2022-09-01 162 views
#帶jo媽食好西Jo媽一話打邊爐我緊係即刻帶佢去近期迫爆朗豪坊既過江龍好呷台灣火鍋果然真係夜晚6點幾已經全場滿座出面亦都好多人等緊位我地揀左厝內人 台北 $368/位湯底除咗必點嘅麻辣鴨血藥膳鍋重點咗超甜椰子雞鍋 啱晒Jo媽自助區 有好多台灣小食 台灣腸鹽酥雞等等仲有好多手泡茶同手搖飲品呢一個套餐 送一個輕奢華拼盤分別有鮑魚、帶子、蠔、M5和牛等除咗肉類海鮮可以任叫亦都有好多台灣必食同新鮮蔬菜 過江龍真係非常之有實力所有食材都好新鮮 每一樣都好想試但係實在款式太多 手切牛真係好好味芋頭丸一定必食以後想食台灣火鍋又有一個好選擇Jo媽食得好開心💕好呷台灣火鍋 (旺角)📍旺角亞皆老街8號朗豪坊7樓17-20號舖#taiwanhotpot #hkfoodie #letseat #discoverhongkong #台灣麻辣火鍋 #過江龍 #旺角美食 #好呷
#帶jo媽食好西

但係實在款式太多 手切牛真係好好味
芋頭丸一定必食
以後想食台灣火鍋又有一個好選擇
Jo媽食得好開心💕

好呷台灣火鍋 (旺角)
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊7樓17-20號舖

係佢開左無耐,即刻去試一試佢個lunch 定量火鍋。揀左一個豬肉同一個牛肉set,大約90-120蚊一個人,包一碟肉,雖然得一碟大概8塊肉,但其實都好夠,因為佢出面有好多款式既台式小食,鹽水雞,滷肉飯,炸雞花枝丸,台灣腸,滷水得等,仲有丸類同蔬菜,可以任食,飲品有冷冷泡茶台式嘅紙包飲品可樂罐裝汽水等等。我自己都就一開波整左咗個鹽酥雞滷肉飯定食,仲有炸物拼盤,佢嘅熟食味道唔錯,而且大概$100就可以食到台式定食,同埋打埋邊路真係好幾抵。個火鍋就可以六啲肉同埋菜食。打邊爐嘅時間唔多因為佢嘅小食比較吸引但係,其實邊爐都不錯。
鴛鴦鍋點了清甜椰子雞鍋及藥膳養生雞鍋,椰子雞鍋較清甜,味道很濃郁,而藥膳鍋的藥材味剛剛好,有藥材味,濃而舒服~小吃區有點像台灣夜市一樣,甚麼也有得吃,上至滷味食物,下至台灣蛋餅,鹽酥雞,台灣腸,甚至乎爆谷等也有~而手機點菜的選擇也不少,有海鮮類,肉類,丸類,蔬菜類及甜品類等也有齊,食物質素甚高,都很新鮮;而我選的套餐,還可有一次機會點鮑魚鮮蝦,手切牛等食物,當中手切牛,牛肉味濃而牛脂平均,入口鬆軟,太正了😍另外,外面也有丸類及蔬菜類的,跟手機裡點的不一樣,超多選擇‼️飲品櫃也分了兩區,手搖飲有泡茶,珍珠奶茶等,每日不同,另一個則是以罐裝為主,有茶類汽水等,如加30元,還可升級台灣啤酒放題~而甜品方面就有兩種,好呷綜合紅豆湯,有齊芋圓,仙草,芋泥及紅豆湯等,而另一款是檸檬愛玉冰,酸酸甜甜很消膩,檸檬味很香~

2022-08-30 146 views
最近在朗豪坊有家人氣火鍋店,平日晚上也坐無虛席,開業一個多月已經火爆,吸引到鼠妹想去試試看🤤。店家是家台式火鍋店,進去看到可愛的紫色醬,有很多呷呷們可以打卡📸。店舖裝修簡約,大部分也是卡位坐得舒適🙈。-▪︎成人晚市兩小時厝內人吃台北 HKD$368/位火鍋湯底有九款台式養生鍋,店家推介鍋底是酸菜白肉鍋及麻辣鴨血藥膳鍋,我們選擇了較惹味鴨血鍋😋。自助區的選擇有很多,台式小吃有二十多款。另有自家製飲品、蔬菜及飲品等等。-▪︎鴛鴦鍋 +HKD$50麻辣鴨血藥膳鍋:集合香辛麻辣的組合,味道濃郁不咸。沙茶豬筒骨鍋:沙茶味道香濃,感覺有點像沙嗲的味道。套餐附送人蔘沾醬及麻香辣醬,是可以無限添加的醬汁。兩款醬汁味道各具特色,點來吃更惹味😚。-▪︎輕奢華盛盤海鮮:鮑魚、帶子、蝦及沙鎚魚片肉類:美國SRF和牛牛肋粒及手切牛·外裙肉蔬菜:水蓮及時令蔬菜這個是套餐附送的拼盤,是由廚師發辦的食材,所以有機會不同食材的。吃火鍋也有吃 Tea Set 的感覺🤩,令我們感覺很特別呢,拼盤食材用料新鮮。-套餐包括兩款牛肉,分別是澳洲M5和牛肩胛及穀飼牛封門柳。另外點了羊肩肉及豚梅花肉,這幾款肉肉色澤紅潤,紋理分明肉質鮮味。

-▪︎成人晚市兩小時厝內人吃台北 HKD$368/位

自助區的選擇有很多,台式小吃有二十多款。

另有自家製飲品、蔬菜及飲品等等。

▪︎鴛鴦鍋 +HKD$50
麻辣鴨血藥膳鍋:集合香辛麻辣的組合,味道濃郁不咸。
沙茶豬筒骨鍋:沙茶味道香濃,感覺有點像沙嗲的味道。

▪︎輕奢華盛盤
海鮮:鮑魚、帶子、蝦及沙鎚魚片
肉類:美國SRF和牛牛肋粒及手切牛·外裙肉
蔬菜:水蓮及時令蔬菜

套餐包括兩款牛肉,分別是澳洲M5和牛肩胛及穀飼牛封門柳。另外點了羊肩肉及豚梅花肉,這幾款肉肉色澤紅潤,紋理分明肉質鮮味。不用額外放醬油,因為肉肉吸入湯汁很入味🤤。
另外可掃碼下單點菜,有肉類、海鮮、火鍋配料、熱飲及甜品等等。

當日甜品有兩款,分別是綜合紅豆湯及檸檬愛玉。綜合紅豆湯用料豐富😍,有芋圓、仙草、小湯圓,味道甜而不膩,口感豐富的甜品

2022-08-29
10 Minutes (Dine In)
$420 (Dinner)
2022-08-30 106 views
旺角朗豪坊最近開咗間主打台式火鍋-好呷開張冇耐已經排晒長龍,十分受歡迎火鍋湯底都有9款口味,我哋揀咗鴛鴦鍋:‘清甜椰子雞鍋’+‘好呷麻辣鴨血藥膳鍋’。椰子🥥雞湯好清甜仲有好香嘅椰子味😍麻辣鴨血鍋中辣,適合香港人口味👍超過20款台灣小吃,如同身處台灣夜市。鹽酥雞、鹽水雞、台灣腸、蔥油餅、肉燥飯、甘梅地瓜條、紫芋地瓜球、黃金豆腐、各色台灣滷味⋯⋯鹽酥雞-香口惹味、台灣腸-外皮香脆,肉質彈牙、紫芋地瓜-香脆入口煙韌,入邊仲有好多芋泥,芋香十足🥰仲有2款特色爆谷:甘梅爆谷 & 麻辣爆谷🧋飲品方面都不可小覷✨ALL-YOU-CAN-DRINK !每日有不同手搖飲品及冷熱飲品,更有多款手工冷泡茶。凡+$30/位 仲可升級台灣啤酒放題🍻火鍋配料都有好多種類,肉丸類、菇菌類、蔬菜類⋯⋯肉控的朋友仔當然要scan app自行order啦!都有多種肉類、海鮮類、鍋物、熱飲任君選擇最後梗係要試埋馳名海外嘅台式糖水啦😊特別推介‘好呷綜合紅豆湯’🫘材料十足,一碗包含有3色芋圓、仙草、小湯圓、紅豆、芋泥,芋香滿瀉、甜度適中,細細碗,食完一碗又一碗,好味到不能自拔😋

旺角朗豪坊最近開咗間主打台式火鍋-好呷
開張冇耐已經排晒長龍,十分受歡迎

仲有2款特色爆谷:甘梅爆谷 & 麻辣爆谷
🧋飲品方面都不可小覷

✨ALL-YOU-CAN-DRINK !
火鍋配料都有好多種類,肉丸類、菇菌類、蔬菜類⋯⋯

最後梗係要試埋馳名海外嘅台式糖水啦😊
特別推介‘好呷綜合紅豆湯’🫘
2022-08-29
2022-08-29 183 views
每次經過旺角朗豪坊7樓都見到呢間台式火鍋店大排長龍今次忍唔住去試下先入去之前見到menu有九款台式養生湯底我就揀左『好呷酸菜白肉鍋』同埋『藥膳養生雞鍋』(鴛鴦鍋) 🍲『好呷酸菜白肉鍋』酸中帶甜,白肉吸晒D酸菜味食落惹味得黎口感都好滑職員教我地可以將白肉點落附送既麻香辣醬會再香口啲我就試完之後都停唔到手,將其他肉都放埋落去點『藥膳養生雞鍋』個藥膳味都好出,我地放左啲菜落去吸晒啲藥膳味食落真係好舒服岩岩可以中和返辣醬既辣味我地揀左厝內人•吃台北既套餐個套餐包左一個好靚既輕奢華盛盤上層果層既海鮮有鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔 🦪🦐海鮮食物都幾新鮮夾埋湯底都幾好味唔會腥中間果層有手切牛外裙肉同澳洲M5和牛肩胛肉輕輕淥一淥就食得好重牛味而且唔會好un 食到要encore啊下面果層有水蓮同埋時令既蔬菜自助鍋物區除咗一般嘅火鍋配料之外仲有啲台灣嘅特色配料例如米血糕甜不辣麻吉燒等等而經QR code 落單配料嘅係同出邊拎嘅唔一樣我就試咗魚籽蝦滑、櫻花蝦墨魚滑、黑魚片、羊肩肉、青口、鴨血等等😋😋起碼有20幾款配料基本上第一次嚟都應該試唔晒又可以俾個藉口自己再嚟食過😆除左套餐包左既食物可以經QR code任點之外

入去之前見到menu有九款台式養生湯底
職員教我地可以將白肉點落附送既麻香辣醬會再香口啲
我就試完之後都停唔到手,將其他肉都放埋落去點
岩岩可以中和返辣醬既辣味

我地揀左厝內人•吃台北既套餐
個套餐包左一個好靚既輕奢華盛盤
上層果層既海鮮有鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔 🦪🦐
海鮮食物都幾新鮮夾埋湯底都幾好味唔會腥

台灣烤香腸都值得推薦
仲有甘梅爆米花同埋麻香爆味爆米花
好似去左台灣既夜市一樣 😍

飲品櫃都既飲品都好有台灣風味🧋🧃
有唔同既手搖飲品、台灣特色汽水同埋冷泡茶
我即刻拎左杯芋香珍珠奶茶同冷泡茶試下

最驚喜係甜品既紅豆糖水
有芋圓、芋泥、仙草配上香甜紅豆糖水
唔會太甜好易入口

2個鐘食到飽飽好滿足😋🍲

2022-08-27 174 views
如果有鐘意打邊爐嘅人 一直有留意到 係6月底旺角郎豪坊開左間 牛角集團好呷火鍋店!!!!由於朋友有金卡關係可以提早book or 金卡優先入座關於所以去試一試(真心 好彩有金卡提早兩日book 位 都full 要即場拎有優先飛先得)『『聽聞普通排要2個鐘先入得』』入到裝修風格都光猛 木系feelI like itttt…..set: 台南 $298(dinner)睇左@dorarenemon 介紹感覺台南set會值啲所以冇叫台北(最高級)而選擇台南(second)湯底: 駌鴦鍋- 1. 好呷酸菜白肉鍋湯味唔算濃烈 酸味唔太出 有種豬骨豬肉湯底- 2. 好呷麻辣藥膳鍋麻辣唔太出 微微辣味only 唔夠辣人士可以出面拎辣椒🌶️加辣肉類: 款式超多 都幾新鮮 而且都鮮紅— 牛肉:都幾新鮮 而且都鮮紅 食落都有牛香味 但油花分佈唔算最靚 滑度仲差少少🤏-- 羊肉🐑; 唔太臊味 覺得都幾好食-- 雞肉: 略為遜色 偏嚡口 花雕味唔出場內都有唔少台式小食 任均選擇 小食:炸酥 蛋餅 蕃薯絛 滷肉飯 滷水系列..... 質素唔差!!!飲品:除左基本茶類 仲有珍珠奶茶🧋珠奶 飲落唔甜 唔算差 如果一開
如果有鐘意打邊爐嘅人
一直有留意到 係6月底
旺角郎豪坊開左間 牛角集團
好呷火鍋店!!!!

由於朋友有金卡關係
可以提早book or 金卡優先入座關於
所以去試一試
(真心 好彩有金卡
提早兩日book 位 都full
要即場拎有優先飛先得)
『『聽聞普通排要2個鐘先入得』』

入到裝修風格都光猛 木系feel
I like itttt…..

set: 台南 $298(dinner)
睇左@dorarenemon 介紹
感覺台南set會值啲
所以冇叫台北(最高級)而選擇台南(second)

湯底: 駌鴦鍋

但油花分佈唔算最靚 滑度仲差少少🤏
-- 羊肉🐑; 唔太臊味 覺得都幾好食
-- 雞肉: 略為遜色 偏嚡口 花雕味唔出

場內都有唔少台式小食 任均選擇
小食:炸酥 蛋餅 蕃薯絛 滷肉飯 滷水系列.....
質素唔差!!!
飲品:除左基本茶類 仲有珍珠奶茶🧋
珠奶 飲落唔甜 唔算差 如果一開始飲晒應該會飽左

台南/台北套餐仲有每人一客movenpick 雪糕食 (chocolate/ Vanilla)
留意👀:要叫服務員先有

味道:🤪🤪🤪/5
服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳/5
環境:🫕🫕🫕🫕🫕/5
CP:💞💞💞/5
記得打風果日,早左放工,同老公在朗豪坊的好呷台灣火鍋打邊爐,就返屋企。我們揀左好呷酸菜白肉鍋,喜歡湯底酸酸的,見到五花肉片,酸菜都多很開胃,仲有配湯用的麻辣醬,可以按喜好加辣。加$50要個鴛鴦湯底,香濃沙茶豬筒骨鍋,真材實料,很濃味。食野前,飲返啖湯頭,感覺到胃部很溫暖。我們食台南餐,主力食肉為主,喜歡封門柳,肉味濃郁,切薄即滾,好快熟,不會柴。牛小排油脂分佈算均勻,肉色嫩紅。很欣賞鴨血,水嫩嫩的,我下次一定要叫麻辣湯。不同的肉丸都好好食,麻辣肉丸內餡香辣,芋泥丸很香滑,台灣小吃自助區夠多款,而且保溫箱放置小食,保持熱度,香烤台灣腸獨有肉香甜味,一定要食返串。除了台灣小吃自助區,更可享「甘梅爆米花」及「麻香爆味爆米花」,爆谷微微酸甜,麻辣過癮,甜食咸食都有得揀。飲品櫃有手搖飲品及冷熱飲品,更有冷泡茶,想養生,仲有台式熱飲,桂圓紅棗茶很香醇而且都keep 到好熱的。老公想chill下,加$30一位就更可升級台灣啤酒放題。食完熱野,食返碗冰凍的甜品真係爽。喜歡芋圓的煙韌,仙草嫩滑,紅豆湯潤喉。記得問店員拎movenpick ,每人有一盒。講真,$200零蚊真係好抵,勁多人排隊,要食就記得早

講真,$200零蚊真係好抵,勁多人排隊,要食就記得早少少排隊,真係食到飽,棒住個肚走,減肥?!食左先有力去減!

掛左8號波早放工又黎打打邊爐過下癮先!朗豪坊既好呷台灣火鍋超受歡迎,有不同套餐可選擇我地就揀左厝內人•吃台北既套餐,食得好滿足!厝內人•吃台北吃到飽120分鐘火鍋 $368/位 (鴛鴦鍋+$50)套餐包左個輕奢華盛盤,入面有澳洲M5和牛肩胛骨、手切牛、外裙肉、鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔、水蓮、時令蔬菜,好豐富!湯底有9款台式養生湯底,我地就揀左牛奶木瓜美顏鍋、藥饍養生雞鍋做鴛鴦湯底,可以一次過試兩隻湯底!試埋佢既秘製人參沾醬,好味呢!scan app有好多肉類、海鮮、鍋物、熱飲、甜品選擇仲有超過20款既台灣小食自助區任食!佢既台灣香腸甜絲絲得黎又好脆皮!好驚喜飲品有芋香珍珠奶茶,好香滑!而甜品有好呷綜合紅豆湯,有芋圓、芋泥、仙草配上香甜紅豆糖水!
掛左8號波早放工又黎打打邊爐過下癮先!

朗豪坊既好呷台灣火鍋超受歡迎,有不同套餐可選擇

我地就揀左厝內人•吃台北既套餐,食得好滿足!

scan app有好多肉類、海鮮、鍋物、熱飲、甜品選擇

仲有超過20款既台灣小食自助區任食!

佢既台灣香腸甜絲絲得黎又好脆皮!

好驚喜飲品有芋香珍珠奶茶,好香滑!

甜品有好呷綜合紅豆湯,有芋圓、芋泥、仙草配上香甜紅豆糖水
2022-08-24
  • 厝內人•吃台北吃到飽120分鐘火鍋
2022-08-24 250 views
台式火鍋 晚市120分鐘放題有4個PLAN可以揀,我就揀左麻吉遊‧吃台南湯底🔸有九款台式養生湯底及秘製醬汁,MENU特別推介好呷酸菜白肉鍋同埋好呷麻辣鴨血藥膳鍋台灣小吃🔸超過20款台灣小吃,全部都係自助區,可以一解我對台灣夜市既思念,另外有2款特別口味既爆谷,係甘梅同埋麻香爆味!飲品🔸係任飲既,除左一般冷熱飲品同汽水,仲有唔同既手搖飲品同埋多款手工冷泡茶。加$30@位 仲可升級台灣啤酒放題火鍋配料🔸有大量唔同款既丸、菜、菇,一定滿足到你需求甜品🔸有好呷綜合紅豆湯,同埋每人一杯movenpick雪糕個人推介﹕紫芋地瓜球🧡外脆、入口煙韌、入裡就有紫芋泥香油蔥酥🧡呢個係醬料區,作為一個蔥迷,混醬時一定要加蔥,除左有青蔥既香味仲好鬆脆好呷綜合好豆湯🧡芋圓、仙草、小湯圓伴、紅豆湯糖水,口感同甜度岩岩好,有驚喜
台式火鍋 晚市120分鐘放題
有4個PLAN可以揀,我就揀左麻吉遊‧吃台南

火鍋配料🔸有大量唔同款既丸、菜、菇,一定滿足到你需求
甜品🔸有好呷綜合紅豆湯,同埋每人一杯movenpick雪糕

個人推介﹕
紫芋地瓜球🧡外脆、入口煙韌、入裡就有紫芋泥香
2022-08-22 483 views
環境裝潢以淺木為主調,再配上水泥輕工業風;採用了海棠花復古玻璃作座位的間格,頗有私隱度,不易受旁邊影響。唯獨場內的空調不夠,希望日後有所改善。食物方面除了鍋肴之外,還可以自助形式添加不同台式小食,款式甚多,選了幾款比較喜歡吃的作推介。麻吉遊 • 吃台南 ($298) • 湯底選擇了好呷麻辣鴨血藥膳鍋和清甜椰子雞鍋 (鴛鴦鍋+$50)。 • 藥膳鍋香料和藥材味道突出而且濃郁,辣度適中、頗惹味。 • 椰子雞鍋相對清新,比較適合配搭牛肉等吃到原味的鍋肴,略嫌椰子味不夠突出。牛小排• 油花比例適中,肉味較香濃而且非常吸收湯汁的味道。穀飼牛 • 封門柳• 肉味同樣濃厚,肉質較腍、脂肪亦較少,不好滿口油花的朋友是個好選擇。墨魚仔• 口感鮮嫩彈牙,墨魚桶會吸取湯汁。• 建議同時放兩至三顆落鍋,吃的時候會更加滿足。櫻花蝦墨魚滑• 墨魚滑肉感結實彈牙,咀嚼時慢慢滲出墨魚獨有的味道;櫻花蝦為整體添加一份香脆。鴨血• 口感彈嫩、不易散掉,融合藥膳的精華十分惹味。大甲香芋• 高質的芋頭,口感充實而粉糯,芋頭味道清新,喜歡芋頭的朋友值得一試。鹽水雞• 鹽水均勻滲透雞肉𥚃面,混合麻醬,非常滋味。紫芋地瓜球• 不斷

好呷麻辣鴨血藥膳鍋

麻吉遊 • 吃台南 ($298)

• 藥膳鍋香料和藥材味道突出而且濃郁,辣度適中、頗惹味。

牛小排

• 油花比例適中,肉味較香濃而且非常吸收湯汁的味道。

墨魚仔

墨魚仔

• 口感鮮嫩彈牙,墨魚桶會吸取湯汁。

• 建議同時放兩至三顆落鍋,吃的時候會更加滿足。

鴨血

鴨血

• 口感彈嫩、不易散掉,融合藥膳的精華十分惹味。

鹽水雞

• 鹽水均勻滲透雞肉𥚃面,混合麻醬,非常滋味。

紫芋地瓜球

• 不斷添加的小食之一,外層薄脆、中層煙韌香口、內𥚃紫芋泥香糯。

好呷綜合好豆湯

好呷綜合好豆湯

• 喜出望外的飯後甜點,芋圓口感煙韌,味道清新自然;涼粉滑溜,略帶甘甜;芋泥粉糯;主要甜度來自紅豆。

台灣啤酒喝到飽

台灣啤酒喝到飽 (+$30)

• 啤酒味道偏向容易入口的款式,酒味偏低,一款正常味道和兩款帶有果味,個人比較喜歡青檸味,清新的味道能中和火鍋的重口味。

• 如有支裝手工啤會更開心。
2022-08-18 381 views
開張冇幾耐已經長期都要等位,十分受歡迎,位置亦都十分方便就係朗豪坊。台舖主打台式火鍋,台灣小食。火鍋湯底方面選擇好多,有9個口味,我地揀既係鴛鴦鍋,「清甜椰子雞鍋」,同埋「好呷麻辣鴨血藥膳鍋」。椰子雞湯好清甜,仲有椰子🥥肉添😋😋如果食得辣既朋友強烈建議揀麻辣鴨血,配上牛肉真係好入味,我唔多食到辣,岩岩入口係幾刺激,但慢慢習慣😍火鍋配料選擇都唔錯,有蔬菜亦都有瓜類,菇類。生肉類係需要手機📱落單,由職員送過來,我地點咁多次都冇試過漏單情況,呢樣覺得幾好,服務唔錯。小食選擇好多,最中意係「鹽水雞」同「香芋球」。雞肉好嫩滑一D都唔鞋,炸香芋球起初以為係地瓜球,食過之後發現完全冇令人失望,好香口,濃厚香芋味。仲有地瓜條一樣好好食😋冇諗過呢度仲有肉燥飯,味道拍得住出面既,好好食😋同埋台灣腸,外皮好鬆脆,都係值得一讚😎台灣出名既手搖飲品,茶飲都一應俱全,仲有水果酒添。甜品有芋圓同雪糕,芋圓太好食喇,仲有涼粉同芋泥係裡面😍食到最後一定要點呀😎

2022-08-16
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2022-08-17 345 views
旺角朗豪坊新開咗一間台式火鍋,今日同朋友一齊嚟試下。🤗餐廳一共有四個套餐可以選擇,晚市成人價錢由$238至$368。.我哋揀咗「麻吉遊·吃台南」$298,湯底方面揀咗鴛鴦另加$50,「好呷麻辣鴨血藥膳鍋」同埋「清甜椰子雞鍋」。*要值得一讚嘅係佢呢個設計令成個打邊爐過程都好少煙吹出嚟,抽風做得幾好!👍🏻😉.多款台式小食可以自己出去自助形式拎👇🏻🍽:台灣腸好香脆,麻辣豬耳辣度適中好味,甘梅地瓜條偏軟身,香芋丸好好味😋,炸粉唔會太厚,香芋味突出!!👍🏻其他就不過不失!.飲品有手搖、冷泡茶、罐裝飲品等,同時亦可加錢升級任飲台灣啤酒!個人比較鍾意水蜜桃🍑味道較為清新!每張檯都會提供兩個紫色碟,用嚟出去夾丸類同蔬菜類!.🍽:牛小排好高質!😋😋肉質好甜,好新鮮,呢個必食!😎.「好呷綜合紅豆湯」🍽:呢個甜品好有驚喜,因為味道唔會太甜,同埋好足料,有芋圓、紅豆、涼粉、芋泥。大家記得要食呢個!😆😆

多款台式小食可以自己出去自助形式拎👇🏻

每張檯都會提供兩個紫色碟,用嚟出去夾丸類同蔬菜類!

🍽:牛小排好高質!😋😋肉質好甜,好新鮮,呢個必食!😎

「好呷綜合紅豆湯」

• 好呷綜合紅豆湯
  • 牛小排
2022-08-16 523 views
一行四個人星期日晚食明白一定係多人用金卡等都要等兩個半至三個鐘我地揀左台南主要為左試多啲野食是次被編排到店內最入既位置竟然⋯⋯嗰區要靠直立式大風機吹就算坐喺風機位前吹到頭甩都唔可以話涼爽野食方面台式飲品既香芋珍珠好甜珍珠當然係比茶飲店既硬好多所以只係試左一兩粒就無再吸珍珠台式小食比火鍋好食有鹵水既炸既蛋餅甜不辣等等可惜地瓜球始終唔係台灣既中空煙韌版湯底揀左招牌既酸菜同鴛鴦湯底左個椰子雞湯底比較淡酸菜湯嗰邊又唔見得有幾招牌烚野食就算菜可以吸味都無好強烈既酸菜味佢個鍋面大個偏淺所以食得一排好快就要加湯加既湯係一樣但咁快要加就變左我要鴛鴦鍋黎做咩呢?兩邊湯咁快就一樣味同埋加湯都係自助肉類比較薄同細塊所以一落鍋就好快散到碎碎電子落單每次個量都好少而有限額所以要分開好多次落單自助區都多丸類同菜都有啲平時少見啲既款開心既係有百頁豆腐同蜂巢豆腐佢獨有個人參沾醬幾濃味但我覺得同野食唔太夾總之就拎飛要等兩三個鐘又唔係特別好食抵食我覺得浪費左時間同quota食佢🤦🏼‍♀️
一行四個人

都無好強烈既酸菜味
佢個鍋面大個偏淺
所以食得一排好快就要加湯
加既湯係一樣
但咁快要加就變左我要鴛鴦鍋黎做咩呢?
兩邊湯咁快就一樣味

總之就拎飛要等兩三個鐘
又唔係特別好食抵食
我覺得浪費左時間同quota食佢🤦🏼‍♀️
Waiting Time
165 Minutes (Dine In)
$305 (Dinner)
2022-08-15 425 views
敘福樓集團除咗好出名嘅牛角、牛涮鍋,前排開咗新系列喺旺角,主打台式火鍋!店內播住台灣歌嘅純音樂~另外一入到去就留意到一部自動機械人,運輪用過嘅碟返廚房,都幾得意!邊爐有4個set可以揀,越貴就食到越多款式,除咗係肉嘅款式同種類,仲有啲特別少少嘅鍋物,而level 3同level 4仲會有海鮮𠻹~ 我哋兩次都揀咗level 3~ 晚餐時段係可以食120分鐘㗎,比牛涮鍋耐啲~•🥢 湯底有啲較台式嘅選擇:麻辣鴨血藥膳鍋同酸菜白肉鍋~ 不過之後加湯就得雞湯可以揀,同埋要自己喺自助區拎湯加🙈📸 好呷麻辣鴨血藥膳鍋 - 呢個鍋無想像中咁辣,唔食得好辣都挑戰到😌 鍋入面有好多香料/藥材籽,要留意住加湯,唔係好易燶,鴨血正常,仲可以refill幾好~另外呢個湯底附人參沾醬嘅人參味好濃!📸 好呷酸菜白肉鍋 - 個湯底好夠酸,入面除咗有腩肉片同酸茶,仲有好彈牙嘅粗粉絲/薯粉😋 估唔到呢個湯煮耐咗都keep到酸味,淥菜/蜂巢豆腐超正👍🏼📸 香濃沙茶豬筒骨鍋 - 真係好濃郁好夠味,仲有啲花生粒,淥完嘅嘢食基本上都唔使點醬🤣•🥢 鍋物 鍋物可以scan QR code落單/去自助區拎,QR code落單嘅其實都

🥢 湯底
另外呢個湯底附人參沾醬嘅人參味好濃!
香濃沙茶豬筒骨鍋

🥢 鍋物
鍋物可以scan QR code落單/去自助區拎,QR code落單嘅其實都係跟據揀嗰個餐而有唔同嘅食材,即係肉類、少量丸同海鮮,出去拎就多數係蔬菜同丸類~
📸 牛肉 - 全部都切到薄到透光,淥完好易唔見咗,食落無乜口感🥺 幾款牛入面稍為好食啲嘅就係牛小排,牛味濃啲~
📸 豬&羊- 呢兩款就正常得多,起碼有返啲厚度/大塊啲,不過其中有一碟會肥啲,質素可能有啲參差~
📸 櫻花蝦墨魚滑 - 好彈牙,仲有好香櫻花蝦味,有驚喜!😍
📸 花膠 - 好爽口,同酸菜湯都幾夾😛
📸 墨魚仔 - 彈牙嘅,但無乜味,唔太啱打邊爐~

🥢 台灣小食
另一個好有台灣特色嘅位就係有幾多唔同款式嘅台灣熟食小食🤩 整體熟食幾出色!
📸 炸物(鹽酥雞、炸豆腐、炸花枝丸、芋泥地瓜球…) - 大部分都係椒鹽味,keep到脆脆地,但無keep到好熱😢 芋泥地瓜球真係同台灣夜市食到嘅一樣,可惜佢會好頂肚,所以只係食咗一粒🫢
📸 台灣腸 - 有一直用機碌住,幾好食~
📸 鹽水雞 - 可以自己加醬同配料,雞肉幾滑
📸 麻辣小食 - 幾惹味🤤
📸 麻香辣味爆米花 - 係麻辣鍋味爆谷,好新奇
📸 滷味 - 普普通通
台灣小食

🥢 飲品
除咗放題店見到嘅罐裝/紙包飲品,呢到仲有手搖飲品、冷泡茶同埋熱飲~ 但原來唔係每日都有齊4款嘅手搖飲品,本身想試黑糖珍珠奶茶/愛玉冬瓜茶,但嗰日都無🥲
📸 白桃烏龍 - 淡淡嘅白桃香,烏龍茶味比較出,好解膩👍🏼
📸 台灣蘋果西打- 台灣嘅回憶~ 細細罐,加咗啲落烏龍到都幾正🤪
📸 芋香珍珠奶茶- 芋香奶茶唔會太甜,幾啱解辣飲!但珍珠有啲硬,飲完都會飽飽地🙈
📸 茉香綠茶 - 甘苦味比較出,唔太有茉香,比較一般😬
芋香珍珠奶茶

🥢 甜品 - 好呷綜合紅豆湯
餐牌上其實只有一款甜品,身為甜品控嘅我梗係幾飽都叫嚟試吓😛 點知就中咗大伏🚁🚁🚁😭 其實佢嘅配料好豐富,有蜜紅豆、紫薯圓、地瓜圓、芋泥同仙草~蜜紅豆都夠腍同甜嘅,但啲圓就太腍,無乜咬口,芋泥有啲死甜同無芋頭味,而最❗️伏❗️嘅就係個仙草🤮 質地係比台灣仙草硬身少少,但係苦㗎‼️ 好似龜苓膏咁🤢 同其他配料完全唔夾🥴
好呷綜合紅豆湯

另外揀level 3 / 4嘅餐係會每人有一盒movenpick雪糕~🍨
麻香辣味爆米花