2017-02-11 1188 views
第一次試HABUITU既set lunch,熱食無咩特別。玫瑰咖啡味道一流,同時玫瑰香無搶到咖啡香,真想一飲再飲。開心果千層蛋糕,有驚喜哦!皮薄餡正!蛋糕面有薄薄既焦糖,甜度岩岩好!
2017-02-01 1049 views
好耐無去食呢間餐廳由於新年期間食lunch,間間都多人食所以去返平日較少人既餐廳去食當日再去呢間餐廳,發現多左套餐選擇,比較以前,現在較為經濟又實惠。點了套餐已包括羽衣甘藍沙律、意大利巴馬火腿pizza及大蝦蕃茄意粉。雖然不包餐飲,但此套餐只是$300內。最鍾意此cafe可選擇latte轉soybean milk,近排亦愛上她的Rose Latte,淡淡的玫塊花味,配合latte味。另外,亦點了杯Caramel Latte,焦糖燒得剛剛好,配上latte亦好味。
好耐無去食呢間餐廳
由於新年期間食lunch,間間都多人食
所以去返平日較少人既餐廳去食
雖然不包餐飲,但此套餐只是$300內。

2017-01-29 837 views
匯豐信用咭晚餐 $263 加 Ribs Stew $238Tiger prawn linguine 蝦都新鮮有口感吾梅,意粉意外好味喎,吾太淋身而凍左都吾會成餅野,醬汁剛好仲有新鮮蕃茄parmaham pizza 餅底吾錯夠薄同脆,但醬汁偏少和火腿太難撕開kale caesar salad 沙律菜新鮮夠脆口但麵包碎和煙肉碎偏少ribs stew 牛肉好淋,口感似牛腩而好入味,散發出少少紅酒香意外吾錯喎,份量都吾少,麵包有2片但硬身左少少匯豐咭有2款餐同價,只係一係要沙律或2杯飲品,整體係抵食同味道不錯
匯豐信用咭晚餐 $263 加 Ribs Stew $238

$180 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2017-01-16 808 views
有些事要到屯門市廣場,突然間咖啡癮發作,想喝一杯好的咖啡,於是決定到Habitū看看,我們從未光顧過這一間Habitū (以前一般是幫襯圓方和又一城的分店),不知道水準怎麼樣。還未入門口,門外的侍應姐姐已殷勤地介紹他們新出的晚市套餐,我們覺得還不錯便立刻走進去。馬賽魚湯。馬賽魚湯真是"貴精不貴多",圖中這小缽已是二人份量。魚湯味道頗佳,有海鮮的鮮味,帶些少酸和輕微辣味,配上麵包吃很不錯卡邦尼意粉保持一貫水準。忌廉汁濃香已不膩,意粉彈牙白酒忌廉汁煮青口。青口是新鮮的,完全沒有腥味,跟白酒忌廉汁也很配襯,只是略嫌太細隻白酒忌廉汁做得不錯,濃稠度適中,用來蘸麵包吃很滋味套餐的亮點是這最新推出的千層蛋糕。本人試了栗子味,蛋糕真的有很多層,每一層之間鋪滿香滑栗子忌廉最特別是蛋糕面有燒得香脆的烤焦糖,大大地增加了口感愛人選的是玫瑰千層蛋糕,淡粉紅色賣相很討好,層與層之間的忌廉滲出很香的玫瑰味,應該可以輕易討得女孩子們的歡心老實說,這個套餐殊不便宜,而且飲品是要另外點的!但是一分錢一分貨,美味的食物,細心的服務加上舒適的環境,這個價錢還是值得的。

馬賽魚湯。
卡邦尼意粉保持一貫水準。忌廉汁濃香已不膩,意粉彈牙
白酒忌廉汁煮青口。

白酒忌廉汁做得不錯,濃稠度適中,用來蘸麵包吃很滋味
套餐的亮點是這最新推出的千層蛋糕。

最特別是蛋糕面有燒得香脆的烤焦糖,大大地增加了口感

2017-01-13
$300 (Dinner)
2016-10-20 1804 views
The food is bad n the staff are not friendly. I ordered a burger , the worst burger I have ever had . I tried other habitu n this one is pretty awful.
2016-09-11 1924 views
來到屯門區,諗住食肆應該平民化些吧,任選一間吧,百零元應該接受啦,這店裝修漂亮,環境舒適,好有西歐及日式咖啡店特色,一坐低睇餐牌,預咗貴,但確實有些離地,收大酒店價錢,差不多二百元一碟主菜,五十元一杯咖啡,選擇了午市套餐,湯,沙律,甜品,三個只可選一款,主菜一碟,落單時,想柯打埋咖啡,侍應話咖啡,奶茶,全部另加錢柯打,餐唔包。噢,套餐不包杯品,成兩舊水連飲品都無? 太差吧,本來想走人,但無謂破壞心情,試一次,希望食物好食。黑糖薑汁咖啡$52,飲第一啖,即想吐出來,好難飲,大家千萬別試,我都唔想浪費,但實在無辦法入口,(個人口味不同,可能有朋友喜歡唷,不過好少吧)。漢堡包 $188,上檯居然不熱,漢堡排硬角角,不是即煎,好像預早煎好熱住,未上檯就冷了,比麥噹噹還差,而薯條熱辣辣,幾好味,麵包有個手印,好像比人按扁一樣,完全唔掂。雞 $185,份量很小,男仕實在不飽,而且煎焗得太乾太硬,沒有任何香味,‘大檸樂‘ 炸雞腿,好得多多聲。結賬要成五百元,信用卡優惠,減一杯飲品,食完出門口,聽到一位女途人話呢間好唔掂,點解唔早些聽到。。。。
太差吧,本來想走人,但無謂破壞心情,試一次,希望食物好食。
2016-09-10
$250 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2016-08-11 3796 views
曾說過夏必圖是我喜歡的屯門咖啡店,然而開業至今,屯門食友對它的評價毀譽參半。平心而論Habitu的晚市價位太高,從不是屯門人晚飯的首選。 久未光顧Habitu了,這天路過店前,遇上「Rosematic by Habitu」-正是每年夏天的玫瑰主題系列,時值午茶時段,也就再一次重溫它的美好吧! 它,還是老樣子。舒適、寧靜、充滿格調,只是食客不多。翻開下午茶餐牌,多少明白到客人驟減的因由:比起首訪,價格是上漲了。要留住客人,除了價格,質素、服務亦同樣重要,還是先不要妄下判斷好了。 下午茶選擇不多,不過既有蛋糕、鬆餅、薄餅等甜食,也有班尼迪蛋、炸魚薯條、意粉一類飽肚咸食,要選出心頭所好並非難事,而我的選擇當然是玫瑰系列吧! 向店方要求快速上餐,是做到了,這點讓人十分滿意。玫瑰法式薄餅(單點$68,套餐$98)實在是賞心悅目,亮點在大大的雪糕球和鮮艷的草莓,就是不見玫瑰的縱影,感覺不太貼題。 作為一家Cafe,這法式薄餅做得十分對辦。薄薄的crêpe是薄可透光的程度,煎得微微焦香,滿有蛋香之餘口感帶點靱性,在半溶的雪糕下也沒有濕淋軟爛。   再好的crêpe,也要靠Toppings來錦上添花,

它,還是老樣子。舒適、寧靜、充滿格調,只是食客不多

向店方要求快速上餐,是做到了,這點讓人十分滿意玫瑰法式薄餅(單點$68,套餐$98)實在是賞心悅目,亮點在大大的雪糕球和鮮艷的草莓,就是不見玫瑰的縱影,感覺不太貼題
玫瑰法式薄餅

再好的crêpe,也要靠Toppings來錦上添花,最喜歡那球大大的呍呢拿雪糕,香滑又富奶香,草莓新鮮甜美而且分量不少。奶油忌廉輕軟不膩,薄荷葉的草香帶點清新,再加上甜美的草莓玫瑰醬,如此豐盛的美妙組合,是有點喧賓奪主,甚或是搶去了crêpe的風頭呢!與去年的玫瑰草莓香軟班戟相比,這法式薄餅更青出於藍,只是......說好了的玫瑰呢?這令完美主義的我有點耿耿於懷。其實只需要一點點玫瑰花瓣,是食材運用上太吝嗇了。

浪漫玫瑰泡沫咖啡($52,套餐+$23)用上了漂亮的玻璃杯子,是要突顯那泡沫咖啡的層次嗎? 誠然成品確是漂亮,面層是粉色奶泡,中層是濃香咖啡,底層是粉色鮮奶,還以玫瑰花瓣點綴,單看賣相已十分貼題,只是不知味道如何。
浪漫玫瑰泡沫咖啡

先嚐一口,很甜!心想還是要拌勻才可飲用了吧......
再嚐一口,還是很甜! 咖啡依舊濃厚甘醇,可是玫瑰糖漿、鮮奶放得太多,加上面層的奶泡,咖啡在比例上是佔了下風。拌匀後,咖香被甜香狠狠蓋過了,不知是那位咖啡師重手了,還是在設計上本當如此,好端端的一杯Habitu皇牌玫瑰咖啡,就栽在那玫瑰糖漿手上,絕對是「成也玫瑰,敗也玫瑰」了。

若然是以「Rosematic by Habitu」的單點價格計算,下午茶其實便宜不了多少,而且百多元一位下午茶在屯市來說屬偏貴的水平。極目所見店内食客不多,有的在埋首工作,有的在捉pokemon,都是會久坐一個下午,把它視作咖啡店的客人,都是圖這家有舒適的環境而已,像我這種只為開餐而來,匆匆吃過便結帳離開的客人是有點浪費了吧,付款時也頓覺自己實在是太奢侈了。

有説這分店服務一般,服務可是這家Habitu最弱的一環,開店至今光顧數次,服務水準實在飄忽,遇上勤快的,也碰着遊魂的店員,與食物定價是有點不成正比

曾經光顧過這家的晚市,食物質素實在不值這個價位,只是一直認為下午茶時段是值得一試的。如今水準下滑,價位卻在攀升,感覺這家夏必圖今非昔比。曾在開業之初給予過的,對它的讚譽,如今這一切恐怕是要重新改寫了。
2016-08-05
$130 (Tea)
玫瑰法式薄餅
2016-07-19 2096 views
我地每人叫左兩款set dinner. 送沙律或湯。我倆都選左沙律。新鮮生菜配小量脆片。仲有煙肉粒。勁開胃一份係煙三文魚薄餅!個味混合得超正,不過個底燶左小小番茄闊條麵!正到爆爆!極力推介!唔會覺得好油,岩岩好啊其實食完上面主茶已經飽飽地。 但呢樣又好吸引!蕃薯條同薯仔條啊熱騰騰脆卜卜,即炸的。yummy每人一杯清香果茶,淡淡的不錯最後跟餐送一款蛋糕超好食呀!
我地每人叫左兩款set dinner.
送沙律或湯。我倆都選左沙律。
新鮮生菜配小量脆片。仲有煙肉粒。勁開胃
一份係煙三文魚薄餅!個味混合得超正,不過個底燶左小小
番茄闊條麵!
正到爆爆!極力推介!
唔會覺得好油,岩岩好啊
其實食完上面主茶已經飽飽地。
但呢樣又好吸引!蕃薯條同薯仔條啊

熱騰騰脆卜卜,即炸的。yummy
每人一杯清香果茶,淡淡的不錯
最後跟餐送一款蛋糕
超好食呀!
2016-07-17
$303 (Dinner)
2016-06-12 2307 views
身為屯門友,又點可以唔試下啲新舖頭呢。Habitu 係一間人所共識既咖啡店,相比starbucks同pacific coffee,我覺得比地會比較出色,尤其是佢地啲朱古力就真係更加香濃、更加出名飲。松露野菌湯 - 磨菇湯好多餐廳都會用最簡單既方法處理,就係用攪伴機打爛晒啲磨菇就算數,但佢地唔同喎,你重可以搵到磨菇片,而家菇味十足香濃,十分好飲。蕃茄忌廉香腸寬麵 - 意粉方面應該係自家制,型狀比較特別,醬汁又足夠掛汁夠多,肉腸似豬肉腸而唔係普通雞肉腸。煙燻慢烤豬肋骨 - 由於係煙燻慢烤既方法炮制,豬肉質地比較淋同軟身,唔駛用刀,單係用叉都可以分開既肋骨,較為清新,有別於一般用大量甜既燒烤醬食法,又另有一番風味。其次伴碟既黑醋沙律同番茄仔都感覺同樣清新。Earl Grey Latte - 本身諗住會唔會變左杯港式鴛鴦呢,英式茶加咖啡重唔係鴛鴦,點知原來只係Latte上面加少量Earl Grey 茶葉,老實講就真係第一淡有少量 Earl Grey 獨有味道,跟住就唔覺有啦。有點失望,低於預期。
身為屯門友,又點可以唔試下啲新舖頭呢。
2016-06-10 1341 views
連鎖的Cafe店陸續進駐屯門,Habitu固然不例外主打coffee自然要找機會嘗嘗湯方面,很濃郁,非常不錯主食點了豬扒,份量十足,足夠2人享用意粉還好,乾身有些硬重點的咖啡點了Whisky Coffee Shaken,很有酒味,配上濃濃的咖啡很相容可是,價格比起隣旁同是連鎖的餐廳貴了些,性價比不高
連鎖的Cafe店陸續進駐屯門,Habitu固然不例外

主打coffee自然要找機會嘗嘗
湯方面,很濃郁,非常不錯
主食點了豬扒,份量十足,足夠2人享用
意粉還好,乾身有些硬
可是,價格比起隣旁同是連鎖的餐廳貴了些,性價比不高
2016-06-07 1023 views
以前食過感覺不錯,今次見裝潢設計變高級了,餐牌都轉了,抱住好大期望再試,點知最後真係好失望。兩人叫了兩個dinner set,一個軟殼蟹意大利飯,一個漢堡。先來餐湯,好濃味,但味道一般,飲完口好渴。軟殼蟹意大利飯一啲都唔香,亦無乜味,而且係用珍珠米同藜麥整,加紫菜係上面,感覺好奇怪,似食日本菜多d,好聽d可以話佢清淡同健康。漢堡睇落好似好靚好好食,食落個漢堡扒好un好乾,薯條根本就是麥當勞買回來的吧,根本一樣,完全唔值。甜品真係大伏,揀左奶凍同士多啤梨玫瑰mousse。奶凍面頭放了一堆好重香料味的果仁什麼之類的,根本完全唔夾,食左一啖已經頂唔順。士多啤梨玫瑰mousse好重玫瑰香精味,似食香水多過食蛋糕。

2016-05-11 747 views
紅掓菜頭湯紅掓味道好重,個湯有些小辣辣地,我不太喜歡了牛油果班尼蛋牛油果味道好腥,我覺得不是太好吃,隻蛋就OK,切開有流曬出來,我好like吃生生地的蛋,覺得好好味上次來吃午餐是上年7月的事,我好少來這邊餐廳光顧,上星期二時候想到冇來一段時間就來了這間餐廳吃午餐,這間不用排隊,價錢其實都幾貴,間中來吃就可以,日日都來冇可能,我入到餐廳由店員安排座位坐下後就叫了牛油果班尼蛋套餐(118元),套餐只有紅掓菜頭湯,我另加10元要凍檸檬茶,個餐真的好少呀,服務就一般,地方都好大,座位坐得舒適,環境十分寜靜,客人不是太多,個湯不是太好飲,可能屋企平時冇煲呢D湯,我飲不慣這個味道,牛油果班尼蛋只是—般,牛油果味道好腥,班尼蛋還可以,凍檸檬茶冇咩特別,埋單要150元真的幾貴,這裡只是食環境,亦冇第一次來時候咁好吃環境這裡真的幾好,十分寕靜,少了嘈雜聲音,地方都大,十分舒適服務我覺得都OK價錢150元,的確幾貴
凍檸檬茶/紅掓菜頭湯
紅掓菜頭湯
紅掓味道好重,個湯有些小辣辣地,我不太喜歡了
牛油果班尼蛋
牛油果班尼蛋

這裡真的幾好,十分寕靜,少了嘈雜聲音,地方都大,十分舒適

我覺得都OK

價錢
150元,的確幾貴
2016-05-04
$150 (Lunch)
2016-05-10 525 views
次次來都係因為佢杯咖啡,我比較鐘意少甜,特別飲得出咖啡香,佢的確比starbxxk香濃好多。 今次來除左飲野一於試下食野,不過認真麻麻地,pizza即焗好脆口可惜d ham真係唔靚,有少少臭so味,結果我地拎走曬d ham,當食chesse pizza就可以既,都夠多芝士,好香。 焗暑蓉應該唔會衰啦,但可惜太乾身,不過唔會難食既,可以接受,只係如果落多d芝士多d牛奶再焗耐d,就會好味好多囉。 甜品面包布甸就唔錯啦,好香蛋味,咬落好有咬口,甜味剛剛好,另有一杯雲尼拿醬比你添加,但我覺得加左就太甜了。總結呢度飲咖啡一流,地方亦算好坐,但如果想食野就⋯⋯可以食甜點或蛋糕啦

2016-04-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
2016-05-09 582 views
如果想悠閒地食一個DECENT LUNCH, HABITŪ ALL DAY是個不二選擇! 餐廳好靜而且多卡位,食䬲飽也不會有人阻你傾計,同閨蜜講心事是好機會來光顧! SET LUNCH有多個選擇,但有一半的選擇份量也比較輕怡,所以我揀了比較多澱粉質、飽肚的肉醬千層麵($98),套餐包一個MAIN DISH、餐湯及熱飲! 餐湯我選了雜菜湯,甜甜酸酸,零舍開胃! 來張肉醬千層麵的CLOSE UP! 千層麵的伴碟相當精美,表面除了芝麻菜點綴,仲還有濃稠的忌廉汁覆蓋著千層麵。。。蕃茄肉醬加上忌廉汁可說是相得益彰  如果單靠蕃茄肉醬,可能吃半碟已經開始有膩的感覺,但配搭上忌廉汁,郤恰巧中和了蕃茄的酸味,也襯托出忌廉汁的香甜!! 食䬲了整碟,有濃烈的飽肚感!! <3餐飲點了意大利泡沫咖啡,咖啡味道也好濃郁,可惜奶泡的比例就比較少,如果能配上拉花,應該令人更賞心悅目。。。

肉醬千層麵
來張肉醬千層麵的CLOSE UP!

Cappuccino
肉醬千層麵
Cappuccino
2016-04-25 525 views
難得同朋友聚餐,食下啲未食過既餐廳,又見到環境幾靚,應該吾差既!心情好打算食多啲野鋸下扒,點知就伏了 依個係晚餐set餐。上檯時發現有三份一係肥膏,其餘果啲本身乾身同韌 所以上面淋左好大pat汁 講真無咩味道食得出,啲汁太濃。所謂的前菜沙律 少得可憐的感覺~放多點菜起碼可以裝裝樣子吧,而且感覺不太新鮮。之後個係夾著菜同火腿 而且蛋都不錯又流心, 但可惜係中間落左啲 濃縮版黑醋👈覺得吾係好多人接受到 但偏偏加左入面整都整吾走。薯仔幾好食~不過好食係正常的依個係大家都一致認為吾錯~因為個包真係外脆內軟 其他又無咩特別~整體係接受過關喔!闊條麵比較硬身,蕃茄味吾夠濃~配料都算多 味道可以有返啲變化。甜品點左開心果慕絲,比較不錯。依款食多個都得~另外果個就吾好提~比個樣欺騙左~口感奇怪太粉整體係快餐店既質素,但價錢完全吾成正比,原來真係得相機食先~因為吾多好食服務態度亦一般。員工全程面無表情,雖然大家個樣可能係甘阻止吾到又可能本身吾開心,但笑一笑世界更美妙嘛~
心情好打算食多啲野鋸下扒,點知就伏了 依個係晚餐set餐。
安格斯肉眼扒
講真無咩味道食得出,啲汁太濃。
Capri Benedict
但偏偏加左入面整都整吾走。
薯仔幾好食~不過好食係正常的
比個樣欺騙左~口感奇怪太粉
2016-02-24
$200 (Dinner)