2017-02-07 795 views
約左個好耐無見既朋友黎食日式料理一開始有各款前菜:沙律,蓮藕漬物,蒸蛋,麵鼓湯蒸蛋又滑又多材料,有菇菌同蟹柳點左季節御膳。三款刺身:蟹肉蟹膏,油甘魚腩,赤身。蟹肉好鮮好濃蟹膏好鮮。三款壽司:海膽,甜蝦,鮪魚腩。海膽好creamy好鮮甜美中不足係甜蝦有少少甘甘苦苦之後係八件壽司定食,壽司既刺身由廚師決定,因應時節而定,真係未上菜都唔知有咩款色既壽司,好有驚喜當中有佐佐木,深海池魚,㳉太⋯估唔到食壽司都有咁多不同款式,聽完店員介紹先知道係咩😝定食配一碗稻庭烏冬係我最中意既味道,好軟滑雜錦天婦羅定食:雜菌牛肉,天婦羅蝦,香茹,茄子⋯天婦粉薄又香脆,店員同我地介紹白飯係佢地特意係日本訂購,係香港用米機調整,同製作壽司既米不同鵝肝多士上面有金萡,好吸睛😻鵝肝無穌味,唔油膩,美中不足係太多黑醋汁最後黎個大合照,仲有兩款特色小食:左下角既鱈魚腩明蝦大根煮鱈魚煎就食得多,水煮真係未試過。仲個有米茄子田樂燒,同平時既燒茄子好唔同,依個用左赤麵豉燒味道太甜但茄子好嫩滑,如果味道淡少少一定上品之作最後有甜品:芒果啫哩餐茶:即磨咖啡,綠茶完滿結束🤗
約左個好耐無見既朋友黎食日式料理
一開始有各款前菜:沙律,蓮藕漬物,蒸蛋,麵鼓湯
蒸蛋又滑又多材料,有菇菌同蟹柳
季節御膳
點左季節御膳。三款刺身:蟹肉蟹膏,油甘魚腩,赤身。
蟹肉好鮮好濃蟹膏好鮮。三款壽司:海膽,甜蝦,鮪魚腩。
海膽好creamy好鮮甜
美中不足係甜蝦有少少甘甘苦苦
之後係八件壽司定食,壽司刺身廚師決定,因應時節而定,真係未上菜都唔知有咩款色既壽司,好有驚喜

八件壽司定食
定食配一碗稻庭烏冬
係我最中意既味道,好軟滑
雜錦天婦羅定食
雜錦天婦羅定食:雜菌牛肉,天婦羅蝦,香茹,茄子⋯
鵝肝多士
最後黎個大合照,仲有兩款特色小食:左下角既鱈魚腩明蝦大根煮
但茄子好嫩滑,如果味道淡少少一定上品之作
最後有甜品:芒果啫哩
餐茶:即磨咖啡,綠茶
完滿結束🤗

季節御膳
八件壽司定食
雜錦天婦羅定食
2017-02-05 152 views
花見 個名好有詩意果然餐廳裡每到地方都見到花既存在杯熱茶好香 彷彿有陣花香味 原來係老闆自己調配 外面無得賣是日晚餐由老闆幫我地order 就按當晚最新鮮既食材而定 保證食得飽係花見會食到好多特別野 例如三文魚鼻軟骨 食落un un地 一片片 有軟骨既口感 加上醬油 食落咸咸地刺身拼盆 每件刺身都好新鮮 無得輸鵝脾配脆米通 鵝肝入口即溶 好大塊 因為醬汁偏咸 所以有米通中和下味蕾幾好再黎刺身壽司 有款不得不提就係鰻魚苗壽司 鰻魚苗第一次食 全身除左對眼都係透明壽司飯上面擺滿鰻魚苗 起碼有十條 食落無味 清san san咁串燒豬肉卷露筍 食咁多魚生終於有熱食 串燒夠juicy因為晚餐老闆揸主意 所以完全唔知下一道將會食咩 原來呢碟係魚既'天靈蓋'肉 夠曬特別 食落比一般魚肉lum lum地 試下都幾特別
花見 個名好有詩意
果然餐廳裡每到地方都見到花既存在
杯熱茶好香 彷彿有陣花香味 原來係老闆自己調配 外面無得賣
刺身拼盆 每件刺身都好新鮮 無得輸
誇明既鰻魚苗
串燒豬肉卷露筍 食咁多魚生終於有熱食 串燒夠juicy
2017-01-28 830 views
是日又相約好友覓食黎左銅鑼灣既花見一間比較中高價既廚師發板日本餐廳餐廳環境好靚以花為主,以花命名整體係好舒服既一坐底,店員遞上熱茶同毛巾好細心 熱茶有陣花香好正! 果然以花為主! 原來係日本煎茶加上花三文魚鼻軟骨:今晚既前菜係三文魚鼻軟骨爽脆口感,很不俗!師傅在醬汁方面落足心機,令魚腥味大大減底只是略嫌有點咸但這前菜很特別,的確開胃特上刺身 HKD 680感覺自己在日本!魚生新鮮既程度比鄰日本魚市場牡丹蝦很甜很滑!這麼新鮮的食材,連蝦頭也不應浪費,拿了來煮湯活帆立貝大大粒口應很正!是特上的刺身級數,肉質較結實三文魚腩 很肥美活赤背 爽脆, 連wasabi 都不用加鮪魚腩簡直係入口即溶!油份十分足,鮮味加上魚油油甘魚肉質 結實鵝肝多士 HKD 88極邪惡之選我知道膽固醇高😛但岩岩食左咁多魚油,是可以中和的首先隻碟好靚!似是西日料理鵝肝入口即溶yummy! 甜甜既醬汁很合襯豚肉串燒底下那串是用豚肉包著蘆筍!口感很豐富!爽脆 加上豚肉很惹味上面那串,則是塗上甜甜的麵豉醬,甜甜地,好味壽司拼盤最左手面的是白飯魚苗!透明質地,跟曼魚苗很相似,但比較偏身!還是第一次食!很滑,本身沒有什麼味道!但加
是日又相約好友覓食

黎左銅鑼灣既花見
一間比較中高價既廚師發板日本餐廳
餐廳環境好靚
以花為主,以花命名

整體係好舒服既
一坐底,店員遞上熱茶同毛巾
好細心
熱茶有陣花香
好正!
果然以花為主! 原來係日本煎茶加上花
三文魚鼻軟骨
三文魚鼻軟骨:
今晚既前菜係三文魚鼻軟骨

爽脆口感,很不俗!師傅在醬汁方面落足心機,令魚腥味大大減底
只是略嫌有點咸
但這前菜很特別,的確開胃
特上刺身
特上刺身 HKD 680
感覺自己在日本!魚生新鮮既程度比鄰日本魚市場

活帆立貝大大粒
口應很正!是特上的刺身級數,肉質較結實

三文魚腩 很肥美

活赤背 爽脆, 連wasabi 都不用加
鮪魚腩
簡直係入口即溶!油份十分足,鮮味加上魚油

油甘魚肉質 結實
鵝肝多士 HKD 88
極邪惡之選
我知道膽固醇高😛但岩岩食左咁多魚油,是可以中和的

首先隻碟好靚!似是西日料理

鵝肝入口即溶
yummy! 甜甜既醬汁很合襯
燒物
豚肉串燒
底下那串是用豚肉包著蘆筍!口感很豐富!爽脆 加上豚肉很惹味

上面那串,則是塗上甜甜的麵豉醬,甜甜地,好味
壽司拼
壽司拼盤
最左手面的是白飯魚苗!透明質地,跟曼魚苗很相似,但比較偏身!還是第一次食!很滑,本身沒有什麼味道!但加上姜蓉和青蔥吃,感覺不俗!
中間的是泰金魚,微微燒過!味道較白飯魚苗濃!難怪店只建議我地由左手邊開始吃起
日本腦天
日本天腦
據說以前即日本師傅自己留起吃的,現在識食既人多左,需求大增

還是第一次吃!其實是魚頭的肉!肉地的確很滑,而且肥美!配上醬汁,熱食好味,唔會腥
應節賀年煮物
以昆布湯煮成的!很考功夫的一個煮物!
豚肉被高麗菜包成一個禮物包!很精緻
味道清清地,好吃😋
蝦頭湯
面豉湯
用了剛才食既牡丹蝦去整個湯!
用白面豉既煮!比起平時的為淡!熱辣辣既湯
壽司拼
日本腦天
蝦頭湯
2017-01-25 115 views
CWB真係愈黎愈多好野食,全部都好集中成堆餐廳,都係試過先知好唔好食嘅!週末黎食個和式"御膳"睇menu真係樣樣都好似好吸引咁!牛舌定食茶碗蒸蛋好滑,入面有幾粒菇。豆芽菜kimchi,沙律好大方好多麻醬,面豉湯味濃但唔咸。主菜:慢煮牛舌配日本珍珠米一碗!好清淡嘅牛舌,好林但唔會爛到散開,厚切。幾時都話慢煮才是皇道!保留到原汁原味。,夠林得黎唔會散!好靚!!份量配一碗飯啱啱好喎!甜品:台灣柚子配啫喱好夠熟,好甜嘅柚子,完全唔苦。餐飲:即磨咖啡,d奶咸咸地,加左落咖啡幾好飲!手打烘綠茶,佢用茶刷打好比你。好濃,都幾苦,好大陣烘焙過嘅味

週末黎食個和式"御膳"

睇menu真係樣樣都好似好吸引咁!
牛舌定食
好靚!!
份量配一碗飯啱啱好喎!
甜品:台灣柚子配啫喱
好夠熟,好甜嘅柚子,完全唔苦。
餐飲:即磨咖啡,d奶咸咸地,加左落咖啡幾好飲!
2017-01-23 105 views
朋友介紹,得知呢間花見,入到餐廳,見到好多sake酒樽,必定適合好酒之人。點菜時,店員建議由廚師發板,當然同意啦。於是每一道菜上時都增添了神秘感。第一道菜係蟹棒蛋包卷,前菜係開胃新鮮蕃茄,配以酸味味麻醬沙律菜。主打驚喜薄切池魚刺身,好清甜,肉質彈牙沾點醬油,清淡的魚香味。再送上驚訝小吃,係鱈魚魚子,面有少許明太子。主菜上喇,期待的刺身併盤,有最喜愛既巨大牡丹蝦同拖羅,拖羅脂肪分佈均勻,入口溶化,還有新鮮魚生壽司,好驚喜係紅三魚刺身壽司,原來生食咁鮮甜架。仲有燒魚連魚鱗一齊食,好脆口,肉汁鮮甜。還有家庭式清湯,有上湯味道。仲有牛肉烏冬,好煙韌的烏冬。最後到甜品,有香甜紫薯同雪糕,又有爽甜蟠桃,夠晒清甜。每人八百蚊,咁既食物材料真係唔貴喎。值得再去呀!
第一道菜係蟹棒蛋包卷,
前菜係開胃新鮮蕃茄,配以酸味味麻醬沙律菜。
再送上驚訝小吃,係鱈魚魚子,面有少許明太子。
主菜上喇,期待的刺身併盤,有最喜愛既巨大牡丹蝦同拖羅,
拖羅脂肪分佈均勻,入口溶化,
仲有燒魚連魚鱗一齊食,好脆口,肉汁鮮甜。
還有家庭式清湯,有上湯味道。
仲有牛肉烏冬,好煙韌的烏冬。
2016-11-22
$800 (Dinner)
2017-01-22 164 views
好想食日本野,今日同媽咪及佢的老友走嚟試吓呢間先。聽聞呢度係由2位有豐富經驗嘅本地師傅主理,即管試試!南瓜芋絲每兩日就會換一次嘅小食,諗都冇諗過小食會係芋絲?!來自日本嘅南瓜超級爽甜,又冇煮到散晒,好好味,真係大人細路都會啱!燒日本茄子 ($58)茄子又肥又厚,賣相非常吸引;質感一啲都唔軟爛,就算連埋皮食都冇苦澀味,盡吸充滿鹹香嘅赤麵豉完完全全地刺激味蕾!12件壽司 ($280)其實今個星期已經食咗2次壽司,諗住今日淨係食熟食,但點知都係忍唔住引誘,點咗壽司食!聽店長介紹,原來啲魚係每日由日本各地運嚟,食得出係非常新鮮。飛魚他他軍艦好有心思,先將魚肉打碎再加入蔥,口感滑溜;左口魚邊油分甚多,輕輕燒過入口更加濃郁甘香,入口即溶;估唔到呢度咁揼本引入天然真鯛,差不多係零油脂,但非常柔軟有嚼勁;黑鯛肉質黏口又有啲爽勁;其餘嘅都非常新鮮,尤其是拖羅更加係入口即溶銀鱈魚 ($148)銀鱈魚肥厚又充滿脂肪,但係呢個用咗白麵豉醬去醃,所以食落去雖然口感油潤濃郁但感覺冇咁肥膩,魚肉滑溜,鹹度亦適中,用嚟送白飯啱晒!原來佢哋同日本精米公司合作研究調米配方,混合咗越光米及北海道夢美人兩種米,再喺運到香港後

南瓜芋絲
前菜
燒日本茄子 ($58)
日本茄子
12件壽司 ($280)
12件壽司
銀鱈魚 ($148)
銀鱈魚肥厚又充滿脂肪,但係呢個用咗白麵豉醬去醃,所以食落去雖然口感油潤濃郁但感覺冇咁肥膩,魚肉滑溜,鹹度亦適中,用嚟送白飯啱晒!原來佢哋同日本精米公司合作研究調米配方,混合咗越光米及北海道夢美人兩種米,再喺運到香港後先磨出嚟,粒粒分明,每粒都香滑軟嫩,軟綿煙韌又有嚼勁,真係好好味!
銀鱈魚
白飯
三式刺身
銀鱈魚餐包甜蝦、油甘魚及三文魚刺身,3款都非常新鮮,但我都係鍾意壽司多啲!
三式刺身
汁煮腦天 ($250)
平時食日本餐,食得最多嘅當然係魚身魚腩,特別少少嘅係頭啦魚骨啦,但今日試咗樣真係非常刁鑽嘅部位,唔係店長介紹都真係唔會識囉!魚頭就食得多,但原來喺頭入面仲有一個非常稀少嘅肉,叫腦天,佔成條吞拿魚大概0.5%嘅重量咋,係可想而知係幾咁矜貴!佢係全身上下脂肪最多嘅位置,咁吸引,$50一件都要叫嚟試吓先!筋肉嘅質感十分柔軟軟滑,油脂超級豐富,每啖一啖都爆發油香,好食得好緊要,好在叫咗5件,否則一定會唔夠食!
柯華田布甸
口感軟滑,簡單但好味!
手打抹茶
最後飲返杯手打到起泡嘅抹茶,啲泡夠綿密,味道好濃帶點醒,抹茶控一定會非常鍾意飲!
手打抹茶
初初入到嚟,心諗冇乜華麗嘅裝潢,仲可以話係比較簡單添!但感覺舒適自然,成功營造到小店嘅氣氛。估唔到細細嘅小店,竟然會有咁特別嘅食物,而且性價比仲咁高!下次一定要試吓晚飯嘅omakase!
2017-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
前菜
12件壽司
銀鱈魚
白飯
  • 燒日本茄子
今日去銅鑼灣食日本菜,喜歡這間花見,正宗日本料理,叫店員介紹,佢提議佢發板,即omakase, 正呀!即當日廚師覺得最新鮮的食材。先黎前菜,的骰蟹棒蛋捲,鮮蟹肉味。頭盤有新鮮蕃茄配麻醬沙律,爽口,酸酸地好開胃,還有薄如透明既池魚刺身,夾起光影魚般,店員話逐片點醋食又得,兩正三片捲起食都好味,淡淡的魚鮮味,完全唔腥,但肉質份外彈牙。之後見到呢碗菜色有啲驚訝,原來係鱈魚魚子,好似豬潤般既口感,淋淋地,略帶魚腥味。主打刺身盛宴,四款新鮮厚切魚生,最愛拖羅同牡丹蝦,好大隻,滿足我呢個蝦痴。好特別呢道連皮燒既魚塊,成塊連魚皮都可以食,非常脆口,雪白的魚肉,肉質結實,旁邊還有燒白果。還有這個溫暖住家菜,話呢道菜係一般家常湯,好溫暖既感覺,湯味超清甜,好有海鮮甜味。驚還未飽,再叫了牛肉手打烏冬,烏冬彈牙,牛肉香滑。最尾有即製甜品,紫薯雪糕同新鮮原個切開的紫薯再加糖醃製的紫薯,三種口味一次過嚐盡,非常有心機的特色甜品,一讚。埋單每人$800@,都唔算貴,最好的感受係店員周到的招呼及介紹,有如家的感覺,暖在心頭的一餐。
蟹柳蛋捲
先黎前菜,的骰蟹棒蛋捲,鮮蟹肉味。
頭盤有新鮮蕃茄配麻醬沙律,爽口,酸酸地好開胃,
池魚刺身
鱈魚魚子
驚還未飽,再叫了牛肉手打烏冬,烏冬彈牙,牛肉香滑。
2016-11-22
$800 (Dinner)
池魚刺身
2017-01-20 108 views
呢日同屋企人嚟食日本菜!餐廳寬敞舒適,有種置身日本既感覺。海膽好鮮甜, 腐皮又好滑, 兩樣野好夾, 系好出色既前菜。我本身唔太鍾意食內臟, 所以本身都唔太想食魚肝, 不過店員推介, 話系季節當造, 咁就大膽一試! 點知比想像中好食, 唔會有腥味, 入口即融, 仲好香添!呢個飛魚刺身好薄, 入口清淡, 冇一般刺身咁香但同時冇咁膩, 啱哂追求健康既人。豚肉露筍串燒同紫蘇串都好多汁,肉味濃,半肥瘦但唔會膩,內裏爽脆,好出色既配搭!由淡至濃咁食,牡丹蝦大隻軟滑,冇腥味,仲好鮮甜!愛侶魚爽口,魚味比飛魚濃d,但同樣魚油比較少,好清淡。池魚就脂肪比較豐富,所以魚味最濃最香,食完口腔仲有一股魚鮮味!跟住就食罕見既筋子壽司,大大粒既三文魚籽清洗後用醋醃製,製作過程好花時間,絕對系心機菜!食落有d醋酸,魚油充滿口腔但唔會膩,好特別!葱吞拿魚海膽卷食落起初吞拿魚味比較濃,海膽既鮮甜味慢慢滲出,兩者出乎意料地夾。明蝦銀杏梳乎厘上面系焗蛋白,下面系煎馬頭魚,馬頭好嫩滑,梳乎厘彈彈既質感好特別!蟹肉蕪菁煮蘿蔔味好清甜,蟹味亦好鮮,啱啱好為一餐做作結。甜品擺盤好靚,抹茶雪糕茶味幾濃,香蕉同金車厘用焦糖煮,夠哂香甜
呢日同屋企人嚟食日本菜!餐廳寬敞舒適,有種置身日本既感覺。
海膽好鮮甜, 腐皮又好滑, 兩樣野好夾, 系好出色既前菜。
蟹肉蕪菁煮蘿蔔味好清甜,蟹味亦好鮮,啱啱好為一餐做作結。
甜品擺盤好靚,抹茶雪糕茶味幾濃,香蕉同金車厘用焦糖煮,夠哂香甜稔滑,蕨餅就偏硬,軟滑d會更好!

呢度每道菜都好精彩,令人驚喜,一定會再嚟!
2017-01-20 104 views
最近真係好多新餐廳開張,對於香港人來講一定係一件好事,不過對我來講,如果係開日式餐廳就更加開心啦。上星期嚟咗位於銅鑼灣嘅花見日本料理,啲裝修超有日本feel ,而且個老闆娘都好有日本人感覺。刺身拼盤上枱,呢度啲刺身都非常新鮮,我最鍾意食拖羅刺身,魚油勁香勁吸引,仲有帶子刺身同埋赤背刺身,既鮮甜又彈牙,赤貝好爽口!香炸雞爪雞爪真係第一次食,估唔到呢一個部位都可以拎去炸,不過又幾好食,餐廳炸得非常香脆,而且炸漿調味啱啱好,咬落脆脆的,有少少似食緊雞軟骨。特色天掃羅呢度有好多食物都係餐廳廚師自己研發出嚟,就好似呢一碟天婦羅,師傅用青椒包住魚肉,再拎去炸,幾香脆又美味!蝦丸湯呢碗蝦丸湯一定要推介!蝦丸係餐廳自己用新鮮蝦搓出嚟,再配上日式清湯,感覺幾清新又可口,鮮蝦味非常香濃。最後我哋叫咗啲飲品,分別係抹茶雪糕沙冰同埋士多啤梨雪糕沙冰,賣相吸引,推介抹茶雪糕沙冰,因為抹茶雪糕夠哂軟滑,抹茶味香!
炸雞
特色天掃羅
蝦丸湯
2017-01-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2017-01-13 128 views
呢條街除左有出名既聰嫂之外, 原來仲多左好多餐廳, 今次就試下呢間日本餐廳。入到去地方好大,好有日本風味,空間感高好舒服!雲丹腐皮望落好精緻! 雲丹即系海膽, 軟滑鮮甜, 腐皮豆味好濃, 一齊食入口即融, 正!安糠魚肝好香口軟滑, 配埋葱花同醋汁就更惹味! 荷波魚刺身薄得透光, 入口比較淡, 連埋配料一齊食味道先比較重, 系清淡之選。1串系黑豚肉紫蘇串, 1串系黑豚肉露荀串, juicy帶油脂香既黑豚肉卷住紫蘇同露荀, 咬落有少少爽脆既感覺, 2串都好好食!店員教將粉紅色既紫蘇花放落醬油, 浸一浸, 再沾刺身會更好食。先食牡丹蝦, 大大食好鮮甜!! 愛侶魚帶點爽口, 屬於清爽一啲既刺身款。池魚脂肪就較豐富, 好淋滑好香, 味道亦都濃一啲。跟住就試下好少見既筋子壽司! 上面系連膜既三文魚籽, 三文魚籽用醋醃完清洗幾日然後再處理先食得, 好考心機! 大大粒既三文魚籽系空腔爆發, 油香好豐富, 帶啲醋酸所以唔會膩, 而且一啲腥味都冇, 正!葱吞拿魚腩海膽卷賣相好靚, 吞拿魚腩好香, 同葱味非常夾, 海膽鮮甜又軟滑, 連埋爽脆既青瓜絲, 中和左膩感, 鮮味十足!明蝦銀杏梳乎厘金鯛魚肉嫩滑, 加
安糠魚肝好香口軟滑, 配埋葱花同醋汁就更惹味!
明蝦銀杏梳乎厘金鯛魚肉嫩滑, 加埋滑滑既蛋白, 好特別!
白白一球既系蟹肉蕪菁煮精緻得好似藝術品, 而且又系心機作。將蕪菁磨碎再加蟹肉, 然後蒸, 蟹肉既鮮加上蕪菁既清甜, 健康又好食。
最後既甜品都好靚! 抹茶雪糕茶味濃, 質感又滑, 金車厘同香蕉都好甜, 但蕨餅硬左少少唔夠煙韌。

呢一餐真系十分滿意,無論食物環境定服務,都非常出色,試過就知物超所值!
2017-01-01 102 views
又快到一年的終結, 是時候和老友記敘一次餐。今次選擇日本菜,因為老友記喜歡吃日本料理。這間料理店氣氛不錯,環境清靜。這裏的茶也是經過自己調教過的 ,日本煎茶加少許茉莉花及人參, 喝時嗅到茉莉花的香味。坐下先點了一個芥末沙律,芥末適中,不會太過刺鼻。目仁奈 此魚現在是吃的季節,因為冬天皮下脂肪豐富。 一般這魚的刺身有三種做法,今天是用熱水先灼了表面,連魚皮一同蘸上醋汁吃,肉質爽口帶少許脂肪😋。白子 非常喜歡入口軟腍豐滿的口感,加上醋汁帶出清新口味。刺身拼盤 一看色澤 就知道非常之新鮮 甜蝦鮮甜,三文魚肥美,赤貝爽口,油甘魚油脂豐滿👍。壽司 梭子魚油脂含量豐富,經過輕微炙燒,油脂滲出,魚皮微焦,香氣四溢👍左口魚炙燒 炙燒後的左口魚,脂肪滲入魚肉非常之肥美😋茄子田樂燒 用上肥大較圓的茄子加上調教過的味噌, 味道濃郁非常之可口。柚子加綠茶 好味👍和牛煮物 牛肉用醬油,味淋,糖各種調味料烹調 入口溶化😋👍。炒飯 飯粒粒分明, 入口軟綿綿又帶點煙韌。最後雞丸湯 如果加上一片切花紅蘿蔔片賣相更美觀😊。
又快到一年的終結, 是時候和老友記敘一次餐。

今次選擇日本菜,因為老友記喜歡吃日本料理。
這間料理店氣氛不錯,環境清靜。
坐下先點了一個芥末沙律,芥末適中,不會太過刺鼻。
白子 非常喜歡入口軟腍豐滿的口感,加上醋汁帶出清新口味。
左口魚炙燒 炙燒後的左口魚,脂肪滲入魚肉非常之肥美😋
柚子加綠茶 好味👍
柚子綠茶

炒飯 飯粒粒分明, 入口軟綿綿又帶點煙韌。
最後雞丸湯 如果加上一片切花紅蘿蔔片賣相更美觀😊。
2016-12-19
$950 (Dinner)
柚子綠茶
  • 白子
2016-12-29 1002 views
近期工作壓力很大,相約同事刷餐勁補償一下,佢帶左我去食日本菜,聲稱物有所值,既然咁講,我決定大破慳囊,目的地係耀華街,花見一入門口已被優雅裝修所吸引,格調相當高級,店長相當好客,一坐低就不停為我地介紹食物和當天的廚師推介,一向食開放題快節奏嘅我,別有一番風味,她向我們推介$30優惠價可柯打前菜加甜品,咁抵當然唔會拒絕,前菜是露筍混和自家制合桃蓉,清新可口鹽焗白果,白果焗得很軟身,幾特別之後是鮟康魚肝,汁底帶酸甜,魚肝很creamy,味道很濃,底層墊有海藻,剛好中和了肥膩感覺七式刺身,店長專誠介紹進食次序,很講究,建議先吃貝類,然後才吃魚類,帆立具肉厚解味,赤貝非常厚身,非常鮮味,極讚,牡丹蝦大隻爽口,吃罷店員還收走蝦頭說替我們炸脆,很貼心,魚類方面,三文魚,爐魚,油甘魚都很肥美,最後吃吞拿魚,魚味夠濃有質感之後送上是熱食,店長說是間一間場,是櫻花蝦日式炸豆腐,未吃已聞到陣陣香味,因為加入了櫻花蝦,食落味道遠超一般炸豆腐,櫻花蝦香脆而豆腐夠滑,味道無懈可擊。之後送上是高級版關東煮,主要是帆立貝用紫菜包裹著而煮到半熟,仍保留帆立貝鮮甜味,,配菜是海膽和炸茄子,推介。廚師推介主食送到,是味林

一入門口已被優雅裝修所吸引,格調相當高級,
前菜是露筍混和自家制合桃蓉,清新可口
鹽焗白果,白果焗得很軟身,幾特別

,配菜是海膽和炸茄子,推介。
廚師推介主食送到,是味林汁煮三文魚頭,廚師挑選是日最新鮮食材,當然是精選,魚頭肉厚而富膠質,混和微甜的味林汁,和式煮法很有特色,朋友不愛吃魚也讚口不絕
最後呼應返前菜的甜品,是啫喱配焦糖蘋果,看得出廚師心機,微脆焦糖鋪在新鮮蘋果,味道真的很特別
二人餐平均每位只是六百多元,能吃到廚師推介和新鮮食材,加上店員欣勤招呼,絕對物超所值。

• 七式刺身
2016-12-26 180 views
有朋自遠方來,好朋友畢業後在澳洲工作了多年,最近回來香港探朋友和遊玩,叫我帶他去吃日本料理,聽朋友介紹銅鑼灣有一間Omakase很不錯,菜式很特別,我決定帶他去吃!暖暖的燈光,很有情調的環境,佈置充滿日本風!雖說是師傅發辦,親切的服務員都會問問我們有什麼是不吃的!前菜是用合桃磨碎製成的,味道是甜甜的,下面的是露筍,有點像甜品的感覺!鮟鱇魚肝滑滑的,入口溶化,口腔充滿魚脂甘香!這裡的菜式都有一個特色,之後有很多道都會出現下面的海藻,可以清清口腔,方便品嚐下一款食物!鱸魚刺身師傅的刀工出神入化,每片都薄到可透出碟的花紋,這個刺身建議不是沾醬油吃,是沾這個酸汁,再捲著叫名荷的伴菜,可增加鮮味!口感層次豐富了,魚肉是偏淡的!刺身盛盒這個六點刺身真的賞心悅目,擺放得精緻有序!有赤貝、鱸魚、三文魚、油金魚、牡丹蝦和赤身。吃完每款刺身也建議吃一吃海藻作間場!刺身是挑選當日最新鮮的,牡丹蝦十分彈牙和鮮甜!赤貝很爽甜!赤身的味道最濃,肉質肥美!壽司也是很顯師傅功架的食物,三款壽司分別是海膽、鯖魚和炙平目裙邊。秋冬季時令的加拿大海膽,質地較挺身,肉身肥厚,口味甘香,記得要趁紫菜還是脆快點吃,鮮甜無比!鯖魚
暖暖的燈光,很有情調的環境,佈置充滿日本風!
雖說是師傅發辦,親切的服務員都會問問我們有什麼是不吃的!
鮟鱇魚肝滑滑的,入口溶化,口腔充滿魚脂甘香!
鱸魚刺身
口感層次豐富了,魚肉是偏淡的!

刺身盛盒
鯖魚壽司
師傅已在壽司米中混入蔥和薑蓉,有提鮮作用,不得不說壽司米飯都握得很好,不會鬆散!
燒過的平目裙邊很香口,魚肉稔稔的。

海膽炸帶子煮茄子
這道菜的做法很令人驚喜,帶子外面佈滿紫菜碎,再經過快炸,基本上帶子還是半熟,外面脆但裡面很嫩滑!茄子煮得很入味!

最後還有甜品,真是大滿足!
偶爾吃吃Omakase是很不錯的,可以品嘗到當日最新鮮的食材和師傅的用心製作,朋友非常滿足呢!
2016-12-16
$600 (Dinner)
3K
2016-12-21 847 views
近年尾要食番餐好嘢慰勞自己一年內的努力!日本菜是我最鐘意最鐘意....一定要選一間有水準作為我的獎賞。花見己開了一年多,經多位朋友極力推介,相當有信心。裝潢並不太華麗,一貫日本料理店作風,有壽司吧檯,還有多款日本清酒可供選擇。先來沙律前菜醒醒胃,用了芥末混醬每啖都充滿強烈鮮明的味道,認真醒神。接下來是目仁奈刺身。這種魚的名稱較少見。全條是黑色的。一片片連皮奉上,魚皮很爽口,肉質有彈性,屬於淡味魚一種,所以蘸少許酸醋伴吃最一流。香港人比較抗拒白子,但我喜愛程度不遜於日本人。白雪雪的,非常可愛。白子在冬天最肥美。入口質感柔滑豐腴,蘸上酸汁,能完完全全帶起白子的鮮味。再接再厲刺身拼盤,色澤鮮明,入口鮮美,由淡至濃,每啖好有幸福滿瀉感覺。串燒黑豚紫蘇也不錯,紫蘇強烈的味道並沒有搶走了黑豚的脂香。新奇的配搭。來到日本料理店無可能不吃壽司吧!梭子魚壽司炙過後帶點焦香。左口魚肉質細嫩,鮮美而肥腴。跟著是天婦羅出埸了。薄薄的漿衣,透出內裡的食材。最特別是厚大的冬菇釀入了鮟康魚肝,好有口感,又不覺脂膩。牛煮物配炒飯這個無得輸。牛肉軟腍入味非常。鮮甜濃厚的牛肉味,有軟嫩即化的感覺,真是吃得出和牛的味道。炒

花見己開了一年多,經多位朋友極力推介,相當有信心。

來到日本料理店無可能不吃壽司吧!
梭子魚壽司炙過後帶點焦香。
左口魚肉質細嫩,鮮美而肥腴。
跟著是天婦羅出埸了。薄薄的漿衣,透出內裡的食材。
最特別是厚大的冬菇釀入了鮟康魚肝,好有口感,又不覺脂膩。
炒飯粒粒分明,香囗惹味,整碗清光了。
雞丸湯有著優雅的賣相,只感覺是宴會料理,難得在這裡可嚐到。
雞肉丸濃厚的肉味不錯。
腐皮卷非常精緻,中間包裹著菜蔬,食起來有清新的感覺。
清湯內還有葛絲,健康又有營。
2016-12-20
$1000 (Dinner)
2016-12-16 752 views
是夜約了個知心好友去食日本料理,因為我覺得食日本菜尤其是較清靜嘅環境下👄最好有個啱嘴形又信得過嘅朋友仔傾下計<水果雪糕特飲> 🍹當天侍應介紹了這兩款比我哋,紅色果杯係士多啤梨特飲🍓入面有一球用鮮果打做嘅自家製雪糕,清新又香甜的味道,而另一杯係抹茶特飲🍃同樣有一球鮮果荔枝雪糕,再混合清酒做成cocktil<三刀魚刺身> 🐟食日本菜另一樣要欣賞就係師傅刀功,晶瑩剔透帶粉嫩,而侍應仲教我哋第一口由一塊食起,之後就2塊一起食,層次上會加倍豐富,三刀魚煙韌帶膠口😋青檸汁會帶起魚的特質<特盛刺身> 🍥三款刺身另多點一個火炙拖羅,先由淡味一點開始食起,鮮甜水八爪魚、活赤貝經手掌拍打令其肌肉收縮更爽口彈牙😌拖羅本身油脂特多有入口即溶感😈而火炙過嘅拖羅更令甘香油脂喺口腔爆發<壽司> 🍣三款壽司順序是油甘魚、甜蝦、海膽,刺身新鮮度很高,飯是一口大小👄可一件放下<照燒安格斯牛扒> 🐮牛扒有和牛般嫩感兼且多汁,而配燒汁更好味<天婦羅> 🍤五款分別是帶子、秋葵、南瓜、番薯、茄子和另單點明太子帶子,炸醬香脆,而入面鎖水
<水果雪糕特飲> 🍹
<三刀魚刺身> 🐟
<特盛刺身> 🍥
<壽司> 🍣
<照燒安格斯牛扒> 🐮
牛扒有和牛般嫩感兼且多汁,而配燒汁更好味
<天婦羅> 🍤
五款分別是帶子、秋葵、南瓜、番薯、茄子和另單點明太子帶子,炸醬香脆,而入面鎖水不錯,侍應帶上玫瑰鹽在帶子灑上😏令帶子鮮甜度更突出
<甜品> 🍮
柚子配啫喱,柚子肉酸甜回甘,而啫喱原來用荔枝加白蘭地做成😚清新之餘更有淡淡酒嘅香味
✨我跟友人就咁享受了快3小時,都只係$400多左右,仲要服務超好👍侍應都細心講解怎去品嚐每一款美食
2016-12-01
$500 (Dinner)