2K
2015-08-22 1017 views
店名:函館元祖北海道拉麵地址:鰂魚涌華蘭路4號惠安苑地下12G 舖好味指數:7.8/10價錢:$85北海道3.6牛奶拉麵拉麵夠熱,湯底濃郁且充滿牛奶香味,感覺新鮮且特別。麵條爽滑煙韌。配料有露筍,菠菜,薯仔,栗米,車厘茄和豚肉,味道不錯!店名:函館元祖北海道拉麵地址:鰂魚涌華蘭路4號惠安苑地下12G 舖好味指數:7/10價錢:$85函館塩+牛油拉麵拉麵麵條爽滑煙韌。湯底清淡但夠味,配上牛油,味道濃厚。配料有竹筍,粟米,蔥花,芽菜和豚
店名:函館元祖北海道拉麵

函館塩+牛油拉麵
函館塩+牛油拉麵
2014-07-16
2007-07-22 327 views
再來函館,已是月前的事,現在寫回食評,感覺彷巳隔了良久。這裡原不設訂位,然想找個清靜及較有私隱的角落坐下,以方便傾談,故一早來電要求預留那張靠玻璃牆邊的二人枱,幸而店方亦靈活地答應。 從太古城步行過來也有一段路程,加上當日天氣稍暖,甫坐下便先來兩杯「七寶」生啤解解渴。這裡的生啤是即拉的,啤酒機也是地道麵館專用的那種,感覺很親切,不知是否心理作用,總覺得拉出來的啤酒特別新鮮順喉。點些小吃下酒,沒有螢光魷魚,就要了酒盜魷魚及納豆。這味酒盜魷魚,偏濕,味道鹹而鮮。啖一點魷魚,再喝一口冰凍的生啤,是說不出的暢快。跟幾位OR的日遊王分別談過納豆,大家都覺得其味道難以接受。然個人認為,只要吃得其法,納豆也可以是一道不錯的特色食品。個人最喜愛的吃法,是加點醬油及芥末,再淋在熱騰騰的日本米飯上,就成美味早點。是夜當然沒有飯,然只拌些醬油芥末,也很甘郁。這兩味前菜,乃吾所愛,然在香港,卻是知音難覓。是晚竟然棋逢敵手,大家手起手落,頃刻間巳告清碟,實在甚是難得,尤有意思!來這裡,當然是吃湯麵。對我來說,這裡的湯麵,最好的,甭說,一定是鹽味。是夜就要了一碗,並例外地加了片牛油。湯麵依然出色,詳細味道,已描述
再來函館,已是月前的事,現在寫回食評,感覺彷巳隔了良久。

來這裡,當然是吃湯麵。對我來說,這裡的湯麵,最好的,甭說,一定是鹽味。是夜就要了一碗,並例外地加了片牛油。湯麵依然出色,詳細味道,已描述了兩次,不敖了。總之,湯底仍是那麽清澈,氣味香郁,鮮美濃甜,肉味尤為沉厚。此鹽味湯底,敢說,是全港最正宗地道及最接近原著的了。溶化了的雪印,令湯更濃更香,再加上甜美的粟米、鮮嫩的海帶及甘澀爽口的筍乾,這碗湯麵實在近乎完美;欠的,只是窗外那紛飛的細雪。

特別為拉麵而來,但在好奇心驅使下,也要了個吉列,可惜水準令人失望。豬扒雖然炸得鬆脆,但嫌太薄,嚼起來有點韌,以日式吉列的標準來說,別要說好,連及格也勉強。就因這枝節,令是夜這頓飯末能拿滿分,可惜。

坐至十時許,轉場繼續談。

很多人覺得店子好,便會尤如專用飯堂般一去再去。個人卻認為,越稱心的食店,越要有好的理由才會再訪。是夜與函館一別,也不知何時再臨。
(Non-member)
$50 一碗超大碗拉麵, 係我食過最好食的拉麵由於大大碗, 兩個女仔食0岩0岩好我都係女仔, 但每次去都堅持食晒一碗食到飽飽的, 好滿足!d拉麵係正宗, 係好食, 除非你唔識食d豬骨湯底係用豬骨煲, 所以湯埋d湯都唔會口渴果度最多日本人幫襯, 就證明真係北海道的風味不過, 除左拉麵之外, 其他食物都没什麼特別, 可以不試, 食一碗拉麵已足夠
$50 一碗超大碗拉麵, 係我食過最好食的拉麵
由於大大碗, 兩個女仔食0岩0岩好
我都係女仔, 但每次去都堅持食晒一碗
食到飽飽的, 好滿足!
d拉麵係正宗, 係好食, 除非你唔識食
d豬骨湯底係用豬骨煲, 所以湯埋d湯都唔會口渴
果度最多日本人幫襯, 就證明真係北海道的風味
2007-06-28 122 views
看見很多人讚這間拉麵, 於是特別帶女友一起試, order 味增牛油拉麵, 再另加燒及帶子. 上菜後, 失望非常! 齋講麵及湯, 只是一般, 無什驚喜. 燒係就係淋, 但比起日本d燒, 味道還差很遠! 最激氣就係碟帶子, 完全無煮過, 解凍開邊就上碟, 盛為廿蚊, 離普! 重話係正宗北海道, 喂人地北海道味之時計既帶子係燒過架, 重大大粒!以後一定唔會再幫趁!
以後一定唔會再幫趁!
2007-06-20 84 views
會搬遷到海光街漢威大廈地鋪
會搬遷到海光街漢威大廈地鋪
2007-06-17 16 views
行左好耐,男朋友又帶錯路,最後嚟到,臨急臨忙先睇食評然後叫餸,最尾果兩個食友都叫左盬加牛油拉麵,又話好正!我就叫左喇,男朋友叫了豬骨拉麵,另外一個炸生蠔,一個豚肉芝士腸!我個麵超正,湯濃牛油香,义燒夠味又林,一個字~讚!豚肉芝士腸有舊雞肉跟埋,芝士由裡必出嚟!皮脆肉汁又香,加少少檸檬汁,一絕!炸生蠔我覺得好味,但男朋友話吉烈專門店好食啲!豬骨麵反而冇大驚喜!埋單$231
炸生蠔我覺得好味,但男朋友話吉烈專門店好食啲!
豬骨麵反而冇大驚喜!
埋單$231
2007-06-15 48 views
由於胃痛, 唔想食太多野就揀左食拉麵. 叫左個鹽味拉麵, 豉油拉麵同餃子. 成日想食拉麵但冇乜邊度好食, 但依度既拉麵真係幾好味. 幾鐘意個湯底, 味道唔錯, d叉燒幾滑, 麵既口感都唔錯. 估唔到都幾大碗, 結果差d連餃子都食唔晒. 不過依度冷氣壞左, 一路食一路流汗, 後來佢開盡個冷氣先涼番d. 聽伙記講七月三日會搬去油站附近, 希望到時坐得舒服d.
2007-06-12 47 views
20-1-2007 2115本來今晚在榮興小廚有局,適逢人生交叉點,想靜思自己的去向,一時間的放棄終會回來,希望兩位大食食友唔會介意。放工後都差唔多九點,黎到時都有不少同鄉幫襯,我就坐了吧檯,今次不食拉麵,轉而要成百蚊既鰻魚茶漬飯,都要等成20分鐘先有得。份量頗多,飯上舖滿鰻魚及醬汁,而隔離有一小壼茶及一小樽日本胡椒粉,亦有配料紫菜絲、葱粒及芝麻,我就跟足佢係檯面上的食法。第1次就咁食,飯用了珍珠米,鰻魚好香及幾淋身,醬汁濃;第2次食就落了一部份既紫菜絲、葱粒及芝麻,混埋一齊食,味道幾得意。第3次食加埋茶上去,茶裡面有鰻魚的香味,加埋落去食,味道比之前兩次濃得多及好味好多。食到好飽,但想再食,留番下次啦。其間都有不斷添加凍麥茶,服務都相當好,雖加埋1要成百一蚊,但物超所值,冇得去日本,唯有在這裡寄情,都係一種幸福來。
20-1-2007 2115

2007-06-11 19 views
其實機本上無咩事都唔會黎呢頭,今次係因為托外遊的朋友幫手買野,要上去佢屋企拿,自己唔熟路,因此約地鐡站等,見面後朋友話未食飯好肚餓,就帯左我來呢度佢話呢度d拉麵好正,想食拉麵時都會來,我睇開OR的食評對呢度其實都有d興趣,不過我唔係d鍾意四周圍搵食的人,除非行經或陪人,自己唔會特登去食,所以就算有興趣都唔會特登黎食朋友推介鹽味拉麵加牛油,話好香好好食,但始終怕肥,只叫左鹽味拉麵~個湯好清咁,我鍾意,叉燒唔鞋,麵係我喜歡的麵質,不過我最鍾意都係佢d配菜,吸左d湯味,好食朋友叫鹽味拉麵加牛油~加左牛油的確香好多,不過牛油溶左之後見到一層油在面,好似好肥膩我覺得d度d拉麵的確好食,不過如果要我特登黎食就唔會喇!!
我覺得d度d拉麵的確好食,不過如果要我特登黎食就唔會喇!!
2007-06-08 17 views
這裡以高質素的日本地道風味拉麵聞名,店舖算是蠻小的,有點像日本小店的格局。週五、週末和假日很容易碰上全店滿座。很多日本人來的,差不多六、七成的食客都是日本人,一個人來的也有,一家人來的也有。那麼多日本人也來,這樣也就有信心保證了吧~味道怎樣?嗯... 我不敢說,因為本人沒多大感覺,沒有像bf 般激動的感動... 那是不是我的問題呢?所以只給3分,但給笑臉。不過呢... ...剛剛到JAL intern 見一位senior manager,他是日本人來的,他說:「しかし... それは... ままです...(but it's juz so-so.)」他說「セントラ一ルである"札幌"のほうがいいです。」他是說Exchange Square 的"札幌"更好~===============================味曾拉麵加牛油$50 - 真的很很很香濃的味曾湯底鹽味拉麵加牛油$50 - 不會太鹹,湯底清清的,加了牛油卻又香滑了。豬骨濃湯麵$50 - 不會讓人失望的湯底。===============================我那天晚上到底是怎樣了呢?竟然點了這納豆豆腐,價錢很貴的.

不過呢... ...

味曾拉麵加牛油$50 - 真的很很很香濃的味曾湯底

豬骨濃湯麵$50 - 不會讓人失望的湯底。

我那天晚上到底是怎樣了呢?竟然點了這納豆豆腐,價錢很貴的... ...

納豆還是用來伴飯或做sushi 較好吃,這樣跟同樣淡而無味的豆腐一起吃,真的... 很... 很想...

吐。

想看更多的pics 和comments,請到my blog:
2007-06-02 13 views
昨天回本區的公共圖書館還<Unfortunate Events>和借新書... 沒想到,搞了半天,我喜歡的不是沒有,就有2個chapters給別人撕破... so,今天我決定要出絕招,到老遠的中央圖書館!不過,要先填肚子... 我想到更遠一點的地方去吃...why?因為我有的是時間... 到了側魚涌一家日本拉麵店,called 函館元祖北海道拉麵... 拉麵的choice不太多呢... 要碗豬肉炒泡菜拉麵吧o矣,waiter一開始錯誤地把隔壁小姐的麵給了我... 我就覺得奇怪,但又懶得問... 幸好我每次也有拍照的習慣,還沒吃...正要拍的時候,有個waitress發現了,才跟我道歉,還我麵來...麵條超級有彈性,也有嚼勁... 泡茶很爽口,不會太辣... 至於豬肉了,可謂是主角,實在太好吃,是原豬汁原豬味,很香... 肉質又好咬,捧極... 湯底是有點油,但不喝會後悔吃完要往地鐵時,勁過太古城,就非常順便的進去走一會... 一會的長度”depend on how you look at it”

2007-05-28 13 views
一直很喜歡這裡的,可惜最近家中有事,一直也抽不出時間和心情再來,昨晚終於有空,便立刻坐車來品嘗這久候的美味。每次來這裡,總有一些日本人來幫襯,可知這裡的食物很地道,不是一般坊間可以相比;如冬天來食,感覺就像日本一樣。可能我們比較早去,入到店內,只有幾個食客;我們坐下後,二話不說便立刻叫了兩個鹽味拉麵。鹽味拉麵- 麵質煙韌彈牙又有咬口,加上蔥花和芽菜仔,增加了不少口感,紫菜的香味,也令食欲大增;雖然叉燒比起日本食的,還差得遠,但在香港食到的來說,已經很不錯的了,叉燒微微帶有韌的感覺,相信應該係偏瘦了一點,但肉質鮮嫩又入味,我們也收貨了。雖然看到最近幾個食評,都唔多滿意,但對我自已來說,還是會再來幫襯的。
一直很喜歡這裡的[鹽味拉麵],可惜最近家中有事,一直也抽不出時間和心情再來,昨晚終於有空,便立刻坐車來品嘗這久候的美味。
每次來這裡,總有一些日本人來幫襯,可知這裡的食物很地道,不是一般坊間可以相比;如冬天來食,感覺就像[去了]日本一樣。
(Non-member)
2007-05-27 14 views
我住o係呢頭附近,都幾經常會去呢度食o野...平均一至兩星期一次啦!佢地d 拉麵,好老實講,我唔係咁鍾意食麵,所以好少叫。而我知道佢好多麵餐都會有跟餃子/炸雞..我試過,麻麻地反而我好鍾意佢個咖哩牛肉飯同鰻魚飯! 兩者都用料靚,尤其是咖哩飯,日式甜咖哩加珍珠米真係好味到爆! 丫,我屋企人都好鍾意佢個牛丼,又係好靚既牛肉。只不過我覺得....一個餐對一個女士o黎講,大左少少。呢間餐廳拉麵某d飯類可以揀細portion,問一問d staff佢地會幫你,因為menu上好似係寫日文字架。對於唔大食或有budget concern 的食家,可以試一試。

2007-05-18 4 views
到附近上課, 這次不用坐1小時的叮叮, 步行10分鐘就到了. 這次點了豬骨湯拉麵. 味道...好像近味噌拉麵沒有分別. 只是看上去除了脂肪較多. 食材還是不錯.桌面依然是那麼乾淨.
桌面依然是那麼乾淨.
2007-05-11 10 views
絕對唔係講笑,我覺得呢度的拉麵似乎有d 問題.... 那天和同事去食,回公司後如廁... 發現那些xx 的顏色, 是非一般熱氣的黃... 我懷疑呢度d 麵有好重色素....anyway, 個人認為此裡選料湯底尚算不俗, 但拉麵絕對唔得, 不值得專程來試