Restaurant: HABITŪ table (美麗華廣場1期)
Terms & Details:
Info:

2025-01-04 222 views
星期一約咗friend喺尖沙咀lunch, 就行咗入美麗華商場,行到地牢呢一間HABITU 望落環境同餐牌上嘅食物好似唔錯,就入咗去食嘢。我哋叫咗兩個lunch set,牛乾菌意大利飯同埋巴馬火腿無花果薄餅,哈密瓜蜜桃果茶,抹茶泡沫豆奶,額外附加多兩件朱古力cake。前菜沙律嘅菜好新鮮,配埋麵包粒,好食,平時嘅餐廳前菜沙律我會食淨,但係呢一間我係食曬!牛乾菌意大利飯嘅汁都好香濃,飯粒軟硬度適中。至於薄餅,第一次食無花果做配搭嘅,感覺新鮮,火腿嘅鹹同無花果嘅甜match得好好。飲品屬正常水準,甜品朱古力cake 都好香滑,不過食多幾啖就覺得有啲漏。對於整體食物質素嚟講,一定會再幫襯!!😃
2024-12-21 299 views
在10月29號到店食下午,有兩位員工在樓面,其中一位後生嘅女仔極之沒禮貌,返而另外一位樓面就有禮貌,當結賬時叫後生個位女仔時,不但沒有回應我,仲要等咗幾分鐘後才過來,手上揸住咗部咭機,當我付款完畢後見到是look了我vist咭,我便問她為何不是八達通?她態度很冇禮貌地說:這個是vist咭嘅喎,你要八達通就出去喇!我說我第一次來的,但你不是第一次上班,為何客人結賬時你不對客人說清楚呢?後來有位女士出來就說幫我取消單,她是當日的 in charge,但沒有一句和客人說不好意思或安撫客人嘅態度,便繼續幫我做取消結賬單,不是趕時間,我都不會在這間餐廳食下午,這間餐廳食物雖然不是十分好食,但因為請唔倒人而請這種人,真是可惜!
2024-12-07 443 views
餐廳裝修舒適環境清靜 跟朋友去傾偈,不用擔心太嘈南瓜湯比較淡味 偏稀蜜桃果茶,有啲似藥水味最安全都係玫瑰荔枝茶包前菜係火腿芝士蕃茄 好精緻 味道正常小食選了烤南瓜 似蒸南瓜 好林唔會覺得硬面上有玉桂粉灑咗喺南瓜面唔會蓋住南瓜嘅味道仲帶有肉桂香黑松露芝士薯條 新鮮整好熱辣辣芝士唔係芝士醬 而係芝士片喺薯條面上整體都不錯牛扒都幾大塊,醬汁偏淡牛扒幸好有牛肉味,叫咗七成熟 啱啱好明太子軟殼蟹意粉,喺依間餐廳嚟講算係幾好味軟殼蟹炸得剛剛好,咬落裏面都唔會乾有少少肉汁意粉軟硬適中,醬汁唔會偏鹹另外一個小食係烤雞翼 剛剛烤好係出晒煙勁熱炒雜菇,份量偏多 滿滿的 味道都是偏淡Tiramisu好精緻 加生日牌及蠟燭$5唔會太甜 整體嚟講餐廳食物普通
餐廳裝修舒適
環境清靜 跟朋友去傾偈,不用擔心太嘈

南瓜湯比較淡味 偏稀
蜜桃果茶,有啲似藥水味
最安全都係玫瑰荔枝茶包

前菜係火腿芝士蕃茄 好精緻 味道正常
小食選了烤南瓜 似蒸南瓜 好林唔會覺得硬
面上有玉桂粉
灑咗喺南瓜面唔會蓋住南瓜嘅味道仲帶有肉桂香

黑松露芝士薯條 新鮮整好熱辣辣
芝士唔係芝士醬 而係芝士片喺薯條面上
整體都不錯

牛扒都幾大塊,醬汁偏淡
牛扒幸好有牛肉味,叫咗七成熟 啱啱好

明太子軟殼蟹意粉,喺依間餐廳嚟講算係幾好味
軟殼蟹炸得剛剛好,咬落裏面都唔會乾有少少肉汁
意粉軟硬適中,醬汁唔會偏鹹

另外一個小食係烤雞翼 剛剛烤好係出晒煙勁熱
炒雜菇,份量偏多 滿滿的 味道都是偏淡

Tiramisu好精緻 加生日牌及蠟燭$5
唔會太甜
整體嚟講餐廳食物普通

2024-12-04
2024-12-07 334 views
星期六朝早同朋友係尖沙咀食早餐同行街,我哋嚟咗美麗華見到Habitu 開左,仲有早餐食,於是揀咗呢間,入面嘅職員服務態度十分之好,很有禮貌和親切。😋Super Breakfast- 入面好多野食,有黑松露炒蛋,煙三文魚,封火腿,哈密瓜等好多野食,用料新鮮。😋雜菌意大利飯-入面好多菇菌類,配合意大利飯,正。😋玫瑰咖啡-入口有香濃嘅玫瑰味,清新怡人。

😋雜菌意大利飯-入面好多菇菌類,配合意大利飯,正。

😋玫瑰咖啡-入口有香濃嘅玫瑰味,清新怡人。

前兩日要搵個地方坐低整啲野。咁啱揀咗呢間餐廳。我地ordered左2個tea sets, 1x 柚子雞翼,1x dessert + 2 ☕️。柚子雞翼煮得啱啱好,雞肉滑,調斯味好,柚子醬濃度都好適中,唔會太甜,唔會過濃。個甜品都好有心機組合而成。我哋2個都覺得都好好食。而且佢地啲staffs 都好好,好細心,我地都坐左好耐,其間佢地都自動幫refilled 我水。亦見佢地有同其他食客互動,有關心,好有禮貌,真係值得一讚👍🏻 我本身好少寫 review,不過去過好多其他餐廳,暫時遇到佢地都係比較有心照顧食客嘅一間,所以特別多謝佢地一班有心努力嘅staffs🙏🏻

2024-10-28
Tea
2024-10-18 629 views
今天朋友在附近舉行婚宴,婚宴後和幾個朋友一起在美麗華附近找咖啡店,剛好想起有這一家,就來到了在美麗華廣場地庫。這一家的咖啡很多選擇,之前有嘗過玫瑰咖啡,顏值很高。今天點的Earl Grey latte,甜到拿捏得很好🤙🏻

2024-10-14 636 views
星期日下午2點幾去到尖沙咀美麗華商場呢間餐廳,唔洗等位直入。只有A La carte menu, 我哋叫咗以下食物:✅哈蜜瓜🍈蜜桃🍑果茶 $56好refreshing,啱哂行到熱辣辣飲😌✅Cold brewed coffee $50冰鎭黑咖啡,鬼佬話好好飲😋✅照燒雞肉牛油果🥑多士 $138成塊雞扒喺多士上面,配上牛油果🥑健康之選👍🏻✅雞肉菠菜芝士薄餅 $128慢煮雞肉,好健康。不過$128得3塊,貴咗啲 😅2個人埋單(加一後)$409。其實唔係平。已經唔係叫主菜,食完唔會好飽。如果想飲下野傾下計係ok嘅。

✅哈蜜瓜🍈蜜桃🍑果茶 $56
好refreshing,啱哂行到熱辣辣飲😌

✅Cold brewed coffee $50
冰鎭黑咖啡,鬼佬話好好飲😋

✅照燒雞肉牛油果🥑多士 $138
成塊雞扒喺多士上面,配上牛油果🥑健康之選👍🏻

✅雞肉菠菜芝士薄餅 $128
慢煮雞肉,好健康。不過$128得3塊,貴咗啲 😅

2024-10-13
Lunch
2024-10-12 515 views
中午諗住搵間全日早餐食下,見到呢一間門面都ok ,入去試下,因為我一位,所以安排坐左最入嘅兩座位,準備坐嘅時候見到梳化,好多閃粉同麵包碎,問女侍應攞張紙巾,其實佢係知道我想抹下個梳化,但完全冇行動😵‍💫之後order全日早餐,因為唔食煙燻三文魚,想轉其他,佢話唔得,加錢要其他就得,我想轉兩塊牛油果姐,唔係轉舊鮑魚呀😅其實可以彈性少少~你叫我加錢轉唔緊要,但係舊三文魚會照出,甘又會浪費左囉。。。。最重點個女侍應好似發緊夢咁!問乜都下下下

最重點個女侍應好似發緊夢咁!問乜都下下下
2024-09-02 644 views
尖沙咀繁忙中 一點恬靜Tea Set 野莓班戟🥞酸甜配合,小清新口感!份量就比較mini …必點咖啡自家調配烘焙咖啡,含豐富口感同層次。尼次點左焦糖脆脆咖啡,不過最好飲一定推薦係玫瑰🌹咖啡
尖沙咀繁忙中 一點恬靜

Tea Set

野莓班戟🥞
酸甜配合,小清新口感!
份量就比較mini …

必點咖啡

自家調配烘焙咖啡,含豐富口感同層次。
尼次點左焦糖脆脆咖啡,不過最好飲一定推薦係玫瑰🌹咖啡

2024-08-31 700 views
環境衛生乾淨,而且係集團式經營,裝修一致。交通都非常方便,附近近就已經有地鐵站同巴士站。價錢合理,性價比高。我比較鍾意飲呢度嘅綠茶鮮奶,而且經常都有特別嘅飲品,呢度可以叫主食,有意粉同飯,仲有牛扒豬扒等等,款式多選擇多,我特別欣賞佢嘅厚切豬扒,因為真係好好味,而且肉汁鮮嫩,唔會乾噌噌。而且仲有下午茶,佢嘅可麗餅我都好欣賞。服務員嘅服務非常之好,而且好有禮貌,仲好有耐性,我好欣賞,所以我都經常到此店,咁好嘅餐廳,所以都推薦俾大家。
環境衛生乾淨,而且係集團式經營,裝修一致。

交通都非常方便,附近近就已經有地鐵站同巴士站。

價錢合理,性價比高。

2024-04-23 1226 views
今日約左好姊妹去尖沙咀睇戲🔸網上訂座有折扣優惠,性價比高🔸餐廳地段方便,位於美麗華商場🔸環境舒適,有空間感🔸餐廳及飲品選擇多-🔸牛油果雞胸沙律 🥗 沙律菜相當爽脆,牛油果軟熟香滑雞胸一向俾人感覺口感很「鞋」,但餐廳的雞胸卻很嫩滑。 加上沙律醬及芝士粉,健康美味-🔸大蝦蕃茄意粉 🍅 🍝意粉口感al dente,蕃茄醬酸酸甜甜開胃。大蝦爽彈,整體質素唔錯-除了食物,這裡的coffee 亦不能錯過 ☕️
今日約左好姊妹去尖沙咀睇戲
🔸網上訂座有折扣優惠,性價比高
🔸餐廳地段方便,位於美麗華商場
🔸環境舒適,有空間感
🔸餐廳及飲品選擇多
🔸牛油果雞胸沙律 🥗
沙律菜相當爽脆,牛油果軟熟香滑

🔸大蝦蕃茄意粉 🍅 🍝

除了食物,這裡的coffee 亦不能錯過 ☕️

2024-03-13 1151 views
一路都幾鍾意呢間café, 但見佢執下又一間執下又一間,今日諗起去食下先,原來佢都有tea 食✍🏼 英式鬆餅配玫瑰草莓果醬 $88本身係鐘意食scone, 因為鍾意食所以跟過幾個食譜去整,但始終整唔到外面scone嘅鬆軟度🤔其實就算出面食都唔係間間好食。呢間個scone 一上枱就聞到好香牛油味,就係呢隻牛油味!係傳統scone 用嘅牛油😊食落去熱辣辣~ 加埋玫瑰草莓醬~又幾好味喎😁白咖啡係跟餐嘅,我下次會加錢要返rose latte 🤣

✍🏼 英式鬆餅配玫瑰草莓果醬 $88

白咖啡係跟餐嘅,我下次會加錢要返rose latte 🤣
2024-02-02 1028 views
行過去就被啲咖啡香味吸引住,咁就決定喺呢間咖啡店歎個悠閒午餐。環境寧靜得黎,坐位之間嘅空間都夠曬,唔會夾到唔舒服。食物方面,勁撐呢个All Day Breakfast,超級滿足!啖啖麵包配滑蛋,味道夠晒香口,真係幸福感爆棚😍。煙肉忌廉蛋汁意粉嗰陣,我班友一臉幸福咁話「真係又creamy又惹味!」我試咗啲,蛋味同忌廉芝士好夾,勁好食得滯👍。至於咖啡呢邊,薄脆焦糖咖啡正!鬆脆焦糖層好夠哂趣味,飲落去又香又甜,絕對係呢度嘅必試之選!話說返嗰個Artichoke Pizza,表面香脆,啖啖都食到啲雅枝竹嘅香味,好開胃!整體嚟講,今次嘅食物同咖啡都冇令我失望,真係想喺度浪費時間啲😌。員工嘅服務都算係貼心,就算人手不足都做得幾勁。總括嚟講,呢間咖啡店嘅正餐同甜點都值得一試!🍰🍴

某週末的輕食 女生的分量 𝓃𝒾𝒸𝑒☺️惹味得嚟又好滿足 2杯飲品的拉花都好好睇💗🤎 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐅𝐚𝐣𝐢𝐭𝐚𝐬 墨西哥牛扒薄餅$𝟏𝟐𝟖 ✿ 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐒𝐨𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 紅菜頭泡沫豆奶 $𝟓𝟒 ✿ 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 朱古力 $𝟓𝟐 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 合共💲𝟐𝟓𝟕 餐廳選擇多樣化煩惱緊唔知食乜好 推薦一試
某週末的輕食 女生的分量 𝓃𝒾𝒸𝑒☺️

煩惱緊唔知食乜好 推薦一試

2023-04-22
Tea
2023-04-12 1882 views
今次朋友介紹去尖沙咀美麗華商場Habitu食Dinner,門面好有少女風,花花招牌好靚可以打咭影相大家想搵個地方坐坐慢慢傾偈,尼間環境幾舒服 🥙 辣肉腸薄餅滿滿嘅餡料配上薄身餅皮,少少辣加埋芝士香,外皮脆蔔蔔好味又唔會太膩🍝 煙肉忌廉蛋汁意粉忌廉醬汁好香濃,上邊有一片片芝士,每一條意粉都有醬汁配埋煙肉,我同朋友都超鍾意🍵 抹茶泡沫豆奶抹茶味香濃加埋豆奶嫩滑,唔甜好啱我口味整體都好好 Carbonara真係好值得再食 必食之選 💕
大家想搵個地方坐坐慢慢傾偈,尼間環境幾舒服

🥙 辣肉腸薄餅

辣肉腸薄餅

🍝 煙肉忌廉蛋汁意粉

煙肉忌廉蛋汁意粉

🍵 抹茶泡沫豆奶
抹茶味香濃加埋豆奶嫩滑,唔甜好啱我口味

抹茶泡沫豆奶

整體都好好 Carbonara真係好值得再食