2019-11-26
數月來少咗出街食飯,其中一個原因為交通不太便利,不少人放工放學也趕快回家,加上越夜安全都成問題⋯⋯因為家人生日,所以點都要食餐飯見下面嘅。家人住在尖沙咀果帶,雖然係高危地区,但上樓食飯快閃應該無問題。壽星要吃日本料理,就揀了上樓店的「花木」好有氣勢坐後不久, 店員遞上熱毛巾,還為我們倒醬油先來一客沙律胡麻菠菜油揚沙律HK$90個人好喜歡吃油揚,平時也會到日本超市買回家弄湯或焗脆來吃,今次這道沙律加入油揚絲,原來咁正依家進入日本的蠔季,當然要食生蠔刺身 真蠔HK$108/隻 好大隻也好夠飽滿,係偏Creamy嘅質地又好juicy,最重要係夠新鮮呀 黑松露鰻魚卷HK$168鰻魚外面燒至微微焦香, 肉質保持肉汁唔會乾爭爭,加埋黑松露同吃,別有一番滋味活帆立貝HK$168/隻起初睇MENU覺得都唔平, 所以只叫了一隻SHARE食隻帆立貝好厚身又大隻,所以SHARE食都可以了,好鮮甜好好好好味最後,記得要再加埋剩餘嘅清湯落貝殼內的精華同煮再飲埋自家製免治雞肉串HK$48/串好香,外型肥嘟嘟好可愛吃時醮上生蛋同吃,好趣緻,外層依然香脆可口,內裡有些雞軟骨和雞肉打成的免治雞肉,好味好味好好味 !大蝦
壽星要吃日本料理,就揀了上樓店的「花木」
先來一客沙律
菠菜油揚沙律
胡麻菠菜油揚沙律HK$90
依家進入日本的蠔季,當然要食生蠔刺身
真蠔
真蠔HK$108/隻
黑松露鰻魚卷HK$168
起初睇MENU覺得都唔平, 所以只叫了一隻SHARE食
最後,記得要再加埋剩餘嘅清湯落貝殼內的精華同煮再飲埋
自家製免治雞肉串HK$48/串
自家製免治雞肉串
好香,外型肥嘟嘟好可愛
大蝦天婦羅HK$108
除了大根蓉同醬油外,還附上有綠茶鹽,多個選擇
有5隻,尐蝦幾大隻 肉質鮮而彈牙
好滿意這一晚餐