2022-09-13 225 views
朗豪坊新開台式火鍋店週末嚟到人頭湧湧 好受歡迎 晚市主要提供四款火鍋套餐 120分鐘吃到飽位於朗豪坊嚟講 的確性價比很不錯👍🏻揀咗鴛鴦鍋 麻辣鴨血藥膳拼清甜椰子雞主要嘅配料都係以QR code落單鍾意牛肉味重嘅可以點封門柳鍾意牛肉香淋啲 點牛小排就啱晒海鮮類只點咗鯛魚片 鮮甜肉滑很不錯鴨血同雞件亦都可以點多少少 湯底更香濃好喝自助區有超過20款台灣小食 更不時會update款式最鍾意食台灣腸 烤得夠熱又香口鹽水雞、青瓜、木耳都係值得推薦嘅涼拌菜式仲有爆谷機提供甘梅味爆谷 有興趣嘅朋友可以試吓大雪櫃擺放嘅火鍋材料都應有盡有食咗好多特色嘅台灣丸類、韭菜、蟲草花、豬血糕飲品選擇花多眼亂有啲台灣紙包飲品我都係第一次見仲有每日限定嘅手搖飲品及冷泡茶試咗珍珠奶茶同玄米茶very ok!甜品每人有一客movenpick雪糕必定要食埋個紅豆湯 有芋圓仙草 好足料!
朗豪坊新開台式火鍋

海鮮類只點咗鯛魚片 鮮甜肉滑很不錯
鴨血同雞件亦都可以點多少少 湯底更香濃好喝

自助區有超過20款台灣小食 更不時會update款式
最鍾意食台灣腸 烤得夠熱又香口
鹽水雞、青瓜、木耳都係值得推薦嘅涼拌菜式
仲有爆谷機提供甘梅味爆谷 有興趣嘅朋友可以試吓
大雪櫃擺放嘅火鍋材料都應有盡有
食咗好多特色嘅台灣丸類、韭菜、蟲草花、豬血糕

飲品選擇花多眼亂
有啲台灣紙包飲品我都係第一次見
仲有每日限定嘅手搖飲品及冷泡茶
試咗珍珠奶茶同玄米茶very ok!

甜品每人有一客movenpick雪糕
必定要食埋個紅豆湯 有芋圓仙草 好足料!
2022-09-12 323 views
香港人最鍾意打邊爐🔥今次試咗間充滿台灣風味嘅好呷台灣火鍋 (朗豪坊佢有九款台式養生湯底及秘製醬汁🥘我哋叫咗藥膳養生雞鍋同香濃沙茶豬筒骨鍋當然唔少得叫咗好多肉我好欣賞下單嘅主食都份量細細👍🏻啱晒女仔、滿足到食好多唔同種類嘢食❤️現場仲有各式鍋物可以任取食到鴨血好有台灣嘅感覺亦有超過20款食品嘅台灣小吃自助區😍好有台灣夜市嘅感覺🏪仲有「甘梅爆米花」同「麻香爆味爆米花」!🍿有不同手搖飲品同冷熱飲品亦有多款手工冷泡茶🫖凡+$30/位 仲可升級台灣啤酒放題🍺而且好貼心咁為第二個胃著想🥰甜品有好呷綜合紅豆湯,一碗有芋圓、仙草、小湯圓伴紅豆湯嘅糖水🍡大滿足🥰
香港人最鍾意打邊爐🔥
今次試咗間充滿台灣風味嘅好呷台灣火鍋 (朗豪坊
佢有九款台式養生湯底及秘製醬汁🥘
我哋叫咗藥膳養生雞鍋同香濃沙茶豬筒骨鍋

當然唔少得叫咗好多肉
我好欣賞下單嘅主食都份量細細👍🏻
啱晒女仔、滿足到食好多唔同種類嘢食❤️

現場仲有各式鍋物可以任取
而且好貼心咁為第二個胃著想🥰
大滿足🥰
2022-08-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
天氣開始有啲秋風🍂,就會心思思想打邊爐,今次就喺旺角揀咗呢一間餐廳食晚飯。一心諗住打邊爐嘅我,發現呢一間餐廳原來小食款式都幾豐富,所以我決定介紹一下佢嘅小食,下一篇再講佢嘅火鍋。小食篇🔆間餐廳有一個台灣小食自助區🇹🇼,,比我嘅感覺係我好似去左台灣夜市咁(ps掛念台灣呀✈️)小食方面選擇都幾多🙆🏻‍♀️冷盤選擇🧊🥢麻辣川木耳、肚絲、拍青瓜🌶🌶呢幾款小食麻辣味幾香,唔算好辣,木耳同埋青瓜都好爽口,做得唔錯。👍🏻鹽水雞🐥💦🥣呢一個鹽水雞你可以按自己嘅食量增多減少,醬都係自己落的,DIY都幾唔錯。熱食選擇♨️椒鹽豆腐、鹽酥雞、鹽酥甜不辣、紫芋地瓜球🍘🥠🍠幾樣小食裏面我覺得,除咗鹽酥雞個皮有啲厚之外,其他幾款小食都做得相當之唔錯,特別係椒鹽豆腐🤤外皮好香脆,內裏好軟滑。而紫芋地瓜球🍠,芋頭同地瓜味都好香濃,好正呀 。甘梅地瓜條🥔呢一個地瓜條真係有啲驚喜,有少少甘梅味,因為佢仲係好脆口,熱辣辣勁好食。蔥油餅、九層塔蛋餅🫔🌯蔥油餅我覺得佢蔥嘅份量可以再多啲,而呢兩款小食外層個皮都相對有少少厚。但味道方面係唔錯的。滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)🥘🍖▫️🐮🐷🍢呢一個滷水系列,我係覺得每一樣都好好食呀,全部

小食篇🔆

間餐廳有一個台灣小食自助區🇹🇼,
,比我嘅感覺係我好似去左台灣夜市咁(ps掛念台灣呀✈️)

小食方面選擇都幾多🙆🏻‍♀️

冷盤選擇🧊🥢

麻辣川木耳、肚絲、拍青瓜🌶🌶

鹽水雞🐥💦🥣
鹽水雞

熱食選擇♨️

椒鹽豆腐、鹽酥雞、鹽酥甜不辣、紫芋地瓜球🍘🥠🍠

而紫芋地瓜球🍠,芋頭同地瓜味都好香濃,好正呀 。

甘梅地瓜條🥔
甘梅地瓜條

蔥油餅、九層塔蛋餅🫔🌯

滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)🥘🍖▫️🐮🐷🍢
呢一個滷水系列,我係覺得每一樣都好好食呀,全部都滷得好入味,但係又唔會勁鹹,因為豆腐黎講,放喺滷水汁入面,我最怕就係食到成口都係鹹味,但佢呢一個滷水系列又真係有啲驚喜喎,滷水味好香,推介呀!
滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)

台灣腸🐽🔥
呢一個係我嘅必食推介,放喺轉轉盤上面熱辣辣,食起上嚟外皮脆卜卜,而裏面好Juicy,真係好正呀。💯
台灣腸

麻辣味爆谷🍿🍿
呢一個係我估唔到佢會有嘅小食,辣辣地嘅爆谷真係第一次食,又幾得意喎辣辣地又有少少甜味嘅特別爆谷。
爆谷

下一篇就係呢間餐廳嘅打邊爐篇🛑
2022-09-07
$330 (Dinner)
鹽水雞
甘梅地瓜條
滷水系列(豆腐、甜不辣、豬肚、牛肚)
台灣腸
爆谷
2022-09-08 255 views
今日喺朗豪坊行街嗰陣發現咗一間新開嘅台式火鍋店🥰 @hap.taiwanesehotpot 見到裝修幾靚而且價錢吸引,就決定試吓先!厝內人 •吃台北 $368 加一(星期一至四可食120分鐘)餐廳有九款台式養生湯底及秘製醬汁今次我就揀咗椰子雞湯同埋藥膳雞湯🧡呢個係最高級嘅套餐所以可以食到最頂級嘅牛肉😘🔸澳洲M5和牛肩胛肉牛肉味超香濃,油花均勻,食落唔係油脂爆發嗰種,而係嫩滑得黎又有少少咬口😆輕鬆可以食到幾碟!鍋物方面比較特別嘅有🔸牛肉貢丸™W🔸蒜汁皮蛋貢丸™W兩款都係台灣進口嘅肉丸,一咬就肉汁瀑發,每一個口味都有特別嘅驚喜!🔸輕奢華盛盤呢個套餐會贈送一個海鮮拼盤😆係一個超級吸睛,打卡指數高嘅位📸🔸肉類:澳洲M5和牛肩胛肉,手切牛外裙肉超厚嘅手切牛‼️比平時食燒肉嘅牛更厚🤪食落好有質感,牛味好濃,一啲都唔靭!🔸海鮮:鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔🔸蔬菜:水蓮^™W、時令蔬菜🥬除咗任點嘅嘢食,出面仲有一個自助區可以拎唔同嘅丸類菜類,超過20款台灣小吃自助區,仲有甘梅味/麻香味爆谷,飲品等等💋甜品方面,有一人一杯movenpick雪糕🍦甜品設有好呷綜合紅豆湯🧡有芋圓、仙草、小湯圓同埋紅豆湯以後出旺角想打

餐廳有九款台式養生湯底及秘製醬汁
今次我就揀咗椰子雞湯同埋藥膳雞湯🧡

呢個係最高級嘅套餐所以可以食到最頂級嘅牛肉😘
🔸澳洲M5和牛肩胛肉
牛肉味超香濃,油花均勻,食落唔係油脂爆發嗰種,
而係嫩滑得黎又有少少咬口😆輕鬆可以食到幾碟!

鍋物方面比較特別嘅有
🔸牛肉貢丸™W
🔸蒜汁皮蛋貢丸™W
兩款都係台灣進口嘅肉丸,一咬就肉汁瀑發,
每一個口味都有特別嘅驚喜!

🔸輕奢華盛盤
呢個套餐會贈送一個海鮮拼盤😆
係一個超級吸睛,打卡指數高嘅位📸

🔸肉類:澳洲M5和牛肩胛肉,手切牛外裙肉
超厚嘅手切牛‼️比平時食燒肉嘅牛更厚🤪
食落好有質感,牛味好濃,一啲都唔靭!

🔸海鮮:鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔

🔸蔬菜:水蓮^™W、時令蔬菜🥬

除咗任點嘅嘢食,出面仲有一個自助區
可以拎唔同嘅丸類菜類,超過20款台灣小吃自助區,
仲有甘梅味/麻香味爆谷,飲品等等💋

甜品方面,有一人一杯movenpick雪糕🍦
甜品設有好呷綜合紅豆湯🧡
有芋圓、仙草、小湯圓同埋紅豆湯

以後出旺角想打邊爐除咗食兆萬同瓊華😌
又有多一個選擇啦🤣

@hap.taiwanesehotpot #HAP #好呷 #台灣火鍋 #吃到飽
2022-09-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2022-09-08 169 views
我晚上好鐘意打邊爐或者食燒肉,有日行過朗豪坊見到新開左間 好呷台灣火鍋,即時同老公入去試試,最鐘意佢任食啦,牛肉又分好多款式都好好味,最正係佢連珍珠奶茶都有呀!!估都估唔到有我最愛既珍珠奶茶,我覺得要大熱推介一下🧊芋香珍珠奶茶🧊黑糖珍珠奶茶🧊愛玉冬瓜茶🧊桂花烏梅汁

🧊芋香珍珠奶茶

🧊黑糖珍珠奶茶

🧊愛玉冬瓜茶

🧊桂花烏梅汁
2022-09-08 196 views
就嚟我最近去試下敍福樓新開既台式火鍋店簡左台北個餐,一坐底就送左個盤,有帶子、鮑魚、蠔、蝦、魚、手切牛、肩胛肉,鮑魚同手切牛有驚喜🥰,有好濃既牛肉味,手切牛特色係口感好有咬口😛食到心機係入面,唔係齋用機cut然後行到熟食區,坊間好多台灣火鍋,佢相對上選擇好多,有台灣腸、鹽酥雞、蛋餅、蕃薯條、花枝丸、滷味、魯肉飯、特別味爆谷😂—甘到梅味、麻香爆谷,飲品方面仲有好多冷泡茶,可樂、蘋果梳打都有。到埋位叫肉,A5質素真係好唔同,口感軟稔,而最好重都係封門柳🥰最後食到飽飽仲有甜品有芋圓、紅豆、小湯圓、涼粉,咁就渡過一個好飽既晚上🤣
就嚟我最近去試下敍福樓新開既台式火鍋

飲品方面仲有好多冷泡茶,可樂、蘋果梳打都有。

食火鍋都可以養生😌,仲可以品嘗多款台式夜市小食😍 呢間台式火鍋店,提供9️⃣款台式養生湯底,例如好呷酸菜白肉鍋、麻辣鴨血藥膳鍋、藥膳養生雞鍋等~~~ 材料豐富滿滿,湯味香濃而醬料都要養生,可以試吓自家「人蔘沾醬」肉類、海鮮、丸類等可以用手機📱落單,亦設有自助區👋🏻喜歡台式夜市小食就不容錯過,有超過2️⃣0️⃣款,甘梅地瓜條、台灣香腸、鹽水雞等,可以食過不停另外仲有甘梅爆米花🍿️、麻味爆味爆米花🤩好特別當然亦有多款蔬果、菇類、飲品等選擇架可以試吓台式珍珠奶茶🧋、手工冷泡茶、冬瓜茶等等我揀嘅組合仲包埋「輕奢華盛盒」,有鮑魚、蝦🦐、魚、帶子、手切肉及牛柳粒,仲有幾款特色蔬菜最後必食甜品,包括好呷綜合紅豆湯、檸檬愛玉、Movenpick 雪糕😍 紅豆湯材料豐富,有芋圓、仙草、小湯圓及紅豆。

火鍋都可以養生😌,仲可以品嘗多款台式夜市小食😍
而醬料都要養生,可以試吓自家「人蔘沾醬」

肉類、海鮮、丸類等可以用手機📱落單,亦設有自助區👋🏻

另外仲有甘梅爆米花🍿️、麻味爆味爆米花🤩好特別

當然亦有多款蔬果、菇類、飲品等選擇架
可以試吓台式珍珠奶茶🧋、手工冷泡茶、冬瓜茶等等

2022-09-07 131 views
🥘好呷台灣火鍋九龍旺角區朗豪坊7樓17-20號舖牛角旗下新開火鍋😆新開張第3日即book位試下先首先想講服務態度超好🌟🌟🌟🌟原本book 左2點但時間夾唔到改左4點亦都提醒🔔我過左4點之後就係晚市時間但有事都係趕唔切4點前到最後當日再打電話去book其他日子時已經滿座啦🥲但佢再問我5點趕唔趕到我話ok 就即刻幫我改左5點👏🏻所以想去食既朋友仔要book定時間..唔係就要walk in等好耐啦今次選左「探部落.吃台東」湯底選左麻辣鴨血湯& 酸菜白肉湯麻辣湯底好香夠麻🤟🏻酸菜湯底都好濃郁唔算太酸食到牙鉸軟😂另外,可以自己落單加麻香辣醬調製辣味或者就咁當調味醬食沾✌🏻其實台東係LV2 選擇唔算多(唔包雪糕)但封門柳同花雕醉雞真係幾好食😋仲有幾款手打肉丸 我最中意食係麻辣芫茜雞滑好出色好呷台灣火鍋估唔到係好多台灣夜市小食可以過下口癮😆麻辣豬耳❤️滷水牛肚❤️無諗過鹽酥雞炸得好唔多粉可以一試麻辣爆谷🤣都幾得意味道最興奮🫶🏻打邊爐仲可以飲台灣手搖既黑糖珍珠同香芋珍珠奶茶🧋其實仲有好多玄米茶..茉香綠茶..桂花烏龍不過我唔好茶所以飲左一枝就算啦😂😂如果想飲台灣酒朋友可以加30蚊試下台灣啤酒(有3款檸檬🍋
🥘好呷台灣火鍋

原本book 左2點但時間夾唔到改左4點
亦都提醒🔔我過左4點之後就係晚市時間
但有事都係趕唔切4點前到
我話ok 就即刻幫我改左5點👏🏻

所以想去食既朋友仔要book定時間..
唔係就要walk in等好耐啦

今次選左「探部落.吃台東」
湯底選左麻辣鴨血湯& 酸菜白肉湯
麻辣湯底好香夠麻🤟🏻
酸菜湯底都好濃郁唔算太酸食到牙鉸軟😂
另外,可以自己落單加麻香辣醬調製辣味
或者就咁當調味醬食沾✌🏻

其實台東係LV2 選擇唔算多(唔包雪糕)
但封門柳同花雕醉雞真係幾好食😋

最興奮🫶🏻打邊爐仲可以飲台灣手搖既黑糖珍珠同香芋珍珠奶茶🧋
其實仲有好多玄米茶..茉香綠茶..桂花烏龍
不過我唔好茶所以飲左一枝就算啦😂😂
如果想飲台灣酒朋友可以加30蚊試下台灣啤酒
(有3款檸檬🍋,龍泉,水蜜桃🍑)

不過太多人啦所以影唔到好多店舖相同環境🙈
但要注意⚠️加湯係自助出去拎壺加湯
2022-09-06 162 views
呢間新開嘅台式火鍋每次見到都排曬長龍  朋友收早就自告奮勇去幫手排隊我放工唔使點等就入得餐廳一共有9️⃣款台式養生湯底比你揀食打邊爐唔多唔少都有啲罪惡感😞我哋決定食藥膳鍋令成件事變得養生啲💚貪心嘅我哋加$50轉鴛鴦湯底要咗 "好呷麻辣鴨血藥膳鍋"🦆(鴨血任食 爽!)同“藥膳養生雞鍋” 🐓兩個湯底都唔錯😀可惜個藥膳味唔係太出唔係我期望果種好大藥材味嘅湯底早知將其中一個換成牛奶木瓜美顔鍋 或者 香濃沙茶豬筒骨鍋實在太多湯底想試貪心嘅我想佢出九宮格鍋一次試勻曬湯底揀完湯底就揀套餐餐廳有4款放題套餐,食物款式亦會因應台灣各區特產而有所不同當中最最最豐盛嘅係“厝內人.吃台北”套餐我係猴住佢嘅輕奢華盛盤而嗌呢個餐輕奢華盛盤包括有美國SRF和牛牛肋粒、手切牛、鮑魚、蠔、帶子、時令蔬菜等最抵死個set仲要用三層架上 好適合打卡醬料區都好正款式夠多 包羅萬有點都有有一款啱你心水特別推介沙茶醬火鍋配料都好多可以去雪櫃任攞同網上點單我all in澳洲M5和牛肩胛🐮堅係正🤪🤪🤪最令人驚喜係啲丸呀!幾乎試曬咁濟個人口味特別鍾情薑汁皮蛋貢丸、麻辣芫茜鷄滑、沙茶墨魚滑😍呢幾款零舍特別 誠意大家試下  絕對有驚喜💥除咗火
呢間新開嘅台式火鍋

沙茶醬

火鍋配料都好多

可以去雪櫃任攞同網上點單

我all in澳洲M5和牛肩胛🐮堅係正🤪🤪🤪

最令人驚喜係啲丸呀!
幾乎試曬咁濟
好多丸

個人口味特別鍾情薑汁皮蛋貢丸、麻辣芫茜鷄滑、沙茶墨魚滑😍
呢幾款零舍特別 誠意大家試下  絕對有驚喜💥

除咗火鍋食材,餐廳提供一系列台灣小食
例如:台灣腸、滷味、鹽酥雞、爆谷等
作為一個foodie我應該要試下唔同嘢🙈
但我掛住食火鍋 所以食唔落🙊
如果試到邊款小食特別好味
唔該話聲比我聽 等我下次留肚食

飲品方面有熱有凍
兼且每日有不同手搖飲品🧋
凍飲有我最愛嘅冷泡茶😝
個人特別推介桂花烏龍茶
陣陣桂花香,又解渴解膩😉

甜品我早就bookmark定好呷綜合紅豆湯,貪佢有齊芋圓、仙草、小湯圓等我最喜歡的配料😙
點知臨走侍應幫我落雪糕
我先醒起個套餐包一人一杯Movenpick雪糕🍨
就係咁,個甜品要下次先食到🙈

呢餐食得好盡興 😊
Dinner
沙茶醬
好多丸
2022-09-06 182 views
 早一日book左位,但黎到晚都可以即刻入到。有定量同任食午餐揀,  可以揀兩款肉, 每款一份大約有8塊肉,我揀左兩份牛肉,金會員仲有85折,90蚊有兩兜肉都幾多。出面有火煱料飲品同熟食。 熟食款式都好多選擇,有肉燥飯 ,鹽酥雞,炸丸,滷水食物,貼台灣腸等等, 野飲有兩款台式手搖,珍珠奶茶同冬瓜愛玉,另外仲有紙包飲品汽水冷泡茶。火煱料就基本丸類菜等等。我即時整左個台式拼盤,同滷水拼盤,再加肉燥飯,呢到出面食都要加杯冬瓜茶,呢到出面食都要成80蚊~最復先食肥牛, 重點放左係熟食。所有野味道都唔錯,下次想食台灣野都會食呢間。
 早一日book左位,但黎到晚都可以即刻入到。
2022-09-01
$100 (Lunch)
  • 肉燥飯, 冬瓜愛玉
近排好多台式火鍋店開幕,今次專登試咗牛角旗下嘅呢間好呷台灣火鍋~嘩我係平日星期三去都勁多人等位,等左陣終於入到去!餐廳分咗四款不同嘅套餐,用台灣各地命名,我哋呢次揀咗最貴嘅台北套餐,入面有三十幾款嘅食物可以任點任食,呢個餐仲會每兩位附送一盤輕奢華盛盤~一坐低就梗係要揀湯底啦,因為我地唔太食到辣,所以揀左椰子雞同木瓜牛乳~ 兩樣都清清地 啱晒我地📍醬料區除咗平時有嘅辣椒、蒜蓉、豉油等醬料之外,佢有款強烈推薦嘅人蔘醬,唔會好苦又有啲淡淡人參味幾得意📍輕奢華盛盤:呢個盤只係台北套餐獨有,個三層架有海鮮:鮑魚蠔蝦同魚,海鮮樣樣都好新鮮,鮮甜又彈牙~之後又有和牛粒同手切牛~牛肉味夠濃入口即化📍跟住正式進入任點環節: 肉類一定要食M5和牛啦~肉味超濃,油花剛好,有入口即化嘅超滿足口感📍任點海鮮就有青口小卷魚片等等📍其他單點類,我推薦櫻花蝦墨魚滑同蝦滑📍自助區有多款嘅丸類、蔬菜等火鍋配料可以任食📍另外又再有一個台灣小食區,有鹽酥雞滷水小香腸仲有爆谷tim!📍除咗食物之外自助區仲有多款嘅飲品提供,好似台式飲品汽水果汁等,最正係有珍珠奶茶!仲有多款嘅冷泡茶等飲品提供📍其實最後每人會包一杯嘅雪糕,但我實在

嘩我係平日星期三去都勁多人等位,等左陣終於入到去!

📍跟住正式進入任點環節:

📍任點海鮮就有青口小卷魚片等等

📍其他單點類,我推薦櫻花蝦墨魚滑同蝦滑

📍自助區有多款嘅丸類、蔬菜等火鍋配料可以任食

📍其實最後每人會包一杯嘅雪糕,但我實在太飽所以就無要了,反而食左碗檸檬愛肉~~~
2022-09-04 187 views
朗豪坊開咗一間台式嘅仼食火鍋 好呷經過幾次都見到人頭湧湧 所以相約朋友過黎試試由於對幾款湯底都心大心細 所以揀咗鴛鴦鍋當中有4款套餐(台東、台中、台南及台北)大家可以自己揀食質定食量😏 麻辣鴨血藥膳鍋及清甜椰子雞鍋湯底而言 椰子雞幾香甜 但麻辣唔算太辣 如果可多少少麻會更好至於熟食方面 估唔到種類頗多好多台式少食 真係好似走咗轉夜市咁本人最愛台灣香腸及甘梅地瓜條真係好香口 地瓜條依然香脆亦無冧唒最特別連爆谷都有 甘梅味同麻辣味好不特別😋飲品方面 有多種台式飲品 甜品亦有芋圓仙草😍 估唔到連珍珠奶茶🧋都有 珍珠仲幾煙韌添😌選擇真心頗多 加上地點就腳聚餐好去處🙌🏻
朗豪坊開咗一間台式嘅仼食火鍋 好呷
經過幾次都見到人頭湧湧
所以相約朋友過黎試試
由於對幾款湯底都心大心細 所以揀咗鴛鴦鍋
當中有4款套餐(台東、台中、台南及台北)
大家可以自己揀食質定食量😏

估唔到連珍珠奶茶🧋都有
珍珠仲幾煙韌添😌
選擇真心頗多 加上地點就腳
聚餐好去處🙌🏻
一向支持嘅牛角集團開咗新台式火鍋店,當然即刻嚟試吓,新店好多人食,第一次嚟就算金會員都等唔到,第二次嚟時間早啲,終於食到。出面睇,店舖好似好細,但入到去都幾大幾多座位,座位之間唔係太逼,都坐得舒服,貼心設計枱邊有坑放圍板,唔洗再痴喺枱面,影張相嘅時候都可以暫時攞走。會員有優惠券免費鴛鴦鍋,揀咗椰子雞湯同麻辣湯。有台中、台南、台北餐三款,食嘅肉唔同。揀咗最貴嘅台北餐,可以食到澳洲m5和牛肩胛肉,海鮮食到黑魚片同孔雀蛤(青口),鍋物都多啲。仲有個三層架嘅輕奢華盛盤,有海鮮: 鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔,有肉: 澳洲m5和牛肩胛肉、手切牛、外裙肉,菜有水蓮同時令蔬菜。鮑魚好彈牙好爽口,蠔都唔算腥可以食到,蜆普遍都冇沙都鮮甜,蝦都肉質彈牙,鱔就還好,偏淋澳洲m5和牛肩胛肉,即係套餐都有得任食的,幾好食,好香,有適當油脂唔鞋手切牛好牛香,好食外裙肉好爽口,好濃牛味菜有台灣水蓮同應該係羽衣甘藍,估唔到個羽衣甘藍火鍋幾好食,甜又唔苦,水蓮好爽口又清甜。澳洲m5和牛肩胛肉唔算太肥,但都嫩,唔鞋封門柳肉味較濃牛小排,肥啲,好香好食又軟熟羊肩好羊勁羶味,我本身幾鍾意食羊都唔係好頂得住牛五花最肥,但幾香幾好食,口

會員有優惠券免費鴛鴦鍋,揀咗椰子雞湯同麻辣湯。

有台中、台南、台北餐三款,食嘅肉唔同。

手切牛好牛香,好食
外裙肉好爽口,好濃牛味

澳洲m5和牛肩胛肉
唔算太肥,但都嫩,唔鞋

封門柳
肉味較濃

牛小排,肥啲,好香好食又軟熟

羊肩
好羊勁羶味,我本身幾鍾意食羊都唔係好頂得住

牛五花
最肥,但幾香幾好食,口感彈牙又嫩滑,不過咁肥食一兩碟就夠

出面有台式飲品攞,有罐裝,亦有杯裝香芋奶茶,又有冷泡茶

仲有台式小食,最正係台灣腸,出面有爐一直轉一直燒,熱辣辣,皮脆,入面juicy,好香
蛋餅就一般,鹽酥雞唔錯,唔太大舊炸粉,夠熱就好食
鹽水雞一般,滷味唔錯,啲丸ok,餃就麻麻
有得再叫牛肉/醉雞,都係普通

台北餐先有得食嘅黑魚片唔錯,亦冇乜骨
墨汁丸都幾好食

火鍋配料同小食選擇都好多

食足2小時
2022-08-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2022-09-03 163 views
好呷台灣火鍋 @hap.taiwanesehotpot 係牛角集團期下新開既台式火鍋放題晚市真係好多人排隊等位好呷既火鍋放題有4個套餐,最平既「輕旅行.吃台中」午市$118/$158已經食到🌟厝內人.吃台北 $368🌟🌟湯底 鴛鴦鍋 +HKD$50打邊爐湯底好重要,好呷有九款台式養生湯底同秘製醬汁餐廳推介酸菜白肉鍋🥬同麻辣鴨血藥膳鍋✨好呷麻辣鴨血藥膳鍋用多種香料同藥材熬既湯底,裏面有Q彈既鴨血,仲配有人參沾醬✨椰子雞鍋有椰子肉、杞子同蟲草花,湯底好清甜,最啱攞嚟淥蔬菜食🌟輕奢華盛盤✨蠔、鮑魚、帶子、沙鎚魚片🦐✨美國SRF和牛牛肋粒、手切牛·外裙肉🐂✨水蓮及時令蔬菜🥬只可以叫一次,海鮮好新鮮,鮑魚同蠔都好好食外裙肉油脂較少會比較硬身,牛肋粒就正常🌟肉類澳洲M5和牛肩胛、牛小排都係呢個套餐抵食嘅肉,和牛肩胛油脂分布平均豐富,牛小排我嗰碟咁啱偏肥🌟自助區除咗唔同套餐包括既食物,呢到仲設有台灣小吃自助區,有超過20款台灣小吃,鹽酥雞、台灣腸、地瓜條呢啲人氣小食都會有,好似去咗台灣夜市咁。不過係預先整好放係櫃到自取另一邊急凍櫃有蔬菜、丸同火鍋配料🌟飲品🍸有手搖飲品、冷熱飲品,當然唔少得手工冷泡茶
好呷台灣火鍋 @hap.taiwanesehotpot
係牛角集團期下新開既台式火鍋放題
晚市真係好多人排隊等位

🌟厝內人.吃台北 $368🌟

🌟湯底 鴛鴦鍋 +HKD$50
打邊爐湯底好重要,好呷有九款台式養生湯底同秘製醬汁
餐廳推介酸菜白肉鍋🥬同麻辣鴨血藥膳鍋
✨好呷麻辣鴨血藥膳鍋
用多種香料同藥材熬既湯底,裏面有Q彈既鴨血,仲配有人參沾醬
✨椰子雞鍋
有椰子肉、杞子同蟲草花,湯底好清甜,最啱攞嚟淥蔬菜食

🌟輕奢華盛盤
✨蠔、鮑魚、帶子、沙鎚魚片🦐
✨美國SRF和牛牛肋粒、手切牛·外裙肉🐂
✨水蓮及時令蔬菜🥬
只可以叫一次,海鮮好新鮮,鮑魚同蠔都好好食
外裙肉油脂較少會比較硬身,牛肋粒就正常

🌟肉類

🌟自助區
另一邊急凍櫃有蔬菜、丸同火鍋配料

🌟飲品🍸
有手搖飲品、冷熱飲品,當然唔少得手工冷泡茶,當日有珍珠奶茶同檸檬愛玉,白桃烏龍同桂花烏龍都係咁好飲
如果你係好鐘意打邊爐飲啤酒,仲可以+$30/位升級台灣啤酒放題

🌟甜品🍧
好呷綜合紅豆湯,紅豆湯入面有芋圓、仙草同芋泥,好好食😋
呢個套餐每位都可以享有一客Movepick雪糕🍨

📍好呷台灣火鍋
地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊7樓17-20號舖
早排牛角開左呢間火鍋新副線💛果然延續牛角嘅人氣 一樣要排長龍本來都係抱住試新店嘅心態去幫襯 點知質素有驚喜喎(´・ᴗ・ ` ) 甚至覺得有少少超越另一連鎖台式火鍋店!性價比亦幾高☺️餐廳裝修有別於一般火鍋店 偏向優雅風 座位好闊落 唔大油煙 仲坐得好舒服🫶🏻另外用QR code落單 上菜好快~—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-目前有4款套餐可以揀~🐻今次就食豪D (¬‿¬)揀左食物種類最多嘅套餐. ♡ 厝內人。吃台北(午市$268|晚市$368)除左任叫嘅肉類、海鮮、丸類✨呢𝚜𝚎𝚝仲包括獨有嘅「輕奢華盛盤」 以層架擺上海鮮、M5和牛、台灣水蓮等時令蔬菜~打邊爐都儀式感十足 不過呢盤就無得𝚛𝚎𝚏𝚒𝚕𝚕啦🍭重點推介♡ 肉類|M5和牛肩胛肉、牛小排唔算好多款 但勝在有鮮味有肉味🐮放題黎講算高質啊.♡ 台灣特產丸類|芋頭丸、馬蹄木耳貢丸、麻辣爆漿肉丸🍡✨芋頭丸真係大力推介 脹卜卜又彈牙 最重要係裡面包住一大舊芋泥蓉! #芋泥控 一定愛上💜.♡ 熟食|香炸芋泥丸、香菇肉燥飯、焦糖爆谷熟食區仲有好多台式小食😛台灣腸、鹽水雞、手抓餅、滷味等等 味道大致都正常發揮啦.♡ 海鮮類|蝦滑、孔雀蛤.♡ 飲品|罐裝飲品任

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

♡ 厝內人。吃台北(午市$268|晚市$368)

🍭重點推介

♡ 肉類|M5和牛肩胛肉、牛小排
唔算好多款 但勝在有鮮味有肉味🐮放題黎講算高質啊

♡ 台灣特產丸類|芋頭丸、馬蹄木耳貢丸、麻辣爆漿肉丸🍡

♡ 熟食|香炸芋泥丸、香菇肉燥飯、焦糖爆谷

♡ 海鮮類|蝦滑、孔雀蛤
♡ 飲品|罐裝飲品任飲唔嬲(´・ᴗ・ ` )仲有自家泡茶&珍珠奶茶等特飲🧋種類都好多

甜品|自家製紅豆芋圓仙草 偏甜但芋圓幾煙韌~可以任點😆最後仲每人都有一盒𝚖𝚘𝚟𝚎𝚗𝚙𝚒𝚌𝚔雪糕 飽到上心口🤰🏻

♡ (◍•ᴗ•◍) ♡

𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ