2024-08-12 692 views
📍 快樂.順景 (上環)上環蘇杭街19-25號永昌商業大廈地下B號舖餐館裝潢簡單素雅,採用木制桌椅,散發著濃濃的港式茶餐廳氛圍。服務員熱情周到,能為顧客提供貼心周到的服務👉 XO醬特濃滑蛋牛肉飯💰68😋😋😋😋.6/5 這道經典粵式飯菜口味層次豐富,XO醬的香辣滋味與滑蛋和牛肉的鮮嫩完美融合,米飯煮得恰到好處,整體口感細緻綿密,是一道非常具有特色的美味滿足感十足的主菜👉 瑞士汁雞髀撈公仔麵 (配火腿、特濃4.3牛乳炒蛋及特色餐包)💰60😋😋😋😋.6/5 這是一道融合中西風味的特色麵食,雞髀肉質鮮嫩多汁,搭配入口即化的4.3牛乳炒蛋和鹹香的火腿,再配以彈牙的公仔麵,再輔以獨特風味的餐包,口感層次豐富,令人垂涎欲滴👉 咖啡紅豆冰💰跟餐特飲12😋😋😋😋.8/5 這款甜品香濃醇厚的咖啡味與紅豆的香甜完美融合,冰涼的質地清爽可口,不會過於甜膩,是一款非常適合夏季品嚐的消暑飲品👉 鹹檸七💰 跟餐特飲12😋😋😋😋.9/5 這是一款酸甜適中,帶有些許鹹味的清涼飲品,檸檬的酸爽感與鹹味的平衡令人回味無窮,是一款清涼消暑的佳品👉 菠蘿油💰15😋😋😋😋.6/5 這款香甜酥脆的菠蘿油口感非常可口,外皮金黃酥脆,
📍 快樂.順景 (上環)

👉 XO醬特濃滑蛋牛肉飯

😋😋😋😋.9/5

👉 菠蘿油
💰15
😋😋😋😋.6/5
這款香甜酥脆的菠蘿油口感非常可口,外皮金黃酥脆,內餡鬆軟甜美,是一款非常經典和受歡迎的港式茶點,配上鮮牛油既能解饞又能增加食欲

回頭: yes,快樂順景茶餐廳以優質的食材、地道的烹調手法和親切的服務贏得了當地居民和遊客的喜愛,成為香港人熟悉的餐飲品牌之一。它代表了香港傳統茶餐廳的特色,是遊客體驗香港飲食文化的好去處👍🏻
2024-07-30 1028 views
快樂·順景😘😘😘 靚靚茶餐廳上環蘇杭街、聯成再開分店、就係舊鋪灣仔「快樂餅店、順景餐廳」、上環店裝修以淺木系、座位更寬敞舒適、享受食物之外、仲🉑享受環境!全日早餐$64袐制他他醬炸魚柳⋯⋯成手掌🖐️大的炸魚柳、炸至外層脆口、魚肉鮮嫩、不油膩、蘸點袐制他他醬、提升味蕾口感!特濃4.3牛乳炒蛋⋯滑滑蛋香、特濃牛乳味、仲有黑松露、磨茹🍄片、多重享受😎法蘭克福腸🌭️(好大條、德國有名之腸、灼熟伴食一流)、煙肉(兩大片、略煎、煙熏帶鹹味、頭盤必食)、茄汁焗豆(黃豆伴食健康時蔬、茄汁味)及特色餐包(迷你版菠蘿包、自家製作、曰曰新鮮)追加+凍特飲$12奶茶紅豆冰、⋯茶味香濃、紅豆軟腍、特色飲品🥤抵食全曰早餐、營養豐富、色彩繽紛、賣相吸睛👀!飽肚🈵️足!自家制作麵包紅豆沙翁$13⋯⋯炸脹卜卜金黃、 滿滿紅豆蓉饀、外沾白沙糖、咬一口、沙翁蛋香撲鼻,外皮酥脆,內裏嫩滑輕盈,吃落鬆化似蜂窩,回味無窮。牛油皮蛋撻$9⋯⋯牛油香濃、脆口曲奇外皮、內嫩滑滑蛋漿、港式茶點小食之冠!快樂·順景上環蘇杭街19-25號永昌商業大廈地下B號舖港鐵上環站A2出口,步行約3分鐘
快樂·順景
😘😘😘
靚靚茶餐廳
全日早餐$64
抵食全曰早餐、營養豐富、色彩繽紛、賣相吸睛👀!飽肚🈵️足!
自家制作麵包
快樂·順景
港鐵上環站A2出口,步行約3分鐘
牛油皮蛋撻
奶茶紅豆冰
紅豆沙翁
2024-07-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
牛油皮蛋撻
奶茶紅豆冰
紅豆沙翁
喺上環蘇杭街嘅快樂順景,呢度嘅美食真係好抵食!吉列豬扒同炸魚柳都係大塊,食落去外脆內嫩,口感一流,食完真係好滿足。通心粉嘅份量亦都相當多,搭配豬扒或魚柳,簡直係一餐超級豐富嘅午餐。佢哋嘅菠蘿包剛出爐,熱熱地食,香甜得嚟又鬆軟,真係好好味。如果煎蛋邊緣有少少脆口就更加完美啦!餐廳嘅位都唔窄,坐得好舒服,令到你可以悠閒咁享受美食。侍應嘅服務態度好有禮貌,令整體用餐體驗更加愉快。總括來講,快樂順景嘅性價比超高,無論係食物定服務都令人好滿意,絕對值得再來!
#快樂順景餐室 終於擴展版圖到上環,我地避開星期一至五繁忙時間,襯weekend 可以坐得舒舒服服嘆個午餐 💜新店被銅鑼灣地方寬敞,座位冇密質質👍🏻 比銅鑼灣店坐得舒服。其實最吸引我的永遠都係現店鋪內的出爐麪包和包餅等。自助落單,成個流程快靚正。🍴吉列魚柳沙律餐魚柳是即炸,炸漿不厚,嫩滑的魚柳也是熱辣辣的;配上雜果沙律,正好在這炎熱天氣很適合吃到這款美食。🍴叉燒滑蛋特濃滑蛋雙拼飯一看便知炒蛋夠滑,香吾香試過就知。大啖吃下蛋味夠濃,無敵雙併是蝦仁併叉燒,蝦仁爽口;略嫌叉燒薄左啲,如果加埋甜豉油味道會更加提升。🍞菠蘿紅豆包出爐麵包大大個,結合了菠蘿包酥香和紅豆甜糯,超喜歡。🥤奶茶紅豆冰紅豆香軟,煮得夠稔;和花奶比例合乎標準,當然想再加多啲紅豆,奶茶有茶味甜度適中,只須加$13 強烈建議加錢飲。🥤凍鹹檸

#快樂順景餐室

其實最吸引我的永遠都係現店鋪內的出爐麪包和包餅等。
自助落單,成個流程快靚正。

🍴吉列魚柳沙律餐

🍴叉燒滑蛋特濃滑蛋雙拼飯

一看便知炒蛋夠滑,香吾香試過就知。

🍞菠蘿紅豆包

出爐麵包大大個,結合了菠蘿包酥香和紅豆甜糯,超喜歡。

🥤奶茶紅豆冰

🥤凍鹹檸
近年都好少留食評,今次真係畀快樂順景搞到不快樂(好似上個差評嘅師兄咁)所以要勸予吓中上環食12點1點嘅打工仔唔想食個飯都係咁畀人煩就唔好嚟喇。平又唔係平,嘢食又普通,啲麵包擺正係垃圾桶隔離,膠都廢事畀直接走包。都算,食過半個鐘開始每隔兩分鐘分開問我哋枱上嘅每樣嘢仲要唔要。個款係:係呀擺到明趕你走㗎喇宜家吹咩有時真係見好就收啦。明顯只係差少少finish侍應around 10分鐘內竟然嚟咗我哋張枱問咗5次(3碟嘢兩杯嘢飲)😹精彩。(返咁多年工第一次遇到此奇景)最尾熱檸茶飲淨半杯佢問第5次真係到咗我底線,其實大佬覺得我杯茶仲可以飲幾耐呢? 成餐飯我哋都只係食咗40分鐘,下次唔啱加個牌話繁忙時間用餐限時30分鐘吖不如👍🏻食附近平價餃子店都冇畀人咁催過,呢間新餐廳係幾威,當自己澳牛咁做,正。

個款係:係呀擺到明趕你走㗎喇宜家吹咩
有時真係見好就收啦。

2024-08-28 411 views
每年都會去一去文武廟求個安心,求完安心順便附近搵食。今次就簡單食個快靚正餐。銅鑼灣已經聽過佢個名,茶記格局,上環店好新淨,門口櫥窗仲有出爐麵包。蔥油香茅豬扒煎太陽蛋飯 睇圖已經比呢個飯吸引到,上枱亦沒有照騙。主角豬扒並非大而無當,夠鬆又有油香,有埋太陽蛋汁加蔥油,好邪惡。常餐同樣有大大塊豬扒配公仔麵,豬扒一樣高質,食公仔麵記得加辣椒油,絕對係彩蛋。跟餐仲有菠蘿油,火腿同炒蛋,菠蘿油大大個夾住厚厚既牛油,特濃4.3牛乳炒蛋口感嫩滑,最後加杯奶茶紅豆冰,豐富之選。快樂忌廉筒估唔到會有呢舊懷舊忌廉筒。香脆酥皮包住幼滑忌廉,一鹹一甜,令人再三回味。
每年都會去一去文武廟求個安心,求完安心順便附近搵食。

今次就簡單食個快靚正餐。

蔥油香茅豬扒煎太陽蛋飯

快樂忌廉筒
2024-08-25
Lunch
其實一間茶餐廳環境同食物味道又幾好都冇用,一個餐廳經理態度有問題,成個體驗差好遠。。。整體來說,餐牌Menu多選項,食物質素不錯喺正常平日返工午餐放飯時段,要排隊等候也是非常合理,今次體驗大約等候10至15分鐘大約在12:35pm,餐廳安排了餐桌給我們,並給我們安排下單,並在1:05pm餐廳會陸續收取差不多食完嘅餐碟,上餐和收拾嘅效率不錯我們只是想享受剩餘嘅飲品,餐廳亦都表示理解,但在這過程中,由於我們在在門口第一張旁邊的餐桌,餐廳經理不停地在門口高聲跟門口排隊嘅客人說:「佢哋唔走,我冇得比枱你」然後對我們的餐桌再高聲說:「唔該晒」此刻我感受到餐廳經理給予嘅壓力,心裡感到十分不舒服,但我朋友差一點點就喝完飲品,所以我們很快就可以準備交桌,不過餐廳經理不停在經過我們桌子期間,不停高呼:「唔該晒、唔該晒、唔該晒!」 經理還站在同一位置盯着我們桌子。我認為經理此態度已經過火了,我十分理解平日上班時間午餐時段十分繁忙,正常香港人大家都會盡量配合,但個態度不是不停地說反話「唔該晒」而威逼你去離桌,今次體驗十分不愉快,因此我在結帳的時候查詢有冇投訴渠道,然而餐廳回覆:「由於餐廳是新營運,未有投訴渠

整體來說,餐牌Menu多選項,食物質素不錯

我認為經理此態度已經過火了,我十分理解平日上班時間午餐時段十分繁忙,正常香港人大家都會盡量配合,但個態度不是不停地說反話「唔該晒」而威逼你去離桌,今次體驗十分不愉快,因此我在結帳的時候查詢有冇投訴渠道,然而餐廳回覆:「由於餐廳是新營運,未有投訴渠道提供」,因此唯有在OpenRice這裏希望給大家一個勸告,唔受得氣嘅人就唔好入去食了,無謂消費了,又受了氣,貼錢買難受!
2024-08-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$61 (Lunch)
2024-08-17 488 views
上環懷舊麵包冰室(快樂 • 順景),叮噹上身人人期望可達到快樂順景😆,舖面玻璃櫃放滿懷舊麵包相當吸引,店員好親切和有禮,卡位也很寬敞好舒適。❣️XO 醬特濃滑蛋牛肉飯使用日本4.3特濃牛乳滑蛋,口感香滑豐厚,牛肉軟嫩多汁,配上濃郁的XO醬料,層次感極豐富❣️黑椒牛扒餐牛扒香氣撲鼻,肉質鮮嫩多汁,黑椒調味恰到好處,薯條金黃酥脆yummy❣️ 吞拿魚沙律香脆牛角包香酥牛角包外皮酥脆,內餡蓬鬆鮮嫩,吞拿魚沙律濕潤鮮甜惹味,風味獨特,兩者完美融合。❣️ 懷舊菠蘿包香甜軟糯的菠蘿包,面層金黃酥脆菠蘿皮😋,內裡蓬鬆鮮甜香,撫慰人心的美味,令人懷念往日的滋味。
上環懷舊麵包冰室(快樂 • 順景)

❣️XO 醬特濃滑蛋牛肉飯

❣️黑椒牛扒餐

❣️ 吞拿魚沙律香脆牛角包

❣️ 懷舊菠蘿包

2024-08-10 421 views
週末同朋友一齊嚟咗呢間港式餐廳食個 early dinner 🤣$66「香蔥櫻花蝦叉燒特濃滑蛋飯」:滑蛋夠滑,叉燒薄切幾好食,櫻花蝦脆脆哋,全部一齊要來撈飯食幾夾🤣$68「蔥油香茅豬扒🐷🥩煎蛋飯」:蔥油夠晒鹹香🤣,豬扒🐷🥩薄切煎炸得好香口😋,太陽蛋好太陽🌞,全部一齊撈飯食又係幾夾🤣$9「牛油皮蛋撻」:要咗兩個,甜甜哋🤣跟餐 凍特飲+$12,要咗「凍檸 無糖可樂」:凍檸樂就梗係好飲啦🤣跟餐 凍飲+$3,要咗「凍檸水走甜少冰」:相當健康🤣

$9「牛油皮蛋撻」:要咗兩個,甜甜哋🤣

跟餐 凍飲+$3,要咗「凍檸水走甜少冰」:相當健康🤣
Dinner
2024-08-05 465 views
灣仔快樂x順景懷舊茶餐廳係上環開左分店啦❣️1. 瑞士汁雞髀撈公仔麵常餐 $60呢個常餐好抵食 有隻大大隻嘅瑞士汁雞髀 食落咸咸香香@多肉又多汁 個撈麵煮得啱啱好 乾身 咬落又彈牙 撈埋個汁甜甜地 好好食 仲有個炒蛋 佢係牛乳整 所以更滑身 而個餐包係迷你菠蘿包 超加分 個皮仲好脆+$12 雪糕紅豆冰懷舊飲品 超多紅豆係個底 仲有個雲尼拿雪糕溶住食 好正2. 叉燒蝦仁特濃滑蛋雙拼飯 $68大大碟 分量十足 個蛋十分滑 蝦仁爽口彈牙 叉燒軟腍又甜蜜 個飯軟硬適中 仲有啲蔥花係面調香佢 正+$12 檸檬利賓納好耐冇飲 酸酸甜甜 好解渴3. 蛋撻 $9果然係餅店 曲奇皮牛油香十足 咬落酥化 厚度適中 熟度啱啱好 上色幾靚 中間蛋香都十足 唔太甜 呢個價錢對比呢個質素係物超所值📍快樂.順景 上環蘇杭街19-25號永昌商業大廈地下B號舖
灣仔快樂x順景懷舊茶餐廳係上環開左分店啦❣️

好耐冇飲 酸酸甜甜 好解渴

3. 蛋撻 $9

📍快樂.順景
2024-07-26 522 views
嘩!今日嚟上環呢邊發現人氣茶餐廳開咗過嚟!前身係餅店,所以懷舊包點睇落就好好食~常餐、午餐六十蚊左右超抵食,好好味😋!黑椒牛扒餐🥩 因為唔想食咁多澱粉,所以點咗個扒餐,兩大塊嫩嫩嘅牛扒加埋脆卜卜嘅薯條~真係好正!懷舊紅豆冰🫘 紅豆好多,煲得好軟爛,好唔錯~本來想試下咖啡紅豆冰嘅,突然點餐時唔記得咗😅,仲好經典嘅永遠無錯哈哈哈哈忌廉筒🌿 呢個都好好食!忌廉唔係好甜膩嗰種,而係鹹甜鹹甜嘅,難怪人哋話呢個係必點嘅!作為飯後甜品真係好正!BTW呢間店雖然新開,但係午餐時間好火爆,要有耐心等一等,不過老闆非常和善,加埋翻桌得好快~可以等!

黑椒牛扒餐🥩

懷舊紅豆冰🫘

忌廉筒🌿

2024-07-23 606 views
返工路過上環蘇杭街,見新開咗快樂順景,灣仔嘅快樂餅店同埋順景茶餐廳 crossover嚟見新鮮麵包櫃,加分!仲見到有邪惡嘅忌廉筒,於是決定入去試下佢嘅早餐。港式早餐揀咗沙爹牛肉麵,沙爹濃郁又夠花生香,牛肉嫩滑,叫咗爽麵都做到佢唔係配普通嘅方包或者多士,而係一個特式餐包,開盲盒嗎😂最後係迷你菠蘿包,個皮好脆,甜甜地,配炒蛋唔錯。最期待嘅係忌廉筒!一咬落去已經覺得好脆~ 內裡嘅忌廉有少少鹹,但係非常輕身,食落唔會覺得漏。原本仲擔心食唔晒,點知成個筒都俾我食哂,一早勁滿足。🙂‍↕️

見新鮮麵包櫃,加分!
仲見到有邪惡嘅忌廉筒,於是決定入去試下佢嘅早餐。

一向都好鍾意食快樂餅店嘅麵包,之前佢灣仔舊店關閉咗嘅時候仲,特登去排隊買咗一大袋包返去同屋企人share,好彩佢哋之後開咗新鋪,最近仲喺銅鑼灣同上環開設左佢哋嘅茶餐廳,而家唔使特登去到灣仔都可以食到佢哋啲麵包啦~.🍽上環店新裝修環境寬闊好坐,牆上有好可愛嘅壁畫,成個裝修好溫馨舒適。.首先叫咗個常餐同埋全日早餐同大舊Share。雞白湯叉燒湯烏冬嘅湯底非常之濃郁,叉燒偏瘦,唔會感覺好肥膩係,比較健康家常。餐點搭配埋火腿、煎蛋🍳及特色餐包,當中最有驚喜就係非常之鬆軟嘅迷你菠蘿包,果然快樂餅店嘅包係唔會令人失望嘅,外脆內綿密,熱辣辣配上一杯邪惡有大量cream嘅西班牙咖啡,吃完令人整天都充滿能量🔥。.全日早餐嘅秘製他他醬炸魚柳🐟超級大條,特濃4.3牛乳炒蛋裏面加入咗黑松露黎炒,滑嫩而且好香黑松露味,法蘭克福腸幾juicy加埋香口煙肉、茄汁焗豆同迷你菠蘿包,$64個人覺得好OK,而且有連埋餐飲。.最後再試左佢哋嘅🧈牛油皮蛋撻,不得不說雖然佢哋整包整到出曬名,但係其實蛋撻質素唔輸麵包,質感好滑溜,牛油皮亦都好鬆化,幾值得一試。.快樂.順景 (上環)上環蘇杭街19-25號永昌商業大廈地下B號舖

快樂.順景 (上環)