2016-11-28 211 views
話說有日去左維園捉精靈,捉捉下行到去盡頭,唔小心去左天后餓餓地就搵下有咩食啦,發現左有家甜品店,見D 甜品又幾精美就試下先哈妃蛋黃楊枝甘露有創意多數甜品店賣相好靚既都係得個樣呢度係好睇又好食,🏻相當有驚喜內有西米, 芒果, 楊之金露個蛋黃吉爆佢 原來係芒果醬,有得玩有得食要自己將芒果汁倒入去成個SET 好開胃半件芒果,個芒果好甜 ,D水果都好新鮮 雪糕漢堡(迷你)雪糕漢堡麵包係整脆左既泡夫炸南瓜 幾特別 好香口 但有少少油膩呢個蘑菇造型咁QQ既芝士蛋糕 (蘑菇芝士蛋糕)上面蘑菇係棉花糖 一黎到係咁彈彈下玩味十足芝士蛋糕好有芝士味好鬆軟 軟棉棉仲有生果比你中和甜度美足不足既係表層個豬古力碎甜左少少
話說有日去左維園捉精靈,捉捉下行到去盡頭,唔小心去左天后

有創意

多數甜品店賣相好靚既都係得個樣

呢度係好睇又好食,🏻相當有驚喜

內有西米, 芒果, 楊之金露

個蛋黃吉爆佢 原來係芒果醬,有得玩有得食

要自己將芒果汁倒入去

成個SET 好開胃

半件芒果,個芒果好甜 ,D水果都好新鮮
雪糕漢堡(迷你)

雪糕漢堡麵包係整脆左既泡夫

炸南瓜 幾特別 好香口 但有少少油膩
呢個蘑菇造型咁QQ既芝士蛋糕 (蘑菇芝士蛋糕)

上面蘑菇係棉花糖 一黎到係咁彈彈下玩味十足

芝士蛋糕好有芝士味

好鬆軟 軟棉棉

仲有生果比你中和甜度

美足不足既係表層個豬古力碎甜左少少
  • 哈妃蛋黃楊枝甘露
  • 蘑菇芝士蛋糕
在天后區吃完豐富的晚餐後, 我們再往附近的甜品店進發, 這也是屬於女生的浪漫之一, 我家的男人就是不會吃完晚餐再吃甜品, 找女生陪伴就最好了, 始終女生也比較愛吃甜品。 我們早已設定目標為這間HAFIE哈妃, 因其甜品賣相精緻, 很吸引。 花茶 $45 花茶的量不多, 要泡久一點才出味, 然後它有淡淡的花香, 又帶微微茶的苦味, 配上甜品卻是恰到好處, 清新解膩。 雪糕漢堡 (迷你) $68 甜食的漢堡包和薯條, 創意及話題性十足。 迷仔漢堡的包皮是泡芙感質來的, 夾雜著朱古力或草莓雪糕、奇異果、草莓和忌廉, 賣相好有趣, 送來後要快點影相快點吃, 否則雪糕會溶化, 因為細細粒, 一口咬下去不會散開跌下, 生果新鮮, 雪糕幼滑, 泡芙鬆軟, 實在是沒有不好吃的可能。  比例上有點像扮魚柳條, 又可能是扮巨型版薯條? 因為它配上了扮茄汁的草莓汁來吃。 它們其實是炸南瓜年糕條, 口感鬆脆, 內裡煙靭軟糯, 味道香甜點甜, 但有少少油膩。  生果部分有哈蜜瓜、提子、紅莓、藍莓、橙, 新鮮又健康, 擺設得精美, 像藝術品一樣。  招牌香蕉拖肥脆脆杯 $58 最初見這麼大一杯有點驚訝

花茶 $45

雪糕漢堡 (迷你) $68

甜食的漢堡包和薯條, 創意及話題性十足。

招牌香蕉拖肥脆脆杯 $58

最初見這麼大一杯有點驚訝, 怕兩個人吃不完, 還好裡面多是香蕉, 那麼事情就好辦了, 天然的生果吃多點也不怕。

幾乎每一匙畢上來都有香蕉粒, 沾上了香脆餅碎和拖肥醬, 加上甜美的雪糕一起吃, 味道超級夾, 令人停不了手一口接一口, 我們吃到最底見到有忌廉才停手, 女生雖愛甜品但始終怕肥。同樣地, 旁邊有排得靚靚的生果, 以顏色繽紛的生果作擺設裝飾般, 同時又可以吃下去, 確是做得很好, 很有心思。

HAFIE的甜品既特別又精緻, 好吃得來更可打咭呃like, 我喜歡吃與別不同的甜品, 這裡就滿足到我了。
$100 (Last Night Supper)
  • 招牌香蕉拖肥脆脆杯
  • 雪糕漢堡 (迷你)
2016-11-19 116 views
Pandan Chiffon Cake | 班蘭蛋糕.對於喜歡班蘭味食品的我是驚喜啊😍 班蘭蛋糕香氣十足 質感軟綿☺️ 而在旁的雪糕都是班蘭味😱 第一次遇見班蘭味雪糕😚 班蘭味道明顯而自然😋 整體滿足👍🏼Rich Banoffee Cup | 招牌香蕉拖肥脆脆杯.斑蘭那款有驚喜 這款也不錯! 香蕉與拖肥一向都是絕配 杯內是一層層的香蕉/餅碎/忌廉/拖肥醬 還有一球雪糕😌 畫龍點睛的是在旁的暖拖肥醬 加上後 冷熱交融😍 蹤使拖肥是主角 但不會感到甜膩👍🏼
Pandan Chiffon Cake | 班蘭蛋糕.

每日上班辛苦 冇乜正能量 放假必須食多點甜品令自己開心 充一充電上Openrice睇到呢間特別 又可以自己整黎食 冇乜幾可店鋪係咁中午黎有Lunch Set 夜晚黎有Dinner Set北角地鐵站一出直行約5分鐘便到達哈妃蛋黃楊枝甘露 $68好特別 個樣好精緻 成個太陽蛋最上粒蛋黃 吉串後係芒果汁 蛋白係椰汁 另上芒果汁同芒果肉 椰汁必須督碎 撈得夠平均才好食同夠凍有得玩又有得食 最岩我呢個大細路自己整既製成品係特別好食脆脆拿破崙 $58有四大塊脆脆餅 夾上忌廉 非常脆口 不太油配上好多水果在旁邊 有無花果 芒果 橙還有一球抹茶雪糕 上網睇食評係班蘭味 但我食到抹茶的味道磨菇芝士蛋糕 $58椰子味磨茹樣的蛋糕 有椰絲加少量朱古力粉軟淋淋的 味道好食配上忌廉同朱古力片 水果係底仲有兩粒甲蟲朱古力有慕絲係底 食落比較creamy 會有少少飽肚迷你油炸鬼 $58炸麵包條形象似油條 加上糖粒配上朱古力醬 不會太膩 配搭很好凍咖啡 $38送花茶最後每位會送上一杯烏龍花茶 清清地 食完甜品可以清清口腔 作為一個完美的結局呢間特別之處 整到分之料理既樣全部甜品配上新鮮水果主要水果:蜜瓜 芒果 無花果
中午黎有Lunch Set 夜晚黎有Dinner Set
送花茶
呢間特別之處 整到分之料理既樣
全部甜品配上新鮮水果
主要水果:蜜瓜 芒果 無花果 藍梅 紅桑子 士多啤梨 橙
每道甜品都配上水果 令到不會太甜太膩 又可以再Order多一份 好邪惡
  • 楊枝金露
2016-11-07 138 views
香蕉拖肥脆脆杯🍌($58)-哩個甜品真係令司令好驚喜😍,首先賣相已經好靚,旁邊既水果睇得出係靚野,連無花果都有,抵讚👍🏻。司令食甜品最怕唔夠醬,佢地既焦糖醬比得超足,淋落個甜品到香到不得了,上面既脆脆食落同外面唔同,特別香,問過店家居然係自己焗既oh my god😱,配埋又甜又香既香蕉同雪糕,落足心機又好食!天后食甜品又多個選擇啦!朋友既迷你漢堡,好得意。
香蕉拖肥脆脆杯🍌($58)
朋友既迷你漢堡,好得意。
2016-11-06 157 views
港島東區之友又出動了,今次我地去左哈妃食甜品tea,不過地點並不就腳d甜品都好有特色,我地3個分別都叫左哈妃推介既脆脆拿破崙/必食雪糕漢堡/蛋黃楊枝甘露呢個拿破崙食落似餅乾,唔夠鬆脆,比想像中遜色,而旁邊既雪糕係斑蘭味,尚算不錯,好少地方可以食到斑蘭雪糕!生果好新鮮香甜呢個漢堡雪糕望上去好特別,但食落就沒什麼特別,講真其實係泡芙,不過中間夾雪糕而已,不過不失,反而旁邊的炸南瓜條有驚喜,煙煙韌韌,食落有d似牛脷酥,但甜甜的,幾好食眼見有d似荷包蛋,但中間其實係一粒芒果汁,穿左就會流出芒果汁,而下面的蛋白其實係用椰汁及蛋白打出黎的,最底層就鋪左一層西米,芒果及柚子,再撈埋旁邊的芒果椰汁一齊食,同傳統的楊枝甘露沒什麼特別不過勝在有gimmick每叫一款甜品,都會奉送花茶一杯,可以消擠下,店主真係好體貼
不過勝在有gimmick
每叫一款甜品,都會奉送花茶一杯,可以消擠下,店主真係好體貼

2016-11-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
在繁忙的生活節奏中,找到一絲慢活的空間。喜歡她的甜品好吃,色香味俱全,美麗,好看,夠吸引,坐位舒適,寬敞,人不多的法式甜品。今日來到哈妃食甜品,位於天后地鐵站落行5分鐘左右就到,門面很寬大,入到去Oh甘細地方,坐位有点窄,menu有8道甜品有相片看值得讚,我揀了3個甜點(磨菇芝士蛋糕$58、麵包布甸$58、招牌香蕉拖肥脆脆杯$58)。老闆娘很貼心地先端出兩杯花茶,而且叫我們要浸耐一點會出味些,等一下再飲玫瑰花味就出哂黎了。第一個上的是''磨菇芝士蛋糕''😍,果然食物比相片更靚,還有許多進口水果伴隨著,粒粒水果都是新鮮空運到港,簡直加爆分,很美味-三朵蛋白整成的磨菇上面灑上可可粉,三條菇賣相好逗趣,size都唔會太細,一層忌廉夾雜有芝士及拖肥香的軟綿口感,食到中下層有大量甜且新鮮的水果,即時加哂分!再黎就是''麵包布甸''🍞,一上桌蛋糕香味四溢,吃下不會太甜太膩,加上有特製雲呢拿籽雪糕球及水果,成個甜品都比出面的麵包布甸做得好,美中不中食到尾(底層)有少少似燉蛋味😅最後係最令人滿足既''招牌香蕉拖肥杯''🍌🍌好香杏仁醉餅混合香蕉忌廉口味,令人欲罷不能,香蕉果變得不平凡,本人親試唔倒焦糖醬
在繁忙的生活節奏中,找到一絲慢活的空間。
最後係最令人滿足既''招牌香蕉拖肥杯''🍌🍌好香杏仁醉餅混合香蕉忌廉口味,令人欲罷不能,香蕉果變得不平凡,本人親試唔倒焦糖醬先食會較好,因為落左焦糖就會好甜,但仍然係好好味@@。
服務都很好,值得推薦 gathering 食甜品既新地方。
夜晚成班frd喺朋友屋企打完邊爐就齊齊落街食甜品,成條電器街啲甜品都好爆場,跟住行過幾條街見到哈妃有位,而且啲甜品好靚就入去食。蛋黃楊支金露,蛋黃同蛋白係用咗分子料理整,蛋黃係芒果汁,蛋白係椰汁,食法係將蛋黃吉爆再加埋旁邊的芒果汁攪拌後一齊食!芒果汁奶味比較重,芒果用上西班牙芒所以甜中帶微酸,整體味道唔錯,如果奶味無咁重會好啲(定係我落少啲芒果汁會好啲呢?)蘑菇芝士蛋糕,造型可愛,有蜜蜂,有樹葉,整到成個黑森林咁,開頭我以為蘑菇係cream,原來係棉花糖,芝士味濃,但又唔漏,而且食到底會有生果,所以一點都唔膩。斑蘭蛋糕,味道就是平時食果啲斑蘭蛋糕味道,但蛋糕質地比較結實,而斑蘭雪糕就第一次食,因為唔係度度都有,味道有清新斑蘭味,但奶味重啲,而且仲有好多時令新鮮生果伴碟,有晴王青提,有7彩奇異果(第一次食,同普通奇異果味道唔同),新鮮好味又健康。迷你雪糕漢堡,有草莓,呍呢嗱,朱古力3款雪糕,味道似puff,伴碟有熱辣辣嘅南瓜條,質地煙韌似煎堆,而且仲可以點士多啤梨汁,點汁又是另一種味道,點唔點汁都好好味!而且一坐低就附送花茶(桂花綠茶),食完甜品可以清清口腔。整體甜品味道唔錯,造型精緻,

哈妃蛋黃楊枝金露
蘑菇芝士蛋糕
斑蘭蛋糕
必食雪糕漢堡(迷你)
而且一坐低就附送花茶(桂花綠茶),食完甜品可以清清口腔。
花茶
整體甜品味道唔錯,造型精緻,最鍾意佢每一道甜品都有新鮮時令生果伴碟!而且份量都算多,我哋5個人share都已經夠食!
2016-10-27
$50 (Last Night Supper)
蘑菇芝士蛋糕
必食雪糕漢堡(迷你)
  • 哈妃蛋黃楊枝金露
2K
2016-10-26 389 views
知道天后有間精緻甜品店8月先開張,今日一於一齊去試下!聽講呢度對挑選食材非精講究,芒果來自墨西哥同以色列既靚芒果,所以食落特別鮮甜。 店員遞過餐牌後,向我們介紹店內推薦甜品。推介予幾個後,我們全都點了! 哈妃蛋黃楊枝甘露($68) 楊枝甘露造型非常特別,中間有一個蛋黃,白色的是椰漿做的,中間黃色是流心芒果醬。 打開流心後,再加入芒果汁輕輕拌一下,楊枝甘露與芒果汁混在一起,啖啖芒果滋味! 必食迷你雪糕漢堡($68) 迷你雪糕漢堡有三種口味,分別是士多啤梨、雲尼拿和朱古力,小小一個,方便一日一粒,很滋味呢! 雪糕漢堡其實是泡芙來的,質感鬆化可口,配上雪糕更加滋味,旁邊還有多種鮮果,非常豐富! 人氣蘋果金寶($68) 蘋果金寶小小一杯,卻非常足料,上層焗得非常香脆,充滿奶香味。 下層是粒粒蘋果,伴上蘋果蓉醬,甜面不膩! 脆脆拿破崙($58) 拿破崙擺碟精美,一碟有4大片,中間夾著嫩滑的cream, 還有鮮味可口的芒果。最特別的,是那球充滿獨特香甜口味的班蘭雪糕! 招牌香蕉拖肥脆脆杯($58) 香蕉拖肥脆脆杯內夾著多層,層次分明,一層cream, 一層香蕉,再另外配上拖肥醬汁

招牌香蕉拖肥脆脆杯($58)

香蕉拖肥脆脆杯內夾著多層,層次分明,一層cream, 一層香蕉,再另外配上拖肥醬汁,面層再鋪上一層脆脆,好睇又好吃!

很多人也很害怕拖肥醬汁又黏又甜的感覺,但這個不會很甜,而且配在一起味道非常好!

店內的甜品除了好吃外,賣相也非常別緻美觀,令我這個經常相機食先都忍不住多拍幾張才開動! 另外的是,店內亦很著重均衡健康,每碟甜品上都放了至少5款水果,除了賣相吸睛外,鮮甜多汁的鮮果,亦非常健康! 店內很好,凡惠顧甜品都會為客人送上花茶。這杯桂花烏龍茶小小一杯,清香幽人,吃完甜品剛好中和一下。

2016-10-17
2016-10-16 545 views
幾個朋友食完午飯,本來各自歸家,但行去地鐵站的途中發現了這間新張的甜品店的poster,招牌甜品 蛋黃楊枝甘露$68 的造型好得意,決定點一客試試。平時嘅楊枝甘露都會以中式糖水碗上,所有材料都會擺曬落去,無造型可言,而呢度遠睇就好似一個煎蛋飯的造型示人,超有玩味。蛋黄是以分子料理的方法包著芒果汁,蛋白是椰汁做的啫喱,而下層的飯粒就是西米露。甜品有芒果醬汁附送,新鮮的芒香夠濃稠,可以伴入芒果同食,芒迷必試。仲可以把芒果蛋黃挑穿,好玩又好食。迷你雪糕漢堡$68雪糕漢堡有兩款大小選擇,我們三人選小的,可以每人一個,三個小漢堡其實是泡芙,包著水果片及三色雪糕,貌相特別。因為雪糕會溶化,建議先吃,不然就會淋掉。旁邊的薯條其實是炸南瓜條,本人不好南瓜,沒有吃,反而欣賞店家配了一個似茄汁的草莓醬,不細心看應該看不出來。香蕉拖肥脆脆杯$58相比之下,造型未見太有趣,但味道卻是最好的,因為蕉味夠濃,而且脆脆杯忌廉少甜不膩,加埋脆口的餅碎,口感有層次。最後這個是磨菇芝士蛋糕,一上枱我已經被它的造型弄得笑瘋了,如果以文雅的形容該是有點不雅....味道不太記得,只記得我笑得缺氧。笑得太厲害,連店員都覺得有問題

而呢度遠睇就好似一個煎蛋飯的造型示人,超有玩味。

蛋黃楊枝甘露
仲可以把芒果蛋黃挑穿,好玩又好食。
迷你雪糕漢堡$68

迷你雪糕漢堡
迷你雪糕漢堡
香蕉拖肥脆脆杯$58

香蕉拖肥脆脆杯
最後這個是磨菇芝士蛋糕,一上枱我已經被它的造型弄得笑瘋了,如果以文雅的形容該是有點不雅....味道不太記得,只記得我笑得缺氧。笑得太厲害,連店員都覺得有問題,所以之後有問我地意見~
磨菇芝士蛋糕
朋友打賭我不敢Post,咪post囉!你地唔Post 的話正衰公,笑就笑到咁大聲!哼!
磨菇芝士蛋糕
新張期內,每人仲會有花茶送!那天是清香的桂花茶,一解甜品的膩,非常好!

喜歡這小店的甜品都會伴一定份量的水果,變相餐後食多左水果,感覺更平衡。
附送之花茶
$70 (Tea)
香蕉拖肥脆脆杯
附送之花茶
當我知道天后開了一間新甜品店,愛食甜品的我, 當然要去一試. 店舖面積不算大, 大約有十多個位. 這裡的款式選擇不算好多, 但款式幾特別. 心大心細下, 選了其中兩款甜品. 新張優惠, 惠顧任何甜品, 奉送花茶一杯. 店員先奉上花茶. 味道幾清新, 與甜品是最佳拍檔. 脆脆拿破崙蛋糕. 除了主角拿破崙外, 仲有斑蘭雪糕, 還配上多款水果, 當中包括芒果, 梨,奇異果, 士多啤梨, 藍莓等, 非常豐富, 色彩繽紛. 拿破崙夠脆身和鬆化, 層與層之間的忌廉也幾滑身. 首次食斑蘭雪糕,味道不錯, 也幾香滑. 而且配有大量水果, 水果幾新鮮和甜口, 可以起中和作用. 蛋白楊枝甘露. 上枱時覺得賣相精緻. 店員先教我怎樣食這個甜品. 蛋黃由芒果汁整成, 而蛋白是椰汁椰漿加蛋白整成. 食的時候, 先整穿蛋黃, 再混入芒果汁, 跟著撈埋一齊便食得. 入口時充滿芒果的味道, 也食到一些芒果粒和柚子, 唯一是柚子有少許苦. 旁邊有半個新鮮芒果, 芒果肉幾甜, 又多汁. 這款甜品有得食, 有得玩, 又好味道, 師傅幾有創意, 玩味十足.

店舖面積不算大, 大約有十多個位.

這裡的款式選擇不算好多, 但款式幾特別.

心大心細下, 選了其中兩款甜品.

新張優惠, 惠顧任何甜品, 奉送花茶一杯.

店員先奉上花茶.

味道幾清新, 甜品是最佳拍檔.

脆脆拿破崙蛋糕.

脆脆拿破崙蛋糕
除了主角拿破崙外, 仲有斑蘭雪糕, 還配上多款水果, 當中包括芒果, ,奇異果, 士多啤梨, 藍莓等, 非常豐富, 色彩繽紛.

拿破崙夠脆身和鬆化, 層與層之間的忌廉也幾滑身.

首次食斑蘭雪糕,味道不錯, 也幾香滑.

而且配有大量水果, 水果幾新鮮和甜口, 可以起中和作用.

蛋白楊枝甘露.

蛋白楊枝甘露
上枱時覺得賣相精緻.

店員先教我怎樣食這個甜品.

蛋黃由芒果汁整成, 而蛋白是椰汁椰漿加蛋白整成.

蛋白楊枝甘露

旁邊有半個新鮮芒果, 芒果肉幾甜, 又多汁.

Type of Meal
Dinner
脆脆拿破崙蛋糕
2016-10-16 140 views
艾迪上篇介紹去北角,其實當日食完後就殺咗去天后試這間新開甜品時間超趕但好😍興奮<脆脆拿破崙> 🍪$58這款是老闆介紹必吃,所以先點這款👍一層非常鬆化乾脆餅底,再配一層奶油👉如此類推共3層~而伴邊一啲都唔失禮,有一球都幾清香嘅斑蘭雪糕,仲有半邊芒果跟新鮮水果✨另外仲會送上玫瑰花茶一杯

時間超趕但好😍興奮

<脆脆拿破崙> 🍪$58

✨另外仲會送上玫瑰花茶一杯
脆脆拿破崙
2016-10-13
$58 (Other)
脆脆拿破崙
2016-10-13 136 views
天后一向都多甜品鋪,有朋友話我知呢間甜品好精緻,同其他o個幾間街坊feel好唔同,即刻去試!甜品未到,老闆娘就同我地講食甜品送花茶,有兩款 ,桂花烏龍同玫瑰花,咁就一樣一杯每枱仲有朵鮮花擺設~哈妃蛋黃楊枝甘露 $68造型比平時d楊枝甘露有心思,上面好似有一隻荷包蛋咁,店員話『蛋黃』裡面係芒果汁,白色o個塊係蛋白,要用支牙籤吉穿個『蛋黃』,等d芒果汁流落去,再整碎塊蛋白,撈埋下面啲芒果粒同柚子肉,再到埋旁邊d『甘露』,好香滑,生果好鮮味! 之後再食埋d新鮮芒果粒~爽!迷你雪糕漢堡 $68一上枱就忍唔住影相呃like! 唔係唔影呀,咁靚o既擺盤! 中間有三個迷你雪糕漢堡,其實係泡芙夾住水果粒 + cream + 雪糕磚,分別雲呢拿、朱古力同士多啤梨味雪糕,泡芙好脆,加上裡面雪糕,好味~左邊係炸南瓜條,煙煙韌韌,有d似過年食o既煎南瓜糯米餅! 甜甜地,點d士多啤梨醬,酸酸甜甜好好味~ 右邊有d水果,老闆娘話係青印提子、巨峰提子、新鮮無花果等,淨係青印提子已經夠矜貴啦! 果然係同周圍街坊甜品鋪唔同feel,樣樣都咁精緻,唔講以為去咗高級酒店裡面食甜品! 值得一試!
桂花烏龍 + 玫瑰花茶
哈妃蛋黃楊枝甘露 $68

雪糕迷你漢堡
2016-10-10
$68 (Tea)
雪糕迷你漢堡
2016-10-13 123 views
一行四人放工來吃甜點每人都點了一個必吃推介 分別是1:哈妃芒果蛋黃楊枝甘露2:脆脆拿破倫3:蘋果金寶4:迷你雪糕漢堡哈妃芒果很有心思但味道麻麻 蛋黃系芒果 蛋白系椰子 底下有的西米西柚 下次應該會點第二種試下拿破倫味道還好 但配的斑斕雪糕 所有朋友都說十分好吃!很有驚喜!蘋果金寶 味道清甜 新鮮熱辣辣送上黎都唔錯 不過等既時間會耐小小迷你雪糕漢堡的有三種味 巧克力 草莓 雲呢拿全都很不錯 配的南瓜薯條很煙un 亦都係新鮮熱辣辣新開張 重有花茶送添!一解甜品的膩,埋單每人大約$60~~~應該都會再番黎既 因為新裝修 坐得幾舒服 服務又唔錯 不過希望遲的有多的食物既選擇啦!
一行四人放工來吃甜點

蛋黃系芒果 蛋白系椰子 底下有的西米西柚
下次應該會點第二種試下
迷你雪糕漢堡的有三種味 巧克力 草莓 雲呢拿
全都很不錯 配的南瓜薯條很煙un 亦都係新鮮熱辣辣
新開張 重有花茶送添!一解甜品的膩,
埋單每人大約$60~~~

• 斑斕雪糕
2016-10-07 149 views
天后既美食不少,甜品店更是最受歡迎,但本人認為好多都無咩特式,甜品來來去去都係嗰幾款,實在驚喜欠奉。但見到朋友有晚嚟左打卡,post左張一個好似太陽蛋既甜品,巧打耳!細問之下原來係分子甜品嚟,價錢仲要好親民,所以即刻搵晚嚟食!小店雖然唔近天后地鐵站,但其實維園出口一直keep住直路行,見到vingo便利店再過馬路就到,10分鐘左右。老闆娘同店員都好親切,有問必答,而且會介紹佢地既推介,同埋有邊款唔係時令甜品~原來佢地除左對甜品本身有要求之外,就連伴碟既水果都一絲不苟!佢地會搜尋世界各地各式各樣既時令水果嚟配合佢地既甜品,例如以色列芒果時節已過,就用上西班牙芒果、柑就用西班牙的、青提子用香印的、菠蘿用泰國的等等。。。傾下傾下,第一道期待以久既《哈妃蛋黃楊枝甘露$68 》已到!蛋黃係芒果汁嚟,係我正想一啖入口時,老闆娘教:首先要整穿「蛋黃」,然後同其他部分撈均,再淋上鮮芒果漿~佢仲話楊枝金露係香港既特色,而蛋就係香港小食既主要角色,所以老闆娘就想藉此宣揚比大家甚至海外~「蛋黃」係流心芒果嚟,分子料理既煮法打芒果汁入去;白色部分係椰汁加椰漿;最底就有口感粒粒分明既西米露~伴碟既西班牙芒果係a

用香印的、菠蘿用泰國的等等。。。
傾下傾下,第一道期待以久既
「蛋黃」係流心芒果嚟,分子料理既煮法打芒果汁入去;白色部分係椰汁加椰漿;最底就有口感粒粒分明既西米露~伴碟既西班牙芒果係after taste食,甘樣就可以比較到已打成汁同原個芒果既味道分別~
《必食雪糕漢堡 (迷你)$68》
呢款有大版同迷你版,我就叫左迷你版食~賣相可愛麻~「漢堡包」皮口感似硬身d既泡夫,而且每個「漢堡包」中間都夾住一款雪糕:朱古力、士多啤梨&雲尼拿~滿足晒貪心既我!

伴碟既有多種水果,同埋貌似薯條既南瓜年糕條!呢款南瓜年糕條絕對唔可以忽視,口感煙韌,帶微甜,有南瓜香而且炸得薄脆,令整體再加分不少!
《人氣蘋果金寶 $68》
呢款甜品好似普通,但我每次去食甜品都會叫,所以絕對可以比較每間既水準~ 哈妃既apple crumble頂層焗得香脆,不過不失,但食落去蘋果肉部分就覺得唔錯了!因為佢地無用肉桂粉同蘋果一齊煮,完全係純蘋果既味道,甜味天然清甜!
《經典心太軟 $68》
記得其他大部分店既心太軟都只配上雪糕在旁,但「哈妃」會於每款甜品旁加上新鮮空運生果,真係食得出係坐飛機黎架!泰國菠蘿係天然甜無加糖;雪梨,一切開啲汁係流晒出黎。。。 真心,我好小見雪梨會流汁。
心太軟入面既朱古力味道比出面既香濃,而且一啲都唔會水淋淋,好多漿,唔會食食下乾晒,唔錯!
《麵包布甸 $58》
一聽到麵包布甸,第一個感覺就覺得好漏,食完已經飽7成,所以唔會太敢點,但食完呢度既麵包布甸之後,竟然愛上左! 熱辣辣既布甸上面,放上雲呢拿味雪糕,佢既雪糕仲有一點點既香草籽,無估錯應該M字牌雪糕,麵包好香既牛油味,都唔會太乾,混合埋雪糕,錦上添花,食完再食埋啲生果,又refresh左!再食下款!
《脆脆拿破崙 $58》
終於等到食呢款老闆重點推介既脆脆拿破崙喇!
平時食到既拿破崙,係好傳統一層cream加蛋糕咁,但哈妃好有心思,一眼望落去,似係幾片餅乾,中間夾住啲cream咁,旁邊有小店特制既斑蘭雪糕同埋每日老闆挑選唔同國家既時令生果配襯。特別要提下佢地採用既黑提子,多汁而且帶有甜酒味,十分特別,令人深刻!

初初以為拿破崙會乾身,驚喜地,入口即溶既感覺隨之而上,拿破崙有好香牛油味,但唔會令人有漏既感覺,好鬆脆,食完一片,你會想追第二片食,配埋生果同自家制斑蘭雪糕,好清新既感覺! 雪糕都好有斑蘭既味道,如果可以滑啲會更perfect!!
《花茶 $45(玫瑰/烏龍茶)》
瘋狂消滅甜品之後,飲杯花茶清清口腔,減減飽滯感,再發一呆回味一下各甜品既味道,好滿足~

臨走時見到佢地正在準備第二日既餐廳,八掛一望原來哈妃有午市 (til 3pm) !每個餐都跟茶同每日特制甜品,真係要搵日daytime嚟食先得!
2016-10-05
Type of Meal