Restaurant: Gyu-Kaku (Ocean Terminal)
Info:

Info:

牛角烤肉竟然跟素食者扯上關係?不說不知,原來牛角日本燒肉專門店有素食燒烤,而且已經推出蠻久,不過應該很少素食者專門去吃而已,一起跟我這個大鄉里去八卦一下吧。現在下午茶時間有折扣,外面超多人排隊,而且聽講越夜越多人,看來香港人真的好喜歡吃烤肉。不過大鄉里我本人才第一次來牛角。 膳良豬拉麵 HK$52 / 味噌膳良豬青瓜 HK$29等烤肉的時候,可以先吃些不用燒的小菜,餐廳最近也引入植物性「豬肉」 Omnipork,這個植物肉的好處是它本身沒甚麼味道,可以自由調味。如圖中三個新豬肉吃起來都不同味,帶甜的味噌新豬肉青瓜意料之外合得來,清新開胃。 辛辣味噌膳良豬凍豆腐 HK$29這個凍豆腐超好食,上面的辣肉醬吃起來好刺激,我和肉肉子爭著吃。 未來漢堡扒 HK$68 / 迷你沙律 +HK$18「烤肉」的主角來了!原來是原塊 Beyond Meat 拿來烤,久沒來燒肉店的人覺得很新奇,這塊素扒可以hold住自己的形狀,烤起來也不會太困難,你還可以自己控制生熟度,想吃半生熟的 Beyond Meat 也以啊 XD。

牛角烤肉竟然跟素食者扯上關係?

膳良豬拉麵 HK$52 / 味噌膳良豬青瓜 HK$29

辛辣味噌膳良豬凍豆腐 HK$29

未來漢堡扒 HK$68 / 迷你沙律 +HK$18

2019-05-29 691 views
今次來牛角係為咗換龍珠精品!對上一次換唔到勁失望!不過我哋嗰時都有照食燒肉放題!超好食~今日第一日即刻過嚟食!先叫咗$100嘢食先,就可以同店員換購啦!叫咗個午餐豬軟骨拉麵,個麵份量勁多,豬軟骨都淋,都幾好食!跟餐有杯飲品我叫咗熱柚子蜜,好甜可以沖多杯都得!仲有個綠茶雪糕紅豆餅!燒熱兩邊就食得啦!外面暖暖地入面雪糕凍冰冰,好好食!食到超飽~成功到手!據說限量1500套《龍珠超‧布洛尼》布洛尼行動電源,有變色功能同埋無線叉電、一張布洛尼閃咭、龍珠超站立企牌⋯1套$238 下晝三四點估唔到都爆場,我都等左一陣先有位~

今次來牛角係為咗換龍珠精品!
今日第一日即刻過嚟食!

先叫咗$100嘢食先,就可以同店員換購啦!

成功到手!據說限量1500套

下晝三四點估唔到都爆場,我都等左一陣先有位~
  • 綠茶雪糕紅豆餅
2019-05-02 1074 views
上次都想食尖沙咀分店呢一間牛角,但因為要等太久所以冇食,今日七點半拎飛,最後都要等兩個鐘,九點半先安排入座,10點半係last order。雖然等左好耐,不過見證到waitress細心嘅一面。有個女仔拎住好多嘢,佢會幫佢拎埋入座,我一坐低嘅時候,佢又好細心咁問我需唔需要披肩,因為冷氣都有啲凍,要平衡返鐵板嘅熱力。今次係牛肉、豚肉雞肉入面,就覺得雞肉係最出色嘅,而最好食嘅永遠都係牛角飯!下次如果想食,真係要去其他分店或者在早啲攞定飛!
下次如果想食,真係要去其他分店或者在早啲攞定飛!
2019-05-01
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-04-14 1057 views
中午放飯過到嚟海港城呢邊食飯雖然有啲遠,不過我朋友話想食牛角嘅燒肉。佢有啲午餐嘅套餐都係燒肉餐,一百幾蚊一個餐。啲肉嘅質素同晚餐散叫嘅一樣,不過午餐嘅性價比就高啲,味道一樣好味。唯一套餐更嘅湯好似同水一樣,飲咗一啖都唔想飲啦。
2019-03-28 852 views
香港店都可以吃到日本正宗和牛。呢道既牛係佐賀和牛,係九州地區高品質既和牛,既然一場黎到,仲要等左咁耐,就一定要叫日本和牛,因為其他牛肉大部分地方都可以食到。和牛我揀左西冷和薄燒月見和牛,A5級既西冷雪花紋路好靚,油脂都好豐富,烤既時候一定要小心,油脂滴入爐中會有火花,燒大概7分熟,只需要加一點點海鹽和黑胡椒就可以最大程度發揮出牛肉既香,而且非常嫩,小朋友都食到。薄燒月見和牛,同樣係A5級別,切得好薄,輕輕一燒就熟,配上生雞蛋同甜豉油調,味道好有層次,好好食。生蠔,蠔肉好新鮮,用錫紙盒加黃油燒,得D蠔肉變得更鮮甜,更香口。黑胡椒蜜糖豚肉,揀左豬五花,用黑胡椒同蜜糖醃入味,將五花肉既油脂不斷燒,配上韓式辣醬,入口香而不膩,香甜可口。燒栗米同蘑菇都好好食,素菜必點呢兩樣。再叫左一份拉麵同韓式辣豆腐湯。拉麵係日式傳統豚骨拉麵,有水煮蛋同叉燒,叉燒半肥瘦,水煮蛋夠流心,都好好食,連湯都冇剩。韓式辣豆腐湯有D魚肉同蜆,令個豆腐湯增加左鮮味,再加一碗飯,辣辣地既湯配飯好開胃。
香港店都可以吃到日本正宗和牛。

燒栗米同蘑菇都好好食,素菜必點呢兩樣。

2019-03-14 544 views
一間好多人等位的餐廳, 夜晚如果無訂位真係可能要等兩至三個鐘先有得食, 所以食之前真係要唸清楚, 訂左位先. 呢隻公仔係喺等位時影嫁!佢叫MOU MOU君.超礦物海藻野菜沙律 – 清新!野菜亦好新鮮! 沙律仲加埋骨膠原, 食沙律有埋護膚功效!哈野菜盛合 – 普通蔬菜盤, 沒有什麼特別.牛角冷麵 – 冷麵唔夠凍, 可以再好D.牛角溫泉蛋飯 –整體唔係特別出色, 但珍珠米加上爽脆紫菜同滑溜既溫泉蛋, 得出來既化學作用咪就係滿足既感覺嘞!王樣豆腐 – 唔夠滑, 同無咩味但都過得去啦.牛肋肉 – 平平無奇, 只係知道自己食左...

佢叫MOU MOU君.

超礦物海藻野菜沙律 – 清新!野菜亦好新鮮!
沙律仲加埋骨膠原, 食沙律有埋護膚功效!

哈野菜盛合 – 普通蔬菜盤, 沒有什麼特別.

牛角冷麵 – 冷麵唔夠凍, 可以再好D.

2019-02-25 818 views
又食牛角😛不過今次影多咗 所以再po每次必點牛舌 特別係辛味醬🌶真係好好味薄薄地一大片咬落去口感十分良好.今次試咗腹胸肉😍d蒜蓉多到離哂譜架一咬 啲肉汁好唔俾面咁係個口裡面爆發🤩肩脊肉相比之下就有d韌 不過佢係最厚既不過下次都係寧願嗌多碟腹胸肉好過🙂因為係牛舌 所以味噌味牛舌都好好味😂燒完d味噌俾牛舌完美吸收哂 擺入口同時有兩種味道出現🤤都幾特別但係作為辛味醬死忠既我 依然會同你講辛味醬出色d🤓.另外仲嗌咗豚肉燒(鹽醬)、白飯、香蔥溫泉玉子飯個人認為喜好豬腩肉既你 可以嗌豚肉燒🐷因為佢肉同肥膏既比例係完美1:1 燒完都幾香口架食燒肉配飯是常識吧☺️唔食飯會好膩架嘛衰鬼加加埋埋三個女仔食大約人均$150
又食牛角😛不過今次影多咗 所以再po
每次必點牛舌 特別係辛味醬🌶真係好好味
薄薄地一大片咬落去口感十分良好
腹胸肉(蒜蓉)

今次試咗腹胸肉😍d蒜蓉多到離哂譜架
一咬 啲肉汁好唔俾面咁係個口裡面爆發🤩
肩脊肉(燒肉汁)

肩脊肉相比之下就有d韌 不過佢係最厚既
不過下次都係寧願嗌多碟腹胸肉好過🙂
牛舌(味噌)
牛舌(辛味醬汁)

因為係牛舌 所以味噌味牛舌都好好味😂
燒完d味噌俾牛舌完美吸收哂
擺入口同時有兩種味道出現🤤都幾特別
但係作為辛味醬死忠既我
依然會同你講辛味醬出色d🤓
另外仲嗌咗豚肉燒(鹽醬)、白飯、香蔥溫泉玉子飯
個人認為喜好豬腩肉既你 可以嗌豚肉燒🐷
因為佢肉同肥膏既比例係完美1:1 燒完都幾香口架
食燒肉配飯是常識吧☺️唔食飯會好膩架嘛衰鬼
加加埋埋三個女仔食大約人均$150
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
腹胸肉(蒜蓉)
牛舌(味噌)
牛舌(辛味醬汁)
2019-02-04 832 views
新年放假,當然要黎牛角食燒肉happy 下尖沙咀分店望住海景,景觀應該幾好,可惜我地食當日有架大郵輪停泊左係度,擋哂個景😅 講返室內環境,枱同枱之間距離唔會話太近另外,店內的油煙處理做得唔錯,店內無乜燒烤的油煙味,食完亦唔會殘留係食上今次試下新推出的《牛角十品燒肉盛合》,餐內有5款和牛實物肉的大細同餐牌有少少差距~不過整體上都可以接受👌🏻當中的三款日本和牛最好味油脂適中,油味同牛味都好香另外重叫左額外三款食物同兩杯飲品雖然餐廳名叫牛角,但係豬肉類同雞肉類燒物都幾好味鹽醬真心好味!最後講講服務,我地食既時間岩岩開始晚餐時間,開始多食客,但店內服務員人手充足,重會周不時留意下我地枱上有無吉碟要收走感覺良好!
新年放假,當然要黎牛角食燒肉happy 下

今次試下新推出的《牛角十品燒肉盛合》,餐內有5款和牛

牛角十品燒肉盛合

實物肉的大細同餐牌有少少差距~不過整體上都可以接受👌🏻

當中的三款日本和牛最好味
油脂適中,油味同牛味都好香
豚肉燒-鹽醬
芝士雞腿肉
牛油金菇
活乳酸梳打
牛角特飲
另外重叫左額外三款食物同兩杯飲品
雖然餐廳名叫牛角,但係豬肉類同雞肉類燒物都幾好味
鹽醬真心好味!

感覺良好!
2019-02-03
$350 (Dinner)
牛角十品燒肉盛合
豚肉燒-鹽醬
芝士雞腿肉
牛油金菇
活乳酸梳打
牛角特飲
  • 牛角燒肉十品盛合
2019-01-26 610 views
話咁快又到老公牛一啦~ 不過今日我請唔到假陪佢!唯有收工同佢去食飯!佢個人都好鍾意食牛燒肉!所以選擇咗一間高擋的燒肉店食生日飯!當晚訂了晚七時半準時入座!一入座環境非常好, 裝修好日本feel !叫咗個不知名的牛舌,牛舌稍為薄身!燒幾下就食得,好爽口同彈牙!澳洲和牛西冷,睇相都已經好正!油脂分佈均勻!講算高級同埋幾靚!入口即溶嘅感覺!口感嫩淡淡牛脂香味!店長推薦所以加份和牛牛舌!較厚身切成長條型,所以亦方便易吃!而且肉質較為爽,肉感香口!相比之下勝之前不知名牛舌,肉質比前者更為嫩,味道Juicy!牛胸腹肉及牛肋肉肉味比較重⋯⋯而肉質相對澳洲和牛來説無咁稔!我地叫左一份海鮮大阪燒!材料都好足!個汁酸酸地甜甜地,口感很豐富!店長好好招待, 慢慢教我地方法點燒!另外店員都會主動黎睇下我地要唔要幫手!同埋抽風系統幾好!食完出黎件衣服都唔會好大煙味!老公今天生日快樂!另外可以自己燒表演本小姐廚藝!過程很開心,十分過癮!!!
話咁快又到老公牛一啦~
不過今日我請唔到假陪佢!
唯有收工同佢去食飯!
佢個人都好鍾意食牛燒肉!
所以選擇咗一間高擋的燒肉店食生日飯!
當晚訂了晚七時半準時入座!
一入座環境非常好, 裝修好日本feel !
叫咗個不知名的牛舌,牛舌稍為薄身!

燒幾下就食得,好爽口同彈牙!
澳洲和牛西冷,睇相都已經好正!

油脂分佈均勻!講算高級同埋幾靚!
入口即溶嘅感覺!口感嫩
淡淡牛脂香味!
店長推薦所以加份和牛牛舌!
較厚身切成長條型,所以亦方便易吃!

而且肉質較為爽,肉感香口!
牛胸腹肉及牛肋肉肉味比較重⋯⋯
而肉質相對澳洲和牛來説無咁稔!
我地叫左一份海鮮大阪燒!材料都好足!

個汁酸酸地甜甜地,口感很豐富!
店長好好招待, 慢慢教我地方法點燒!
另外店員都會主動黎睇下我地要唔要幫手!
同埋抽風系統幾好!
食完出黎件衣服都唔會好大煙味!
老公今天生日快樂!
另外可以自己燒表演本小姐廚藝!
過程很開心,十分過癮!!!
牛角的午市套餐質素相當不錯!備有不同種類的套餐可供選擇。其中的牛角飯更是一直以來的心水之選!溫熱的白飯淋滿了牛角自家的醬汁,飯面鋪滿了紫菜及芝麻,比跟餐的普通白飯美味得多。套餐的話更可無限添飯,非常貼心。而黃豆粉抹茶雪糕更令人感到喜出望外!抹茶雪糕上碟時仍處於低溫狀態,未見溶化,佳!黃豆粉中和了雪糕的甜味,卻不會搶走抹茶的香味。在品嚐過灼熱的烤肉後,來一口冰凍的雪糕,非常圓滿。套餐價位約在$100-$120 之間,視乎點的套餐內容,在海港城而言價錢算是中規中矩。
牛角的午市套餐質素相當不錯!
備有不同種類的套餐可供選擇。

其中的牛角飯更是一直以來的心水之選!
溫熱的白飯淋滿了牛角自家的醬汁,
飯面鋪滿了紫菜及芝麻,比跟餐的普通白飯美味得多。
套餐的話更可無限添飯,非常貼心。

而黃豆粉抹茶雪糕更令人感到喜出望外!
抹茶雪糕上碟時仍處於低溫狀態,未見溶化,佳!
黃豆粉中和了雪糕的甜味,卻不會搶走抹茶的香味。
在品嚐過灼熱的烤肉後,來一口冰凍的雪糕,非常圓滿。

套餐價位約在$100-$120 之間,
視乎點的套餐內容,
在海港城而言價錢算是中規中矩。
黃豆粉抹茶雪糕
2019-01-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
黃豆粉抹茶雪糕
  • 牛角飯
  • 牛角雪糕
2018-12-01 1199 views
星期五難得放假休息下 行下尖沙咀 我朋友同我講話牛角平日有下午茶 下午茶時段由3至5點 下午茶個menu同午市set lunch無分別 啲staff話下午茶係多左個折扣優惠 一人叫左一個餐 黎到牛角一定要食燒肉我呢個係五品既燒肉套餐 有五種不同啲牛肉 分別係不同既部位 一食就知道係靚牛肉 肉好嫩 我個人好怕好生既肉 就算燒到好熟 啲肉都唔會好老 再加埋牛角主打既牛角飯 完全係一大享受其實午餐既價錢都唔算貴 100至140蚊到就食到燒肉 有沙律 燒肉 飯 湯同餐茶 再加上下午茶時段有7折優惠 平均70至90蚊一個人就食到 真係好抵食

2018-11-27 720 views
🔹王樣魷魚 $92🔹泡菜豚肉 $58.1️⃣王樣魷魚是每次必點,大魷魚比我的臉大 連埋魷魚鬚 直頭有半隻手臂咁長🦑 沒有事先醃製 ㊙️我的秘訣是加入枱上的牛角醬油加蒜鹽 醃上十五分鐘入味 ❣️汁燒魷魚完成2️⃣泡菜豚肉是朋友的最愛 加熱後泡菜的辣味滲入豚肉 下層的菜吸收肉汁🐽3️⃣味噌豬頸肉肉質爽又軟 有肉味 燒香邊邊食落脆口.尖沙咀的牛角座擁維港靚景 相食平啲又有靚景睇 就要預先訂枱 ☎️ 個人覺得成為株式會社的會員有很多優惠 食滿$200 減$50,送牛肉set等等
🔹王樣魷魚 $92
🔹泡菜豚肉 $58
3️⃣味噌豬頸肉
肉質爽又軟 有肉味 燒香邊邊食落脆口

2018-11-25
$150 (Dinner)
2018-11-05 847 views
牛角,每一次黎食既最大原因係佢碗牛角飯。牛角飯雖然只係飯上面加左d紫菜同醬汁,但就係因為呢一點,令到成個飯唔同哂,每一次我都起碼可以食到2-3碗飯🤭🤭牛角落單都係用部tab黎點菜的,tab 上面有埋食埋既圖樣,咁一定唔會揀錯想食既野,而且分類清式,簡單易明燒肉六品盛宴 $238呢個拼盤基本上我都係每一次都會點的,拼盤內豬牛雞樣樣都有,包括牛肋肉、牛舌、豬頸肉、豚肉燒、雞腿肉同腹胸肉,每樣都有4塊,絕對足夠2個人。而我最中意食既係牛肋肉同牛舌,牛味十分香濃👍🏾👍🏾當個網燒到太燶既時候,職員會幫你換塊新,咁就唔驚影響到d食物太黑或太燶牛角飯大大碗,而且鋪滿了紫菜飲住啤酒食牛角飯,又係另一番味道

燒肉六品盛宴 $238

而我最中意食既係牛肋肉同牛舌,牛味十分香濃👍🏾👍🏾

牛角飯大大碗,而且鋪滿了紫菜

飲住啤酒食牛角飯,又係另一番味道
2018-10-19 926 views
牛角選擇都多,幾好食,自助點餐都好方便。海鮮類明顯略貴,之前食過魷魚好麻麻,覺得唔太值。所以牛角都係食翻牛同豬都夠,加個牛角飯都飽。牛角飯正,原本冇期望,呢家次次去牛角都叫。今次食加左蛋,但就已經唔同。都係普通好食。

牛角飯
牛角飯
今日同男朋友黎到海港城牛角,好彩前幾日book左枱,門口大排長龍,牛角隔離仲有同一集團旗下既溫野菜,兩間都好多人排隊,非常受歡迎👏🏼。我book左7點,一黎到就可以準備入座了。雖然book枱時,我無request話要window seat,但可能係booking優先既緣故🤔🤔,餐廳安排左window seat俾我地,非常貼心😻,對著一大片海同維港景色,心情特別舒暢,可以邊燒肉邊睇海,好療癒😍😍😍建議大家如果係經常食牛角,一定要整返張會員卡,$200入會費包左好多coupons,好抵玩,食野仲有九折。牛肋肉四品盛品🥩 free (原價$185)因為係會員關係,消費滿$300,可以用coupon免費換領。呢個盛合都好豐富,有兩件上級牛肋肉、四件骨付牛肋肉、四件壼漬牛肋肉同兩件和牛牛肋肉。最有驚喜一定係和牛,油脂好豐富,有入口即融的感覺,肉質粉嫩😋香蔥牛舌 $75 (6片)牛舌薄切,可惜的是香蔥和牛舌是分開上的,唔太入味。王樣!胸腹肉(蒜蓉味噌)$82佢係兩大塊肉咁上,我地問服務員攞左剪刀✂️,否則真係燒好耐都唔熟。肉質juicy,有微微蒜蓉味。牛角飯$29最中意佢有咁多紫菜同埋個飯既醬汁😗石

牛肋肉四品盛品🥩 free (原價$185)

香蔥牛舌 $75 (6片)
牛舌薄切,可惜的是香蔥和牛舌是分開上的,唔太入味。

王樣!胸腹肉(蒜蓉味噌)$82

牛角飯$29
最中意佢有咁多紫菜同埋個飯既醬汁😗

石鍋牛肋肉湯飯 $72

雜果賓治 $32
荔枝活乳酸梳打 $28

最後埋單都只係$318,以食燒肉價錢黎講,非常抵食,加上仲有大海景😆,會員除左可以用coupon,仲可以同時享有9折👏🏼!如果突然口痕想食燒肉,又唔想食太貴,都可以考慮呢度😽😽

2018-09-30
$150 (Dinner)