2019-09-10
今夜銅鑼灣不太安寧, 交通雖然有少少混亂,但係都唔會阻止到兔子出去覓食。今日兔子就帶大家黎到呢一區嘅一間日本餐廳試下。 首先都係由餐廳裝橫講起, 佢嘅背景色彩都係以暖色為主加上燈光較暗營造一種好柔和嘅感覺。兔子仲等緊朋友嗰陣自己就叫咗杯棉花糖朱古力,滿滿的棉花糖,賣相好夢幻呀!朋友到咗後就急不及待叫咗杯自家製冰糖紅棗雪梨茶潤喉。入口輕微酸甜雪梨味道香濃,杯內滿載雪梨及紅棗果肉,確係養生之選。首先來個前菜開下胃先,我哋點左秋葵沙律。平時我好鍾意食 秋葵乾做零食, 所以食到新鮮爽口嘅秋葵真係唔同口感,爽口又翠綠,做前菜一流。跟住再嚟碟明太子雞翼,兔子咬開雞翼已嚐到明太子嘅香味,帶有一粒粒嘅明太子響雞翼入面, 雞肉好嫩滑又有口感。之後店員送上今晚大家嘅主菜,我叫嘅麵食係「黑蒜灸燒 極濃黑豚肉拉麵」。 豚肉肉質飽滿,佢既湯底係用黑蒜油淆製,配搭豚肉嘅鮮味同鹹香味,湯汁更為有層次,加上蔥花雞蛋同香蒜碎,呢碗麵冇令人失望。朋友就當然叫左鎮店之選「 黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬」,店員一放上枱面,已令周圍環境散發著它濃厚的香味,果然更為深刻。有時食三文魚腩會因為燒太耐煮太乾而令口感非常鞋口,但係呢度嘅
首先來個前菜開下胃先,我哋點左秋葵沙律。
有時食三文魚腩會因為燒太耐煮太乾而令口感非常鞋口,但係呢度嘅三文魚腩,火喉同時間都控制得好好,以原隻帶子加入麪中,大大粒嘅帶子加埋三文魚真係令人好滿足。
烏冬十分彈牙,兔子同朋友食到shushu聲,齊齊對呢個烏冬都相當滿意!