家賀屋

Harvest House
2024-10-04 140 views
今日係我同老公拍拖17周年紀念日,咁嘅日子梗係要帶老公食好西啦!我哋就嚟咗家賀屋,今次就食日本菜。因為係平日,所以我哋揀咗食午餐,食 lunch set 就最抵食!我就叫咗我至愛嘅 #火炙左口群丼 ,對於左口魚群邊,我第一次食已經愛上!而定食 set 係會有麵豉湯,沙律,主食 & 蒸蛋。丼飯底係醬油撈飯,配左口魚食,每一啖都好香好好食;而蒸蛋入面就有帶子 & 蜆肉。而老公就叫咗 #關東煮烏冬配照燒慢煮雞扒,關東煮烏冬,梗係唔少得蘿蔔 (超級入味),仲未冬菇,竹輪,仲有豆腐,呢個就係關東煮嘅精髓,照燒雞扒好夠味,配埋關東煮食,好 match!之後再叫咗 #自家燒玉子,我老公大愛燒玉子,又熱又充滿甜味的玉子,正!仲有自己屋企唔會整嘅 #明太子雞翼,日本菜必食,又係老公至愛!跟住仲有我至愛嘅 #炸軟殼蟹,配埋沙律醬食,熱辣辣正呀!最後,亦係我哋至愛同好出名嘅 #西京燒銀鱈魚,食過嘅都知呢道菜係超級美味,我哋兩個都爭住食。而飲品我哋加錢叫咗 #巨峰乳酸梳打,我係乳酸迷嚟㗎!總結:環境 100 分,好掛住日本,呢到俾我感覺好舒服,仲食到好好味嘅日本菜,下次真係可以考慮帶埋仔女嚟食。

跟住仲有我至愛嘅 #炸軟殼蟹,配埋沙律醬食,熱辣辣正呀!

而飲品我哋加錢叫咗 #巨峰乳酸梳打,我係乳酸迷嚟㗎!

2024-10-02
$300 (Lunch)
Celebration
Anniversary
  • 關東煮手打烏冬
2024-10-03 149 views
老公最鍾意食日本菜🍣💕今日去左銅鑼灣食好嘢!鍾意食日本嘢刺身壽司真係要嚟家賀屋試下🥢✨尤其係佢地既刺身同壽司,質量都好高👌🏽🌟餐廳多樣化既選擇,由鮮美刺身到豐富主食🍜🍱再到美味甜品同飲品🍰🥤真係啱哂各種口味既吃貨😋🍴橫綱刺身定食·烏冬🍜海帶味噌湯 - 添加豆腐同蔥,味道鮮美🍲🥢田園沙律 - 多種生菜、番茄,搭配千島沙律醬🥗🍅日式燉蛋 - 嫩滑蒸蛋,用雞蛋同高湯調製,淡淡鮮味🍳✨刺身8貫 - 多種新鮮刺身🦐🍣時日特選真鯛 - 肉質細膩,味道清甜🐟💖深池 - 特定來源鯛魚,風味獨特🐠🌊大本鮪魚腩 - 鮪魚肚,油脂豐富,口感極佳🐋😋油甘魚- 肉質滑嫩,帶有海洋鮮味🌊🍽️日本帆立貝 - 新鮮的扇貝,口感甜美🦪🍤特大赤海老 - 肉質鮮甜,口感極佳🍤🌟蒲燒山椒鰻魚丼定食🍚🐍以燒烤鰻魚搭配有甜醬汁米飯🍚✨甜品🍰🍮千層蛋糕 - 由多層薄薄蛋糕同奶油層堆疊而成,口感豐富🍰😍芝士蛋糕 - 柔滑芝士蛋糕,口感細膩,甜而不膩🍮💖巨峰乳酸梳打🥤韓國柚子蜜🍊🍯家賀屋🏮📍銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
老公最鍾意食日本菜🍣💕今日去左銅鑼灣食好嘢!鍾意食日本嘢刺身壽司真係要嚟家賀屋試下🥢✨尤其係佢地既刺身壽司,質量都好高👌🏽🌟餐廳多樣化既選擇,由鮮美刺身到豐富主食🍜🍱再到美味甜品同飲品🍰🥤真係啱哂各種口味既吃貨😋🍴

橫綱刺身定食·烏冬🍜
海帶味噌湯 - 添加豆腐同蔥,味道鮮美🍲🥢
田園沙律 - 多種生菜、番茄,搭配千島沙律醬🥗🍅
日式燉蛋 - 嫩滑蒸蛋,用雞蛋同高湯調製,淡淡鮮味🍳✨

刺身8貫 - 多種新鮮刺身🦐🍣
時日特選
真鯛 - 肉質細膩,味道清甜🐟💖
深池 - 特定來源鯛魚,風味獨特🐠🌊
大本鮪魚腩 - 鮪魚肚,油脂豐富,口感極佳🐋😋
油甘魚- 肉質滑嫩,帶有海洋鮮味🌊🍽️
日本帆立貝 - 新鮮的扇貝,口感甜美🦪🍤
特大赤海老 - 肉質鮮甜,口感極佳🍤🌟

蒲燒山椒鰻魚丼定食🍚🐍
以燒烤鰻魚搭配有甜醬汁米飯🍚✨

甜品🍰🍮
千層蛋糕 - 由多層薄薄蛋糕同奶油層堆疊而成,口感豐富🍰😍
芝士蛋糕 - 柔滑芝士蛋糕,口感細膩,甜而不膩🍮💖

巨峰乳酸梳打🥤
韓國柚子蜜🍊🍯

家賀屋🏮
📍銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
2024-10-03 113 views
🎏新開張的家賀屋位於銅鑼灣,以現代日式居酒屋設計,環境明亮舒適。主打日本地道酒肴、時令海鮮、刺身、壽司和佐酒燒物等,估唔到週末都有午市套餐👍今次點了兩客套餐和捲物,整體水準不俗,食材都新鮮天然。刺身大方厚切,口感肥美。每口壽司大小適中,油花通透。 日式茶碗蒸燉蛋夠嫩滑,帶海鮮味香。 烏冬亦彈牙清甜。再以香滑甜品作完美總結✨🍣竹壽司定食 (Hk$ 207): 竹壽司盛| 海帶味噌湯|胡蔴田園沙律|日式燉蛋|+手打烏冬| +鮮橙汁| +芝士蛋糕🐡小結刺身定食(Hk$216):小結配湯烏冬| 海帶味噌湯|胡蔴田園沙律|日式燉蛋| +可口可樂| +千層雲呢拿蛋糕🐉青龍(Hk$88)🍙波士頓卷(Hk$32)(All subject to 10% service charge)📍家賀屋銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約3分鐘
🎏新開張的家賀屋位於銅鑼灣,以現代日式居酒屋設計,環境明亮舒適。主打日本地道酒肴、時令海鮮、刺身壽司和佐酒燒物等,估唔到週末都有午市套餐👍

🐉青龍(Hk$88)

🍙波士頓卷(Hk$32)

📍家賀屋
銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約3分鐘
2024-10-02 112 views
最近忙著開會 花了大半天時間開會只好OT再做平時要做的regular tasks每天這樣不是辦法 苦惱如何是好心煩的時候 又是找個好友訴說苦水大家一致同意食日本菜 大家的comfort food😌 想不到身為CWB達人的我,CWB有一間高質的日式料理店我也竟然不知道。位置十分便利,距離MTR大約是7分鐘的路程。店舖位置寛廠,餐廳安排了一個較隱閉的位置給我們慢慢談天•北海道 仙鳳趾生蠔 $75 🦪 生蠔分了2種價錢,想不到便宜的品種已十分高質的了。十分的新鮮,沒有很濃的海水味,正合我意。加上檸檬,增添了鮮味。•汁燒免治雞軟骨棒 $24 🐔 寫著是店家推介,沒有不點的份兒~ 單是賣相燒得肉汁滿滿的 肉味濃郁 完滿融合了月見汁焦脆的雞軟骨棒串混合金黃色的蛋黃! 蛋汁又香又濃,衝著這濃郁的蛋黃香也要點來試試!•家賀屋自家燒玉子 $25 🥚 通常是平常簡單菜便看出了真功夫黃澄澄的蛋蛋~ 吃下去是有甜甜的汁 香甜的味道好味但未去到驚人 正常發揮•柚子檸檬酒 $85 🍸 來居酒屋沒有不喝酒的份兒 驚喜的是竟然有熱的檸檬柚子酒!! 低酒精度 入口十分溫和,平時是酒鬼的我今日氣管敏感喝不了凍的竟然有熱
最近忙著開會 花了大半天時間開會
只好OT再做平時要做的regular tasks
每天這樣不是辦法 苦惱如何是好
心煩的時候 又是找個好友訴說苦水
大家一致同意食日本菜

大家的comfort food😌
想不到身為CWB達人的我,
CWB有一間高質的日式料理店我也竟然不知道。
位置十分便利,距離MTR大約是7分鐘的路程。
店舖位置寛廠,
餐廳安排了一個較隱閉的位置給我們慢慢談天

北海道 仙鳳趾生蠔 $75 🦪
生蠔分了2種價錢,
想不到便宜的品種已十分高質的了。
十分的新鮮,沒有很濃的海水味,正合我意。
加上檸檬,增添了鮮味。

北海道 仙鳳趾生蠔   🦪

汁燒免治雞軟骨棒 $24 🐔
寫著是店家推介,沒有不點的份兒~
單是賣相燒得肉汁滿滿的

肉味濃郁 完滿融合了月見汁
焦脆的雞軟骨棒串混合金黃色的蛋黃!
蛋汁又香又濃,衝著這濃郁的蛋黃香也要點來試試!
汁燒免治雞軟骨棒

好味但未去到驚人 正常發揮

家賀屋自家燒玉子

柚子檸檬酒 $85 🍸
來居酒屋沒有不喝酒的份兒

驚喜的是竟然有熱的檸檬柚子酒!!
低酒精度 入口十分溫和,
平時是酒鬼的我
今日氣管敏感喝不了凍的
竟然有熱的選擇😍怎能不點來飲?
有天然的柚子與檸檬風味 像喝新鮮果汁較多
即使不喜喝酒也能輕鬆享受!

柚子檸檬酒

特上三文魚籽軍艦 $38
向來愛食三文魚籽,見到特上兩字立即心心眼
每一粒鮮艷橙紅色的三文魚籽 晶瑩剔透
外皮光滑,輕輕一咬,
三文魚籽粒瞬間破裂 釋放出豐富的內部液體

脂肪的豐盈 口感滑順
味道鮮美 十分滿足

蔥本鮪魚腩軍艦

特大帆立貝 $68
嘩 真的是特大!
肉質呈現出誘人的奶油白色,十分吸引!
肉厚且具彈性 一看就想食😂
口感極為鮮嫩 彈性十足,
淡淡的海味和甜味,口感中透著自然的清甜
口感如同在享受奶油般的細膩。
好 好 食
推介!
特大帆立貝

和朋友的時間就是減了壓
問題未解決 但心情就是好了

每一款食物都令我們留下好食的印象
連連讚賞 ✨
好食的餐廳就是要分享😆
Let’s try!!

As usual, menu for reference

北海道 仙鳳趾生蠔   🦪
汁燒免治雞軟骨棒
家賀屋自家燒玉子
柚子檸檬酒
特上三文魚籽軍艦
蔥本鮪魚腩軍艦
特大帆立貝
2024-10-02 144 views
特選海鮮丼定食 $368份量十足的丼大拖羅 吞拿魚 池魚 三文魚 油甘魚 海膽 吞拿魚腩蓉 牡丹蝦 赤貝 玉子 每款都新鮮十足 仲可以滿足到每樣都想試嘅人火炙花の恋 $38由三文魚刺身包着醋飯 表面有大量魚籽辛辣吞拿魚軍艦 $45 微辣魚蓉 香辣惹味特大帆立貝刺身 $75厚切就是滿足青龍 $88炸蝦卷脆卜卜 口感豐富銀鱈魚西京燒 $118魚肉帶點油脂香 配上汁醬更添風味亂切冷蕎麥麵 $65蕎麥麵食用時沾上倒入蛋液同醬油的湯頭整個好解膩生薑燒黑豚肉 $78薄薄五花肉片薑味唔會太突出 容易入口海膽龍珠卷 $138海膽份量頗多 內層為本鮪魚腩蓉 醬油漬蛋黃層次感滿滿中野梳打梅酒 $65酸甜清爽 輕碳酸提升清涼感照燒慢煮雞扒 $58嫩滑雞扒同燒汁 甜甜鹹鹹非常夾牛油果角切刺身沙律$138備有不同種類刺身 清新之選 原個菠蘿雪葩 $78菠蘿甜度高 雪葩入口呈半溶
特選海鮮丼定食 $368

牛油果角切刺身沙律$138
備有不同種類刺身 清新之選

原個菠蘿雪葩 $78
菠蘿甜度高 雪葩入口呈半溶

今日同friend去咗間性價比高居酒屋,食物全部好高質,食到勁飽都想繼續食🤣🌕海膽龍珠卷 有滿滿海膽、吞拿魚蓉同每一舊都有一整粒醃製大蛋黃,食一啖有齊鮮味蛋黃味好滿足。🐟火炙厚切鮟鱇魚肝 超級厚切,鮟鱇魚肝食落有一絲絲質感同油香。✨鹽燒仙台熟成牛舌芯 唔係太厚切,肉質煙靭,比一般牛舌芯較重牛肉味。💫大本鮪魚腩刺身 刺身新鮮,入口即溶。🥚自家焦糖玉子燒 玉子燒上面有一層燒得香脆嘅焦糖,增加咗口感層次。🥗牛油果角切刺身沙律 角切刺身有三款都多刺身,反而覺得牛油果份量可以多啲因為我淨係食到幾粒。🍱特盛山椒鰻魚丼(二重鰻)定食 同朋眼闊肚窄叫咗二重鰻,有兩大條鰻魚燒得香又厚肉,因為係定食所以仲有湯、沙律同埋蒸蛋,份量好大。🍺Ochawari-茶割 朋友話幾好飲。

🌕海膽龍珠卷

🐟火炙厚切鮟鱇魚肝
超級厚切,鮟鱇魚肝食落有一絲絲質感同油香。

✨鹽燒仙台熟成牛舌芯
唔係太厚切,肉質煙靭,比一般牛舌芯較重牛肉味。

💫大本鮪魚腩刺身
刺身新鮮,入口即溶。

🥚自家焦糖玉子燒
玉子燒上面有一層燒得香脆嘅焦糖,增加咗口感層次。

🥗牛油果角切刺身沙律

🍱特盛山椒鰻魚丼(二重鰻)定食

🍺Ochawari-茶割
朋友話幾好飲。
今日同朋友敘舊就試下呢間居酒屋🏮位置闊落乾淨企理同一般居酒屋唔同更有質素😛食物方面令我驚喜嘅係居酒屋都有咁高質素嘅刺身🥰仲要價錢CP值好高🤪非常值得一試⭐️ 御賀刺身盛 🍣最令我讚嘆嘅就係佢嘅刺身質素好高😛可以食到中本鮪魚腩 鮪魚赤身 帆立貝🐚油甘魚赤蝦特別推薦中本鮪魚腩🤤半溶嘅口感超肥美 仲有兩款鮮魚特別有誠意🌊⭐️ 海膽龍珠卷 🍱呢款係IG經常見到今次終於試吓📷海膽本鮪蓉配上蛋黃🍳充滿鹹香嘅味道好濃郁同澎湃🧡完全值回票價⭐️ 九州 日之雪花蠔 🦪入口新鮮飽滿💙口味唔會過分鹹帶咗清新鮮甜嘅味道🥰⭐️ 吉列三元豚 🐷特別用咗高質嘅三元豚香脆得來油分唔會太高🇯🇵而且入口更加清爽⭐️ 薄燒牛舌 👅⭐️ 生燒白鱔 🐟⭐️ 汁燒免治雞軟骨棒配日本蛋黃醬油 🍗燒物嘅火候控制得十分好🔥 特別推薦白鱔好新鮮唔加太多調味已經好出色❤️ 免治雞軟骨棒嘅口感就好正⭐️ 自家低糖玉子燒 🥚⭐️ 高野豆腐 🍲除咗刺身以外佢嘅和食都有質素🪭特別推薦低糖玉子燒比起外面嘅甜度冇咁高但係保持同樣滑溜既口感🥹⭐️ 照燒慢煮雞扒 🐔⭐️ 阿波尾酢橘半熟雞肝串 🍢本身以為慢煮雞扒比較平凡😅但係一入口嘅雞肉非常之嫩滑🩷 雞肝串濃郁好有居酒屋風味⭐️
御賀刺身盛
⭐️ 阿波尾酢橘半熟雞肝串 🍢
檸檬冰果碳酸酒
⭐️ 檸檬冰果碳酸酒 🍋
⭐️ 金賓波本威士忌蘇打 🍻
第一杯檸檬碳酸走入口好清爽💛而且零糖冇卡路里冇負擔啱晒女士🤩另外Bourbon Highball入口比較Dry🤯配合返燒物入口非常爽
蘋果雪葩
照燒慢煮雞扒
檸檬冰果碳酸酒
蘋果雪葩
2024-09-26 168 views
放工搵到呢間居酒屋好想飲返杯🥃,呢到環境坐得好舒服,食物款式亦都好多~😌三文魚腩($35)大本鮪魚腩($65)油甘魚腩($55)火炙左口魚裙邊($45)火炙鵝肝($45)黑松露煙燻帆立貝($35)壽司嘅選擇好多,刺身色澤好靚,好新鮮又幾厚身🤩。餐廳仲有幾款做緊優惠嘅壽司,黑松露煙燻帆立貝係其中一款,造型精緻,配搭亦好清新鮮甜,整體都好高質😋。軟殼蟹手卷($38)手卷包左大大件軟殼蟹,炸得好酥脆🤤,壽司飯亦好貼心咁落左鼓油,食得好方便👍🏼👍🏼~墨魚汁腸($38)呢個係餐廳比較少見但我好鍾意食,食落非常香口架😆味琳雞泡魚乾($78)咬落有少少煙韌,唔會乾爭爭,燒得幾香份量又夠,送酒必點呀!😏🥳阿波尾酢橘雞腎串($32)雞腎夠哂爽口,每粒都好好咬,仲要冇筋架!😍汁燒免治雞軟骨棒($35)雞軟骨棒加左汁燒甜甜地好開胃,入面有粒粒雞軟骨層次好豐富😋,沾埋月見汁更加滑呀~🥰鹽燒仙台熟成牛舌芯($118)牛舌芯好厚身,咬落好爽口,鹽燒食落咸咸地好夠味!😚😚炙烤北海道魷魚條($78)本身以為會好乾,點知食落一啲都唔難咬,幾彈牙🤩,仲有好香烤過嘅煙味,份量都唔少架😍~亂切蕎麥麵($35)點都要食返碗麵暖

三文魚腩($35)
大本鮪魚腩($65)
油甘魚腩($55)
火炙左口魚裙邊($45)
火炙鵝肝($45)
黑松露煙燻帆立貝($35)

軟殼蟹手卷($38)

墨魚汁腸($38)
呢個係餐廳比較少見但我好鍾意食,食落非常香口架😆

味琳雞泡魚乾($78)

阿波尾酢橘雞腎串($32)
雞腎夠哂爽口,每粒都好好咬,仲要冇筋架!😍

汁燒免治雞軟骨棒($35)

鹽燒仙台熟成牛舌芯($118)
牛舌芯好厚身,咬落好爽口,鹽燒食落咸咸地好夠味!😚😚

炙烤北海道魷魚條($78)

亂切蕎麥麵($35)
點都要食返碗麵暖下胃,蕎麥麵食落清清地幾舒服🍜

芝士蛋糕($25)
千層雲呢拿蛋糕($35)
最後緊係要有甜品! 🍰2件蛋糕都好唔錯,唔會太甜又夠軟滑,好滿足呀!🥰😋

中野梅入梅酒($68)
原味乳酸梳打酒($48)
居酒屋點可以冇酒?🥃🍹我地叫呢2杯酒精含量都唔高,乳酸梳打酒好似果汁,而梅酒係我最愛。一邊食一邊飲先係享受架馬!😍
2024-09-22 212 views
早前由日本回港,特別掛念居酒屋的滿足感。回到香港便致力找尋像樣的居酒屋。就在銅鑼灣找到這家海鮮居酒屋。居酒屋創立於平成二十二年,都頗有年資,出品有保證。居酒屋提供的菜式,可謂包羅萬有,有助酒一流的串燒、炸物,也有新鮮的時令海鮮、刺身、丼飯等等。一向喜歡刺身的我,今次就選擇了本鮪三昧丼,有三款不同的鮪魚,魚腩可謂油脂豐富,配合香甜的飯香,近鮮美。另外,我又想試多點不同的時令海鮮,於是選擇了廚師特選壽司8貫,當中有海膽、大拖羅、油甘魚等等,視覺和味覺都感到豐富和幸福。兩款食物均有定食,有配菜、湯,十分豐富。至於佐酒呢?一番一會套餐,就很有驚喜。除了有兩杯大大杯的啤酒,還有華美雞。分別有鮮味軟嫩的煙燻生華美雞肉、肉味濃郁的慢煮雞腎肉、惹味的烤半熟雞肝,打開對雞肉煮法和味道的認知。喜歡吃牛肉的,可以選擇鹽燒仙台熟成牛舌心,富肉香和油香,口感爽口。

鮪魚三昧丼

廚師特選壽司8貫

一番一會套餐

鮪魚三昧丼
廚師特選壽司8貫
一番一會套餐
鹽燒仙台熟成牛舌芯
之前灣仔本店食過唔錯,今次黎銅鑼灣新開既分店🤓環境更加新淨,乾淨企理,座位都幾闊,坐得好舒服~仲有房做間隔,唔會好應聲亦唔嘈,係到聚會同朋友傾計就一流~呢度仲係用醋飯做底,令到每個菜式都味道昇華🫰海鹽輕燒石狩丼滿滿既火炙三文魚😍焦香軟嫩,仲有滿滿既勁大粒三文魚籽,咬下爆開淡淡嘅鹹香,仲有靚靚厚切玉子打卡一流😚熊本 刺身定食丼飯有師傅特選2款、大本鮪魚腩、特大帆立貝、赤海蝦,另外仲有沙律、茶碗蒸、湯,仲要勁足料😱茶碗蒸仲有大大舊扇貝同菇,湯亦有魚肉🫰仲有得揀配飯或者烏冬~一個定食都超級豐富😋鹽燒仙台熟成牛舌芯搭配芥末醬食~牛舌芯仲要係牛舌入邊柔軟既部分😍肉質鮮嫩多汁,外皮燒得微脆。火炙特大帆立貝壽司超巨大粒🤣🤣 Q彈彈咁😍最中意火炙壽司,燒完更加香,搭配微酸醋飯,口感豐富蟹膏軍艦滿滿蟹膏,滑順醇厚,外皮紫菜脆口海膽龍珠卷海膽、本鮪魚腩蓉、醬油漬蛋黃,淨係個賣相都好吸引😋口感勁豐富飲埋麒麟一番榨 黑白啤,勁滿足😚
呢度仲係用醋飯做底,令到每個菜式都味道昇華🫰

海鹽輕燒石狩丼
仲有靚靚厚切玉子打卡一流😚

熊本 刺身定食

火炙特大帆立貝壽司

蟹膏軍艦
滿滿蟹膏,滑順醇厚,外皮紫菜脆口

海膽龍珠卷

飲埋麒麟一番榨 黑白啤,勁滿足😚

2024-09-22 166 views
銅鑼灣樓上舖嘅日本菜,環境安靜舒服,好適合同朋友慢慢食飯傾傾偈!Menu選擇非常多,有套餐同單點可以揀!⭐️特選海鮮丼套餐一碗丼飯,有齊鮑魚、三文魚、吞拿魚蓉、拖羅、海膽、蟹籽、甜蝦、鯛魚等等,真係非常豐富!好適合心大心細唔知想揀咩好嘅人,每款刺身都食到!⭐️特選刺身盛特大赤海蝦、赤身、油甘魚、三文魚、八爪魚,同埋兩款廚師特選發辦刺身。赤海蝦非常大隻鮮甜,亦都好鍾意油甘魚,充滿魚香味!⭐️吉列芝心豬扒
⭐️特選海鮮丼套餐
⭐️特選刺身
⭐️吉列芝心豬扒
2024-09-21 186 views
好姊妹生日揀咗食呢間日式料理,位置好方便喺銅鑼灣中心地段,裝修有格調樓底夠高空間感夠大,玻璃窗採光又可望街景,坐得好舒服。用QR Code 落單,食物選擇多,剌身壽司定食燒物炸物等都有,食物質素亦好高質,店員服務貼心有禮👍🏻🔶特選海鮮丼定食呢個真心正🤩,一次過食到12 款海鮮刺身的丼飯超豐富,剌身很新鮮,好鍾意赤蝦、磯煮鮑魚,定食配海帶麵豉湯、沙律、日式燉蛋。🔶北海道仙鳯趾生蠔🦪生蠔好新鮮肉身肥厚,質地滑口,令人回味無窮,我好想encore😜🔶生啤+ 華美鳥拼盤麒麟一番搾生啤口感清爽,帶有麥味香,配搭肉類料理很合適。華美鳥拼盤有:煙燻生華美雞、慢煮雞腎肉剌、烤半熟雞肝。🔶海膽龍珠卷用海膽、本鮪魚腩蓉、將油漬蛋黃而卷成,非常足料,口感豐富。🔶醋漬鯖魚/ 北海希靈魚 手握壽司🔶雞皮餃子6 件外皮金黃酥脆,入面餡嫩多汁,雞皮油香十足,搭配醬汁以解油膩感。

🔶特選海鮮丼定食

🔶北海道仙鳯趾生蠔🦪

🔶生啤+ 華美鳥拼盤
麒麟一番搾生啤口感清爽,帶有麥味香,配搭肉類料理很合適。
華美鳥拼盤有:煙燻生華美雞、慢煮雞腎肉剌、烤半熟雞肝。

🔶海膽龍珠卷
用海膽、本鮪魚腩蓉、將油漬蛋黃而卷成,非常足料,口感豐富。

🔶醋漬鯖魚/ 北海希靈魚 手握壽司

🔶雞皮餃子6 件

2024-09-17
Celebration
Birthday
  • 特選海鮮丼
2024-09-21 135 views
銅鑼灣家賀屋我最近吃了一次,感覺味美,又十分精緻高質,前菜、鮮魚刺身、壽司卷及小吃都很出色,真的好滿足!我們首先點了前菜-牛油果角切刺身沙律🥘🥘新鮮的吞拿魚、三文魚搭配柔滑的牛油果,展現鮮甜滋味,先行以清新口味清清口腔!然後我們點了一盤特選刺身盛🐠🐠,以滿足味蕾,刺身盤中有三文魚、吞拿魚、油甘魚等時令刺身,味道鮮美,值得一讚!我們又點了🍣🍣彩虹壽司卷,彩虹壽司卷顏色鮮豔,米飯與刺身三文魚、帶子等食材融合,極具口感層次。而在其他菜式小品方面,我們點了鹽燒魚頭、煙燻生華味雞🐥🐣阿波尾酢橘雞腎串🍡🍢所有食材都非常新鮮,製作出來都質素都不俗。例如家賀屋的雞肉確實細嫩,魚頭肉質鮮甜,串燒都別具特色。最後,清酒煮蜆🥘🥘和生薑燒黑豚肉丼🐷🐷份量都好豐富,食落具飽足感,特別是清蜆湯汁鮮美,黑豚肉鮮嫩有咬口,下次都好想再食!麒麟生啤有半價優惠,冰爽順口;而清爽的中野梳打梅酒🍺🍻又是一絕,可以叫杯飲飲!
銅鑼灣家賀屋我最近吃了一次,感覺味美,又十分精緻高質,前菜、鮮魚刺身壽司卷及小吃都很出色,真的好滿足!

星期五happy Friday三人飯局搵間好坐好食嘅日本居酒屋,大家都在銅鑼灣等,有個朋友揀咗依間,去食之前都睇咗食評都見佢未有負評喎,應該唔錯。之前已經book咗位,今日星期五晚上都幾多人,今次叫嘢食朋友叫,我冇乜主意。食物質素真係唔差,尤其是個雞刺身,我都未食過又幾好食😂👍,其他食物質素都好高好新鮮,而且好多選擇,唔同出面啲居酒屋都係千篇一律冇變化,朋友果然冇介紹錯…..入邊啲員工服務亦唔錯👍依間居酒屋值得推介,埋單3個人大約$1300左右

依間居酒屋值得推介,埋單3個人大約$1300左右
2024-09-20
Dinner
🏮吉列芝心豬扒 $78肉質鬆軟,滿滿芝士🧀熱辣辣可以拉絲黎👍🏻亦唔會好鹹,又唔會成口油👍🏻🏮特選刺身盛-時令鮮魚附 $278廚師發辦築地鮮魚 ×2特大赤海蝦x2中本鮪魚腩 x2油甘魚x2 $75三文魚x2日本八爪魚 ×2深海池魚王 5切 $175 🔹件件都大方厚切,口感肥美,食得出全部好新鮮😋點名日本八爪魚,好少係街食到唔係擦膠感既,要讚👍🏻仲有深海池魚王,魚脂油花好靚☺️.🏮大名 壽司定食 $298師傅特選2件海鹽輕燒大本鮪魚腩日本帆立貝特大赤海老油甘魚汁燒海鰻蔥本鮪魚腩日替湯品,田園沙律,唐揚嫩雞(3件)🔹壽司飯似乎用左日本高級餐廳先用到既赤醋去調味,醋香較濃感覺似酒釀,食落酸味柔和,凸顯出魚肉🐟既鮮味.🔹湯品係味噌三文魚頭湯,麵豉都好濃湯有三文魚鮮味,魚肉好滑,完全唔腥~.🏮柚子檸檬酒 $398怕酒味重既人就岩,主要柚子味少少檸檬酸,甜味、酸度、酒味都好平衡,女仔實鍾意~依間餐廳裝修帶簡約既日系,服務又週到,不停幫我地加茶,同埋刺身又新鮮,價錢又合理,我同朋友飯局既地方又多左一個好好既選擇喇😊
🏮吉列芝心豬扒 $78
肉質鬆軟,滿滿芝士🧀熱辣辣可以拉絲黎👍🏻
亦唔會好鹹,又唔會成口油👍🏻

🏮特選刺身盛-時令鮮魚附 $278

特大赤海老
油甘魚
汁燒海鰻
蔥本鮪魚腩
日替湯品,田園沙律,唐揚嫩雞(3件)

🏮柚子檸檬酒 $398

2024-09-10