2024-10-12 185 views
Men talk night~主要都係飲下啤酒,吹下水。呢度有廂房係兒好,不過留底就唔係咁夠高,啲聲音就走唔到,講嘢大聲啲隔離都可能會聽到。嗌咗個四人餐加咗少少小食同魚片,小食好食嘅,不過細份啲,最寒酸就係嗰啲海蜇真係有啲核突。但係韭菜餃鯪魚球魚片角都即叫即炸係正。個刺身拼盤性價比相當高有海膽、龍蝦同象拔蚌,食得出相當鮮甜。食完個刺身之後仲將個龍蝦頭椒鹽炸,配酒一流。加佛跳牆湯底相當足料,個湯都幾膠身又夠味,其實未打邊爐淨係飲個湯都飲到飽飽地。牛肉正常發揮唔算太大驚喜。其實記得個套餐都係為咗個刺身同埋個湯底,其他份量都唔使多,因為都食唔晒。
2024-07-08 693 views
第一次寫食評今晚試「海鮮二人盛宴」,海鮮鮮甜,象拔蚌刺身相當鮮味,當然二人份量比較少,但好好食,可繼續食個餐嘅其他野😋另外「即劏牯牛雙併」,好有牛味,淥一淥即食,又係回味無窮,一早已加$190轉佛跳牆湯底,連飲三碗湯,再食埋鮑片,雞件、再加餐嘅鮮蝦及熟左仲好飽滿嘅生蠔,😋😋😋,下星期會再約同事再幫襯👍
第一次寫食評
  • 鎮店即劏騸牯肥牛(頸脊位-油香嫩滑/邊抓位-味濃嚼勁)🔪🐂
  • 加拿大野生🅰️級象拔蚌🐚
  • 時令肥美生蠔🦪
朋友哈啦起身,嗌我去試下九龍城嗰間火鍋店,話係佢心水推介。夜晚肚餓餓,差唔多時間拎埋胃去追著佢推介試下味道。咁就挑咗佛跳牆湯底,第一啖湯入口,喂,味道真係正到爆炸💥!濃郁嘅湯底勁足料,好似D細菌仔咁,滲晒入個肚裡頭,咬一啖料,啲鮑魚同雞肉香滑得嚟彈牙,湯底畀全晚保持得好熱浸浸,湯飲飲、料食食,一陣子呢,啲涼意都冇咗喇。啲封門柳煮到岩岩好,別提有幾鮮嫩;一啖咬落去,剛剛好嘅熟度,真係一流。至於啲汕頭牛丸同台灣貢丸,啲彈性同口感都好正,配埋湯底一齊食,順滑得嚟Q彈得滑,真心覺得溫暖滿滿🍢。今次食完,覺得埋單又抵,又滿足。彤彤溫暖啲湯底,撐住我哋幾個好友,一齊傾吓笑吓,鬧吓热鬧,食住暖心火鍋,一晚冬日,囉嗦嗌得好嘅滿足感,我話你知,真係唔錯食啊!👍🏻🌟

2023-12-07 861 views
我地又去左食火鍋!😎今次會試d 我地都第一次食的野~另外海鮮控留意啦!呢間火鍋店係新鮮海鮮架 好生猛!足料佛跳牆湯底 $258好豐富!湯底熬左6小時以上 係老火湯啦 有鮑魚花膠螺片冬菇火腿同粉絲~海鮮二人盛宴期間限定價$1188-時令海膽(2匙)-加拿大野生A級象拔蚌-特盛鮮活海鮮併盤(4款時令海鮮)-鎮店靚牛肉雙併(例)*即劏騸牯肥牛(邊抓位-味濃嚼勁)*人氣手切靚牛頸脊(豐當油香)-時令雜菜拼盤招牌手工丸餃併盤(一份)黑松露餃.韮菜餃(各2隻)手打蝦丸.墨魚丸(各2粒)讚崎手打烏冬(一份)個人推薦象拔蚌👍好爽口啊~牛肉全部手切,而且好濃牛味!詳情食評大家等youtube 出片🩷醬料費$18/位加一服務費厚福館 (南角道) (九龍城)九龍城南角道73號地舖

足料佛跳牆湯底 $258

海鮮二人盛宴期間限定價

-時令海膽(2匙)
-加拿大野生A級象拔蚌
-特盛鮮活海鮮併盤(4款時令海鮮)
-鎮店靚牛肉雙併(例)
*即劏騸牯肥牛(邊抓位-味濃嚼勁)
*人氣手切靚牛頸脊(豐當油香)
-時令雜菜拼盤

招牌手工丸餃併盤(一份)
黑松露餃.韮菜餃(各2隻)
手打蝦丸.墨魚丸(各2粒)
讚崎手打烏冬(一份)

個人推薦象拔蚌👍好爽口啊~牛肉全部手切,而且好濃牛味!

詳情食評大家等youtube 出片🩷

醬料費$18/位

加一服務費

厚福館 (南角道) (九龍城)
九龍城南角道73號地舖
2023-11-16 737 views
今晚和朋友來到九龍城,一試聞名遐邇的厚福館火鍋。我們一進店,便被牆上宣傳海報的二人套餐吸引,最後決定點了$1188的海鮮二人盛宴。套餐包括:⭐時令海膽(2匙)~海膽鮮甜。⭐加拿大野生A級象拔蚌~象拔蚌新鮮,爽滑彈牙。⭐鴛鴦湯底~胡椒豬肚配杏汁豬肺湯底;胡椒豬肚胡椒味足,杏汁豬肺清甜潤喉。下火鍋料前,我和朋友已先喝了頭啖湯。⭐特盛鮮活海鮮拼盤~拼盤包括4款時令海鮮:分別是廣島蠔、蜆、鮑魚及爆膏巨頭蝦。最具特色的必定是爆膏巨頭蝦。蝦頭灼數分鐘後,已有爆膏效果。蝦肉亦鮮味爽口。⭐鎮店靚牛肉雙拼~即劏騸牯肥牛及人氣手切牛頸脊:騸牯肥牛連邊抓位上,味濃帶嚼勁。牛頸脊具豐富油香,充滿牛味。⭐招牌手工丸餃拼盤一份~包括黑松露餃、燕菜餃各2隻及手打蝦丸、墨魚丸各2粒。⭐時令雜菜拼盤~包括久違了的唐蒿、西洋菜、津白及生菜。⭐讚岐烏冬一份⭐香港製造特色雪糕~朱古力及芒果各一球,飽餐一頓後,感覺透心涼,甜如蜜。
⭐時令海膽(2匙)~海膽鮮甜。
⭐加拿大野生A級象拔蚌~象拔蚌新鮮,爽滑彈牙。
⭐時令雜菜拼盤~包括久違了的唐蒿、西洋菜、津白及生菜。
⭐讚岐烏冬一份
2023-11-16 417 views
天氣涼了不少,最適合吃火鍋。今次再來九龍城老店「厚福館」,吃個二人海鮮火鍋套餐吧!這個名為「海鮮二人盛宴」,期間限定價$1188,比之前原價平了$300。於是我們決定將火鍋湯底升級,叫了一個雙拼湯底,分別是行汁豬肺湯及驅寒胡椒豬肚湯,這兩個湯底都非常滋補,所以我們就急不及待未食就先喝了一大碗呢!這個餐最值得推介是有加拿大野生A 級象拔蚌及時令海膽,真的非常新鮮美味!還有的是四款時令海鮮拼盤,當中有兩隻大爆膏巨頭蝦,真的好好味,肉質非常彈牙又鮮甜。牛肉雙拼包了牛頸脊及肥牛邊抓位,牛頸脊十分嫰滑,充滿豐富油香。邊抓位味濃,口感嚼勁。飲品方面,叫了一勺竹蔗茅根,清甜解渴。總括來說,這裏絕對是正宗的港式火鍋的好地方。

• 加拿大野生🅰️級象拔蚌🐚
  • 時令海膽🌊❄️🔪
2023-10-26 342 views
天氣涼涼地,又係打邊爐的好日子,我哋今次去九龍城見到好多店舖都有火鍋餐,選擇性高!我哋行左幾間,發現厚福館做緊優惠,原價$1688 ,現在 $1288可以享用龍蝦刺身,海膽,仲有高質牛頸脊,一次過滿足2個願望。🌟冷盤: #龍蝦和#海膽刺身即叫即整的龍蝦刺身,賣相十分吸引,點綴着金箔顯氣派,重點係非常鮮甜,口感彈牙!海膽香滑,入口即化,大大件,好好味😋🌟火鍋: 牛頸脊脂肪比例均勻,淥5秒就食得,一啲都唔韌,牛肉香甜,厚薄均勻,一啖接一啖,好食到停唔到口。🌟配料: #菜餃,#魚皮餃,#雲吞菜餃好好食,必試!每口都好Juice,原來全手工做,怪不得咁好食!🌟#新鮮花枝片+#蔬菜拼盤 爽口彈牙,份量足,淡淡的清甜味,好fresh,蔬菜種類都多,好新鮮。🌟#酸梅湯生津解渴,為今晚呢餐作一個完美嘅總結。

🌟冷盤: #龍蝦和#海膽刺身
海膽香滑,入口即化,大大件,好好味😋

🌟火鍋: 牛頸脊

🌟配料: #菜餃,#魚皮餃,#雲吞

🌟#新鮮花枝片+#蔬菜拼盤

🌟#酸梅湯
生津解渴,為今晚呢餐作一個完美嘅總結。
  • 龍蝦刺身
  • 海膽刺身
  • 手工餃
  • 牛頸脊
2023-10-25 1020 views
好朋友從外國回港,話好耐冇食過打邊爐,又想食海鮮,於是來到九龍城厚福館,唔單止可以打邊爐,仲可以食刺身,啱晒我哋另外現在做緊優惠,原價$1688 ,現在 $1288可以享用龍蝦刺身,海膽,仲有高質牛頸脊😍😍厚福館位於南角道,鋪面不算太大,但勝在食材高質,好多街坊幫襯😌龍蝦刺身造型非常吸睛,龍蝦肉上點綴着金箔,即刻貴氣左😆龍蝦刺身非常鮮味,口感彈牙鮮甜👍🏻海膽,味道非常濃郁香滑,入口即化💗牛頸脊紋理非常靚,脂肪比例均勻,雪花分明,淥5秒就食得,一啲都唔韌,牛味重,油脂香十足🥰正🫶🏻另外仲有餃子類,菜餃,魚皮餃,雲吞,全部都係手工做的,質素非常好👍🏻新鮮花枝片,白雪雪,薄身,但好彈牙,邊爐之選✨龍蝦刺身食過之後,龍蝦頭,龍蝦尾,餐廳會幫忙斬件,咁又可以放喺邊爐淥來食,龍蝦肉打邊爐一樣咁美味,彈牙爽口💗食咗咁多肉,蔬菜拼盤係時候上場,即刻清新返😆😆打邊爐唔可以少得酸梅湯,酸酸甜甜,生津解渴,滿足🥰

龍蝦刺身造型非常吸睛,龍蝦肉上點綴着金箔,即刻貴氣左😆

龍蝦刺身非常鮮味,口感彈牙鮮甜👍🏻
海膽,味道非常濃郁香滑,入口即化💗

新鮮花枝片,白雪雪,薄身,但好彈牙,邊爐之選✨

食咗咁多肉,蔬菜拼盤係時候上場,即刻清新返😆😆

打邊爐唔可以少得酸梅湯,酸酸甜甜,生津解渴,滿足🥰
Type of Meal
Dinner
  • 龍蝦刺身
2023-10-25 204 views
我选的是位于九龙城的总店,店内装修很有九龙城的味道,干净老派又街坊,我真的很喜欢这种老香港的烟火气食材的品质让我惊艳,特别是牛肉,答应我,如果来这家店,必须必须点【镇店即劏肥牛】,真的好好吃🤤 新鲜牛肉才是YYDS和冰鲜那些完全不是一个世界的之前我吃过他们家的水晶蟹(尖沙咀店),也很特别,没试过的话完全可以尝试一下,他们家的海鲜刺身,佛跳墙和黑松露饺子都是招牌,好多我都没点,留给下一次店名: 厚福馆地址: 九龙城南角道73号地铺营业:17:00-02:00人均:$500

店名: 厚福馆
地址: 九龙城南角道73号地铺
营业:17:00-02:00
人均:$500
2023-10-24 190 views
好朋友生日梗係要食餐好賀一賀佢啦天氣涼左打邊爐就啱晒 揀左呢間厚福館出名食物高質 啱晒最鍾意食好西嘅佢有選擇困難症直接揀左二人餐唔洗煩本身湯底係清湯 我地加錢轉做招牌佛跳牆材料豐富 南非鮑魚 螺片 花膠 冬菇 素翅 雞件鮑魚好新鮮 喺個鍋入邊都仲識郁煲完飲啖靚湯再食埋啲料已經飽左一半刺身拼盤嘅象拔蚌鮮甜爽脆 膽位淥一淥仲好食本身配海膽但冇貨 轉左生蠔同三文魚鮮活海鮮拼盤有四款海鮮 除咗識郁嘅南非鮑魚仲有筒蠔 巨頭蝦 海蜆 全部都好新鮮靚牛肉雙拼有騸牯牛邊抓同手切牛頸脊騸牯牛真係特別有牛味又軟嫩 牛頸脊就比較有咬口 我兩樣都鍾意手工丸餃拼盤有墨魚丸 蝦丸 黑松露餃 韮菜餃丸類好彈牙 保留左蝦粒墨魚粒食落比較有口感餃子我就鍾意黑松露餃味道夠濃仲有蔬菜籃 稻庭烏冬同雪糕真係飽到上心口呀
好朋友生日梗係要食餐好賀一賀佢啦

餃子我就鍾意黑松露餃味道夠濃

仲有蔬菜籃 稻庭烏冬同雪糕
真係飽到上心口呀
2023-10-23 147 views
今日我去咗九龍城嘅厚福館打邊爐,我哋叫咗海鮮二人套餐,裡面有好多好食嘅嘢。首先,佢地嘅刺身象拔蚌同生蠔真係好新鮮!一口咬落去,鮮味直衝呀!然後,佢地嘅火爐海鮮併盤都係絕頂精彩,大頭蝦、蜆、鮑魚同埋日本蠔,每樣都唔同時間,不過我哋掌握得好好,超好食!唔止海鮮好食,騸牯肥牛亦都係好味之選!邊抓位、牛頸脊,油脂分布平均,一咬就融化喇!真係叫人食完就忍唔住要再嚐一口。仲有招牌水餃、蝦丸同埋墨魚丸都係必點之選啦!水餃皮超薄,入口咬一口,肉汁四溢,真係舌尖上嘅享受。至於蝦丸同墨魚丸,口感彈牙又有海鮮嘅鮮香味,真係無得頂啊!最後,手打烏冬同雜菜都係好出色嘅配菜。手打烏冬麵條有彈性,真係好好味嘅!雜菜就係清爽又營養,令整餐更加均衡啦。總括嚟講,厚福館係一間港式火鍋,佢地嘅海鮮精緻美味,騸牯肥牛夠罕有,配菜豐富多樣。如果想食正宗嘅港式火鍋,絕對要去試下啦!

超級喜歡這家店的,簡直就是舌尖上的享受,大家跟我來探索這家火鍋的魅力吧?!話說湯底是火鍋的靈魂,這家招牌佛跳牆湯底超級正的(必點,不是周圍有的,而且湯底非常豐富,一試難忘!)鮑魚肥美,湯底鮮美,😋吃完湯底再來打邊爐,簡直就是頂級享受呀!龍皇出巡湯底也是超級推薦的(限量的,也不是周圍可以食到的,名不虛傳!),海鮮薈萃,光是湯底就可以一次性品嘗多款美味海鮮!🦞澳洲封門柳:來自澳洲的牛肉,肉質軟而不韌,牛味香濃,口感極佳!象拔蚌刺身(我的最愛😍😘,嘻嘻),肉質肥美Q彈,非常爽脆,唇齒留香的自然韻味!香炸松露餃:外酥里嫩,餡料豐盛,一口咬開,松露的濃郁清香非常美味🤤!吃完讓我沈醉其中,無法自拔,馬上安排時間再去,嘻嘻!💕
吃完讓我沈醉其中,無法自拔,馬上安排時間再去,嘻嘻!💕
2023-10-20 530 views
今次去九龍城打邊爐朋友推介話呢間啲海鮮好新鮮食好啲叫咗個海鮮拼盤二人餐加錢轉咗個佛跳牆湯底超好味個湯底超足料入面好多佛跳牆同埋有兩隻湯滾咗之後飲完先打邊爐個湯好好味不斷飲爭啲飲晒-時令刺身 象拔蚌刺身生蠔都好新鮮 勁大盤😍朋友唔食海膽老闆幫我哋轉左多一隻生蠔同埋三文魚刺身-海鮮拼盤海鮮拼盤入面都好多款雖然話二人餐但係份量一啲都唔少有蝦有蜆仲要好多蠔😍海鮮拼盤入面都有鮑魚唔驚唔夠食鮑魚好新鮮滾完出嚟都好彈牙-牛肉雙拼手切騸牯牛有兩個唔同部位一個係牛頸脊一個係邊抓位兩種唔同口感 都好重肉味加埋佢啲醬汁配料值得推介-手工丸餃拼盤丸餃每人每款一粒岩岩好成日勁驚叫到一碟食唔晒呢個份量就啱啱手工丸彈牙 值得一試唔夠飽仲有手打稻庭烏冬😍最後甜品仲有特色雪糕今日係一邊朱古力味,一邊豆腐味😍好耐冇食過豆腐味雪糕 清清地啱晒食飽之後食👍越夜開始越多人想食book咗位就穩陣啲
今次去九龍城打邊爐

呢個份量就啱啱
手工丸彈牙 值得一試

唔夠飽仲有手打稻庭烏冬😍

最後甜品仲有特色雪糕
今日係一邊朱古力味,一邊豆腐味😍
好耐冇食過豆腐味雪糕 清清地
啱晒食飽之後食👍

越夜開始越多人想食book咗位就穩陣啲

2023-10-19
Type of Meal
Dinner
2023-10-17 102 views
天氣涼涼哋,今日去九龍城,經過好多火鍋店,行咗一陣,見到厚福館,之前都食過,覺得唔錯,今日再encore😄自從日本倒核污水落海,呢排都好少食刺身,店員推介~刺身象拔蚌,生蠔,話好新鮮🦪我哋叫咗一客試吓:刺身送到,賣相已經唔錯,象拔蚌爽口鮮甜,大大片,份量唔少,有驚喜👍生蠔~海水味濃,入口軟滑,超正😋騸牯肥牛~肉質𣺉滑,油脂分布平均,感覺入口即溶☺️蝦丸,墨魚丸~非常彈牙,仲好有鮮味🤗黑松露餃,韭菜餃~皮溥餡靚,夠飽滿,好食☺️加埋生菜和啤酒,呢餐好豐富😇
我哋叫咗一客試吓:
生蠔~海水味濃,入口軟滑,超正😋
騸牯肥牛~肉質𣺉滑,油脂分布平均,感覺入口即溶☺️
蝦丸,墨魚丸~非常彈牙,仲好有鮮味🤗
黑松露餃,韭菜餃~皮溥餡靚,夠飽滿,好食☺️
加埋生菜和啤酒,呢餐好豐富😇
最近入秋天氣涼涼地,又係時候出動烚下烚下~老友就介紹我去九龍城「厚福館」,火鍋湯底及配料既新鮮又高質,事不而遲去捧下場先~———————————————————🔹餐前小食-冰鎮鮑魚 - 糖心鮑魚鮮味濃郁,凍冰冰食落好過癮~-脆炸白豬仔午餐肉 - 極度邪惡嘅小食,午餐肉厚切夠大件,香口又惹味~-秘製脆炸黑松露餃 - 自家小食,餃子炸至香口卜卜脆,餡料包含豬肉等材料,點埋黑松露醬食更出色~———————————————————-招牌足料燉佛跳牆湯底不計成本既湯底,真材實料~落足料包含鮑魚、金華火腿、香菇、魚翅、花膠螺片及雞件,樣樣都係貴價材料,湯底濃稠鮮味十足,未打邊爐之前忍唔住要歎返兩碗~———————————————————-招牌封門柳封門柳肉質軟熟,牛味夠突出,新鮮即切~———————————————————-花雕醉雞半隻花雕醉雞,酒香味濃,醃得夠入味~———————————————————-原條野生竹笙大大條夠爽口,口感一流,索埋濃郁湯底食,一流~———————————————————-鎮店汕頭牛丸及台灣巨型貢丸每樣叫左半份,可以試多幾款~特別推介鎮店汕頭牛丸,彈牙之餘,咬開充滿牛

🔹餐前小食
-冰鎮鮑魚 - 糖心鮑魚鮮味濃郁,凍冰冰食落好過癮~

-招牌足料燉佛跳牆湯底

-招牌封門柳
封門柳肉質軟熟,牛味夠突出,新鮮即切~

-花雕醉雞
半隻花雕醉雞,酒香味濃,醃得夠入味~

-原條野生竹笙
大大條夠爽口,口感一流,索埋濃郁湯底食,一流~

-鎮店汕頭牛丸及台灣巨型貢丸
每樣叫左半份,可以試多幾款~特別推介鎮店汕頭牛丸,彈牙之餘,咬開充滿牛脂及牛肉汁,夠香濃~

-山水豆腐
豆味出眾,重點夠新鮮,健康之選~

-手打墨魚滑
自家手打,香滑而且用料豐富,墨魚粒爽彈口感佳~

-養生姬松茸
姬松茸既獨特香氣夠濃郁,咬落多汁又爽口,值得一試~

-皇帝菜
一大籃皇帝菜夠哂豐富~入口清甜又掛湯,打邊爐岩哂~

-濃香手打芫茜麵
麵質爽口,芫荽味濃厚,入口清新,一啲都唔飽滯~

-竹蔗茅根水
竹蔗茅根水清熱下火,啱晒打邊爐嗰時滋潤一下~

———————————————————
真心要推介呢間「厚福館」比大家~除左招牌既竹料佛跳牆湯底出色之外,火鍋配料選擇多元化,價錢又親民,岩哂同fd 黎慢慢歎~
厚福館
九龍城南角道73號地舖