒肉盛盒有五款唔同部位的牛肉組成,薄切牛舌和厚厚的牛舌各有風味,厚牛舌肉質爽彈有咬口,而薄的那款烤過後帶焦香很好吃。其他幾款肉的味道也算不過不失。🐮牛肋肉盛盒主要以牛肋肉為主,雖然份量比頭先既盛盒少而且貴啲,但牛肉既質素就相對高級,單睇咁靚既油花就已經知道。幾款牛肋肉既肉味都好濃郁,無咩跟腱位所以入口好易咬開。👍👍自選配菜揀左帆立貝,話就話有三粒好似好多但size比相像中細粒,加上味道太咸同埋太油膩啦,似喺想落種調味蓋

🐮牛五品燒肉盛盒

🐮牛肋肉盛盒

自選配菜揀左帆立貝,話就話有三粒好似好多但size比相像中細粒,加上味道太咸同埋太油膩啦,似喺想落種調味蓋過啲雪藏味,下次都唔會揀食呢款。

另外個餐就揀左魚柳,醃料味道都偏咸但喺無帆立貝咁誇張,燒起上來肉質都唔會話好霉好易爛,保持到有魚味同埋唔腥。🐟
2021-02-11 2817 views
見到康怡開左牛角,下午茶特定套餐又有7折,於是即刻去book位食燒肉啦。牛角特選牛五品燒肉盛合($135 > $95)呢個燒肉定食有五款牛,每款兩片,啱曬想試勻唔同肉嘅人。肉嘅厚薄都適中唔會太薄太厚,試完覺得牛舌都係薄切好食啲,厚切會有少少韌。另外推薦胸腹肉,入口好軟好香牛味,點埋鹽醬真係好好食!隨餐附送沙律、昆布湯、牛角飯同野飲,加$11仲可以升級做香蔥溫泉玉子飯。牛角飯好多紫菜,入面仲有啲蔥,連醬汁撈埋一齊食真係好香好好味,而且仲可以免費添飯,真係忍唔住食多碗飯!燒肉定食A($95 > $67)呢個餐可以自選兩款肉,今次就特登揀左上面牛拼盤無嘅牛胸腹同一口牛啦。Menu上面寫住每樣都有四片同四粒,但係食緊先發現淨係黎左兩片,大家記得Check清楚呀!一口牛相對比較普通,牛胸腹睇落有啲似厚切肥牛,不過食落都好香牛味同好易入口,幾好食。呢個餐跟白飯,如果要牛角飯就要加$18蚊。無論係白飯定牛角飯都好大碗,食落都幾香幾好味,而且都可以免費添飯。午市限定追加——牛油廣島蠔(+$22)見到好似好吸引就加多個牛油廣島蠔,黎到都幾大隻,食落好香好軟,真係好滿足。千層蛋糕(+$22

牛角特選牛五品燒肉盛合($135 > $95)
呢個燒肉定食有五款牛,每款兩片,啱曬想試勻唔同肉嘅人
另外推薦胸腹肉,入口好軟好香牛味,點埋鹽醬真係好好食!

,而且仲可以免費添飯,真係忍唔住食多碗飯!

燒肉定食A($95 > $67)
,大家記得Check清楚呀!

午市限定追加——牛油廣島蠔(+$22)

千層蛋糕(+$22)
又係見到跟餐可以加千層蛋糕,於是又忍唔住加個甜品黎食啦。
千層蛋糕size適中,食落好香雲尼拿味,有啲似食緊雪糕咁,香香甜甜幾易入口,唔會太膩,唔錯。

隨餐附送嘅飲品都幾多選擇,我地就揀左熱柚子蜜同烏龍茶,見到個杯幾靚又影一影先。

全店用qrcode落單,另外都要收翻加一,不過下午茶有7折真係幾抵食
,下次會再黎食!店員都好友善,又會問需唔需要夾口罩嘅紙,不過建議大家去食之前上網預約先,咁就唔洗係門口等咁耐啦。
Tea
  • 胸腹肉
  • 牛角飯
JAN 2021最近附近新開了牛角分店~就找一天來吃了^_^好吃環境佳,推推~在康怡廣場內2樓12月22號開始營業~很新的店現在還有外賣優惠喔都蠻便宜的呢!!不僅有丼飯還有燒肉外帶組合唷!!   【MENU】 我們是假日去的假日的價格跟平日不一樣喔(但其實我覺得沒有差很多啦哈(´艸`*)    ▲外賣的餐牌~丼飯看起來也好好吃 (*´﹃`)也不算貴之後可以來買嘿嘿    我們那時後等了約45分鐘....超多人然後因為是新開不久的店面很新很不錯!!   店內座位數很多(但客人也是很多啦 ༼☯﹏☯༽)     每桌都有御守口罩紙袋唷很特別~  摺起來變這樣很美(•ө•)♡  每桌角都有可以放茶杯的專門位置方便服務人員加茶 ▲桌上配料由左至右為鹽蒜、燒肉醬、牙籤  ▲鹽蒜很鹹!不建議加太多但味道蠻好的   每桌會有兩個夾子一個夾生肉、一個夾熟肉   我點奶茶,男友點可爾必思(原味活乳酸梳打)其實我覺得吃燒肉配可爾必思超搭!!但我喜歡奶茶(´艸`*)有就點來喝喝看奶茶好喝耶要自己加糖的~   選完主餐後要再選擇哪一種飯還有哪一種小吃最後選擇飲品  另外每一個餐還會有昆布湯&沙拉(沙律)昆布湯意

JAN 2021

最近附近新開了牛角分店~

就找一天來吃了^_^

好吃環境佳,推推~

在康怡廣場內2樓

12月22號開始營業~

很新的店

現在還有外賣優惠喔

都蠻便宜的呢!!

不僅有丼飯還有燒肉外帶組合唷!!

【MENU】

我們是假日去的

假日的價格跟平日不一樣喔

(但其實我覺得沒有差很多啦哈(´艸`*)

▲外賣的餐牌~

丼飯看起來也好好吃 (*´﹃`)

也不算貴

之後可以來買嘿嘿

我們那時後等了約45分鐘....

超多人

然後因為是新開不久的店面

很新很不錯!!

店內座位數很多

(但客人也是很多啦 ༼☯﹏☯༽)

每桌都有御守口罩紙袋唷

很特別~

摺起來變這樣

很美(•ө•)♡

每桌角都有可以放茶杯的專門位置

方便服務人員加茶

▲桌上配料

由左至右為鹽蒜、燒肉醬、牙籤

▲鹽蒜很鹹!

不建議加太多

但味道蠻好的

每桌會有兩個夾子

一個夾生肉、一個夾熟肉

我點奶茶,男友點可爾必思(原味活乳酸梳打)

其實我覺得吃燒肉配可爾必思超搭!!

但我喜歡奶茶(´艸`*)

有就點來喝喝看

奶茶好喝耶

要自己加糖的~

選完主餐後

要再選擇哪一種飯

還有哪一種小吃

最後選擇飲品

另外每一個餐還會有昆布湯&沙拉(沙律)

昆布湯意外超級好喝耶!!

湯頭真的熬得非常入味 (º﹃º )

不似外面一般副餐的湯平淡無味(像是敷衍了事的)

蠻讓我們意外的

每個餐也都會有沙拉(沙律)

配千島醬中規中矩

蠻多玉米(栗米)的

好吃~

男友選擇「塩味牛油帶子(3個)」

味道正常

沒有難吃或特別好吃這樣哈哈

我點的「花椒紫洋蔥秋葵(三件)」

這一款好好吃!!

和風醬加上洋蔥配上好吃的秋葵真的完美!!

推薦~

我跟男友都點「香蔥溫泉子飯」

這一款超級無敵好吃!!!

海苔本身的塩味配上飯已經是百搭

再加上流汁的溫泉蛋

綿密好吃!!!

配上燒肉超下飯啊~~

這一款真的激推!!

男友點的「牛角特選牛五品燒肉盛和」

肉質都很新鮮好吃~

分別是以上五種肉

我點的「牛肋肉四品燒肉盛和」

雖然只有4款肉

但是屬於比較高級一點的肉品

所以比較貴一點點~

但都好好吃 (๑´ㅂ`๑)

分別是以上四種肉

油花都好美呀!!

(*´﹃`) 在寫部落格的我又流口水了

「上級牛肋肉」

這款肉質超軟超綿

是入口即化那種!

超好吃(´艸`*)

(好啦,基本上每一款都超好吃哈)

「網燒一口牛」

一口牛 筋比較多,比較有嚼勁

但出乎意料之外的是沒有平常一般燒肉店那樣硬不可破

好吃~

「美國SRF和牛牛肋肉 」

這款就是最好吃的!

一入口和牛味直衝鼻

好好吃!!

所謂色香味俱全就是這樣的

好吃得太誇張了齁齁齁 ;´༎ຶਊ ༎ຶ`;

兩個餐總共345.4

算是還行~

而且很多配菜吃的很飽

而且也都很好吃~~

唯獨可能是新開的關係

客人很多,服務員比較疏於照顧到所有顧客

所以服務稍微沒那麼即時

就像是我們坐定後過了很久都沒有送上昆布湯跟沙拉

是跟服務員反應後才送上的

其他就沒啥缺點嘍

基本上還是蠻推的!!

我們自己也會再訪的哈哈

(≖ᴗ≖✿)

牛角日本燒肉專門店 鰂魚涌分店

▌景點名稱:牛角日本燒肉專門店 鰂魚涌分店

▌推薦指數:9 / 10 (純屬個人想法,僅供參考)

▌評論:肉質優,便宜好吃~環境佳,推薦!

▌預留時間:1 hr - 1.5 hr

▌營業時間:星期一至日  AM 11:30 – PM 9:00

,實際情況有可能因各種因素考量而變更,前往前請再次至官網確認。

▌電話:852-2866 6710

▌地址: 鰂魚涌康怡廣場2樓S37-S38號舖

Shop Nos. S37-S38, 2/F., Kornhill Plaza, Quarry Bay

▌交通:太古地鐵站A2出口步行約2-3分鐘

▌平均消費:HK 150 - HK 300 (一人)

本文除標示出處之內容及照片外,皆由本人辛苦親自撰寫及拍攝,

請勿擅自擷取任何內容及照片,分享&合作邀約請來信詢問謝謝。
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2021-01-17 1321 views
當日係星期日,再加上牛角嘅人氣,都預咗要等咁等到餓,就留意店內情況,睇下幾時有人埋單俾我發現有客人埋單後,張枱竟然8分鐘以上都冇人執圖中兩張吉枱完全冇人理原來店內因應疫情有執枱專員,但只有一個?!仲要手腳非常慢,托盤又細 執枱已經慢仲要走兩轉佢完全冇意識要快啲執枱俾客人入去,啲經理又冇叫佢快啲,真係奇怪!過多陣終於有另一位執枱專員B,手腳快好多,專員A遊魂咁,B都執完喇.....下一張就係我哋,所以我已經mark實張枱,執好咗 都要等3分鐘先叫號,真係非常之慢一執好,用耳機通知帶位人員,好難咩?唔記得邊個餐,$145,最有驚喜係厚牛舌,其他正常包小食 牛油帶子3粒,太細粒食咗都唔知包牛角飯,好大碗,但weekend 套餐係冇得免費添!套餐包昆布水,吖唔係 係昆布湯包乳酸飲品一杯味增雞肝$45 8件,幾好食喎😋總結:建議大家平日嚟食啦,套餐平啲,牛角飯又有得添加!同埋應該唔洗等得咁誇張
當日係星期日,再加上牛角嘅人氣,都預咗要等
咁等到餓,就留意店內情況,睇下幾時有人埋單
俾我發現有客人埋單後,張枱竟然8分鐘以上都冇人執

圖中兩張吉枱完全冇人理

一執好,用耳機通知帶位人員,好難咩?

唔記得邊個餐,$145,最有驚喜係厚牛舌,其他正常

包小食 牛油帶子3粒,太細粒食咗都唔知

包牛角飯,好大碗,但weekend 套餐係冇得免費添!

套餐包昆布水,吖唔係 係昆布湯

包乳酸飲品一杯

味增雞肝$45 8件,幾好食喎😋

2021-01-08 1216 views
我哋去食係平日嘅下午茶時間,2個人唔使等位,我哋食咗2個set.都有7折。食到中途,唔小心整跌杯凍咖啡,因為係我唔小心倒咗杯咖啡,所以即時order 番杯,但佢哋同事原來抹完枱之後,即刻落單送番杯咖啡俾我,好細心喔。同埋雖然好多客,但都不時執枱,同加茶。食完埋單,食埋粒糖,300元左右,抵食之選!多謝Hinson同事送杯咖啡俾我!!
送杯咖啡俾我!!
午餐set
2021-01-06
午餐set
2020-12-31 865 views
其他分店食過好多次,呢間第一次去但服務非常差。1. 安排混亂: 一去到叫人排隊攞飛,但之後有人唔排隊照俾人攞飛,咁排嚟做乜.....2. 職員合作無間:一個人接電話,另一個人放低所有工作都要望住佢講電話,電話完左先再一齊做嘢👍🏼
其他分店食過好多次,呢間第一次去但服務非常差。