2015-12-01 414 views
假日,銅鑼灣的夜晚非常熱鬧。我和友人吃過晚飯後就到處逛逛😉臨近聖誕節,各大商場都有不小聖誕裝飾擺設,播放聖誕歌,很有聖誕氣氛。我和友人行經SoGo,看到很多人拿著半熟的紙袋,引起我們的注意。即使已經非常飽,也決定要去會一會半熟。未到半熟門口已見長長人龍,半熟的威力的確驚人。原味芝士撻令我非常回味,今次決定一嚐新產品-抹茶芝士撻。芝士依舊流心,流心度頗高。軟滑濃香的芝士 入口完全不膩。外層酥香鬆脆,批底牛油味濃香而不膩💚抹茶味道沒有被蓋過,吃出抹茶的甘香。我和友人一人一個後,各買了半打。突然又破費了☺️

我和友人一人一個後,各買了半打。突然又破費了☺️
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$22 (Other)
  • 半熟芝士撻
2015-12-01 370 views
早於多個月前,Kawai 已品嘗過半熟工房的半熟芝士蛋糕及芝士撻。老實講不是我杯茶,因為本身我就唔太受得起芝士這種食物,自然地覺得幾膩,無可能連食一個以上吧!基於個人口味,芝士蛋糕芝士撻我都無特別去寫食後感,就如唔食榴槤嘅,學咩人寫榴槤甜品一樣,錯晒!知道銅鑼灣店開張,並會售賣之前曾限量訂購的抹茶芝士餅,配搭上好像比芝士蛋糕較輕盈,令我都躍躍欲試!佢分左兩個大小,大嘅一盒十個,小的就只有五個,大小如肥皂吧,其實都幾喜歡呢個設計,分著吃最方便切開的抹茶半熟芝士蛋糕,明顯分了兩層,上層係半熟蛋糕,而下層則是海綿蛋糕!海綿蛋糕氣孔平均,濕潤度良好,而半熟部分,口感竟然有點像多年前的伊滕家芝士餅,不過就更為濕潤,加入左香濃的抹茶口味,感覺更為清新不膩,相對來說,我幾喜歡呢個口味!當日仲買左抹茶半熟芝士撻,翠綠色微拱的造型,真係令人食指大動呀!我都係見到啱啱出爐熱辣辣先買,買左後就立即急不及待的在店內享用啦!相比芝士撻,佢口味清新啲,連撻皮都帶有抹茶香,內餡濕潤但未至流心狀態,芝士味就比較淡,亦沒有酸味,感覺兩者平衡尚算得宜,如果怕漏呢個都唔錯

知道銅鑼灣店開張,並會售賣之前曾限量訂購的抹茶芝士餅,
配搭上好像比芝士蛋糕較輕盈,令我都躍躍欲試!
宇治抹茶半熟芝士蛋糕
其實都幾喜歡呢個設計,分著吃最方便
2015-11-15
$50 (Tea)
2015-11-29 389 views
今日去搵寶貝食飯~路經此地突然發覺開左一間''餅店'',望左兩眼見係芝士撻,心中興奮~但係要按住心中的熱情~因為我的認知芝士撻係要暖暖地即食先好~我眼前的情況知道係冇可能即食~所以決定合上眼走人~誰知突然比我發現一盒疑似可以凍食的芝士撻~行返入去望下~~噢~真的可凍食啊~~所以我就決定排隊購買~舖頭都相當細心~ 安排左一邊排隊買芝士撻,一邊就買其他糕點~雖然我覺得我只係買凍食嗰D,應該唔洗排隊,但講到尾我都係買''芝士撻'',唯有等下~等左陣~好快就有熱騰騰香噴噴的芝士撻出爐~嘩~~真係好香呢~有原味有綠菜味~件件都肥肥美美~好吸引~排隊人士一個一個咁行前~~速度比SOGO地庫嗰間有效率得多~.好快就輪到我~服務員小姐問我要多少個...我話係買凍食嗰D..服務員小姐就話呢條隊係買熱食的~凍食唔洗排~~噢~~~~見咁...我只好隨著緣份的安排(唔執輸),買返兩個熱食~再搵左個M記,同寶貝即時處理左佢~ ^O^原味芝士撻 - 切開時己有芝士流出的感覺,入口確係好香好濃的芝士香味, 暖暖的芝士漿佔據於舌頭同牙縫,愛食芝士的人有一定會中意~撻皮就比較普通,可能唔想味道太重而影響左芝士的味道綠茶
今日去搵寶貝食飯~路經此地突然發覺開左一間''餅店'',
望左兩眼見係芝士撻,心中興奮~但係要按住心中的熱情~
行返入去望下~~噢~真的可凍食啊~~所以我就決定排隊購買~
速度比SOGO地庫嗰間有效率得多~.好快就輪到我~
服務員小姐問我要多少個...我話係買凍食嗰D..
服務員小姐就話呢條隊係買熱食的~凍食唔洗排~~
再搵左個M記,同寶貝即時處理左佢~ ^O^
綠茶味芝士撻 - 比想像中失色,可能要將綠茶混入芝士之中係唔容易的事,反而變左兩者都唔似~感覺怪怪的~
凍食芝士撻 - 份量就好似兩隻麻雀咁大,兩啖食晒~入口輕輕軟軟地~上半比下半軟身, 芝士味比較重~下半就似一般的海棉蛋糕, 芝士都唔弱~整體似係芝士味的棉花糖~! 好味~! ^O^
2015-11-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$100 (Other)
2015-11-27 309 views
平日途徑銅鑼灣看到半熟工房⋯相比Sogo bake少人得多。聞説此店有新出品.綠茶芝士撻真的想試下~3:30pm下午茶時間,排隊人數都有20-30人。每位客人看著電視螢幕究竟半熟工房的製作過程~芝士撻每隔12分鐘出爐一次,而且每人最多限買12件~幸運的我,不用等待下一輪出爐時間。只需20分鐘就買到新口味.綠茶芝士撻。剛剛出爐的綠茶芝士撻滿載綠茶香但仍有芝士的味道🧀🍰。鬆脆的餅底連宇治抹茶,味道頗特別。不過還是喜歡芝士撻,因為我是芝士狂迷~

芝士撻每隔12分鐘出爐一次,而且每人最多限買12件~

半熟綠茶芝士撻
2015-11-26
$22 (Tea)
2015-11-26 550 views
大熱既半熟竟然吾洗5分鐘就買到最新推出既抹茶半熟芝士撻👏之前都食過佢個原味,甜度適中,雖然只有輕輕既芝士味,但味道係吾錯啦,半形固狀態,而吾係流心,撻底充滿牛油香😍買到最後一盤抹茶撻應該好高興,但一食落口,e...d抹茶味去左邊呢😂??哈哈,細心咀嚼下都發現有好輕既抹茶味既😂不過keep到涵同皮既texture同overall既味道已經好好,至怕一出名產品質素就下降👋
大熱既半熟竟然吾洗5分鐘就買到最新推出既抹茶半熟芝士撻👏
抹茶半熟芝士撻
2015-11-25
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$22 (Dinner)
2015-11-19 300 views
見哩間店裝修期間貼上綠茶撻,已經好期待去試下,可能希望越大,失望越大今日食晏時去買,唔算多人,之前夜晚都有7-8人嘅人龍在店外排隊。試完綠茶撻結論係:撻皮鬆脆但勁燶,燶過芝士撻皮,睇相就見對比,完全蓋過綠茶味道(敗筆!),而佢本身綠茶味係偏向濃苦,非甜綠茶。(綠茶迷自行取捨)怪不得hit唔起人龍唔算長,始終對手北海道那個好味啲。相比佢嘅芝士撻,唔想等Sogo那個排長龍人士,都可以一試哩間嘅芝士撻。

人龍唔算長,始終對手北海道那個好味啲。

綠茶撻$12個,每人限買6件
2015-11-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$22 (Tea)
自從試了Bake的芝士撻後便愛上了半熟芝士撻,無奈Bake的人龍實在嚇人,每次都要2,3個小時才能買得到,為吃我是沒有那麽誇張。最近從朋友那邊得知本店在尖沙咀的半熟工房在銅鑼灣開了家分店,而且味道和口感都不賴。午餐時間便去湊湊熱鬧。這家分店在Sogo旁邊駱克道上,很容易找。中午12點半到剛好有新芝士撻出爐,等了大概15分鐘便到我了哈哈。這家特別的是除了原味半熟芝士撻還出售綠茶半熟芝士撻!我每個買了一件外帶回office吃(在店裏有一張圓高桌可以在那裏吃也可以)。回到office芝士撻還是暖暖的,原味的表面稍微隆起,而綠茶味的就有點塌下去了。先說原味的,芝士味屬於日式的那種淡一點味道的但很香,裏面軟軟的真的是半熟形態!味道不會像旺角那家那麽酸,和Bake的差不多。我覺得有一點做得比Bake更好的是它的曲奇皮很脆很脆!!!據說餅底都是手製的,很有質感!!綠茶味道的吃下去就有股淡淡的綠茶味,裏面稍微比原味的要結實,口感一流,味道很香很好吃!(´。✪ω✪。`)每個芝士撻售價22元港幣,比bake的貴一點點,但是不用排隊也能吃到美味的半熟芝士撻絕對超值!!!大家可以去試試看哦!❤

2015-11-18
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$44 (Tea)
2015-11-17 356 views
雖然我不是抹茶控,但為了緊貼潮流,都買嚟試下!今日8點幾去,原味芝士撻已經無曬,得返抹茶味($22)。人唔算多,但都要等,因為等出爐。呢度每個人限買6個,比bake少呢。呢個撻比bake 賣的芝士撻大,所以貴啲。到底芝士同抹茶夾唔夾?個人覺得OK啦~~~麻麻地夾。雖然我試唔到原味,但直覺話我知原味會好味啲。抹茶芝士撻雖然有抹茶的香味,外皮都算脆,咬落去,芝士幾creamy,入口夠滑,熱食,無流心效果,但芝士味都rich!食到淡淡的抹茶味,據說是用宇治抹茶,但我始終覺得兩者唔多夾∼同行的朋友(鍾意抹茶㗎)都話原味好啲呢。

雖然我不是抹茶控,但為了緊貼潮流,都買嚟試下!
呢度每個人限買6個,比bake少呢。

2015-11-17
2015-11-17 313 views
見新開賣半熟工房Cheese Tart , 忍不住想試下。想比較一下同日本Bake 有咩分別。排了15分鐘,終於到我。剛好有新鮮出爐cheese tart and green tea tart , 我就order每樣一個。我同服務員講話要剛出爐的,佢態度超差,話佢未攞點知佢俾之前的。半熟工房Cheese Tart 熱辣辣的 ,比起bake 只是室温,可能怕太熱。Green Tea 味痲痲有少少苦味; Cheese Tart is ok only。好明顯Bake 用靚d cheese 啦!For sure, I won't go back again, 一肚氣!

半熟工房Cheese Tart 熱辣辣的
,比起bake 只是室温,可能怕太熱。

2015-11-16
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
  • 半熟芝士撻
2015-11-16 352 views
期待已久的半熟抹茶芝士撻,終於開售了!撻皮還是以前的鬆化,這次帶的不是濃牛油香,而是濃抹茶甘!芝士餡呈半熟狀,不是流心那種,但口感一樣軟熟細滑,清清的抹茶香配淡淡芝香,頗為合拍!比起芝士撻,我更愛這外貌平凡的半熟蛋糕!它入口即的口感,完全融化我的心!抹茶味雖不算超濃,但非常甘香!即使吃完了一段時間,口腔還餘一股抹茶香!簡直是神級的蛋糕,非常後悔沒多買幾個,因為很快便一個又一個的吃完,但要再買又要再排隊,下次真的要大手買入!

期待已久的半熟抹茶芝士撻,終於開售了!
抹茶芝士撻

撻皮還是以前的鬆化,這次帶的不是濃牛油香,而是濃抹茶甘!
抹茶半熟蛋糕

比起芝士撻,我更愛這外貌平凡的半熟蛋糕!
TakeAway
  • 半熟抹茶蛋糕
2015-11-13 302 views
琴日經過sogo,仲係有一條好長好長嘅人龍,起碼五、六十人。點知係街頭遇到新開嘅半熟工房,仲要得幾個人排隊。Ss排咗一陣就買到喇!$22一個,比Bake貴少少,但份量亦比Bake 多。即場食,芝士流心一流,不過芝士都幾酸吓,友人話有啲似乳酪咁。餅底比Bake 紮實,Ss較為喜歡。不過總的來說,Bake 啲芝士調得好食好多。不過唔駛排咁耐,當然試吓啦~
CHEESE TART
2015-11-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$22 (Other)
CHEESE TART